Ciasto na Dzień Matki będzie słodką niespodzianką dla każdej Mamy. Dlatego polecam przepis Heni na ciasto z budyniem, truskawkami i galaretką. Wypiek rozpływa się w ustach i aż prosi się o dokładkę.
Niezwykłe połączenie sernika z ciastem kakaowym, potocznie zwanym murzynkiem, ma mieć swoje korzenie w latach 80. ubiegłego wieku. W dalszym ciągu stanowi jednak atrakcyjny deser, który z tym przepisem na pewno wyjdzie doskonały.
Czy w domu da się przyrządzić surówkę jak z restauracji? Taką właśnie robię z młodej kapusty. Surówka ma świeży i jednocześnie wyrazisty smak. Pasuje do niemal wszystkich dań obiadowych.
Gołąbki są smacznym i lubianym daniem obiadowym. Robię je z wyjątkowej kapusty, która znakomicie do nich pasuje. Sekret smaku gołąbków zależy właśnie od tego warzywa. Poznajcie mój przepis na pyszny obiad dla całej rodziny.
Ogórki małosolne czarują świeżym i lekko kwaskowym, a nawet nieco słodkim smakiem. Zawsze wychodzą mi pyszne i chrupiące. Sekretem ogórków małosolnych jest przepis babci. Poznajcie go, bo warto.
Przygotowanie tej ekspresowej sałatki zajmuje tyle co ugotowanie jajek na twardo. Tymczasem efekt jest piorunujący, jest ona bowiem nie tylko bardzo smaczna, lecz także sycąca i zarazem niskokaloryczna. Warto dołączyć ten przepis do swojego zbioru sposobów na lżejsze i mniej kaloryczne jedzenie.
Placki ziemniaczane, choć pyszne nie należą do dań dietetycznych. Smażone na tłuszczu, wpijają go. Jednak teraz to pyszne danie przyrządzisz bez grama tłuszczu. Placki ziemniaczane wyjdą chrupiące jak nigdy dotąd.
Zjadłbyś coś słodkiego? Zrób pyszny i prosty deser. Przyda się mleko, jajka, herbatniki i jeszcze kilka składników. Dzięki temu przepisowi zrobisz deser, że palce lizać. Każdy łasuch zje go z apetytem.
Koniecznie spróbuj tych placków ziemniaczanych. Są zupełnie inne niż te tradycyjne, a w dodatku sprawdzą się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale też jako przekąska. Wykonanie jest banalnie proste, a smak placków zachwyci każdego. Zrobisz je raz, a rodzina będzie domagała się ich znacznie częściej.
Tomasz Strzelczyk pokazał swój sposób na smażony ser. Dzięki kminkowi jest aromatyczny i smakuje wybornie. Przygotowanie jest banalnie proste, więc bezproblemowo zrobisz go dla swojej rodziny. Nie zwlekaj, poznaj sposób znanego kucharza i zaskocz domowników, na pewno poproszą o dokładkę.
Wszyscy kochają takie przepisy. Ekspresowe ciasto bez pieczenia składa się z kruchego, słodkiego spodu i śmietankowej masy. Sekret tego przepisu leży w gotowych produktach, które znacznie przyspieszają przygotowanie, nie psując jednocześnie efektu. Jesteście gotowi na taki specjał?
Szukasz przepisu na pyszną i sycącą zupę? Ten patent pochodzi z Austrii i robi prawdziwą furorę w moim domu. Najważniejsze, że przygotowuje się ją w kilka chwil z niedrogich składników. Wypróbujesz i z pewnością wrócisz do niej nie raz.
Ta prosta sałatka zmienia oblicze cukinii ze znanego nam dobrze, ogórkopodobnego warzywa w niecodzienny przysmak o tysiącu smaków. Podążamy do tego celu drogą kuchni dalekiego wschodu, a konkretnie królestwa indyjskich przypraw.
Prosta zapiekanka, która nie wymaga nawet piekarnika, będzie miłą odmianą dla miłośników mięsnych obiadów. Wątróbka, najłatwiej dostępna i tania z całej kategorii podrobów, to źródło niewyczerpanych inspiracji kulinarnych, co udowadnia ten przepis.
Oto prosty i sprawdzony przepis na doskonałe ogórki lepsze, niż te ze sklepu. Ogórki w occie nie cieszą się takim uznaniem jak te kiszone tradycyjnie w solance, ale niesłusznie. Z tym przepisem wychodzą chrupiące i po prostu pyszne.
Już za tydzień Dzień Matki. Z tej okazji warto przygotować apetyczne ciasto dla naszych kochanych Mam. Malinowa chmurka bez pieczenia będzie tu idealnym wyborem. Poznaj przepis na ten wspaniały smakołyk.
Kiszone… co? – zapytają niektórzy, nienawykli do przygotowywania słonych przetworów z owoców. Ale agrest przecież nadaje się doskonale do słoików, przygotowany podobnie jak ogórki – w końcu nie jest kwintesencją słodyczy, a ciekawą mieszanką kwaśnego, słodkawego i cierpkiego. Warto, choćby na próbę, przyrządzić raz taki agrestowy przysmak.
Mizeria jest pyszny dodatkiem do wielu dań obiadowych. Zwykle dodajemy do niej koperek. Jednak ja zastąpiłam go innym warzywem. Mizeria wychodzi pyszna i nieco inna niż zazwyczaj. Polecam ją każdemu w takim wydaniu.
Truskawkom tak trudno się oprzeć. Warto zrobić z tych owoców apetyczny dżemu. Polecam przepis od babci na dżem z truskawek, w którym nie ma ani grama cukru. Jest dietetyczny i pełen smaku.
Mrożony koperek (zazwyczaj trzymany w pudełku po lodach) znamy wszyscy. Jest jednak jeszcze kilka sposób na konserwowanie ziół na zimę, a oto jeden z nich. Sprawdza się świetnie w wypadku koperku i nie tylko. Koniecznie sprawdź ten sprytny sposób na koperek.
Przepis na lody nie mógłby być prostszy. Łączymy w mikserze dwa składniki i „faszerujemy” nimi dwa płatki wafli. Efekt? Lody, które zachwycą tych, którzy pamiętają je z dzieciństwa, jak również tych, dla których będą nowością.
Bartek Kieżun, znany jako Krakowski Makaroniarz, autor książek kucharskich, fotograf i badacz historii kuchni, zabiera nas w kolejną podróż. Zwiedzimy z nim Neapol, a zatem także słynne starożytne Pompeje i krater Wezuwiusza. A przede wszystkim objemy się pizzą, makaronem i rybami.
Czy wiedziałaś, że pyszne ziołowe krakersy maślane można łatwo przygotować samodzielnie? Są dzięki temu nie tylko zdrowsze i mają pewny skład. Są także pyszniejsze – choćby dlatego, że przygotowane z sercem. A pewnie także z prozaicznego powodu, że można wzbogacić je o ulubione dodatki.
Wbrew powszechnemu przekonaniu, przygotowanie chleba nie wymaga nawet piekarnika. Zamiast piec go w piecu, można chleb „usmażyć” – przygotować pod przykryciem na patelni. Efektem tego przepisu nie jest żaden zamiennik, ale chleb z prawdziwego zdarzenia – drożdżowy, dwukrotnie wyrastający, chrupki pszenny wypiek.
Jeśli zależy ci na smaku i zdrowiu, zrób sałatkę z mniszka lekarskiego. Jest tak apetyczna, że przyrządzam ją nawet kilka razy w tygodniu. Przepis Remigiusza Rączki jest wart wypróbowania w kuchni każdego smakosza.
Zwykła mizeria podkręcona w bardzo prosty sposób zmienia się nie do poznania. Zawsze warto próbować swoich sił w takich eksperymentach, by w końcu znaleźć przepis doskonały i smak, za którym tęskniły będą nasze wnuki tak jak my tęsknimy za najprostszymi przepisami naszych babć.
Gdy nie mam czasu na gotowanie, to sięgam po ten przepis. Przyrządzam szybki obiad z mięsa i ziemniaków. Smaczne danie cieszy się dużym powodzeniem wśród domowników. Z czystym sumieniem polecam ten przepis nie tylko dla zabieganych.
Obiad ze schabu to jest nie tylko smaczny, pożywny, ale też prosty w przygotowaniu. Robię go z tego przepisu, a danie wychodzi pyszne i soczyste. Dlatego polecam tę recepturę każdemu smakoszowi.