Pizza przeważnie kojarzy nam się ze względnie niedrogim posiłkiem. Okazuje się, że podczas wizyty w nadmorskich restauracjach możemy się bardzo zdziwić. W jednym z tamtejszych lokalów duża pizza z dodatkami kosztuje aż 84 zł. Wychodzi na to, że za uwielbiany placem możemy zapłacić więcej niż za rybę.Nie da się ukryć, że pizza jest daniem, które można dostać niemal wszędzie. Nadmorskie lokale gastronomiczne nie są tutaj wyjątkiem. Mało kto spodziewałby się, że pizza może tyle kosztować. Ostatnie doniesienia nie napawają optymizmem.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Truskawki na początku sezonu były wyjątkowo drogie i ludzie obawiają się, że niedługo może ich całkowicie zabraknąć. Na szczęście zbiory prawdopodobnie nie będą mniejsze niż zwykle. Obecnie dobra pogoda sprzyja dojrzewaniu owoców, co może mieć także wpływ na cenę. Pierwsze truskawki, które pojawiły się na rynku, kosztowały niekiedy niebotyczne ceny. Wtedy często trzeba było się liczyć, że za kilogram owoców można zapłacić nawet 50 złotych, co dla wielu jest zaporową sumą. Na szczęście im dłużej trwa sezon, tym fundusze potrzebne na kupienie jednego kilograma truskawek zmniejszają się. Obecnie ciepła i słoneczna pogoda ułatwia rozwój i dojrzewanie owoców, więc będzie ich coraz więcej na rynku. Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:
Na straganach możemy dostać różne smakowite i zdrowe warzywa. Jednym z nich jest pietruszka. Roślina dostarcza ogromnych dawek witaminy C. Między innymi dlatego określa się ją najzdrowszym warzywem w Polsce. Niestety, jej ceny znacząco poszły w górę. Za kilogram zapłacimy nawet 19 złotych.Pietruszka często gości w swojskich potrawach. Dodajemy ją, chociażby do rozmaitych zup. Mało kto spodziewałby się, że tak popularne warzywo, jak pietruszka może stać się tak drogie. Z czego wynikają wysokie ceny za ten produkt spożywczy?Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Plastikowe opakowania znikną już niedługo ze sklepowych półek w całej Unii Europejskiej. Od pierwszego lipca, wedle dyrektywy Single Use Plastic, zakazane będzie wprowadzanie na rynek przedmiotów jednorazowego użytku z plastiku - słomek, kubków czy sztućców. W Polsce wdrożenie nowych zasad może potrwać nieco dłużej, gdyż nie mamy odpowiednich przepisów. Plastikowe opakowania kupujemy praktycznie na okrągło, szczególnie w czasie wakacji. Wtedy często organizujemy ogniska, grille i imprezy, a jednorazowe kubki i talerze są wygodne, w końcu wystarczy je wyrzucić. Niestety plastikowe produkty w znacznym stopniu wpływają negatywnie na środowisko. Szczególnie cierpią przez niego stworzenia wodne, a także dzieci, które są wyjątkowo podatne na szkodliwe właściwości mikro plastiku, obecnego w jedzeniu czy wodzie. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Przy zbiorach truskawek w Polsce można zarobić nawet 3-5 tysięcy złotych na rękę za miesiąc pracy. Mimo to, Polacy nie decydują się na tego typu zajęcie. Dlatego rolnicy oferują możliwość samodzielnego zrywania owoców dla klientów - dzięki temu hodowca nie wydaje więcej pieniędzy, a my możemy cieszyć się smakiem plonów za znacznie mniejszą cenę. Truskawki są wyjątkowo popularne w naszym kraju. Kojarzą się z latem, orzeźwieniem i doskonałymi deserami zawierającymi te owoce. Na początku tego sezonu kosztowały wyjątkowo dużo, na szczęście teraz sprzedawane są znacznie taniej. Rolnicy zajmujący się ich uprawą, mają dość duży problem ze znalezieniem chętnych do pracy na polu. Dawniej nie brakowało ludzi, chcących sobie dorobić. Dzisiaj jednak o pracownika jest zaskakująco trudno. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Nietrudno zauważyć, że liczne restauracje znacząco podniosły ceny. Niektórzy smakosze zakładają, że taki stan rzeczy wynika z próby zminimalizowania strat spowodowanych kilkumiesięcznym zamknięciem branży gastronomicznej. Problem jest jednak o wiele bardziej złożony.Restauracje od 28 maja mogą gościć klientów w swoich progach. Wielu smakoszy z niecierpliwością czekało na ten dzień. Niestety niemal od razu w oczy zaczęły rzucać się wysokie ceny. Warto wiedzieć, czym są one spowodowane.
Miód należy do grupy produktów, które zawsze można znaleźć w każdej kuchni - obok cukru, soli czy mąki jest podstawowym składnikiem wielu deserów czy dań. Niestety, jego cena staje się coraz wyższa. Obecnie za słoik handlarze wymagają aż 35 zł, a podwyżki dopiero się zaczęły. Miód nigdy nie powinien być towarem luksusowym. Jego właściwości lecznicze są na tyle skuteczne, że z powodzeniem stosowany jest jako lekarstwo w trakcie przeziębień i innych infekcji górnych dróg oddechowych. Smak miodu jest dodatkową zaletą. Okazuje się jednak, że wielu Polaków nie będzie mogło sobie pozwolić na kupno miodu w dużej ilości. Obecnie ceny są większe o 5 złotych w porównaniu do zeszłego, a do końca 2021 r. jeszcze wzrosną.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej
Magda Gessler niejednokrotnie zaskakiwała smakoszy. Jednak mało kto spodziewałby się, że zestawy smakołyków z jej lokalu U Fukiera mogą tyle kosztować. Za niektóre z nich możemy zapłacić ponad 400 złotych.Nie da się ukryć, że Magda Gessler zna się na kulinariach jak mało kto. Nie bez powodu jej restauracje cieszą się sporą popularnością. W lokalu U Fukiera możemy zaopatrzyć się w specjały przygotowywane pod czujnym okiem restauratorki. Ich ceny potrafią przyprawić o zawrót głowy.
Nietrudno zauważyć, że jedzenie staje się coraz droższe. Każdy, kto regularnie udaje się na zakupy, z pewnością dostrzegł, że za podstawowe produkty spożywcze płacimy większe pieniądze niż jeszcze w zeszłym roku. Niestety prognozy ekspertów nie napawają optymizmem. Latem jedzenie może nas sporo kosztować. Wszystko przez wysokie ceny energii i usług komunalnych oraz inflację.Wysokie ceny produktów spożywczych są prawdziwą zmorą dla smakoszy. Praktycznie z miesiąca na miesiąc możemy natknąć się na podwyżki, którymi obejmowane są podstawowe smakołyki. Wiele wskazuje na to, że będzie jeszcze gorzej.
Ceny żywności od dawna nie były tak wysokie. Niestety ostatnie doniesienia jednoznacznie potwierdzają, że za jedzenie możemy w wakacje płacić jeszcze więcej. Okazuje się, że w ciągu roku chleb podrożał aż o 89 groszy za bochenek.Wysokie ceny żywności nie są już dla nikogo zaskoczeniem. Każdy, kto regularnie robi zakupy, doskonale zdaje sobie sprawę, że za podstawowe produkty spożywcze przychodzi nam płacić coraz to większe pieniądze.
Truskawki są jednymi z najbardziej lubianych owoców w Polsce, a ich szczególna właściwość do przygotowywania na różne sposoby sprawia, że praktycznie każdy może się cieszyć ich smakiem i właściwościami. Nie każdy jednak mógł sobie na nie pozwolić. Sumy, jakie Polacy musieli płacić za jeden kilogram truskawek, były tak wysokie, że wielu decydowało się przeczekać początek sezonu i zachować fundusze na dni, w których ich cena znacznie spadnie. W końcu doczekaliśmy się tego długo wyczekiwanego momentu.
Lidl konkuruje z Biedronką, organizując kolejne promocje i obniżki cen. W obu tych sklepach można znaleźć wyjątkowe oferty, lecz to Lidl może zachwycić mięsożerców. Jeśli więc planujesz w najbliższym czasie zrobić grilla lub pieczeń dla całej rodziny, wybierz się do niemieckiej sieci. Jutrzejsza tania sobota pozwala klientom obkupić się w smaczne i popularne produkty, których zazwyczaj cena jest znacznie większa. W taki sposób można zaoszczędzić odrobinę funduszy i przeznaczyć je na coś innego, co ucieszy każdego łowcę okazji.
Truskawki jak co roku szturmem zdobywają podniebienia Polaków. Uwielbiamy ich świeży, orzeźwiający smak, a przetwory wykonane z tych owoców towarzyszą nam przez cały rok, przypominając o smakach lata. Aby móc się nimi cieszyć, ktoś musi je najpierw zebrać. Przed kilkoma laty na polach truskawek pracowali głównie ci, którzy chcieli dorobić. Studenci oraz licealiści byli najczęściej spotykanymi grupami społecznymi, które w pocie czoła schylały się do truskawkowych krzaczków. Dzisiaj plantatorom ciężko znaleźć chętnych do pracy.
Bób jest prawdziwą witaminową bombą, a jego smak potrafi zawrócić w głowie niejednemu smakoszowi. Nie bez powodu wszak uważa się, że to warzywo jest jednym z symboli wczesnego lata. Jeśli jednak teraz postanowisz wybrać się na jego zakup, możesz się zaskoczyć. Początek sezonu na warzywa i owoce zawsze wita Polaków wysokimi cenami. W tym roku dodatkowym problemem jest pogoda, która spowodowała, że na początku wiosny było zimno i rośliny nie chciały rosnąć. To przesunęło sezon o dobrych kilka tygodni.
Bez wątpienia truskawki można zaliczyć do grona frykasów, które marzą się wielu smakoszom. Niestety w sklepach za owoce przyjdzie nam słono zapłacić. Czasami cena sięga nawet 35 złotych. W takiej sytuacji idealnym rozwiązaniem jest samodzielne zbieranie truskawek na polu udostępnionym przez rolników.
Truskawki są pewnego rodzaju symbolem lata. Gdy za oknem jest piękna słoneczna pogoda, a słupki na termometrach pokazują temperaturę powyżej 25 stopni Celsjusza, mnóstwo osób wybiera się do sklepu czy warzywniaka, aby kupić łubiankę truskawek. Uwielbiamy jeść je jako prostą przekąskę, przyrządzać z nich dżemy i konfitury, czy gotować sosy, którym polewamy lody oraz makaron. Niestety tegoroczne ceny są zaskakująco wysokie, a niektórzy narzekają, że polska truskawka jest droższa niż egzotyczne mango.
Grillowanie podczas wolnych dni jest jedną z ulubionych rozrywek smakoszy. Któż nie lubi spędzać czasu w gronie najbliższych, przy pysznych frykasach z rusztu. Okazuje się, że nie wszędzie możemy sobie pozwolić na rozpalenie grilla.
Zakaz handlu w niedzielę zaczął być wprowadzany w 2018 roku. Stopniowo rozszerzano go na coraz więcej dni. Finalnie pozostaje tylko kilka niedziel w ciągu roku, w których możemy sobie pozwolić na zakupy. W zaistniałej sytuacji sklepy zdecydowały się na podjęcie pewnych kroków. Dołączyła do nich sieć supermarketów Kaufland.
Fasolka szparagowa jest nie tylko smacznym warzywem - jej wartości odżywcze są wyjątkowo duże, dlatego warto jak najczęściej włączyć ją do swojej diety. W tym roku jednak na przeszkodzie może stać kosmicznie wysoka cena, która jest zbyt duża dla wielu ludzi. Warzywa od samego początku sezonu w 2021 roku wystawiane były przez sprzedawców za wysokie kwoty. Na bazarach widać podwyżki, które niekiedy osiągają nawet 60 procent więcej, niż w sezonie sprzed roku. Co odpowiada za taką sytuację?
Niebieski paragon po zakupach w supermarketach Lidl i Kaufland już niebawem będzie normą. Z pewnością taki widok nie jest codziennością i niektórzy z klientów mogą być zaskoczeni nowym kolorem rachunku. Jego wprowadzenie wiąże się z troską o środowisko.
Smakowite truskawki i czereśnie od lat cieszą się sporą popularnością wśród smakoszy. Nietrudno natknąć się na osoby, które mogłyby nieustannie zajadać się tymi pysznymi owocami. Wielu miłośników swojskich smaków z niecierpliwością oczekuje dnia, w którym truskawki i czereśnie stanieją.
Kalafior jest warzywem, które zazwyczaj można kupić za niskie pieniądze, a chętnych do smakowania jego kwiatów nie brakuje. Niestety, tegoroczne ceny na targach płodów rolnych sprawiają, że mnóstwo ludzi łapie się za głowę. Wszystko spowodowane niesprzyjającą pogodą. Tegoroczna wiosna sprawiła, że rolnicy byli zmuszeni mocno się natrudzić, aby móc wystawić na sprzedaż swoje zbiory. Ogromne sumy, za jakie można kupić nowalijki, są spowodowane chłodną wiosną i małą ilością słońca. Na szczęście eksperci uważają, że już niedługo może się to zmienić.
Nie od dziś wiadomo, że niektóre owoce mogą być bardzo cenne. Wystarczy spojrzeć na aktualne ceny truskawek i innych uwielbianych smakołyków. Jednak nikt nie podejrzewałby, że za dwa melony można zapłacić kilkadziesiąt tysięcy złotych.
Czereśnie to letnia klasyka, a mokre jeszcze po niedawnym umyciu owoce, towarzyszą nam przy wielu wakacyjnych okazjach - uwielbiamy zajadać się nimi na deser, do filmu czy traktujemy je jako prostą i szybką przekąskę, która dodatkowo orzeźwia. Niestety, Polacy już od początku sezonu na czereśnie spotykają się ze sporym problemem, jakim są zaskakująco wysokie ceny. Swojego czasu Internet obiegło zdjęcie, na którym widać było hiszpańskie czereśnie wystawione za cenę ponad 163 złotych.
Każdy smakosz chciałby wydawać na jedzenie niewielkie pieniądze. 5 złotych przeważnie jest przez nas traktowane, jako kwota pozwalająca na niewielkie zakupy. Jednak przy odpowiednim planowaniu kwota pozwala na przygotowanie ciekawych posiłków.
Smakowita ryba niejednokrotnie przyprawiała nas o autentyczny zachwyt. Nietrudno znaleźć smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby nadmorski specjał. Podczas tegorocznego sezonu wakacyjnego zapłacimy za niego o wiele więcej.
Restauracje przez większość pandemii były jedną z najbardziej dotkniętych gałęzi polskiej gospodarki. Z powodu obostrzeń, jakie zostały nałożone na lokale gastronomiczne przez rząd, nie mogły przyjmować klientów stacjonarnie - można było jedynie zamawiać posiłki na wynos. Wielu Polaków z nadzieją patrzyło na 15 maja, kiedy to dano możliwość przedsiębiorcom na otwarcie ogródków, usytuowanych na świeżym powietrzu. Gdy tylko pierwsi, głodni klienci zaczęli pojawiać się i składać zamówienia, zauważono kolejną trudność.
Magda Gessler już od 11 lat zmienia oblicze polskich restauracji. Praca przy Kuchennych Rewolucji zapewniła restauratorce sporą popularność. Rzecz jasna odbiło się to na jej dochodach. Mało kto spodziewałby się, że Magda Gessler tyle zarabia.