Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Obiad

Sos z pieczarek do makaronu
21.01.2022 01:00 Sos z pieczarek do makaronu. Tani i prosty dodatek

Sos z pieczarek do makaronu to prosty sos, który przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut, danie jest więc pomysłem na ekspresowy obiad, kiedy nie masz czasu na gotowanie. Sos z pieczarek na śmietanie, podany z natką pietruszki i startym parmezanem smakuje wyśmienicie i za każdym razem każdy prosi o dokładkę. Poznaj przepis na sos z pieczarek do makaronu.Pieczarki to grzyby hodowlane, które są dostępne w sklepach prze cały rok. Mim tego, iż niektórzy uważają, że pieczarki składają się głównie z wody, grzyby te do świetne źródło witamin z grupy B, w tym tiaminy i kwasu foliowego. Z pieczarek przygotujesz wiele smacznych potraw. Sosy na ich bazie są bardzo aromatyczne, pyszne i zdrowie. Sos pieczarkowy to świetny dodatek do makaronów, placków ziemniaczanych i pieczonych mięs, np. do polędwiczek wieprzowych i schabu.Do sosu pieczarkowego ugotuj swój ulubiony makaron, zwykle gotuję penne lub tagliatelle, ponieważ te dwa rodzaje makaronu doskonale łączą się z każdym sosem, który przywiera do grubych nitek i rurek, nadając im smak.Z pieczarek ugotujesz również doskonałą w smaku, sycącą zupę- tu poznasz przepis na obłędną pieczarkową, jak u babci.

kotlety schabowe
21.01.2022 01:00 Soczyste i delikatne kotlety schabowe w majonezie

Chcesz ulepszyć smak klasycznego schabowego? Chyba nie ma łatwiejszego sposobu niż nasz. Proponujemy przygotowanie soczystych i delikatnych kotletów schabowych w majonezie. Są pyszne i dosłownie rozpływają się w ustach, a wystarczy je obtoczyć w kilku łyżkach tego sosu. Trudno wyobrazić sobie tydzień, a zwłaszcza weekend bez schabowego. Te kotlety na dobre wpisały się w polską tradycję, bo są proste do przygotowania i bardzo smaczne. Dziś zdradzimy wam trick na to, by za każdym razem wychodziły soczyste i delikatne.

Policzki wołowe w winnym sosie
21.01.2022 01:00 Policzki wołowe w winnym sosie. Przepis krok po kroku

Policzki wołowe w sosie winnym to mięso rozpływające się w ustach. Policzki są miękkie, a sos winny z warzywami i ziołami nadaje im niezwykłego, pełnego smaku i aromatu. Poznaj przepis na policzki wołowe w winnym sosie, czyli pomysł na wykwintny obiad dla całej rodziny.Policzki wołowe to bardzo delikatne mięso pozbawione tłuszczu i przerostów. Policzki mają miękkie włókna, dlatego też duszona wołowina w sosie jest doskonale miękka. Danie duś w czerwonym, wytrawnym winie, następnie w bulionie wołowym, aby wzmocnić smak i zrobić idealny sos.Policzki wymagają długiego duszenia, jednak warto poczekać 3 godziny, aby zjeść jedno z najlepszych dań na świecie. Do policzków przygotuj puree z pietruszki lub kalafiora. Podane na puree mięso w winnym sosie zachwyci wszystkich swoim wyglądem i przede wszystkim smakiem. Szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad z wołowiną? Tu poznasz przepis na ragout wołowe, czyli danie podobne do gulaszu w aromatycznym sosie.

Kotlet z wołowiny
20.01.2022 01:00 Kotlet z wołowiny. Pyszna propozycja obiadowa

Kotlet wołowy to świetny pomysł na obiad. Grillowane mięso czerwone smakuje doskonale, jest soczyste w środku i bardzo aromatyczne. Kotlety wołowe przygotujesz w prosty sposób z łopatki wołowej. Poznaj przepis na obłędny kotlet wołowy, lepszy niż tradycyjne mielone.Kotlety z wołowiny są świetną alternatywą dla kotletów mielonych. Grillowane na patelni grillowej są soczyste w środku i doskonałe w smaku. Kotlety wołowe podaj z ziemniakami pieczonymi z ziołami lub puree. Przygotuj również surówkę z pomidorów, warzywa blanszowane, szparagi lub buraki z chrzanem, a stworzysz doskonały obiad dla całej rodziny.Najsmaczniejsze kotlety wołowe uzyskasz, kiedy samodzielnie zmielisz kawałek świeżej wołowiny bez kości, np. łopatki wołowej. Świeża łopatka musi mieć ładny, różowy kolor i mieć delikatne przerosty z tłuszczu, które są doskonałym nośnikiem smaku. Gotowe mięso mielone wołowe nie będzie miało już tak wyraźnego aromatu.Jeśli masz ochotę na duszoną wołowinę- tu poznasz przepis na ragout wołowe, czyli duszoną w winie i sosie własnym wołowinę o zniewalającym smaku i aromacie.

kotlety mielone
20.01.2022 01:00 Bajecznie puszyste kotlety mielone bez bułki tartej i jajka

Jeśli szukacie sposobów na odmienienie mielonych, mamy pewien pomysł. Przygotujcie kotlety mielone bez bułki tartej i jajka. Wyjdą bajecznie puszyste, a wy zużyjecie nieco mniej składników. To taka propozycja na nieco oszczędniejszą wersję tradycyjnych kotletów. Klasyczne kotlety mielone oprócz mięsa zawierają też bułkę i jajko. Dzięki tym dodatkom masa staje się pulchniejsza i bardziej zwarta. Jak się jednak okazuje, można pominąć te składniki, a dodać trochę mąki i wody, które dobrze je zastąpią.

Rosół z gęsi Magdy Gessler
20.01.2022 01:00 Rozgrzewający rosół z gęsi według Magdy Gessler

W każdym domu rosół przyrządza się nieco inaczej, zgodnie z rodzinnymi przepisami, które nierzadko przechodzą z pokolenia na pokolenie. Magda Gessler do swojego bulionu wykorzystuje gęsinę, która wprowadza silny mięsny smak i dużo tłuszczu. Możesz jeszcze bardziej wzmocnić rozgrzewające właściwości wywaru, wrzucając do niego nieco świeżego imbiru. Rosół z gęsi jest nieporównywalnie bardziej esencjonalny od zupy gotowanej na zwykłym kurczaku. Mięso z gęsi zawiera liczne pokłady tłuszczu, a ten, jak wiadomo, jest nośnikiem smaku. Jeśli jednak jest go dla ciebie zbyt wiele, poczekaj, aż płyn ostygnie i ściągnij z wierzchu zestalony tłuszcz. Najlepsze kawałki mięsa, jak udka czy piersi, pozostaw do pieczenia i smażenia na inne potrawy. Do rosołu wykorzystaj podroby, szyje, skrzydełka i resztki, które pozostały po czyszczeniu i luzowaniu ptaka - czyli usuwaniu kości i chrząstek przed główną obróbką.

Zupa rybna z sandacza
20.01.2022 01:00 Zupa rybna z sandacza - obłędnie pyszna i prosta

Zupa rybna z sandacza gotowana na rosole rybnym z papryką i pomidorkami koktajlowymi to doskonały pomysł na rozgrzewający i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Zupa jest lekka, idealnie doprawiona i smakuje jak z najlepszej restauracji. Poznaj przepis na zupę rybną z sandacza.Sandacz jest rybą słodkowodną o chudym, delikatnym mięsie. Sandacz jest jedną ze zdrowszych ryb- to bogate źródło kwasów omega-3, białka i wielu witamin, w tym witaminy A i E, dlatego też powinniśmy jeść go znacznie częściej, nie tylko w święta. Zupa rybna z sandacza jest daniem pożywnym, lekkostrawnym i bardzo aromatycznym. Rosół gotowany na głowie, kręgosłupie i warzywach jest klarowny, chudy i niskokaloryczny, dlatego też jest doskonałą bazą do naszej zupy rybnej.Wywar wzbogać świeżym lub suszonym lubczykiem, zioło nadaje zupie wyraźnego charakteru, smakiem przypomina trochę przyprawę maggi. Zupę ugotuj z papryką czerwoną i pomidorkami koktajlowymi, nie zapomnij również o świeżej natce pietruszki, która świetnie uzupełnia smak całego dania.Pieczony sandacz to doskonały pomysł na drugie danie- tu poznasz przepis na sandacza w papilotach na puree z zielonego groszku, czyli zdrowo, lekko i pysznie.

Polędwiczki wieprzowe pieczone w całości według Gessler
20.01.2022 01:00 Idealne soczyste polędwiczki wieprzowe pieczone w całości według Gessler

Polędwiczki wieprzowe pieczone w całości i podane w śmietanowym sosie kurkowym smakują wybornie i będą idealnym daniem zarówno na zwykły obiad, jak i święta i większe uroczystości. Poznaj prosty przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone w całości według Gessler.Polędwica to jeden z najszlachetniejszych rodzajów mięsa, ponieważ nie zawiera tłuszczu i przerostów, a włókna są miękkie i delikatne. Polędwica wieprzowa pieczona w całości jest wilgotna i soczysta w środku, a podgotowana później z sosem kurkowym nabiera doskonałego smaku. Polędwiczki wieprzowe podaj z kopytkami, gnocchi lub puree ziemniaczanym, a Twoi bliscy i wszyscy goście będą zachwyceni. Polędwiczki smakują rewelacyjnie również z gotowany brokułem, fasolką zieloną i szparagami. Kurki są grzybami dostępnymi w sklepach przez większą część roku, ponieważ sezon na nie trwa od maja aż do końca listopada. Wykorzystaj więc ten czas i przygotuj wyśmienite danie, jak z najlepszej restauracji. Polędwiczki smakują świetnie również w sosie własnym- tu poznasz przepisz na duszone w sosie polędwiczki o wyraźnym, mięsnym aromacie.

Kotlety z cukinii i jajek
20.01.2022 01:00 Kotlety z cukinii i jajek, pomysł na bezmięsny obiad

Kotlety z cukinii i jajek to pyszne i zdrowe kotlety, które posmakują nawet największym niejadkom. Miękkie, doprawione cebulką, czosnkiem i szczypiorkiem wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej. Poznaj przepis na kotlety z cukinii i jajkiem, czyli prostą i smaczną alternatywę dla tradycyjnych kotletów.Jeśli masz ochotę na lekkie, wegetariańskie kotleciki lub szukasz pomysłu na danie, które posmakuje Twojemu dziecku- ten przepis jest idealny dla Ciebie. Kotleciki z cukinii i jajek są proste w przygotowaniu, wychodzą za każdym razem i zawsze znikają z talerzy w mgnieniu oka.Do kotletów dodaj otręby owsiane, dobrze zagęszczą masę na kotlety, a dodatkowo uzupełnisz dietę dziecka w niezbędny błonnik. Kotlety świetnie smakują podane z sałatką ze świeżych warzyw, delikatnym puree z dyni i ziemniakami z koperkiem. Świetne kotlety przygotujesz również z cieciorki- tu poznasz niezawodny przepis na kotlety z ciecierzycy, idealne na bezmięsny obiad dla całej rodziny.

Zupa dyniowa z kurczakiem
19.01.2022 01:00 Zupa dyniowa z kurczakiem. Pyszna i sycąca

Zupa dyniowa z kurczakiem to pomysł na wyśmienitą zupę w tajskim stylu. Doprawiona imbirem, przyprawą curry, mlekiem kokosowym i sokiem z limonki jest bardzo aromatyczna i tak smaczna, że nie zamienisz już jej na tradycyjną zupę z dyni. Poznaj przepis na wyjątkową zupę dyniową z kurczakiem w orientalnym stylu.Znudziła Ci się klasyczna zupa dyniowa i chcesz spróbować czegoś nowego? Zupa tajska dyniowa z kurczakiem spełni Twoje oczekiwania. Danie jest pożywne i bardzo aromatyczne. Zupa ma złożony smak- jest pikantna, słodka, słona z lekką nutą goryczki i odrobinę kwaskowata. Złożoność smaków kuchni tajskiej nazywana jest smakiem umami, czyli połączeniem wszystkich 5 znanych smaków. To właśnie umami sprawia, że każde danie orientalnej, tajskiej kuchni jest tak smaczne i doskonale doprawione. Zupę dyniową z kurczakiem ugotuj na bulionie warzywnym i podaj z posiekaną kolendrą, która jest jednym z podstawowych składników azjatyckiej kuchni. Jeśli jednak nie przepadasz za jej smakiem, możesz zamienić ją na świeżą natkę pietruszki, która również doda zupie świeżości i ładnego, ziołowego aromatu.Ugotuj również tradycyjną zupę Tom Yum z krewetkami, kaffirem i pomidorami. Zupa jest bardzo esencjonalna i rozgrzewająca, jest idealna na obiad.

Panierowanie kotleta
19.01.2022 01:00 Co zrobić żeby bułka tarta nie odklejała się od kotleta?

Dobrze przygotowany kotlet ma chrupiącą i przywierającą do mięsa panierkę, a w środku jest soczysty i delikatny. Jeśli pomimo twoich największych starań te cały czas nie wychodzą, zastosuj banalnie prosty trik. Polega na obtoczeniu mięsa panierką w torebkach strunowych, co zapewnia lepszą przyczepność i pewność, że nie odpadnie w kontakcie z gorącym olejem. Dodatkowo pamiętaj o myciu rąk po każdym dotknięciu mięsa - suche palce dają trwalszą panierkę. Kotlety stanowią w Polsce duży ułamek obiadów - wszechobecne są w końcu schabowe czy panierowane piersi z kurczaka. Większość z nas zazwyczaj obtacza je w panierce na talerzach, lecz dzisiaj prezentujemy znacznie sprawniejszą metodę. Zamiast rozsypywania mąki i bułki na naczyniach, wsyp je do plastikowych woreczków strunowych, a następnie wrzucaj do nich kotlety. Tak uchronisz się przed ubrudzeniem, a także będziesz mieć pewność, że składniki panierki dobrze przylgnęły do całej powierzchni mięsa i nie odpadną podczas smażenia.

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami z piekarnika
19.01.2022 01:00 Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami z piekarnika

Szukasz pomysłu na szybki obiad z piekarnika? Przygotuj polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym z dodatkiem zielonego groszku, sera i natki pietruszki. Mięso zapieczone w piekarniku jest delikatne, miękkie i rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na wyśmienite polędwiczki wieprzowe z pieczarkami z piekarnika. Polędwica wieprzowa to bardzo delikatne mięso, jest pozbawione przerostów, a nitki tłuszczu są świetnym nośnikiem smaku. Polędwica pieczona w piekarniku z pieczarkami, groszkiem i serem tworzy proste, ale i wyśmienite danie dla całej rodziny.Polędwiczki wieprzowe oprósz solą, pieprzem i nasmaruj musztardą delikatesową, tak przygotowane będą idealnie pasować do grzybów i sera. Polędwiczki z piekarnika podaj z puree dyniowym lub chrzanowym. Doskonałym dodatkiem są również warzywa blanszowane lub gotowane na parze i szparagi. Polędwicę przygotujesz również na patelni, duszone w białym winie i rozmarynem- tu poznasz przepis na wyśmienite polędwiczki w sosie grzybowym.

Sos z mascarpone do makaronu
19.01.2022 01:00 Bosko kremowy sos z mascarpone do makaronu

Sos z mascarpone do makaronu to prosty sos, dzięki któremu przygotujesz danie jak z włoskiej restauracji. Delikatny, aksamitny sos z suszonymi pomidorami, czosnkiem, pietruszką i roszponką to pomysł na wyśmienity lunch lub obiad. Poznaj przepis na sos z mascarpone do makaronu.Mascarpone to włoski serek produkowany wyłącznie ze słodkiej śmietanki, stąd jego delikatny, słodkawy smak. Mascarpone to świetny dodatek do sosów, zup, deserów i ciast. Tradycyjne, włoskie tiramisu z mascarpone smakuje obłędnie.Makaron z serkiem śmietanowym, suszonymi pomidorami, czosnkiem i pietruszką to proste, szybkie i wyjątkowo smaczne danie dla całej rodziny. Makaron w aksamitnym sosie podaj z roszponką i świeżo mielonym pieprzem, a każdy będzie prosił o dokładkę.Nie wylewaj oliwy z suszonych pomidorów, jest idealnym nośnikiem smaku. Na niej podsmażysz czosnek i cebulę, warzywa, a nawet mięso, które zyskają doskonały aromat i smak. Oliwę wykorzystasz np. do przygotowania makaronu ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Jak zrobić bitki wołowe?
19.01.2022 01:00 Jak zrobić bitki wołowe? Mamy niezawodny przepis

Bitki wołowe duszone z pieczarkami, cebulą i gałązkami tymianku to pomysł na pyszne danie jednogarnkowe. Mięso jest tak delikatne i miękkie, że aż rozpływa się w ustach, jest wyraźne w smaku i świetnie doprawione. Jak zrobić bitki wołowe?Bitki wołowe w sosie własnym z pieczarkami i cebulą to bardzo proste i szybkie danie, które przygotowuję, kiedy mam ochotę na wyraźny, mięsny obiad. Cebula smażona, następnie duszona razem z mięsem dobrze zagęszcza całe danie, nie używam więc mąki do zrobienia sosu. Bitki wołowe podaję z ziemniakami lub kluskami śląskimi. Całe danie świetnie łączy się z ogórkami kiszonymi, burakami i surówką z kapusty pekińskiej. Uwielbiam kluski śląskie z dynią, smakują rewelacyjnie i pasują do każdego rodzaju wołowiny i wieprzowiny. Najlepsza na bitki wołowe będzie wołowina bez kości, np. ligawa czy pręga. Mają więcej tłuszczu od polędwicy, a w bitkach to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku. Do wołowiny koniecznie dodaj liście laurowe i ziele angielskie, które rewelacyjnie podkreślają jej smak.Z wołowiny przygotujesz również wyśmienite zrazy- tu poznasz przepis na zrazy wołowe, idealne na obiad. Podaj je z kluskami lub kopytkami, a błyskawicznie znikną z talerzy.

Jak zrobić ragout wołowe?
19.01.2022 01:00 Jak zrobić ragout wołowe?

Ragout wołowe to mięsny, gęsty i ciemny gulasz. Wołowina duszona w winie z papryką, pomidorami, cebulą i świeżym tymiankiem jest delikatna, miękka i doskonała w smaku. Ragout wołowe to pomysł na pożywny i wykwintny obiad dla całej rodziny. Jak zrobić ragout wołowe?Szukasz pomysłu na wyśmienity obiad dla najbliższych lub na wizytę gości? Koniecznie ugotuj ragout wołowe. Wołowina duszona z warzywami, przyprawami, świeżym tymiankiem i białym winem nabiera doskonałego smaku, jest miękka i bardzo aromatyczna. Nie musisz zagęszczać potrawy mąką- duszona cebula doskonale zagęszcza mięsne sosy.Ragout wołowe podaj z kopytkami lub włoskimi gnocchi, szczególnie polecam gnocchi dyniowe, ponieważ świetnie łączą się z aromatycznym, czerwonym mięsem. Danie możesz podać również z samą bagietką lub tradycyjnie- z ziemniakami i burakami. Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie wołowiny- tu poznasz przepis na wyśmienite steki z antrykotu z masłem ziołowym, idealne na obiad i mięsną kolację.

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym
18.01.2022 01:00 Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym. Przepis krok po kroku

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie jest proste, szybkie, a jego smak i aromat zachwycą każdego miłośnika mięsa. Sprawdź, jak przygotować polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym, idealne na pożywny i smaczny obiad.Polędwiczka wieprzowa jest jedynym z najsmaczniejszych mięs, nie ma kości, przerostów, nie jest łykowata, a jej mięso jest bardzo delikatne i odpowiednio przygotowane rozpływa się w ustach. Polędwiczka duszona w sosie śmietanowym jest tak pyszna, że każdy prosi o dokładkę.Sos przygotuj na bazie bulionu warzywnego. Duszona wieprzowina nabierze smaku warzyw i będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Do sosu koniecznie dodaj cebulę, która podczas obróbki termicznej naturalnie zagęszcza potrawę. Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym świetnie smakują podane z ziemniakami i burakami tartymi. Doskonałym pomysłem na przygotowanie całego dania jest również zielone puree z groszku i warzywa z pary. Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie polędwiczek- tu poznasz przepis na wyśmienite polędwiczki w sosie pieczarkowym z tymiankiem i białym winem wytrawnym.

Szybki sos do kaszy gryczanej
18.01.2022 01:00 Szybki sos do kaszy gryczanej. Przepis krok po kroku

Szukasz pomysłu na szybki, prosty, tani i pyszny obiad? Ugotuj z masłem kaszę gryczaną i podaj ją z aromatycznym sosem z pieczarek na bazie białego wina. Całe danie jest bardzo sycące i smaczne, a świeża natka pietruszki nadaje mu lekkości i wspaniałego wykończenia. Poznaj przepis na szybki sos do kaszy gryczanej.Kasza gryczana to świetny dodatek do obiadu. Szczególnie polecam białą kaszę gryczaną, która ma delikatny smak z wyczuwalną nutą orzechów i jest o wiele zdrowsza od tradycyjnej. Kasza biała to źródło magnezu, potasu i wielu witamin, w tym witamin z grupy B. Kasza między innymi obniża poziom cholesterolu i reguluje pracę serca i całego układu naczyniowego.Jeśli szukasz pomysłu na naprawdę szybki obiad, to kasza gryczana z sosem pieczarkowym jest idealnym rozwiązaniem. Kasza jest sycąca, a aromatyczny sos na bazie pieczarek, wina i świeżej pietruszki doskonale łączy się z jej lekko orzechowym smakiem, tworząc proste, ale i pyszne danie. Z kaszą gryczaną przygotujesz wiele smacznych potraw. Jeśli szukasz kulinarnej inspiracji- tu poznasz przepis na wyśmienite pierogi z kaszą gryczaną, lekkie, smaczne i pożywne.

Z czego zrobić sos do zapiekanki ziemniaczanej?
18.01.2022 01:00 Z czego zrobić sos do zapiekanki ziemniaczanej? Mamy najlepszy patent

Zapiekanka ziemniaczana to smaczny, szybki i tani posiłek dla całej rodziny. Zapiekankę przygotujesz na obiad w nawet najbardziej zabiegany dzień, kiedy nie masz czasu na długie gotowanie. Niezbędnym składnikiem każdej zapiekanki jest sos, który połączy wszystkie składniki i doprawi całe danie. Z czego zrobić sos do zapiekanki ziemniaczanej?Zapiekanka ziemniaczana, niezależnie od tego, czy przygotowana z samych ziemniaków, czy z dodatkami, jest najsmaczniejsza, kiedy zapieczesz ją razem z aromatycznym sosem. Wszystkie składniki włóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 25-30 minut.Do zapiekanki ziemniaczanej możesz dodać pokrojoną w plastry kiełbasę, boczek, pokrojoną w słupki cebulę czerwoną, paprykę, pomidory. Każda zapiekanka będzie smakować rewelacyjnie. Danie oprósz świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem, aby nadać mu świeżości i lekkości.Zapiekankę ziemniaczaną przygotujesz z dwoma sosami- beszamelowym lub śmietanowo- serowym, które doskonale łączą się zarówno z samymi ziemniakami, jak i wszystkimi dodatkami. Sosy pod wpływem temperatury gęstnieją, otulając całe danie.Zapiekankę na obiad przygotujesz nie tylko z ziemniaków- tu poznasz przepis na równie szybką zapiekankę makaronową z wędzonym łosiem i szpinakiem, czyli danie w prawdziwie włoskim stylu.

Kotlety mielone i kwestia dodatków
18.01.2022 01:00 Dlaczego do kotletów mielonych warto dodać bułkę namoczoną w mleku?

Kotlety mielone są w Polsce potrawą znaną i lubianą. Można je przygotować na wiele sposobów, wzbogacając je w różne składniki. A wiecie, dlaczego do kotletów mielonych warto dodać bułkę namoczoną w mleku? Jeśli nie, koniecznie przeczytajcie nasz materiał, a już zawsze wasze kotlety będą pyszne. W tradycyjnych kotletach mielonych z całą pewnością powinno znaleźć się mięso. Pozostałe składniki zależą już od inwencji osoby je przygotowującej. Zwykle jednak dodaje się do nich cebulę, jajko i bułkę. Jeśli chodzi o tę ostatnią, niektórzy dodają bułkę tartą, inni namoczoną w wodzie. Jednak najlepiej dodać do kotletów bułkę namoczoną w mleku.

Rosół w garnku
17.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodać białko jajka do rosołu?

Rosół stanowi bardzo ważny element polskiej sztuki kulinarnej, dlatego opracowanych zostało wiele trików, ułatwiających gotowanie zupy. Jeden z nich polega na wlaniu do gotującego się bulionu białka jaja. Ścinając się pod wpływem temperatury, zbierze w sobie szumowiny i pozwoli uzyskać bardziej klarowny wywar. Rosół przyrządzany jest na całym świecie w bardzo podobny sposób - różnią się jedynie użyte komponenty smakowe. Finalnie jest to po prosty wygotowany z warzyw, przypraw, mięs i niekiedy owoców wywar, który zawiera wszystkie substancje smakowe i odżywcze z produktów użytych do gotowania. Jednym z największych mankamentów gotowania rosołu, jest uzyskanie idealnej klarowności bez żadnego cienia mętności. Jeśli chcesz zrobić rosół przejrzysty niczym woda, poniżej mamy triki idealne dla ciebie.

Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami
17.01.2022 01:00 Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami - idealne na obiad

Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami to bardzo aromatyczne i pożywne danie, zwykle podawane podczas świąt i większych uroczystości. Krokiety są świetnym pomysłem również na obiad, kiedy masz ochotę na niecodzienne i smaczne danie. Poznaj przepis na krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami.Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami to danie, które najczęściej jemy na weselach i przygotowujemy na święta i wizyty gości. Tradycyjną potrawę możesz jednak przygotować w bardzo prosty sposób i zrobić smaczną niespodziankę dla całej rodziny. Krokiety z farszem z mięsa i pieczarek zawsze podaję z barszczem czerwonym, ponieważ buraki genialnie uzupełniają smak smażonych naleśników w panierce. Aromatyczny farsz zrobisz naprawdę bardzo szybko z podstawowych składników. Do farszu koniecznie dodaj solidną porcję posiekanej natki pietruszki, która dodaje świeżości, lekkości i genialnego aromatu. Pietruszka jest niezbędna do przygotowania najlepszego farszu na bazie mięsa mielonego i pieczarek.Jeśli masz ochotę na krokiety bez zawijania- tu poznasz przepis na błyskawiczne krokiety z kapustą i grzybami, równie proste i bardzo smaczne.

Sos śmietanowo-serowy do makaronu
17.01.2022 01:00 Sos śmietanowo-serowy do makaronu. Idealny na obiad

Makaron z brokułem, papryką i pomidorkami koktajlowymi w gęstym sosie na bazie śmietany i camemberta to pomysł na szybki i pyszny obiad. Danie doprawione gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na sos śmietanowo- serowy do makaronu.Sos śmietanowo- serowy z camembertem to sos w zupełnie nowej odsłonie, jest gęsty i bardziej aromatyczny i wyraźny od sosu z serków topionych, czy goudy. Camembert jest również najdelikatniejszym serem pleśniowym, nie jest więc za ciężki i pachnie bardzo ładnie.Makaron z sosem to również warzywa. Danie najlepiej smakuje z papryką czerwoną, pomidorkami koktajlowymi i brokułem. Czosnek, cebula, ser, gałka muszkatołowa i pieprz doskonale się uzupełniają i idealnie doprawiają całą potrawę.Do sosu śmietanowo- serowo ugotuj makaron do spaghetti lub tagliatelle, czyli długie, prasowane nitki, do których sos przywiera jeszcze lepiej. Makaron penne równie dobrze sprawdzi się w całym daniu, ponieważ sos wejdzie do środka rurek, nadając im wspaniałego smaku.Jeśli szukasz pomysłu na makaron z sosem- tu poznasz przepis na pyszny makaron z sosem grzybowym, parmezanem i pietruszką, idealny na obiad i pożywny lunch do pracy.

Pyszna mizeria z cukinii
16.01.2022 01:00 Rewolucyjna mizeria bez ogórków, na bazie cukinii

Znudziła wam się klasyczna mizeria? Zastąpcie ogórka szklarniowego cukinią. To pyszne warzywo w towarzystwie delikatnej śmietany i jogurtu smakuje wybornie. Surówkę przygotujecie szybko, a podać będziecie ją mogli do dowolnego mięsa. Skusicie się? Surówki są bardzo ważnym elementem obiadu. Tradycyjne receptury na colesława czy specjał z kiszonej kapusty mogą się jednak znudzić. Warto zadbać o urozmaicenie diety i sięgnąć po inne niż zwykle receptury. Wypróbujcie nasz nowy sposób na odświeżenie dobrze znanej smakoszom ogórkowej klasyki.

kotlety mielone
16.01.2022 01:00 Soczyste i dobrze sklejone kotlety mielone bez jajka

Kotlety mielone są daniem prostym, szybkim i smacznym. Mielone mięso wystarczy wymieszać z kilkoma składnikami, uformować kotlety i je usmażyć. Jak się okazuje, dodatek jajka wcale nie jest konieczny. Przekonajcie się zresztą sami, testując przepis na kotlety mielone bez jajka. Zobaczycie, że wyjdą soczyste i dobrze sklejone. Wystarczy, że sięgniecie po jeden produkt. Do przygotowania kotletów mielonych oczywiście niezbędne jest mielone mięso. Pozostałe składniki, tak naprawdę można używać lub nie. Niektórzy dodają do nich namoczoną bułkę, inni wsypują bułkę tartą. Dla niektórych niezbędna jest podsmażona cebulka, inni dodają surową, a jeszcze inni ją pomijają. Podobnie jest z dodatkiem jajka — choć niektórzy uważają, że zapewnia kotletom zwięzłość, jego dodatek wcale nie jest niezbędny. Można bowiem bez problemu zastąpić jajko np. mąką ziemniaczaną. Ona również sprawi, że mięsna masa będzie zwarta.

Delikatne i soczyste schabowe w kefirze
16.01.2022 01:00 Niemożliwie soczyste, delikatne i pyszne schabowe marynowane w kefirze

Soczyste, lekko zrumienione i rozpływające się w ustach kotlety schabowe są marzeniem każdego jedzącego mięso smakosza. Zamarynowanie ich w kefirze sprawi, że właśnie takie będą — nieziemsko pyszne i wyjątkowo delikatne. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Zdradzaliśmy wam już wiele receptur pozwalających przyrządzić ten mięsny klasyk. Wystarczy wspomnieć wyjątkowe schabowe po gdańsku czy kotlety marynowane w piwie. Marynata na bazie kefiru także pomoże wam uzyskać smaczne, a przede wszystkim niezwykle soczyste mięso. Jej przygotowanie jest przy tym bardzo proste. Skusicie się?

Ugotowany biały ryż w garnku
15.01.2022 01:00 Jak prawidłowo gotować ryż?

Ryż jest świetnym dodatkiem zarówno do zup, jak i do sałatek czy dań obiadowych. Może też być podstawą pysznych deserów czy smażonych potraw z warzywami. Jednak, by tak się stało, musimy go odpowiednio przyrządzić. Zdradzamy sprawdzony patent.Ryż jest nie tylko uniwersalnym produktem spożywczym, ale też świetnym przede wszystkim źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Dodaje energii, syci, a przy tym dostarcza wielu cennych składników odżywczych takich jak potas, magnezu czy cynk. Dobrze przyrządzony będzie smakował każdemu.

Modra kapusta z jabłkiem
15.01.2022 01:00 Niezawodny przepis na modrą kapustę

Któż z nas nie zna kapusty modrej? Ten smaczny specjał z dodatkiem jabłka w każdym domu przyrządzany jest nieco inaczej. Zdradzamy przepis, z którym zawsze wam się uda. Słodka wersja wymaga jeszcze rodzynek. Wykorzystując różne odmiany jabłek natomiast, będziecie mogli dostosować smak do swojego gustu. Sprawdźcie koniecznie. Kapusta modra, czyli tradycyjny składnik śląskiego obiadu, jest pyszną wersją niezwykle zdrowej czerwonej kapusty. Warto pokusić się o jej przyrządzenie przy najbliższej okazji, bo warzywo to obfituje witaminę C, która doskonale wspiera odporność organizmu.

Pyzy z mięsem podane z okrasą
15.01.2022 01:00 Co zrobić, żeby pyzy się nie rozpadały?

Pyzy są pysznym pomysłem na obiad, który idealnie sprawdzi się w sytuacji, gdy lodówce zalegają nam ugotowane ziemniaki. Aby jednak kluski się nie rozpadły, musimy pamiętać o jednym, istotnym szczególe — warzywa należy starannie przecisnąć przez praskę. To pozwoli na uzyskanie odpowiedniej konsystencji ciasta. Pyzy nie rozpadną się przy gotowaniu. Po pyzy często sięgamy, gdy brak nam pomysłu na wykorzystanie zalegającego w lodówce purée ziemniaczanego. Jeśli dysponujemy przy tym mięsnymi kawałkami z niedawno gotowanego aromatycznego rosołu, pyszny ziemniaczany rarytas z dodatkiem mięsnego farszu sprawdzi się jako smaczny sycący posiłek.