Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Ogórki

Ogórki w przepysznej odsłonie
08.07.2021 02:00 Bajeczny przepis na ogórki „krokodylki”

Ogórki można przygotować na wiele sposobów. Ogromną popularnością cieszą się różnego rodzaju przetwory na ich bazie. Dziś sięgniemy po przepis na ogórki krokodylki. Sekret tkwi w zalewie z czosnku i chili. Smakowite ogórki wiele razy przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Nietrudno natknąć się na wielbicieli różnych frykasów z tych zielonych warzyw. Tym razem wypróbujemy recepturę na ogórki w niecodziennej odsłonie.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu - 2021-07-05T153057.423
05.07.2021 02:00 Najlepszy przepis na ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub kanapek. Same w sobie mogą być fantastyczną przekąską, która podbije smak mięsa. Poniżej prezentujemy banalnie prosty przepis, który zrobisz we własnej kuchni. Nie da się ukryć, że ogórki konserwowe to jeden z najlepszych możliwych dodatków obiadowych - szczególnie bitek oraz pieczeni. Ich przepyszny smak może się również sprawdzić jako przekąska między posiłkami. Jeśli nie wiesz jednak w jaki sposób sporządzić je samodzielnie, mamy dla ciebie doskonałe wieści. Po wykonaniu wszystkich kroków możesz cieszyć się nimi znacznie szybciej niż kiszonymi, ponieważ nie trzeba czekać na zakończenie fermentacji. Dalsza część artykułu pod nagraniem:Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.

Projekt bez tytułu - 2021-07-04T134604.061
04.07.2021 02:00 Przepyszna surówka z ogórka i awokado

Surówka z ogórka i awokado jest nie tylko smaczna, lecz również zaskakująco zdrowa. O ile sam ogórek nie jest zbyt bogaty w wartości, tak awokado już jest. Działa obniżając cholesterol, reguluje poziom potasu i zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych omega-9, omega-3 i omega-6. Surówka jest koniecznym dodatkiem do obiadu, lecz zwykła mizeria czy kiszona kapusta z marchewką mogą się znudzić. Dlatego prezentujemy pyszny i zdrowy przepis na ogórki z awokado. Awokado jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera dużo potasu, witamin C,E,A, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, luteiny, zeaksantyny, zapobiega cukrzycy, a także obniża poziom złego cholesterolu we krwi.

Ogórki małosolne po rosyjsku
01.07.2021 02:00 Przepis na ogórki małosolne po rosyjsku

Ogórki małosolne bez zalewy i słoików? Okazuje się, że istnieje przepis, który pozwala na takie rozwiązanie. Efekt powala na łopatki. Wystarczy użyć foliowych woreczków. Ogórki małosolne po rosyjsku zachwycą domowników.Smakowite ogórki małosolne niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają je z miłą chęcią. Tym razem warto sięgnąć po ogórki małosolne w rosyjskiej odsłonie.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu (95)
24.06.2021 02:00 Letnia wersja mizerii z dodatkiem owoców

Mizeria wcale nie musi być jedynie ogórkami ze śmietaną - jeśli znudziła ci się klasyczna wersja, przetestuj poniższe propozycje. Pierwsza z nich zawiera przyjemnie chrupiące jabłko, które przełamuje swoją słodyczą resztę smaków. Z kolei drugi wariant jest dla fanów ostrzejszych smaków, ponieważ dodaje się do niego ostrą papryczkę. Mizeria jest znana praktycznie na całym świecie, choć w zależności od regionu, różni się dodatkami czy sposobem podania. Ogórek jest jednak podstawą tej surówki, więc to w niego warto zaopatrzyć się najbardziej. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Surówka z ogórka i cukinii
19.06.2021 02:00 Orzeźwiająca surówka z ogórka i cukinii

Przepyszna surówka jest jednym z tych dodatków obiadowych, którego nie powinno zabraknąć u boku tradycyjnych dań. Tym razem warto postawić na smakołyk na bazie ogórków i cukinii. Efekt powala na łopatki. Surówka świetnie sprawdza się w upalne dni. Swój doskonały aromat zawdzięcza zaś odrobinie koperku.Surówka przeważnie jest bardzo prosta w przygotowaniu. Specjał z ogórków i cukinii nie jest tutaj wyjątkiem. Przyrządzenie dodatku obiadowego nie powinno zająć więcej niż kilka minut. Surówka w tej odsłonie momentalnie znika z talerzy.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

obraz 2021-06-17 180257
17.06.2021 02:00 Obłędne ogórki w zalewie musztardowej

Ogórki w zalewie musztardowej smakują zupełnie inaczej od tradycyjnych ogórków konserwowych. Przepis składa się z dużej ilości przypraw oraz musztardy, dzięki którym ogórki są delikatnie pikantne, a zarazem słodkie. Przygotowanie tego przetworu zajmuje mniej niż godzinę, więc faktycznej pracy jest stosunkowo niewiele. Ogórki w najróżniejszych zalewach nie są niczym dziwnym, w końcu słodkie i octowe plasterki tego warzywa świetnie komponują się na kanapkach z innymi dodatkami. Oczywiście w sklepach można znaleźć gotowe produkty, lecz zrobione od podstaw w domu zawsze smakują najlepiej. Tak jak w przypadku innych przetworów z ogórków, kluczowym aspektem jest jakość tych warzyw. W sklepie należy wybierać dorodne i soczyste sztuki, które nie mają oznak przenawożenia (zbyt intensywny kolor i miękkość). W innym wypadku cała praca może pójść na marne, ponieważ ogórki zbyt mocno nawożone azotem, są bardziej podatne na choroby. Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:

Kopia Bez tytułu (2)
17.06.2021 02:00 Czy powinno się obierać ogórki na mizerię?

Mizerię można przygotować na wiele sposobów. Coraz popularniejsze stają się różne warianty tej letniej surówki przygotowywane wedle przepisów z dalekich zakątków świata. Jednak jej podstawą zawsze jest świeży ogórek, którego wielu z nas obiera, lub pozostawia w skórce. Okazuje się, że ta druga wersja jest znacznie zdrowsza. Mizeria święci tryumfy zwłaszcza latem, gdy warzywa są świeże, a wysokie temperatury sprawiają, że decydujemy się na spożywanie pokarmów, które nas delikatnie orzeźwią. Soczyste i chrupiące ogórki, które zwierają spore ilości wody, wydają się więc idealne na tę porę roku. Mizeria jest więc wyborem oczywistym, jednak jej przygotowanie nie jest już tak jednoznaczne - opcji mamy sporo. Nie tak dawno, w jednym z naszych artykułów wspominaliśmy o mizerii po węgiersku, która zdobywa coraz większą popularność. Jednak nie tylko ta opcja jest wakacyjnym hitem. Wielbiciele tej surówki oraz częściej decydują się na kulinarne eksperymenty i zamiast tradycyjnej wersji, szukają innych alternatyw, czego przykładem może być również mizeria po szwedzku.Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:

cucumbers-3534185 1920
16.06.2021 02:00 Niezwykłe zastosowanie obierek z ogórka

Ogórki często goszczą w naszych specjałach. Po przygotowywaniu frykasów takich jak mizeria przeważnie zostają nam obierki. Większość smakoszy wyrzuca je po prostu do kosza. Okazuje się, że można wykorzystać je w ogrodzie. Zapach obierek skutecznie odstrasza mrówki. Z pozostałości po ogórkach możemy również przygotować domowy ocet.Nie da się ukryć, że ogórki odgrywają istotną rolę w kulinariach. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy regularnie po nie sięgają. Jeśli często wyrzucasz obierki po ogórkach, lepiej wykorzystaj je w bardziej praktyczny sposób.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

obraz 2021-06-16 130318
16.06.2021 02:00 Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Sałatka z ogórków w słoiku jest wygodnym i prostym sposobem, na dodatek do obiadu czy kanapek. Połączenie dużej ilości czosnku i ogórków współgra ze sobą doskonale - dodatkową zaletą tego produktu, jest jego długa przydatność do spożycia. Niżej wyjaśniamy jak go przygotować. Sałatka z kiszonych ogórków ze słoika jest jednym z najprostszych dodatków, które nigdy się nie nudzą i można podać je z najróżniejszymi potrawami. Obecność czosnku w bardzo dużej ilości sprawia, że całość wspomaga pracę układu odpornościowego oraz pokarmowego. Warto przy okazji wspomnieć, że tę sałatkę robi się w mniej niż 15 minut faktycznej pracy. Oczywiście proces konserwowania trwa znacznie dłużej, jednak wtedy nie trzeba niczego robić - ocet wraz z solą wykonają za nas cały wysiłek. Dalsza część tekstu znajduje się poniżejNa naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule ostrzegamy przed niebezpieczeństwem, które grozi każdemu z nas podczas jedzenia potraw z grilla. Ten tekst poświęcony został niezwykłemu omletowi Roberta Makłowicza, który dodaje do niego świeże grzyby.

Ogórki małosolne i kwestia soli
15.06.2021 02:00 Ile soli dodać do ogórków małosolnych ?

Ogórki małosolne są kulinarną klasyką, której wyjątkowo ciężko się oprzeć. Nie od dziś wiadomo, że kluczowe podczas przygotowań jest dodanie odpowiedniej ilości soli. Na jeden litr wody powinna przypadać jedna łyżka przyprawy. Dzięki zachowaniu takich proporcji ogórki małosolne wyjdą perfekcyjnie.Nie da się ukryć, że ogórki małosolne zalicza się do szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadają je w formie przekąski. Oczywiście najlepiej smakują ogórki, które przygotujemy samodzielnie.Przyrządzenie specjału jest banalnie proste. Wystarczy przestrzegać kilku kluczowych zasad. Jedną z nich jest wzbogacenie zalewy o odpowiednią ilość soli. Jednak nie możemy zapomnieć również o innych dodatkach.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie
13.06.2021 02:00 Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Sałatka szwedzka jest jednym z najlepszych dodatków obiadowych. Ogórki w tej odsłonie zachwycają swoim smakiem. Warto wiedzieć, jak przyrządzić kultowy specjał. Przepis jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić.Z całą pewnością sałatka szwedzka może być uznana za smakołyk, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na wielbicieli ogórków w takim wydaniu. Sałatka szwedzka idealnie nadaje się jako urozmaicenie wielu dań.

Projekt bez tytułu - 2021-06-13T084012.985
13.06.2021 02:00 Sprawdzony przepis na lekko słodkie ogórki kiszone

Ogórki kiszone są pysznym produktem, który ma wyjątkowo wiele zastosowań. Można z nich przygotowywać zupy, dania, świetnie spisują się także jako zwykła przekąska. Dla tych, którzy chcą trochę poeksperymentować, zalecamy dodanie do zalewy 1 łyżki miodu - smak będzie wyjątkowy. Przygotowanie kiszeniaków może wydawać się bardzo skomplikowanym procesem, podczas którego należy zachowywać szczególną czujność. W praktyce praca potrzebna do sporządzenia kiszonek jest minimalna. Zwykłe ogórki kiszone smakują doskonale, istnieją jednak sposoby, dzięki którym można sprawić, że będą o wiele lepsze. Niżej prezentujemy jedną z możliwych wersji alternatywnych, idealnie pasującą do mięs. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej

Projekt bez tytułu - 2021-06-10T135545.222
10.06.2021 02:00 Łatwy sposób na idealnie twarde i chrupiące ogórki kiszone

Ogórki kiszone są najbardziej uwielbianymi przetworami w Polsce - mogą jedynie konkurować z kiszoną kapustą. Przygotowanie ich samodzielnie w domu może być trudnym zadaniem, dlatego zdradzamy kilka porad, dzięki którym każda kiszonka się uda. Podstawą są ogórki najlepszej jakości oraz doskonały przepis. Ogórki kiszone towarzyszą nam przy wielu posiłkach. Podajemy je jako dodatek do obiadów, stanowią bazę zup i chętnie są jedzone jak zwykła przekąska. Możemy kupować je w sklepach, jednak smak domowych znacznie je przebija. Z tego powodu mnóstwo ludzi próbuje samodzielnie je przygotować - dzięki temu można dostosować pod swoje gusta dodatki aromatyzujące, długość fermentacji, czy rodzaj ogórków, jakie mamy zamiar ukisić. Aby zrobić to najlepiej, wystarczy kierować się poniższymi wskazówkami. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej.

Ogórki kiszone pleśnieją?
09.06.2021 02:00 Dlaczego ogórki kiszone pleśnieją?

Ogórki kiszone są nie lada specjałem. Wielu smakoszy decyduje się na ich samodzielne przygotowanie. Czasami mimo naszych starań, ogórki kiszone mogą pokryć się pleśnią. Wszystko przez niedokładne przykrycie ich zalewą.Smakowite ogórki kiszone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią sięgają po wyborny specjał. Dziś przyjrzymy się wskazówkom, dzięki którym ogórki kiszone wyjdą idealnie.

Projekt bez tytułu - 2021-06-06T163026.366
06.06.2021 02:00 Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku?

Ogórki kiszone należą do jednych z najpopularniejszych przetworów. Wielu osobom przeszkadza jednak, gdy po ukiszeniu są puste w środku. Na szczęście jest na to prosty sposób. Wystarczy używać ogórków najlepszej jakości od zaufanego sprzedawcy, a zawsze będą wychodzić idealnie. Ogórki kiszone to klasyka, po którą sięgają tysiące Polaków z ogromnym zamiłowaniem do sfermentowanych produktów. Są nie tylko wyjątkowo pyszne, lecz również bardzo zdrowe, dlatego warto jeść je jak najczęściej. Przygotowywanie ich w domu jest banalnie proste i nie wymaga żadnych specjalistycznych zdolności, aby cieszyć się sukcesem. Niestety niektóre ogórki mogą okazać się puste w środku - wiemy jednak co zrobić, aby temu zaradzić.

Ogórki kiszone
04.06.2021 02:00 Jak ukisić ogórki, żeby były twarde?

Sekret pysznych ogórków kiszonych tkwi w kilku prostych czynnościach. Nie wystarczy jedynie odpowiedni przepis - warto znać kilka tricków, które sprawią, że nasze ogórki staną się idealnie twarde i chrupie.

Ogórki małosolne
02.06.2021 02:00 Co robić, żeby ogórki małosolne były idealnie chrupkie?

Proces przygotowania ogórków małosolnych jest praktycznie identyczny jak zwykłych ogórków kiszonych. Największą różnicą jest jednak czas fermentacji - w przypadku kiszonych, trwać to może nawet kilka tygodni. Małosolne kiszą się jedynie kilka dni. W trakcie kiszenia zachodzi fermentacja. Bakterie kwasu mlekowego spożywają cukier i zamieniają go na gaz oraz kwas mlekowy. Dzięki temu ukiszone produkty są zakonserwowane na bardzo długi czas, a także nabierają zupełnie nowych, probiotycznych właściwości.

Mizeria z cebulą
02.06.2021 02:00 Węgierska wersja mizerii

Wydawać by się mogło, że mizeria nie stanowi dla Polaków żadnego wyzwania, w końcu przygotowujemy ją jako dodatek do obiadu praktycznie codziennie. Kotlety schabowe, mielone czy najbardziej wykwintne pieczenie nie są dopełnione, jeśli obok nich nie pyszni się mizeria.Jeśli jesteś przyzwyczajony do zwykłej polskiej mizerii, poniższy przepis może otworzyć ci oczy. Receptura pochodzi z Węgier, dlatego nie może zabraknąć w niej papryki w proszku. Gdy raz jej spróbujesz, już nigdy nie powrócisz do zwykłej mizerii.

Czy woda z ogórków kiszonych jest zdrowa?
01.06.2021 02:00 Czy woda z ogórków kiszonych jest zdrowa?

Ogórki kiszone świetnie sprawdzają się jako dodatek obiadowy. Są też świetną przekąską na spotkanie w gronie znajomych. Mimo że od dawna głośno mówi się o zaletach ich spożywania, często zapomina się o tym, że również woda, w których się kisiły, ma niesamowite działanie.

Prosty sposób na idealne ogórki małosolne
28.05.2021 02:00 Prosty sposób na idealne ogórki małosolne

Ogórki kiszone smakują zupełnie inaczej niż ogórki małosolne. Jedne i drugie mają swoich zwolenników, jednak nie wszyscy wiedzą, z czego wynika różnica pomiędzy tymi przetworami.

Ogórki małosolne
27.05.2021 02:00 Ile soli potrzeba na zalewę do ogórków małosolnych?

Ogórki małosolne to nic innego jak ogórki kiszone, których proces fermentacyjny trwa znacznie krócej. Zazwyczaj małosolne przygotowuje się w ciągu jednego dnia, gdyż to wystarcza, aby nabrały charakterystycznego słonego smaku, za którym tak wielu przepada. Ich kolejnym atutem jest większa jędrność i soczystość niż kiszeniaków. Bakterie kwasu mlekowego nie mają wystarczająco dużo czasu na rozłożenie cukrów w ogórkach, dzięki czemu zachowują bardziej zwartą fakturę, która smakuje osobom preferującym łagodniejsze smaki.

Ogórki z ananasem w occie ze słoika
27.05.2021 02:00 Przepis na ogórki z ananasem w occie ze słoika

Ogórki ze słoika dają ogromne pole do popisu ciekawskim smakoszom. Wszelkie słodkie dodatki przestają już zaskakiwać nawet tych, którzy są przywiązani do klasycznych przepisów, takich jak chociażby ten na ogórki małosolne. Jeśli do przepisu chciałbyś użyć ogórków z własnej działki, a nie wiesz, co zrobić, by pięknie rosły, możesz zerknąć do tego artykułu.

Ogórki kiszone
23.05.2021 02:00 Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie były puste w środku?

Zdarzyło Wam się przynieść słoik ogórków kiszonych ze spiżarni i przeżyć bolesne rozczarowanie, ponieważ okazały się one ""puste w środku". Nie martw się takiej sytuacji z łatwością da się zapobiec. Zdradzamy, o czym musisz pamiętać przed kiszeniem ogórków.Jak wybrać odpowiednie ogórki do kiszenia?Ogórki kiszone, które są puste w środku mogą być zmorą każdego prawdziwego smakosza. Aby uniknąć takiej sytuacji, powinniśmy przede wszystkim omijać szerokim łukiem warzyw z niesprawdzonych źródeł.Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będą ekologiczne ogórki od sprawdzonego dostawcy. Starajmy się wybierać takie odmiany ogórków, które nie mają zbyt dużych komór nasiennych. Wiele osób za najlepszy gatunek wskazuje tzw. ogórki śremskie.Eksperci uważają, że najlepsze ogórki do kiszenia powinny być małe, młode i jasne. Zbyt ciemna skórka warzywa, to oznaka, że podczas ich uprawy stosowano zdecydowanie zbyt wiele nawozów sztucznych. O czym jeszcze należy pamiętać kisząc ogórki?Zasady kiszenia ogórkówJeśli nie chcemy, żeby nasze ogórki kiszony wyszły puste, powinniśmy je ciasno upychać w słoikach. Przedtem warzywa muszą zostać dokładnie wyszorowane i namoczone przez co najmniej kilka godzin w wodzie. Dzięki takim zabiegom będziemy cieszyć się idealnie jędrnymi ogórkami.Warto również pamiętać, że kiszenie ogórków powinno się zawsze odbywać w odpowiedniej temperaturze. Im jest ona wyższa, tym szybciej przebiega proces jej fermentacji. Jednocześnie istnieje wtedy ryzyko, że ogórki zepsują się, zanim ten proces dobiegnie końca. Nie jest to koniec ważnych zasad, o których powinniśmy pamiętać kisząc ogórki.źródło: pixabay

Mizeria
22.05.2021 02:00 Obłędna szwedzka wersja mizerii

Mizeria to prawdopodobnie najprostsza surówka podawana do obiadu. Choć sposób jej przygotowania różni się w zależni od domu i regionu Polski, szkielet przepisu zawsze jest taki sam i zawiera soczyste i chrupiące ogórki oraz gęstą śmietanę. Mizeria jest tak naprawdę bardzo popularnym dodatkiem na całym świecie - co widać chociażby po jej szwedzkiej wersji. Szwedzi preferują bardziej intensywne w smaku potrawy, dlatego też sama mizeria zawiera składniki, które mocno czuć na języku.

Ogórki małosolne na sucho
19.05.2021 02:00 Sprytny patent Strzelczyka na ogórki małosolne "na sucho"

Ogórki małosolne zazwyczaj przygotowujemy tak, jak kiszone - jedyną różnicą jest jednak czas fermentacji, który w przypadku małosolnych musi być znacznie krótszy. Inaczej bakterie kwasu mlekowego zbyt mocno zmienią smak i strukturę warzywa. W mieście Perm w centralnej Rosji praktykuje się robienie małosolnych bez zalewy, co dla Polaków może wydawać się dziwnym sposobem. Rosjanie dzięki temu mogą cieszyć się smakiem takich ogórków już po kilkunastu godzinach od zamarynowania ich w suchej mieszańce.

Ogórki z własnego ogródka
13.05.2021 02:00 Co zrobić, aby liście ogórków nie żółkły?

Ogórki z domowego ogródka z pewnością powinny napawać dumą. Niestety czasem mimo naszych starań, liście podopiecznych nam roślin żółkną. Winę za taki stan rzeczy ponosi między innymi niedobór składników odżywczych. Jak dostarczyć je ogórkom?

Ogórki będą jeszcze bardziej okazałe
08.05.2021 02:00 Nawóz do ogórków z łupin po cebuli

Smakowite ogórki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Zielone warzywa zajadamy w rozmaitych formach. Niektórzy dodają je do dań, a inni stawiają na kiszenie. Niezależnie od preferencji warto wiedzieć, jak zadbać o ogórki rosnące w ogródku.