Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Przepis

Pasztet
12.09.2021 02:00 Tradycyjny przepis na pasztet z królika według babci Anieli

Pasztet wykonany z królika to prawdopodobnie najlepszy wariant tej potrawy. Ma intensywny smak, kremową konsystencję oraz wyjątkowy aromat. Przepis pochodzi od babci Anieli, która znała go od wielu lat. Pasztet z królika kojarzy nam się głównie jako danie typowo świąteczne, które przygotowywane jest jedynie raz czy dwa razy do roku. Warto jednak zmienić przyzwyczajenie, ponieważ jest wyjątkowo smakowity. Co więcej, choć mogłoby się wydawać, że proces gotowania go wymaga sporo wysiłku, jest zupełnie przeciwnie. Z poniższym przepisem przekonasz się, jak łatwo wygląda jego sporządzenie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pietruszka
12.09.2021 02:00 Witaminowa surówka z pora i pietruszki o wyrazistym smaku

Surówka z pora i pietruszki korzeniowej jest istną bombą witaminową, która skutecznie dostarcza mnóstwo wartości odżywczych do organizmu. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, ponieważ ma bardzo intensywny smak. Jeśli chcesz zrobić ją w wersji dietetycznej, zamień majonez na jogurt naturalny. Surówka z pora i pietruszki korzeniowej jest nie tylko wyjątkowo zdrowa - jej piękna zielona barwa ozdabia talerz i cieszy oczy. Już jedna porcja zawiera mnóstwo przydatnych witamin oraz minerałów. Prostota przygotowania, niska cena oraz przyjemny smak są połączeniem, który powinien zachęcić wielu smakoszy do spróbowania. Surowy posmak i twardość warzyw można zniwelować poprzez przelanie rozdrobnionych składników wrzątkiem na sitku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Parówki w cieście francuskim
12.09.2021 02:00 Błyskawiczna kolacja dla całej rodziny - parówki w cieście z warzywami

Na kolację wcale nie trzeba dzień w dzień jeść kanapek lub nudnej jajecznicy. Zamiast nich doskonale sprawdzą się parówki zapiekane w cieście francuskim z dodatkami. Ich wykonanie jest banalnie proste i szybkie, więc cała rodzina będzie mogła posilić się w krótkim czasie. Kolacja składająca się z bułek i ugotowanych w wodzie parówek to codzienność w wielu Polskich domach. Istnieje jednak doskonały i banalnie łatwy sposób, aby urozmaicić ten nużący zestaw. Wystarczy zawinąć parówki w ciasto francuskie z dodatkiem grzybów, warzyw i sera, a następnie zapiec je w piekarniku. W ciągu kilkunastu minut można się cieszyć smakowitym daniem, które syci, a także pięknie wygląda. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto ze śliwkami
12.09.2021 02:00 Tanie i pyszne ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami jest wyjątkowo pysznym deserem, które nie zasładza człowieka tak, jak inne tego typu wypieki. Sekretnym składnikiem jest kefir, dzięki temu ciasto ma odpowiednią fakturę i charakterystyczny smak. Niżej zdradzamy, jak je wykonać. Ciasto ze śliwkami to nie lada przyjemność dla każdego, kto uwielbia proste wypieki, a zarazem smakujące, jak by były kupione w najlepszej cukierni. Po wyjęciu z piekarnika oczom ukazuje się puszyste i wilgotne ciasto, na którego powierzchni pysznią się delikatnie przypieczone i skarmelizowane połówki śliwek. Ciężko powstrzymać się przed dokładką, gdy tak piękny widok jest na wyciągnięcie ręki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Brokuł
11.09.2021 02:00 Jak wykorzystać w kuchni łodygę brokuła?

Łodygi brokułu najczęściej wyrzuca się do kosza, ponieważ kucharze amatorzy nie wiedzą, że można z nich zrobić pyszne dania. Doskonałym sposobem jest usmażenie łodyg wraz z marchewką po azjatycku. Po starciu na tarce łodygi wraz z porem można sporządzić pyszne placki, które są znacznie smaczniejsze od ziemniaczanych.

Kluski ziemniaczane ze skwarkami i twarogiem
11.09.2021 02:00 Tradycyjne kluski ziemniaczane ze skwarkami i twarogiem

Kluski ziemniaczane, czyli tak zwane szare kluchy, są nieodłącznym elementem wielu posiłków sprzed lat. Dzisiaj mało kto je jednak przygotowuje. Jeśli chcesz spróbować ponownie smaku swojego dzieciństwa, mamy dla ciebie doskonały przepis - nie zapomnij o dodaniu do niego twarogu oraz wysmażonych skwarek. Kluski ziemniaczane obecnie najczęściej można zjeść u babć, które dalej trzymają się swoich ulubionych receptur. Kluski te są bowiem banalnie łatwe w przygotowaniu, a ich smak zaskakuje największych smakoszy. Duży wpływ na przyjemność płynącą z jedzenia kluch mają dodatki, czyli chrupiące skwarki oraz delikatny ser twarogowy. Potrawa ta może być podawana zarówno samodzielnie, jak i dodatek do głównego dania.

Winogrona
10.09.2021 02:00 Jak zrobić sok z winogron do słoików na zimę?

Gdy mamy w kuchni winogrona, nie zastanawiamy się zazwyczaj nad sposobami ich wykorzystania - zamiast tego od razu zabieramy się do jedzenia. Można jednak przygotować z nich pyszny sok na zimę. Niżej zdradzamy najlepszy sposób, aby tego dokonać. Sok winogronowy na zimę to doskonała metoda, aby zakonserwować te pyszne owoce na czas poza sezonem. W innym wypadku całe kiście zwyczajnie by zgniły i nie nadawały się do spożycia. Wykonanie soku z winogron w domowym zaciszu jest banalnie proste i szybkie. Jeśli po przelaniu go do słoików lub butelek zdecydujesz się na pasteryzacje, napój przetrwa wiele miesięcy bez psucia się. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki kiszone
10.09.2021 02:00 Cudowne placki z ogórków kiszonych - ostra konkurencja dla ziemniaczanych

Placki ziemniaczane mają poważny problem, ponieważ placki z ogórków kiszonych są od nich lepsze. Wystarczy kilka składników, aby sporządzić pyszny posiłek. Mają intensywny smak, a podczas smażenia uwalniają oszałamiający aromat. Placki z kiszonych ogórków mogą na początku wydawać się pomysłem niecodziennym, jednak wystarczy spróbować jednego kęsa, aby natychmiast zmienić zdanie o 180 stopni. Placki te zawierają mnóstwo przypraw o intensywnym smaku, które podkreślają już i tak bardzo aromatyczne kiszone ogórki. Gdy zacznie się je jeść, ciężko przestać. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówka z marchewki
10.09.2021 02:00 Obłędna surówka z marchewki na ostro

Doskonała surówka z marchewki wcale nie musi być tylko słodka - niektórzy preferują ją na ostro. Pikantność w poniższej recepturze nadaje jej chrzan. Taki obiadowy dodatek pasuje do praktycznie wszystkiego. Surówka z marchewki jest nieodłącznym elementem głównego posiłku dnia w wielu polskich domach. Polacy zakochali się w jej delikatnym słodkim smaku, który współgra z mięsami, rybami czy daniami wegetariańskimi. Niektórzy wolą jednak urozmaicać swoje żywienie, dlatego eksperymenty kuchenne są tak popularne. Tym razem zdradzamy, jak wykonać pikantną wersję tej klasycznej surówki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Placki ziemniaczane
07.09.2021 02:00 Pyszne placki ziemniaczane z jajkiem według Tomasza Strzelczyka

Przyzwyczailiśmy się, że placki ziemniaczane zawsze wyglądają w taki sam sposób. Tomasz Strzelczyk z kanału Oddasz Fartucha zaprezentował swoją wersję. Kucharz nie dodaje wszystkich jajek do ciasta - zamiast tego część smaży bezpośrednio na plackach. Placki ziemniaczane to szybki, prosty i sycący pomysł na posiłek, który każdy może z wielką łatwością przygotować w domowym zaciszu. Niektórym może jednak przeszkadzać powtarzalność przepisu i poszukują nowych rozwiązań. Takim osobom polecamy recepturę Tomasza Strzelczyka, który postanowił nie wbijać całych jajek bezpośrednio do ciasta. Zamiast tego dodaje je dopiero podczas smażenia, dlatego tworzy się swojego rodzaju jajko sadzone na każdym z placuszków.

Grochówka
07.09.2021 02:00 Jak zrobić gęstą i pożywną grochówkę?

Grochówka należy do absolutnej klasyki polskiej kuchni. Zupa nie jest zaliczana do skomplikowanych dań, ale przed jej przygotowaniem warto zastosować się do kilku wskazówek. Najważniejsze są proporcje grochu do wywaru - nie wolno wlać zbyt dużo wody, aby zupa nie stała się za rzadka. Zupa grochowa kojarzy się najczęściej z daniem podawanym na festynach czy innych publicznych uroczystościach. Wielki gar grochówki zawsze stał na gazie, a głodni bawiący się mogli jej skosztować nawet w najzimniejsze dni. Jeśli zauważysz, że grochówka nie jest odpowiednio gęsta, jak powinna, odlej 2 szklanki zupy bez mięsa i zblenduj je w blenderze. Zmiksowany groch i warzywa zagęszczą ją i nie będzie konieczności dodawania do niej mąki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pierogi z kaszą
05.09.2021 02:00 Fantastyczne pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi można przygotować na wiele sposobów. Dużą popularnością cieszą się zawiniątka skrywające w swoim wnętrzu farsz na bazie mięsa lub kapusty. Jednak równie pyszny efekt można osiągnąć poprzez wykorzystanie kaszy gryczanej. Efekt będzie jeszcze lepszy, jeśli dodamy także odrobinę mięty.Nie da się ukryć, że pierogi odgrywają istotną role w naszej rodzimej kuchni. Niektórzy smakosze mogliby zajadać się nimi praktycznie nieustannie. Tym razem sięgniemy po recepturę na pierogi z kaszą gryczaną. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto bez pieczenia z biszkoptami i chałwą
05.09.2021 02:00 Obłędnie pyszne ciasto bez pieczenia z chałwą i biszkoptami

Wyjątkowe ciasto bez pieczenia zawiera w sobie składnik o intensywnym smaku. Mowa oczywiście o chałwie, która nadaje treści całemu smakołykowi. Gdy tylko podasz go do stołu, wszyscy westchną z podziwem. Deser zachwyca smakiem i wyglądem.Ciasto bez pieczenia stanowi świetną alternatywę dla klasycznych wypieków, które często wymagają sporego nakładu pracy oraz czasu. Tym razem zdradzamy, jak przygotować przysmak o smaku chałwy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Naleśniki z 2 składników
05.09.2021 02:00 Przepis na proste naleśniki gryczane

Naleśniki są jednym z najbardziej kultowych dań. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Okazuje się, że uwielbiane placki możemy bez najmniejszych problemów przygotować z dwóch składników. Potrzebna nam będzie woda oraz kasza gryczana. Naleśniki momentalnie znikną z talerzy.Z całą pewnością naleśniki można uznać za specjał, który cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. Istnieje wiele przepisów. Jednak mało który dorównuje poniższej recepturze prostotą. Koniecznie ją wypróbuj.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Racuchy ze śliwkami
04.09.2021 02:00 Jak zrobić racuchy ze śliwkami?

Racuchy są jednym z kultowych specjałów naszej rodzimej kuchni. Można przyrządzić je na wiele sposobów. Przeważnie dodajemy do nich jabłka. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by racuchy wzbogacić o przepyszne śliwki. Smakowite racuchy ze śliwkami są idealną propozycją dla osób, które gustują w swojskich smakach. Mało kto spodziewałby się, że przepis na uwielbiane placki może być aż tak prosty. Efekt powala na łopatki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-09-04T171018.935
04.09.2021 02:00 Idealna do kanapek pasta z kiszonych ogórków

Pasta kanapkowa jest pysznym dodatkiem, który może zastąpić masło, a także inne składniki, jak szynka czy ser. W tym przepisie zawarty został kiszony ogórek oraz nasiona słonecznika. Takie połączenie smakuje każdemu miłośnikowi past kanapkowych. Pasta na kanapki należy do grupy wygodnych dodatków - wystarczy rozsmarować ją na pieczywie i pyszny posiłek jest gotowy. Dlatego tak często jada się ją na śniadanie oraz kolacje. Miks kwaśnych ogórków kiszonych, delikatnych nasion słonecznika, a także odrobiny czosnku świetnie ze sobą współgrają, tworząc na chlebie czy bułce prawdziwą kompozycję smakową. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Żeberka w miodzie
04.09.2021 02:00 Prosty przepis na soczyste żeberka w miodzie

Pieczone żeberka w miodzie to danie, obok którego ciężko przejść obojętnie. Ich delikatne mięso samo odchodzi od kości, a podczas jedzenia czuć jak bardzo soczyste jest. Banalnie prosty przepis zaprezentowany poniżej, pozwoli ci zrobić je w bardzo szybkim tempie. Żeberka niemal zawsze smakują obłędnie, ale sprawdzone przepisy mogą sprawić, że zachwycą nas na nowo. Sekretem cudownego smaku jest oczywiście odpowiednia technika gotowania - nie należy trzymać ich w piekarniku zbyt długo, gdyż wyjdą suche. Można przygotować je w wersji podstawowej i łagodnej, jednak dodając chili lub swój ulubiony ostry sos, potrawa zmienia się w pikantną ucztę. Zapach rozchodzący się od piekarnika będzie kusił przez cały czas pieczenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto na pierogi
03.09.2021 02:00 Jak zrobić pulchne i miękkie ciasto na pierogi?

Ciasto na pierogi wymaga odrobinę wprawy w przygotowaniu - dzięki temu zawsze można cieszyć się idealnym efektem. Jeśli chcesz, aby ciasto było pulchne i miękkie, dodaj do niego odrobinę masła. Tłuszcz poprawi jego właściwości, fakturę, a także smak. Pierogi jadamy w Polsce praktycznie na okrągło. Podajemy je do stołu przez cały rok, niezależnie jaka jest pogoda czy okazja. Dużą zaletą tego dania jest uniwersalność ciasta, w które zawija się farsz. I właśnie na nim się tym razem skupimy. Jest to bowiem najważniejszy element pierogów. Masło w cieście sprawia, że staje się bardziej elastyczne i wytrzymałe, a przy okazji miększe i pulchniejsze. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

kalafior w słoiku
02.09.2021 02:00 Przepyszny kiszony kalafior na zimę - mamy niezawodny przepis

Miłośników niezwykłych przetworów namawiamy do przygotowania oryginalnej przekąski. Będzie nią kiszony kalafior na zimę. Jest niezwykle prosty do zrobienia, a jego smak zachwyci nawet największych smakoszy. Kiszony kalafior sprawdzi się też w roli dodatku do obiadu. Kalafior to warzywo, które znacie głównie jako jarzynę. Podany ze zrumienioną bułeczką, często gości na wakacyjnych stołach. Jest też lubianym dodatkiem do zup. Jeśli zaś chodzi o przetwory, zwykle dodaje się go do marynowanych sałatek. Niestety ocet tłumi jego smak. My namawiamy do przygotowania kalafiorowej kiszonki, bo ma wiele zalet. Jest prosta do zrobienia, a smak kiszonego kalafiora nie ma sobie równych. Kiszonkę można przechowywać nawet rok, bez utraty jej najatrakcyjniejszych walorów. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prażone jabłka w słoiku
02.09.2021 02:00 Prażone jabłka w słoikach na całą zimę - idealne na szarlotkę

Prażone jabłka są świetnym rozwiązaniem dla ludzi, którzy mają zbyt duży zapas świeżych jabłek w domu. Aby wykorzystać ich potencjał, warto przygotować nadzienie do szarlotki. Takie słoiki wytrzymują całą zimę i są wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Prażone jabłka można sporządzić na wiele sposobów, jednak najczęściej klasyfikuje się je na podstawie wielkości kawałków owoców. Niektórzy preferują duże kawałki, a inni wolą konsystencję musu. Przepis jest uniwersalny i wielkość jabłek można dostosować pod swoje upodobania. Warto pamiętać o soku z cytryny, który pogłębi słodycz prażonych jabłek, a także pomoże w zachowaniu ich świeżości. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zupa grochowa
31.08.2021 02:00 Doskonały patent na grochówkę z łuskanego grochu

Zupa grochowa, czyli potocznie grochówka, jest wyjątkowo sycącą i treściwą potrawą, mogącą wypełnić brzuch na długie godziny. Jej smak jest niebywale pyszny, a gęstość sprawia ogromną przyjemność podczas jedzenia. Niżej zdradzamy najprostszy przepis na to klasyczne danie. Zupa grochowa jest szczególnie doceniania zimą i jesienią, gdy za oknem panuje nieprzyjazna deszczowa i mroźna pogoda. Duża miska grochówki daje energię, aby stawiać czoła tak nieprzyjemnym warunkom atmosferycznym. Koniecznym dodatkiem do grochowej, który warunkuje smak, jest oczywiście wędzony boczek. To on nadaje aromat wędzonki, a także dodatkową porcję białka oraz tłuszczu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Krojenie kapusty
30.08.2021 02:00 Jak przygotować modrą kapustę?

Modra kapusta jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni śląskiej. Zwyczajowo podawana jest wraz z roladą i kluskami śląskimi. Jeśli chcesz nadać jej odpowiedni smak, dodaj do niej goździki oraz garść rodzynek. Modra kapusta jest klasycznym przepisem wprost z kuchni śląskiej. Doskonały smak sprawia, że miliony Polaków kochają ją jako dodatek do schabowego czy mielonego. Do jej przygotowania nie potrzeba zbyt wielu składników ani pracy, więc sprawdza się jako sposób na szybkie gotowanie. Szczypta mielonych goździków dostarcza kapuście delikatnego korzennego smaku, który podkreśla pieczenie czy inne mięsa. Z kolei rodzynki dbają o odpowiedni poziom słodyczy, który równoważy kwas soku z cytryny. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pasta z fasoli
30.08.2021 02:00 Pasta z fasoli z kiszonym ogórkiem poleca się na obiad, przekąskę i kolację

Pasta z fasoli może być produktem, który da radę wykorzystywać do najróżniejszych dań. Świetnie sprawdza się na kanapkach, czy jako dodatek do obiadu. Co więcej, sposób na przygotowanie sporego zapasu pasty jest łatwy i szybki w wykonaniu. Pasta z fasoli nie ma sobie równych w kategorii dodatków do pieczywa. Gruba warstwa pasty nadaje chlebowi pysznego smaku, a jej kremowość i sytość sprawiają ogromną przyjemność podczas jedzenia. Za smak odpowiadają ogórki kiszone, musztarda oraz wędzona papryka w proszku, przez co bardzo ciężko się od niej oderwać. Z pewnością jeden słoik nie wystarczy i będzie trzeba zrobić większe zapasy dla całej rodziny. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kiszka ziemniaczana
30.08.2021 02:00 Lepsza niż ze sklepu, domowa kiszka ziemniaczana

Kiszka ziemniaczana dawniej była potrawą, która bardzo często pojawiała się na stołach mniej zamożnych rodzin. Dzisiaj jadana jest przez wszystkich - kto w końcu nie lubi sycącego farszu z ziemniaków i boczku? Przygotowanie jej jest proste i nie ma konieczności korzystania z wymyślnych sprzętów kuchennych. Kiszka ziemniaczana jest charakterystycznym daniem kuchni podlaskiej, która pełna jest ziemniaków, słoniny i wielu różnych sycącego i pożywnego jedzenia. Idealnie sprawdza się jako posiłek po dniu ciężkiej pracy. Jej wygląd przypomina kiełbasę, jednak podczas jedzenia łatwo zauważyć dużą różnicę. Wnętrze jelita jest kremowe i delikatne, co przełamuje niekiedy pojedynczy kawałek boczku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

jajecznica
30.08.2021 02:00 Idealnie puszysta jajecznica ze śmietaną

Z cebulą i kiełbasą, na boczku albo z grzybami. Jajecznica to najprostsze danie na świecie, które każdy przyrządza nieco inaczej, wzbogacając ją tym, co lubi, ale czy robiliście już jajecznicę ze śmietaną? Koniecznie ją wypróbujcie, bo jest smaczna i idealnie puszysta. Podstawowa wersja jajecznicy to jajka wybite na patelnię z odrobiną tłuszczu, smażone do pożądanego ścięcia. Niektórzy jajka uprzednio mieszają, by zamieniły się w jednolitą masę. My proponujemy pośrednią wersję tych jajecznic, lecz dla zwiększenia puszystości dodamy do niej śmietany.Śmietana zawiera sporo tłuszczu, dzięki czemu potrafi dodać smaku niejednej potrawie. Zwiększa też puszystość i aksamitność dań. My proponujemy użyć gęstej, kwaśnej śmietany, co dodatkowo podniesie walory smakowe jajecznicy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka jarzynowa
30.08.2021 02:00 Sałatka jarzynowa inaczej - z dodatkiem śledzia oraz buraka

Sałatka jarzynowa kojarzy nam się głównie ze świętami, kiedy na stole ląduje jej klasyczna wersja. Tym razem prezentujemy jednak odmienioną sałatkę, z dodatkiem marynowanego śledzia i pieczonego buraka. Ma intensywny smak, piękną barwę, a jej przygotowanie jest banalnie proste. Sałatka jarzynowa to nieodzowny element każdego uroczystego obiadu lub kolacji - uwielbiamy podawać ją szczególnie podczas świąt, a także innych ważnych uroczystości. Czasem warto pokusić się jednak o delikatną zmianę przepisu. Dlatego, jeśli masz ochotę na powiew świeżości, zachęcamy do skorzystania z poniższej receptury, która zawiera marynowanego w occie śledzia oraz pieczone buraki. Takie połączenie wspaniale uzupełnia się smakowo oraz wizualnie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety schabowe
29.08.2021 02:00 Kotlety schabowe w majonezowo-koperkowej marynacie

Wszyscy znamy klasyczny przepis na kotlety schabowe, który mimo wszystko może być dla części dość oklepany i dobrze poznany. Jeśli zamarynujesz je w majonezie i koperku, uzyskasz znacznie lepszy smak i kruchość mięsa. Receptura jest banalnie prosta. Kotlety schabowe lubi praktycznie każdy. Wgryzienie się w chrupiącą panierkę i delikatne, soczyste mięso dostarcza nam ogromnej przyjemności. Warto jednak od czasu do czasu spróbować czegoś nowego. Takie właśnie są schabowe, które przed panierowaniem i smażeniem marynuje się w majonezie i koperku. Majonez nadaje mięsu delikatności, a smak koperku przenika przez włókna i dostarcza mnóstwo aromatu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kawa wyjdzie idealnie
29.08.2021 02:00 Jak parzyć kawę sypaną?

Kawa często gości na naszych stołach. Wielu smakoszy pija ją nawet kilka razy dziennie. Znaczna część wielbicieli ciemnego napoju korzysta z kawy sypanej. Okazuje się, że w trakcie jej parzenia trzeba zadbać o odpowiednie proporcje. Na 100 ml powinno przypadać około 5 g kawy. Nie bez znaczenia są również inne szczegóły.Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Jej wielbicieli znajdziemy w niemal każdym zakątku globu. W Polsce bardzo często wykorzystuje się kawę sypaną. Warto wiedzieć, jak przygotować ją w odpowiedni sposób.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: