Placek zbójnicki można przygotować bez mąki i ziemniaków. Jedna z twórczyń pokazała jak z zaledwie kilku składników i w dosłownie chwilę zrobić danie odpowiednie dla osób na diecie nisko węglowodanowej. Każdy może go spróbować.
Ogórki kiszone są uwielbianym w Polsce przetworem. Nie każdy jednak dokładnie wie, jak je przyrządzić, by były pyszne i zdrowe. Kluczem do perfekcyjnych ogórków kiszonych jest dobranie odpowiedniej temperatury zalewy. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że zalewanie warzyw wrzątkiem to błąd.
Muszki owocówki stają się prawdziwym utrapieniem w cieplejsze dni. Namnażają się w szaleńczym tempie w naszych domach, a do tego siadają na produktach, które mamy w kuchni. Jak się ich pozbyć? Polecamy skuteczny sposób, do którego potrzebujesz tylko trzech tanich składników.
Domowe lody są idealnym pomysłem na osłodzenie Dnia Dziecka. Młodym smakoszom z pewnością do gustu przypadną owocowe i ciasteczkowe łakocie, których przygotowanie nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Zamiast więc przepłacać za kupne lody o wątpliwym składzie, zróbcie pyszne, domowe.
Gołąbki z młodej kapusty są niesamowicie smaczne. Pani Mariola, która często publikuje swoje przepisy na YouTube, zdradziła, że sekretem smaku potrawy jest dodanie do farszu świeżego czosnku. Dzięki niemu danie nabiera charakteru. Musicie spróbować — wykonanie jest bardzo proste.
Ogórki małosolne skuszą niejednego smakosza. Karol Okrasa nie wyobraża sobie przygotowania rarytasu bez dodatku gorczycy. Ziarenka przyprawy wsypuje jednak do jeszcze ciepłej zalewy. Dzięki temu uwalniają więcej cennych składników, a tak przygotowane ogórki są jędrne i chrupiące.
Kanapki warto od czasu do czasu urozmaicić. Chrupiący przysmak we włoskim stylu z czosnkiem i pomidorami skradnie niejedno serce. Wykonanie jest bardzo proste, a składniki znajdziecie w każdym sklepie. Musicie spróbować.
Szakszuka jest doskonałym pomysłem na smaczne śniadanie. Pyszne jajka w pomidorach w wersji zaproponowanej przez Karola Okrasę są aromatyczne i proste w przygotowaniu. Zapomnicie o klasycznej jajecznicy.
Ogórki kiszone są niesamowicie zdrowe. Domowa wersja zrobiona według przepisu z 1895 roku przyjemnie zaskoczy nawet najbardziej wybrednych amatorów rarytasu. Sekretem jej znakomitego smaku jest dodatek liści. Sprawdźcie koniecznie.
Szybki obiad z makaronem będzie idealny dla zabieganych. Wystarczy przelać sos pomidorowy z butelki do naczynia żaroodpornego i zapiec z wybranymi dodatkami. Posiłek będzie gotowy w mniej niż pół godziny, a domownicy pochłoną go z przyjemnością.
Ziemniaki są jednym z ulubionych warzyw Polaków. W sklepach można się już natknąć na wczesne bulwy. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Niałku Wielkim zdradziły, jaki jest najlepszy dodatek to młodych ziemniaków. Mowa oczywiście o gziku. Jak go przygotować wedle tradycyjnego przepisu?
Młoda kapusta może być jeszcze lepsza. Karol Okrasa podkreśla ją niesamowicie aromatyczną salsą na bazie suszonych pomidorów. Niedrogi rarytas dostępny w niemal każdym sklepie wydobywa z warzywa to, co najlepsze. Musicie spróbować.
Dojrzałe banany można wykorzystać na kilka smakowitych sposobów. Jednym z ciekawszych jest przygotowanie z nich zdrowych lodów. Jak pokazała jedna z tiktokerek, przygotowanie domowej wersji słodyczy jest niesamowicie proste. Spróbujecie?
Surówka z marchewki nie musi być nudna. Wystarczy zamienić jabłko na ananasa, by uzyskać ciekawy w smaku i pasujący do niejednego obiadu zdrowy dodatek. Musicie spróbować.
Kotlety schabowe po kowalsku są niesamowicie smaczne. Mało popularna odsłona wieprzowiny z dodatkiem sosu z cebulką i sera żółtego jest prosta w wykonaniu, a posmakuje nawet wybrednym. Musicie spróbować.
Owsianka jest doskonałym pomysłem na sycące śniadanie. Przyrządzając ją na kawie, sprawimy, że dodatkowo pobudzi nas do działania o poranku. Musicie spróbować — wykonanie jest banalne, a tak aromatycznego posiłku dawno nie jedliście. Zapomnicie, że kiedykolwiek robiliście ją na wodzie czy mleku.
Zupa nic jest klasycznym deserem z czasów PRL-u. Słodki przysmak zachwyca prostą, a z niezawodnym przepisem babci Basi przygotujecie go bez większego wysiłku. Musicie spróbować — spodoba się nie tylko dzieciom.
Surówka jest stałym elementem obiadu. Nietypowy rarytas z porami zaproponowany przez siostrę Anastazję nie jest skomplikowany, a z pewnością znajdzie wielu amatorów. Do przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników.
Pierogi na wielkanocnym stole też znajdą swoje miejsce. Pyszny przysmak z soczewicą i boczkiem zaproponowany przez Roberta Makłowicza inspirowany jest kuchnią regionalną, a jego zrobienie zajmie zaledwie kilka chwil. Skusicie się?
Zostało wam sporo sałatki jarzynowej i pieczywa? Przygotujcie pyszną tartę z przepisu Katarzyny Bosackiej. Nic się nie zmarnuje, a wy zjecie smaczny obiad. Wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Boczek nadziewany białą kiełbasą jest świetnym pomysłem na świąteczny rarytas do pieczywa czy nawet na obiad. Soczysta rolada wypełniona aromatycznym farszem posmakuje nawet wybrednym, a jej wykonanie jest bardzo proste. Zaskoczcie w święta swoich gości.
Pasta jajeczna nie musi być nudna. Zaproponowany przez Ewę Wachowicz dodatek rzeżuchy sprawi, że pyszne smarowidło nabierze charakteru. Wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Babka wielkanocna może być bezglutenowa. Anna Lewandowska pokazała jak zrobić pyszny wypiek bez użycia mąki pszennej. Jest pełen smaku, a zachwyci nawet zwolenników tradycyjnych wypieków. Musicie spróbować.
Biała kiełbasa jest świątecznym klasykiem. Najlepiej smakuje po podsmażeniu na odrobinie masła. Tłuszcz nie jest drogi, a świetnie podkreśli mięsnych frykasów. Koniecznie spróbujcie — spodoba się nawet najbardziej wybrednym.
Jajeczne koszyczki będą pięknie wyglądały na świątecznym stole. Smaczny faszerowany rarytas z dodatkiem dekoracji ze szczypiorku nie jest trudny w wykonaniu, a nadzienie zachwyci smakiem nawet wybrednych. Spróbujecie?
Chleb jest podstawą diety wielu smakoszy. Wybierając zdrowe alternatywy, takie jak opisany w biblii chleb Ezechiela, możemy dostarczyć sobie wielu cennych składników odżywczych. Wykonanie wypieku jest niesamowicie proste. Spróbujecie?
Kotlety ze śledzia są świetnym pomysłem na postny obiad. Przepis pochodzący z początku XX wieku nie ma sobie równych. Przyrządzone według niego danie jest soczyste, aromatyczne i niesamowicie sycące. Musicie spróbować.
Sernik jest świątecznym klasykiem. Prosty i smaczny przepis Bożeny Dykiel pomoże wam przygotować wypiek tak delikatny, jak nigdy wcześniej. Musicie spróbować — domownicy zachwycą się nim już od pierwszego kęsa.