Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Obiad

Wołowina po chińsku
28.01.2022 01:00 Obłędna wołowina po chińsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Wołowina po chińsku to prosty przepis na wyśmienite, chińskie danie stir- fry. Mięso smażone w woku z warzywami i specjalną marynatą ma doskonały smak, jest idealnie usmażone i chrupiące. Poznaj przepis na wołowinę po chińsku.Strir- fry to tradycyjna metoda smażenia w woku, czyli głębokiej, żeliwnej patelni. Wszystkie składniki dań stir- fry smażone są kilka minut w bardzo wysokiej temperaturze, co nadaje im niepowtarzalnego smaku i niezwykłej chrupkości.Sekretem idealnej wołowiny po chińsku jest marynowanie jej w imbirze, sosie sojowym i innych składnikach przez minimum 6 godzin, dzięki czemu zyskuje doskonały smak. Sama marynata podczas obróbki termicznej gęstnieje w woku, tworząc wyraźny sos.Wołowinę po chińsku z warzywami podaj z ugotowanym na sypko ryżem białym, sezamem i szczypiorkiem, dzięki czemu danie będzie wyglądać i smakować jak z chińskiej restauracji. W tym artykule dowiesz się, jak ugotować ryż na sypko do orientalnych potraw.Kuchnia Dalekiego Wschodu słynie z potraw przygotowywanych w woku- tu poznasz przepis na makaron chow mein z wołowiną, idealna na pożywny i aromatyczny obiad. Jeśli masz ochotę na doskonały bulion w japońskim stylu- tu poznasz przepis na japoński ramen, lepszego nie jadłeś.

Jak przygotować pieczony udziec wołowy?
28.01.2022 01:00 Jak przygotować pieczony udziec wołowy?

Udziec wołowy pieczony to doskonały pomysł na obiad. Wołowina marynowana dobę w przyprawach i ziołach nabiera genialnego smaku, a pieczona w piwie przez 4 godziny jest idealnie miękka i soczysta. Jak przygotować pieczony udziec wołowy?Udziec wołowy pieczony to niezwykle soczyste i delikatne mięso, które dzięki bogatej marynacie i pieczeniu w piwie nabiera doskonałego smaku i jest tak miękkie, że aż rozpływa się w ustach. Pieczona wołowina to pomysł zarówno na rodzinny obiad, jak i wykwintne danie świąteczne i większe uroczystości.Wołowina jest mięsem, które musi być idealne świeże, aby było smaczne. Zawsze wybieraj różowe mięso, delikatne przerosty tłuszczu też są potrzebne, ponieważ są nośnikiem smaku. Wołowina, która ma blady kolor lub miejscami jest żółta nie nadaje się do spożycia. Do udźca wołowego pieczonego podaj pieczone ziemniaki z ziołami lub puree. Mięso doskonale smakuje również w towarzystwie chrzanu i żurawiny. Do udźca podaj blanszowane warzywa, fasolkę szparagową z czosnkiem lub lekką surówkę. Świetną pieczeń przygotujesz również z wieprzowiny- tu poznasz przepis na pieczeń wieprzową, idealną na obiad.

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
27.01.2022 01:00 Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie z leśnych grzybów z dodatkiem pieczarek, pietruszki i rozmarynu to pyszne i niezwykle aromatyczne danie obiadowe. Mięso duszone z grzybami jest miękkie i nabiera doskonałego smaku. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym.Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym to smaczne, aromatyczne danie jednogarnkowe, które przygotujesz w godzinę. Do sosu możesz wykorzystać jeden rodzaj grzybów leśnych lub pomieszać kilka gatunków, aby urozmaicić smak. Danie koniecznie dopraw natką pietruszki i świeżym rozmarynem.Do polędwiczek w sosie świetnie pasuje kasza gryczana biała lub bulgur. Mięso równie dobrze smakuje podane z ziemniakami tłuczonymi lub puree z dodatkiem czosnku. Dodania możesz również przygotować warzywa na parze lub blanszowane. Polędwiczki przygotujesz na wiele sposobów- jednym z najsmaczniejszych są polędwiczki w sosie śliwkowym. Suszone śliwki rewelacyjnie łączą się z wieprzowiną, dzięki czemu ugotujesz wyśmienity obiad dla całej rodziny.

Sos z kurek do makaronu
27.01.2022 01:00 Sos z kurek do makaronu. Przepyszny dodatek obiadowy

Sos z kurek do makaronu to świetny, aromatyczny sos z dodatkiem boczku wędzonego, pietruszki i cebulki. Makaron polany gęstym sosem kurkowym ma wyśmienity smak, jest bardzo pożywny i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Poznaj przepis na sos z kurek do makaronu.Kurki są bardzo aromatycznymi grzybami, które dostaniemy w niemal każdym sklepie od czerwca do końca października. Wykorzystaj więc ten czas na przygotowanie wyśmienitych dań z kurkami, które swoim smakiem zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy.Kurki to nie tylko świetny smak, to również bogactwo witamin i białka. Grzyby to źródło witamin z grupy B, a także beta- karotenu, magnezu, potasu, żelaza i wielu innych składników, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie.Grzyby smakują rewelacyjnie w towarzystwie mięsa, dlatego też sos przygotowałam z wędzonym boczkiem. Całe danie oprószyłam natką pietruszki, która nadaje potrawie lekkości i świeżości. Makaron z tak przygotowanym sosem smakuje doskonale.Przygotuj również kurczaka w sosie kurkowym, będzie idealny na rodzinny obiad. Kurki genialnie smakują także z plackami ziemniaczanymi i jajecznicą. Wybierz swój ulubiony przepis z grzybami i przygotuj wyśmienitą niespodziankę dla najbliższych.

Sos z cukinii do słoików
27.01.2022 01:00 Prosty i smaczny sos z cukinii do słoików

Sos z cukinii do słoików to świetny sposób na pyszny i lekki sos, który zachowa swoją świeżość i smak przez wiele miesięcy. Sos z cukinii wykorzystasz między innymi do polania makaronu, ryżu. Sos świetnie łączy się również z kurczakiem i indykiem. Poznaj przepis na wyśmienity sos z cukinii do słoików. Sos z cukinii to jeden z lepszych sosów do makaronu, ryżu i dań z drobiem. Cukinia duszona z papryką, czosnkiem, cebulą i passatą pomidorową tworzy rewelacyjny, gęsty i mocno warzywny sos, który posmakuje nawet największym mięsożercom.Sos z cukinii do słoików to duże ułatwienie w kuchni. Dzięki pasteryzacji i zalewie octowo-cukrowej, sos zachowuje swój smak i przede wszystkim świeżość przez wiele miesięcy. Sos jest wprost idealny na błyskawiczny obiad, kiedy nie masz czasu na długie gotowanie, wystarczy, że ugotujesz makaron lub ryż i sięgniesz do spiżarni po słoiczek. Przygotuj równie pyszny sos do słoików z czerwonej papryki, ma uniwersalne zastosowanie w kuchni, podasz go z makaronem, ryżem, mięsem.Jeśli lubisz grzyby leśne- w tym artykule poznasz przepis na bajecznie pyszną pastę z grzybów leśnych, idealna na zimę.

Sos truskawkowy do pyz
27.01.2022 01:00 Słodki i przepyszny sos truskawkowy do pyz

Sos truskawkowy do pyz to pyszny, owocowy sos z dodatkiem wanilii i jogurtu naturalnego. Sos jest słodki, orzeźwiający i kremowy jednocześnie, jest przepyszny. Polej nim pyzy, a obiad ekspresowo zniknie z talerzy. Poznaj przepis na sos truskawkowy do pyz, dzieci i dorośli go uwielbiają.Druga połowa czerwca to najlepszy czas w roku, wtedy też możemy cieszyć się najlepszymi, polnymi owocami, czyli truskawkami. Sezon na truskawki jest niestety krótki, dlatego też wykorzystaj go jak najlepiej i przygotuj z owocami pyszne dania i desery dla całej rodziny.Sos do pyz ziemniaczanych jest przepysznym uzupełnieniem dania. Delikatne kluseczki oblane owocowo- jogurtowym sosem z wyczuwalną nutą wanilii to jedno z moich ulubionych, letnich obiadów. Kochają je wszyscy, niezależnie od wieku. Sos truskawkowy wykorzystasz również do pierogów na słodko, pampuchów, czyli klusek na parze, knedli, polejesz nim ryż i makaron. Sos ma tak świetny smak, że będziesz musiał pilnować, aby nikt nie podjadał przed obiadem.Z truskawek przygotujesz również wyśmienite ciasta- tu poznasz przepis na ciasto biszkoptowe z truskawkami i śmietaną. Ciasto to absolutny hit wakacyjny, który gości na moim stole w każdy weekend, kiedy tylko jest sezon na najlepsze owoce świata.

Zupa borowikowa z makaronem
27.01.2022 01:00 Pyszna i sycąca zupa borowikowa z makaronem

Zupa borowikowa to pomysł na pyszną i prostą zupę, idealną na obiad lub kolację na ciepło. Danie ma mocno grzybowy smak i aromat, jest również bardzo pożywne. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę borowikową z makaronem. Pierwsze borowiki pojawiają się w naszych lasach już pod koniec lipca, sezon trwa aż do końca listopada, dlatego też warto z niego skorzystać i przygotować wyśmienite zupy i dania na bazie tych wyjątkowych i zdrowych grzybów.Zupa borowikowa z dodatkiem suszonych grzybów leśnych jest bardzo aromatycznym daniem. Wywar jest ciemny, wyraźny w smaku, jest mocno grzybowy. Smak borowików podkreślisz jeszcze bardziej, kiedy całe danie oprószysz świeżą natką pietruszki, która doskonale łączy się z każdym rodzajem grzybów.Do zupy grzybowej ugotuj swój ulubiony makaron, mogą być nitki do rosołu, połamany makaron spaghetti, świderki, kokardki muszelki. Wodę z suszonych grzybów wykorzystaj do duszenia warzyw i przygotowania wywaru, woda jest bardzo aromatyczna i ma grzybowy smak.Z borowików przygotujesz również wyśmienity sos do mięsa- tu poznasz przepis na schab w sosie borowikowym, idealny na pożywny i smaczny obiad.

Sos z suszonych grzybów do ziemniaków
26.01.2022 01:00 Sos z suszonych grzybów do ziemniaków. Przepis krok po kroku

Pomysł na prosty i szybki obiad? Ziemniaki z jajkiem sadzonym i obłędnym sosem z suszonych grzybów to absolutny hit kulinarny. Danie jest bardzo aromatyczne, smaczne i proste w przygotowaniu. Poznaj przepis na sos z suszonych grzybów do ziemniaków, idealny na szybki i wyśmienity obiad dla całej rodziny.Sos z suszonych grzybów to jeden z bardziej aromatycznych sosów, który przygotujesz w bardzo prosty sposób. Suszone grzyby leśne mają wyjątkowy, pełny smak i już podczas gotowania pachną tak, że masz ochotę zjeść sos prosto z patelni.Ziemniaki tłuczone z jajkiem sadzonym polane sosem z suszonych grzybów to doskonały obiad dla całej rodziny w chłodne, zimowe dni. Całe danie jest bardzo sycące, aromatyczne i pyszne. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealne jajko sadzone z płynnym żółtkiem.Grzyby suszone wymagają moczenia przed smażeniem i gotowaniem, aby były miękkie i smaczne. Namocz je w zimnej wodzie i odstaw na godzinę. Nie wylewaj wody- będzie idealną bazą do całego sosu. Przygotuj również smaczny i prosty sos pieczarkowy. Będzie idealny zarówno do ziemniaków, jak i kopytek, mięsa i makaronu.

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
26.01.2022 01:00 Aromatyczne polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z dodatkiem suszonych grzybów leśnych to prawdziwa uczta dla wszystkich smakoszy. Delikatne, miękkie mięso otulone aromatycznym, wyraźnym w smaku sosem grzybowym wprost rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym.Polędwiczki wieprzowe to zawsze dobry pomysł na obiad w weekend lub na wizytę gości. Podsmażone, następnie duszone mięso jest miękkie i delikatne. Sos do polędwiczek z kurek i suszonych grzybów doskonale uzupełnia smak polędwiczek i nadaje całemu daniu niezwykłego aromatu. Do polędwiczek wieprzowych w sosie kurkowym świetnie pasują pieczone ziemniaki lub ziemniaczane puree. Danie podane w ten sposób wygląda bardzo estetycznie, jak z restauracji, jest pyszne i za każdym razem ekspresowo znika z talerzy. Przed przygotowaniem dania suszone grzyby przełóż do miski i zalej zimną wodą. Grzyby muszą zmięknąć. Po godzinie będą już doskonałe do sosu, a woda nabierze grzybowego aromatu i wykorzystasz ją do duszenia mięsa. Jeśli szukasz pomysłu na polędwiczki wieprzowe- tu poznasz przepis na polędwiczki w sosie śmietanowo- musztardowym, idealne na rodzinny obiad.

Befsztyk po angielsku
26.01.2022 01:00 Idealnie soczysty befsztyk po angielsku - gratka dla mięsożerców

Befsztyk po angielsku to doskonały pomysł na polędwicę wołową w nieco innym wydaniu. Marynowane w winie, jałowcu i tymianku mięso ma doskonały smak, który uzupełniają duszone na bulionie warzywa. Cała potrawa jest idealna na obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis na befsztyk po angielsku.Befsztyk po angielsku to jedno z najbardziej aromatycznych mięs. Wołowina marynowana w winie, czosnku i przyprawach nabiera genialnego smaku, a po usmażeniu jest lekko różowa w środku i bardzo miękka.Do befsztyku przygotuj potrawkę z duszonej cebuli, marchewki i pietruszki. Warzywa oprószone tymiankiem i duszone w bulionie warzywnym i winie doskonale pasują do wołowiny, są pożywne i pyszne. Danie podaj z puree ziemniaczanym, a stworzysz obiad jak z najlepszej restauracji. Z wołowiny przygotujesz również doskonale steki- w tym artkule dowiesz się, jak usmażyć idealnego steka z antrykotu.

Gulasz wołowy z pieczarkami
26.01.2022 01:00 Gulasz wołowy z pieczarkami - wyborny, sycący obiad

Gulasz wołowy z pieczarkami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny, gęsty gulasz z dodatkiem marchewki i grzybów smakuje wyśmienicie, a samo mięso jest tak delikatne, że aż rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na gulasz wołowy z pieczarkami. Gulasz wołowy z pieczarkami to proste danie, które przygotujesz w dwie godziny, najwięcej czasu zajmuje duszenie wołowiny, aby była idealnie miękka i soczysta. Gulasz jest genialnym pomysłem na wyraźny i mięsny obiad, jest sycący i rozgrzewający- idealny na zimę.Gotowanie gulaszu podziel na etapy, aby mieć pewność, że wołowina będzie idealna. Na początku duś samo mięso w przyprawach, dopiero później dodaj warzywa i resztę składników, całość duszona jeszcze chwilę nabiera doskonałego smaku. Do gulaszu wybierz świeżą wołowinę bez kości, może być to ligawa, polędwica, pręga. Mięso zawsze kupuj w sklepach mięsnych i tylko te kawałki, które mają świeży, różowy kolor. Jeśli wołowina jest blada lub zmienia kolor na żółty, oznacza to, że nie jest już pierwszej świeżości.Z wołowiny przygotujesz wiele doskonałych potraw- tu poznasz przepis na policzki wołowe w winnym sosie. W tym artykule natomiast dowiesz się, jak zrobić ossobuco wołowe, czyli tradycyjne danie słonecznej Lombardii.

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowym
25.01.2022 01:00 Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowym. Niezawodny przepis

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo- musztardowym to pomysł na szybkie i smaczne danie obiadowe. Miękkie, doprawione polędwiczki duszone z cebulką i czosnkiem w sosie śmietanowo- musztardowym to prawdziwa uczta dla każdego miłośnika mięsnych i wyraźnych w smaku potraw. Poznaj prosty przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo- musztardowym.Sos śmietanowo- musztardowy do polędwiczek to chyba najprostszy sos do mięsa, a z pewnością jednej z najlepszych. Musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy jest delikatna i świetnie łączy się z kwaśną śmietanką, tworząc gęsty i bardzo aromatyczny sos.Polędwiczki dopraw wyłącznie solą, pieprzem i mieloną papryką, nic więcej nie jest potrzebne, kiedy w grę wchodzi przepyszny sos. Mięso smaż, a następnie duś z cebulką i czosnkiem. Cebula duszona dodatkowo zagęści całe danie, dlatego też nie jest potrzebna mąką. Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym podaj puree ziemniaczanym oraz zblanszowanymi lub ugotowanymi na parze warzywami, fasolką szparagową lub szparagami. Taki zestaw obiadowy skusi każdego. Polędwiczki możesz przygotować również w piekarniku- tu poznasz przepis na miękkie i delikatne polędwiczki w sosie pieczarkowym.

Sos z tuńczykiem do makaronu
25.01.2022 01:00 Sos z tuńczykiem do makaronu. Niezawodny przepis

Sos z tuńczykiem to świetny dodatek do makaronu. Aromatyczny sos pomidorowy z oregano, czosnkiem, bazylią i oliwkami świetnie łączy się z delikatną rybą i makaronem do spaghetti, tworząc proste, szybkie i doskonałe danie dla całej rodziny. Poznaj przepis na sos z tuńczykiem do makaronu w prawdziwie włoskim stylu.Makaron z sosem pomidorowym z tuńczykiem to jedno z ekspresowych dań, które przygotujesz w najbardziej zabiegane dni. Sos jest bardzo aromatyczny, doprawiony suszonym oregano i świeżą bazylią, jest świeży, lekko słodki, a tuńczyk pasuje do niego idealnie.Tuńczyk jest chudą rybą, dlatego też powinniśmy częściej wprowadzać go do naszej diety. Mięso to przede wszystkim źródło białka i zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, które są absolutnie niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu.Do dania przygotuj makaron spaghetti, ponieważ świetnie łączy się z całym daniem i wygląda bardzo efektownie. Ugotowany makaron al dente podsmaż z sosem na patelni przed samym podaniem, aby nitki jeszcze lepiej naszły aromatem pomidorów, ryby i ziół.Nie masz pomysłu na danie z tuńczykiem? W tym artykule dowiesz się, jak zrobić obłędną tartę z ciasta francuskiego, idealną na lekki i pożywny obiad. Na lunch lub kolację natomiast doskonale sprawdzi się sałatka makaronowa z tuńczykiem i pysznymi dodatkami.

Sos z serków topionych do makaronu
25.01.2022 01:00 Sos z serków topionych do makaronu. Przepis krok po kroku

Sos z serków topionych do makaronu to pomysł na szybki, ale przepyszny obiad dla całej rodziny. Gęsty, śmietanowy sos z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kurczakiem to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Poznaj przepis na najlepszy sos z serków topionych do makaronu.Jeśli masz ochotę na błyskawiczny obiad lub lunch do pracy, to sos z serków topionych jest właśnie dla Ciebie. Makaron w aksamitnym sosie z kurczakiem, pomidorami i szpinakiem to rewelacyjne danie, które pokochasz już od pierwszego kęsa.Sos jest bardzo aromatyczny. Ma wyczuwalną nutę śmietankową, wyraźny smak oliwy, pomidorów suszonych, czosnku. Sam kurczak również ma świetny smak, a liście szpinaku nadają daniu lekkości i świeżości.Pomidory suszone kupuj zawsze w słoiku z oliwie z oliwek. Pomidory są o wiele smaczniejsze w towarzystwie oliwy, a samą oliwę wykorzystasz do smażenia kurczaka, warzyw, a nawet do polania sałatek, ponieważ jest o wiele bardziej aromatyczna od klasycznej.Jeśli masz ochotę na kremowy sos do makaronu- tu poznasz przepis na przepyszny sos z mascarpone i roszponką, idealny na obiad lub lunch.

Kotlety z kalafiora i ziemniaków
24.01.2022 01:00 Kotlety z kalafiora i ziemniaków - lekki obiad dla całej rodziny

Kotlety z kalafiora i ziemniaków to świetny pomysł na lekki i pożywny obiad lub lunch. Danie doprawione ziołami prowansalskimi i koperkiem ma świetny smak i aromat. Kotlety warzywne w chrupiącej, złocistej panierce to absolutny hit. Poznaj przepis na kotlety z kalafiora i ziemniaków.Kotlety z kalafiora i ziemniaków przygotujesz z kilku prostych składników, które z pewnością masz w domu. Możesz również wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego obiadu, to świetny sposób na niemarnowanie jedzenia. Kalafior do kotletów może być świeży lub mrożony.Do kotletów z kalafiora i ziemniaków zwykle podaję puree z zielonego groszku lub zieloną i żółtą fasolkę szparagową. Danie świetnie smakuje również polane grzybowym lub pomidorowym sosem.Kotlety warzywne to doskonały pomysł na obiad, także dla największych miłośników mięsa i niejadków. Kotlety wychodzą za każdym razem i są tak smaczne, że cała porcja znika w mgnieniu oka. Przygotuj również kotlety dyniowe ze szczypiorkiem, słodkie, smaczne, idealne na bezmięsny obiad.

Grochówka wyjdzie idealnie
24.01.2022 01:00 Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Grochówka należy do bardzo pożywnych zup. Gotuje się ją zwykle na mięsnym wywarze, dodaje groch i inne warzywa, a także aromatyczne przyprawy. Dzięki temu taką zupą naprawdę można się najeść. Dziś powiemy wam, jaki groch dodawać do grochówki i zdradzimy wam najlepszy przepis na tę kultową zupę. Grochówka jest zupą niezwykle sycącą. To dzięki temu, że gotuje się ją na mięsnym wywarze i dosypuje groch, który jest doskonałym źródłem białka. Taka zupa z mięsną wkładką może wystarczyć za cały obiad. Grochówce nie brakuje też smaku i aromatu. Skutecznie dodaje ich wędzony boczek lub żeberka, a także liczne przyprawy, np. czosnek, majeranek. Te wszystkie składniki sprawiają, że trudno znaleźć w polskiej kuchni inną, tak pożywną zupę.

Karczek w kapuście kiszonej
24.01.2022 01:00 Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Karczek w kapuście kiszonej to pomysł na wyśmienite danie obiadowe dla całej rodziny. Pieczona w kapuście z kminkiem i przyprawami karkówka nabiera doskonałego smaku i aromatu. Poznaj przepis na proste, ale przepyszne danie, czyli karczek w kapuście kiszonej.Karkówka w kapuście kiszonej to danie proste, szybkie i genialne w smaku. Przed przygotowaniem potrawy zamarynuj karkówkę na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Im karczek dłużej marynuje się w czosnku, oliwie i przyprawach, tym ma pełniejszy i bardziej wyraźny smak.Karkówka doskonale łączy się z kiszoną kapustą. Podsmaż ją wcześniej z cebulką, cukrem, kminkiem i zielem angielskim, a wydobędziesz z niej doskonały aromat. Do przygotowania karczku z kapustą potrzebujesz również bulionu warzywnego, może być również rosół z poprzedniego obiadu. Mięso pieczone z kapustą w piekarniku jest niezwykle miękkie, ma smak oliwy, czosnku, musztardy z wyczuwalną nutą kminku i innych przypraw, którymi karkówka najdzie podczas pieczenia. Danie podaj z ziemniakami tłuczonymi lub puree ziemniaczanym. Karkówka pieczona to jedno z lepszych i smaczniejszych mięs- tu poznasz przepis na karczek pieczony z marchewką i ziemniakami, czyli proste i szybkie danie dla całej rodziny.

Sos warzywny do makaronu
24.01.2022 01:00 Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Sos warzywny do makaronu z czerwoną soczewicą, cukinią i papryką to pomysł na wyśmienity, bezmięsny obiad dla całej rodziny. Pożywny, aromatyczny sos doskonale łączy się z każdym rodzajem makaronu, tworząc pyszne danie. Poznaj przepis na sos warzywny do makaronu.Makaron to zawsze świetny pomysł na obiad. Niezależnie od tego, czy przygotujesz do niego sos mięsny, śmietanowy, czy warzywny, zawsze wyjdzie smacznie i zniknie z talerzy błyskawicznie. Sos warzywny z soczewicy, papryki i cukinii to mój kulinarny hit, każdy go chwali i prosi o przepis.Soczewica czerwona jest delikatniejsza od białej, ma mniejsze ziarna i ugotujesz ją w 15-20 minut. Czerwona soczewica nie posiada łupinek, przez co jest łatwo przyswajalna przez organizm, jest sycąca, ale nie powoduje wzdęć.Wszystkie warzywa do sosu podsmażam na oliwie z oliwek, następnie duszę w bulionie warzywnym, aby całe danie miało jeszcze pełniejszy smak i aromat. Sos warzywny możesz również przygotować w większej ilości, włożyć do słoików i pasteryzować, aby następnym razem zrobić pyszny obiad w 5 minut.Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienity makaron z sosem- tu poznasz przepis na bosko kremowy sos z mascarpone i roszponką, idealny na lunch i obiad.

Boeuf strogonow z wieprzowiny
24.01.2022 01:00 Boeuf strogonow z wieprzowiny - sycąca propozycja dla całej rodziny

Boeuf strogonow z wieprzowiny to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Gęsta, pożywna zupa z mięsem i warzywami jest pyszna i bardzo aromatyczna. Poznaj przepis na proste i szybkie danie jednogarnkowe, czyli boeuf strogonow z wieprzowiny.Boeuf strogonow to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Danie przygotowywane jest z wieprzowiny lub wołowiny, każda wersja ma swój wyjątkowy charakter, smak i aromat. Strogonow podawany jest zwykle na święta i większe uroczystości, jednak jest tak smaczny, że często robię go bez okazji.Boeuf strogonow z wieprzowiny przygotuj na mięsie bez kości, np. łopatki, szynki, karkówki. Wybieraj świeże, różowe mięso, aby mieć pewność, że wieprzowina jest najwyższej jakości i ugotujesz na niej wyśmienite danie. Strogonow to nie tylko mięso, to również wiele warzyw, które podkreślają smak całej potrawy. Pieczarki, papryka, ziemniaki, czosnek, cebulka i ogórki kiszone są niezbędne, aby wydobyć pełny aromat. W daniu nie może zabraknąć również przypraw, jak papryki mielonej, liści laurowych i ziela angielskiego.W tym artykule dowiesz się również, jak przygotować tradycyjny gulasz wołowy, idealny na obiad. Gulasz to także świetny dodatek do placków ziemniaczanych- tu poznasz przepis na placek po węgiersku przepisu Magdy Gessler.

Gołąbki Magdy Gessler
24.01.2022 01:00 Zachwycające gołąbki z przepisu Magdy Gessler z sekretnym dodatkiem

Magda Gessler jako jedna z najbardziej rozpoznawalnych postaci w polskiej gastronomii opracowała wiele pysznych przepisów. Poniżej prezentujemy jej sposób na pyszne gołąbki, które dosłownie rozpływają się w ustach. Aby danie miało charakterystyczny i intensywny smak, dodaj do niego przynajmniej jedną łyżkę majeranku.Gołąbki są tak popularnym w Polsce daniem, że w każdym domu można znaleźć rodzinne przepisy z wieloletnią historią. Magda Gessler przygotowała recepturę na proste i szybkie gołąbki, które nie zajmą ci całego dnia, tak, jak w przypadku wielu innych wersji wymagających wielogodzinnej pracy. Dużą zaletą są również same składniki, które są do kupienia w każdym sklepie spożywczym za niewielkie pieniądze. Dzięki temu zrobienie pokaźnego objętościowo obiadu, który nasyci i odżywi całą rodzinę, nie będzie stanowiło najmniejszego problemu.

Bitki wołowe w sosie grzybowym
24.01.2022 01:00 Bitki wołowe w sosie grzybowym. Przepis krok po kroku

Bitki wołowe w sosie grzybowym to doskonały pomysł na rodzinny, niedzielny obiad. Duszone w bulionie mięso jest tak delikatne, że aż rozpływa się w ustach, a pieczarki i suszone grzyby tworzą doskonały, gęsty i aromatyczny sos. Poznaj prosty przepis na bitki wołowe w sosie grzybowym.Bitki wołowe to bardzo delikatne, aromatyczne i wyraźne w smaku mięso. Danie będzie najsmaczniejsze, kiedy przygotujesz je z odpowiedniego kawałka wołowiny, np. ligawy, która oprócz delikatnego mięsa posiada lekkie przerosty, tłuszcz jest nośnikiem smaku.Bitki wołowe obsmaż chwilę, następie duś w bulionie wołowym lub drobiowo-wołowym, aby wydobyć pełny smak i aromat mięsa. Wołowina nachodzi również smakiem suszonych grzybów i pieczarek, które tworzą również sos o genialnym aromacie. Do bitek wołowych przygotuj puree ziemniaczane i fasolkę szparagową. Danie podane w ten sposób błyskawicznie zniknie z talerzy. Do czerwonego mięsa w sosie doskonale sprawdzą się również kopytka i kluski śląskie, a także szparagi.

Kotlety schabowe na patelni
24.01.2022 01:00 Bosko chrupiące, a zarazem soczyste schabowe bez grama bułki tartej

Przyzwyczailiśmy się, że kotlety schabowe zawsze panieruje się w bułce tartej, mące, jajku oraz ewentualnych przyprawach. Okazuje się, że można całkowicie wykluczyć bułkę tartą z przepisu i wymienić ją na dwa rodzaje mąk. Najlepiej sprawdza się mieszanka mąki kukurydzianej i mąki pszennej - dzięki nim schabowe stają się idealnie chrupiące. Kotlety schabowe z chrupiącą panierką i soczystym mięsem pełnym aromatu to prawdziwy rarytas, którego wielu Polaków nie może sobie odmówić. Nie trzeba jednak ograniczać się do pojedynczej receptury - to w końcu prosta droga do znudzenia. Dlatego mamy doskonałe rozwiązanie, aby łatwo urozmaicić sobie kolejny obiad. Polega ono na zrezygnowaniu z bułki tartej jako składnika panierki. Zamiast niej sporządza się mieszankę mąki kukurydzianej i pszennej, w której panieruje się rozbity schab podwójnie. Tak osiąga się grubą warstwę mąki, która w kontakcie z rozgrzanym olejem stanie się chrupiąca i pyszna.

Surówka z pomidorów do obiadu
22.01.2022 01:00 Prosta i pyszna surówka z pomidorów do obiadu

Surówka z pomidorów to lekki, świeży i smaczny dodatek do obiadu. Idealnie pasuje do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Surówka z dodatkiem cebuli czerwonej, szczypiorku i oliwy z oliwek jest bardzo aromatyczna i z pewnością posmakuje każdemu. Poznaj przepis na pyszną surówkę z pomidorów do obiadu.Szukasz pomysłu na wyśmienitą i banalnie prostą surówkę do obiadu? Przygotuj surówkę z pomidorów, cebuli, ogórka i szczypiorku, a rewelacyjnie uzupełni każde danie, nadając mu lekkości i świeżego akcentu.Pomidory to niezastąpione źródło potasu, magnezu i wielu witamin, dlatego też są tak ważne w naszej diecie. Regularne spożywanie pomidorów reguluje pracę serca i ciśnienie, a także poprawia koncentrację i skutecznie obniża poziom złego cholesterolu.Najsmaczniejsze pomidory dostaniemy w sezonie letnim, kiedy wygrzane w pełnym słońcu są słodkie i soczyste. Zimą świetnie sprawdzą się pomidory malinowe, śliwkowe i pomidorki cherry, które są mniejsze, ale wciąż słodkie. Pomidory szklarniowe, mimo, iż ładnie wyglądają, nie są słodkie i mają suchy miąższ. Surówka z pomidorów do obiadu to doskonały dodatek do steków, placków ziemniaczanych, schabu, karkówki, kotletów wegetariańskich i każdej smażonej i pieczonej ryby. Tu poznasz przepis na doskonałe steki z antrykotu z masłem ziołowym, podaj do nich świeżą surówkę z pomidorów, a przygotujesz obłędne danie dla całej rodziny.

Ossobuco wołowe - zic-przepisy
22.01.2022 01:00 Ossobuco wołowe - najlepszy przepis na zaskakujące danie

Ossobuco wołowe to pomysł na obiad w prawdziwie włoskim stylu. Aromatyczna, miękka wołowina z warzywami rozpływa się w ustach, jest delikatna, miękka i przepyszna. Poznaj przepis na ossobuco wołowe, czyli danie słonecznej Lombardii.Ossobuco wołowe to tradycyjne, włoskie danie jednogarnkowe. Gicz cielęca jest niezwykle delikatna, a duszona z warzywami, białym winem i rozmarynem nabiera doskonałego aromatu. Cielęcina ma lekkie przerosty, które są nośnikiem smaku.Ossobuco tradycyjnie podawane jest z gotowanym bobem lub pomidorami. Do wołowiny idealnie pasuje również zielone puree z groszku, ziemniaki pieczone z ziołami, szparagi. Ossobuco przygotuj na rosole drobiowo- wołowym, dzięki czemu całe danie będzie miało genialny smak i aromat.Po tak smacznym obiedzie pora na kawę i deser. Do aromatycznego espresso idealne będzie tradycyjne tiramisu. Zafunduj całej rodzinie obiad z deserem w totalnie włoskim stylu.

Kalafior zapiekany z serem
22.01.2022 01:00 Zapiekany kalafior z serem

Zapiekanki są idealnym wyborem dla osób, które nie mają ochoty na długie i męczące gotowanie. Zapiekany kalafior z serem jest doskonały zarówno jako podstawowy posiłek, a także w formie dodatku do dania głównego. Tak przygotowany kalafior ma bardzo przyjemny smak i zachowuje swoją kruchość. Kalafior jest wdzięcznym i uniwersalnym warzywem, z którego można wykonać wiele najróżniejszych dań. Osoby będące na diecie konsumują jego duże ilości, ponieważ jest niskokaloryczny, a do tego pełen wartości odżywczych, jak witaminy, minerały czy błonnik. Oczywiście zapiekanka z dużą ilością sera i śmietany nie należy do dietetycznych propozycji, dlatego zalecamy umiar w jedzeniu. Od czasu do czasu można sobie jednak pozwolić na chwilę przyjemności - a nie ma nic lepszego niż gorący ser, który się ciągnie podczas jedzenia.

bitki
22.01.2022 01:00 Jak zrobić bitki wieprzowe w aromatycznym sosie?

Duszone mięso jest dobrym pomysłem na obiad. Mamy bowiem od razu sos doskonały do polania kaszy lub ziemniaków. Dziś zdradzimy wam, jak zrobić bitki wieprzowe w aromatycznym sosie. Tak naprawdę, by sos nabrał niezwykłego aromatu, wystarczy jeden trick. Dzięki niemu danie zachwyci każdego.Bitki można przygotować z różnych rodzajów mięsa. Jednak najpopularniejsze są wołowe, cielęce i wieprzowe. Przyrządzenie ich nie jest trudne, warto jednak zwrócić uwagę na jedną rzecz, dzięki której pyszne będą nie tylko bitki, ale też sos, w którym są zanurzone. Ważne jest bowiem, by po obsmażeniu bitek, na patelnię wlać trochę wody. Gdy połączy się ona z resztkami mięsa, tłuszczem i sokiem z mięsa, trzeba ją wlać do garnka z bitkami. W ten sposób zachowamy w daniu to, co najlepsze i przygotowany sos będzie bardzo aromatyczny.

Wołowina wellington
21.01.2022 01:00 Wołowina wellington - mamy kultowy, najlepszy przepis

Wołowina wellington to pomysł na wykwintny obiad w brytyjskim stylu. Polędwica pieczona między innymi w cieście francuskim zyskuje doskonały smak, jest niezwykle soczysta i wygląda bardzo elegancko. Poznaj przepis na wołowinę wellington.Wołowina wellington to tradycyjna potrawa brytyjska, przygotowywana głównie na Boże Narodzenie i większe uroczystości. Delikatna polędwica wołowa zawinięta w masę pieczarkową, szynkę parmeńską i ciasto francuskie to prawdziwy przysmak, który przygotujesz w prosty sposób. W daniu najważniejsza jest polędwica, musi być najwyższej jakości. Świeża i smaczna polędwica ma różowe mięso i jest pozbawiona łykowatych części i tłuszczu. Nie kupuj wołowiny, jeśli będzie mieć inny kolor, blado różowe lub żółtawe mięso to znak, że wołowina nie jest już pierwszej świeżości.Wołowinę wellington podaje się z pieczonymi ziemniakami, lekką sałatką z sosem winegret i kieliszkiem czerwonego, wytrawnego wina. Całe danie wygląda niezwykle elegancko i smakuje obłędnie.Jeśli szukasz pomysłu na wykwintne danie- tu poznasz przepis na pieczony cząber jagnięcy z czosnkiem, cebulą i rozmarynem, jak z najlepszej restauracji.

Gulasz wołowy tradycyjny
21.01.2022 01:00 Gulasz wołowy tradycyjny. Niezawodny przepis

Tradycyjny gulasz wołowy to doskonałe, mięsne danie, idealne na obiad lub kolację na ciepło, również podczas większych przyjęć czy spotkań. Duszona z warzywami wołowina nabiera genialnego smaku, jest również wyjątkowo miękka. Poznaj przepis na przepyszny gulasz wołowy tradycyjny. Gulasz wołowy to świetny pomysł na sycący posiłek dla całej rodziny. Podaj go z bagietką lub świeżym pieczywem. Jeśli chcesz stworzyć wyjątkowy obiad, do gulaszu przygotuj puree chrzanowo- ziemniaczane, idealnie łączy się z całym daniem.Gulasz wołowy przygotuj z karkówki, rostbefu lub antrykotu. Te rodzaje mięsa wołowego są najsmaczniejsze do przygotowania dania. Mięso jest delikatne, z lekkimi przerostami tłuszczu, które są doskonałym nośnikiem smaku. Mięso wołowe zawsze kupuj w sprawdzonym sklepie mięsnym, wołowina musi być świeża i różowa, abyś miał pewność, że ugotujesz najwyższej jakości gulasz. Stare kawałki wołowiny zmieniają kolor na blado różowy, a nawet żółty, a ich mięso jest niesmaczne, twarde i przede wszystkim niezdrowe.Z wołowiny przygotujesz również jedno z bardziej wykwintnych dań- policzki wołowe. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić policzki wołowe o zniewalającym smaku.