Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Przepis

sok z imbiru
01.03.2021 01:00 Zalety soku z imbiru

Imbir bez problemu znajdziemy w niemal każdym sklepie spożywczym. Zalety niepozornej rośliny doceniamy szczególnie jesienią i zimą, ponieważ jest on niezwykle popularnych dodatkiem do herbat, syropów i naparów.Roślina ma silne działanie przeciwzapalne, dlatego warto po nią sięgać szczególnie przy sezonowych infekcjach. A to nie koniec jej zalet! Okazuje się, że może ona również całkiem wyeliminować pewien krępujący problem, więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule.O ile pozostałe napoje z dodatkiem imbiru są charakterystyczne dla chłodniejszych miesięcy, to sok z niego z powodzeniem możemy pić cały rok. Powód? Pobudza lepiej niż kawa, dlatego może być doskonałą alternatywą dla słynnej małej czarnej!Zalety soku z imbiru!Tak jak wspominaliśmy, po sok z imbiru szczególnie warto sięgnąć rano. Nie tylko doda nam energii, ale również wzmocni on naszą odporność! Napój wspomaga również naszą koncentrację i zwiększa wydajność umysłową.Sok z imbiru również doskonałą propozycją dla wszystkich osób, które są aktywne fizycznie. Dawka napoju po wielogodzinnym treningu szybciej pomoże uporać się ze zmęczeniem, a przy tym wspomóc spalanie tkanki tłuszczowej. W jaki sposób wykonać napój? Poniżej podajemy prosty przepis na sok z imbiru.Przepis na sok z imbiruSkładniki:50 g imbiru3 jabłka 2 cytryny50 g kłącza świeżego imbiru,Sposób wykonania:Umyj jabłka oraz imbir, a cytrynę obierz ze skórki. Wszystkie składniki pokrój na niewielki kawałki i wrzucaj na przemian do sokowirówki. Przelej powstały sok do butelki i trzymaj ją w lodówce maksymalnie przez tydzień.Smak napoju możesz wzmocnić m.in. ziarenkami kardamonu. Pomimo niewątpliwych zalet imbiru istnieją jednak pewne przeciwskazania do spożywania tej rośliny. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj. Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Przepis na domowy syrop z burakówNietypowy przepis na pieczone ziemniakiPrzepis na surówkę z kapusty pekińskiejźródło: surojadek/ marketbioZapraszamy na nasz Instagramundefined

Ziemniaki
01.03.2021 01:00 Nietypowy przepis na pieczone ziemniaki

Internet jest prawdziwą kopalnią kulinarnych inspiracji. W ostatnich tygodniach użytkownicy portalu społecznościowego TikTok oszaleli na punkcie prostej potrawy z fetą. Przepis zakłada upieczenie kawałka sera z pomidorkami koktajlowymi, a następnie wymieszanie go z ugotowanym wcześniej makaronem. Znana blogerka My Healthy Dish postanowiła nieco zmodyfikować recepturę zapiekanki i zamiast makaronu dodała do niej pieczone ziemniaki. Jej wersja potrawy stała się absolutnym hitem sieci. Co ważne, pod postem pojawiły się same pozytywne komentarze Internautów!Wiele osób stwierdziło, że proste danie wygląda niesamowicie efektownie i z pewnością zachwyci ich najbliższych! Idealnie sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i kolację. Poniżej podajemy przepis na nietypową zapiekankę z ziemniakami w roli głównej!Przepis na niezwykłą wersję pieczonych ziemniakówSkładniki:700 g małych ziemniaków100 g fety1,5 łyżeczki oleju4 ząbki czosnkułyżka posiekanej natki pietruszkipół łyżeczki solipół łyżeczki pieprzuNa początek oczyść ziemniaki i gotuj je w mundurkach przez 15 minut. Po odcedzeniu ułóż je na blaszce i lekko rozgnieć. Pomiędzy ziemniakami połóż przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Całość posyp solą, świeżo mielonym pieprzem, posiekaną natką pietruszki i skrop olejem lub oliwą z oliwek. Całość wymieszaj, tak aby ziemniaki dobrze pokryły się przyprawami.[EMBED-18]Rozłóż warzywa na boku, a na środku połóż w całości ser feta (jeśli to gruby kawałek, podziel go na dwie część). Skrop go odrobiną oleju, dzięki czemu nie wyschnie podczas pieczenia. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Wyciągnij ją, gdy ser się zarumieni. Na koniec wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.Szukasz innych kulinarnych inspiracji? Polecamy obłędny przepis Tomasza Strzelczyka na sałatkę jarzynową oraz sposób na chrupiące placki ziemniaczane.Zniewalający przepis na udka z kurczaka pieczone z kapustąRewolucyjny przepis na kotlety schaboweProste metody pozyskania świeżych warzywźródło: haps/ instagram/@myhealthydishZapraszamy na nasz Instagramundefined

kapusta pekińska
01.03.2021 01:00 Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

Czekając na pierwsze nowalijki, sięgnijmy po kapustę pekińską. Mało kto wie, że należy ona do jednych z najzdrowszych warzyw. Dlaczego warto ją jeść?Zalety kapusty pekińskiejNiedoceniana kapusta pekińska ma ogrom cennych właściwości. Po pierwsze warzywo posiada działania antybakteryjne i przeciwzapalne. Dodatkowo jak podaje portal Poradnik Zdrowie, jej spożywanie zmniejsza ryzyko chorób serca.Warzywo z powodzeniem mogą spożywać osoby, które znajdują się na diecie. Powód? Zawiera ono niewiele kalorii - w jej 100 gramach znajduje się jedynie 40 kcal.Kapusta pekińska jest również cennych źródłem odpowiadającej za podnoszenie naszej odporności witaminy C. Znajdziemy w niej również żelazo oraz szczególnie ważny dla kobiet w ciąży - kwas foliowy.W jaki sposób wykorzystać w kuchni kapustę pekińską? Na początek warto zacząć od pysznej surówki, która z pewnością urozmaici nasz obiad!Pyszna surówka z kapusty pekińskiej - przepisSkładniki:1 główka kapusty pekińskiej1 marchewka 1 jabłko0,5 selera1 cytryna3 łyżki oliwycukier sól i pieprz do smakuSposób wykonania:Na początek przygotuj sos. Wyciśnij sok z cytryny, dodaj cukier, sól i pieprz do smaku, a następnie wlej oliwę i zmiksuj ze sobą wszystkie składniki. Następnie zajmij się przygotowaniem warzyw. Poszatkuj kapustę pekińską, a obraną marchew, selera i jabłko pokrój na tzw. zapałkę.W dużej misce połącz kapustę z pozostałymi warzywami i zalej przygotowanym wcześniej sosem. Odstaw surówkę na godzinę do lodówki. Danie będzie pasować zarówno do dań mięsnych, jak i wegańskich.Szukasz innych pomysłów na pyszne surówki? Polecamy rewelacyjny przepis na surówkę z białej kapusty oraz z marchewki i chrzanu.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:źródło: poradnik zdrowie/ żywienie.abczdrowie.pl/ beszamel.se.plZapraszamy na nasz Instagram

Galaretkowiec w przepysznej odsłonie
28.02.2021 01:00 Przepis na galaretkowiec

Galaretkowiec jest wyjątkowym specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Wiele osób kojarzy ten smakołyk z czasami dzieciństwa i sama myśl o nim wywołuje nostalgię. Pyszny galaretkowiec idealnie sprawdzi się w roli deseru.

Pietruszka w formie zupy
28.02.2021 01:00 Przepis na zupę z korzenia pietruszki

Nie da się ukryć, że pietruszka odgrywa istotną rolę w kulinariach. Okazuje się, że z łatwością możemy przyrządzić z tego warzywa fantastyczną zupę, która wywoła zachwyt pośród domowników. Prośby o dokładkę są pewne.

Pierogi zachwyciły Roberta Makłowicza
28.02.2021 01:00 Pierogi, które zachwyciły Roberta Makłowicza

Nie da się ukryć, że pierogi należą do grona kultowych rodzimych potraw. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Robert Makłowicz w trakcie swojej wizyty na Podlasiu natknął się na pierogi w niecodziennym wydaniu.

sernik z rosą
27.02.2021 01:00 Przepis na sernik z rosą

Sernik z rosą to pyszny i efektowny pomysł na deser. Z pewnością ucieszy zarówno starszych, jak i młodszych smakoszy. Jak go wykonać? Zdradzamy jeden z najlepszych przepisów na ten smakołyk.

Tomasz Strzelczyk i jego sałatka jarzynowa
27.02.2021 01:00 Obłędny przepis Tomasza Strzelczyka na sałatkę jarzynową

Bez wątpienia Tomasz Strzelczyk potrafi zdziałać w kuchni cuda. Mistrz kuchni podzielił się swoją recepturą na sałatkę jarzynową. Efekt jest obłędny. Wszystko za sprawą odpowiedniego przygotowania i zastosowaniu najlepszych składników.

Środa Popielcowa i przykładowe menu
27.02.2021 01:00 Menu na Środę Popielcową, najlepsze przepisy

Nie da się ukryć, że Środa Popielcowa to istotny dzień dla katolików. Rozpoczyna on post, który trwa aż do Wielkanocy. Wierzące osoby muszą wówczas liczyć się z pewnymi kulinarnymi ograniczeniami. Jednak ścisły post w Środę Popielcową nie oznacza nudy w kuchni.

flaczki
26.02.2021 01:00 Kontrowersyjny dodatek do flaczków

Flaczki to danie, które często gości na naszych stołach. Zazwyczaj serwujemy je w tradycyjnej wersji, chociaż coraz większą popularnością cieszą się przeróżne modyfikacje tej potrawy. Szczególnie głośno jest o wegetariańskiej wersji dania, o której pisaliśmy tutaj.Szefowie kuchni uwielbiają kulinarne eksperymenty i nie boją się nietypowych połączeń smaków. Chociaż dodatek żółtego sera do flaczków na pierwszy rzut oka wydaje się dość kontrowersyjny, to przepis cieszy się wręcz ogromną popularnością wśród smakoszy.Poniżej prezentujemy nietypowy przepis na flaczki. Mamy nadzieję, że będzie on dla Was prawdziwą inspiracją do kulinarnych eksperymentów!Przepis na flaczki z żółtym seremSkładniki:2 kg flaków wołowych2 marchewki1 seler1 por3 ząbki czosnku300 g żółtego sera w kostcesól i pieprz do smakumajeranekpapryka słodka i ostragałka muszkatołowaimbirkolendra lubczykSposób wykonania:Umyj flaki pod bieżącą wodą, odsącz, podziel na mniejsze części i umieść w garnku. Następnie zalej je gorącą wodą i zagotuj (o tym, jak pozbyć się ich niezbyt przyjemnego zapachu przeczytacie w tym artykule).Gdy mięso zmięknie, odcedź je, przełóż do innego garnka i ponownie zalej świeżą wodą lub bulionem, a następnie zagotuj. Do wywaru dodaj przyprawy i zioła.Zetrzyj obraną marchewkę i selera na tarce o grubych oczkach, a pora pokrój na małe kawałki. Wszystkie warzywa przesmażcie na maśle i dodaj do zupy wraz z przeciśniętymi przez praskę trzema ząbkami czosnku. Gdy warzywa i flaki staną się miękkie, dodaj do zupy starty na grubych oczkach żółty ser. Całość dokładnie wymieszaj. Zupę podawaj z dodatkiem ulubionego pieczywa.Co sądzicie o takiej odsłonie flaczków?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Obłędny przepis Tomasza Strzelczyka na sałatkę jarzynowąBajońskie sumy za ekskluzywne produktyUkryte funkcje koszyków w Lidlu i w Biedronceundefinedźródło: newsy.gotujmy.plZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined

Paprykarz w wegetariańskiej odsłonie
26.02.2021 01:00 Paprykarz w nowej odsłonie

Smakowity paprykarz uchodzi za wyjątkowy smakołyk. Niektórzy uważają go wręcz za kultowy specjał, który kojarzy się z beztroskimi czasami dzieciństwa. Okazuje się, że paprykarz w bezmięsnej odsłonie jest równie smakowity.

Gołąbki
26.02.2021 01:00 Nietypowy przepis Tomasza Strzelczyka na gołąbki

Tradycyjne gołąbki są pysznym, ale dość czasochłonnym daniem. Nie zawsze mamy czas, aby spędzać długie godziny w kuchni. Swój sprytny patent na gołąbki jakiś czas temu zaprezentował kucharz i bloger kulinarny Tomasz Strzelczyk.Dzięki jego przepisowi przyrządzimy to danie o wiele szybciej. Będzie się ono jednak różnić od swojej tradycyjnej wersji: gołąbki nie będą zawijane, ale przekładane niczym zapiekanka. W jaki sposób przygotować tę potrawę?Przepis na nietypowe gołąbkiSkładniki:1 średnia kapusta włoska500 g mięsa mielonego wieprzowego500 g mięsa mielonego wołowego250 g ugotowanego ryżuduża ugotowanych garść suszonych grzybówśrednia cebulaząbek czosnkuduża garść płatków owsianych namoczonych w mleku150 g pomidorów z puszkiłyżka soliłyżka pieprzu czarnego2 jajkaSposób wykonania:Zdejmij kilka liści kapusty i wrzuć je do garnka z gotującą się wodą. Po 10 minutach przełóż je na talerz i zabierz się za przygotowanie farszu.Na rozgrzaną patelnią wrzuć pokrojoną cebulę, a gdy ta się zeszkli, dorzuć do niej pokrojone ząbki czosnku. Podsmaż je jeszcze przez minutę i zdejmij z ognia. W dużej misce wymieszaj ze sobą dwa rodzaje mięsa, kolejno dodaj ugotowany ryż, cebulę z patelni, namoczone w mleku płatki owsiane i ugotowane suszone grzyby, posiekane pomidory z puszki oraz 2 surowe jajka. Wszystko dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy farsz wyrób rękoma.Naczynie żaroodporne obłóż liśćmi kapusty. Następnie rozprowadź na nim cienką warstwę mięsa, na której wyłóż na nim kolejne liście tak, aby pokryły one ścianki naczynia. Posmaruj je mięsem i ponownie kolejną warstwę, pamiętaj, że ostatnia z nich ma zostać przykryta liściem.Taką gołąbkową zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę.Na kanale Tomasz Strzelczyka na You Tube - ODDASZFARTUCHA można dokładnie obejrzeć proces przygotowania niezwykłych gołąbków. Z niego pochodzi również powyższe zdjęcia.Na naszej stronie znajdziesz o wiele więcej niezwykłych pomysłów na gołąbki. Pisaliśmy między innymi o ich rosyjskiej wersji oraz podawaliśmy przepis na to danie autorstwa samego Roberta Makłowicza!Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Paprykarz w nowej odsłonieNaleśniki z 1 składnikaNajlepsza mąka do placków ziemniaczanychźródło: lelumZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefinedundefined

naleśniki
26.02.2021 01:00 Naleśniki z 1 składnika

Lubisz tradycyjne naleśniki, ale nie możesz ich jeść, ponieważ jesteś na diecie bezcukrowej lub bezglutenowej? Mamy dla Ciebie doskonałą informację! Doskonałą alternatywą dla tradycyjnej wersji tego dania będą naleśniki zrobione z kaszy gryczanej.Kasza gryczana niepalona ma średni indeks glikemiczny, dlatego mogą ją jeść osoby z insulinoopornością oraz cukrzycą typu II. Dodatkowo zawiera ona wiele cennych składników odżywczych takich jak np. potas, magnez oraz miedź.Naleśniki z kaszy gryczanej są prostym daniem, które doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i podwieczorek. W jaki sposób je wykonać? Poniżej podajemy przepis!Przepis na naleśnika z kaszy gryczanejSkładniki:250 g kaszy gryczanej300 ml wodyszczypta solioliwa z oliwek do smażeniaSposób wykonania:Zalej wodą kaszę gryczaną. Dodaj do niej sól i zblenduj na gładką masę. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni. Z jednej porcji wychodzi około 7 dużych i dość grubych naleśników. Jeśli chcecie, aby były one cieńsze, możecie dodać więcej wody.Ciasta na naleśniki ma dość lepką konsystencję, dlatego po wylaniu go na patelnię, użyj łyżki, aby lepiej je rozprowadzić.Naleśniki smaczne są zarówno na słodko ( np. dodatkiem ulubionego dżemu, miodu lub syropu z agawy), jak i na słono (np. z warzywami i serem feta lub kozim).Wolisz klasyczną wersję naleśników? Polecamy Ci nasz artykuł, z którego dowiesz się, z jakiego sekretnego przepisu korzystały nasze babcie oraz poznasz tajniki idealnego ciasta na te pyszne placuszki.Wypróbujesz naleśniki z kaszy gryczanej?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Kurczak z rozkosznie chrupiącą skórką, prosty przepisCzy można gotować rosół na mrożonym mięsie?Mięso, sery i warzywa za ułamek ceny w Biedronceźródło: kodrownowagi.plZapraszamy na nasz Instagram

Sałatka lwowska od Magdy Gessler
25.02.2021 01:00 Gessler podała przepis na sałatkę lwowską

Sałatka lwowska smakuje obłędnie i momentalnie znika z talerzy. Domownicy z pewnością będą łasi na dokładkę. Wystarczy wykorzystać przepis od słynnej restauratorki. Magda Gessler ponownie okazała się niezawodna.

Naleśniki
25.02.2021 01:00 Najszybsze naleśniki pod słońcem, tylko 2 składniki

Naleśniki to doskonały sposób na rozpoczęcie pełnego wrażeń dnia. Niestety, zazwyczaj to danie jest zarezerwowane jedynie dla długich, weekendowych poranków, a na co dzień zadowalamy się co najwyżej pospolitymi kanapkami. Ten stan rzeczy nie musi pozostać bez zmiany. Genialny przepis na naleśniki z 2 składników z miejsca skradnie twoje serce i na stałe zagości w śniadaniowym jadłospisie, nie uwierzysz jakie to proste.

Zupa szczawiowa w ekspresowym wydaniu
25.02.2021 01:00 Zupa szczawiowa w 15 minut

Bez wątpienia zupa szczawiowa ma wielu miłośników. Specjał cechuje się wyjątkowym smakiem, który ciężko porównać do czegokolwiek innego. Okazuje się, że pyszna zupa szczawiowa może być przygotowana nawet w 15 minut.

Chrzan można zetrzeć w prosty sposób
25.02.2021 01:00 Prosty sposób na domowy tarty chrzan

Smakowity chrzan niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Niektórzy mogliby jadać go niemal codziennie. Niestety, tarcie chrzanu jest uciążliwą czynnością. W jej trakcie nietrudno o łzy. Jak możemy temu zaradzić?

Pierogi od babci mistrza kuchni
24.02.2021 01:00 Bajeczne pierogi ruskie w wykonaniu Tomasza Strzelczyka i babci Marysi

Pierogi są szlagierem naszej rodzimej kuchni. Niektórzy smakosze mogliby je zajadać niemal codziennie. Uwielbiany mistrz kuchni przygotował pierogi razem z 88-letnią babcią. Warto wypróbować ten przepis.

Naleśniki - najlepszy przepis
24.02.2021 01:00 Przepis na naleśniki z serem i rodzynkami

Naleśniki jedynie pozornie wydają się prostą potrawą, która nie wymaga żadnej specjalistycznej wiedzy. Jednak nawet w tak prostej recepturze ukryte są sekrety, które mogą sprawić, że danie nie zostanie przygotowane w należyty sposób.Każdy z nas choć raz w życiu spróbował ich podczas obiadu czy kolacji. Nasze mamy i babcie smażyły je nie tylko w celu nakarmienia swojej rodziny - z naleśników można zrobić świąteczne krokiety, które tak bardzo są przez wszystkich wychwalane.

Kotlety schabowe będą znacznie lepsze
24.02.2021 01:00 Jak przyrządzić kruche i soczyste kotlety schabowe?

Aby kotlety schabowe były przepyszne, trzeba włożyć w nie odrobinę pracy. Czas jaki się na nie poświęca jest jednak wart, ponieważ zachwyt domowników nad schabowymi będzie ogromny - wystarczy wymoczyć mięso w mleku, a podczas jedzenia będzie doskonałe. Idealne schabowe są dla wielu ludzi niedoścignionym wzorcem. Mnóstwo osób skarży się na suche i żylaste mięso, odpadającą panierkę czy brak wyraźnego smaku. Wszystkie te problemy są banalnie łatwe do rozwiązania - wystarczy zastosować się do poniższych porad.

Syrop imbirowy domowej roboty
24.02.2021 01:00 Receptura na syrop imbirowy z kurkumą i miodem

Syrop imbirowy skrywa w swoim wnętrzu wiele cennych składników, które wpływają na naszą odporność. Taki dodatek do jadłospisu idealnie sprawdzi się, kiedy tak łatwo o przeziębienia. Tym razem syrop imbirowy wzbogacimy o wyjątkowe składniki.

Pasta na kanapki
23.02.2021 01:00 Wyborna pasta kanapkowa z ogórków kiszonych

Smakowita pasta jajeczna jeszcze nigdy nie była tak pyszna. Za sprawą dodatku w postaci ogórków kiszonych, zyskuje ona wyjątkowych walorów, które wprawią kubki smakowe w stan ekstazy. Kanapki w tej odsłonie zasmakują każdemu.

Smalec w przepysznej odsłonie
23.02.2021 01:00 Przepis na domowy smalec z chrupiącymi skwarkami

Smakowity smalec należy do grona smarowideł, które znacznej części osób kojarzy się z czasami beztroskiego dzieciństwa. Dawniej ten dodatek smakował zupełnie inaczej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ponownie skosztować wybornego smalcu, jak u babci.

Gołąbki w tradycyjnym przepisie
22.02.2021 01:00 Wyborny przepis na tradycyjne gołąbki

Gołąbki są zdecydowaną klasyką polskiej kuchni - Polacy nie mogą się im oprzeć, ponieważ ich smak jest doprawdy wyborny. Jak jednak należy je optymalnie gotować? Z użyciem pokrywki, czy może bez niej? Poniżej zdradzamy najlepszą metodę. Idealne gołąbki złożone są z delikatnej i rozpływającej się w ustach kapusty otoczonej aromatycznym sosem. Wewnątrz liści znaleźć powinien się soczysty farsz, który również jest bardzo delikatny. Dzięki temu przepisowi będziesz dokładnie wiedział jak je ugotować.

Mazurek
21.02.2021 01:00 Prosty przepis na mazurek kajmakowy

Jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych ciast, które kojarzą się ze świętami wielkanocnymi, jest mazurek kajmakowy. Warto zwrócić również uwagę na jego efektowny wygląd. Poniżej podajemy prosty przepis na ten pyszny wypiek.Prosty przepis na mazurek kajmakowySkładniki:Ciasto:300 g mąki pszennej150 g masła80 g cukru pudru1 jajko w rozmiarze MDodatkowo:ok. 180 g dżemu, najlepiej o kwaśnym smaku np. z porzeczki lub owoców leśnych1 puszka masy krówkowejSposób wykonania:Z mąki, jajka, cukru pudru i masła zagnieć ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego jednolite ciasto. Owiń je w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.Po tym czasie rozwałkuj ciasto na duży placek, najlepiej od razu na papierze do pieczenia. Przytnij je tak, aby powstał prostokąt i przełóż na blachę. Z pozostałych resztek uformuj wałeczki i zrób brzeg. Dżem przetrzyj przez sitko, tak aby nie było w nim żadnych pestek, a następnie rozsmaruj go na cieście.Ciasto piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (grzałka góra -dół) przez około 25 minut, aż brzegi się zarumienią. Rozmieszaj masę krówkową w miseczce, aby zrobiła się gładka i miękka. Rozsmaruj ją na ostudzonym cieście.Udekoruj mazurek wedle uznania. Możesz wykorzystać między innymi: gorzką czekoladę, płatki migdałów oraz suszone morele.Szukasz innych pomysłów na pyszne ciasta? Polecamy między innymi przepis na sernik wiedeński autorstwa siostry Anastazji oraz prosty sposób na domową szarlotkę.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Szczegóły najnowszej oferty spożywczej BiedronkiNowa odsłona sałatki jarzynowejJak długo można przechowywać rosół?źródło: domowe-wypieki.plZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined

Kiełbasa w przepysznej odsłonie
21.02.2021 01:00 Bajeczny przepis na prosty obiad z kiełbasy

Nie da się ukryć, że kiełbasa odgrywa istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na wielbiciela mięsnych specjałów. Okazuje się, że kiełbasa może być jeszcze pyszniejsza. Wystarczy wypróbować recepturę Tomasza Strzelczyka.

Naleśniki
21.02.2021 01:00 W jakiej kolejności dodawać składniki do naleśników?

Naleśniki pozornie wydają się prostą potrawą, która nie wymaga żadnej specjalistycznej wiedzy. Jednak nawet w tak prostej recepturze ukryte są pułapki, które mogą sprawić, że danie nie będzie nadawało się do jedzenia. Idealne naleśniki powinny być cienkie, aksamitne i elastyczne - tak aby z łatwością można było wypełnić je farszem i podawać z ulubionymi składnikami. Pod żadnym pozorem nie możemy pozwolić, by opiły się tłuszczem, ból brzucha po kilku sztukach jest wtedy gwarantowany.

Gofry z opiekacza
21.02.2021 01:00 Prosty przepis na nietypowe gofry

Smakowite gofry są uwielbiane niemal na całym świecie. Można serwować je z rozmaitymi dodatkami. Niektórzy z miłą chęcią zajadaliby je znacznie częściej. Nic nie stoi na przeszkodzie, o ile mamy opiekacz.