Często wydaje nam się oczywiste, że kiełbasa pochodzi ze sklepu albo od rzeźnika, a przygotowanie jej w domu oznacza wiele zachodu. Ten prosty przepis odczarowuje mit kiełbasy jako czegoś niezwykle trudnego do przygotowania. Warto spróbować, bo efekt wynagradza tę odrobinę trudu.
Przywykliśmy do dżemów z naszych rodzimych, soczystych owoców. Dlatego składniki tego, który dziś proponujemy, mogą niektórych wprawić w zdziwienie. A jednak zimą i wiosną to najlepszy przepis na smarowidło do naleśników.
Każdy, komu znudziły się klasyczne gołąbki, może dla odmiany wypróbować taki przepis. Składniki są podobne jak na tradycyjne polskie danie, ale efekt zupełnie inny. Zamiast wielu małych gołąbków mamy tu jednego wielkiego… no, sami rozumiecie.
Ten przepis na ciasto bazuje na gotowych składnikach – przekładanych nadzieniem wafelkach dostępnych w każdym sklepie. Dlatego przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę. Ciasto jest kruche i delikatne w smaku, świetne na szybki deser.
Pesto to doskonały sposób, by zachować na później smaki świeżych ziół. Jedno z nich ma krótki sezon występowania i tak niezwykły smak, że chciałoby się używać go przez cały rok. Oto przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego.
Czas od drugiej połowy kwietnia do czerwca to okres, kiedy należy do granic wykorzystać sezon na rabarbar. To cierpkie, ale też pełne owocowej słodyczy warzywo-owoc świetnie sprawdza się do deserów. A takie ciasto maślankowe to świetna baza do wyeksponowania naszego sezonowego przysmaku.
Ten doskonały, niezwykle prosty przepis na omlet to świetny pomysł na wprowadzenie odrobiny świeżości do naszych jajecznych śniadań i kolacji. Choć omlety wydają się wielu z nas czaso i pracochłonne, ten jest prosty w przygotowaniu jak jajecznica.
Ten szybki przepis na tani obiad wymaga jedynie kilku prostych warzyw. Efektem jest jednak sycąca zapiekanka, którą można przygotować w wersji bardziej pożywnej lub bardziej dietetycznej.
Jeżeli szukasz przepisu na tani obiad, to ten jest zdecydowanie dla ciebie. Z nim stworzysz nie tylko danie o świetnym smaku, ale też wyglądzie. Największe wrażenie robi „ciasto", w które zawija się farsz. Jesteś ciekawa, z czego się je robi? Koniecznie czytaj dalej.
Jakiś czas temu ugotowałem prostą zupę. Tym, co ją wyróżniało, były pływające w niej mięsne klopsiki. Od tamtego czasu domownicy mogliby ją jeść na okrągło. Zrób i przekonaj się sama, ale uważaj, bo i twoi na pewno poproszą o dokładkę.
Ten przepis to nie tylko sposób na zużycie bananów tak przejrzałych, że jeść ich nikt już nie ma ochoty. To także pomysł na doskonałą bułkę na śniadanie, przekąskę do szkoły czy pracy. Takie pieczywo właściwie niczym nie różni się od „normalnego”, a już na pewno nie widać po nim, że jest sposobem na domowe resztki.
Wiele gospodyń zadaje sobie pytanie, co zrobić z mięsem z rosołu? Warto sięgnąć po przepis Heni Foks i przyrządzić smakowite kluski z takim mięsem. Proste i pyszne, co tydzień będą gościły na twoim stole.
Ten sernik przygotowuje się naprawdę ekspresowo. Wystarczy połączyć kilka składników, by stworzyć pyszne ciasto. Jednak najciekawsza jest sztuczka, którą wykonujemy tuż przed pieczeniem, a która nadaje gotowemu sernikowi niezwykłego charakteru i tekstury.
Surówka z młodej kapusty będzie najlepsza na wiosenny obiad. Ten zdrowy przysmak robię, tak jak babcia Stasia. Korzystam z jej notatek, a surówka wychodzi, że palce lizać.
Przez dziesiątki lat konserwy mięsne były czymś, co wytwarzano w domach na własne potrzeby. Ten przepis wraca do tamtych czasów i metod. Warto go wypróbować, bo domowa wędlina lepsza jest od każdej kupnej wersji.
Pyszne jak deser i pożywne jak śniadanie. Takie są te naleśniki o smaku uwielbianego ciasta. Dzień z pewnością będzie udany, kiedy zaczniesz go z tym smakołykiem. Sprawdź poniższy przepis i przekonaj się, jakie to proste.
Lubisz kopytka? Ten sposób na ich przygotowanie sprawi, że będą idealnie mięciutkie. Jest niesłychanie prosty i wart polecenia. Kopytka tak przyrządzone zachwycą smakiem i miękkością.
Kiszone ogórki i kapusta w pysznej surówce od Tomasza Strzelczyka czarują smakiem. Taką surówkę zrobisz raz-dwa i będzie ona doskonałym dodatkiem do wszystkich dań obiadowych. Wypróbuj przepis znanego kucharza w swojej kuchni.
Mniszek to przez wielu niedoceniona roślina, która dla wielu jest chwastem, a można wyczarować z niej pyszny miód. Posiada on prozdrowotne właściwości, a w dodatku smakuje wyśmienicie. Przepisy jest banalnie prosty. Poznaj go i przekonaj się sama.
To ekspresowe ciasto bez pieczenia ukazuje owocową masę na tle puszystego waniliowego budyniu. Przygotowuje się je niezwykle szybko ze składników, które łatwo kupić o każdej porze roku i trzymać w pogotowiu.
Nie gotuj ryżu ani ziemniaków do obiadu. Zrób te kluski ze szpinakiem, a podbijesz tym smacznym dodatkiem podniebienia domowników. Robi się je bardzo łatwo, a w dodatku będą pasowały do każdego dania. Koniecznie przekonaj się o tym sama.
Zupa jarzynowa jest nie tylko zdrowa, ale też bardzo smaczna. Robię ją z mięsem, które syci i pasuje do niej. Polecam szybki przepis na pyszną jarzynową, którą mogę jeść bez przerwy.
Wiedeński sznycel w polskim wydaniu – tak w skrócie opisać można tę sycącą i pyszną potrawę. Podany z dodatkami takimi jak smażone ziemniaki i prosta sałatka, będzie doskonałym daniem obiadowym o charakterze bardziej wystawnym niż zwykły schabowy. Do tego zrobiony jest z innego mięsa, niż wieprzowe. Kto raz spróbuje, ten zakocha się w nich na zawsze.
Masz w domu ryż i jajka? Sięgnij po te produkty dzięki, którym przyrządzisz znakomite danie. Umożliwi to ten prosty przepis. Często z niego korzystam, bo danie wychodzi pyszne i pożywne.
Kapusta to świetny pomocnik w diecie odchudzającej. W tym przepisie łączymy ją zaledwie z kilkoma składnikami. Powstaje świetna, bogata w białko zapiekanka, którą można doskonale gasić apetyt, nie dostarczając organizmowi nadmiaru kalorii.
To ekspresowe ciasto bez pieczenia składa się dosłownie z kilku składników. Jest świetnym deserem dla zabieganych, który smakiem nie odbiega od produktów niejednej cukierni. Wystarczy wyłożyć formę biszkoptami i zmieszać robotem kilka składników.
Wiosna zawitała już na dobre i to jest powód, dla którego warto zrobić zupę z tego przepisu. I to wcale nie będzie szczawiowa. Ta jest znacznie lepsza i smakuje po prostu wybornie. Poznaj przepis i przekonaj się sama.
Nie masz czasu gotować obiadu? Poznaj ten przepis i zrób szybki, a zarazem smaczny obiad z kurczaka. Gwarantuję ci, że rodzina będzie zachwycona, a ty nie stracisz na gotowanie zbyt wiele czasu. Przyrządzenie mięsa zajmie kilkanaście minut.