Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Słodycze

Słodycze

Faworki
27.01.2021 01:00 Chcesz oczarować rodzinę idealnymi faworkami? Wystarczy przestrzegać 1 zasady

Faworki zgodnie ze zwyczajem najczęściej jada się w trakcie Tłustego Czwartku, w którym miliony Polaków pozwala sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa. Jeśli chcesz przygotować je samodzielnie, pamiętaj o kilku ważnych zasadach. Przestrzeganie ich sprawi, że twoja praca nie pójdzie na marne, a faworki wyjdą chrupiące, słodkie i delikatne. Poniżej zamieściliśmy również najprostszy przepis, przy pomocy którego przygotowanie tego, wydawałoby się, trudnego deseru okaże się banalnie prostym zadaniem.

Domowe pączki
26.01.2021 01:00 Sposób na domowe, lekkie, wyrośnięte i puszyste pączki

Pączki w obecnych czasach najczęściej kupujemy na mieście w swojej ulubionej cukierni. Mało kto ma bowiem czas i chęci do samodzielnego ich przygotowania, choć domowe pączki są równie pyszne. Poniżej prezentujemy przepis na ich najlepszą wersję. Jeśli uwielbiasz pączki i kilka razy próbowałeś je zrobić, lecz za każdym razem nie wychodziły tak jak powinny - były przesiąknięte tłuszczem i słabo wyrośnięte, mamy na to remedium. Wystarczy krok po kroku podążać za poniższymi punktami, a wszystko się uda.

Szarlotka czy jabłecznik?
26.01.2021 01:00 Czym się różni szarlotka od jabłecznika? Większość Polaków nie jest w stanie odpowiedzieć

Bez wątpienia szarlotka i jabłecznik są nie lada specjałami, którym wyjątkowo ciężko się oprzeć. Polacy często mylą ze sobą oba ciasta. Najprawdopodobniej dzieje się tak za sprawą zawartości jabłek. Warto jednak zaznaczyć, że szarlotka i jabłecznik są dwoma różnymi łakociami.

Piszinger jest jednym ze smaków dzieciństwa
25.01.2021 01:00 Piszinger był cudownym, niezapomnianym smakiem dzieciństwa. Przypominamy najlepszy przepis

Piszinger jest niezwykłym deserem, który dawniej królował na naszych stołach. Trudno znaleźć osobę, która nigdy nie próbowała charakterystycznego specjału na bazie wafli i masy kakaowej. Smak młodzieńczych lat jest w zasięgu ręki.

Racuchy od siostry Anieli
23.01.2021 01:00 Smak dzieciństwa spod ręki mistrzyni, racuszki drożdżowe z jabłkami według siostry Anieli

Smakowite racuchy niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Ich walory smakowe potrafią wywołać zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Zwłaszcza jeżeli wykorzystamy ten przepis.

Pączki i faworki od Magdy Gessler
17.01.2021 01:00 Ceny pączków i faworków u Gessler przed tłustym czwartkiem powalają na kolana

Pączki można uznać za wyjątkowy specjał, który potrafi przyprawić niejednego smakosza o szybsze bicie serca. Bez wątpienia tego typu smakołyki muszą pojawić się w trakcie karnawału i tłustego czwartku. Warto przyjrzeć się ofercie lokalu Magdy Gessler.

tłusty czwartek
02.01.2021 01:00 Kiedy w 2021 roku wypada tłusty czwartek? "Święto pączka" zbliża się wielkimi krokami

Tłusty czwartek to dzień, na który z pewnością czeka każdy miłośnik słodyczy. Zgodnie z tradycją nie obowiązuje wtedy restrykcyjna dieta i każdy z nas może delektować się bezkarnie pączkami lub faworkami.Zgodnie z tradycją jest to ostatni czwartek karnawału i wypada dokładnie 52 dni przed Wielkanocą! W tym roku będziemy go obchodzić już niedługo -11 lutego! Ciekawostką jest, że sam zwyczaj jedzenia słodkich pączków pojawił się w Polsce w XVI wieku. Wyglądały one nadal nieco inaczej niż obecnie – w środku skrywały niespodziankę - mały orzeszek lub migdał. Wierzono, że ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał później cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.Obecnie święto cieszy się ogromną popularnością! Część z nas korzysta w tym dniu z szerokiej oferty sklepów oraz cukierni. Dla wszystkich, kupujących pączki przygotowaliśmy mały poradnik, jak znaleźć tego idealnego pączka - znajdziecie go pod tym linkiem.Jest też wiele osób, które tego dnia chcą samodzielnie przygotować uwielbiane słodkości. Specjalnie dla nich przygotowaliśmy jeden z najprostszych przepisów na domowe pączki!Domowe pączki - prosty i sprawdzony przepisSkładniki:200g serka homogenizowanegodwa jajkaszklanka mąki pszennejłyżeczka proszku do pieczeniatłuszcz do smażenia (olej lub masło klarowane)cukier do posypania, ewentualnie cynamonSposób wykonania:1. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Przełóż do miski serek homogenizowany, dwa jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą miksera.2. Pączki nałóż na patelnię za pomocą łyżki. Najlepiej zamocz ją wcześniej w tłuszczu. Pączki smaż na złoty kolor z obu stron po około 3 minuty. Pamiętaj, że ich objętość na patelni się zwiększy.[EMBED-15]3.Kiedy pączki będą już gotowe, wyjmij je na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Następnie, jeszcze ciepłe, przełóż do miski z cukrem pudrem!Inny przepis na ten smakołyk znajdziesz pod tym linkiem.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Gotujesz flaczki? Nie zapomnij o 1 ważnym krokuDodaj suszone śliwki do rosołu. Wspaniale wpłyną na jego smakWiele osób robiąc ciasto na naleśniki w złym momencie dodaje jajka. Dlatego się nie udająźródło: wikipedia/ mamocorobimy.plZapraszamy na nasz Instagram