Konserwacja owoców i warzyw to najlepszy sposób, by cieszyć się nimi przez cały rok. Oto prosty sposób, by zakonserwować botwinkę. Młode buraki będą jak znalazł zimą.
Czy da się upiec chleb z zaledwie dwóch składników? Jak najbardziej! Mieszam siemię z białkami i niebawem pyszny, domowy chleb jest już gotowy. Nie zawiera ani grama glutenu, dlatego diabetycy i bezglutenowcy śmiało mogą po niego sięgnąć.
Oto przepis na jedno z tych ciast, które idą na skróty, ale dają zarazem mnóstwo satysfakcji z tego, jak efektownie wyglądają. A także z tego, jak zajada się nimi rodzina i goście, chwaląc kunszt kulinarny, którego ten prosty przepis wcale nie wymaga.
Koniecznie wypróbuj przepis na te fantastyczne szaszłyki. Są zupełnie inne dzięki prostym i tanim składnikom. Podane na spotkanie ze znajomymi, zachwycą każdego. Przepis i przygotowanie jest banalnie proste, dzięki czemu przekąska uda się za każdym razem.
Kaszanka może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy upiec ją zamiast tylko smażyć. Warto też urozmaicić danie kilkoma dodatkami i obiad gotowy. Potrawa z całą pewnością zachwyci całą twoją rodzinę i oprócz dokładki poproszą również o przepis. Jest on banalnie prosty, a przygotowanie nie trwa zbyt wiele.
Ta pełna aromatu zupa to prosta modyfikacja zwykłej jarzynowej. Jednak dzięki jednemu dodatkowi zmienia się w potrawę o bardzo wyjątkowym charakterze. Poznajcie zupę, która w moim domu bije szczawiową na głowę. 1 porcja nigdy nie wystarczy.
Lubisz racuchy? Zrób je tak, by wyszły puszyste i lekkie jak obłok. Taki efekt uzyskasz dzięki temu przepisowi. Tajemnica wyjątkowej puszystości tkwi w jednym składniku. Być może masz go w swojej kuchni.
Czy słyszałaś kiedyś o plackach z kapusty? I wcale nie chodzi o fuczki, które są robione z kapusty kiszonej. Te z przepisu zrobisz z młodej kapusty, na którą właśnie trwa sezon. Usmażone są chrupiące, a w dodatku pasują do wszystkiego. Wypróbuj ten prosty przepis i zaskocz domowników na obiad.
Wraz z nadejściem wiosny nachodzi nas ochota na świeże smaki i orzeźwiającą wilgotność nowalijek. Ta surówka podkreśla je w całej ich okazałości. Zaledwie kilka składników pomieszanych w prosty sposób to styl gotowania, który najlepiej sprawdza się wiosną i latem.
Znany kucharz i autor przepisów – Tomasz Strzelczyk zdradził swój przepis na żeberka. Przygotowane jego sposobem są tak miękkie, że rozpadają się pod widelcem. Wystarczy patelnia. Poznaj jego prosty sposób i przygotuj je na obiad. Cała rodzina będzie zachwycała się ich smakiem.
Zaskocz rodzinę i przygotuj egzotyczny obiad z tego przepisu. Jest prosty i co najważniejsze – tani, a jeden łatwo dostępny składnik sprawi, że będzie smakował obłędnie. Poznaj przepis i wypróbuj go nawet dzisiaj.
Szukasz szybkiego sposobu na deser? Trafiłaś idealnie, bo ten z tego przepisu przygotowuję się nie tylko szybko, ale też doskonale smakuje. Smakoszy zachwyci także wyglądem. Wypróbuj ten łatwy przepis, a będziesz wracać do niego bardzo często.
Truskawki, bezy i śmietana, to brzmi dobrze i jeszcze lepiej smakuje. Legendarny brytyjski deser, który powstał trochę przez przypadek, a raczej upadek deseru Pavlova, zachwycił kiedyś królową Wiktorię. Ten słodki smakołyk nadal kusi łasuchów, dlatego poznaj przepis na ten legendarny deser.
Kucharz, piekarz i gwiazda telewizji – Piotr Kucharski, potrafi każdego zarazić pasją do gotowania. W swojej nowej książce „Piekarnia Kucharskiego” prezentuje dziesiątki przepisów na chleb, bułki i przysmaki zawierające pieczywo. Z nami podzielił się swoim ulubionym.
W powodzi przepisów na rybne dania zapominamy często, że najlepsze bywają te najprostsze. Ryba prosto z piekarnika sprawi, że ten – tradycyjnie piątkowy – obiad nabierze nowego wymiaru. Smak tak przygotowanego dania nie równa się z niczym innym, choć to naprawdę najłatwiejsza rzecz, jaką można zrobić z filetem.
Ta tarta z kruszonką łączy w sobie charakterystyczny, cierpki smak rabarbaru ze słodyczą truskawek. W tym krótkim, majowym momencie, kiedy truskawki są już słodkie, a rabarbar jeszcze młody, należy cieszyć się takimi połączeniami jak najczęściej.
Znany z mediów społecznościowych i telewizji bloger kulinarny Michał Korkosz, ps. Rozkoszny, zaprezentował swoją wersję klasycznego francuskiego dania. W jego wydaniu to lekki, cielęcy gulasz ze śmietanowym sosem. Łatwy w przygotowaniu, z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi mięsnych potrawek.
Te niezwykle proste kotlety mielone bez mięsa są szczytem możliwości kuchni warzywnej. Mięso zastąpione jest w nich przez niezwykle łatwe do kupienia, a przy okazji przyjazne dla portfela, niepozorne warzywo.
Choć mijają lata, niektóre przepisy niewiele się zmieniają. Ten niezwykle szybki chłodnik jadano już na kilka pokoleń temu. Dziś, kiedy truskawki tanieją dosłownie z dnia na dzień, warto wrócić do sycącej i pysznej letniej zupy.
Czy są tu łasuchy? Jeśli tak, to ten przepis na ciasto bez pieczenia jest właśnie dla nich. Dzięki prostej recepturze szybko przyrządzisz ten smakołyk. Wystarczy ułożyć wafelki w foremce i zalać masą czekoladową. Pyszne ciasto bez pieczenia wkrótce trafi na twój stół.
Marzy ci się przepis dzięki, któremu zrobisz pyszne, szybkie i tanie danie? W takim razie skorzystaj z tego sposobu na zapiekankę. Ryż z mięsem mielonym jest dobry na każdą okazję i prosty w przygotowaniu. Wystarczy go wstawić do piekarnika i znakomita zapiekanka raz- dwa będzie gotowa.
W tym prostym przepisie zmieniamy makaron i jajka w niezwykłą zapiekankę. Dzięki dodatkowi warzyw jest to ciekawy i zbalansowany pod względem wartości odżywczych, a przede wszystkim bardzo prosty posiłek.
Ten superszybki i prosty przepis to jeszcze jeden sposób, by nietypowo zaserwować dobrze nam znane mięso mielone. Jako zapiekane w cieście francuskim, jest ono soczyste i bardzo sycące. Podane w tak nietypowej formie z zachwyca także fakturą. Zrobisz je w mgnieniu oka. Czego chcieć więcej?
Nie od dziś wiadomo, że najlepsze przepisy kryją się w notatniku babci. Ja od swojej dostałem recepturę na najlepsze na świecie racuchy. Delikatne placuszki po prostu rozpływają się w ustach. Spróbuj, a od razu zapomnisz o innych przepisach.
Nadziewane rogaliki, które zaprezentowała Ewa Wachowicz, świetnie nadają się na wiosenno-letni deser. Do ich przygotowania można użyć – oprócz budyniowego nadzienia – także dowolnych sezonowych owoców. Z jednym będą jednak naprawdę niezwykłe.
Naleśniki na śniadanie to żadna nowość. Założę się jednak, że w tak puszystej wersji jeszcze ich nie znasz. Delikatne ciasto i ulubione dodatki są kluczem do sukcesu. Raz ich spróbujesz, a będziesz wracać do nich co i raz.
Nie jedz po raz setnych kanapek na kolację. Zamiast nich wypróbuj tę prostą i pożywną sałatkę. Prosty przepis i doskonały smak, czego chcieć więcej? Zerknij na poniższy przepis i przekonaj się sama.
Obecnie trwa sezon na rabarbar. To świetny moment, aby zrobić z tego pysznego warzywa dżem. Przygotuj go z tego przepisu, a dodany do naleśników lub racuchów sprawi, że będą smakowały lepiej niż kiedykolwiek. 1 niestandardowy dodatek gwarantuje wyjątkowy smak.