Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Ogórki kiszone

Ogórki Kiszone

ogórki kiszone
25.08.2021 02:00 Co dodać do ogórków kiszonych, by miały wyrazisty smak?

Ogórki kiszone to jeden z tych przetworów, który naprawdę warto przygotować. Takich bowiem jak domowe nie kupicie nigdzie. Ich smak zależy od jakości samych ogórków, ale też od użytych dodatków. Zobaczcie, które składniki dodadzą im wyrazistego smaku.Jeśli planujecie nastawić kiszonkę zacznijcie od zakupu dobrej jakości ogórków. Za najlepsze uchodzą odmiany, które mają jaśniejszy czubek, np. śremskie. Ale jeszcze ważniejsze jest by ogórki były świeże i jędrne. Jeśli mają podwiędnięty koniec po ukiszeniu będą gąbczaste i niesmaczne. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zupa ogórkowa
23.08.2021 02:00 Jakie przyprawy dodawać do zupy ogórkowej?

Zupa ogórkowa jest klasyką polskich zup, jednak niektórzy ciągle nie wiedzą jakie przyprawy są kluczowe, aby ugotować ją w najlepszy sposób. Podstawą jest koperek, lubczyk oraz pietruszka. Takie połączenie daje pewność, że danie wyjdzie obłędnie pyszne. Zupa ogórkowa bez lubczyku nie jest doskonała. Przyprawa ta nadaje jej charakterystyczny smak, a także podkreśla umami, czyli smak mięsny. Wystarczy dodać jej odrobinę, aby natychmiast zauważyć różnicę. Pietruszka z kolei pozwala uzyskać wyrazisty i lekko korzenny posmak, co wykorzystywane jest w praktycznie wszystkich wywarach. Zarówno korzeń, jak i liście warto wrzucić do bulionu w sporej ilości. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Koperek jest za to swojego rodzaju "kropką nad i" ogórkowej, jak i wielu innych zup. Należy dodawać go pod sam koniec, najlepiej bezpośrednio przed podaniem, aby nie zatracić jego specyficznego, ziołowego aromatu.

Ogórki kiszone
19.08.2021 02:00 Ogórki kiszone inaczej - z dodatkiem igieł sosnowych

Kiszone ogórki w klasycznej wersji zna każdy - można je jednak jeszcze bardziej usprawnić. Wystarczy dodać do słoików kilka gałązek igieł sosnowych. Dzięki nim po otwarciu kiszonki czuć zapach lasu iglastego, a same ogórki będą znacznie bardziej jędrne i świeże. Kiszone ogórki są jednym z dóbr kulturowych Polski. Uwielbiamy zajadać się nimi przy każdej możliwej okazji. Dużego słoja nie może zabraknąć na grillu, urodzinach czy chociażby hucznym weselu. Choć wiele osób woli kupować gotowe kiszeniaki w sklepach spożywczych, niektórzy preferują samodzielne kiszenie. Aby uzyskać jeszcze ciekawszy smak, warto dodać do nich niecodzienny składnik. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki kiszone nie spleśnieją
16.08.2021 02:00 Co zrobić, aby ogórki kiszone nie pleśniały w słoiku?

Nie da się ukryć, że ogórki kiszone zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby je z miłą chęcią. Polacy chętnie przygotowują ogórki kiszone w domowym zaciszu. Okazuje się, że niedokładne przykrycie ich zalewą może zaowocować pojawieniem się pleśni.Ogórki kiszone można uznać z wyjątkowy specjał, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Nie bez powodu tak ciężko się im oprzeć. Oczywiście najlepiej smakują ogórki kiszone przygotowane samodzielnie. Jakich błędów lepiej się wystrzegać?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki małosolne wyjdą idealnie
12.08.2021 02:00 Jak zrobić idealną zalewę do ogórków małosolnych?

Ogórki małosolne są jednym z największych szlagierów polskiej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby zajadać je nieustannie. Każdy, kto przyrządza samodzielnie ogórki małosolne, powinien wiedzieć, jak zrobić idealną zalewę. Na litr wody należy dodać łyżkę soli.Bez dwóch zdań ogórki małosolne można uznać za kultowy przysmak, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Sekret idealnego specjału tkwi w zalewie. Kluczowe są odpowiednie proporcje. Jednak należy także pamiętać o użyciu niezastąpionych dodatków.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Smażone ogórki w bułce tartej
11.08.2021 02:00 Sposób na smażone ogórki kiszone w panierce z bułki tartej

Ogórki najczęściej jadamy na surowo lub pod postacią kiszonek - istnieje jednak jeszcze jeden sposób. Pokrojone w plasterki kiszone ogórki doskonale smakują po usmażeniu w panierce. Takie chipsy można podać do meczu czy na imprezie z sosem. Ogórki smażone w panierce na gorącym oleju mogą sprawiać wrażenie niełatwego zadania do wykonania, lecz prawda jest zupełnie inna. Przekąska ta jest bowiem banalnie prosta. Jeśli chcesz, aby twoi goście poczuli jeszcze większy zachwyt, podaj je ze swoim ulubionym sosem. Jednym z najlepszych będzie sos stworzony z ketchupu i majonezu, który podkreśli smak usmażonych i chrupiących ogórków. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki kiszone i kwestia wody
10.08.2021 02:00 Jakiej wody użyć do kiszenia ogórków?

Ogórki kiszone są nie lada specjałem, który ma status szlagieru naszej rodzimej kuchni. Nie od dziś wiadomo, że niezwykle istotna jest kwestia używanych dodatków. Woda nie jest tutaj wyjątkiem. Okazuje się, że bez obaw możemy korzystać z najzwyklejszej kranówki. Nie da się ukryć, że ogórki kiszone są jednym z tych przysmaków, które liczne grono smakoszy przygotowuje samodzielnie w domowym zaciszu. Najlepiej używać wody z kranu. Jednak musi ona spełniać określone warunki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jakie liście dodać do kiszenia?
05.08.2021 02:00 Jakich liści użyć do kiszenia ogórków?

Dodatki, których używamy do kiszenia, są niezwykle istotne. Choć wydawałoby się, że pominięcie niektórych składników nie zmieni smaku ogórków - nic bardziej mylnego. Okazuje się, że chociaż bardzo często zapominamy o wrzuceniu do słoików różnorakich liści, ich pojawienie się w kiszonce ma ogromne znaczenie. Kiszenie ogórków to proces, który wymaga od nas sporo czasu, ale i odpowiedniego przygotowania. Aby ogórki wyszły idealne, potrzebne jest nie tylko wybranie odpowiednich warzyw, ale też wyselekcjonowanie przypraw, które maksymalnie podkręcą ich smak. Idealne ogórki kiszone to ogórki chrupiące i twarde. By takie uzyskać, trzeba zastosować się do paru cennych rad, ale też wybrać odpowiednie dodatki, które wpłyną na smak i aromat kiszonek. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak zrobić fałszywe małosolne?
02.08.2021 02:00 Fałszywe małosolne, czyli surówka z ogórków inaczej

Jeśli masz ochotę na małosolne, ale nie chcesz czekać paru dni na to, aż będą gotowe, sięgnij po przepis na nietypową surówkę z ogórków. Fałszywe małosolne zrobisz w kilkanaście minut, a kolne pół godziny wystarczy, by były gotowe do zjedzenia. Wystarczy parę składników, a efekty są oszałamiające. Ogórki małosolne mają charakterystyczny smak, który doceniają amatorzy kiszonek. Swoim przepisem na te charakterystyczne ogórki podzieliła się z fanami m.in. jurorka "MasterChefa" Ania Starmach. By ogórki odpowiednio się ukisiły, potrzeba paru dni. Niekiedy wystarczy pół dnia, tak jak w przypadku ogórków małosolnych po rosyjsku. Jednak czasem, gdy przyjdzie nam ochota na małosolne, a akurat nie mamy pod ręką słoika z tymi przetworami, można poratować się oszukanymi małosolnymi. Robi się je w parę chwil.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zupa ogórkowa od mamy Karola Okrasy
01.08.2021 02:00 Bogata w smak, konkretna zupa ogórkowa od mamy Karola Okrasy

Zupa ogórkowa niejednokrotnie przyprawiała nas o autentyczny zachwyt. W każdym domu przyrządza się ją w odrobinę inny sposób. Karol Okrasa zdradził, jak kultowa zupa ogórkowa była przygotowywana przez jego mamę. Kwaskowatość ogórkowej cudownie podkreśla dodatek cukru, dzięki niemu smak jest nie do podrobienia.Smakowita zupa ogórkowa jest kulinarnym szlagierem, obok którego ciężko przejść obojętnie. Już sam aromat zachęca do zajadania. Przepis od mamy Karola Okrasy pozwala na przygotowanie perfekcyjnej zupy ogórkowej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki kiszone wyjdą perfekcyjnie
31.07.2021 02:00 Co dodawać do ogórków małosolnych i kiszonych, aby zawsze wychodziły chrupiące?

Zarówno ogórki kiszone, jak i małosolne cieszą się sporym uznaniem wśród wielbicieli swojskich smaków. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Większość smakoszy doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że niezwykle istotna jest kwestia doboru odpowiednich dodatków. Za sprawą cukru ogórki nie będą mdłe i będą nienagannie chrupiące.Smakowite ogórki kiszone i małosolne niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą ich walorów smakowych, obok których ciężko przejść obojętnie. Warto wiedzieć, na jakie dodatki do ogórków stawiać, by wyszły perfekcyjnie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-07-30T112325.231
30.07.2021 02:00 Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku?

Zdarza się, że nasze ogórki kiszone po przegryzieniu lub przekrojeniu, okazują się puste w środku. Dzieje się tak z uwagi na wybranie zbyt dużych ogórków, które za długo dojrzewały. Aby tego uniknąć, wybieraj okazy małe i jędrne. Ogórki kiszone idealnie sprawdzają się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielna przekąska między posiłkami. Niestety, niekiedy zdarza się, że są one puste w środku. Na szczęście istnieją banalnie proste sposoby, dzięki którym można uniknąć tego typu wpadki. Już nigdy więcej twoje przetwory nie okażą się nieudane, a każdy będzie zachwycony ich chrupkością i jędrnością. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kiszone ogórki
29.07.2021 02:00 O czym należy pamiętać kisząc ogórki w słoikach?

Kiszenie ogórków może wydawać się proste, trzeba jednak pamiętać szczególnie o jednej rzeczy. Decydując się na długie przechowywanie, po wlaniu gorącej zalewy należy odstawić słoiki pod kocem na 12 godzin. Dzięki temu kiszonka dobrze się zawekuje. Ogórki kiszone należą do tradycyjnych produktów spożywczych, które Polacy darzą wielką miłością. Dlatego w praktycznie żadnym domu nie może zabraknąć przynajmniej jednego słoika. Jeśli produkujesz je samodzielnie i chcesz zakonserwować je na długie miesiące, przykrycie ich kocem. W taki sposób będziesz miał pewność, że proces zakończył się pomyślnie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki kiszone
27.07.2021 02:00 Co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych?

Kiszone ogórki często wytwarzają na swojej powierzchni biały nalot, który może przestraszyć niejedną osobę. Widząc go bezpośrednio na kiszonkach, nie ma się czego obawiać. Z kolei biały kożuch na powierzchni kiszonki jest już znakiem, do wyrzucenia przetworu. Ogórki kiszone mogę się zepsuć na wiele sposób, a konsekwencje zjedzenia przetworów z białym nalotem mogą być bardzo opłakane dla zdrowia. Dlatego tak dużą uwagę przykładamy do ich prezencji i zapachu. Mimo wszystko ludzie, którzy dopiero zaczynają przygodę z kiszeniem warzyw, nie mają wypracowanej wprawy i nie są w stanie odróżnić kożucha od nalotu. Warto jednak pamiętać, że różnica jest diametralna. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pasta jajeczna w przepysznym wydaniu
27.07.2021 02:00 Prosty przepis na zachwycającą pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym

Pasta jajeczna idealnie sprawdza się w roli śniadania. Tym razem sięgniemy po prosty przepis, w którym zagoszczą ogórki kiszone. Efekt przyprawi o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi jest nie lada specjałem. Mało kto spodziewałby się, że receptura na śniadaniowy smakołyk może być tak prosta. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki kiszone w niecodziennym wydaniu
25.07.2021 02:00 Wyjątkowy przepis na ogórki kiszone po kołobrzesku

Wielu smakoszy regularnie sięga po ogórki kiszone. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Tym razem wypróbujemy przepis na ogórki po kołobrzesku. Ich sekret tkwi w wykorzystaniu solanki.Ogórki kiszone zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Niektórzy traktują je jako dodatek, jednak również dobrze można je zajadać jak niezależną przekąskę. Niezależnie od preferencji, warto wypróbować przepis na ogórki po kołobrzesku.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Słoik domowych kiszonych ogórków
24.07.2021 02:00 Jakie ogórki wybrać do kiszenia?

Dla wielu osób kiszone ogórki mogą wydawać się łatwe w przygotowaniu, lecz prawda jest zupełnie inna. W praktyce należy pamiętać o wielu zagadnieniach, takich jak gatunek ogórków, ich wygląd, rodzaj soli czy dodatków, które nadają kiszonce smak. Nawet niewielki błąd może bowiem sprawić, że cały produkt będzie niesmaczny. Najlepszymi odmianami ogórków do kiszenia są: Borus, Julian, Andrus, Śremianin oraz Octopus. Warto wybierać młode warzywa o jasnej skórce i średniej wielkości. Taki wygląd gwarantuje, że hodowca nie przenawoził ich związkami azotu, które przyspieszają gnicie ogórków w słoikach. Wszystkie składniki powinny być dokładnie oczyszczone, a ewentualne uszkodzenia należy odciąć. Do kiszenia doskonale sprawdza się niejodowana sól kamienna, ponieważ jod spowalnia proces fermentacyjny, a dodatkowe minerały zawarte w soli kamiennej, poprawią smak przetworu. Nie zalecamy korzystania z suszonych przypraw - pod wpływem długiego moczenia wydobywa się z nich goryczka, która następnie przenika do kiszeniaków. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kiszone ogórki
23.07.2021 02:00 Czego nie dodawać do ogórków kiszonych?

Ogórki kiszone mogą wydawać się banalnie łatwe w przygotowaniu, jednak istnieje sporo możliwości popełnienia błędu. Źle dobrana sól, nieodpowiednie ułożenie ogórków czy złe przyprawy mogą zniszczyć całą twoją pracę. Niżej zdradzamy czego unikać.

Ogórki małosolne przetestowane przez Włocha
21.07.2021 02:00 Włoch skosztował polskich ogórków małosolnych

Ogórki małosolne są uwielbiane przez liczne grono smakoszy. Niektórzy mogliby je zajadać praktycznie nieustannie. Poza granicami Polski nie cieszą się one taką popularnością. Na YouTube znajduje się nagranie, na którym ogórki małosolne są degustowane przez Włocha. Mężczyzna był zachwycony ich smakiem. Jednak przez pomyłkę użył słowa „katastrofa”.Smakowite ogórki małosolne niejednokrotnie wywoływały u nas autentyczny zachwyt. Nie bez powodu cieszą się takim uznaniem wśród polskich smakoszy. Pewna youtuberka postanowiła poczęstować specjałem swojego męża, który jest Włochem.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Ogórki kiszone wyjdą perfekcyjnie
20.07.2021 02:00 Najczęstszy błąd podczas robienia ogórków kiszonych

Nie da się ukryć, że ogórki kiszone są jednym z najsmakowitszych rodzimych specjałów. Nietrudno natknąć się na osoby, które zajadają je regularnie. Podczas przygotowywania ogórków kiszonych łatwo o błędy, które sprawią, że smakołyk będzie daleki od ideału. Najczęściej problem tkwi w dodaniu zbyt małej ilości wody.Ogórki kiszone są kulinarnym szlagierem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. W każdym domu przyrządza się je odrobinę inaczej. Niezależnie od obranej receptury, powinniśmy przestrzegać kilku kluczowych zasad.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Marynowane ogórki w keczupie
16.07.2021 02:00 Prosty sposób na marynowane ogórki w keczupie

Ogórki w słoiku można przyrządzić na wiele sposobów. Nie tylko kiszone mogą być smakowitym kąskiem czy przegryzką. Zdecyduj się na drobne eksperymenty. Nawet pozornie zwyczajny keczup może w ciekawy sposób wpłynąć ich smak. Wystarczy je odpowiednio zamarynować. To właśnie latem przygotowujemy pyszne przetwory z ogórków. W tym okresie nie tylko decydujemy się na klasyczne kiszenie, ale też często eksperymentujemy z marynatami. Ogórki w odpowiednim anturażu mogą nabierać nietuzinkowego smaku. Niedawno pisaliśmy o interesującym sposobie na ogórki na słodko, który polecamy przede wszystkim osobom znudzonym klasycznymi przepisami. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:src="

Ogórki kiszone i kwestia przypraw
14.07.2021 02:00 Jakich przypraw użyć do kiszenia ogórków?

Ogórki kiszone często goszczą na naszych stołach. W każdym domu przygotowuje się je w odrobinę inny sposób. Warto jednak pamiętać o stosowaniu się do pewnych zasad. Ogórki kiszone wyjdą idealnie, jeśli użyjemy odpowiednich przypraw. Mowa między innymi o dodatkach w postaci kopru, czosnku, soli oraz liści wiśni.Pyszne ogórki kiszone są kulinarnym szlagierem, który na stałe wpisał się w naszą rodzimą kuchnię. Słono-kwaśny specjał wyjdzie znacznie lepiej, jeśli wykorzystamy stosowne dodatki. O czym powinniśmy pamiętać podczas przygotowań?

Ogórki na słodko
12.07.2021 02:00 Prosty sposób na ogórki ze słoika na słodko

Ogórki z dodatkiem miodu robią prawdziwą furorę podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Nie od dziś wiadomo, że wspólne biesiadowanie przy stole zaostrza apetyt i warto zaopatrzyć się w odpowiednie przekąski. Lekko słodkawe ogórki idealnie sprawdzą się w takiej sytuacji.Możliwości ich przygotowania ogórków jest ogrom, w związku z tym możemy eksperymentować na najróżniejsze sposoby. Warto jednak wykorzystywać sprawdzone przepisy. Na naszej stronie mogliście już zapoznać się z przepisem na domowe ogórki konserwowe czy też sposobami, na to by kiszone ogórki nie wyszły gorzkie. Teraz skupimy się na zupełnie przeciwstawnych smakach, gdyż na przepisie na ogórki na słodko. To prawdziwa ogórkowa poezja. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu
11.07.2021 02:00 Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Ogórki kiszone często goszczą na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy regularnie sięgają po słono-kwaśny specjał. Nasze babcie dodawały do słoików jeden nieoczywisty składnik. Mowa o liściach wiśni. Dzięki nim ogórki kiszone wyjdą twarde i jędrne.Bez wątpienia ogórki kiszone można uznać za jeden z kulinarnych szlagierów Polskiej kuchni. Istnieje wiele metod przygotowywania tych wybornych smakołyków. Najlepiej skorzystać z babcinego przepisu.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu - 2021-07-08T114647.617
08.07.2021 02:00 Jakiej wielkości powinny być ogórki do kiszenia?

Aby przygotować dobre ogórki kiszone, należy wybrać warzywa odpowiedniej wielkości i jakości. Zbyt duże okazy są wypełnione wieloma pestkami, przez co po fermentacji kiszeniaki wyjdą miękkie i mogą wytworzyć się w nich puste przestrzeniem, które nie są przyjemne w jedzeniu. Dlatego najlepszym wyborem są mniejsze ogórki, o maksymalnie średniej wielkości. Ogórki kiszone zdecydowanie królują w kategorii przetworów. Polacy uwielbiają jeść je przez cały rok, a przygotowane własnoręcznie kiszeniaki smakują obłędnie. Wiele osób popełnia jednak podstawowy błąd, myśląc, że im większe warzywa ukiszą, tym uzyskają więcej gotowego produktu. Wbrew pozorom jest zupełnie odwrotnie. Duże sztuki można wykorzystać do zrobienia sałatek lub mizerii, gdyż w tym przypadku najbardziej liczy się spora objętość. Mniejsze plony pozostaw do najróżniejszych przetworów, takich jak korniszony, ogórki po zbójnicku czy właśnie ogórki kiszone. Taka metoda sprawi, że każdy będzie zajadał się nimi ze smakiem. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Ogórki małosolne po rosyjsku
01.07.2021 02:00 Przepis na ogórki małosolne po rosyjsku

Ogórki małosolne bez zalewy i słoików? Okazuje się, że istnieje przepis, który pozwala na takie rozwiązanie. Efekt powala na łopatki. Wystarczy użyć foliowych woreczków. Ogórki małosolne po rosyjsku zachwycą domowników.Smakowite ogórki małosolne niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają je z miłą chęcią. Tym razem warto sięgnąć po ogórki małosolne w rosyjskiej odsłonie.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu - 2021-06-30T200041.570
30.06.2021 02:00 Wyjątkowe zalety wody z ogórków kiszonych

Ogórki kiszone często goszczą na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadają wyborne kiszonki. Okazuje się, że nawet zalewa może nam pomóc w zatroszczeniu się o zdrowie. Już staropolska medycyna wykorzystywała sok z ogórków kiszonych, jako miksturę na odrobaczanie. Należy go wzbogacić o czosnek.Nie da się ukryć, że ogórki kiszone są nie lada specjałem. Popularny produkt słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Warto sięgać również po samą zalewę po ogórkach kiszonych. Kiedy zmieszamy ją z czosnkiem, wówczas otrzymamy skuteczny środek na odrobaczanie.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu - 2021-06-13T084012.985
13.06.2021 02:00 Sprawdzony przepis na lekko słodkie ogórki kiszone

Ogórki kiszone są pysznym produktem, który ma wyjątkowo wiele zastosowań. Można z nich przygotowywać zupy, dania, świetnie spisują się także jako zwykła przekąska. Dla tych, którzy chcą trochę poeksperymentować, zalecamy dodanie do zalewy 1 łyżki miodu - smak będzie wyjątkowy. Przygotowanie kiszeniaków może wydawać się bardzo skomplikowanym procesem, podczas którego należy zachowywać szczególną czujność. W praktyce praca potrzebna do sporządzenia kiszonek jest minimalna. Zwykłe ogórki kiszone smakują doskonale, istnieją jednak sposoby, dzięki którym można sprawić, że będą o wiele lepsze. Niżej prezentujemy jedną z możliwych wersji alternatywnych, idealnie pasującą do mięs. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej