Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Przepis

ciasto z truskawkami
24.05.2024 09:07 Na Dzień Matki podam ciasto z truskawkami z przepisu Heni. W życiu nie jadłam lepszego

Ciasto na Dzień Matki będzie słodką niespodzianką dla każdej Mamy. Dlatego polecam przepis Heni na ciasto z budyniem, truskawkami i galaretką. Wypiek rozpływa się w ustach i aż prosi się o dokładkę. 

sernik izaura
23.05.2024 16:20 Sąsiadka dała mi przepis na swój słynny sernik Izaura. Tak pyszne ciasto mógłbym jeść codziennie

Niezwykłe połączenie sernika z ciastem kakaowym, potocznie zwanym murzynkiem, ma mieć swoje korzenie w latach 80. ubiegłego wieku. W dalszym ciągu stanowi jednak atrakcyjny deser, który z tym przepisem na pewno wyjdzie doskonały.

młoda kapusta
23.05.2024 14:56 Siekam młodą kapustę i mieszam z kilkoma dodatkami. Ta surówka jest lepsza niż z restauracji

Czy w domu da się przyrządzić surówkę jak z restauracji? Taką właśnie robię z młodej kapusty. Surówka ma świeży i jednocześnie wyrazisty smak. Pasuje do niemal wszystkich dań obiadowych.

gołąbki
23.05.2024 12:49 Jak dla mnie nie ma lepszych gołąbków. Cały sekret tkwi w kapuście, mało kto tak robi

Gołąbki są smacznym i lubianym daniem obiadowym. Robię je z wyjątkowej kapusty, która znakomicie do nich pasuje. Sekret smaku gołąbków zależy właśnie od tego warzywa. Poznajcie mój przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. 

ogórki małosolne
22.05.2024 19:04 Tak ogórki małosolne robiła moja babcia. Z tym przepisem wychodzą pyszne i chrupiące

Ogórki małosolne czarują świeżym i lekko kwaskowym, a nawet nieco słodkim smakiem. Zawsze wychodzą mi pyszne i chrupiące. Sekretem ogórków małosolnych jest przepis babci. Poznajcie go, bo warto. 

sałatka z jajkiem
22.05.2024 08:04 Zrobienie tej sałatki zajmuje mi 15 minut. Syci na długo i nie ma w sobie ani łyżeczki majonezu

Przygotowanie tej ekspresowej sałatki zajmuje tyle co ugotowanie jajek na twardo. Tymczasem efekt jest piorunujący, jest ona bowiem nie tylko bardzo smaczna, lecz także sycąca i zarazem niskokaloryczna. Warto dołączyć ten przepis do swojego zbioru sposobów na lżejsze i mniej kaloryczne jedzenie.

placki ziemniaczane
21.05.2024 22:18 Zapomnij o tłuszczu. Chrupiące placki ziemniaczane z powodzeniem zrobisz bez niego

Placki ziemniaczane, choć pyszne nie należą do dań dietetycznych. Smażone na tłuszczu, wpijają go. Jednak teraz to pyszne danie przyrządzisz bez grama tłuszczu. Placki ziemniaczane wyjdą chrupiące jak nigdy dotąd. 

deser
21.05.2024 20:37 Wlewam mleko i jajka do herbatników i odpalam blender. Ten deser to hit w moim domu

Zjadłbyś coś słodkiego? Zrób pyszny i prosty deser. Przyda się mleko, jajka, herbatniki i jeszcze kilka składników. Dzięki temu przepisowi zrobisz deser, że palce lizać. Każdy łasuch zje go z apetytem. 

formowanie placków ziemniaczanych
21.05.2024 11:42 To najlepsze placki ziemniaczane, jakie jadłem w życiu. Co za genialny pomysł

Koniecznie spróbuj tych placków ziemniaczanych. Są zupełnie inne niż te tradycyjne, a w dodatku sprawdzą się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale też jako przekąska. Wykonanie jest banalnie proste, a smak placków zachwyci każdego. Zrobisz je raz, a rodzina będzie domagała się ich znacznie częściej.

Smażone ser z kminkiem i Tomasz Strzelczyk
21.05.2024 09:44 Strzelczyk pokazał, jak robi smażony ser z kminkiem. Teraz cała rodzina błaga o więcej

Tomasz Strzelczyk pokazał swój sposób na smażony ser. Dzięki kminkowi jest aromatyczny i smakuje wybornie. Przygotowanie jest banalnie proste, więc bezproblemowo zrobisz go dla swojej rodziny. Nie zwlekaj, poznaj sposób znanego kucharza i zaskocz domowników, na pewno poproszą o dokładkę. 

ciasto z brzoskwiniami
20.05.2024 21:46 Pokrój brzoskwinie i wymieszaj je z mlekiem skondensowanym. Rodzina bez przerwy prosi mnie o to ciasto

Wszyscy kochają takie przepisy. Ekspresowe ciasto bez pieczenia składa się z kruchego, słodkiego spodu i śmietankowej masy. Sekret tego przepisu leży w gotowych produktach, które znacznie przyspieszają przygotowanie, nie psując jednocześnie efektu. Jesteście gotowi na taki specjał?

zupa w chlebie
20.05.2024 20:26 Przepis na tę starą zupę przywiozłem z Austrii. Jest tania, smaczna i sycąca

Szukasz przepisu na pyszną i sycącą zupę? Ten patent pochodzi z Austrii i robi prawdziwą furorę w moim domu. Najważniejsze, że przygotowuje się ją w kilka chwil z niedrogich  składników. Wypróbujesz i z pewnością wrócisz do niej nie raz.         

cukinia marynowana
20.05.2024 19:00 Od lat marynuję cukinię w indyjskim stylu. Dzięki tym przyprawom jest wyrazista w smaku

Ta prosta sałatka zmienia oblicze cukinii ze znanego nam dobrze, ogórkopodobnego warzywa w niecodzienny przysmak o tysiącu smaków. Podążamy do tego celu drogą kuchni dalekiego wschodu, a konkretnie królestwa indyjskich przypraw.

wątróbka na patelni
20.05.2024 13:03 Podsmażam wątróbkę i dodaję do niej masło. Potrawa dosłownie rozpływa się w ustach

Prosta zapiekanka, która nie wymaga nawet piekarnika, będzie miłą odmianą dla miłośników mięsnych obiadów. Wątróbka, najłatwiej dostępna i tania z całej kategorii podrobów, to źródło niewyczerpanych inspiracji kulinarnych, co udowadnia ten przepis.

ogórki konserwowe
20.05.2024 09:17 Wszyscy robią kiszone, a ja wolę te. Takie ogórki to w moim domu przebój

Oto prosty i sprawdzony przepis na doskonałe ogórki lepsze, niż te ze sklepu. Ogórki w occie nie cieszą się takim uznaniem jak te kiszone tradycyjnie w solance, ale niesłusznie. Z tym przepisem wychodzą chrupiące i po prostu pyszne.

malinowa chmurka
19.05.2024 17:25 Takie ciasto w tym roku podam na Dzień Matki. Do jego zrobienia nie potrzeba piekarnika

Już za tydzień Dzień Matki. Z tej okazji warto przygotować apetyczne ciasto dla naszych kochanych Mam. Malinowa chmurka bez pieczenia będzie tu idealnym wyborem. Poznaj przepis na ten wspaniały smakołyk. 

kiszony agrest
19.05.2024 08:48 Żadne ogórki, żadna kapusta. W sezonie robię kiszony agrest, rodzina za nim przepada

Kiszone… co? – zapytają niektórzy, nienawykli do przygotowywania słonych przetworów z owoców. Ale agrest przecież nadaje się doskonale do słoików, przygotowany podobnie jak ogórki – w końcu nie jest kwintesencją słodyczy, a ciekawą mieszanką kwaśnego, słodkawego i cierpkiego. Warto, choćby na próbę, przyrządzić raz taki agrestowy przysmak.

mizeria
18.05.2024 23:25 Siekam, a potem sypię do mizerii. W tej wersji smakuje mi najlepiej

Mizeria jest pyszny dodatkiem do wielu dań obiadowych. Zwykle dodajemy do niej koperek. Jednak ja zastąpiłam go innym warzywem. Mizeria wychodzi pyszna i nieco inna niż zazwyczaj. Polecam ją każdemu w takim wydaniu. 

dżem z truskawek
18.05.2024 20:11 Ten przepis na dżem z truskawek dostałam od babci. Nie ma w nim grama cukru

Truskawkom tak trudno się oprzeć. Warto zrobić z tych owoców apetyczny dżemu. Polecam przepis od babci na dżem z truskawek, w którym nie ma ani grama cukru. Jest dietetyczny i pełen smaku. 

koperek w słoikach
18.05.2024 10:21 Kroję i układam warstwami w słoikach. To najlepszy sposób na świeży koperek na zimę

Mrożony koperek (zazwyczaj trzymany w pudełku po lodach) znamy wszyscy. Jest jednak jeszcze kilka sposób na konserwowanie ziół na zimę, a oto jeden z nich. Sprawdza się świetnie w wypadku koperku i nie tylko. Koniecznie sprawdź ten sprytny sposób na koperek.

lody kanapka
17.05.2024 20:41 Lody w wafelku jak w dzieciństwie. Teraz robię je w domu z zaledwie dwóch składników

Przepis na lody nie mógłby być prostszy. Łączymy w mikserze dwa składniki i „faszerujemy” nimi dwa płatki wafli. Efekt? Lody, które zachwycą tych, którzy pamiętają je z dzieciństwa, jak również tych, dla których będą nowością.

Bartek Kieżun i dorada
17.05.2024 20:35 Upiecz rybę jak w Neapolu i zaskocz gości. Ten prosty przepis zdradza znany podróżnik kulinarny

Bartek Kieżun, znany jako Krakowski Makaroniarz, autor książek kucharskich, fotograf i badacz historii kuchni, zabiera nas w kolejną podróż. Zwiedzimy z nim Neapol, a zatem także słynne starożytne Pompeje i krater Wezuwiusza. A przede wszystkim objemy się pizzą, makaronem i rybami.

domowe krakersy
17.05.2024 19:35 Domowe krakersy z pietruszką to ostatnio hit w moim domu. Żałuję, że wcześniej ich nie znałem

Czy wiedziałaś, że pyszne ziołowe krakersy maślane można łatwo przygotować samodzielnie? Są dzięki temu nie tylko zdrowsze i mają pewny skład. Są także pyszniejsze – choćby dlatego, że przygotowane z sercem. A pewnie także z prozaicznego powodu, że można wzbogacić je o ulubione dodatki.

chleb z patelni
17.05.2024 17:37 Ten chleb bez pieczenia to hit w moim domu. Robię go na każdy weekend

Wbrew powszechnemu przekonaniu, przygotowanie chleba nie wymaga nawet piekarnika. Zamiast piec go w piecu, można chleb „usmażyć” – przygotować pod przykryciem na patelni. Efektem tego przepisu nie jest żaden zamiennik, ale chleb z prawdziwego zdarzenia – drożdżowy, dwukrotnie wyrastający, chrupki pszenny wypiek.

sałatka
17.05.2024 16:52 Rączka zrobił wiosenną sałatkę z mniszka. Teraz w domu jemy ją kilka razy na tydzień

Jeśli zależy ci na smaku i zdrowiu, zrób sałatkę z mniszka lekarskiego. Jest tak apetyczna, że przyrządzam ją nawet kilka razy w tygodniu. Przepis Remigiusza Rączki jest wart wypróbowania w kuchni każdego smakosza. 

mizeria z koperkiem
16.05.2024 16:22 Wiosną zawsze przyrządzam tę wersję mizerii. Sezonowy dodatek bosko podkręca jej smak

Zwykła mizeria podkręcona w bardzo prosty sposób zmienia się nie do poznania. Zawsze warto próbować swoich sił w takich eksperymentach, by w końcu znaleźć przepis doskonały i smak, za którym tęskniły będą nasze wnuki tak jak my tęsknimy za najprostszymi przepisami naszych babć.

szybki obiad
16.05.2024 15:43 Łączę mięso z ziemniakami i wstawiam do piekarnika. Nie znam lepszego sposobu na szybki obiad

Gdy nie mam czasu na gotowanie, to sięgam po ten przepis. Przyrządzam szybki obiad z mięsa i ziemniaków. Smaczne danie cieszy się dużym powodzeniem wśród domowników. Z czystym sumieniem polecam ten przepis nie tylko dla zabieganych.

obiad
15.05.2024 19:22 Ułóż ziemniaki, cebulę i plastry schabu. Mój mąż co tydzień prosi o ten obiad

Obiad ze schabu to jest nie tylko smaczny, pożywny, ale też prosty w przygotowaniu. Robię go z tego przepisu, a danie wychodzi pyszne i soczyste. Dlatego polecam tę recepturę każdemu smakoszowi.