Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Przepis

deser z biszkoptami
05.05.2024 10:44 Wlewam ciasto do foremki i upycham biszkopty. Ten deser mógłbym jeść non stop

Ten deser to wariacja na temat ciast bez pieczenia. Wyróżnia go wyraźnie cytrynowy smak pochodzący ze świeżych owoców. To doskonała, niezwykle łatwa w przygotowaniu przekąska dająca orzeźwienie, którego czasem tak potrzeba w upalne dni.

gotowa zapiekanka
05.05.2024 10:40 Robię to na obiad, gdy brakuje mi pomysłów. Rodzina co tydzień prosi o tę zapiekankę

Co dziś zrobić na obiad? Najlepiej coś sycącego. Na drzewie genealogicznym włoskich potraw ta zapiekanka znajduje się gdzieś między klasycznym spaghetti bolognese a lazanią. Jest niezwykle prosta i szybka, a przede wszystkim pożywna i pyszna dzięki połączeniu niezwykłych walorów makaronu z sosem z zapiekanką pod beszamelem.

dżem z  rabarbaru
04.05.2024 22:03 Co roku o tej porze robię ten dżem. Jest idealny do naleśników i racuchów

Sezon na rabarbar rozpoczęty. Nie zwlekaj, tylko przygotuj dżem z tego warzywa. Sprawdzi się doskonale do naleśników, racuchów i innych słodkich przekąsek. Poznaj łatwy i szybki przepis na dżem i zaskocz swoich domowników. Ten smak zostanie z wami na dłużej. 

ciasto bez pieczenia
04.05.2024 11:22 Ostatnio to moje ulubione ciasto bez pieczenia. Wystarczy wlać masę do naczynia i poczekać

Ten szybki i niezwykle prosty deser to ciasto bez pieczenia składające się z dwóch warstw. Wystarczy rondelek i podstawowe składniki, a następnie kilka godzin w lodówce, by otrzymać tę smaczną i łatwą przekąskę.

czekolada na cieście francuskim
03.05.2024 17:52 Tabliczkę czekolady zawijam w ciasto francuskie. Ten deser przygotowuję w 1 minutę, ale znika znacznie szybciej

Jeśli chodzi o przepisy na desery, chyba nie da się prościej. Łączymy tu arkusz gotowego ciasta francuskiego i tabliczkę czekolady w przekąskę, która okazuje się zaskakująco bogata i pełna w smaku. Przypadnie do gustu zwłaszcza spragnionym słodyczy dzieciom, ale sprawdzi się też świetnie jako towarzyszka popołudniowej kawy.

quesadilla
03.05.2024 17:43 Gotowe placki kupuję w dyskoncie i w 10 minut mam danie dla niespodziewanych gości. W domu zawsze jest zapas

Jeśli wpadną do ciebie niespodziewani goście, podaj im to danie. Wystarczy, że masz pod ręką gotowe placki z dyskontu i jeszcze kilka składników. Wyczarujesz z nich smaczną i szybką potrawę. Każdy poprosi o dokładkę. 

makaron
03.05.2024 17:24 Biorę żółtka, ser, szparagi i robię taki wiosenny makaron, że znajomi wydzierają sobie przepis

Jeśli szukasz przepisu na wiosenny makaron, to dobrze trafiłaś. Zrób danie, obok którego żaden smakosz nie przejdzie obojętnie. Przydadzą się żółtka, ser i szparagi. Wyjdzie danie nie tylko pyszne, ale też szybkie i eleganckie. 

Wurstsalat
03.05.2024 16:13 Kroję w paski resztki wędlin, ogórka, cebulę i robię pyszną sałatkę. Przepis przywiozła ciocia z Niemiec

Różne warianty tej popularnej mięsnej sałatki występują w różnych regionach Niemiec, ale podstawowy przepis jest banalnie prosty – a to dopiero początek zalet tej zwykłej-niezwykłej potrawy. Ta sałatka z wędliny, marynowanej cebuli i kilku prostych dodatków to świetna propozycja na codzienny posiłek.

siekanie kapusty
03.05.2024 13:47 Siekam młodą kapustę, ścieram marchewkę i dodaję rzodkiewkę. Ta surówka pasuje do wszystkiego

Młoda kapusta to jeden z wiosennych sezonowych darów. Ponieważ okienko okazji, by się nią zajadać, nie jest długie, warto chwytać się każdej możliwości, by dodać ją do swojego jadłospisu. Ta surówka ukazuje młodą kapustę w pełnej krasie.

zalewanie biszkoptów masą
03.05.2024 08:42 Ułóż biszkopty w foremce i zalej tą masą. Nie znam prostszego przepisu na ciasto

Delikatne jak ptasie mleczko, słodko-kwaśne i ekspresowe w przygotowaniu – takie właśnie jest to cytrynowe ciasto. Nie trzeba go nawet piec – za bazę odpowiadają kupne biszkopty, a masę, którą je zalewamy, przygotujemy ekspresowo w rondelku.

pieczona kiełbasa
02.05.2024 12:43 Ponacinaj kiełbasę, zalej marynatą i upiecz. Ta wersja smakuje lepiej niż z grilla

Oto najlepszy sposób na przygotowanie kiełbasy jak z grilla, ale używając domowego piekarnika. W tej wersji nic nie tracimy ze smaku, a być może nawet na nim zyskujemy. A taka kiełbasa może zmienić się w pełnowartościową potrawę.

pomidory faszerowane
02.05.2024 11:57 Natnij pomidory, nafaszeruj koperkiem i zawiń w folię. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego

Oto przepis na sałatkę inną od wszystkich, jakie znamy. Marynowane pomidory świetnie komponują się z daniami z grilla. Ich dodatkową zaletą jest też to, że można – a właściwie należy – przygotować je na kilka godzin przed podaniem.

herbatniki z jabłkami
02.05.2024 08:59 Pokrój jabłka na plastry i ułóż na herbatnikach. Za ten deser ktoś powinien dostać medal

Oto niezwykle szybki przepis na ciasto przypominające jabłkowy strudel. Jest on o tyle nietypowy, że wymaga jednocześnie upieczenia ciasta i użycia gotowych herbatników. Dzięki takiej sztuczce ciasto jest jednocześnie kruche i miękkie, otrzymujemy więc deser o dwóch teksturach za cenę zaledwie kilku minut w kuchni.

sernik z wafelkami
01.05.2024 19:15 Taki sernik z wafelkami zrobię na majówkę. Z tym przepisem zawsze się udaje

Sernik na zimno z wafelkami to prawdziwe niebo w gębie. Robię go ze sprawdzonego przepisu Heni Foks, która robi bajecznie pyszne ciasta. Taki sernik będzie w sam raz na majówkę. Rodzina i znajomi zjedzą go z przyjemnością. 

ryba na obiad
01.05.2024 15:18 Zawijam wszystko w papier, kładę na blachę i zapiekam. W chwilę mam obiad na każdą kieszeń

Ten obiad zrobisz z przyjemnością. Wszystko dlatego, że jest zdrowy, pyszny i szybki w przygotowaniu. Oprócz tego nie wydasz na niego wiele pieniędzy, za to zyskasz mnóstwo smaku. Poznaj przepis, który zapewnia znakomity posiłek. 

gotowa zapiekanka
30.04.2024 14:13 Gdy nie mam pomysłu na obiad, robię tę szybką zapiekankę. Zawsze się udaje, a pracy jest tyle, co nic

Ta zapiekanka porowo-ziemniaczana to sposób na szybki i sycący obiad. Wystarczy zmieszać składniki, zalać sosem i wstawić do piekarnika – prościej już się nie da!

drożdżówki
30.04.2024 12:15 Takie drożdżówki z budyniem zrobię na majówkę. Nikt się im nie oprze na deser po grillu

Drożdżówki smakują zawsze, ale na majówkę sprawdzą się po prostu znakomicie. Mięciutkie, delikatne i pełne budyniu będą słodkim urozmaiceniem majowego wypoczynku. Po grillu sięgnij po drożdżówki, które rozpływają się w ustach. 

ciasto bez pieczenia
29.04.2024 18:22 To ciasto bez pieczenia robię z 5 składników. Całość zajmuje mi 20 minut, prościej się już nie da

Ciasto, którego przygotowanie zajmuje 20 minut? To możliwe z tym przepisem. Bez pieczenia, bez skomplikowanych receptur, po prostu sama przyjemność. Nie wierzysz? Sprawdź sama poniżej.

warzywna sałatka na majówkę
29.04.2024 17:45 W tym roku na majówkę podam taką sałatkę. Z grillowanym mięsem nic nie komponuje się lepiej

Ta sałatka musi znaleźć się na twoim majówkowym grillu. Świeże warzywa w pysznym sosie doskonale uzupełnią smak karkówki czy kiełbasy. Sałatka będzie również pyszną samodzielną przekąską. Sama zobacz, jakie pyszności się tam kryją. 

zupa na wiosnę
29.04.2024 17:18 Wygląda jak flaczki, a nie ma w niej grama mięsa. Tę lekką i pożywną zupę robię na wiosnę co i raz

Zupa na zdjęciu przypomina flaczki. Do jej przyrządzenia nie używam jednak tego dość kontrowersyjnego składnika. Moja wersja “flaczków” jest tak pyszna, że smakuje każdemu. Lekka i sycąca zarazem, na wiosnę jest jak znalazł.

kotlety i Tomasz Strzelczyk
29.04.2024 15:12 Strzelczyk ożywia kultowe danie PRL-u. Nadal jet pyszne i tanie

To danie zastępowało kotlety schabowe w czasach PRL-u. Teraz Tomasz Strzelczyk wraca do kultowej potrawy i nadaje jej bardziej współczesny smak. Taki obiad wychodzi, że palce lizać i jest na kieszeń każdego smakosza. 

Jajka zapiekane w bułkach
29.04.2024 10:00 Wydrąż bułkę i zapiecz w niej jajka. To teraz śniadaniowy hit

Jajka i bułka zawsze smakują na śniadanie. Jednak teraz te dwa produkty wykorzystaj w wyjątkowy sposób w kuchni. Bułkę wydrąż i zapiecz w niej jajka. Wyjdzie śniadanie, które już stało się hitem. 

ciasto z rabarbarem
28.04.2024 17:45 W sezonie zawsze piekę to ciasto z rabarbarem. Cała blacha znika do ostatniego okruszka

Na początku kwietnia rozpoczął się sezon na rabarbar. To dobry pretekst, aby zrobić z niego ciasto. To, które chcę ci pokazać, idealnie łączy słodycz bezy z kwaskowatym smakiem rabarbaru. Idealnie sprawdzi się wiosenne dni. 

warzywa w rękawie do pieczenia
28.04.2024 15:10 Kroję kilka tanich składników i wkładam do rękawa. Nie znam prostszego i smaczniejszego sposobu na obiad

To najsmaczniejszy i najprostszy sposób na tani obiad. Z tym przepisem przygotujesz posiłek dla całej rodziny za grosze. Wszyscy pokochają jego smak od pierwszego kęsa. Zaintrygowana? Koniecznie czytaj dalej.

tabliczka czekolady w cieście
28.04.2024 08:29 Kładę czekoladę i zalewam ją ciastem. Moja rodzina szaleje za tym deserem

To niezwykle proste ciasto ma w rękawie jednego asa: jest nim czekolada. I to nie byle jaki dodatek czekolady, ale cała tabliczka, ukryta w środku. Niezwykłe, co dzieje się z nią podczas pieczenia.

bułki z masłem czosnkowym
27.04.2024 12:41 Zrób ciasto, posmaruj tą mieszanką i zawiń w rulon. Te bułki to hit w moim domu

Proste drożdżowe bułeczki na bazie mleka zmieniają się w niezwykłą śniadaniową przekąskę dzięki masą, którą je przekładamy. Takie roladki to niezwykle sycące połączenie i świetna przekąska na wytrawny podwieczorek lub porcja węglowodanów do śniadania.

kotlet de volaille
27.04.2024 09:37 Polacy mówią de volaille, a na świecie to kotlet po kijowsku. Z tym przepisem zrobisz go najlepiej

Kotlet de volaille to jedno z tych dań, których historia jest równie ciekawa jak smak. Francuską nazwę nadali mu Polacy, którzy do dziś gustują w tej potrawie, zwanej na świecie kotletem po kijowsku.

ciasto z rabarbarem
26.04.2024 13:27 Ciasto z rabarbarem robię tylko z przepisu siostry Anastazji. Smakuje lepiej niż z cukierni

Zaczyna się sezon na rabarbar, dlatego skorzystaj z przepisu siostry Anastazji. Dzięki niemu upieczesz znakomite ciasto z rabarbarem. Wypiek smakuje lepiej od tych z cukierni. Wszystko dzięki pewnemu składnikowi, na który stawia popularna zakonnica.