Racuchy skuszą niejednego łasucha. Proste placuszki z jabłkami przygotowane według przepisu Ani Starmach zaskoczą was lekkością. Wszystko za sprawą ubitej piany z białego, która sprawi, że ciasto na rarytas będzie miało konsystencję delikatnego puchu.
Kotlety mielone będą jeszcze smaczniejsze, gdy do mięsa dodacie jogurt grecki. Zdrowy nabiał sprawi, że masa nabierze soczystości, która nie zniknie nawet po usmażeniu. Musicie spróbować — danie wprost rozpływa się w ustach.
Surówka z cykorii będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Chrupiące warzywo wraz ze słodkimi dodatkami w postaci pomarańczy i rodzynek zachwyca dobrze zbalansowanym smakiem. Nawet wybredni skosztują i poproszą o dokładkę.
Ciasto na pierogi musi być delikatne i elastyczne. Ze sprawdzoną recepturą doświadczonej kucharki bez trudu zamkniecie w rozwałkowanej masie dowolny farsz. Wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Sos tatarski to doskonały dodatek do wielu potraw. Pyszna kompozycja jest jedną z kilku propozycji, jakie znalazły się w wielkanocnym cateringu oferowanym przez restaurację Zalipianki należącą do Ewy Wachowicz. Nie jest tani, na szczęście możecie go zrobić sami, chociażby według przepisu restauratorki.
Sałatka jajeczna jest prosta i niesamowicie smaczna. Kilka produktów połączonych ze sobą smakuje tak dobrze, że nawet amatorzy jarzynowej czy bankietowej będą zachwyceni. Przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil. Musicie spróbować.
Dobrych naleśników z chęcią skosztuje niejeden smakosz. Wersja z dodatkiem maślanki zaproponowana przez Roberta Makłowicza nie ma sobie równych. Znany babciom składnik sprawia, że ciasto wychodzi aksamitne i zachwyca od pierwszego kęsa. Spróbujecie?
Rosół można podać nie tylko z makaronem czy kluskami. Ewa Wachowicz pokazała pyszny przepis na danie z dodatkiem grysiku. Wołowy bulion smakuje z nim fantastycznie. Warto spróbować — rodzina będzie zachwycona.
Placki ziemniaczane powinny być chrupiące. Do ich przygotowania najlepiej wybrać mączyste ziemniaki. Piotr Ogiński pokazał, jak sprawdzić, czy zakupione przez nas warzywo zawiera wystarczająco dużo skrobi. Prosta sztuczka polegająca na pocieraniu połówek ziemniaka pozwoli nam to określić w zaledwie kilka chwil.
Żurek może być postny i pełen smaku. Magda Gessler zdradza, że podaje go z ziemniakami kaszą i warzywa korzeniowymi. Z domowym zakwasem wykonanie tradycyjnej zupy będzie niesamowicie proste. Musicie spróbować.
Surówka z kapusty pekińskiej nie musi być nudna. Wzbogacając rarytas o ogórki kiszone i doprawiając go sosem na bazie musztardy, uzyskamy świetną, orzeźwiającą kompozycję, która będzie pasowała do niejednego obiadu. Musicie spróbować.
Tani obiad z makaronem można przygotować niemalże ekspresowo. Wystarczy dodać do ugotowanych klusek trzy inne produkty. W kuchni spędzicie mniej niż kwadrans, a rodzina zje posiłek ze smakiem. Spróbujecie?
Kotlety mielone każdy robi nieco inaczej. Ewa Wachowicz stawia na połączenie kaczki i wieprzowiny, uzyskując danie o bogatym smaku i delikatnej teksturze. Jest proste w przygotowaniu. Musicie spróbować.
Schab powinien być kruchy i soczysty. By uzyskać świetne efekty, warto włożyć mięso do marynaty przed upieczeniem. Świetnie sprawdzi się proste połączenie miodu i musztardy. Musicie spróbować — bliscy będą zachwyceni.
Maryla Rodowicz pokazała, jak robi domowy ketchup. Pomidorowy dodatek do dań w jej wykonaniu zachwyca prostotą i w przeciwieństwie do produktów kupowanych w sklepie nie zawiera konserwantów czy wzmacniaczy smaku. Musicie spróbować — zachwyci was od pierwszego spróbowania.
Smażony ser jest nie lada rarytasem. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak można go przygotować, wykorzystując twaróg. Specjał nie wszystkim jest znany, a zdecydowanie warto go skosztować. Bije na głowę sery pleśniowe.
Chleb można przygotować na wiele sposobów. Piekarze z Olsztyna odtworzyli wypiek opisany w jednej z prac Mikołaja Kopernika. Żytni bochenek z czasów wielkiego astronoma zawierał m.in. czosnek i szafran. Nie tylko one mogą zaskoczyć.
Łosoś jest zdrową rybą, którą warto podać na obiad. Przygotowany w formie sakiewek z ciasta francuskiego będzie smakował obłędnie. Wykonanie jest proste, a posiłek nasyci na długo. Musicie spróbować — składniki dostaniecie w każdym sklepie.
Jajko sadzone lubi wielu smakoszy. Śniadaniowy klasyk można bez trudu przyrządzić w niesamowicie lekkiej wersji bez masła. Wystarczy wlać na patelnię wodę i wbić jajo. Efekt będzie zaskakująco dobry. Musicie spróbować.
Naleśniki można przygotować na wiele sposobów. Jednym z ciekawszych jest usmażenie ich tylko z jednej strony, które sprawia, że ich tekstura staje się bogatsza. Są przy tym bardzo przyjemne w odbiorze. Spróbujecie?
Smalec jest jednym ze smaczniejszych dodatków do pieczywa. Domowa wersja Tomasza Strzelczyka zachwyci was prostotą wykonania. Kucharz proponuje wytapianie słoniny w piekarniku pod przykryciem, dzięki czemu zapach nie roznosi się po całym mieszkaniu. W smaku zaś wyrób w niczym nie ustępuje przygotowanemu w sposób tradycyjny. Spróbujecie?
Kotlety mielone powinny być soczyste i aromatyczne. Zaproponowany przez Magdę Gessler dodatek majeranku idealnie podkreśli smak wołowo-wieprzowej mięsnej masy. Musicie spróbować — przygotowanie dania jest niesamowicie proste.
Racuchy z bananów są świetną alternatywą klasycznych placuszków na bazie drożdży. Słodkie, sycące i niesamowicie pożywne danie zrobicie w zaledwie kilka chwil, a oprócz bananów potrzebne wam będą jedynie jajka. Musicie spróbować — bliscy zjedzą ze smakiem.
Surówka jak z chińskiej restauracji będzie zdrowym urozmaiceniem niejednego obiadu. Zmiękczone aromatyczną zalewą warzywa zachwycą was bogatą konsystencją i zbalansowanym smakiem. Przygotowanie dodatku jest bardzo proste — musicie choć raz spróbować.
Pyszne faworki można przygotować nawet bez śmietany. Jedna z twórczyń internetowych zastąpiła nabiał bursztynowym płynem. Uzyskała w ten sposób delikatne ciasto, które po usmażeniu było nadzwyczaj chrupiące. Jej patent nie ma sobie równych.
Już jutro Tłusty Czwartek, wielu z Was z pewnością więc zrobi w domu pączki i faworki. Jak pokazała tiktokerka Kinga, pączki można przygotować szybko, nawet bez dodatku drożdży. Wystarczy tylko zmiksować składniki, uformować z ciasta kulki i usmażyć. Internauci przetestowali ten przepis i od razu pokochali ekspresowe pączki. Pączki z serka homogenizowanego będą znakomite. Zaprezentowany przez autorkę kanału TikTok kuchennykodeks patent zachwyca prostotą — ciasto uzyskujemy po prostu miksując produkty. Bez zbędnego wyrabiania, odstawiania, wyrastania czy skomplikowanego formowania — pączki powstaną w kilkanaście minut. Prościej chyba się nie da.
Szukacie pomysłu na tani obiad z makaronu? Dodajcie do niego pyszny sos z buraka i sera. Przygotujecie go w kilka minut, miksując składniki w misie blendera. Efekt będzie znakomity, a rodzina zje ze smakiem.Tani obiad z makaronu możecie przygotować w zaledwie kilka chwil. Mączny produkt świetnie komponuje się z kolorowym sosem z pieczonego buraka, sera feta i pestek słonecznika. Sporządzenie dodatku jest dziecinnie proste — wystarczy tylko dobrze zblendować składniki. Przepis na TikToku zaprezentowała Olga Pawlikowska.
Naleśniki na śmietance są znakomite. Już niewielka ilość nabiału dodana do masy sprawi, że wyjdą niezwykle delikatne i miękkie. Bez trudu zawiniemy w nie każdy farsz, a jedzenie będzie bardziej niż przyjemne. Spróbujecie?Cienkie, niesamowicie elastyczne, a przy tym smaczne naleśniki można przygotować bez większego wysiłku. Wystarczy wymieszać kilka składników, nie zapominając o wlaniu niewielkiej ilości tłustej śmietanki. Nabiał nada ciastu doskonałej konsystencji.