Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Ocet

Ocet – co to jest? Podstawowe informacje

Ocet to potoczna nazwa wodnego roztworu kwasu octowego, uzyskiwanego w wyniku fermentacji octowej alkoholu. Ma ostry zapach i kwaśny smak. Stosowany jest przede wszystkim jako przyprawa, ale przez wzgląd na swoje właściwości antyseptyczne bywa wykorzystywany jako środek odkażający. Doskonale sprawdza się jako składowa domowych środków do czyszczenia kuchni czy łazienki, a także niektórych artykułów kuchennych (na przykład deski do krojenia). Podkreślić trzeba, że ocet zawiera w sobie jedynie szczątkowe ilości alkoholu, nieprzekraczający 0,3%.

Jakie są rodzaje octu?

Ocet uzyskuje się w wyniku fermentacji alkoholowej, a więc bazę dla takiego działania stanowić muszą produkty zawierające cukier. Najczęściej do tego celu używa się rozmaitych owoców, jednak popularne jest także tworzenie octu na bazie ryżu, kokosów czy miodu. To właśnie przez pryzmat produktu bazowego z którego ocet jest wytwarzany możemy podzielić go na rodzaje.

Najpopularniejszym rodzajem octu jest ocet winny, popularny w sztuce kulinarnej jako przyprawa do sałatek i surówek. Do innych rodzajów octu należy ocet owocowy, ocet spirytusowy, ocet piwny, ocet słodowy (z brzeczki słodowej) oraz ocet z melasy. Szczególnym rodzajem octu jest ocet z esencji octowej, otrzymywany przez rozwodnienie chemiczne rzeczonej esencji lub czystego kwasu octowego.

Czy ocet jest zdrowy?

Ocet spożywany w zbyt dużych ilościach może być szkodliwy dla zdrowia człowieka – spożywanie go w większej ilości niż jedna łyżeczka dziennie może doprowadzić do problemów żołądkowych, takich, jak bóle brzucha czy nudności. 

Niemniej, ocet od wielu lat służył ludziom jako środek profilaktyczny – pełnił na przykład rolę pierwszego na świecie środka antyseptycznego. Dziś wiadomym jest, że ocet może zapobiegać zakwaszeniu organizmu i obniżać poziom cholesterolu we krwi, pobudza apetyt i wspomaga trawienie ciężkostrawnych potraw. Wedle niektórych doniesień, ocet jabłkowy pomaga schudnąć.

Niemniej jednak, wszystkie właściwości zdrowotne octu nie są dostatecznie dobrze opisane przez naukę – warto zatem z odpowiednią rezerwą podchodzić do mądrości ludowych na jego temat.

Pokaż więcej

odetkany zlew
20.08.2025 06:00 Jak odetkać zlew domowym sposobem? Wystarczą 3 produkty z kuchni

Szukasz prostego sposobu, jak odetkać zlew domowym sposobem bez sięgania po silne chemikalia? Wystarczą trzy składniki, które większość ma w kuchni — płyn do naczyń, soda oczyszczona i ocet — oraz litr wrzątku. To tani, szybki i ekologiczny patent, który często przywraca drożność odpływu i usuwa nieprzyjemne zapachy.

skorupki jajek w ogrodzie
28.04.2025 22:00 Nie wyrzucaj skorupek, zalej je octem. Szybko rozwiążesz problem w ogrodzie

Skorupki z jajek traktujemy jak odpad i wyrzucamy do kosza na śmieci. Wiosną i latem jednak warto je wykorzystać. W połączeniu z kolejnym produktem, który mamy w domu, tj. octem pomoże rozwiązać problem w ogrodzie.

Aromatyczny rosół umieszczony w garnku
28.02.2025 20:00 Wlej ocet do rosołu, przeniesiesz jego smak na wyższy poziom

Rosół to zupa, która od wielu lat króluje na polskich stołach. W niektórych domach jest obowiązkowym pierwszym daniem podczas niedzielnego obiadu. Nic dziwnego. Jest smaczna i ma wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Nie wszyscy wiedzą, ale do rosołu warto dodać ocet. Dlaczego? Przekonajcie się sami. 

żołędzie
14.10.2024 15:29 Zbierz na spacerze i połóż je na parapecie. Pająki ich nienawidzą

Pająki w domu to nic przyjemnego. Dla niektórych ci niechciani lokatorzy to prawdziwy koszmar. Jak usunąć pająki z domu? Z naszego tekstu dowiesz się, jak się ich skutecznie pozbyć. 

gruszki
30.09.2024 08:08 Siostra Anastazja pakuje do słoików i wlewa octową zalewę. Ten przetwór pokochała cała Polska

Jesień to doskonały moment, by zrobić przetwory z przepisu siostry Anastazji. Gruszki w occie smakują wyśmienicie i będą w sam raz na chłodne miesiące. Wzbogacą smak mięs, sałatek i przekąsek. 

Smażenie placków ziemniaczanych
20.09.2024 22:00 Wlewam do placków ziemniaczanych, nie piją tłuszczu. Wystarczy 1 łyżka

Oto tradycyjne sposoby na odchudzenie placków ziemniaczanych. Robimy wiele, by pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu. Modyfikując typową recepturę, jak się okazuje, można zrobić jeszcze więcej.

czosnek marynowany przepisu siostry Anastazji
18.08.2024 22:00 Włóż do słoików i dodaj zalewę. Marynowany czosnek siostry Anastazji to mistrzostwo świata

Do kanapek, do deski serów, koreczków, do dań z grilla. Marynowany czosnek jest jednym z tych przetworów, które robię każdego roku. Przetwory robiłam już z wielu przepisów, jednak czosnek przyrządzony według sposobu siostry Anastazji zdecydowanie smakuje mi najbardziej. Marynowane ząbki to mistrzostwo świata.

Marynowane grzyby
18.10.2023 10:25 Marynowane grzyby od mojej cioci nigdy nie wychodzą oślizgłe. Słyną w całej rodzinie, każdy by chciał słoiczek

Marynowane grzyby mają specyficzną konsystencję. Wielu osobom nie podoba się jednak śluz, który na nich występuje. Stosowana przez moją ciotkę metoda pozwala uniknąć nieprzyjemnego efektu ciągnięcia. Koniecznie wypróbuj ten sposób. 

warzywa z rosołu
24.09.2023 10:11 To najlepszy pomysł na warzywa z rosołu. Korzystam z niego od dawna, mąż zawsze chce dokładkę

Rosół jest prawdziwym rarytasem wśród polskich zup. Jednak co zrobić z warzywami z rosołu? Od dawna stosuję na nie smaczny patent. Powstaje pyszne danie, które uwielbiam. Koniecznie go spróbujcie.

przepis na paprykę konserwową
01.08.2023 09:23 Ten przepis na paprykę konserwową dostałam od kochanej babci. Prosto i bez pasteryzowania

Moja babcia robiła najlepszą paprykę konserwową. Jej sposób na te przetwory był bardzo prosty, a przy tym szybki, gdyż nie wymagał pasteryzowania. Od kiedy dała mi swój przepis, korzystam z niego regularnie. Koniecznie wypróbujcie go w swojej kuchni.

pułapka na muszki
05.06.2023 08:41 Hitowa pułapka na muszki owocówki. Zrobisz ją z 3 prostych składników

Muszki owocówki stają się prawdziwym utrapieniem w cieplejsze dni. Namnażają się w szaleńczym tempie w naszych domach, a do tego siadają na produktach, które mamy w kuchni. Jak się ich pozbyć? Polecamy skuteczny sposób, do którego potrzebujesz tylko trzech tanich składników.

robienie surówki z czerwonej kapusty
13.04.2023 13:08 Żadne majonezy. Danuta Martyniuk polewa surówkę z czerwonej kapusty niesamowicie zdrowym sosem

Danuta Martyniuk zachwyca szczupłą sylwetką i zdrowym wyglądem. Żona znanego artysty skutecznie zbiła zbędne kilogramy. Sekretem jej sukcesu jest zdrowa dieta i świadome odżywianie. Jako jeden ze swoich ulubionych przepisów zaprezentowała surówkę z czerwonej kapusty z dodatkiem niesamowitego sosu na bazie octu jabłkowego.

świąteczna babka
08.04.2023 17:31 Wlej do ciasta 4 łyżki oleju i 2 łyżki octu. Babka będzie delikatna jak nigdy

Znamy najlepszy przepis na wielkanocną babkę. Cały sekret tkwi w nietypowych dodatkach. Dzięki niewielkiej ilości oleju oraz octu ciasto wychodzi puszyste i delikatne. Ta receptura idealnie sprawdzi się przez cały okrągły rok.

duszenie mięsa
17.02.2023 23:01 Wlej 2 łyżki w trakcie duszenia. Mięso po kwadransie będzie miękkie

Twarde mięso na obiad jest zmorą każdej gospodyni domowej. Na szczęście w łatwy sposób można uniknąć tej kulinarnej katastrofy. Do garnka z nieco podduszonym gulaszem dolej trochę octu spirytusowego. To sprawdzona, choć nie jedyna metoda na przyspieszenie mięknięcia mięsa.

surówka z cukinii
04.02.2023 21:30 Niemiecka surówka z cukinii bije rekordy popularności. Absolutny hit

Cukinia jest nie tylko wdzięcznym warzywem do duszenia czy pieczenia. Z powodzeniem można jeść ją również bez wcześniejszej obróbki cieplnej. Jednym ze sprawdzonych sposobów na to warzywo jest doskonała w smaku surówka. Musicie jej spróbować.Do przyrządzenia tej pysznej surówki potrzebujecie jedynie 2 warzyw. Do tego przyda się też garstka przypraw. Dodatek octu jabłkowego zapewnia intrygujący, nieco ostrawy smak. Aby wszystkie składniki dobrze się przegryzły, surówka przed podaniem musi spędzić w lodówce przynajmniej 24 godziny, a najlepiej 2 doby.

Jak wyczyścić palniki kuchenne?
15.01.2023 12:53 Produkt za 1,99 zł czyści palniki w kuchence na błysk. Drogie środki nie mogą się z nim równać

Czy wiecie jak wyczyścić palniki kuchenne? Zachowanie ich w dobrym stanie wcale nie wymaga drogich środków chemicznych. Wystarczy ocet i trochę wody, by usunąć z nich nawet najcięższe zabrudzenia. Trudność w czyszczeniu palników kuchennych wynika z faktu, że mają wiele przestrzeni, w których brud lubi się gromadzić. Nierzadko są to miejsca, które nawet trudno dostrzec spoglądając na kuchnię z zewnątrz. Podpowiadamy jak w łatwy i tani sposób uniknąć żmudnego sprzątania.

serowe oponki tomasza strzelczyka
06.01.2023 22:48 Kultowy przepis Strzelczyka na serowe oponki. Przysmak nie tylko na Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Czas najwyższy, aby odświeżyć sobie przepisy na kultowe przekąski. Tomasz Strzelczyk podzielił się sposobem na smakowite serowe oponki. Są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka.Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, znany jest z prostej, ale niezwykle smacznej kuchni. Serowe oponki są tego doskonałym potwierdzeniem. Są lekkie, apetyczne i pięknie rosną podczas smażenia. Przygotuj je raz, a będziesz do nich wracać bez przerwy.

Surówka jak z baru chińskiego
31.12.2022 19:05 Oryginalna surówka jak z baru chińskiego. Hit do każdego drugiego dania

Surówka jak z baru chińskiego pasuje do niejednego obiadu. Wyrazista, soczysta i chrupiąca lub delikatna — jest pyszna i stanie się przebojem w waszej kuchni. Przygotowanie jest zaskakująco proste. Musicie spróbować. Jeśli surówka z kapusty i marchewki wydaje wam się nudna, najpewniej jeszcze nie mieliście okazji, by zrobić ją jak szefowie kuchni z baru chińskiego. Ich patent na zdrowy dodatek do dań jest niezawodny. Rarytas ożywi wasz posiłek i ekspresowo z niknie z talerza. Warto od razu zrobić większą porcję. Gwarantujemy, że będziecie zachwyceni.

surówka
26.12.2022 13:00 Chrupiąca surówka do obiadu. Dorzuć do niej 2 pyszne składniki, a będzie hitem

Znamy wyśmienity przepis na obiadową surówkę. Jej podstawę stanowi chrupiąca cykoria oraz soczyste jabłko. Charakterystyczny smak liści idealnie współgra ze słodko-kwaśną, owocową nutą. Surówka znakomicie komponuje się z drobiem oraz rybami.Jeśli obawiasz się, że cykoria w surówce będzie zbyt gorzka, możesz przed przyrządzeniem wymoczyć ją w wodzie. Nadmiar goryczki bez trudu wyciągniesz także za pomocą soli. Surówkę serwuje się z aksamitnym, musztardowo-śmietanowym sosem. Na samą myśl, aż cieknie ślinka.

Świąteczna sałatka z burakami. Smaczna i efektowna, będzie prawdziwą ozdobą stołu
26.12.2022 07:44 Świąteczna sałatka z burakiem. Smaczna i efektowna, będzie prawdziwą ozdobą stołu

Szukasz pomysłu na świąteczną sałatkę? Wykorzystaj buraki, gruszki i pomarańcze, a przygotujesz pyszną i niezwykle apetyczną przekąskę. Koniecznie polej ją sosem na bazie miodu i octu balsamicznego, a będzie smakować lepiej niż z restauracji. Do sałaki z burakami dodaj mieszankę sałat. Gorąco polecam mieszankę z roszponką. Roszponka jest delikatna w smaku i świetnie łączy się z resztą składników. Smak sałatki wzbogacony jest również o orzechy włoskie. Orzechy przyrumień na suchej patelni, efekt zachwyci każdego.Sałatka z burakami jest sałatką, do której doskonale pasuje kozi ser. Jeśli nie przepadasz za jego smakiem, możesz zamienić go na ser feta lub na białą mozzarellę. Te dwa rodzaje serów równie dobrze połączą się z resztą składników i z aromatycznym sosem, który jest przysłowiową wisienką na torcie.Sos do sałatki z burakami przygotuj wcześniej, żeby składniki dobrze się przegryzły. Sos na bazie miodu, octu balsamicznego, oliwy z oliwek i musztardy doda sałatce charakteru i sprawi, że całe danie będzie totalnym hitem na świątecznym stole.

barszcz bez zakwasu
20.12.2022 16:42 Najprostszy barszcz bez mięsa i zakwasu. Dorzuć do niego tylko 2 dodatki, zyska cudowny smak i aromat

Ekspresowy barszcz bez zakwasu uratował już niejedne święta. Błyskawiczne przygotowanie można zaplanować nawet w dzień podania tej potrawy. Klarowny buraczany wywar cieszy swoim smakiem i aromatem.Barszcz bez zakwasu idealnie komponuje się z suszonymi grzybami. Nie warto ich w tym przepisie pomijać. Ekspresową zupę przygotowuje się na bazie wywaru warzywnego. Dzięki temu jest pyszna i esencjonalna.

jak uratować mętną galaretę
19.12.2022 16:53 Galareta rybna wyszła mętna? Znamy prosty sposób, jak ją uratować. Sięgnij tylko po 2 produkty

Jak uratować mętną galaretę? To pytanie przynajmniej raz zadał sobie każdy, kto mierzył się z klasycznym świątecznym przepisem na karpia. Na szczęście jest na to łatwy sposób. Z przyjemnością podpowiemy, jak sklarować wywar na galaretę za pomocą octu i jajka.Płyn, w którym gotuje się rybę, często robi w czasie obróbki mętnieje. Warto znać wtedy sposób, jak sklarować wywar na galaretę. Szczególnie przy świątecznym stole zależy nam na estetycznym wyglądzie każdej potrawy. Jak uratować mętną galaretę?

barszcz czerwony
18.12.2022 16:28 Dlaczego warto dodać ocet do barszczu czerwonego? Korzyści są ogromne

Powiedzenie "proste jak barszcz" nie jest w 100% prawdziwe. Przygotowanie tej zupy, choć pozornie łatwe, może zakończyć się kuchenną katastrofą. Najczęstszą bolączką jest utrata przez danie intensywnego buraczanego koloru. Aby temu zaradzić, należy dodać do niego ocet.Przy wigilijnym stole zależy nam, aby wszystko było idealnie. Uwielbiany przez wszystkich barszcze czerwony to prawdziwy sprawdzian naszych kuchennych umiejętności. Poznaj tajniki jego przygotowania i nigdy więcej nie martw się o prezencję tej potrawy.

karp w galarecie
18.12.2022 12:29 Boisz się, że galareta do karpia wyjdzie mętna? Zawsze pamiętaj o ważnej zasadzie

Karp w galarecie jest tradycyjną i bardzo efektowną potrawą świąteczną. Cały jej urok jednak pryśnie, jeśli podczas przygotowywania zmętnieje wywar. Na szczęście jest prosty sposób, jak temu zaradzić. Winę za zmętnienie wywaru do karpia ponosi zbyt gwałtowne gotowanie go. Także zalanie mięsa ciepłą, zamiast zimną wodą skutkuje tym nieprzyjemnym objawem. Mętnego wywaru z karpia nie musisz jednak wylewać. Podpowiadamy, jak uratować to danie.Idealnie przeźroczysta galareta do karpia wymaga sklarowania wywaru. W tym celu przecedź i ostudź bulion, a następnie na każde 2 l płynu dodaj 3 białka i 3 łyżki octu. Wywar z takimi dodatkami ponownie podgrzej i usuń z niego powstałą pianę. Na koniec bardzo starannie przecedź go przez kilkukrotnie złożoną na sicie gazę, aby otrzymać idealnie przejrzystą galaretę.

śledzie
17.12.2022 14:08 Jak wybrać najlepsze śledzie? Kilka szczegółów jest kluczowych

Odpowiedź na pytanie, jak wybrać najlepsze śledzie nie jest jednoznaczna. Wszystko zależy od tego, jaką potrawę chcemy z nich przygotować i jaki smak ryby najbardziej nam odpowiada. W podjęciu decyzji nie pomaga wcale różnorodność rodzajów tej ryby. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy krótki poradnik w tej kwestii. Najważniejszy jest kolor ryby.Półki sklepowe uginają się pod bogactwem śledzi, zwłaszcza w okresie przedświątecznym. Ważny jest nie tylko wybór odpowiedniego rodzaju, ale również umiejętność oceny świeżości i jakości ryby. Jak wybrać najlepsze śledzie? Poniżej przedstawiamy więcej szczegółów na ten temat.

świąteczna zupa grzybowa moniki richardson
09.12.2022 13:07 Monika Richardson zdradziła rodzinną recepturę na wigilijną zupę. 1 dodatek zapewnia pełnię smaku

Świąteczna zupa grzybowa Moniki Richardson przygotowywana jest wedle tradycyjnego rodzinnego przepisu. Polska prezenterka zdradziła jego sekret internautom. Intensywny i wyjątkowy smak potrawa ta zawdzięcza dodatkowi octu balsamicznego. Monika Richardson nie wyobraża sobie, by o nim zapomnieć.Świąteczną zupę grzybową Moniki Richardson przyrządza się na bazie bulionu warzywnego. Nie można też pominąć dodatku wody po namaczaniu grzybów. Do zupy najlepiej użyć suszonych prawdziwków i podgrzybków i wstawić je zawczasu do namoczenia w ciepłej wodzie. Dzięki nim danie wyróżnia się swoim smakiem i aromatem.

ocet jabłkowy
06.12.2022 18:40 Syn Gessler pokazał, jak z łatwością zrobić ocet jabłkowy. Wyśmienity patent

Ocet jest doskonałym produktem, który może podkręcić smak rozmaitych potraw. Dobrze wie o tym syn Magdy Gessler, który ten składnik przygotowuje własnoręcznie. Do jego przyrządzenia potrzebne jest zaledwie kilka składników oraz nieco cierpliwości.Domowy ocet jabłkowy Tadeusza Mullera jest dużo zdrowszy, niż jego przemysłowe pasteryzowane odpowiedniki. Duża zawartość pektyn wspomaga pracę nasze układu pokarmowego i chroni przed miażdżycą. Do przygotowania octu jabłkowego najlepiej wybrać słodkie odmiany jabłek. Dzięki znaczącej ilości cukru proces fermentacji przebiegnie szybciej, a smak otrzymanego octu będzie mocniejszy

surówka z czerwonej kapusty
03.12.2022 08:51 Surówka z czerwonej wyjdzie lepiej niż z restauracji. Wystarczy 1 sprytna sztuczka naszych babć

Surówka z czerwonej kapusty jeszcze nigdy nie była tak pyszna. Babciny sposób jej przygotowania nie ma sobie równych. Cały sekret tkwi w długim i starannym mieszaniu składników. Dzięki temu kapusta mięknie i idealnie łączy się z pozostałymi smakami.Do przyrządzenia tej surówki z czerwonej kapusty potrzebujesz zaledwie 4 składników. Wystarczy poszatkować warzywo, wymieszać je dokładnie z przyprawami i przełożyć do słoików. Smakiem surówki z czerwonej kapusty można cieszyć się już następnego dnia po jej przygotowaniu. Specjał idealnie pasuje jajko dodatek do dań obiadowych.