Krokiety, czyli naleśniki w panierce z farszem są doskonałym daniem zarówno na obiad, jak i ważniejszą uroczystość, jak święta, przyjęcia weselne, urodziny. Krokiety z mięsem mielonym wieprzowym, pieczarkami i pietruszką są wyjątkowo smaczne i z pewnością pokochają je wszyscy miłośnicy dobrego jedzenia. Poznaj przepis na krokiety z mięsem mielonym.Krokiety są daniem, które przygotujesz na wiele sposobów. Farsz warzywny, z kaszy, kapusty, pieczarek, czy z mięsem zawsze smakuje doskonale. Delikatne ciasto naleśnikowe w złocistej panierce dobrze łączy się z każdym nadzieniem i za każdym razem oczarujesz potrawą całą rodzinę i gości.Farsz do krokietów przygotuj z mięsem mielonym, natką pietruszki, cebulką i pieczarkami, a uzyskasz najlepszy smak. Mięso z pieczarkami przełamane jest również słodką, czerwoną papryką mieloną i ziołami prowansalskimi. Naleśniki smaż na małej ilości oleju, aby ciasto nie było ciężkie i tłuste.Krokiety, niezależnie od farszu, smakują rewelacyjnie, kiedy podasz do nich barszcz czerwony. Tu poznasz przepis na ekspresowy barszcz od Ani Starmach.
Esencjonalny i gęsty rosół pozwala choć na chwilę zapomnieć o problemach dnia doczesnego - jego smak i rozgrzewające właściwości są nieocenione. Po ugotowaniu wywaru pozostaje jednak sporo resztek, z których można zrobić jeszcze smaczniejsze dania. Poniżej zdradzamy dania, które jedynie zyskują po dodaniu do nich mięsa z rosołu, dlatego nigdy go nie wyrzucaj. Podczas gotowania rosołu, składniki oddają dużą część swoich wartości odżywczych do wody. Dzięki temu bulion wypełniony jest minerałami, białkiem czy tłuszczem, z czego ochoczo korzystamy, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Niestety niektórzy spotykają się z problemem, jaki pojawia się zaraz po ugotowaniu zupy - co zrobić z mięsem i warzywami? O ile warzywa można wykorzystać do zrobienia sałatki jarzynowej, tak mięso jest bardziej wymagające. Dlatego zdecydowaliśmy się przedstawić kilka pysznych propozycji, dzięki którym już nigdy nie wyrzucisz mięsa po zupie.
Kotlety mielone są równie popularne co schabowe, jednak przygotowuje się je odrobinę rzadziej - wymagają bowiem więcej pracy. Karol Okrasa zaprezentował własny przepis, dzięki któremu można zrobić wyjątkowo puszyste kotlety mielone. Kucharz dodaje do nich ugotowaną kaszę jęczmienną, która nadaje mielonym wyjątkowej delikatności. Karol Okrasa jest jednym z najlepszych szefów kuchni w Polsce, dlatego jego rozwiązania i pomysły zawsze przyciągają mnóstwo uwagi. Jednym z nich jest dorzucanie kaszy jęczmiennej do mięsnej masy na kotlety mielone. Taka decyzja skutkuje uzyskaniem bardzo puszystej i kremowej wręcz konsystencji gotowej potrawy. Do kotletów polecamy podawać klasyczne dodatki. Świetnie komponują się ubite ziemniaki z odrobiną masła i świeżych ziół, a także mizeria, lekko zakwaszona sokiem z cytryny. Taki obiad z pewnością nasyci każdego fana polskiej kuchni.
Gołąbki na obiad? Czemu nie, są pożywne, bardzo smaczne i mogą zastąpić cały posiłek. Dziś prezentujemy wam przepis na gołąbki w kapuście włoskiej z dodatkiem orzechów. Są delikatne, lekko orzechowe w smaku, z przyjemnie chrupiącymi kawałkami. Jesteśmy przekonani, że ta wersja gołąbków przypadnie ci do gustu. Gołąbki można robić z kapusty białej, czerwonej i włoskiej. Pierwsze są nieco trudniejsze do zrobienia na etapie przygotowania liści. Główki kapusty białej i czerwonej o tej porze roku, są bowiem mocno zwarte i trudniej oddzielać z nich pojedyncze liście. Kapusta włoska ma luźniej ułożone liście, dzięki czemu łatwiej je ściągać. Szybciej też je się sparza i są delikatniejsze. Orzechy włoskie są dodatkiem kojarzonym raczej z ciastami i deserami. Jednak ich smak doskonale harmonizuje też z potrawami wytrawnymi. Wnoszą do potraw przyjemny smak i chrupkość. Poza tym wzbogacają danie w cenne oleje i witaminy.
Kotlety schabowe sprawiają Polakom mnóstwo radości, więc odgłosy uderzania tłuczka do mięsa nie są niczym niespotykanym. Magda Gessler zachwyciła wszystkich swoją wersją tego dania, prezentując podwójne kotlety schabowe. W jej przepisie panierowany zostaje podwójny kawałek mięsa złożony ze schabu oraz karkówki. Kotlety schabowe są każdemu doskonale znane, wszak praktycznie każdy Polak przynajmniej raz miał okazję ich spróbować. Znacznie mniej osób zdołało zjeść podwójnego kotleta schabowego od Magdy Gessler, który nie ma sobie równych. Jest wyjątkowo soczysty i delikatny, a intensywność smaku jest idealna. Przygotowanie kotletów Magdy Gessler nie jest wymagające, gdyż cały trik polega na połączeniu dwóch kawałków mięsa. Karkówka nadaje schabowemu ogromnej soczystości, a kawałek schabu dopełnia całość swoim charakterystycznym smakiem. Niżej prezentujemy krok po kroku, jak je wykonać.
GIS często wydaje specjalne ogłoszenia, w których najczęściej ostrzega polskich konsumentów przed groźnymi produktami spożywczymi czy kuchennymi. Tym razem ostrzeżenie dotyczy partii kiełbasy surowej, w której wykryto obecność bakterii Salmonella spp. Spożycie takiego produktu może grozić zakażeniem bakteriami i wystąpieniem salmonellozy. GIS w swoich komunikatach nie przedstawia pozytywnych informacji, w końcu jednym z jego zadań jest kontrolowanie produktów dostępnych na rynku w całym kraju. Dzięki temu konsumenci mogą bezpiecznie kupować swoje ulubione jedzenie bez większego ryzyka. Niestety normy i przepisy nie są w stanie w 100% wykluczyć zanieczyszczenia żywności czy innych produktów substancjami i patogenami groźnymi dla człowieka. Dzisiaj wydano ogłoszenie dotyczące kiełbasy, w której wykryto pałeczki bakterii Salmonella spp. w jednej partii wędliny.
Kotlet schabowy z pieczarkami to pomysł na proste i smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Delikatne mięso w chrupiącej, złocistej panierce i podsmażonymi na maśle pieczarkami posmakują wszystkim domownikom. Poznaj przepis na wyśmienity kotlet schabowy z pieczarkami.Kotlety schabowe możesz przygotować na wiele sposobów. Jednym z moich ulubionych są kotlety w chrupiącej panierce zapiekane w piekarniku z pieczarkami i żółtym serem. Kotlety są bardzo delikatne i soczyste, wprost idealne na rodzinny obiad. Sekretem najlepszych schabowych jest panierka z mąki, jajka i bułki tartej.Do kotletów schabowych z pieczarkami koniecznie przygotuj kapustę zasmażaną z kminkiem, jest genialna do schabu i mielonych. Kotlety schabowe podaj z tuczonymi ziemniakami z koperkiem lub frytkami. Jeśli szukasz pomysłu na mięsny obiad z pieczarkami- tu poznasz przepis na soczysty schab duszony w aromatycznym sosie pieczarkowym.
Świeży chleb posmarowany aromatycznym smalcem, obłożony plasterkami kiszonego ogórka. Masz na niego ochotę? Jeśli tak, powiemy ci, jak przyrządzić aksamitny domowy smalec. Jego przygotowanie nie jest trudne, a kluczem do puszystości jest odrobina mleka. Smalec z pewnością nie jest zdrowy, za to jaki smaczny. Czasami ma się po prostu na niego ochotę. A jeśli je się go sporadycznie, z całą pewnością nie zaszkodzi. W ostatnich latach smalec przeżywa swoiste odrodzenie. Kiedyś uznawany był za tanią omastę do chleba, dziś uchodzi za oryginalne smarowidło. Często jest serwowany w najlepszych restauracjach jako czekadełko. Dziś takie wyborne smarowidło możecie przygotować sami. A więc do dzieła.
Miłośników kotletów schabowych zapraszamy dziś na ten tradycyjny specjał w nowej odsłonie. Przygotujemy schabowe w orzechowej panierce. Są niewiarygodnie chrupiące i pyszne, i co by nie mówić, duży udział mają w tym właśnie orzechy. Przekonajcie się o tym sami. Klasyczna panierka składa się z mąki, jajka i tartej bułki. Jednak nie uchodzi za najzdrowszą, bo tarta bułka wchłania dużo tłuszczu. Warto więc nieco zmodyfikować jej skład. Dzięki dodatkowi posiekanych orzechów kotlety schabowe nabiorą ciekawego smaku i wyjątkowej chrupkości. Wchłoną też mniej tłuszczu w czasie smażenia.
Może i jest tłusta i kaloryczna, ale jak smakuje. Mowa o golonce, na której widok poleci ślinka nie jednej osobie. A dziś będziemy kusić golonką z bosko chrupiącą skórką. Taki efekt uzyskujemy dzięki gęstej, aromatycznej marynacie. Jesteśmy pewni, że wy też zachwycicie się jej smakiem.Choć golonkę można rozmaicie przyprawiać, ogólna zasada jej przygotowania jest jedna. Najpierw trzeba ją ugotować, a gdy już zmięknie piec do zrumienienia skórki. Proces przypiekania skórki można przyspieszyć, smarując golonkę przeróżnymi marynatami, miodem czy piwem. W ten sposób golonka zyska też na smaku, bo gdy ją ponacinamy, składniki marynaty wnikną też do środka mięsa. A jeśli ktoś chce, żeby ta potrawa nie była dla niego zbyt kaloryczna, może zrezygnować z jedzenia skórki. To właśnie w niej kryje się bowiem najwięcej tłuszczu. Chociaż oczywiście proces gotowania i pieczenia sukcesywnie wytapia ze skórki tłuszcz.
Gołąbki mają zazwyczaj stosunkowo delikatny smak, jednak Ewa Wachowicz postanowiła to zmienić. W jej przepisie na gołąbki zawarty został bowiem żur, który nadaje im intensywnie kwaśnego smaku, a także tworzy gęsty sos. Receptura na jej wersję gołąbków jest banalnie prosta i nie wymaga praktycznie żadnych zdolności gotowania - wystarczy kierować się poniższymi wskazówkami. Gołąbki klasycznie gotowane są w pomidorowym sosie, który jest raczej słodki w smaku. Farsz oraz kapusta również nie mają wyjątkowo intensywnego smaku, dlatego Ewa Wachowicz wprowadziła dużą rewolucję do tej potrawy. Jej gołąbki są jedyne w swoim rodzaju.
Po całym dniu pracy jesienią, gdy za oknem ciemno robi się bardzo wcześnie i panują nieprzyjemne chłody, żeberka pieczone w kapuście kiszonej będą idealne. Łatwe w przygotowaniu danie smakuje wybornie i doskonale rozgrzewa zziębnięte ciało. Mięso samo odchodzi od kości, a kwaśność kapusty równoważona jest słodkimi suszonymi śliwkami. Pieczone żeberka są jednym z najsmaczniejszych sposobów na obiad, który nie wymaga zbyt wielu przygotowań. Mięso samo dochodzi w piekarniku i wystarczy podać je z kilkoma kromkami świeżego chleba, aby cieszyć się sycącym oraz rozgrzewającym posiłkiem. Żeberka zawdzięczają swoją soczystość głównie dzięki dużej zawartości tłuszczu, który podczas pieczenia wytapia się i nawilża mięso. Kość także przyczynia się do poprawy smaku i delikatności mięsa dzięki temu, że równomiernie rozprowadza temperaturę do każdego zakamarka żeberek.
Zupa meksykańska jest pyszną, sycącą i rozgrzewającą zupą z mięsem mielonym, czerwoną fasolą, kukurydzą i dużą ilością świeżej kolendry i aromatycznych przypraw. Zupa meksykańska jest świetnym pomysłem na szybki, rodzinny obiad rodem ze słonecznego Meksyku. Poznaj przepis na aromatyczną zupę meksykańską z mięsem mielonym.Kuchnia meksykańska słynie z pikantnych i doskonale doprawionych dań. Kolendra, czosnek, chili i kmin rzymski to przyprawy, które są podstawą każdej meksykańskiej potrawy. Kuchnia meksykańska jest kuchnią, w której króluje również mięso, fasola, ryż i oczywiście lokalne placki z mąki kukurydzianej- tortilla.Zupa meksykańska jest zupą, w której kmin rzymski jest najważniejszą przyprawą. Kmin ma bardzo intensywny aromat, jest pikantny i gorzkawy, doskonale komponuje się z mięsem i warzywami, nadając im wyraźnego smaku. W zupie meksykańskiej nie może zabraknąć również ostrej papryczki chili oraz świeżej, posiekanej kolendry.Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad jak z Meksyku- tu poznasz przepis na quinoę po meksykańsku, czyli proste, ale bardzo aromatyczne danie jednogarnkowe.
Wielogodzinne trzymanie mięsa na kotlety w mleku z dodatkiem cebuli i przypraw odejdzie w zapomnienie. Teraz możemy szybko i bez większego wysiłku przygotować schabowe na niedzielny obiad. Kluczem będzie masa, do której plastry schabu włożymy na kilkanaście czy kilkadziesiąt minut. Spróbujcie i przekonajcie się jak pyszne wam wyjdą z naszego przepisu. W czasie, gdy kotlety będą namaczane, z powodzeniem przyrządzimy surówkę czy sałatkę lub ugotujemy ziemniaki na purée. Spróbujcie podać te kotlety z pyszną marchewką oraz czosnkowymi ziemniaczkami Magdy Gessler. Gwarantujemy, że kompozycja ta na długo skradnie wasze serca i przypadnie do gustu domownikom.
Gołąbki są pyszne, jednak jest przy nich trochę pracy. Niektórych zniechęca samo sparzenie kapusty. I tu mamy dla was dobrą wiadomość. Możecie przygotować ekspresowe gołąbki w kapuście pekińskiej. Jej główka bez problemu da się podzielić na pojedyncze liście, wystarczy je chwilę sparzyć i już można zawijać w nie farsz. Przygotowanie gołąbków składa się z kilku etapów. Pierwszym jest parzenie liści kapusty, tak by stały się elastyczne i dało się w niej zawijać farsz. Drugim jest przygotowanie samego farszu, trzecim formowanie gołąbków, ostatnim ich gotowanie lub pieczenie. Pierwszy etap robienia gołąbków zwykle jest najtrudniejszy i najbardziej zniechęcający. Główkę kapusty trzeba bowiem kilkakrotnie sparzać i ściągać z niej elastyczne liście. Tu niestety łatwo się oparzyć, a czynność zajmuje trochę czasu. Jeśli zaś sięgniesz po kapustę pekińską, ominą cię największe wyzwania przy robieniu gołąbków. A potrawa wyjdzie tak samo smaczna.
Wątróbka wieprzowa jest mięsem, które wymaga szczególnej uwagi podczas smażenia. Jest doskonała w smaku, ma wyraźny aromat, jeśli jednak posolimy ją przed smażeniem lub przeciągniemy na patelni, uzyskamy twarde, niesmaczne mięsno. Jak długo smażyć wątróbkę wieprzową?Wątróbka, niezależnie od tego, czy wieprzowa, czy drobiowa, jest mięsem bogatym w żelazo, czyli pierwiastek odpowiedzialny na produkcję oraz transport krwi. Wątróbka szczególnie zalecana jest osobom cierpiącym na anemię oraz po wszystkich urazach i zabiegach operacyjnych, aby przyspieszyć powrót do zdrowia.Wątróbka wieprzowa jest znacznie większa od drobiowej, dlatego też przed smażeniem dokładnie ją oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Wątróbkę dopraw pieprzem i obtocz w mące pszennej, następnie smaż. Sól zamyka pory w mięsie i sprawia, że wątróbka twardnieje, dlatego też posól ją dopiero po usmażeniu.Wątróbka doskonale smakuje z cebulką i jabłkiem lub gruszką i żurawiną. Słodkie dodatki świetnie łączą się z wyraźnym w smaku mięsem, nadając mu genialnego aromatu.
Bigos jest jedną z często jadanych potraw na bazie kapusty. Popularne danie kuchni polskiej nabiera aromatu dzięki grzybom. Jednak nie zawsze mamy je pod ręką. Zastępując suszone skarby lasu pieczarkami, uzyskamy równie smaczną potrawę. Przekonajcie się sami, jak wyśmienita jest kapusta z ich dodatkiem. Szybko zniknie z talerzy. Receptury na bigos bywają różne. Niektórzy smakosze rezygnują z mięsa na rzecz soczewicy czy kabaczka, podczas gdy inni nie wyobrażają sobie tego dania bez dodatku aromatycznej kiełbasy i mięsa wieprzowego. Mięsna wersja będzie wyśmienita z dodatkiem pieczarek. Są łatwiej dostępne niż grzyby leśne, a ich przygotowanie jest błyskawiczne. Spróbujcie, a zakochacie się w tym smaku.
Rozmrażanie mięsa z zamrażalnika jest czasochłonne, na co wiele osób nie ma zwyczajnie czasu. Najbezpieczniejszą formą rozmrażania jest zostawienie kawałka na talerzu w lodówce na całą noc, gdzie powoli uzyska wyższą temperaturę. Jeśli jednak spieszy ci się i nie możesz sobie pozwolić na całonocne czekanie, wykorzystaj mikrofalówkę. Mrożenie mięsa jest najlepszą formą konserwowania tego produktu. Bardzo niskie temperatury hamują rozwój bakterii i grzybów, dzięki czemu produkt nie zepsuje się nawet po wielu miesiącach przechowywania. Czasem zdarza się jednak, że zapomni się o wyjęciu mięsa z zamrażalnika przed gotowaniem obiadu, więc jest zamrożone na kość. Poniżej prezentujemy najlepsze metody na uratowanie głównego posiłku dnia, który będzie smaczny i bardzo pożywny.
Kochamy kotlety, a najbardziej schabowe i mielone. Te drugie robi się chyba na więcej sposobów, bo też mięso mielone stwarza więcej możliwości. Dziś przedstawiamy wam niezwykłą, lwowską wersję kotletów mielonych. Zobacz jaki dodatek sprawia, że mielone są tam bardzo smaczne.Podstawą kotletów mielonych jest oczywiście dobrej jakości mięso. Najlepiej nadaje się wieprzowe z łopatki lub karkówki. Dzięki zawartemu w nim tłuszczykowi kotlety są bardzo soczyste. Jednak we Lwowie mają jeszcze jeden patent na zwiększenie soczystości mielonych. Dodają do nich trochę startego, żółtego sera. Wtedy można użyć nawet chudszego mięsa, np. drobiowego. Sami sprawdźcie, jak smakują takie kotlety.
Placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym to świetny pomysł na prosty, ale genialny, rodzinny obiad. Placki są miękkie w środku, chrupiące w środku, a gęsty gulasz ze schabu nadaje im rewelacyjnego smaku i aromatu. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z gulaszem.Placki ziemniaczane to już tradycyjna, polska potrawa, którą wszyscy uwielbiamy. Podawane na słono, słodko, z jogurtem, śmietaną zawsze smakują doskonale i błyskawicznie znikają z talerzy. Placki ziemniaczane z gulaszem to genialne połączenie, które pokochają wszyscy miłośnicy mięsa. Gulasz wieprzowy ma mocny, wyraźny smak, idealny do chrupiących, domowych placuszków. Placki ziemniaczane przygotuj z mącznych ziemniaków typu B lub C, takich jak Orlik, Sante, Irys. Ziemniaki zawierają dużo skrobi i stosunkowo mało wody, dzięki czemu placki będą zwarte i nie rozlecą się podczas smażenia. Masę ziemniaczaną warto docisnąć przez tetrę, aby oddała całą wodę. Schab do gulaszu możesz oprószyć przyprawami dzień wcześniej i wstawić na całą noc do lodówki, aby zyskał jeszcze lepszy smak.Poznaj inną odsłonę placków ziemniaczanych- przygotuj placki z pieczarkami i serem, które skradną Twoje serce już po pierwszym kęsie.
Planujecie, co zrobicie dziś lub jutro na obiad? Proponujemy wam żeberka duszone w aksamitnym sosie. Są idealne na jesienny obiad, bo doskonale sycą i świetnie rozgrzewają. Podajcie je z ugotowaną kaszą lub ziemniakami, posmakują całej rodzinie. Żeberka wieprzowe można przygotować na kilka sposobów. Jednak duszone z całą pewnością wyjdą miękkie i soczyste. Ich przygotowanie zacznij od obsmażenia, a potem podlej je gorącym bulionem lub wodą i duś do miękkości. Do duszących się żeberek dodaj też podsmażoną cebulę, kilka suszonych grzybów i ulubione przyprawy.
Gęsta, mięsna, aromatyczna i bardzo sycąca, taka właśnie jest zupa gulaszowa. Wyraźny, mięsno-warzywny smak z bogactwem przypraw i pomidorami zachwyci wszystkich domowników. Gulasz jest mocno rozgrzewającą potrawą, po którą chętnie sięgam w zimowe dni. Poznaj przepis na doskonałą zupę gulaszową.Zupa gulaszowa jest dobrym pomysłem na rodzinny obiad lub kolację, a także na ciepły posiłek podczas większej uroczystości lub świąt. Zupa gulaszowa nie wymaga dodatkowego, mącznego zagęszczenia, jest gęsta, dzięki czemu bardzo pożywna. Zupę gulaszową przygotujesz w godzinę i jest to danie jednogarnkowe, czyli proste, ale bardzo smaczne.Podstawą dobre zupy gulaszowej jest odpowiedni kawałek schabu bez kości. Mięso musi być świeże i być pozbawione przerostów i tłuszczu. Schab podsmażony na cebuli, czosnku, następnie duszony z warzywami i przyprawami wprost rozpływa się w ustach. Jest miękki, soczysty, delikatny i oddaje zupie cały swój aromat. Gulasz możesz przygotować również z mięsa drobiowego- tu poznasz przepis na wyśmienity gulasz z indyka z kurkami.
Gołąbki nie są potrawą, którą można cieszyć się w kilka chwil od rozpoczęcia gotowania - warto przy tym pamiętać, że ich smak z nawiązką wynagradzają włożony w nie wysiłek. Ania Starmach zaprezentowała swój własny przepis, z którego gołąbki wręcz rozpływają się w ustach. Gdy tylko spróbujesz jej wersji, już nigdy nie wrócisz do innych receptur. Gołąbki są jednym z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej i praktycznie w każdym domu przygotowuje się je stosunkowo często. Wymagają jednak dużej ilości pracy, aby zarówno farsz, jak i sos spełniały wysokie oczekiwania jedzących, w końcu Polacy są specjalistami w ocenianiu ich smaku. Ania Starmach stara się, aby jej gołąbki jak najbardziej przypominały te wychodzące spod ręki mam lub babć, co pozwala na przypomnienie sobie nostalgicznych czasów dzieciństwa. Cały proces gotowania można zmieścić w około dwóch godzinach, dlatego należy zarezerwować sobie trochę czasu.
Kotlety schabowe pyszna rzecz. Zwłaszcza gdy są kruche, soczyste i pełne smaku. Właśnie takie schabowe otrzymasz, jeśli zamarynujesz je w occie winnym. Wiadomo, kwas przyspiesza kruszenie mięsa, a ten z octu jabłkowego jest na tyle delikatny, że nada też kotletom przyjemnego smaku. Z pewnością wyczujesz w mięsie również jabłkową nutę. Klasyczne kotlety schabowe kojarzą się z panierką. Jednak można je też przygotować bez chrupiącej otoczki. Wyjdą równie smaczne, a przy okazji nieco mniej kaloryczne. Właśnie na takie kotlety schabowe dziś was zapraszamy.
Gołąbki to danie, które wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem. W końcu to nasze mamy i babcię opanowały sztukę ich tworzenia do perfekcji. Tradycyjny farsz składa się najczęściej z mięsa, cebuli i ryżu, ale tym razem nieco go podkręcimy. Za sprawą dodatku startego sera, stanie się jeszcze pyszniejszy. Gołąbki z mięsem i tartym serem uwielbiamy za ich zaskakujący smak i fakt, że już jedna sztuka potrafi nas nasycić w porze obiadowej. Gołąbki w tej odsłonie możesz podać z dowolnym sosem: grzybowym, klasycznym pomidorowym, a nawet mniej u nas popularnym - paprykowym. Ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia. Ze świecą możemy szukać osób, które nie uwielbiają gołąbków. Niestety, jest to danie dość pracochłonne i nie zawsze mamy czas, aby je przygotować. Całe szczęście, znamy sposób na zamrożenie nadmiaru gołąbków, o czym dowiecie się z tego artykułu.
Kotlety mielone są jedną z ulubionych potraw wielu smakoszy. Tradycyjne danie rodzimej kuchni często wymaga dodatku namoczonej w mleku kajzerki. To świetny sposób na wykorzystanie twardego pieczywa, lecz kotlety z bułką tartą będą równie smaczne. W naszym przepisie wykorzystamy jeszcze majonez. Dzięki niemu mięso będzie wyjątkowo delikatne w smaku. Pyszny mielony w panierce, chrupiąca surówka i gotowane ziemniaczki — ta kompozycja często gości na naszych stołach. Nic dziwnego skoro jest zarówno smaczna, jak i sycąca. Aby urozmaicić klasykę, warto do masy mięsnej dodać majonezu. Podkreśli on smak i nada kotletom aksamitną konsystencję. Spróbujcie koniecznie.
Mielone są jednymi z najczęściej przyrządzanych kotletów w naszych kuchniach. Odpowiednio przygotowane wychodzą soczyste i wyjątkowo aromatyczne. Babcina receptura polegająca na dodaniu wymoczonej w mleku bułki i świeżych ziół pomoże wam uzyskać efekt, o jakim zawsze marzyliście. Spróbujcie koniecznie i zaskoczcie swoich gości tymi delikatnymi kotlecikami z wieprzowiny.Z wieprzowiny można przyrządzić wiele pysznych dań. Wystarczy wspomnieć o schabowym czy o wspaniałej recepturze na bitki wieprzowe, którą już wam polecaliśmy. Jednym z klasyków kuchni polskiej są też kotlety mielone, czyli mięso usmażone z dodatkiem cebulki i przypraw, obtoczone w delikatnej panierce z bułki tartej. Dzięki babcinej recepturze odkryjecie je na nowo.
Schab gotowany na mleku z czosnkiem jest wyjątkowo delikatnym i soczystym mięsem, które przygotujesz zarówno na rodzinny obiad, jak i na kanapkę, zamiast tradycyjnej wędliny. Schab jest miękki, aromatyczny i rozpływa się w ustach. Sprawdź, jak go przygotować.Schab gotowany w mleku jest bardzo miękkim i delikatnym mięsem. Bogactwo przypraw sprawia, że jest również bardzo aromatyczny i doskonały w smaku. Schab gotowany na mleku może być przechowywany do 4 dni po przygotowaniu. Schab zamarynuj dzień przed gotowaniem. To bardzo poważne, ponieważ mięso będzie miało czas, aby dobrze najść przyprawami. Przed zagotowaniem mleka koniecznie wlej do garnka wodę, następnie zagotuj. W ten sposób unikniesz przypalenia mięsa i mleka. Schab przygotujesz na wiele sposobów. Tu poznasz przepis na delikatny schab gotowany na parze. Rozpływa się w ustach.