Naleśniki z serem na słodko to połączenie delikatnego, cienkiego ciasta z pysznym twarożkiem. Miód, wanilia i skórka pomarańczowa dodadzą daniu charakteru, słodyczy i niezwykłego aromatu. Naleśniki z serem to danie proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdź, jak przygotować przepyszne naleśniki na słodko.Naleśniki z serem są jednym z moich ulubionych opcji śniadaniowych. Przygotowane z miodem, wanilią i skórką pomarańczową wprost rozpływają się w ustach i dają zastrzyk energii i endorfin na cały dzień.Naleśniki podawaj z miodem, sosem czekoladowym, konfiturą lub ulubionymi owocami. Naleśniki możesz przygotować również na obiad lub słodką kolację, której nie oprze się nawet największy niejadek.
Jajka sadzone to doskonały pomysł na smaczny obiad, śniadanie czy kolację. Aby jednak w pełni cieszyć się smakiem, trzeba włożyć w ich przygotowanie nieco wysiłku. Podpowiadamy jak smażyć sadzone, by były idealne.Prawidłowe przygotowanie jajek pozwoli zachować ich walory odżywcze i smakowe. W przypadku jaj sadzonych proces smażenia potrzebujemy przeprowadzić tak, aby białko ścięte, a żółtko pozostało płynne. Ponadto żółtko nie powinno mieć przebarwień, a białko nie powinno być przypalone.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pasta kanapkowa z twarogu i kiszonego ogórka jest wyjątkowo pyszna i, przede wszystkim, bardzo zdrowa. Jeśli lubisz smak twarogu, z pewnością pokochasz jego połączenie z kiszonym ogórkiem. Dzięki temu przepisowi można w kilka minut cieszyć się pysznym śniadaniem. Pasta kanapkowa doskonale sprawdza się jako szybkie smarowidło do pieczywa - jeśli więc bardzo ci się spieszy z rana, ten przepis zaoszczędzi ci mnóstwo czasu. Klasycznie składa się jedynie z twarogu i jogurtu czy śmietany. Tym razem wprowadzamy delikatną modyfikację.Połączenie kwaśnego kiszonego ogórka i delikatnego twarogu współgra ze sobą. Kremowy twaróg łagodzi kwaśność ogórków, a ich silna słoność podkreśla smak twarogu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kokosowa owsianka o smaku batoników bounty to słodka i zdrowa alternatywa dla klasycznych kanapek. Owsianka jest bogata w błonnik, który przyspiesza procesy przemiany materii i jest źródłem wielu niezbędnych witamin i mikroelementów. Orzechy, kakao oraz wiórki kokosowe sprawią, że śniadanie stanie się zbilansowane, pyszne i zapewni energię na wiele godzin.Owsianka jest świetnym pomysłem na rozpoczęcie dnia. Dostarcza niezbędnych składników odżywczych, rozgrzewa i pobudza. Jeśli nie lubisz smaku gotowanej na mleku owsianki, koniecznie sprawdź poniższy przepis i przekonaj się, że płatki owsiane mogą być sycące i przepyszne.Owsiankę możesz ugotować na mleku lub wodzie. Mleko sprawi jednak, że smak będzie pełniejszy, a czekolada i kakao lepiej się rozpuszczą. Owsiankę przygotujesz zarówno z grubych płatków górskich, jak i drobno zmielonych płatków błyskawicznych.
Łasuchy często mają wyrzuty sumienia, że jedzą za dużo słodyczy, które nie są zdrowe. I tu na ratunek przychodzi nasz prosty przepis na pyszną nutellę ze śliwek. Niby nutella, ale jednak ze śliwek, a owoce to porcja zdrowia. Tak jest, tę nutellę możecie jeść z większym spokojem duszy. Popularna nutella to krem czekoladowy lub czekoladowo-orzechowy. Można nim smarować naleśniki, gofry, bułki albo przekładać ciasta. Jest na tyle smaczny, że trudno poprzestać na jednej jego łyżeczce. A niestety jest dość kaloryczny.Nasza nutella bazuje na rozgotowanych śliwkach. Dodaje się do nich trochę cukru i kakao, a dla wzmocnienia smaku nieco czekolady. Nie jest więc, aż tak kaloryczna, a przy tym zawiera wartościowe składniki ze śliwek. Posmakuje dzieciom i dorosłym.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
W czasie podróży apetyt jest duży. Jednak czasami jedzenie może go nam odebrać. Takie oburzające zdarzenie miało niedawno miejsce w Pendolino. Jeden z pasażerów został poczęstowany spleśniałymi kanapkami. Przyznacie, trochę mało smacznie. Express Intercity Premium jest najdroższą kategorią pociągów PKP Intercity. Połączenia między największymi polskimi miastami obsługują pociągi Pendolino. Bilet na taki przejazd w pierwszej klasie może kosztować nawet ponad 300 zł. W cenę biletu wliczony jest posiłek. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Powidła śliwkowe to klasyka domowych przetworów. Robi się je prosto i bez większego nakładu pracy, więc nie ma co sięgać po kupne. Zwłaszcza że te własnoręcznie przygotowane zawsze są naturalne. Przedstawiamy wam babciny przepis na pyszne, śliwkowe powidła. Powidła można robić z różnych owoców, np. jabłek, gruszek, wiśni. Jednak te śliwkowe są chyba najsmaczniejsze. Tradycyjne powidła przygotowuje się bez dodatku cukru, długo gotując owoce, tak aby odparować jak najwięcej wody. Jeśli jednak owoce nie są wystarczająco słodkie powidła można dosłodzić. Najpopularniejsze są powidła ze śliwek węgierek. Śliwki te charakteryzują się dość wyraźnym smakiem i małą zawartością wody. Są więc wprost stworzone do powideł. Do smażenia najlepsze są dobrze dojrzałe owoce, bo zawierają dużo cukru. Wybieraj te z pomarszczoną skórką przy ogonku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Chleb w jajku dla wielu smakoszy jest jednym ze specjałów, które przywołują wspomnienia. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go nawet dzisiaj. Masę jajeczną warto wzbogacić o wędzoną paprykę. Śniadanie momentalnie zniknie z talerzy.
Jeśli szukasz pomysłu na oryginalne i szybkie śniadanie na słodko, właśnie go znalazłaś. Zapraszamy na aksamitne placuszki z serków homogenizowanych. Dzieci będą nimi zachwycone, a i dorośli nie będą narzekać. Wymieszaj cztery składniki, usmaż placki i gotowe. Serek homogenizowany można zjeść na przekąskę albo użyć go do posmarowania naleśników czy tostów. Jednak jak się okazuje sprawdzi się też w ciepłych daniach. Placki przygotowane na bazie serków będą pożywne i delikatne w smaku. Na to danie najlepsze będą serki niezbyt słodkie i dość gęste. Możesz też użyć naturalnych serków homogenizowanych i dodać do nich trochę cukru wanilinowego. Dobry też będzie twaróg sernikowy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Śliwkowy sezon w pełni. Możesz się więc nimi nasycić, jedząc je na przekąskę oraz robiąc z nimi ciasta czy knedle. Jednak może też skusisz się na przygotowanie aromatycznej konfitury śliwkowej? Dodaj do niej trochę cynamonu, a poznasz nowe oblicze śliwkowych przetworów. Jeśli chcesz na dłużej zatrzymać smak i aromat pysznych śliwek, zamknij je w słoiku. Wcześniej przerób je na aromatyczną konfiturę. Czym się różni od klasycznych powideł? Tym, że dodajemy do niej trochę cukru i mielonego cynamonu. Smakuje niepowtarzalnie.Na konfiturę najlepiej przeznaczyć dobrze dojrzałe śliwki. Idealne są węgierki z lekko pomarszczoną skórką przy ogonku. Takie śliwki są słodkie i nie trzeba do nich dodawać dużo cukru. Są też pełne aromatu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kawa często gości na naszych stołach. Wielu smakoszy pija ją nawet kilka razy dziennie. Znaczna część wielbicieli ciemnego napoju korzysta z kawy sypanej. Okazuje się, że w trakcie jej parzenia trzeba zadbać o odpowiednie proporcje. Na 100 ml powinno przypadać około 5 g kawy. Nie bez znaczenia są również inne szczegóły.Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Jej wielbicieli znajdziemy w niemal każdym zakątku globu. W Polsce bardzo często wykorzystuje się kawę sypaną. Warto wiedzieć, jak przygotować ją w odpowiedni sposób.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie da się ukryć, że placki bananowe są nie lada specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Okazuje się, że proste śniadanie możemy przygotować z dwóch składników. Efekt powali na łopatki nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Smakowite placki bananowe często goszczą na stołach smakoszy w trakcie śniadania. Nie jest to nieuzasadnione, wszystko dzięki ich niecodziennym walorom smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gdy gotujesz omlet, najczęściej wychodzi ci zwykły płaski placek? Mamy doskonały sposób, aby to danie uzyskało niesamowitą puszystość. Wystarczy oddzielić żółtka od białek i ubić białka na puszystą pianę, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Omlet kojarzy się głównie ze śniadaniem i nic dziwnego - jajeczne danie można podawać z najróżniejszymi dodatkami, jest sycące, a przy tym na tyle szybkie, że można z łatwością wykonać je przed pracą. Dla wielu osób może jednak stwarzać problem uzyskanie odpowiednio dużej puszystości. Niektórzy próbują nawet używać spulchniaczy, jak proszek do pieczenia, co często kończy się porażką. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Aby cieszyć się delikatną, a zarazem dużą objętością, po prostu ubij pianę z białek i połącz je z resztą ciasta. Jedyne co pozostaje to zachować ostrożność podczas smażenia, a posiłek będzie idealny.
Smakowita jajecznica już sama z siebie wydaje się dobrą propozycją śniadaniową. W istocie jest to zasadne stwierdzenie, ponieważ same jajka zawierają wiele cennych składników odżywczych. Dziś u ich boku zagości szpinak, który także jest bogactwem witamin oraz minerałów.Jajecznica z dodatkiem szpinaku z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Wszystko dlatego, że dodatkowo wzbogacimy ją o aromatyczne składniki, które nadadzą śniadaniu niepowtarzalnych walorów.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie da się ukryć, że naleśniki są świetną propozycją śniadaniową. Wielu smakoszy stawia właśnie na nie, kiedy mowa o pierwszym posiłku w ciągu dnia. Tym razem smakowite naleśniki z truskawkami wzbogacimy o bitą śmietanę. Efekt powala na łopatki.Pyszne naleśniki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na osoby, które regularnie zajadają wyśmienite placki. Dziś wypróbujemy sprawdzony przepis na naleśniki z truskawkami.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Smakowite racuchy są jednym z kulinarnych szlagierów naszej rodzimej kuchni. Placki świetnie sprawdzają się w roli śniadania. Zazwyczaj goszczą w nich jabłka. Dziś sięgniemy po recepturę, w której wykorzystamy banany. Specjał zachwyci domowników.Przepyszne racuchy niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wszystko dzięki ich niecodziennym walorom smakowym, obok których nie sposób przejść obojętnie. Racuchy z bananów szybko znikają z talerzy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Placki bananowe potrafią przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dziś sięgniemy po przepis, w którym wykorzystamy łyżeczkę proszku do pieczenia. Dzięki temu składnikowi placki bananowe będą niezwykle puszyste.Nie da się ukryć, że placki bananowe są nie lada specjałem. Dziś sięgniemy po przepis, który zaskakuje prostotą. Śniadanie w takiej formie momentalnie zniknie z talerzy. Placki bananowe jeszcze nigdy nie były tak kuszące.
Placki można przyrządzić na rozmaite sposoby. Dziś sięgniemy po przepis na śniadaniowe smakołyki na bazie owsianki. Efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Przygotowanie placków zajmuje chwilę.Smakowite placki owsiane bez wątpienia świetnie sprawdzają się w roli śniadania. Przepis na nie jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów. Specjał zachwyca niepowtarzalnym smakiem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Skorzystaj z sezonu na borówki i przygotuj chrupiące jagodzianki. Maślana przekąska świetnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i deser do popołudniowej kawy. Przepis wcale nie jest skomplikowany, a efekty zachwycają. Borówki to owoce, które zawierają wiele cennych składników. Dlatego też latem warto sięgać po nie jak najczęściej. To najlepszy moment, by wykorzystać je choćby jako składnik farszu do pierogów, czy też zrobić z nich smakowite dżemy. Jeśli decydujesz się na zrywanie borówek w lesie, musisz jednak bardzo uważać. Łatwo bowiem pomylić je z wilczymi jagodami, które są bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pasta jajeczna idealnie sprawdza się w roli śniadania. Tym razem sięgniemy po prosty przepis, w którym zagoszczą ogórki kiszone. Efekt przyprawi o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi jest nie lada specjałem. Mało kto spodziewałby się, że receptura na śniadaniowy smakołyk może być tak prosta. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kleik ryżowy nie jest naszym pierwszym wyborem, gdy myślimy o przygotowaniu śniadania. Tymczasem to świetna alternatywa dla owsianki, a także idealna opcja dla osób, które zmagają się z zatruciem pokarmowym. Warto wprowadzić to danie do jadłospisu. Choć na śniadanie najczęściej wybieramy jajka (przygotowując m.in. pyszną jajecznicę), klasyczne kanapki lub owsiankę, warto czasem postawić na nieco mniej popularną opcję. Kleik ryżowy robi się parę chwil.Choć w Azji jest niezwykle popularny, w Polsce najczęściej sięgamy po niego, dopiero gdy zaczynamy mieć problemy z żołądkiem. Nic dziwnego - to lekki posiłek, który w żaden sposób nam nie zaszkodzi.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Lekkoatletka Aneta Konieczek jest jedną z polskich sportowców, którzy biorą udział w tegorocznych zawodach olimpijskich w Tokio. Biegaczka udostępniła na swoim Twitterze zdjęcie posiłku, który podany jej został w wiosce olimpijskiej, gdzie przygotowuje się do zawodów. Zarówno jego jakość, jak i objętość, pozostawiają wiele do życzenia. Lekkoatletka Aneta Konieczek specjalizuje się w biegach na 3000 metrów. Wielu Polaków pokłada w niej ogromne nadzieje i liczą, że kobieta wygra i zdoła przywieźć do Polski złoto z Japonii. Niestety, biorąc pod uwagę niedawne doniesienia z wioski olimpijskiej w Zao Bodaria, Konieczek może mieć nie lada wyzwanie. Wszystko za sprawą wyżywienia, jakie Japończycy oferują sportowcom przygotowującym się do zawodów. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Magda Gessler całe swoje życie poświęciła gastronomii i sztuce kulinarnej. Nic więc dziwnego, że nie ma dania, które miałoby przed nią tajemnice. Nawet pozornie pospolita jajecznica może być nie lada przysmakiem, jeśli zastosujemy kilka z jej tricków. Za sukcesem wybitnej jajecznicy Magdy Gessler stoją trzy konkretne dodatki, które dla wielu z nas mogą wydawać się nie na miejscu. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Parówki są produktem, który Polacy bardzo chętnie wybierają na śniadanie. Jednak nie każdy zdaje obie sprawę, że aby trafić na takie, które nam nie zaszkodzą i nie zaliczają się do śmieciowego jedzenia, trzeba się naprawdę postarać. Niektóre parówki lepiej zdecydowanie omijać z daleka, ponieważ mogą nam mocno zaszkodzić. Choć parówki bardzo często lądują na stołach Polaków, niewielu z nas potrafi je odpowiednio ugotować, nie mówiąc już o wyborze takich, które nam nie zaszkodzą. Błędy w przygotowaniu tego popularnego posiłku wytknął nam choćby Robert Makłowicz. Robiąc parówki bardzo istotne jest, by sprawdzać czas ich gotowania. Niektóre parówki zawierają w składzie azotyn sodu, który po podgrzaniu większym niż 150 stopni Celsjusza wytwarza potencjalnie rakotwórcze związki. Parówki nie powinny być gotowane zbyt długo. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Niewielu doceniania ogromną moc daktyli. Tymczasem są one bardzo zdrowe. Długowieczni mieszkańcy Ziemi, zamieszkujący tzw. niebieskie strefy, podkreślają, że ich obecność w diecie, jest niezbędna, by czuć się wyśmienicie. Najlepiej zjeść je na śniadanie, efekty są fenomenalne.Niebieskie strefy to miejsca na całym świecie, w których ludzie żyją nawet po sto lat. Długowieczni są między innymi mieszkańcy włoskiej Sardynii, japońskiej Okinawy, czy kalifornijskiego miasta Loma Linda. Na ich dobre samopoczucie wpływa przede wszystkim dieta, której od lat pozostają wierni. Dan Buettner, badacz niebieskich stref, zaobserwował, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dla osób, które przeżyły ponad sto lat, jest przede wszystkim śniadanie. Stanowi ono podstawę ich jadłospisu. Okazuje się, że ogromne znaczenie mają produkty, które długowieczni jedzą z rana. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Jajecznica jest jedną z najlepszych propozycji śniadaniowych. Każdy przygotowuje ją w odrobinę inny sposób. Warto jednak korzystać ze sprawdzonych metod. Wówczas jajecznica będzie smakowała jeszcze lepiej. Okazuje się, że specjał wiele zyskuje, jeśli usmaży się go na maśle.Nie da się ukryć, że jajecznica uchodzi za jedno z najbardziej podstawowych dań, które kojarzy się między innymi z prostotą przygotowania. Specjał będzie jeszcze bardziej smakowity, jeśli zrobimy go w odpowiedni sposób.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Aby przygotować doskonałą jajecznicę, należy spełnić kilka podstawowych zasad. Jedną z najważniejszych jest odpowiedni moment solenia jajek - zbyt wcześnie, a danie stanie się zbyt twarde i bardzo sztywne. Kolejnym aspektem jest dolewanie do roztrzepanych jajek mleka lub wody, co w praktyce powoduje, że stają się one czymś w rodzaju nieapetycznej zupy. Niżej zdradzamy, jak sporządzić najlepszą jajecznicę.Prawdopodobnie nie istnieje nic bardziej kultowego od jajecznicy na śniadanie. Wraz z kromką chleba posmarowaną masłem, świeżo ugotowaną w wodzie kiełbaską lub parówkami oraz kilkoma plastrami pomidora, tworzy pyszne śniadanie. Mnóstwo ludzi nie wie jednak jak ugotować jajecznicę, aby móc cieszyć się zarówno smacznym, jak i pożywnym posiłkiem. Dlatego niżej zdradzamy tajniki optymalnego smażenia jajek.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Młode mamy na oddziałach porodowych powinny dostawać najlepsze jakościowo jedzenie - niestety polskie szpitale nie mogę tego zaoferować. Dietetyczka udostępniła na swoim Instagramie zdjęcie dwóch kromek chleba, porcji masła i jednego jajka na twardo. Tak wygląda śniadanie kobiet tuż przed lub świeżo po porodzie. Szpitalne jedzenie od zawsze wywoływało w nas wiele emocji, w końcu często jego jakość, jak i ilość nie pozwalają na najedzenie się, czy dostarczenie odpowiedniej ilości wartości odżywczych. Szczególnie źle karmione są młode mamy. Kobiety przed porodem oraz zaraz po nim wymagają szczególnej opieki - wysiłek jaki podejmują, jest tak ogromny, że dostarczenie dużej ilości kalorii z pokarmem jest konieczne, dla odpowiedniej pracy ich organizmu.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej: