Najprostszym sposobem na szybkie pobudzenie jest filiżanka kawy. Zwykle sięgamy po czarną lub z mlekiem, ale czasami mamy ochotę na coś wyjątkowego. Proponujemy wtedy spróbować dyniowego latte. Jest sycące, pyszne i aromatyczne. Zobacz jak zrobić domowe pumpkin spice latte. Połączenie kawy, mleka, przypraw i dyni brzmi z pewnością ciekawie. Jednak możemy was zapewnić, że jeszcze lepiej smakuje. Pumpkin spice latte jesienią i zimą możecie zamówić w wielu kawiarniach, ale bez problemu przygotujecie je też w domowym zaciszu. Zaskakującym składnikiem, który pojawia się w tej kawie jest dynia. Jej słodkawy smak dobrze wpisuje się w całą kompozycję, a dopełnieniem całości są aromatyczne, rozgrzewające przyprawy oraz aksamitne, spienione mleko. Dyniowe purée możesz kupić, lecz z łatwością przygotujesz je własnoręcznie. Wystarczy, że kawałek miąższu dyni pokroisz w kostkę, wrzucisz do rondelka, podlejesz odrobiną wody i rozgotujesz. Potem rozgnieciesz widelcem i gotowe.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Barszcz czerwony to najpopularniejsza potrawa przyrządzana z ćwikłowych buraków. Ma piękną barwę, jest aromatyczny i rozgrzewający. Zwłaszcza jeśli odpowiednio się go doprawi. Podaj go do krokietów czy pasztecików, a domownicy będą zachwyceni. Czerwone buraki są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Kryją w sobie sporo żelaza, witamin z grupy B, witaminy C i beta-karotenu. Mają działanie oczyszczające, wzmacniające i antyoksydacyjne. Z tego powodu warto by jak najczęściej trafiały na nasze talerze. Niektórzy, gdy mają ochotę na barszcz czerwony kupują gotowy w kartonie. Tymczasem przygotowanie domowego barszczyku jest naprawdę proste i nie trwa długo. Zobacz jak w prosty sposób możesz go przyrządzić.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Leczo jest tradycyjną potrawą kuchni węgierskiej, w której Polacy są absolutnie zakochani. Jeśli chcesz poznać łatwy przepis na aromatyczne leczo, sprawdź, co przygotowaliśmy. Zapach, jaki unosić będzie się z kuchni, jest wspaniały. Leczo jest tak popularne prawdopodobnie dzięki swojej prostocie oraz niezawodności. Przy tym potrawa zachowuje ogromne walory smakowe, dlatego wiele osób jest chętnych do jej przygotowania. Sam proces gotowania leczo jest prosty i wymaga jedynie jednego garnka - dzięki temu ogranicza się ilość naczyń do pozmywania, a także ogólny bałagan zrobiony podczas gotowania. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Flaczki to typowo polska zupa. Niektórzy jednak za nią nie przepadają, ze względu na to, że czuć w niej podroby. I właśnie dla tych osób Tomasz Strzelczyk przygotował drobiową wersję tej zupy. Poznajcie przepis na delikatne flaczki bez nieprzyjemnego zapachu.Pożywne, gęste flaczki mogą zastąpić cały obiad. Jest w nich bowiem dużo mięsa i warzyw. Zupa ta jest doskonała na chłodniejsze dni, bo jest sycąca, ale też rozgrzewająca. Zobacz jak delikatne flaczki przygotowuje Tomasz Strzelczyk.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gulasz z żołądków jest rarytasem, który był popularny dawniej, a dzisiaj wiele osób o nim zapomniało. Jeśli tęsknisz do jego smaku, mamy doskonały przepis. Aby cieszyć się nim, wystarczy zastosować się do porad poniżej. Gulasz z żołądków drobiowych może wywoływać skrajne emocje. Większość z pewnością zareaguje na podanie takiego dania skrzywieniem i niechęcią - inni z kolei podekscytują się i nie będą mogli doczekać się degustacji. Jeśli należysz do drugiej grupy, z pewnością zachwyci cię poniższa receptura. Jest prosta i stosunkowo szybka, a finałowy efekt syci na długie godziny, a także doskonale smakuje oraz pachnie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dynię warto pokochać. Za jej smak, wartość odżywczą i możliwość przyrządzania z niej prostych, pysznych potraw. Takich jak na przykład zupa-krem. Zrobisz ją w 20 minut, a rodzina otrzyma zdrowy posiłek. Zobacz jak przygotować rozgrzewającą zupę dyniową z zachwycającym dodatkiem.Zupa dyniowa składa się przede wszystkim z dyni, co w porównaniu do innych zup wcale nie jest takie oczywiste. Pomidorowa ma w sumie tylko dodatek pomidorów, podobnie jak ogórkowa. Dyniowa to samograj. Wystarczy dynia, trochę wody i dodatki, które zmieniają jej nutę smakową.My wzbogaciliśmy ją o mleczko kokosowe. Dzięki temu dodatkowi zupa dyniowa staje się aksamitna w smaku, delikatniejsza, słodkawa, z tą wyjątkową, egzotyczną nutą. Zresztą sami spróbujcie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Bez wątpienia zimne nóżki można uznać za szlagier naszej rodzimej kuchni. Przez wielu smakoszy specjał jest uznawany za jedną z najbardziej kultowych przekąsek. Okazuje się, że kluczem do sukcesu jest odpowiednio długie gotowanie wywaru. Najlepiej, jeśli będziemy go podgrzewać przez 3 godziny.Zimne nóżki wiele razy przyprawiały smakoszy o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą ich niecodziennych walorów smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie. Dziś sięgniemy po tradycyjny przepis na zimne nóżki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Z cebulą i kiełbasą, na boczku albo z grzybami. Jajecznica to najprostsze danie na świecie, które każdy przyrządza nieco inaczej, wzbogacając ją tym, co lubi, ale czy robiliście już jajecznicę ze śmietaną? Koniecznie ją wypróbujcie, bo jest smaczna i idealnie puszysta. Podstawowa wersja jajecznicy to jajka wybite na patelnię z odrobiną tłuszczu, smażone do pożądanego ścięcia. Niektórzy jajka uprzednio mieszają, by zamieniły się w jednolitą masę. My proponujemy pośrednią wersję tych jajecznic, lecz dla zwiększenia puszystości dodamy do niej śmietany.Śmietana zawiera sporo tłuszczu, dzięki czemu potrafi dodać smaku niejednej potrawie. Zwiększa też puszystość i aksamitność dań. My proponujemy użyć gęstej, kwaśnej śmietany, co dodatkowo podniesie walory smakowe jajecznicy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zupa cebulowa to klasyka francuskiej kuchni. Warto ją jednak przenieść i na nasz grunt, bo jest tania i łatwa do przygotowania. A żebyście od razu przetestowali jej najsmaczniejszą wersję przekazujemy wam najlepszy przepis na aromatyczną zupę cebulową.Zupa cebulowa mimo swej prostoty jest zupą godną nawet odświętnego stołu. Decyduje o tym sposób w jaki się ją zwyczajowo serwuje. Nalaną do kamionkowych miseczek przykrywa się grzanką, posypuje startym serem i zapieka. Wygląda bardzo apetycznie i elegancko. Francuzi do zupy cebulowej dodają wino i gałkę muszkatołową. Składniki te nadają zupie niepowtarzalnego smaku i aromatu. My proponujemy jednak wzmocnić jej walory ziołami i czosnkiem. Dzięki tym dodatkom odkryjecie nowe oblicze tej aromatycznej zupy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Salceson ma swoich wielbicieli, ale też wiele osób po prostu go nie tknie. Powód? Do jego przygotowania używa się podrobów. Dlatego my proponujemy wam bardziej mięsną, lecz niemniej smaczną wersję tej wędliny. Bez problemu zrobicie ją w domu.Do przygotowania salcesonu używa się zwykle wieprzowych podrobów. Tradycyjnymi składnikami jest głowizna, serca czy ozory. To one nadają tej podrobowej wędlinie charakterystycznego smaku. Ale zobaczycie, że można zrezygnować z tych mniej apetycznych i niezbyt dostępnych składników, a i tak otrzymać doskonały salceson. O wiele smaczniejszy niż ten dostępny w przeciętnym sklepie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Marynowany bakłażan potrafi swoim fantastycznym smakiem wywołać autentyczny zachwyt. Przygotujesz go bez najmniejszych problemów. Smakołyk wzbogacimy o czosnek oraz oliwę. Bakłażany jeszcze nigdy nie były tak pyszne.Nie da się ukryć, że marynowany bakłażan nie jest najczęściej przygotowywanym przetworem. Warto wypróbować przepis na ten niecodzienny specjał. Idealnie sprawdzi się w roli przekąski oraz dodatku do dań.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dobrze przyprawiony rosół jest prawdziwą poezją smaku. Każdy ma swoje własne patenty na osiągnięcie pożądanego efektu. Jednak niektóre przyprawy są już nieco zapomniane. Mało kto pamięta o dodawaniu rozmarynu. Dzięki niemu rosół będzie miał bardziej wyrazisty smak.Z całą pewnością rosół można uznać za jeden z największych szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nie bez powodu cieszy się on ogromną popularnością wśród smakoszy. Już teraz przekonaj się, jakie przyprawy warto dodać do kultowej zupy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ogórki kiszone często goszczą na naszych stołach. W każdym domu przygotowuje się je w odrobinę inny sposób. Warto jednak pamiętać o stosowaniu się do pewnych zasad. Ogórki kiszone wyjdą idealnie, jeśli użyjemy odpowiednich przypraw. Mowa między innymi o dodatkach w postaci kopru, czosnku, soli oraz liści wiśni.Pyszne ogórki kiszone są kulinarnym szlagierem, który na stałe wpisał się w naszą rodzimą kuchnię. Słono-kwaśny specjał wyjdzie znacznie lepiej, jeśli wykorzystamy stosowne dodatki. O czym powinniśmy pamiętać podczas przygotowań?
Ogórki kiszone są pysznym produktem, który ma wyjątkowo wiele zastosowań. Można z nich przygotowywać zupy, dania, świetnie spisują się także jako zwykła przekąska. Dla tych, którzy chcą trochę poeksperymentować, zalecamy dodanie do zalewy 1 łyżki miodu - smak będzie wyjątkowy. Przygotowanie kiszeniaków może wydawać się bardzo skomplikowanym procesem, podczas którego należy zachowywać szczególną czujność. W praktyce praca potrzebna do sporządzenia kiszonek jest minimalna. Zwykłe ogórki kiszone smakują doskonale, istnieją jednak sposoby, dzięki którym można sprawić, że będą o wiele lepsze. Niżej prezentujemy jedną z możliwych wersji alternatywnych, idealnie pasującą do mięs. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej
Młode ziemniaki są nie lada specjałem. Smakosze z miłą chęcią po nie sięgają. Przepyszne bulwy można wykorzystać na rozmaite sposoby. Jednym z nich jest upieczenie z dodatkiem liści laurowych. Grecki smakołyk sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów.Wyśmienite młode ziemniaki niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Nie bez powodu cieszą się one sporą popularnością wśród smakoszy. Dziś pod lupę weźmiemy przepis na młode ziemniaki zapiekane z liśćmi laurowymi.
Gołąbki są daniem, które wymaga odrobinę wysiłku podczas przygotowywania - jednak smak, jaki dzięki temu można poczuć, całkowicie wynagradza włożoną w gotowanie pracę. Ważnym elementem budującym smak są przyprawy. Jakie najlepiej pasują do gołąbków?W każdym domu można znaleźć zupełnie różne receptury, które korzystają z często zupełnie innych składników. Najczęściej dyskusji podlegają właśnie przyprawy, gdyż każdemu smakują inne rzeczy. Niżej zdradzamy, które przyprawy najbardziej podkreślają smak gołąbków.
Pieprz nadaje potrawom delikatnej pikantności i głębi, co pozwala uwypuklić mnóstwo innych smaków i aromatów, do tej pory schowanych w daniu. Choć jego cena nie jest duża, zużywamy duże ilości tej przyprawy, dlatego mimo wszystko wydajemy sporo pieniędzy. Z tego powodu nikt nie chce, aby jego pieprz nie był w 100 proc. oryginalny. Niestety producenci i dystrybutorzy mają w zanadrzu nieuczciwe metody, dzięki którym mogą znacznie zwiększyć swoje zyski, a przy okazji ponoszą o wiele mniejsze straty.
Nie da się ukryć, że ostrzeżenia wydawane przez GIS przeważnie owocują niepokojem u smakoszy. 28 maja sanepid opublikował dwa komunikaty, obok których ciężko przejść obojętnie. Dotyczą popularnych produktów, które znajdują się w wielu polskich kuchniach.
Nie da się ukryć, że kawa odgrywa niezwykle ważną rolę w jadłospisie wielu smakoszy. Nietrudno natknąć się na osoby, które sięgają po nią codziennie. Sporo spośród miłośników kulinariów uwielbia również słodycze. Kawa może pomóc w ich zredukowaniu w codziennej diecie.
Rosół zna prawdopodobnie każdy - prosta zupa wykonana z włoszczyzny, mięsa i kilku przypraw stanowi bazę do wielu innych dań, sosów czy dodatków kulinarnych. Polacy uwielbiają zajadać się aromatycznym bulionem, długo gotowanym na dużej ilości mięsa. Już dawniej nasze babcie i mamy doskonale zdawały sobie sprawę z cennych właściwości rosołu, dlatego podawały go nam głównie w czasie przeziębienia i grypy. Jeśli chcesz wzmocnić jego prozdrowotne działanie, wystarczy dodać do klasycznego przepisu kurkumę.
Olej z liści laurowych to produkt, który warto mieć pod ręką. Zrobisz go z łatwością, a jego zastosowanie naprawdę robi wrażenie. Nic dziwnego, w końcu dobroczynne działanie liści jest od lat znane i wykorzystywane choćby w medycynie ludowej.
Nie da się ukryć, że rosół zalicza się do swojskich kulinarnych szlagierów. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tej przepysznej zupy. W każdym domu przyrządza się ją odrobinę inaczej. Każdy smakosz powinien spróbować dodatku w postaci curry.
Maggi jest jedną z najczęściej wykorzystywanych przypraw. Polacy dodają ją do zup, sałatek oraz bigosu. Niektórzy nie wyobrażają sobie kulinarnych poczynań bez użycia maggi. Mało kto zdaje sobie sprawę z wad maggi.
Liście laurowe są jedną z najbardziej niezbędnych przypraw świata. Dodajemy go do zup, pieczeni oraz gulaszy. Oprócz walorów smakowych ma też jednak niezwykłe właściwości zdrowotne. Szczególnie przydatny okazuje się być domowy wywar, który jest w stanie pomóc na wiele dolegliwości. Ciekawe są też efekty podpalenia liścia laurowego, o których niewiele osób słyszało
Bluszczyk kurdybanek należy do grona roślin, które większość osób bierze za najzwyklejszy chwast. Mało kto spodziewałby się, że można go wykorzystać w kulinariach. Smakosze z pewnością tego nie pożałują.
Liście laurowe nie bez przyczyny nazywane są "darem od Boga". Popularna przyprawa charakteryzuje się ogromną liczbą zalet, które łagodzą różne dolegliwości zdrowotne. Roślina ma szczególnie zbawienny wpływ na nasze stawy.Właściwości liści laurowychLiści laurowe są od lat używane w medycynie ludowej. Popularne zioło słynie ze swoich właściwości oczyszczających i moczopędnych. Wspiera pracę wątroby oraz skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.Nie jest to jest to jednak koniec ich cennych zalet. Przyprawa polecana jest przy zapaleniach i zwyrodnieniach stawów, a nawet przy lekkich przeziębieniach oraz problemach z górnymi drogami oddechowymi.Ze słynnych liści bez trudu przygotujemy napar, który oczyści nasze stawy ze złogów i sprawi, że znów będą w doskonałej formie. Poniżej zdradzamy sekret tej niezwykłej kuracji.Przepis na napar z liści laurowychSkładniki:5 suszonych liści laurowych Sposób wykonania:Aby przygotować napar, musimy zmielić w młynku 5 liści laurowych. Następnie wsypujemy proszek do kubka i zalewamy go gorącą wodą. Napar jest gotowy do picia tuż po lekkim przestygnięciu.Jeśli nie mamy żadnych przeciwwskazań lekarskich możemy dodać do niego łyżeczkę miodu.Szczegóły kuracjiZaleca się picie naparu raz dziennie przez siedem dni. Po tym czasie powinniśmy przerwać kurację i powrócić do niej dopiero za pewien czas. Powinniśmy powtarzać cyklem tak długo, aż usuniemy ból stawów i powiązany z nim dyskomfort. Co ciekawe z liści laurowych można przygotować także domową maść na stawy. Poniżej podajemy przepis na ten specyfik.Maść na stawy z liści laurowychAby przygotować maść na stawy, musimy pokruszyć cztery liście laurowe za pomocą moździerza i wymieszać je ze 100 gramami dobrej jakości oleju kokosowego. Powstałym specyfikiem smarujmy bolące stawy 3 razy dziennie, do momentu aż minie ich ból.Pamiętaj, że podany artykuł nie jest poradą lekarską i nie zastąpi wizyty u specjalisty.Polecamy również nasze inne artykuły. Na naszej stronie znajdziecie między innymi szczegóły innej kuracji z liśćmi laurowymi w roli głównej.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Dlaczego warto dodać do rosołu bluszczyk kurdybanek?Przepis Ewy Wachowicz na pampuchyW jaki sposób powinno się jeść bób?
Liście laurowe to przyprawa, która niemal zawsze znajduje się w naszych kuchennych szafkach. Aromatyczny dodatek do dań ma wiele bardzo cennych dla zdrowia zalet. Wiele osób wręcz żałuje, że nie poznało ich wcześniej!Wyjątkowe zalety liści laurowychLiście laurowe to aromatyczna przyprawa, która jest bogactwem witamin oraz składników odżywczych takich jak: żelazo, potas, wapń oraz magnez. W medycynie tradycyjnej są często stosowane przy uciążliwych bólach stawów.Okazuje się, że przyprawa ma również pozytywne działanie na nasz układ pokarmowy. Liście wawrzynu potrafią między innymi złagodzić nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe oraz ułatwić trawienie.Z liści laurowych oraz cynamonu zrobisz prostą prozdrowotną herbatkę, która wspomoże Twój układ trawienny. Poniżej podajemy przepis na ten wyjątkowy napój.Przepis na herbatę z liści laurowych oraz cynamonuSkładniki:2 liście laurowe1 laska cynamonu2 szklanki wodySposób wykonania:Włóż liście laurowe oraz laskę cynamonu do garnka i zalej je dwiema szklankami wody. Gotuj napar przez około 5 minut, a następnie zostaw je pod przykrywką przez kolejne 4. Odcedź i ostudź napar. Herbatę laurową pij zawsze w godzinach porannych. Możesz do smaku dodać do niej odrobinę wyciśniętego soku z cytryny oraz odrobinę miodu.Pamiętaj, że powyższy artykuł nie jest poradą lekarską i w przypadku wszelkich wątpliwości należy skonsultować się z odpowiednim specjalistą.Polecamy również przepis na napar z liści laurowych oraz jabłek, o którym pisaliśmy tutaj.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Co zrobić, żeby kotlety mielone miały chrupiącą skórkę?Kawałki szkła w uwielbianym produkcieDlaczego powinno się kłaść kostkę lodu na grillowane mięso?źródło: Smak Dnia/ Poradnik ZdrowieZapraszamy na nasz Instagram
Liście laurowe nazywane są "darem od Boga". Przyprawa nie tylko znalazła wszechstronne zastosowanie w kuchni, ale również ma szereg wyjątkowych właściwości. Liście wawrzynu nie bez przyczyny są składnikiem prozdrowotnych naparów, syropów i wywarów.