Rosół Magdy Gessler jest wyjątkowo aromatyczną zupą, która podczas gotowania uwalnia dużo przyjemnego zapachu. Przygotowanie go z przepisu Gessler jest banalnie prostym zajęciem. Wystarczy zastosować się do poniższych wskazówek, a danie wyjdzie obłędnie pyszne. Rosół towarzyszy nam praktycznie non stop. Każdego tygodnia w wielu polskich domach nastawiany jest pokaźnych rozmiarów garnek, w którym bulgoce intensywny w smaku wywar. Ważnym zagadnieniem jest odpowiednia jakość wszystkich składników. Dobre mięso i warzywa oddadzą znacznie więcej smaku do bulionu, co przełoży się na przyjemność płynącą z jedzenia.
Sos serowy do mięsa jest świetnym dodatkiem do drobiu i ryb. Doskonale komponuje się również z polędwiczkami wieprzowymi i schabem. Sos serowy ma mocny smak i aromat, dzięki czemu doskonale komponuje się z delikatnym, pieczonym mięsem. Sprawdź, jak przygotować sos serowy do mięsa, dzięki któremu na nowo odkryjesz tradycyjne potrawy.Sos serowy do mięsa przygotowuję z gałką muszkatołową, która ma lekko gorzki smak, przez co doskonale przełamuje intensywny aromat serów dodanych do sosów. Sos serowy do mięsa możesz przygotować ze swoich ulubionych żółtych serów. Jeśli wolisz delikatniejszy sos serowy, dodaj wyłącznie ser typu gouda, który jest jednym z najbardziej neutralnych serów. Jeśli natomiast lubisz intensywny smak sosu - dodaj do niego parmezan lub cheddar, aby sos był mocno serowy i aromatyczny.Sos serowy przygotujesz w zaledwie kilka minut, a będzie doskonałym dodatkiem do pieczonych ryb, kurczaka, schabu i polędwiczek. Sos serowy możesz wykorzystać również do pieczonych ziemniaków lub jako dip do przekąsekDo mięsa możesz przygotować wiele aromatycznych sosów, które nadadzą wyjątkowego smaku Twoim potrawom. Gorąco polecam równie intensywny sos musztardowy oraz pyszny sos śliwkowy, dzięki którym na nowo odkryjesz smak tradycyjnych, mięsnych obiadów.
Makaron z awokado to prosty i smaczny pomysł na obiad, lunch lub kolację. Tagliatelle podsmażone z pesto z awokado i pomidorkami koktajlowymi smakuje obłędnie i przygotujesz je w zaledwie kilka minut. Poznaj przepis na makaron z awokado.Makaron tagliatelle jest makaronem podobnym do popularnego spaghetti, jednak jego nitki są o wiele szersze, dzięki czemu wchłania więcej sosu i przypraw. Tagliatelle jest produktem charakterystycznym dla kuchni włoskiej, jednak jego doskonały smak i kształt sprawiły, że jest niezwykle popularnym rodzajem makaronu na całym świecie. Makaron możesz również przygotować samodzielnie, smakuje o wiele lepiej niż ze sklepu. Tu znajdziesz prosty przepis na ten niezwykle smaczny makaron tagliatelle.Do przygotowania makaronu potrzebne będzie pesto z awokado, które przygotujesz w kilka minut. Zamiast bazylii możesz dodać posiekaną natkę pietruszki - pesto będzie równie pyszne i aromatyczne. Zwykle przygotowuję pesto z awokado w większych ilościach, przechowuję je w słoiczkach i korzystam z nich, kiedy mam ochotę na pyszny i szybki obiad.
Sos żurawinowy jest bardzo aromatycznym sosem, który wzbogaci smak każdego pieczonego mięsa i wędlin. Jest słodki, z wyczuwalną kwaśną nutą owoców. Sos żurawinowy możesz przygotować na kilka sposobów. Poznaj przepis na sos żurawinowy do mięsa z cynamonem i sos żurawinowy do mięsa z pomarańczą.Sos żurawinowy to podstawowy dodatek do mięsa w okresie świątecznym. Karkówka i soczysty, pieczony schab doskonale wręcz komponują się z sosem żurawinowym z dodatkiem cynamonu. Sos nadaje im świątecznej, korzennej nuty i wyjątkowego aromatu. Sos żurawinowy z pomarańczą natomiast pasuje idealnie do drobiu i wędlin. Jest słodko-kwaśny z wyraźną, pomarańczową nutą. Sos żurawinowy do mięsa stanowi jego doskonałe wykończenie i podkreśla smak. Pasuje zarówno do pieczonych potraw, jak i zimnej płyty, do wędlin i pasztetu. Sos jest na tyle uniwersalny, że możesz dodać do niego również rodzynki, porzeczki, gałkę muszkatołową. Wszystko zależy od tego, jaki sos chcesz uzyskać. Sos żurawinowy, niezależnie od składników, będzie doskonale komponował się z mięsem.Sos żurawinowy możesz podać od razu po przestudzeniu lub zmiksować go na gładką masę.
Spaghetti Napoli jest doskonałym pomysłem na bezmięsny, pożywny obiad. Makaron z sosem pomidorowym, doprawionym ziołami i parmezanem ma intensywny smak i aromat, który zachwyci wszystkich domowników. Poznaj przepis na prosty sos do spaghetti, który przygotujesz w 20 minut.Spaghetti Napoli to klasyczne, włoskie danie. Suszone zioła, czosnek, parmezan i oliwa dodają potrawie niezwykłego smaku i aromatu, rodem ze słonecznej Italii. Domowy sos do spaghetti bez mięsa jest mocno pomidorowy i słodki. Parmezan natomiast doda daniu mocnego, wyraźnego akcentu.Spaghetti możesz przygotować na dwa sposoby: możesz polać sosem makaron lub podsmażyć porcję makaronu z kilkoma łyżkami sosu. Makaron podsmażony w ten sposób uzyska smak całego dania i będzie bardziej aromatyczny. Całą potrawę koniecznie oprósz startym parmezanem, aby podkreślić jej wyjątkowy smak.Wypróbuj również bezmięsne spaghetti aglio olio e peperoncino, czyli makaron z czosnkiem, oliwą, pietruszką i pikantnymi papryczkami. To doskonały pomysł na proste i wyjątkowo smaczne danie włoskiej kuchni.
Jeśli masz już dosyć mięsnych kotletów, zastąp je warzywnymi. Przygotuj na przykład kotlety ziemniaczane z serowo-pieczarkowym nadzieniem, a będziesz zdumiona jakie to pyszne danie. Są wilgotne, delikatne i bardzo pożywne, a ich smak nie ma sobie równych.Nawet jeśli nie jesteś jaroszem, często czujesz już przesyt mięsem. Masz ochotę na jakąś odmianę, spróbowanie nowych potraw. I rzeczywiście kuchnia bezmięsna jest bardziej urozmaicona, jeśli chodzi o składniki i smaki.Proponowane przez nas kotlety nawiązują trochę do mięsnych nazwą i sposobem przygotowania. Są też całkiem pożywne, mimo że nie zawierają nawet grama mięsa. Mają natomiast dodatek sycącego, żółtego sera. Możesz je serwować z samą surówką lub jarzynami.
Sos śmietanowy jest jasnym i niezwykle uniwersalnym sosem. Sos jest bardzo aromatyczny, aksamitny i ma delikatny, śmietanowy smak. Sos śmietanowy doskonale komponuje się zarówno z rybami, jak i drobiem, cielęciną i pieczonym schabem. Poznaj prosty przepis na sos śmietanowy do mięsa.Sos śmietanowy cenię za jego uniwersalność. Pasuje niemal do każdego rodzaju mięsa i doskonale łączy się z pieczoną rybą. Sos śmietanowy świetnie łączy się również z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, nadając całemu daniu niezwykły i delikatny smak.Do sosu śmietanowego możesz dodać również posiekaną natkę pietruszki lub koperek, dodając mu bardziej wyrazistego smaku. Sos śmietanowy jest niezwykle prosty w przygotowaniu i ugotujesz go ze składników, które z pewnością masz w domu.Sos zawsze dobieraj do rodzaju mięsa, jakie chcesz przygotować. Tu poznasz zasady łączenia dań mięsnych z sosami, aby podkreślić ich smak i aromat. Sprawdź, jak zrobić idealny sos do mięsa.
Rosół gości na naszych stołach zwykle raz w tygodniu. Często nie mamy pomysłu co zrobić z mięsem, na którym się gotował. Dlatego przychodzimy wam z pomocą i podajemy przepis na pulpety z mięsa po rosole. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a wy będziecie mieć obiad na następny dzień.Pulpety zazwyczaj robi się z surowego mięsa. Kto jednak powiedział, że nie można ich zrobić z mięsa gotowanego? Różnica będzie głównie taka, że nasze pulpety nie będą wymagały długiego gotowania. A jest to raczej zaletą niż wadą.
Jeśli znudziły wam się już klasyczne kotlety mielone, mamy dla was pomysł na pyszną odmianę. Dodajcie do nich trochę orzechów. Kotlety mielone z orzechami włoskimi mają niepowtarzalny smak, a kawałki orzechów przyjemnie chrupie się wraz z mięsem. Kotlety mielone są potrawą łatwą i szybką do przygotowania. Możesz je zrobić niemal z każdego rodzaju mięsa, będą jednak różniły się smakiem, kalorycznością i soczystością. Kotlety z mięsa drobiowego i cielęcego będą chude, ale niezbyt soczyste, z wieprzowego zachwycą soczystością, choć są dość kaloryczne, a jeśli zrobisz je z mięsa wieprzowo-wołowego będą miały wyrazisty smak i zadowalającą soczystość.
Dla wielu smakoszy nie ma nic gorszego, niż flaczki, które w smaku mają wyczuwalną goryczkę. Aby pozbyć się jej podczas gotowania, należy przed obróbką dobrze je wymoczyć. Wystarczy wstawić je do lodówki zamoczone w wodzie na całą noc, a gorycz zniknie. Dobrze ugotowane flaczki zachwycają swoim intensywnym smakiem i rozgrzewającymi przyprawami korzennymi. Jedyne co może je zniszczyć, to goryczka - na szczęście można się jej w łatwy sposób pozbyć. Są na to dwie metody: pierwsza polega na całonocnym wymoczeniu ich w wodzie, a druga na przynajmniej trzykrotnym wygotowaniu. Gotowanie jest oczywiście szybsze, jednak wymoczenie nie wymaga praktycznie żadnego wysiłku.
Surówka z marchewki, którą wam proponujemy, jest wyrazista i bardzo smaczna. Sprawdzi się do delikatnego mięsa z grilla oraz pieczonej ryby. Możecie też z powodzeniem podać ją do bezmięsnych kotletów z dodatkiem kasz.Spróbujcie podać surówkę z tymi schabowymi w jogurtowej marynacie, a zachwycicie gości. Jeżeli natomiast ma ona być dodatkiem do dania postnego, przygotujcie tę rybę, pomijając rozmaryn i posypując ją siekanym koperkiem po upieczeniu.
Rosół jest tradycyjną zupą, która przygotowywana jest na wiele sposobów. Dodanie do niego grzybów może wydać się niecodziennym pomysłem. I słusznie, bo nie każdy sprawdzi się w tym daniu. Sprawdź, których powinno się unikać. Smak rosołu wychodzi różny, zależnie od tego, jakie modyfikacje wprowadzimy. Inny efekt uzyskamy, jeśli przyrządzimy potrawę na mięsie drobiowym i odmienny, gdy zrobimy rosół na bazie wołowiny czy kaczki. Jeśli z kolei dodamy sporo marchewki, wyjdzie słodszy. Część osób decyduje się, by do rosołu dodać grzyby. W sezonie jest to doskonały pomysł, gdyż wybór jest naprawdę duży. Trzeba jednak zaznaczyć, że nie wszystkie odmiany będą pasowały do tej klasycznej zupy.
Sos musztardowy jest bardzo aromatycznym, intensywnym sosem, który doskonale komponuje się z każdym rodzajem mięsa, nadając mu wyjątkowy smak. Sos możesz przygotować do sosjerki, aby polać gotowe danie lub dusić w nim kurczaka, wołowinę, wieprzowinę. Poznaj przepis na doskonały sos musztardowy do mięsa.Przygotowanie sosu musztardowego zajmie Ci dosłownie kilka minut, a dodany do ulubionego mięsa wzmocni jego smak i aromat. Do sosu wykorzystaj musztardę delikatesową o najbardziej klasycznym smaku. Gorczyca musi być wyczuwalna, ale sama musztarda nie może być zbyt ostra lub chrzanowa, aby nie zmienić smaku potrawy, a go wzbogacić.Jeśli zamierzasz dusić mięso w sosie musztardowym, śmietanę i mąkę dodaj na samym końcu, kiedy już mięso będzie miękkie. Unikniesz w ten sposób przysmażenia lub nawet spalenia potrawy.Na bazie musztardy możesz przygotować równie smaczny posiłek lub dodatek do głównego dania, czyli ziemniaki z ziołami i musztardą po niemiecku.
Gołąbki tradycyjnie przygotowuje się z mięsa i ryżu. Wariant staropolski — z mięsem i kaszą — jest jednak równie smaczny. Spróbujcie, a nie sięgnięcie już po klasyczną wersję. Spróbuj też innych pomysłów na pyszne gołąbki. Tu znajdziesz pyszną wariację z soczewicą, ziemniakami i fetą. Ten przepis z kolei pozwoli ci przygotować gołąbki bez zawijania.
Mielone tak pyszne, że oczarują każdego? Patent od Magdy Gessler pozwoli wam przygotować wyjątkowo soczyste mięsne kotlety. Spróbujcie koniecznie. Gwiazda dodaje do mięsnej masy odrobinę wody. Dzięki niej kotlety mielone będą bardziej soczyste.Kluczem do sukcesu są zakupy. Jak przekonuje restauratorka, nie ma nic gorszego niż mielone przyrządzone z mięsa niskiej jakości. Aby więc zachwycić rodzinę lub gości warto odwiedzić dobrego rzeźnika, a potem sięgnąć po przepis gwiazdy Kuchennych Rewolucji.Kotlety z tego przepisu są proste w przygotowaniu i wprost rozpływają się w ustach. Żaden smakosz nie przejdzie obok nich obojętnie. Obłędnie pysznie smakują z ziemniaczkami i szeregiem innych dodatków. Spróbujcie podać do nich surówkę z pora lub z kalarepy. Zachwyt gwarantowany.
Nie ma nic lepszego do pysznego niedzielnego schabowego niż świeżo przyrządzona surówka owocowo-warzywna. Spróbujcie pysznego połączenia marchewki selera i jabłka, którą wam dziś prezentujemy, a nie sięgniecie już po nic innego.Seler korzeniowy kojarzy nam się głównie z przygotowywaniem aromatycznych bulionów czy rosołów. Warzywo to jest jednak równie smaczne na surowo. W towarzystwie odpowiednich dodatków zachwyci każdego.
Choć na smak gołąbków największy wpływ ma jakość składników oraz sposób ich przygotowania, bardzo istotne są również przyprawy. Dlatego warto wiedzieć, które z nich najlepiej się do tego dania nadają. Poza solą i pieprzem świetnie sprawdzają się również zioła prowansalskie, słodka papryka czy majeranek. Gołąbki można ugotować na wiele różnych sposobów, a szczegóły przepisu zależą często od domostwa, w którym są gotowane. Wystarczy bowiem spróbować gołąbków przygotowanych przez kogoś innego, aby odkryć zupełnie nowy smak. Przyprawiając je, najwięcej uwagi należy poświęcić farszowi. Liście kapusty same w sobie mają odpowiednio silny smak, o ile zostały należycie sparzone we wrzątku.
Seler naciowy na ciepło duszony z pomidorami jest pysznym dodatkiem obiadowym. To również szybki pomysł na zdrową przekąskę lub kolację. Seler naciowy jest delikatny, pożywny, a przyprawa curry nadaje mu orientalnego, ciekawego smaku. Sprawdź, jak przygotować seler naciowy na ciepło.Seler naciowy jest bombą witaminową. Posiada wiele witamin i minerałów, które wzmacniają cały nasz układ odpornościowy, nerwowy, kostny. Związki aktywne zawarte w selerze naciowym wykazują również silne właściwości antynowotwrowe i przeciwzapalne. Seler naciowy na ciepło jest również lekkostrawny i mało kaloryczny.Seler naciowy na ciepło z pomidorami i aromatyczną przyprawą curry jest niezwykle zdrowy i smaczny. Curry nadaje mu ostrości i orientalnego smaku, pomidory z cukrem natomiast genialnie uzupełniają całe danie. Seler naciowy na ciepło przygotujesz w zaledwie 15 minut, a efekt zachwyci wszystkich gości.Seler naciowy jest również doskonałym pomysłem na początek dnia. Przygotuj prawdziwą bombę witaminową, która doda Ci energii na cały dzień i wzmocni Twoją odporność. Tu znajdziesz przepisy na pyszne koktajle z selera naciowego.
Czy wiecie, że z fileta kurczaka można zrobić wyśmienite kotlety? Nie sznycle, tylko bardziej kotlety mielone, a w sumie nie mielone, tylko siekane. Zobaczcie, jak takie deikatne kotlety drobiowe robi siostra Anastazja. Będziecie nimi zachwyceni.Kotlety mielone znacie już doskonale. Robicie je często, z mielonej łopatki wieprzowej albo z mięsa wieprzowo-wołowego. Jeśli jednak macie ochotę na lżejszą postać takich kotletów, skorzystajcie z przepisu siostry Anastazji. Siostra robi je z chudego fileta drobiowego, którego nie mieli, tylko drobno sieka. To naprawdę ciekawa i smaczna wersja kotletów.
Kotlet wegetariański jest świetną alternatywą dla klasycznych, mięsnych kotletów. Danie jest doskonale doprawione, o intensywnym smaku pietruszki, czosnku i prażonych pestek dyni. Kotlet wegetariański świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, bataty, surówka, warzywa gotowane na parze. Sprawdź, jak przygotować pyszny, sycący, bezmięsny obiad.Kotlet wegetariański z marchewki z dodatkiem ziaren, czosnku, pietruszki sprawi, że danie posmakuje nawet największym mięsożercom. Doskonale doprawione kotleciki w chrupiącej, złocistej panierce znikną z talerzy w mgnieniu oka. Danie możesz przygotować z ulubionymi dodatkami. Kotlet wegetariański w każdej postaci smakuje wybornie. Kotlet wegetariański jest o wiele mniej kaloryczny niż kotlet mięsny. Marchewka jest warzywem, które powinniśmy wprowadzić na stałe do naszej diety. Jest lekkostrawna, sycąca, a dzięki dużej zawartości beta-karotenu wzmacnia nasz układ odpornościowy i opóźnia procesy starzenia. Związki i witaminy zawarte w marchewce regulują pracę serca, poprawiają naszą koncentrację i wzrok.Jeśli szukasz inspiracji na wegetariańskie kotleciki - tu znajdziesz przepis na doskonałe kotlety z kaszy jaglanej z curry.
Kotlet pożarski to kotlet panierowany w bułce, przygotowywany z mięsa drobiowego lub cielęciny. Kotlet pożarski z dodatkiem namoczonej w mleku bułce, pietruszki i majeranku jest szybkim i wyjątkowo smacznym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Sprawdź, jak przygotować kotlety pożarskie w zaledwie 20 minut.Kotlet pożarski to tradycyjna, rosyjska potrawa, która królowała również w polskich barach mlecznych w czasach PRL-u. Podawany z tłuczonymi ziemniakami i surówką uznawany był za prawdziwy przysmak. Kotlety pożarskie są znacznie delikatniejsze i lżejsze niż tradycyjne kotlety mielone, przygotowywane z wieprzowiny. Są więc doskonałą alternatywą dla osób, które z powodów zdrowotnych np. nie jedzą tradycyjnych mielonych.Kotlet pożarski z pewnością posmakuje również Twoim dzieciom. Chrupiąca, złocista skórka z bułki tartej, delikatne i doskonale doprawione mięso sprawią, że danie błyskawicznie zniknie z talerza nawet największego niejadka.Do kotletów pożarskich przygotuj ulubioną surówkę, mizerię lub buraki. Tu znajdziesz przepis na pyszne, domowe buraczki zasmażane jak od babci.
Surówka Colesław jest jednym z najbardziej uniwersalnych dodatków do obiadu. Pasuje do przeróżnych dań z mięs, drobiu i ryb. Jest prosta do przygotowania i tania. Oto najlepszy przepis na kultową surówkę Colesław.Podstawą surówki Colesław jest biała kapusta. Należy ona do jednych z najtańszych warzyw. A zważywszy, że z jednej średniej wielkości główki możesz przygotować 3-4 razy surówkę dla całej rodziny jest to dodatek bardzo ekonomiczny. Główkę kapusty, z której odkroiłaś kawałek na surówkę, zabezpiecz tylko w miejscu przecięcia folią spożywczą i trzymaj ją w chłodnym i ciemnym miejscu. Do surówki Colesław dodaje się też trochę marchewki — nadaje surówce słodkości, a także cebuli — dodaje całości wyrazu i przyjemnej ostrości. Uzupełnieniem Colesława jest majonez, warto też dodać trochę zieleniny.
Kotlety mielone są smaczne, jednak dość kaloryczne. A gdyby tak upiec je, zamiast smażyć na oleju? To jest myśl. Przedstawiamy wam wielki, obiadowy hit — pieczone kotlety mielone. Są lżejsze dla żołądka, bardzo smaczne i pieką się same.Smażenie jest popularną i lubianą metodą przyrządzania potraw. Szybko otrzymuje się gotowe danie, a tak przygotowane mięso czy ryba są smaczne i chrupiące. Niestety smażenie ma kilka wad. Przede wszystkim zwykle do smażenia używa się tłuszczu, co powoduje, że część oleju czy smalcu jest wchłaniane przez kotlety. Po drugie, pod wpływem wysokiej temperatury smażenia, w tłuszczu powstają wolne rodniki, które nie są obojętne dla zdrowia. Po trzecie osoba smażąca musi cały czas pilnować kotlety na patelni, co jest dosyć męczące. Z powyższych powodów warto czasami zastąpić smażenie innymi, zdrowszymi metodami obróbki kulinarnej. W przypadku mielonych kotletów sprawdzi się pieczenie. Daje potrawę o taki samym, a nawet lepszym smaku. Natomiast walory zdrowotne pieczonych kotletów są zdecydowanie wyższe niż smażonych.
Bitki są klasycznym polskim daniem obiadowym przygotowywanym na bazie mięsa wołowego lub wieprzowego. Prezentujemy wam pyszny przepis Jakuba Kuronia, który pomoże wam ugotować je tak, iż będą delikatne i soczyste.
Purée ziemniaczane wcale nie musi być nudne. Wystarczy, że zapieczemy je z dodatkiem ziół i suszonych pomidorów, a nabierze wyjątkowego smaku i nieziemskiego aromatu. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.Ziemniaki pieczone charakteryzują się niezwykłą delikatnością smaku. Gdy zamiast klasycznych łódeczek czy plastrów zapieczemy purée, uzyskamy danie o aksamitnej konsystencji. Dodatek ziół wzbogaci je o wyjątkowy aromat, któremu nie oprze się żaden smakosz.
Kotlety schabowe zaliczają się do klasyków kuchni polskiej. Ponieważ są proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne, trafiają w gust wielu smakoszy. Proponujemy wersję z chrupiącą panierką z płatków owsianych.Płatki owsiane często goszczą na naszych stołach w postaci słodkiej, porannej owsianki. Warto jednak wykorzystać je do przygotowania pysznej panierki do kotletów. Stanie się ona wtedy, tak chrupiąca, jak nigdy wcześniej.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ziemniaki są najbardziej popularnym dodatkiem do dań mięsnych i wegetariańskich. Są wyjątkowo pożywne, smaczne i można je przygotować na wiele ciekawych sposobów. Zapomnij więc o zwykłych, tłuczonych ziemniakach i przygotuj pieczone talarki ziemniaków z czosnkiem, ziołami i oliwą, czyli doskonały dodatek do każdego dania.Pieczone talarki możesz przygotować do obiadu, ale równie dobrze stworzysz z nich świetną przekąskę, znacznie zdrowszą od frytek czy chipsów. Talarki pieczone są z minimalną ilością oliwy, dzięki czemu zyskują świetny smak i nie są tłuste. Do przygotowania talarków najlepsze będą ziemniaki mączne. Zbyt wodnisty gatunek byliny spowoduje nadmierne wydzielanie wody i ziemniaki się ugotują, nie upieką. Ziemniaki, takie jak Gracja, Bryza, Ibis, zawierają dużą ilość skrobi, a po ugotowaniu lub pieczeniu są sypkie i zachowują swoją strukturę.Jeśli szukasz pomysłu na szybki i wyjątkowo smaczny obiad lub kolację - tu znajdziesz prosty przepis na danie z Wielkopolski, czyli ziemniaki z gzikiem.
Kurczak po chińsku z warzywami to pomysł na wyjątkowo smaczny obiad w azjatyckim stylu. Mięso i warzywa obsmażone w woku, aromatyczna marynata i gęsty sos na bazie sosu sojowego, imbiru, cukru i octu ryżowego sprawią, że przeniesiesz się w niezwykłą, kulinarną podróż. Poznaj przepis na genialnego kurczaka po chińsku z warzywami, orzechami i szczypiorkiem.Kurczak po chińsku jest jedną z moich ulubionych potraw w stylu azjatyckim. Doskonale usmażone mięso, chrupiące warzywa, prażone orzechy, imbir to wprost idealnie połączenie, które dopełnione jest aromatycznym sosem. Kurczaka po chińsku podaję z ryżem jaśminowym lub basmati, ponieważ jest sypki i doskonale komponuje się z daniami Dalekiego Wschodu.Danie przygotuj w woku, ponieważ najlepiej sprawdzi się do krótkiego smażenia warzyw i mięsa w bardzo wysokiej temperaturze. Jeśli nie masz woka, wykorzystaj żeliwną patelnię lub taką z grubym dnem, abyś bez problemu smażył warzywa bez ryzyka spalenia. Jeśli lubisz pikantne dania - przygotuj kurczaka po chińsku z dużą ilością chili. Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy, orientalny obiad - tu znajdziesz pyszną inspirację. Kurczak w sosie orzechowym, mango i limonką smakuje wyśmienicie.