Makaron z brokułami i serem to świetny pomysł na obiad. Sos serowy z serków topionych i goudy idealnie komponuje się z penne i brokułem, jest bardzo aromatyczny, intensywny i wyjątkowo smaczny. Makaron z brokułami i serem jest bardzo pożywnym daniem, idealnym na obiad dla całej rodziny.Do makaronu z brokułami i serem zawsze wykorzystuję makaron penne, ponieważ świetnie łączy się z całym daniem. Rureczki wchłaniają więcej sosu niż klasyczny makaron, są więc bardziej aromatyczne. Makaron i brokuła gotuję al dente.Sos serowy przygotowuję na mleku z serków topionych i żółtego sera. Jest gęsty, aksamitny i ma mocny, serowy smak, który świetnie łączy się z czosnkiem, cebulką i brokułem. Sos doprawiam wyłącznie solą i pieprzem. Jeśli chcesz uzyskać bardziej serowy smak, zamiast goudy dodaj parmezan lub ser edamski. Z brokuła i sera przygotujesz również pyszną zapiekankę. Brokuły zapieczone pod serową chmurką smakują doskonale.
Mięso pieczone jest pomysłem na pyszny, niedzielny obiad lub święta. Do pieczeni doskonale pasuje sos, który powstaje na bazie wody i tłuszczu pozostałych po pieczeniu. Sos do mięsa jest niezwykle aromatyczny i doskonale doprawiony. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na sos do mięsa.Mięso pieczone, jak schab czy karkówka, smakują najlepiej polane dobrze doprawionym, aromatycznym sosem. Sos przygotowuję na bazie wody i tłuszczu, które zostały na blasze po upieczeniu mięsa. Sos do mięsa pieczonego ma wyraźny smak czosnku i przypraw, w których marynuję schab lub karkówkę. Taki sos jest bardzo aromatyczny i ma wyraźny, mięsny smak.Sos do mięsa przygotujesz w dosłownie klika minut z trzech składników, soli i pieprzu. Danie z mięsem pieczonym i sosem świetnie komponuje się z ziemniakami, kluseczkami, ryżem i ulubioną surówką. Mięso pieczone doskonale smakuje również z sosem chrzanowym i pieczarkowym. Jeśli lubisz niecodzienne połączenie smaków, gorąco zachęcam do przygotowania niezwykle aromatycznego sosu śliwkowego. Suszone śliwki wprost idealnie komponują się z pieczonym i duszonym mięsem.
Sos chrzanowy do mięsa jest prostym w przygotowaniu sosem, który doskonale smakuje podany z polędwiczkami, pieczonym schabem, eskalopkami i wołowiną. Sos chrzanowy jest bardzo aromatyczny i nadaje daniu wyraźnego smaku. Poznaj przepis na pyszny sos chrzanowy do mięsa.Sos chrzanowy świetnie łączy się z ciemnym, aromatycznym mięsem, podkreślając jego smak i nadając daniu lekko ostrej nuty. Sos chrzanowy najlepiej smakuje, kiedy doprawisz go białym pieprzem, który wzmocni jego smak, ale go nie zmieni. Sos oprósz solą pod sam koniec gotowania.Sos chrzanowy jest jednym z moich ulubionych sosów do mięs. Jest prosty w przygotowaniu i pasuje zarówno do szybkiego obiadu, jak i dania na ważniejsze uroczystości. Sosem chrzanowym na ciepło polewam również jajka sadzone lub kaszę. Chłodny sos natomiast doskonale sprawdzi się jako dodatek do wędlin i zimnej płyty.
Jeśli znudziły ci się już klasyczne kotlety mielone, czas je nieco urozmaicić. Dziś zapraszamy was na zaskakujące w każdym kęsie kotlety mielone z kapustą pekińską. Są lekkie, delikatne i zdrowsze od tradycyjnych. Kotlety mielone są prostym pomysłem na szybki i pożywny obiad. Mięso mielone wystarczy bowiem wyrobić z jajkiem, bułką i przyprawami, usmażyć i gotowe. Dzięki temu, że mięso jest rozdrobnione, nie wymaga zbyt długiej obróbki kulinarnej. Łatwo też można je łączyć z przeróżnymi dodatkami.
Jeśli masz ochotę na kluski śląskie bez mięsa, przygotuj warzywny, niezwykle aromatyczny sos, który wzmocni smak delikatnych kluseczek. Sos jest gęsty, wyraźny i sprawi, że cały obiad błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na pyszny sos do klusek śląskich bez mięsa.Kluski śląskie doskonale smakują również bez mięsa, podane z aromatycznym, warzywnym sosem na bazie cebuli, marchewki i pietruszki. Do sosu dodaję cukier z sosem sojowym, aby dodatkowo wzmocnić jego smak. Sos do klusek bez mięsa jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Kluseczki śląskie przygotowuję według sprawdzonego, domowego przepisu. Kluseczki zawsze są miękkie, puszyste, doskonałe w smaku i świetnie komponują się zarówno z mięsnym, jak i warzywnym sosem. Do klusek śląskich z sosem bez mięsa przygotowuję surówkę z czerwonej kapusty lub delikatną sałatkę ze świeżych warzyw.
Makaron zawsze jest dobrym pomysłem na obiad. Możesz przygotować go z ulubionymi dodatkami i za każdym razem wychodzi doskonale. Makaron z pieczarkami i szpinakiem to świetna opcja obiadowa, którą przygotujesz w zaledwie 30 minut, a efekt zachwyci wszystkich domowników. Poznaj przepis na obiadowy makaron z pieczarkami i szpinakiem.Szpinak i pieczarki podsmażone z aromatycznym czosnkiem i masłem to wprost genialne połączenie. Wszystkie składniki gotowane są w delikatnym sosie śmietanowym i oprószone włoskim parmezanem. Parmezan jest bardzo charakterystyczny w smaku, jeśli wolisz łagodniejszy ser, wykorzystaj do obiadu klasyczną goudę.Makaron podsmaż z całym daniem na patelni, a zyska rewelacyjny smak i aromat. Do obiadu wykorzystaj makaron penne, ponieważ rureczki dobrze wchłaniają sos. Obiadowy makaron z pieczarkami i szpinakiem przygotujesz w pół godziny z kilku prostych składników i zawsze wychodzi doskonale.
Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami to pomysł na prosty, szybki i wyjątkowo aromatyczny obiad. Tagliatelle podsmażone na oleju z pomidorów z dodatkiem warzyw smakuje doskonale i pokochają je nawet największe niejadki. Poznaj przepis na makaron z cukinią i suszonymi pomidorami.Suszone pomidory są świetnym dodatkiem do makaronów i sałatek. Pomidory są bardzo aromatyczne, dzięki czemu każde danie przygotowane z ich dodatkiem jest niezwykle wyraźne i intensywne w smaku. Pomidory suszone doskonale łączą się więc z delikatnym makaronem i cukinią. Makaron zawsze podsmażam na patelni ze wszystkimi składnikami, aby dokładnie naszedł sosem i smakiem potrawy. Makaron tagliatelle gotuję od 3 do 5 minut, aby był el dente i nie rozpadł się podczas smażenia. Do przygotowania dania możesz wykorzystać również ulubiony makaron. Pomidory suszone możesz przygotować samodzielnie. Tu znajdziesz prosty sposób na domowe suszone pomidory, doskonałe do makaronów i sałatek.
Szukasz pomysłu na szybki, pożywny i smaczny obiad? Makaron penne z kurczakiem w aromatycznym sosie śmietanowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to świetne danie dla całej rodziny. Parmezan dodany przed podaniem wzmacnia smak potrawy i nadaje jej włoskiego charakteru. Poznaj przepis na makaron penne z kurczakiem.Makarony z kurczakiem to sprawdzone dania obiadowe, które wychodzą za każdym razem, niezależnie od dodanych składników. Delikatny drób doskonale komponuje się z różnymi sosami i warzywami, dzięki czemu możesz stworzyć z nich wiele ciekawych dań. Moim numerem jeden jest jednak makaron penne z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym. Danie jest proste, pożywne i doskonale doprawione.Do przygotowania sosu nie używam mąki. Śmietana doskonale zredukuje się podczas gotowania na wolnym ogniu. Penne jest najlepszym rodzajem makaronu do dań na bazie sosu śmietanowego oraz zapiekanek. Kształt makaronu umożliwia wchłonięcie dużej ilości sosu sprawiając, że każde danie jest po prostu pyszne.
Uwielbiamy kotlety schabowe. Głównie za ich smak i chrupiącą skórkę. Chrupkość jest oczywiście zasługą panierki, która klasycznie składa się z mąki, jajka i tartej bułki. Dziś proponujemy wam jednak panierkę do schabowych bez dodatku bułki tartej. Jest zdrowsza i jeszcze bardziej chrupiąca.Większości osób panierka kojarzy się z obtaczaniem kotleta kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Dzięki tym warstwom wnętrze kotleta pozostaje soczyste, a wierzch robi się chrupiący. Jednak klasyczna panierka ma tę wadę, że jest dość kaloryczna. Chłonie bowiem dużo tłuszczu, sama przy tym nie wnosząc większych wartości odżywczych.
Makaron nadziewany jest prostym i szybkim pomysłem na smaczny obiad. Muszle faszerowane wieprzowym mięsem mielonym i pomidorami, oprószone parmezanem pokochają nawet najbardziej wymagający smakosze. Poznaj przepis na pyszny makaron nadziewany, który pokocha cała rodzina.Makaron w kształcie muszli doskonale nadaje się do przygotowywania szybkich dań pieczonych w piekarniku. Makaron możesz faszerować w dowolny sposób. Jeśli lubisz mocny, serowy smak, koniecznie przygotuj również zapiekane muszle ze szpinakiem, mozzarellą, garana padano i camembertem.Makaron nadziewany smakuje doskonale z farszem z mięsa mielonego i pomidorów. Danie ma wyraźny smak i aromat. Jest delikatne, wilgotne i rozpływa się w ustach. Makaron najlepiej smakuje zapieczony, jeśli jednak nie masz piekarnika, możesz przełożyć farsz do ugotowanych wcześniej muszli i całość również posypać parmezanem, który pod wpływem temperatury delikatnie się roztopi. Uzyskasz w ten sposób równie smaczne i sycące danie.
Makaron z warzywami i sosem to lekka propozycja na obiad, lunch lub szybką kolację. Danie jest mocno pomidorowe i świetnie doprawione. Domowy sos pomidorowy w towarzystwie cukinii, pomidorków koktajlowych i makaronu zapieczonego na patelni smakuje doskonale. Poznaj przepis na pyszny makaron z warzywami i sosem.Do przygotowania dania wykorzystuję swój ulubiony makaron, czyli penne lub cannelloni. Cannelloni jest podobny do penne, jednak rurki są o wiele większe, dzięki czemu makaron wchłania jeszcze więcej sosu. Makaron zawsze gotuję al dente. Przegotowane, miękkie rurki tracą swój smak.Uwielbiam domowy sos pomidorowy. Ma świetną, gęstą konsystencję i doskonale nadaje się do przygotowania makaronów i zapiekanek. Smak sosu wzmacniam dodatkowo podsmażonymi pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem i pietruszką. Cukinię natomiast smażę, aby była lekko chrupiąca i zachowała swoją strukturę. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny, bezmięsny obiad-tu znajdziesz przepis na szybki makaron z awokado, bazylią i orzeszkami piniowymi.
Kotlet paryski jest doskonałym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny. Jest tak delikatny i soczysty, że nawet największe niejadki zjedzą go ze smakiem. Kotlet ma złocistą, chrupiącą panierkę i jest świetną alternatywą dla klasycznych schabowych. Poznaj przepis na pyszny kotlet paryski.Kotlet paryski z pewnością wszystkim posmakuje. Delikatny kurczak w złocistej panierce z jajka i bułki błyskawicznie znika z talerzy za każdym razem. Kotleciki doprawiam są solą, pieprzem i oregano, które nadaje potrawie delikatnej, ziołowej nuty. Do tradycyjnej panierki dodaję łyżeczkę papryki słodkiej, aby wzmocnić jej smak.Kotlety paryskie nie wymagają tak dokładnego rozbijania, co kotlety schabowe. Wystarczy, że pokroisz piersi z kurczaka na mniejsze kawałki. Możesz je delikatnie rozbić, jednak nie jest to koniecznie, ponieważ drób jest delikatny i smaży się szybciej niż schab.Kotlety paryskie podaję z pieczonymi frytkami, za którymi przepadają zarówno dzieci, jak i dorośli. Do dania świetnie pasuje również surówka z białej kapusty z marchewką i jabłkiem.
Jeśli lubisz orientalne, azjatyckie smaki, koniecznie przygotuj indyjską zupę pomidorową, którą pokochają wszyscy miłośnicy doskonale doprawionej, pikantnej i aromatycznej kuchni. Zupa pomidorowa przygotowywana jest z mlekiem kokosowym, garam masalą, imbirem i kminem rzymskim. Jest rozgrzewająca i ma wyraźny, rewelacyjny smak. Poznaj przepis na doskonałą zupę pomidorową w indyjskim stylu.Czosnek, imbir, mleko kokosowe, garam masala i chili to podstawowe składniki kuchni indyjskiej. Zupa pomidorowa przygotowywana z aromatycznymi przyprawami zyskuje nowy, wyraźny smak, który zachwyci wszystkich miłośników orientalnych dań. Indyjska zupa pomidorowa smakuje wyśmienicie podana z posiekanym szczypiorkiem lub świeżą kolendrą.Garam masala to tradycyjna, indyjska przyprawa, którą kupisz w większym markecie lub sklepie z orientalnymi przyprawami. To mieszanka cynamonu, imbiru, kminu, chili i wielu innych doskonale wyselekcjonowanych, suszonych ziół, aby danie było doskonale doprawione, pikantne i niezwykle aromatyczne. Z przyprawą garam masala przygotujesz również wiele świetnych dań. Jednym z nich jest tradycyjny kurczak tikka masala w aromatycznym sosie, podany z ryżem lub chlebkami naan.
Kotlet paryski jest niezwykle prostym w przygotowaniu kotletem z piersi z kurczaka o doskonałym smaku i złocistą, chrupiącą panierką. Kotlety drobiowe sprawdzą się zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i większe uroczystości rodzinne. Sprawdź, jak przygotować wyborny kotlet paryski.Kotlety paryskie są niezwykle delikatne, miękkie i soczyste, dzięki czemu posmakują nawet największym niejadkom. Kotlety obtaczam w panierce z jajek i bułki tartej, aby miały ładnie przypieczoną, złotą skórkę i były chrupiące. Do panierki wykorzystuję również mąkę pszenną, ponieważ dzięki niej jajko lepiej przykleja się do mięsa podczas obtaczania kotlecików.Dzieci uwielbiają delikatne dania. Kotleciki podaję z ziemniakami lub domowymi frytkami i surówką z kapusty pekińskiej, ponieważ razem tworzą pyszny i zbilansowany posiłek dla najmłodszych. Kotleciki z kurczaka doskonale smakują również podane z ryżem i warzywami na parze.
Kotlety, które nie zawierają mięsa, a przy tym są sycące i wyjątkowo smaczne? To możliwe. Wystarczy, że do ich przyrządzenia wykorzystamy składniki, które zazwyczaj trafiają jako farsz do pierogów ruskich. Spróbujcie koniecznie. Kotleciki z farszu na pierogi ruskie są nie tylko pyszne i proste w przygotowaniu, ale też nie kosztują wiele i sycą na długo. Sekretem ich idealnego smaku jest dokładne doprawienie masy. Nie możemy tu żałować soli czy pieprzu — wsypmy tyle przypraw, ile naszym zdaniem potrzeba. W przeciwnym wypadku będą mdłe i bez wyrazu.
Rosół jest najpopularniejszą i najbardziej lubianą, polską zupą. Uwielbiamy go za smak i prostotę przygotowania. Jego recepturę łatwo można zmodyfikować, dodając np. rozmaite przyprawy. Dziś zapraszamy was na jesienny rosół z dodatkiem imbiru. Najsmaczniejszy jest rosół ugotowany na domowej kurze. Jest bardzo aromatyczny i esencjonalny. Można do niego też dodać trochę wołowiny, która zaostrzy nieco smak wywaru, a także nada mu bursztynowej barwy.Na smak rosołu wpływają też warzywa i przyprawy. Tymi ostatnimi, bardzo łatwo jest odmienić smak wywaru. Jesienią i zimą warto dodać do rosołu rozgrzewające przyprawy. Dzięki nim zupa rozgrzeje nie tylko swoją temperaturą, ale też wartościowymi składnikami.
Pieczony schab siostry Anastazji to świetny sposób na duży rodzinny obiad. Pieczeń jest bardzo aromatyczna i soczysta, głównie dzięki nadzieniu z suszonych moreli. Doskonale smakuje wraz ziemniakami oraz twoją ulubioną surówką. Schab nadziewany owocami jest klasyczną metodą przygotowania tego mięsa. Po kilku godzinach pieczenia w piekarniku staje się delikatny i rozpływający w ustach. Suszone morele dodają ciekawy słodki element, a także przyjemną fakturę. Po upieczeniu nie zapomnij o przygotowaniu sosu z soku, który wyciekł z mięsa podczas obróbki.
Schabowe są częstym daniem obiadowym w wielu domach. Za każdym razem towarzyszą im inne surówki. Tym razem mięso proponujemy zamarynować, dodając aromatycznego, świeżego czosnku. Kotlet schabowy doskonale komponuje się z surówkami np. tą z kapusty pekińskiej czy z klasycznym colesławem. Jeśli chcemy zmienić coś więcej niż tylko dodatki smakowe, pomocny będzie nasz nowy przepis. Spróbujcie koniecznie — ten smak was zachwyci.
Kapusta kiszona często spożywana jest jako dodatek do drugiego dania. Nic dziwnego skoro w tej roli sprawdza się doskonale. Zachęcamy, by przyrządzić ją nieco inaczej niż zwykle i dodać odrobinę świeżej chilli. Ten smak was pozytywnie zaskoczy.Ta pyszna surówka to propozycja dla wytrawnych smakoszy. Kwaśny posmak kapusty spotyka się tu ze słodyczą jabłka i pikantnością papryczki chilli. Wielbiciele ostrzejszych nut z pewnością będą zachwyceni.
Anna Lewandowska doskonale wie, jak poprawnie się odżywiać, jest w końcu z wykształcenia dietetykiem. Jej rosół jest genialną zupą, której smak i aromat jest nieporównywalny. Wszystko uzyskuje dzięki specyficznej technice dodawania składników co minutę. Rosół jest zupą, którą każdy z nas doskonale zna. Dzięki dużej zawartości mięsa, przypraw oraz warzyw korzeniowych wywar nabiera pięknego koloru, pysznego smaku i wyjątkowego aromatu. Anna Lewandowska swój rosół pięciu przemian gotuj w bardzo określony sposób, co dzięki niej poprawia jego właściwości prozdrowotne. Poniżej zamieszczamy przepis.
Cordon bleu to pomysł na pyszny i ciekawy obiad i większe uroczystości. Cordon bleu, inaczej kotlet szwajcarski to doskonałe połączenie delikatnej cielęciny z drobiem i aromatycznym serem edamskim. Poznaj prosty przepis na mięso w nowej odsłonie-kotlet cordon bleu.Cordon bleu to klasyczne danie kuchni szwajcarskiej. Delikatna cielęcina doskonale komponuje się z szynką drobiową i serem, a chrupiąca panierka, masełko i pietruszka stanowią świetne wykończenie potrawy. Cordon bleu nie jest zawijany jak rolada, a tylko przełożony i nadziewany delikatną szynką i aromatycznym serem.Cordon bleu przygotujesz w niecałą godzinę, a efekt zachwyci wszystkich gości. Kotlet szwajcarski wprost rozpływa się w ustach i wychodzi za każdym razem. Do kotletów przygotowuję pieczone ziemniaki w mundurkach, oprószone świeżym tymiankiem.
Szukasz pomysłu na kotlet z piersi kurczaka inaczej? Przygotuj tradycyjny kotlet dewolaj z masłem i pietruszką. Kotlet ma doskonale chrupiącą panierkę, a masło z pietruszką wylewają się podczas krojenia, sprawiając, że mięso smakuje rewelacyjnie i jest niezwykle wilgotne i doskonale doprawione. Poznaj szybki przepis na kotlet dewolaj.Kotlety dewolaj to kotlety podawane głównie na weselach i dużych uroczystościach. Możesz jednak przygotować je samodzielnie w domu na zwykły, rodzinny obiad. Dewolaj jest niezwykle delikatny, a chrupiąca złocista skórka i wylewające się ze środka masełko z pietruszką sprawią, że wszyscy będą prosili o dokładkę.Kotlet dewolaj obwiązuję dodatkowo nitką przed obtoczeniem w panierce, aby mieć pewność, że kotlet nie rozleci się podczas smażenia. Nitkę zdejmuję zaraz po usmażeniu. Kotlety smażę na głębokim oleju, aby dobrze się zarumieniły i nie przypiekły, ale odsączam je później na ręczniku papierowym, żeby oddały nadmiar tłuszczu.Devolay zawsze podaję z pieczonymi frytkami i surówką z białej kapusty. Palce lizać.
Kotlet z kurczaka z serem to świetny pomysł na rodzinny obiad. Kotlet ma pyszną, chrupiącą panierkę i jest zapieczony z pieczarkami i serem. Tak przygotowane mięso wygląda i smakuje rewelacyjnie. Sprawdź, jak przygotować pyszny kotlet z kurczaka z serem.Kotlet z serem to doskonały pomysł na szybki i niezwykle smaczny obiad. Kotlet z piersi z kurczaka jest znacznie delikatniejszy od klasycznego schabowego, a chrupiąca, złocista skórka wprost rozpływa się w ustach. Do przygotowania kotletów z serem wykorzystuję klasyczny żółty ser w kostce, typu gouda. Ser dobrze roztapia się pod wpływem ciepła, tworząc pyszną, serową chmurkę.Po podsmażeniu kotletów przekładam je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Kotlety opiekam na samym papierze do pieczenia, aby nie dodawać im więcej oleju i sprawić, żeby były chrupiące, smaczne i lekkie. Kotlety z kurczaka z serem przygotowuję z domowymi frytkami lub talarkami. Obiad uzupełniam również surówką lub warzywami gotowanymi na parze.
Flaki są klasycznie przygotowywane z żołądków wołowych, jednak można sporządzić je bez nich. W "Poradniku Gospodyni" z 1979 roku jest przepis na właśnie taką wersję. Zamiast żołądków dodaje się do niej kapustę. Flaki jarskie można podawać przy każdej okazji, jednak najlepiej sprawdzą się dla jaroszy oraz osób przestrzegających zasad postu. W smaku bardzo przypominają tradycyjne flaczki. Ich największą zaletą jest krótki czas gotowania, ponieważ nie trzeba obrabiać do nich żadnych mięs. Dlatego w kilka chwil można się cieszyć pysznym smakiem oraz doskonałym aromatem.
Kotlety rybne jeszcze nie tak dawno temu były zmorą dla większości z nas. Najczęściej podawane były w szkolnych stołówkach, dlatego ich jakość pozostawiała wiele do życzenia. Na szczęście można je wykonać w doskonały sposób, wystarczy zastosować się do poniższej receptury. Do rybnej masy tym razem dodamy ubite ziemniaki.Kotlety rybne są idealnym sposobem, aby zachęcić swoje dzieci do częstszego jedzenia ryb. W smaku kotlety są bardzo neutralne, więc nie przeszkadzają delikatnym podniebieniom. Dodatkowo, z uwagi na piątkowy post, danie to świetnie wpisuje się w dzienny jadłospis. Najlepiej podać je na obiad wraz z ziemniakami oraz świeżo przygotowaną mizerią.
Kotlety z ciecierzycy to świetna alternatywa dla klasycznych, mięsnych kotletów. Kotlety są łatwe w przygotowaniu i idealne na szybki, wegetariański obiad lub przekąskę. Poznaj niezawodny przepis na doskonałe w smaku kotlety z ciecierzycy.Kotlety z ciecierzycy przygotowuję zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na szybki, wegetariański obiad lub kolację. Kotlety są niezwykle delikatne, a chrupiąca skórka, cebulka i pietruszka nadają im wyjątkowego smaku i aromatu.Kotlety z ciecierzycy podaję z surówką z kapusty pekińskiej lub sałatką ze świeżych warzyw sezonowych. Kotlety wykorzystuję również do przygotowania wegetariańskich burgerów. Pamiętaj, aby ciecierzycę namoczyć na noc w wodzie, aby była miękka. Z twardych strączków nie przygotujesz gładkiej masy.Jeśli szukasz pomysłu na kotlety wegetariańskie-tu znajdziesz prosty przepis na kotlety z marchewki z pestkami dyni.
Dobrze wykonana śląska rolada wołowa to prawdziwy rarytas. Choć jest to danie pracochłonne, warto poświęcić czas i przygotować je na niedzielny obiad. Ich smak was zachwyci. Idealnym dodatkiem do dania są kluski śląskie oraz kapusta modra.
Kotlety schabowe należą do klasyki polskich dań obiadowych. Uwielbiamy ich chrupkość i soczystość. Podajemy wam przepis na kotlety schabowe w majonezowej marynacie, dzięki któremu schaboszczaki wyjdą dokładnie takie, jak lubicie. Najszybszy sposób na przygotowanie kotletów schabowych to rozbicie mięsa, oprószenie go solą i pieprzem, panierowanie i usmażenie. Jeśli jednak zaplanujecie ten obiad trochę wcześniej, pokuście się o wcześniejsze zamarynowanie mięsa. Dzięki temu kotlety wyjdą o wiele smaczniejsze. Będą kruche, soczyste i po prostu pyszne.