Faworki zgodnie ze zwyczajem najczęściej jada się w trakcie Tłustego Czwartku, w którym miliony Polaków pozwala sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa. Jeśli chcesz przygotować je samodzielnie, pamiętaj o kilku ważnych zasadach. Przestrzeganie ich sprawi, że twoja praca nie pójdzie na marne, a faworki wyjdą chrupiące, słodkie i delikatne. Poniżej zamieściliśmy również najprostszy przepis, przy pomocy którego przygotowanie tego, wydawałoby się, trudnego deseru okaże się banalnie prostym zadaniem.
Pączki w obecnych czasach najczęściej kupujemy na mieście w swojej ulubionej cukierni. Mało kto ma bowiem czas i chęci do samodzielnego ich przygotowania, choć domowe pączki są równie pyszne. Poniżej prezentujemy przepis na ich najlepszą wersję. Jeśli uwielbiasz pączki i kilka razy próbowałeś je zrobić, lecz za każdym razem nie wychodziły tak jak powinny - były przesiąknięte tłuszczem i słabo wyrośnięte, mamy na to remedium. Wystarczy krok po kroku podążać za poniższymi punktami, a wszystko się uda.
Bez wątpienia szarlotka i jabłecznik są nie lada specjałami, którym wyjątkowo ciężko się oprzeć. Polacy często mylą ze sobą oba ciasta. Najprawdopodobniej dzieje się tak za sprawą zawartości jabłek. Warto jednak zaznaczyć, że szarlotka i jabłecznik są dwoma różnymi łakociami.
Piszinger jest niezwykłym deserem, który dawniej królował na naszych stołach. Trudno znaleźć osobę, która nigdy nie próbowała charakterystycznego specjału na bazie wafli i masy kakaowej. Smak młodzieńczych lat jest w zasięgu ręki.
Smakowite racuchy niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Ich walory smakowe potrafią wywołać zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Zwłaszcza jeżeli wykorzystamy ten przepis.
Pączki można uznać za wyjątkowy specjał, który potrafi przyprawić niejednego smakosza o szybsze bicie serca. Bez wątpienia tego typu smakołyki muszą pojawić się w trakcie karnawału i tłustego czwartku. Warto przyjrzeć się ofercie lokalu Magdy Gessler.
Tłusty czwartek to dzień, na który z pewnością czeka każdy miłośnik słodyczy. Zgodnie z tradycją nie obowiązuje wtedy restrykcyjna dieta i każdy z nas może delektować się bezkarnie pączkami lub faworkami.Zgodnie z tradycją jest to ostatni czwartek karnawału i wypada dokładnie 52 dni przed Wielkanocą! W tym roku będziemy go obchodzić już niedługo -11 lutego! Ciekawostką jest, że sam zwyczaj jedzenia słodkich pączków pojawił się w Polsce w XVI wieku. Wyglądały one nadal nieco inaczej niż obecnie – w środku skrywały niespodziankę - mały orzeszek lub migdał. Wierzono, że ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał później cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.Obecnie święto cieszy się ogromną popularnością! Część z nas korzysta w tym dniu z szerokiej oferty sklepów oraz cukierni. Dla wszystkich, kupujących pączki przygotowaliśmy mały poradnik, jak znaleźć tego idealnego pączka - znajdziecie go pod tym linkiem.Jest też wiele osób, które tego dnia chcą samodzielnie przygotować uwielbiane słodkości. Specjalnie dla nich przygotowaliśmy jeden z najprostszych przepisów na domowe pączki!Domowe pączki - prosty i sprawdzony przepisSkładniki:200g serka homogenizowanegodwa jajkaszklanka mąki pszennejłyżeczka proszku do pieczeniatłuszcz do smażenia (olej lub masło klarowane)cukier do posypania, ewentualnie cynamonSposób wykonania:1. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Przełóż do miski serek homogenizowany, dwa jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą miksera.2. Pączki nałóż na patelnię za pomocą łyżki. Najlepiej zamocz ją wcześniej w tłuszczu. Pączki smaż na złoty kolor z obu stron po około 3 minuty. Pamiętaj, że ich objętość na patelni się zwiększy.[EMBED-15]3.Kiedy pączki będą już gotowe, wyjmij je na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Następnie, jeszcze ciepłe, przełóż do miski z cukrem pudrem!Inny przepis na ten smakołyk znajdziesz pod tym linkiem.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Gotujesz flaczki? Nie zapomnij o 1 ważnym krokuDodaj suszone śliwki do rosołu. Wspaniale wpłyną na jego smakWiele osób robiąc ciasto na naleśniki w złym momencie dodaje jajka. Dlatego się nie udająźródło: wikipedia/ mamocorobimy.plZapraszamy na nasz Instagram