Zupa pomidorowa to absolutny szlagier, który bardzo często gości na naszych stołach. Latem warto postawić na jej cudowną sezonową wersję. W roli głównej: oczywiście pomidory, które chyba nigdy nie smakują tak wspaniale jak w sierpniu.Zupa pomidorowa to jedno z tych dań, które przynajmniej raz w tygodniu goszczą na naszych stołach. Ilu szefów kuchni, tyle sposobów na jej przyrządzenie. Niedawno zdradzaliśmy Wam jak "pomidorówkę" gotuje Magda Gessler oraz Karol Okrasa. Dziś zachęcamy Was do przygotowania sezonowej wersji tego dania.
Brukselka nie należy do grona najpopularniejszych warzyw. Niektórzy smakosze nie są do niej zbytnio przekonani. Okazuje się, że można przygotować z niej obłędnie pyszny specjał, który smakuje niczym gołąbki. Danie będzie gotowe w 20 minut.Brukselka przeważnie jest traktowana bardziej jako dodatek do rozmaitych potraw. Niekiedy możemy się na nią natknąć w zupach. Dziś sięgniemy po przepis, w którym brukselka gra pierwsze skrzypce.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zupa pomidorowa może być przygotowana na wiele sposobów. Okazuje się, że Magda Gessler wzbogaca swój specjał o kontrowersyjny dodatek. Mowa o soku pomidorowym. Za jego sprawa zupa smakuje jeszcze lepiej. Nie da się ukryć, że zupa pomidorowa zalicza się do swojskich klasyków, które często goszczą na polskich stołach. Z pewnością warto sięgnąć po przepis od najsłynniejszej restauratorki. Magda Gessler stawia na niekonwencjonalne rozwiązanie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ocet pomidorowy ma szereg prozdrowotnych właściwości, a możliwości użycia go w kuchni są ogromne. Co więcej, można z łatwością przygotować go w domowym zaciszu. Jego smak świetnie komponuje się z daniami kuchni śródziemnomorskiej, dipami czy sosami sałatkowymi. Ocet pomidorowy zalecany jest osobom z chorobami układu krążenia, ponieważ likopen zawarty w pomidorach zmniejsza ciśnienie krwi i spowalnia odkładanie się blaszek miażdżycowych. Dodatkowo powinny spożywać go osoby chore na anemię, ponieważ ułatwia przyswajanie niehemowego żelaza. Dużą zaletą tego octu jest niski indeks glikemiczny, dlatego diabetycy mogą konsumować go bez przeszkód. Można dodawać go do sałatek, zup, sosów, marynat, pesto i innych dań, w których sprawdzają się produkty o intensywnym smaku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pomidory najczęściej jemy na surowo w formie plasterków na kanapce lub pod postacią sosu do makaronu. Okazuje się, że soczyste i czerwone owoce idealnie nadają się do kiszenia, o czym wiele osób mogło nigdy wcześniej nie słyszeć. Niżej zdradzamy najprostszy przepis. Kiszenie pomidorów nie jest w żadnym wypadku trudnym zadaniem. Choć większość z nas jest przyzwyczajona do jedzenia kiszonej kapusty oraz ogórków, zdecydowanie powinniśmy dać szansę także innym produktom. Mają bowiem zupełnie inny smak niż ich świeże warianty. Tak przygotowane pomidory doskonale sprawdzają się jako baza do zupy pomidorowej, która przypomina w smaku ogórkową. Świetnie komponują się jako dodatek do sałatek oraz na kanapkach.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pomidory stanowią bardzo istotną część naszej diety, dlatego bardzo często można znaleźć je w naszych kuchniach. Zdarza się, że niekiedy widać w ich wnętrzu kiełki - czy można je jeść? Jak twierdzą specjaliści, nie ma żadnych przeciwskazań do tego. W naszej diecie pomidory stanowią bardzo ważny składnik, bez którego wiele dań nie byłoby takich samych. Sosy, zupy, gulasze czy ketchup nie byłyby tym samym, jeśli jednym ze składników nie byłyby te czerwone owoce. Zdarzają się jednak sytuacje, w których po rozkrojeniu owocu na pół, naszym oczom ukazuje się widok zielonych oraz białych podłużnych nitek, które z początku mogą przypominać larwy much. Czym one są?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
W trakcie upalnego lata należy bardzo dobrze dbać o swoją dietę. Z tego powodu tak ważne jest regularne spożywanie świeżych warzyw i owoców, jak truskawki, wiśnie czy szparagi. W taki sposób dostarcza się do swojego organizmu dużo witamin i minerałów, a także innych substancji odżywczych, jak przeciwutleniacze, korzystnie wpływających na funkcjonowanie ludzkiego ciała. Zbilansowana dieta zawiera w sobie wiele porcji warzyw i owoców każdego dnia, a latem również powinniśmy zachować korzystne przyzwyczajenia żywieniowe. Wszak w tym okresie wykonujemy często wzmożony wysiłek fizyczny. Gdy organizm wystawiony jest na większą temperaturę i zmęczenie, wiele mikroelementów jest wypłukiwanych wraz z potem. Aby temu zapobiec, należy jeść dużo warzyw i owoców. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Pomidory często goszczą na naszych stołach. Wykorzystujemy je w rozmaitych daniach. Na bazie pysznych warzyw możemy przygotować wyśmienite przetwory. Pomidory z cebulą w zalewie octowej momentalnie znikają z talerzy.Pomidory w formie przetworów zachwycają niepowtarzalnym smakiem, który przyprawia o szybsze nicie serca. Najlepiej, jeśli połączymy je z cebulą i zalewą octową. Efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Placki ziemniaczane często goszczą na naszych stołach. Okazuje się, że smakowite frykasy możemy przygotować również z innych warzyw. Dziś wypróbujemy przepis na placki z pomidorów. Efekt zachwyci domowników.Nie da się ukryć, że liczne grono smakoszy uwielbia placki różnej maści. Najczęściej zajadamy te przygotowanie z ziemniaków. Warto wypróbować również fantastyczne placki, w których główną rolę odgrywają pomidory.Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Zupa w upał? Nic nie stoi na przeszkodzie. Idealnie sprawdzi się przysmak rodem z gorącej Hiszpanii. Gazpacho jest banalnie proste w przygotowaniu i nawet osoby, które przeważnie stronią od kulinarnych aktywności, poradzą sobie z nią bez najmniejszych problemów.Smakowita zupa może być przyrządzona na rozmaite sposoby. Kiedy żar leje się z nieba, znakomicie sprawdzają się chłodniki. Świetną propozycją obiadową jest wyśmienite gazpacho. Przygotowanie dania zajmuje chwilę, a efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Leczo jest jednym z tych smakołyków, któremu bardzo ciężko się oprzeć. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po niezwykle prostą recepturę. Na leczo w tej odsłonie wydamy niewielkie pieniądze. Jego smak zachwyci najbliższych za sprawą dodatku w postaci wędzonej papryki.Nie da się ukryć, że leczo cieszy się sporą popularnością. Istnieje wiele wariantów tej kultowej potrawy. Często najprostsze przepisy sprawdzają się najlepiej. Nie inaczej jest w przypadku niniejszego dania. Leczo w takiej odsłonie szybko znika z talerzy.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Suszone pomidory w oleju można wykorzystać na wiele sposobów. Jedni dodaję je do makaronów i sałatek. Inni wzbogacają o nie mięsne dania. Niestety, za słoiczek czasem trzeba zapłacić nawet 10 złotych. Okazuje się, że z łatwością można samodzielnie przygotować suszone pomidory.Pyszne suszone pomidory niejednokrotnie przyprawiały o zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Mało kto spodziewałby się, że ich przygotowanie jest tak proste. Wystarczy kilka niedrogich składników.
Pomidory często goszczą na naszych stołach. Liczne grono smakoszy decyduje się na samodzielną uprawę tych przepysznych warzyw. Czasami odpowiednie doglądanie krzaków nie jest wystarczające. Okazuje się, że pomidory nie powinny być sadzone obok niektórych roślin. Chwila nieuwagi może doprowadzić do ogrodniczej katastrofy.Bez wątpienia pomidory odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Dodaje się je do rozmaitych dań i nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadają te czerwone warzywa. Warto wiedzieć, na co trzeba uważać podczas uprawy pomidorów.
Uprawianie pomidorów w domowym zaciszu jest w Polsce coraz bardziej popularne. Największą zaletą takiej uprawy jest przede wszystkim produkt końcowy, który otrzymujemy, gdy pomidory już wyrosną. Mamy wtedy pewność, że nie były one pryskane i że spożywamy produkt najlepszej jakości.Nieraz wspominaliśmy już o tym, jakie nawozy zastosować, żeby pomidory szybko rosły. Tym razem jednak skupimy na trochę mniej oczywistych, a równie istotnych kwestiach wpływających na ich szybsze dojrzewanie.
Kiszenie to wschodni zwyczaj przechowywania warzyw. Nie tracą one swoich cennych właściwości, a przy tym stają się naturalnym probiotykiem. W Polsce rekordy popularności biją kiszone ogórki, okazuje się, że warto również postawić na pomidory!
Choć pomidory kojarzą się bardziej z kuchnią włoską, w Polsce równie chętnie po nie sięgamy. Zupa pomidorowa czy gołąbki w sosie pomidorowym to potrawy, bez których ciężko wyobrazić sobie typowy jadłospis Polaków.
Pomidory są bardzo ważnym elementem naszej codziennej diety. Dostarczają nam licznych substancji odżywczych, które są konieczne do odpowiedniej pracy ludzkiego ciała. Ich niedobory mogą wywołać poważne schorzenia, dlatego zbilansowane żywienie jest wyjątkowo istotne. Pomidory są na tyle prostą w uprawie rośliną, że wiele osób decyduje się hodować je samodzielnie we własnym ogródku, a niekiedy nawet na balkonie. Jeśli chcesz, aby zbiory pomidorów były ogromne, zastosuj poniższy nawóz, który zwiększy plony.
Pomidory jadamy wyjątkowo często, w końcu można wykorzystać je w niezliczonej ilości potraw. Niekiedy kupujemy ich większą ilość, aby nie musieć codziennie chodzić na zakupy do sklepu. Gdy przez dłuższy czas leżą w kuchni, w ich wnętrzu zachodzą zmiany. Bywają sytuacje, w których po rozkrojeniu owocu na pół, naszym oczom ukazuje się widok zielonych, podłużnych nitek, które z początku mogą przypominać larwy much. Na szczęście są to jedynie kiełki, lecz widok jest na tyle niecodzienny, że może wywołać konsternację.
Nie da się ukryć, że pomidory odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Na ich bazie możemy przyrządzić rozmaite frykasy, których smak pozostaje na długo w pamięci. Niektórzy mogliby je jadać nawet na śniadalnie. Lepiej jednak tego unikać, ponieważ pomidory mają również swoją ciemniejszą stronę.
Nie da się ukryć, że pomidory zalicza się do grona najpopularniejszych warzyw. Wykorzystuje się je w wielu smakowitych potrawach. Nie bez powodu wielu wielbicieli kulinariów decyduje się na samodzielną uprawę. Warto sięgnąć po nawóz z pokrzywy.
Pomidory pojawiły się na naszych stołach stosunkowo niedawno. Stary Kontynent poznał je dopiero po 1492 roku, gdy Krzysztof Kolumb przywiózł je do Europy z Ameryki. Do XIX wieku Europejczycy twierdzili, że roślina ta jest trująca i hodowano ją jedynie ze względów estetycznych. Gdy ludzie odważyli się ją spróbować, odkryli, że można przy pomocy pomidorów stworzyć ogromną gamę najróżniejszych potraw. Dzisiaj roślina znana jest na całym świecie, lecz ciągle wywołuje konsternację w niektórych kwestiach.
Nie da się ukryć, że pomidory często goszczą na naszych stołach. Właściciele przydomowych ogródków często korzystają z okazji i decydują się na własną uprawę. Wymaga ona odpowiedniej dbałości o warunki, które sprzyjają wzrostowi warzyw.
Letnie zbiory pomidorów to marzenie wielu smakoszy. Aby cieszyć się tymi smacznymi warzywami prosto z ogródka, warto zasilić ich glebę specjalnie przygotowanym nawozem. Efekty będą naprawdę spektakularne!
Maj to najlepszy miesiąc na sadzenie pomidorów. Ich wielbiciele twierdzą, że najlepszym okresem jest druga połowa tego miesiąca, ponieważ wtedy mija niebezpieczeństwo wiosennych przymrozków. Co ciekawe, powinno się je sadzić raczej w pochmurny dzień, ale do wcześniej nagrzanej ziemi. Obecnie wiele osób zamiast kupować sklepowe pomidory, decyduje się je sadzić. Nawet jeśli nie posiadasz domu z ogródkiem, możesz je w prosty sposób wyhodować w doniczce. Wystarczą Ci do tylko kilka plasterków.
Pomidory dostępne w większości sklepów nie są najzdrowszymi ani najsmaczniejszymi odmianami. Te mają być najodporniejsze na długą podróż, choroby oraz szkodniki. Jeśli chcesz więc zjeść pomidora, który ma bogaty smak, jest soczysty i pełen zdrowych substancji - sięgnij po pomidory porzeczkowe. W przeciwieństwie do pomidorków koktajlowych, które są jedną z najmniejszych odmian, pomidory porzeczkowe są jeszcze mniejsze. Ich wielkość jest niewiele większa od borówki amerykańskiej, przez co nie są zbyt popularne wśród rolników. Zebranie 1 kilograma zajmuje wszak znacznie więcej czasu, niż w przypadku większych rodzajów.
Pomidory stanowią doskonałe źródło potasu, a także wielu witamin, takich jak witaminy A, C, K, B6 oraz kwasu foliowego i tiaminy. Trzeba jednak pamiętać, że kupne pomidory mogą nie być tak zdrowe, jak wyhodowane własnoręcznie - hodowcy często je pryskają czy nawożą niezdrowymi chemikaliami. Mało kto zdaje sobie sprawę, że wcale nie trzeba ograniczać się do spożywania kupnych pomidorów. Wyhodowanie ich w domowym zaciszu jest banalnie proste i wymaga jedynie dobrze nasłonecznionego miejsca, ziemi do kwiatów oraz świeżego pomidora.
Mało kto wyobraża sobie jedzenie frytek bez keczupu. Jak się okazuje, w USA staje się to powoli rzeczywistością. Amerykanie swoje ulubione dania, takie jak skrzydełka z kurczaka, hot dogi czy wspomniane wcześniej frytki, muszą spożywać sauté lub w towarzystwie innych sosów (tutaj dowiesz się jak przygotować domowy majonez lub aioli) - przynajmniej w niektórych miejscach.
Rosół to danie, które jest już na stałe wpisane w polską kulturę kulinarną. Ciężko wyobrazić sobie tradycyjny obiad w niedzielę, bez aromatycznego bulionu. Stworzenie idealnego rosołu to jednak nie lada sztuka, która wymaga wiele wyczucia. Dziś przedstawiamy przepis na rosół z dodatkiem pieczonego pomidora. Najlepiej wybrać odmianę malinową, która doda na równi słodyczy co lekkiej kwaśności. Na pewno pokochasz go od pierwszej łyżki.