Wielkanocne potrawy niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Jednym z największych klasyków jest kultowy biały barszcz. Zupa charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Jak robi ją Karol Okrasa?
Solianka przez wielu smakoszy jest wspominana z nostalgią. Dawniej jadało się ją o wiele częściej. Jednak współcześnie wciąż nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby ten wyjątkowy przysmak.
Nie da się ukryć, że surówka jest zdrowym smakołykiem, który dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Nie bez powodu tak często ten dodatek gości na naszych talerzach. Jeden składnik znacząco wpływa na aromat surówki.
Surówka wcale nie musi być skomplikowanym elementem obiadu. Najczęściej wystarczy zetrzeć na tarce kilka warzyw i owoców, połączyć je z sosem i już można cieszyć się doskonałym smakiem oraz, przede wszystkim, wspaniałymi właściwościami. Jedną z najlepszych propozycji jest surówka z jabłka i marchewki, która polana jest sosem ze śmietany i chrzanu. Praktycznie wszystkie składniki mają liczne pozytywne efekty po spożyciu przez człowieka, lecz jednymi z najlepszych może pochwalić się zwykły chrzan.
Maszynka do mięsa stanowiła niegdyś nieodłączną część kuchennego wyposażenia. W sklepach mięsnych kupowanie uprzednio zmielonego mięsa mogło zakończyć się zatruciem pokarmowym, dlatego większość naszych mam i babć wolała mielić je osobiście. Jeśli do dzisiaj przechowujesz maszynkę w kuchennych szafkach, masz ogromne szczęście. Każdy fan specyficznych maszynowych ciastek, które mają charakterystyczny kształt, nie będzie musiał chodzić do cukierni - zwykła domowa maszynka pozwoli wykonać je w domowym zaciszu.
Biały barszcz jest lżejszą wersją żurku, który jest bardzo zawiesistą i gęstą zupą. Barszcz z tego powodu znacznie lepiej nadaje się jako codzienna zupa, którą można jeść częściej bez wyrzutów sumienia, dotyczących nadprogramowych kalorii. Niestety, w tradycyjnej formie, obie zupy wymagają użyciu zakwasu, którego wykonanie trwa średnio około 5 dni. Jeśli nie masz ochoty lub nie możesz pozwolić sobie na przygotowanie go, poniżej prezentujemy barszcz od babci Basi, która gotuje go bez użycia zakwasu.
Gulasz świetnie sprawdza się jako danie jedno garnkowe, jeśli nie mamy ochoty na długie i skomplikowane gotowanie. Dużym problemem podczas jedzenia gulaszu może być łykowate mięso, które nie zostało wystarczająco mocno wygotowane. Na szczęście istnieje metoda, która eliminuje ten problem.
Pierogi ruskie z dodatkiem maggi? Niektórzy na samą myśl odczuwają oburzenie. Jednak wśród smakoszy nietrudno natknąć się na osoby, które często korzystają z tej przyprawy. Niestety nie jest ona zbyt zdrowa.
Nie da się ukryć, że papryka sama w sobie jest bardzo smacznym warzywem. Jej faszerowana odsłona nie jest dużym zaskoczeniem dla wielbicieli kulinariów. Jednak dziś postawimy na bezmięsny farsz, który sam w sobie cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi.
Gulasz kojarzy nam się z typowo zimowym jedzeniem. Gęsty i zawiesisty sos, duża ilość mięsa i rozgrzewające właściwości są tym, czego każdy z nas potrzebuje, gdy za oknem panują niskie temperatury. Poniżej prezentujemy jedną z najtańszych wersji tego dania. Drobiowe serca są podrobem, dlatego ich cena jest wyjątkowo niewielka. Współcześnie ludzie wolą jeść mięso, a podroby kojarzą im się z odpadkami. W sercach znaleźć można jednak mnóstwo wartości odżywczych, dlatego warto włączyć je do swojej diety.
Żurek bez mięsa? Taki pomysł może wywołać zaskoczenie u wielu smakoszy. Jednak za sprawą odpowiednich dodatków kultowa zupa nie będzie wymagała dodatku produktów odzwierzęcych. Efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Surówka może być nie lada specjałem. Wystarczy przygotować ją w odpowiedni sposób. Dziś sięgniemy po ogórki kiszone z nieoczywistymi dodatkami, które połączą się wyjątkową kompozycję smaków. Efekt pozostanie na długo w pamięci.
Smakowita zupa pomidorowa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Nietrudno napotkać osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby taki specjał. Dziś przygotujemy klasyczną zupę w innej wersji. Kultowa pomidorowa dawno nie była tak pyszna.
Naleśniki uchodzą za jedno z najbardziej klasycznych dań. Niektórzy preferują ich słodkie wydania, a inni gustują w wytrawnych odsłonach. Niezależnie od upodobań, najbardziej istotne jest ciasto. Magda Gessler przyrządza je w nieco inny sposób, niż można by się tego spodziewać.
Majonez dostępny we współczesnych sklepach bardzo często wypełniony jest chemią, która nadaje mu odpowiedniej konsystencji, faktury, smaku, barwy czy wytrzymałości. Niestety, każdy z tych dodatków ma jakiś wpływ na organizm człowieka, który je spożywa. Dlatego bez wątpienia najlepszym sposobem jest samodzielnie przygotowywanie majonezu w domowym zaciszu co, jak się okazuje, wcale nie jest trudne. Wystarczy mieć banalnie proste w zdobyciu składniki, a domowy sos zrobisz w kilkanaście minut.
Naleśniki są jednym z najbardziej kultowych dań, którym zajadają się smakosze z całego świata. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby ten specjał. Idealne naleśniki wymagają dozy staranności, jednak proste sztuczki ułatwią cały proces przygotowań.
Jajecznica stanowi świetne źródło białka, dzięki któremu nasze organizmy mają energię do pracy przez cały dzień. Poza jajkami i ewentualną wędliną, danie to może składać się ze znacznie większej ilości produktów. Jeśli znudziła ci się klasyczna wersja, przygotuj jedną z poniższych. Warzywne dodatki nie tylko nadają jej większej ilości mikro elementów. Chrupiąca kukurydza czy papryka sprawiają, że jajecznica nabiera zupełnie nowej konsystencji, która przyjemnie daje o sobie znać podczas przeżuwania. Co więcej, zróżnicowanie kolorystyczne pozwala cieszyć się nawet z prezencji posiłku.
Nie od dziś wiadomo, że papryka jest wyjątkowo smakowitym warzywem. Jej walory niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Mało kto spodziewałby się, że niepozorna papryka może zastąpić łososia.
Pasztet często gości na naszych stołach. Przeważnie przygotowuje się go z mięsa. Jednak z uwagi na wątpliwą zdrowotność takich smakołyków i negatywny wpływ na środowisko przemysłowej hodowli zwierząt, bezmięsne odpowiedniki są coraz bardziej mile widziane. Wegetariański pasztet z pewnością przypadnie do gustu najbliższym.
Por i mleko kokosowe są dosyć nieoczywistym połączeniem. Warto je jednak wypróbować, ponieważ efekt pozostaje na długo w pamięci i sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Wyjątkowa surówka sprawi, że obiad jeszcze szybciej zniknie z talerzy.
Wątróbka smażona z cebulką i jabłkiem jest klasyką, która w wielu starszych smakoszach natychmiast wywołuje uśmiech zadowolenia. Niestety nawet najbardziej doświadczeni kucharze niekiedy spotykają się z problemem gorzkiego smaku w wątróbce. Można go w łatwy sposób zniwelować, jednak trzeba poświęcić na to odrobinę czasu. Zwykła kąpiel w mleku z dodatkami i przyprawami sprawia, że wątróbka oddaje intensywny gorzki smak do marynaty, a sama nabiera delikatnego, cebulowego posmaku.
Krówki goszczą na naszych stołach już od 100 lat. Po raz pierwszy zaczęto je produkować w 1921 roku w poznańskiej fabryce słodyczy. Zarządzał nią Feliks Pomorski, który przepis na krówki otrzymał od swojego wujka.
Smakowita surówka jest jednym z tych specjałów, którego nie może zabraknąć u boku wielu obiadowych specjałów. Z założenia porcja warzyw ma dostarczyć nam cennych składników odżywczych. Nie inaczej jest w przypadku surówki z selera.
Bezsenność nie bez powodu nazywana jest jedną z najczęstszych chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Na zaburzenia snu niestety cierpi coraz więcej osób, a obecny bardzo trudny czas nie wpływa korzystnie na nasze samopoczucie.Jeśli zdiagnozujemy u siebie taką przypadłość, to przede wszystkim nie powinniśmy jej bagatelizować. Na początek warto sięgnąć po naturalne metody walki z bezsennością. Jednym ze sposobów jest sięgnięcie po stare metody sięgające nawet okresu średniowiecza. Święta od zadań specjalnychŚwięta Hildegarda należała zdecydowanie do jednych z najbarwniejszych osób okresu średniowieczu. Nawet obecna medycyna potwierdza niezwykle korzystne dla naszego organizmu działanie produktów polecanych przez słynną średniowieczną wizjonerkę, a receptury na stworzone przez nią specyfiki po dzień dzisiejszy cieszą się ogromną popularnością.Słynna święta zostawiła po sobie wiele przepisów na naturalnej specyfiki, które niosą ukojenie w różnych dolegliwościach. Wśród nich znajdują się także specjalne mikstury, które pomagają od wieków w przypadku uciążliwej bezsenności. Jedna z nich jest tradycyjnie przygotowywana na bazie kompotu z jabłek.Kompot na bezsenność św. Hildegardy - przepisSkładniki:kilka pokrojonych jabłekziarenka makusok z wyciśniętej połowy cytrynyszczypta wanilii1 goździkszczypta gałki muszkatołowejZagotuj wodę z sokiem z cytryny, a następnie dodaj do niej przyprawy: goździka i szczyptę gałki muszkatołowej oraz pokrojone jabłka. Po zdjęciu z ognia dodaj do kompotu ok. 2 -3 łyżeczki maku.Uwaga! Zdaniem świętej Hildegardy ten surowy mak jest o wiele pożyteczniejszy niż wcześniej ugotowany. Powód? Ziarna maku przywołują sen oraz mogą zapobiec uciążliwemu świądowi.[EMBED-19]Więcej informacji na temat podejścia św. Hildegardy do diety oraz zalecanych przez nią produktów znajdziesz w poniższym filmie.Pamiętaj, że powyższy artykuł nie jest poradą lekarską i nie zastąpi wizyty u odpowiedniego specjalisty.Zainteresował Cię powyższy artykuł? Polecamy Ci również nasz tekst, z którego dowiesz się, jakich produktów przenigdy nie należy spożywać przed snem oraz artykuł, który przybliża mało znane zalety popularnej herbaty z melisy.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Jakie są przeciwskazania do jedzenia imbiru?Błąd podczas przygotowywania gołąbkówChrupiąca sałatka jarzynowa z pieczonych warzywźródło: interia/sklep-hildegardaZapraszamy na nasz Instagram undefined
Surówka często okazuje się być mdłą i nudna,. dlatego wiele osób pozostawia ją na swoich talerzach po skończonym posiłku. Ten dodatek do obiadu wcale nie musi być niesmaczny, wystarczy przygotować go z pasją i miłością, a każdemu będzie smakować. Warto zjadać duże ilości surówek, ponieważ to właśnie one dostarczają nam mnóstwa mikroelementów i wartości odżywczych, które są konieczne do odpowiedniej pracy całego ludzkiego organizmu. Często surówki są jedynym źródłem wielu witamin i minerałów.
Irysy są cukierkami z bogatą historią - według portalu culture.pl produkowane są od okresu międzywojennego, podobnie jak krówki. Przed wgryzieniem się w nie trzeba było ogrzać cukierki w ustach, ponieważ były zbyt twarde do przeżucia. Ich smak, jak i kolor są efektem długiego gotowania masy mlecznej, która pod wpływem temperatury karmelizuje się. Dzięki temu cukierki nabierają jasno-brązowej barwy oraz charakterystycznego smaku palonego cukru. Co ciekawe, Irysy jadane były nie tylko w Polsce.
Bez wątpienia jajecznica jest jedną z kulinarnych podstaw. Każdy potrafi ją przygotować, jednak nie oznacza to, że nie można tego zrobić jeszcze lepiej. Receptura od Magdy Gessler sprawi, że jajecznica zachwyci najbliższych.
Naleśniki to tak uniwersalne danie, że na równo przyciąga uwielbienie zarówno dzieci jaki i dorosłych. Najczęściej staramy się, aby naleśniki były cienkie, wtedy z łatwością można je zwijać i układać w dowolne kształty. Jednak każdy z nas ma czasem ochotę na dekadencką przyjemność, a puszyste i wyrośnięte naleśniki z mnóstwem cudownych dodatków to najlepszy jej przykład. Dziś pokażemy krok po kroku jak zrobić naleśniki o lekkości słodkiej chmurki.