Sałatka „siódemka” skusi niejednego smakosza. Prosta w przygotowaniu, smaczna i efektowna kompozycja zrobiona według przepisu Ewy Wachowicz przyćmi nawet ukochaną jarzynową. Musicie spróbować.Jeśli nie lubicie sałatki jarzynowej, powinniście wypróbować „siódemkę". Nazwa rarytasu Wachowicz pochodzi od liczby warstw, jakie utworzymy podczas przyrządzania. Razem smakują i prezentują się naprawdę znakomicie. Mało kto im się oprze.
Kopytka są sycącym i pysznym dodatkiem do niejednego obiadu. A można je przygotować nawet z wcześniej już ugotowanych ziemniaków. Będą równie pyszne, a wykonanie wcale się nie skomplikuje. W ten sposób zaoszczędzimy czas i pieniądze. Jednym słowem same korzyści.Smaczne i rozpływające się w ustach kopytka z łatwością przygotujecie z ziemniaków z poprzedniego obiadu. Już ugotowane warzywa wystarczy jedynie dokładnie rozdrobnić. Nie poczujecie różnicy, a resztki się nie zmarnują. Warto spróbować.
Sałatka meksykańska skradnie serca domowników i Waszych gości. Sycąca i wyrazista kompozycja złożona z papryki, czerwonej fasoli i kukurydzy z dodatkiem piersi z kurczaka smakuje wręcz obłędnie, a jej przygotowanie nie jest skomplikowane. Pysznej sałatki meksykańskiej mało kto sobie odmówi. Przysmak można przygotować na wiele sposobów, trafiając tym samym w gusta każdego z domowników lub gości. My prezentujemy wersję z kurczakiem i sosem majonezowo-ketchupowym.Nic nie stoi na przeszkodzie, by wspomniane składniki podać osobno, pozostawiając gościom do dyspozycji oliwę z chili, grzanki i podsmażone z przyprawami kostki sojowe. Wtedy każdy będzie mógł spróbować rarytasu w takiej wersji, jaka odpowiada jego diecie.
Miękkie i delikatne naleśniki skuszą każdego. Aby uzyskać rozpływający się w ustach przysmak, warto skorzystać z prostego patentu polegającego na dodaniu do ciasta piany z białek. Dzięki niej masa nabiera lekkości, a usmażone naleśniki są niezwykle elastyczne. Naleśniki w każdej wersji będą smaczne. Niezależnie od tego, czy wybierzecie słodki farsz, czy też postawicie na wytrawne nadzienie, ciasto musi być delikatne. Uzyskamy je, łącząc pozostałe składniki z ubitymi na pianę białkami. Prosty trik nie ma sobie równych.
Kotlety warzywne są świetną alternatywą dla ciężkic,h mięsnych dań. Przygotowany na bazie ziemniaka rarytas wypełniony grzybowym farszem z pewnością spodoba się nawet wybrednym domownikom. Jest aromatyczny i sycący, a jego przygotowanie wyjątkowo proste. Musicie spróbować. Jeśli szukacie pomysłu na smaczną, roślinną odsłonę kotletów mielonych, ziemniaczane danie z farszem z pieczarek może wam się spodobać. Sycąca propozycja będzie idealna, by wykorzystać zalegające w lodówce ugotowane warzywa czy schowane na dnie szuflady grzyby. Kotlety są smaczne i pięknie pachną, wiec nikt się im nie oprze.
Ciasto bez pieczenia Góra Lodowa jest eleganckie i pyszne. Pięknie prezentujący się deser doskonale sprawdzi się na co dzień i od święta. Jego zrobienie nie jest skomplikowane — każdy z łatwością sobie poradzi. Pyszne ciasto bez pieczenia, w którym kremem budyniowym przełożymy ciasteczka i biszkopty, formując fantazyjny kształt, spodoba się niejednemu smakoszowi. Jest doskonałym pomysłem na deser do podania na podwieczorek czy podczas spotkania ze znajomymi. Ciasto bez pieczenia Góra Lodowa będzie znakomicie wyglądało na stole — wystarczy spojrzeć na zdjęcie pochodzące z kanału YouTube Kuchnia Magdy, gdzie znajduje się przepis na podobny przysmak. Zrobienie łakocia zajmuje zaledwie kilka chwil.
Brukselka zapiekana skradnie serce niejednego smakosza. Soczysty i chrupiący obiadowy dodatek doprawiony wyrazistym sosem jest prosty w przygotowaniu, a smakuje o niebo lepiej niż przyrządzany w wodzie. Koniecznie musicie go spróbować.Raz spróbujecie brukselki zapiekanej, a zapomnicie o goryczy towarzyszącej gotowaniu warzywa. Dodamy do niej pyszny sos, który nada jej nieco słodyczy, zmiękczy jej listki i sprawi, że upiecze się doskonale. Z pewnością nic lepszego nie jedliście.
Wilgotny sernik skusi niejednego smakosza. Korzystając z prostego, babcinego przepisu, gdzie zamiast mąki wykorzystuje się ugotowane ziemniaki, przygotujecie niesamowicie smaczny deser. Nikt się nie zorientuje, że zawiera warzywo. Musicie spróbować. Babcine wypieki nie mają sobie równych. Sernik z dodatkiem ziemniaków nie jest wyjątkiem. Niesamowicie wilgotna masa serowa, po upieczeniu nie rozpada się i długo zachowuje świeżość.
Łupiny cebuli nie muszą trafiać do kosza. Zewnętrzną część warzywa w prosty sposób przekształcić w aromatyczną przyprawę i jeszcze nie raz wykorzystać w kuchni. Patent jest bardzo prosty, a efekty oszałamiające. Spróbujecie? Jeśli do tej pory wyrzucaliście łupiny z cebuli, czas najwyższy skończyć z marnowaniem resztek. Z tego niepozornego składnika można bowiem przygotować świetną przyprawę, która podniesie walory smakowe niejednego dania.
Surówka z cykorii będzie lepsza niż niejeden rarytas z restauracji. Ma niesamowity smak, a swój charakter zawdzięcza połączeniu z sosem na bazie śmietany. Kompozytcja będzie idealna do dań miesnych. Musicie spróbować- wasza rodzina ja pokocha. Smaczna surówka jest istotnym elementem drugiego dania. Tym razem proponujemy wam nietuzinkową kompozycję cykorii, jabłka i orzechów. Składniki doprawione pełnym charakteru, lecz bazującym na prostych produktach sosem z udziałem śmietany, skuszą nawet wybrednych. Warto skosztować.
Surówka jak z baru chińskiego pasuje do niejednego obiadu. Wyrazista, soczysta i chrupiąca lub delikatna — jest pyszna i stanie się przebojem w waszej kuchni. Przygotowanie jest zaskakująco proste. Musicie spróbować. Jeśli surówka z kapusty i marchewki wydaje wam się nudna, najpewniej jeszcze nie mieliście okazji, by zrobić ją jak szefowie kuchni z baru chińskiego. Ich patent na zdrowy dodatek do dań jest niezawodny. Rarytas ożywi wasz posiłek i ekspresowo z niknie z talerza. Warto od razu zrobić większą porcję. Gwarantujemy, że będziecie zachwyceni.
Pieczone pierogi kebabowe są znakomitym pomysłem na sylwestrową przekąskę. Farsz z kurczaka, sera, pieczarek i warzyw świetnie komponuje się z lekkim i pełnym smaku ciastem drożdżowym. Przygotowanie rarytasu nie zajmuje wiele czasu, a efekty zachwycają. Musicie spróbować. Ciepła przekąska w postaci pieczonych pierogów sprawdzi się na każdej imprezie. W naszej recepturze drożdżowe sakiewki wypełnimy sycącym farszem z kurczakiem, pieczarkami i warzywami. Całości dopełni aromatyczny ser żółty, który świetnie spoi wszystkie składniki nadzienia. Będzie pysznie.
Frytki bez ziemniaków? Anna Lewandowska wybrała dwa inne warzywa do ich przygotowania. Selera i batata połączyła z kilkoma składnikami, które znajdziecie w większości sklepów spożywczych, uzyskując niesamowicie efektowną i smaczna przeskąskę. Na Sylwestra będzie w sam raz.Smaczne frytki z selera i batatów będą o niebo lepsze niż ziemniaczane z głębokiego tłuszczu. Mają bogatszy smak i są lżejsze, a w towarzystwie prostego sosu na bazie awokado nabierają również charakteru. Mało kto im się oprze.
Zapiekanki jak z PRL-u są smaczne i sycące. Swój niezwykły aromat zawdzięczają rozdrobnieniu pieczarek. Uwalniają one wtedy zapach o wiele łatwiej i doskonale łączą się z serem podczas pieczenia. Polecamy spróbować — każdy zje ze smakiem.Proste i smaczne zapiekanki z bagietki z dodatkiem pieczarek i sera żółtego kiedyś były niezwykle popularną przekąską. W Sylwestra warto przypomnieć sobie ten kultowy rarytas z dawnych lat. Ich przygotowanie nie jest trudne.
Tatar ze śledzia jest doskonałą przystawką, którą z pewnością szybko polubicie. Pyszną alternatywę wołowego przysmaku zrobicie równie prosto, a goście będą nią zachwyceni. Jest bowiem pełna smaku i wartościowych składników. Tańszy i równie efektowny rybny tatar z pewnością przypadnie do gustu nawet sceptykom. Mięso śledzia ma delikatną konsystencję, a z klasycznymi dodatkami takimi jak cebulka, ogórki konserwowe czy marynowane grzyby komponuje się wręcz idealnie. Zachwyty są więc gwarantowane.
Cebula jest świetnym materiałem na pyszną, sylwestrową przekąskę. Przyrządzone z niej krążki za sprawą wędzonej papryki dodanej do ciasta nabiorą aromatu i charakteru. Musicie spróbować — ich przygotowanie jest niesamowicie proste. Jeśli szukacie pomysłu na tani i efektowny przysmak, sięgnijcie po cebulę. Nie kosztuje wiele, a jej kawałki obtoczone w aromatycznym cieście po usmażeniu nabierają niesamowicie przyjemnej konsystencji. W smaku są znakomite. Każdy ich spróbuje.
Ciasto z pierniczków jest świetną opcją na zagospodarowanie nie do końca już miękkich korzennych ciasteczek. Zrobienie przysmaku nie jest skomplikowane, a dzięki dodatkowi świeżych owoców uzyskamy niesamowicie wilgotny i smaczny wypiek. Musicie spróbować. Nie pierwszej świeżości pierniczki wcale nie muszą wylądować w koszu. Odrobina wysiłku wystarczy, by — korzystając jeszcze ze świeżych owoców i składników typowych dla szybkich ciast ucieranych — przygotować znakomity deser o niezwykłym aromacie. Receptura jest prosta, a efektami z pewnością będziecie zachwyceni.
Szukacie świetnej sałatki na Sylwestra? Przygotujcie mimozę. Jest sycąca, smakowita i niesamowicie prosta w przygotowaniu. Bije na głowę nawet najlepszą jarzynową. Musicie jej spróbować. Efektowna sałatka warstwowa mimoza odnajdzie się w gronie sylwestrowych przysmaków. Podobna do jarzynowej, ale wzbogacona o tuńczyka i jajko w dwóch formach, kompozycja obfituje w smaki i tekstury. Mało kto jej się oprze.
Kluski śląskie z batatów są prostą i pełną smaku alternatywą dania z ziemniaka. Słodki, delikatny i sycący mączny przysmak pasować będzie do niejednego obiadu. Jest przy tym proste w przygotowaniu. Musicie spróbować. Słodkie kluski śląskie z batatów można podać na kilka sposobów. Rarytas doprawiony kardamonem z powodzeniem zastąpi deser, ale też świetnie skomponuje się z delikatnym filetem gotowanym na parze czy pieczonym z dodatkiem prostych przypraw np. czosnku. Możliwości jest dużo, a każda będzie wyśmienita.
Tiramisu można przygotować bez żółtek i mascarpone. Wegańska odsłona popularnego deseru jest kremowa, sycąca i niesamowicie smaczna. Przygotowanie nie jest trudne, a efekty z pewnością zachwycą waszych gości. Musicie spróbować. Przygotowanie niezwykle delikatnego i aromatycznego tiramisu bez nabiału wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy namoczyć nerkowce i połączyć je z kilkoma produktami, a uzyskaną masą przełożyć gotowe wegańskie biszkopty. Efekt jest oszałamiający.
Sałatka hawajska jest świetnym pomysłem na sylwestrową przystawkę. Sycąca, pełna smaku kompozycja z szynką i ananasem spodoba się nie tylko amatorom kontrowersyjnej pizzy. Jej wykonanie jest bardzo proste, a goście będą zachwyceni. Spróbujecie? Jeśli szukacie inspiracji do przygotowania dobrej sałatki na Sylwestra, hawajska może wam się spodobać. Łączy w sobie ser, szynkę i ananasa, stanowiąc inną odsłonę smaków znanych z popularnej pizzy. Kompozycję uzupełnią kukurydza, seler i znakomity sos z odrobiną curry. Będzie pysznie.
Dobry pasztet można przygotować z wielu różnych składników. Jednym z ciekawszych jest wykorzystanie pozostałych po świętach, pieczonych mięs. Dodając do nich śmietanę, uzyskamy niezwykle soczysty i delikatny dodatek do pieczywa. Spróbujecie? Patent na pyszny kanapkowy klasyk przygotowany z resztek mięs z pewnością spodoba się tym z was, którzy nie mają już ochoty na dojadanie potraw. Receptura nie jest skomplikowana, a możecie do niej wykorzystać pieczone czy gotowane mięso. Jedynym wyzwaniem jest doprawianie. Polecamy na bieżąco sprawdzać smak masy mięsnej podczas wyrabiania. Efekt, jaki uzyskamy, zależy też od przypraw już obecnych w dodawanych składnikach.
Kotlety jarzynowe są świetnym pomysłem na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych do sałatki warzyw. Przepis na ten przysmak nie jest skomplikowany, a z pewnością spodoba się nie tylko amatorom tradycyjnego rarytasu z majonezem. Musicie spróbować. Warzywa, które ugotowaliśmy do sałatki jarzynowej, możemy z powodzeniem wykorzystać również do przygotowania smacznych kotletów. Wystarczy rozdrobnić je i połączyć z jajkiem oraz kaszą manną czy bułką tartą. Po usmażeniu będą fantastyczne.
Sałatka gyros nie musi być podana z kurczakiem. Pełna smaku i niesamowicie sycąca odsłona z dodatkiem mielonego mięsa wieprzowego także spodoba się gościom. Jest prosta w przygotowaniu — musicie spróbować.Pyszna sałatka warstwowa sprawdzi się na niejednej imprezie. Gyros w wersji bez kurczaka będzie idealną alternatywą. Przystawka jest pełna kontrastów — słodka i słona, chrupiąca i delikatna, ostra i łagodna. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
Czy wiecie, że można przygotować zupę z ryby po grecku? Danie zaproponowane przez Katarzynę Bosacką jest świetnym pomysłem na smaczne wykorzystanie wigilijnego klasyku. Pikantna, kremowa i prosta w przygotowaniu potrawa będzie idealna na chłodne poświąteczne dni. Wasza rodzina ją pokocha. Jeśli nie macie już ochoty na rybę po grecku, możecie przygotować z niej smakowitą i cudownie rozgrzewającą zupę. Prosty przepis zaprezentowany przez Katarzynę Bosacką pomoże wam przemienić świąteczne danie w elegancki posiłek. Zachwyci nawet najbardziej wybrednych.
Wypiliście kompot z suszu i nie wiecie, co zrobić z owocami? Nie wyrzucajcie ich. Istnieje prosty patent na przygotowanie z nich smakowitych powideł. Wystarczy tylko pół godziny, a smak zachwyca na długo. Spróbujecie? Miękkie owoce suszone z kompotu nie muszą trafiać do odpadów. Chwila gotowania i doprawienie sprawią, że będą jeszcze zdatne do spożycia. Przygotowane z nich powidło zamknąć można w słoiczkach, zachowując piękny aromat na dłużej.
Szynka w sosie skusi niejednego amatora soczystego pieczystego. Wieprzowina podana z aromatycznym, pieczeniowym sosem wzbogaconym o marchew i suszone morele smakuje znakomicie. Prosty przepis cioci Stasi umili niejedno rodzinne spotkanie. Jeśli zastanawiacie się co podać na obiad, przepis cioci Stasi może okazać się pomocny. Jej szynka w sosie jest aromatyczna, delikatna i sycąca. Idealnie sprawdzi się nie tylko podczas świąt. Musicie spróbować.
Jaka ryba zagości dziś na Twoim stole? Niezdecydowanym polecamy pstrąga w migdałach. Jest zdrowszy niż karp i tańszy niż łosoś, a doskonale smakuje i pięknie prezentuje się na stole. Przygotowanie potrawy jest proste, a goście będą mieli miłą odmianę od powtarzalnych potraw. Pyszny pstrąg z patelni obsypany płatkami migdałów będzie wyglądał odświętnie i elegancko. Doprawimy go ziołami i cytrynowym pieprzem, które sprawią, że mięso nabierze przyjemnego aromatu. Będzie tak delikatne i soczyste, że zachwyci nawet najbardziej wybrednych.