Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Wieprzowina

Wieprzowina

Kotlety schabowe w wyjątkowo chrupiącej panierce
24.07.2022 17:34 Obłędne kotlety schabowe w wyjątkowo chrupiącej panierce. Sekret tkwi w 2 składnikach

Kotlety schabowe w panierce z ziemniaków i sera są pełną smaku alternatywą dla dobrze wam znanego dania obiadowego. Starte ziemniaki i wyrazisty ser żółty stanowią niesamowicie smakowite połączenie, a po usmażeniu są niezwykle chrupiące. Koniecznie spróbujcie — tak pysznego dania dawno nie jedliście. Jeżeli znudziły wam się klasyczne kotlety schabowe, nasz nowy przepis z pewnością wam się spodoba. Tym razem urozmaicimy nieco panierkę, przyrządzając ją z ziemniaków i sera żółtego. Po usmażeniu będzie przyjemnie chrupiąca i doskonale zgra się ze smakiem mięsa. Spróbujecie?

Co robić, żeby kotlety mielone były miękkie? Pomocny będzie stary trick
24.07.2022 12:56 Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie? Pomocny będzie stary trick

Kotlety mielone to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Niestety często wychodzą suche, twarde lub nie mają chrupiącej skórki. Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie? Dodatek zmielonego boczku rewelacyjnie nawilża mięso, sam sposób smażenia również jest bardzo ważny.Kotlety mielone zwykle przygotowujemy z mięsa mielonego z łopatki lub szynki, wykorzystujemy również mięso mielone z indyka. Łopatka jednak jest dość twarda, szynka nie ma tłuszczu, a indyk jest suchy. Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie? Mamy sprawdzony i skuteczny sposób.W kotletach mielonych bardzo ważny jest tłuszcz, który jest nośnikiem smaku i zmiękcza twarde włókna. Nie jest to jednak tłuszcz roślinny, a zwierzęcy. Już niewielka ilość sprawi, że mięso będzie soczyste, delikatne i miękkie, wszyscy będą zachwyceni.Kotlety mielone wymagają również odpowiednio smażenia, w przeciwnym wypadku mogą być spalone z zewnątrz, surowe w środku. Mogą również zacząć się dusić, a więc nie będą miały chrupiącej skórki, która w mielonych jest przysłowiową wisienką na torcie.

Aromatyczna i soczysta  karkówka po karkonosku. Łatwy patent na niezapomniany obiad
23.07.2022 19:33 Aromatyczna i soczysta karkówka po karkonosku. Łatwy patent na niezapomniany obiad

Karkówka po karkonosku to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Sos z dodatkiem śliwek i suszonych grzybów smakuje rewelacyjnie, a sama karkówka jest idealnie miękka, aromatyczna i soczysta.Sekretem fenomenalnego smaku jest sos przygotowywany z cebuli, czosnku, suszonych śliwek i suszonych grzybów. Cały sos doprawiony solą, pieprzem i przesmażony z liściem laurowym i zielem angielski nabiera genialnego smaku. Sos będzie naturalnie gęsty, nie dodawaj do niego mąki.Karkówkę po karkonosku dzień wcześniej zamarynuj w oliwie, soku z cytryny, soli, pieprzu i słodkiej papryce mielonej. Dodatek soku z cytryny rozpulchni twarde włókna karkówki, dzięki czemu będzie soczysta i miękka. Dzień przed przygotowaniem obiadu namocz również śliwki i grzyby, wtedy będą miękkie, łatwo je pokroisz i będą bardzo aromatyczne. Karkówka po karkonosku duszona w prostych, ale wyjątkowo smacznych dodatkach dosłownie rozpływa się w ustach.

Schabowe w musztardzie i ketchupie
22.07.2022 18:12 Soczyste kotlety schabowe w musztardzie i ketchupie. Pokochasz je od pierwszego kęsa

Masz ochotę na soczyste kotlety schabowe w musztardzie i ketchupie? Pokochasz je od pierwszego kęsa, bo będą pełne smaku i cudownie soczyste. A wszystko dzięki połączeniu dwóch ulubionych sosów, w których wystarczy zamarynować plastry mięsa. Proste prawda?Jak zwykle przygotowujesz kotlety schabowe? Rozbijasz mięso, oprószasz przyprawami, panierujesz i smażysz? Pora zmienić ten klasyczny przepis na schabowe, na nieco inny, o wiele smaczniejszy. Zwłaszcza że da się to zrobić błyskawicznie i z użyciem niewyszukanych składników. Tajemnica naszych soczystych schabowych tkwi w marynacie przygotowanej z ketchupu i musztardy. Wystarczy wymieszać oba te sosy i posmarować nim plastry mięsa. Gdy poleżą w marynacie chociaż godzinę, smak kotletów będzie doskonały. Przekonajcie się o tym sami.

Wątróbka z grilla
21.07.2022 20:51 Przepis na obłędną wątróbkę z grilla. Bije na głowę nawet karkówkę

Wątróbka z grilla to pomysł na danie, które zachwyci każdego smakosza. Jest bardzo soczysta, doskonale doprawiona, a podana z cebulą i natką pietruszki tworzy rewelacyjną potrawę, która bije na głowę nawet kiełbasę i karkówkę.Pomysł na danie, które będzie hitem spotkania przy grillu? Przygotuj wątróbkę z grilla, jest soczysta i miękka. Wątróbka będzie gotowa dosłownie w kilka minut i będzie tak smaczna, że każdy będzie prosił o przepis.Sekretem doskonałej wątróbki z grilla jest marynata, do której koniecznie dodaj sok z cytryny. Sok dosłownie rozpuszcza twarde włókna mięsa, przez co wątróbka będzie soczysta i pełna smaku. Wątróbkę podaj z cebulką podsmażoną na oleju i natką pietruszki.Wątróbka z grilla będzie najsmaczniejsza, kiedy zamarynujesz ją i wstawisz do lodówki na 30 minut. Mięso ogrzej w temperaturze pokojowej i dopiero połóż na ruszt. Zbyt gwałtowna zmiana temperatury może spowodować, że mięso będzie twarde.

Soczyste kotlety mielone bez bułki, mleka i jajek. Sekret tkwi w niepozornym dodatku
21.07.2022 19:02 Soczyste kotlety mielone bez bułki, mleka i jajek. Sekret tkwi w niepozornym dodatku

Kotlety mielone bez bułki i jajek przepisu Babci Marysi dosłownie rozpływają się w ustach. Kotlety są o wiele prostsze w przygotowaniu i tańsze, a ich smak zachwyci każdego miłośnika mięsnych potraw. Poznaj przepis na kotlety mielone bez bułki i jajek, idealne na obiad. Kotlety mielone zwykle przygotowujemy z jajkiem, bułką tartą, mlekiem i czerstwą kajzerką. Ścieramy również cebulę na tarce i dodajemy ją do masy mięsnej. Babcia Marysia ma o wiele prostszy sposób- robi kotlety mielone bez bułki i jajek. Zamiast tych składników dodaje odrobinę zimnej wody.Do masy mięsnej dodajmy również przesmażoną na maśle cebulkę, suszone zioła i mąkę pszenną. Nie jest tu potrzebna ani kajzerka, ani bułka tarta do obtoczenia. Kotlety mielone bez bułki i jajek smakują genialnie i są niezwykle soczyste, koniecznie musisz ich spróbować.Kotlety mielone bez bułki i jajek smaż na mocno rozgrzanym oleju w taki sposób, aby się nie stykały. Kotlety, które będą zbyt ciasno położone na patelni, zaczną się dusić i przez to nie będą miały chrupiącej skórki.

Pomysł na tani obiad - zapiekanka z tłuczonymi ziemniakami i mięsem mielonym
21.07.2022 17:43 Pomysł na tani obiad - zapiekanka z tłuczonymi ziemniakami i mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to pomysł na prosty, tani i smaczny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka z ziemniaków tłuczonych i mięsa mielonego w sosie pomidorowym rozpływa się w ustach, każdy będzie prosił o dokładkę.Zapiekanka ziemniaczana jest nie tylko tanim obiadem, to również doskonały sposób na wykorzystanie ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Ziemniaki gotowane tłuczone z mlekiem i odrobiną soli smakują wyśmienicie.Zapiekanka ziemniaczana doprawiona ziołami prowansalskimi, cebulą, czosnkiem, świeżą natką pietruszki i szczypiorkiem dosłownie rozpływa się w ustach. Do zapiekanki koniecznie dodajmy solidną porcję startego sera żółtego, rewelacyjnie scala danie i podkreśla jego smak.Zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym przygotujemy naprawdę błyskawicznie. Wszystkie składniki będą gotowe w kilka minut, sama zapiekanka piecze się około 20. Zapiekanka jest totalnym hitem, jest doskonałym pomysłem na tani obiad, a przy tym jest pożywna i pyszna.

Kotlety schabowe z 1860 roku mają smak jak ze snów za sprawą 1 detalu. Zakochasz się po 1 kęsie
20.07.2022 16:29 Kotlety schabowe z 1860 roku mają smak jak ze snów za sprawą 1 detalu. Zakochasz się po 1 kęsie

Pomysł na pyszny obiad jak za dawnych lat? Przygotuj pyszne kotlety schabowe z kością według przepisu z 1860 roku. Kotlety mają chrupiącą skórkę, piękny, złoty kolor, a w środku są niezwykle soczyste. Rodzina będzie zachwycona.Zwykle kotlety schabowe przygotowujemy z mięsa pozbawionego kości, żeby było miękkie i soczyste. Kotlety schabowe z kością smakują jednak jeszcze lepiej, a zrobimy je w bardzo prosty sposób. Sekretem doskonałych schabowych jest panierka i moczenie ich w mleku i cebuli.Kotlety schabowe z kością po doprawieniu zalejmy zimnym mlekiem z dodatkiem pokrojonej cebuli. Po 3 godzinach mięso będzie bardzo smaczne, a po usmażeniu również soczyste i delikatne. To stary, skuteczny sposób na najsmaczniejszy schab.Bardzo ważna jest również panierka, nigdy nie pomijajmy mąki pszennej. Panierowanie w mące sprawi, że bułka tarta nie odklei się podczas smażenia, a sam kotlet schabowy z kością nie będzie przesuszony w środku. Do kotletów przygotuj ulubione dodatki, a cały obiad zniknie błyskawicznie.

Soczyste kotlety mielone są marzeniem niejednego smakosza
20.07.2022 10:06 Obłędne kotlety mielone z ogórkiem kiszonym. Pomysł na pyszny obiad

Soczyste kotlety mielone są marzeniem niejednego smakosza. Do mięsnej masy dodajcie rozdrobnione ogórki kiszone, a rarytas będzie miał przyjemną konsystencję i nabierze charakteru. Warto się skusić — tak dobrego posiłku dawno nie jedliście. Przygotowanie kotletów mielonych, które po usmażeniu nie będą suche może stanowić nie lada wyzwanie. Dodając do mięsa warzywa — w naszym przypadku będzie to ogórek kiszony — jesteśmy w stanie uniknąć tego problemu i jeśli tylko nie będziemy kotletów smażyć zbyt długo, wyjdą niezwykle soczyste i aromatyczne. Spróbujecie?

karkówka w marynacie
18.07.2022 22:07 Jak zamarynować karkówkę na grilla, aby była soczysta? Pomocne będą 2 rodzaje musztardy

Zobaczcie, jak zamarynować karkówkę na grilla, aby była soczysta. Pomocne będą dwa rodzaje musztardy, które nadadzą mięsu słodko-pikantnego smaku i odpowiedniej kruchości. Sprawdźcie, co jeszcze dodać do marynaty, by karkówka wyszła pyszna, jak nigdy. Co wrzucić na ruszt? Numerem jeden wśród miłośników grilla jest niewątpliwie karkówka. To poprzerastane tłuszczem mięso wyjątkowo dobrze nadaje się do grillowania. Niemal zawsze wychodzi soczyste i smaczne. Oczywiście duża w tym rola marynaty, w której warto umieścić mięso na kilka godzin przed pieczeniem. Jeśli nie macie doświadczenia ani pomysłu na to, z czego zrobić marynatę do karkówki, przychodzimy wam z pomocą. Podpowiadamy, że wyjątkowo dobrym składnikiem marynaty będzie musztarda. Jaka? W sumie każda, ale warto z pewnością połączyć musztardę ostrą i słodkawą. Dzięki temu smak potrawy będzie pełniejszy. Oczywiście dobrze też jest dorzucić kilka innych składników, a zachwyty nad naszą karkówką nie będą miały końca.

Niezwykle soczyste żeberka z grilla w sosie BBQ. Nikt nie będzie mógł im się oprzeć
18.07.2022 12:08 Niezwykle soczyste żeberka z grilla w sosie BBQ. Nikt nie będzie mógł im się oprzeć

Żeberka z grilla w sosie BBQ to gratka dla każdego smakosza. Soczyste, delikatne mięso, które aż samo odchodzi od kości smakuje obłędnie. Żeberka przygotujesz naprawdę szybko, wystarczy kilka prostych składników.Grillowanie to nasz sport narodowy, latem aż trudno nam sobie wyobrazić spotkanie z rodziną i przyjaciółmi bez soczystej karkówki, kiełbasy, szaszłyków i innych dań. Jedną z potraw, które na stałe powinny zagościć na takich spotkaniach, są żeberka w sosie BBQ.Żeberka z grilla są bardzo smacznym mięsem. Jeśli dodatkowo przygotujemy do nich aromatyczny sos BBQ, otrzymamy rewelacyjne danie, które będzie absolutnym hitem na naszym stole. Żeberka podajmy z ulubioną sałatką i grillowanymi warzywami.Domowy sos BBQ ma jeszcze lepszy smak niż gotowy produkt, a przygotujesz go w zaledwie 15 minut. Sos jest bardzo aromatyczny, smaczny i prosty. Sos ugotujesz z oliwy, wody, octu i cukru. Koniecznie dodaj również paprykę wędzoną, słodką i pikantną, będzie pyszny i wyraźny.

Kotlety schabowe bez smażenia z piekarnika. Boski sposób na pyszny obiad
18.07.2022 08:34 Kotlety schabowe bez smażenia z piekarnika. Boski sposób na pyszny obiad

Kotlety schabowe z piekarnika to pyszna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Kotlety pieczone w piekarniku są bardzo soczyste, delikatne i mają doskonałą, chrupiącą skórkę. Kotlety są również o wiele lżejsze od tych z patelni.Tradycyjne kotlety schabowe zwykle smażymy na oleju, maśle lub smalcu. Tak przygotowane są przepyszne, jednak bardzo tłuste, ciężkie i kaloryczne. Kotlety schabowe z piekarnika to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów, są równie soczyste, jednak o wiele mniej kaloryczne.Kotlety schabowe z piekarnika przygotujemy naprawdę szybko. W przeciwieństwie do smażonego na patelni mięsa, kotletów z piekarnika nie musimy pilnować. Wystarczy, że po około 10 minutach przewrócimy je na drugą stronę, a będą miały doskonałą, chrupiącą skórkę.Kotlety schabowe przed pieczeniem dokładnie rozbijmy tłuczkiem, żeby nie były żylaste. Bardzo ważnym elementem jest również moczenie mięsa w mleku i cebuli przez minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc. Kotlety będą wtedy miękkie, delikatne i doskonale doprawione.Kotlety schabowe bez smażenia z piekarnikaSkładniki na 4 porcje:4 kawałki schabu bez kościduże jajkobułka tartamąka pszennasól, pieprzcebulamlekoolej do smażenia

Wybitne kotlety mielone z niespodzianką są lepsze niż tradycyjne. Najsmaczniejsza propozycja na obiad
17.07.2022 10:48 Wybitne kotlety mielone z niespodzianką są lepsze niż tradycyjne. Najsmaczniejsza propozycja na obiad

Kotlety mielone z niespodzianką są wyśmienitym pomysłem na rodzinny obiad. Danie zaskoczy każdego soczystym mięsem doprawionym natką pietruszki i wybitnym farszem z pieczarek, sera i cebuli. Poznaj przepis na kotlety mielone z niespodzianką, nie ma lepszych.Kotlety mielone z niespodzianką są o wiele smaczniejsze od tych przygotowywanych tradycyjnie. Pyszny farsz z pieczarek i sera sprawia, że kotlety są bardzo soczyste i pełne smaku, koniecznie musisz ich spróbować. Do kotletów podaj ulubione dodatki, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy.Do kotletów mielonych z niespodzianką potrzebujesz kilku prostych składników, w tym pieczarki, cebulę, ser i natkę pietruszki. Do mięsa dosypuję również szczyptę suszonego majeranku, który nadaje wspaniały aromat i rewelacyjnie łączy się z resztą składników.Kotlety mielone z niespodzianką smażę na mocno rozgrzanym oleju na średnim ogniu, dzięki czemu każdy kotlet jest soczysty w środku, a z zewnątrz ma chrupiącą skórkę. Nie dolewam oleju, kiedy kotlety są na patelni, ponieważ zimny tłuszcz wchłaniany jest przez mięso, przez co kotlety są później bardzo tłuste.

Kotlety schabowe inaczej. Bez panierki i smażenia na oleju lub smalcu
17.07.2022 08:43 Kotlety schabowe inaczej. Bez panierki i smażenia na oleju lub smalcu

Kotlety schabowe inaczej to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Są bardzo soczyste i lżejsze bo bez panierki, bez smalcu i bez oleju. Schabowe inaczej to rewelacyjna propozycja obiadowa dla całej rodziny.Kotlety schabowe zwykle przygotowujemy w panierce z jajek, mąki i bułki tartej. Smażymy je na oleju, maśle lub smalcu. Tradycyjne kotlety schabowe są przepyszne, ale jednak dość ciężkie i kaloryczne, dlatego też mamy równie smaczną alternatywę- kotlety schabowe inaczej.Kotlety schabowe inaczej również rozbijamy tłuczkiem, jednak zamiast panierki nacieramy mięso mieloną papryką, czosnkiem i natką pietruszki, nie może zabraknąć również soli i pieprzu. Kotlety smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, najlepiej na patelni grillowej.Tak przygotowane kotlety schabowe ą bardzo soczyste i pełne smaku. Świeża natka i reszta przypraw genialnie łączą się z wieprzowiną. Mięso smażone na patelni grillowej nie jest suche, jest bardzo aromatyczne i delikatne w środku. Do kotletów schabowych inaczej podajmy ulubione dodatki.

Jajecznica po góralsku nasyci na długie godziny. Kluczowe są 2 składniki
17.07.2022 07:59 Jajecznica po góralsku nasyci na długie godziny. Kluczowe są 2 składniki

Jajecznica po góralsku to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie dla całej rodziny. Jajecznica z wędzonym boczkiem, oscypkiem i szczypiorkiem syci na długie godziny, jest niezwykle smaczna i dostarcza energii na cały poranek.Jajecznicę przygotujemy w wielu wersjach, np. z szynką, pomidorami, papryką, cebulką, boczkiem. Jedną z ciekawszych propozycji podania ściętych, rozmąconych jajek jest natomiast jajecznica po góralsku z boczkiem wędzonym i oscypkiem, to gratka dla każdego smakosza.Jajecznica po góralsku ma bardzo charakterystyczny smak wędzonki, który w połączeniu z jajkami i szczypiorkiem tworzy rewelacyjne, złożone danie. Co więcej, śniadanie jest niezwykle sycące i szybkie, sprawdzi się więc doskonale również na szybki posiłek przed pracą.Przed smażeniem jajecznicy przygotuj wszystkie składniki. Jajecznicę smaż na maśle lub na smalcu, jeśli chcesz bardziej podkreślić mięsny smak. Jajka smaż przez kilka minut na wolnym ogniu, aby oscypek się roztopił, ale jajka nie były za suche.

smażenie wątróbki
16.07.2022 14:19 Jak smażyć wątróbkę, aby nie pryskała? Pod żadnym pozorem nie zapomnij o 1 kroku

Dziś powiemy wam, jak smażyć wątróbkę, aby nie pryskała. Problem ten jest dość powszechny, jednak by go uniknąć, pod żadnym pozorem nie można zapomnieć o jednym kroku. Jest nim dokładne osuszenie wątróbki po płukaniu. Poznajcie też inne rozwiązania, które ułatwią przyrządzenie tego produktu.Wątróbka skutecznie dzieli ludzi na dwie grupy — na tych, co się nią zajadają i tych, co jej nie tkną. Pierwsi, czyli smakosze wątróbki zwykle też wiedzą, jak ją przyrządzić, by smakowała znakomicie. To znaczy, była miękka, delikatna i soczysta.Jednak każdemu mogą się zdarzyć problemy przy przyrządzaniu wątróbki. Jednym z nich jest pryskanie w czasie smażenia. Niby nic, ale potrafi ubrudzić nam całą kuchnię, więc mamy potem dużo sprzątania i czyszczenia. Jak uniknąć tej nieprzyjemności?

smażenie schabowych
15.07.2022 21:47 Jak długo smażyć kotlety schabowe, aby wyszły miękkie i soczyste? Mamy garść cennych wskazówek

Wiecie, jak długo smażyć kotlety schabowe, aby wyszły miękkie i soczyste? Mamy dla was garść cennych wskazówek, dzięki którym, schaboszczaki tym razem wyjdą wam wyśmienite. Zwróćcie uwagę nie tylko na czas smażenia, ale też na temperaturę i marynowanie mięsa. Schabowe robimy bardzo często, bo ich przygotowanie jest proste. Jednak nie za każdym razem kotlety schabowe wychodzą, tak smaczne, jakbyśmy sobie tego życzyli. Gdzie więc można popełnić błąd? Na co zwrócić uwagę, by otrzymać miękkie i soczyste schabowe?

wątróbka smażona
15.07.2022 19:18 Smażona wątróbka według przepisu Kuronia. Klasyka bez udziwnień

Oto smażona wątróbka według przepisu Jakuba Kuronia. Jest klasyką bez żadnych udziwnień. Ma dodatek cebuli i jabłek, a także niezbędnych przypraw. A smakuje wybornie — jest delikatna, kremowa, ze słodkawym posmakiem. Podajcie ją z ziemniakami lub ryżem, a zamieni się w doskonałe danie obiadowe. Jeśli jadacie wątróbkę, to wiecie, że potrafi smakować doskonale. Odpowiednio przyrządzona jest soczysta, kremowa i wprost rozpływa się w ustach. A jak ją przygotować, by taka była? Jakub Kuroń radzi przed smażeniem namoczyć ją w mleku z dodatkiem przypraw. Dzięki temu znika z niej goryczka, a jej miejsce zajmuje smak aromatycznych przypraw. Kuroń smaży wątróbkę z cebulą i jabłkiem i jest to najbardziej klasyczne połączenie. Te trzy składniki doskonale się ze sobą komponują i uzupełniają. A wątróbka ze słodkawymi dodatkami jest naprawdę znakomita. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

faszerowane cukinie
15.07.2022 17:25 Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Prosty pomysł na pyszny obiad

Szukacie prostego pomysłu na pyszny obiad? Przygotujcie cukinię faszerowaną mięsem mielonym. Jest pożywna i pełna składników odżywczych, a przy tym lekkostrawna. Doskonale nadaje się do odgrzewania i wyśmienicie smakuje przez cały rok. Jednak teraz jest najlepsza okazja, by ją zrobić. O tej porze roku cukinia jest bowiem najtańsza i najsmaczniejsza. Połączenie warzyw z mięsem jest nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Mięso dostarcza potrawie białka i żelaza, a warzywa błonnika, witamin i soli mineralnych. Dodatkowo warzywa obniżają kaloryczność dania. A cukinia w ogóle jest pod tym względem mistrzem, bo 100 g zawiera tylko ok. 17 kcal. Zróbcie więc cukinię faszerowaną mielonym mięsem, a otrzymacie zdrowy i smaczny obiad. W sam raz na lato.

Dlaczego panierka odpada od kotletów schabowych? Radę Basi każdy powinien wziąć do serca
15.07.2022 10:30 Dlaczego panierka odpada od kotletów schabowych? Radę Basi każdy powinien wziąć do serca

Kotlety schabowe to tradycyjne danie, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Kotlety są soczyste w środku, chrupiące z zewnątrz i mają piękny, złoty kolor. Niestety czasem są twarde, a panierka odpada. Dlaczego panierka odpada od kotletów schabowych?Kotlety schabowe teoretycznie są proste w przygotowaniu, jednak kotlet kotletowi nierówny. Poznaj kilka trików na wyśmienite kotlety schabowe, które wychodzą za każdym razem. Pani Basia podzieliła się również swoim sposobem na panierkę, która nigdy nie odchodzi od mięsa.Kotlety schabowe należy dobrze rozbić tłuczkiem. Jeśli będą za grube, po usmażeniu będą żylaste, twarde, a miejscami nawet surowe. Po oczyszczeniu i rozbiciu mięsa na cienkie kotlety, oprósz je solą, pieprzem i wstaw do miski z mlekiem i pokrojoną w słupki cebulą i odstaw na minimum 2 godziny.Tak przygotowane kotlety schabowe będą pełne smaku. Teraz czas na panierkę i smażenie. Radę Basi dotyczącą panierki każdy powinien wziąć sobie do serca. Wystarczy prosty trik, a panierka nie odpadnie, a mięso będzie idealnie soczyste i smaczne.

Obłędne kotlety mielone z musztardą i śmietaną. 100 razy lepsze od klasycznych
15.07.2022 09:38 Obłędne kotlety mielone z musztardą i śmietaną. 100 razy lepsze od klasycznych

kotlety mielone z musztardą i śmietanąKotlety mielone z musztardą i śmietaną zachwycą każdego miłośnika tradycyjnych dań. Kotlety są bardzo soczyste, wyraźne w smaku, mają chrupiącą, wypieczoną skórkę i są pysznym pomysłem na prosty i szybki obiad dla całej rodziny.Przepisów na kotlety mielone mamy bardzo wiele. Niektórzy dodają do nich czerstwą kajzerkę, inni dodają olej, bułkę tartą i wiele innych dodatków. Kotlety mielone z musztardą i śmietaną to absolutny hit, którego musisz spróbować. Tak soczystych i smacznych kotletów jeszcze nie jadłeś.Kotlety mielone z musztardą i śmietaną dopraw również cebulą, ziołami prowansalskimi i solidną porcją siekanej natki pietruszki dosłownie rozpływają się w ustach. Dzięki śmietanie kotlety po usmażeniu są bardzo soczyste. Musztarda natomiast dodaje im charakteru.Pamiętaj, żeby kotlety mielone z musztardą i śmietaną smażyć partiami na mocno rozgrzanym oleju. Jeśli kotlety będą zbyt blisko siebie, zaczną się dusić i przez to nie będą miały chrupiącej skórki. Olej dolewaj między smażeniem kolejnych partii, musi się dobrze rozgrzać, żeby mięso nie piło tłuszczu.

Ania ma cudowny patent na karkówkę z grilla. Wychodzi miękka i soczysta. Zawsze pamiętaj o kilku zasadach
14.07.2022 12:08 Ania ma cudowny patent na karkówkę z grilla. Wychodzi miękka i soczysta

Karkówkę z grilla należy odpowiednio przygotować, w przeciwnym wypadku będzie twarda, żylasta i niesmaczna. Karczek zamarynuj w specjalnej marynacie od Ani i grilluj w niskiej temperaturze, dzięki czemu się nie przypali, będzie miękka, delikatna i soczysta. Jak zamarynować karkówkę na grilla?Karkówka wieprzowa i kiełbasa to potrawy, które najczęściej przygotowywane są na grillu. Soczyste mięso podane z sałatką i dodatkami smakuje rewelacyjnie. Jak zamarynować karkówkę na grilla? Ania ma niezawodny patent. Dzięki niemu karkówka zawsze jest miękka i soczysta.Jak zamarynować karkówkę na grilla? Ania zdradziła świetny patent na musztardowo- ketchupową marynatę do karkówki. Marynata jest prosta w przygotowaniu, a marynowane w niej mięso wychodzi za każdym razem soczyste, miękkie i pełne wspaniałego smaku.Karkówka jest mięsem, które uwielbia wyraźne przyprawy. Jak zamarynować karkówkę na grilla? Przygotuj marynatę z dodatkiem musztardy, ketchupu, tymianku, majeranku i słodkiej, mielonej papryki. Mięso musi marynować się przez około 15 godzin, wtedy będzie idealne.

Przepis na kotlety schabowe jak za dawnych lat. Pamiętaj o 1 zasadzie
14.07.2022 08:41 Przepis na kotlety schabowe jak za dawnych lat. Pamiętaj o 1 zasadzie

Pomysł na pyszny i szybki obiad? Przygotuj kotlety schabowe jak za dawnych lat. Kotlety są soczyste, świetnie oprawione i mają grubą, chrupiącą panierkę. Schabowe to klasyczne danie, które od lat gości na naszych stołach, jednak nie jest to polska potrawa.Karolina znalazła przepis swojej babci na kotlety jak za dawnych lat. Schab bez kości przygotowany według tradycyjnej receptury wprost rozpływa się w ustach. Pamiętaj, że każdy kawałek mięsa musi być dobrze rozbity, żeby kotlet nie był twardy.Mięso w panierce smaż przez 3-4 minuty na stronę, na złoty kolor. Jeśli przeciągniesz je na patelni, schab będzie wysuszony, a panierka spalona. Kotlety schabowe jak za dawnych lat muszą być idealnie rozbite i smażone na smalcu, takich schabowych jeszcze nie jadłeś.Kotlety schabowe jak za dawnych lat są rewelacyjne w smaku. Sekretem jest podwójna panierka z bułki tartej. Musimy pamiętać jednak, żeby za każdym razem strząsnąć nadmiar bułki. Kotlety smażmy na smalcu- nie ma lepszego tłuszczu do schabowych.Kotlety schabowe nie są typowym, polskim daniem. Historia schabowego sięga XII wieku, kiedy to zaczęto przygotowywać go z kością w Saksonii, później natomiast austriaccy kucharze zmodyfikowali przepis i tak oto powstał klasyczny sznycel w panierce z jajka, bułki tartej i smażony na smalcu.

konserwa mięsna
13.07.2022 21:58 Jak zrobić wieprzowinę z galaretką w słoiku? Idealna na kanapki

Lubicie smak i aromat mięsnej konserwy? Prawda, że jest nie do opisania? A wiecie, jak zrobić domową wieprzowinę z galaretką w słoiku? Będzie idealna na kanapki. O niebo smaczniejsza niż kupna i całkowicie naturalna. Taką konserwę możecie sobie zrobić z myślą o wyjeździe, ale w domu też chętnie po nią sięgniecie. Konserwy kojarzą się z wakacjami pod namiotem i wyjazdami z własnym prowiantem. Zwykle wrzuca się kilka puszek do bagażu czy plecaka i można wędrować nawet tam, gdzie nie ma sklepów, ani knajp. Jednak, kto spróbował mięsnej konserwy, ten wie, jak obłędnie smakuje. Trudno się powstrzymać, żeby jej nie zjeść nawet, jak się jest w domu. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić konserwę mięsną z myślą o codziennych kanapkach. Taka z galaretką i odrobiną tłuszczyku będzie smakować rewelacyjnie. My zrobimy ją z łopatki i golonki wieprzowej.

Przepis na pulchne kotlety mielone. Wychodzą bosko za każdym razem
13.07.2022 13:31 Przepis na pulchne kotlety mielone. Wychodzą bosko za każdym razem

Pulchne kotlety mielone są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Kotlety przygotujesz błyskawicznie, a wszyscy będą zachwyceni. Kotlety mielone podaj z mizerią, ogórkami w zalewie musztardowej lub burakami, będzie szybko i pysznie.Pulchne kotlety mielone? Jak najbardziej. Jeden trik sprawi, że mięso będzie wyjątkowo smaczne i delikatne. Kotlety mielone smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako dodatek do pieczywa.Sekretem pulchnych kotletów mielonych jest dolanie do wyrabianej masy zimnej wody. Na 1 kg mięsa wieprzowego wystarczy pół szklanki. Całość po wyrobieniu wstawmy do lodówki na godzinę, żeby mięso dobrze naszło przyprawami. Kotlety po usmażeniu będą przepyszne.Kotlety mielone smaż partiami na mocno rozgrzanym oleju. Jeśli pulchne kotlety mielone będą na patelni zbyt blisko siebie, nie dość, że opiją się tłuszczu, to jeszcze zaczną się dusić, a nie smażyć. Kotlety duszone będą miały chrupiącej skórki i mogą się rozpaść na patelni.

Co zrobić, by karkówka z grilla wyszła idealnie miękka i soczysta? Wszystko co musisz wiedzieć
12.07.2022 19:07 Co zrobić, by karkówka z grilla wyszła idealnie miękka i soczysta? Wszystko, co musisz wiedzieć

Co zrobić, by karkówka z grilla wyszła idealnie miękka? Karkówka jest twardym i włóknistym mięsem, nawet po długim czasie grillowania, jest na to jednak skuteczny sposób- odpowiednio przygotowana marynata.Lato to rewelacyjny czas na potrawy z grilla. Zwykle na grillu szykujemy kiełbasy, kaszanki, kurczaka i właśnie karkówkę. Karczek niestety jest twardym, żylastym mięsem, które nie mięknie nawet po upływie dłuższego czasu. Karkówka będzie doskonale miękka i soczysta, kiedy zamarynujemy ją odpowiednio wcześnie w przyprawach z dodatkiem soku z cytryny i musztardy. Do marynaty dodajmy również miód, czosnek, zioła prowansalskie, a każdy będzie prosił o przepis.Karkówkę smażmy na tackach aluminiowych, dzięki którym mięso nie będzie osmolone od rusztu. Wieprzowina jest mięsem, które wymaga dłuższego grillowania nad stosunkowo niewielkim ogniem, wtedy się nie wysuszy.

 Jak przyprawić golonkę, aby smakowała idealnie? Sekretem jest bursztynowy płyn
12.07.2022 15:54 Jak przyprawić golonkę, aby smakowała idealnie? Sekretem jest bursztynowy płyn

Golonka w bursztynowej marynacie jest niezwykle delikatna, soczysta i pełna smaku. Chrupiąca skórka i soczyste mięso to połączenie, które posmakuje każdemu mięsożercy. Sekretem idealnej golonki jest marynata z ciemnego piwa. Jak przyprawić golonkę?Gotowana na wolnym ogniu, następnie pieczona golonka w bursztynowej marynacie to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Do golonki podaj kapustę zasmażaną z kminkiem i ziemniaki pieczone, a stworzysz rewelacyjne danie i każdy będzie prosił o dokładkę.Jak przyprawić golonkę? Jest wiele sposobów na golonkę, ale golonka marynowana w ciemnym piwie, czosnku, majeranku i kminku smakuje doskonale. Mięso musi być marynowane 2 godziny, następnie upiecz je z dodatkiem cebuli pokrojonej w słupki.Golonka jest twardym mięsem, wystarczy ją jednak podgotować z warzywami i przyprawami, a będzie doskonale miękka i soczysta. Jak przyprawić golonkę? Wywar z gotującym się mięsem dopraw solą, pieprzem, lubczykiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

Tomasz Strzelczyk, kotlety mielone
12.07.2022 12:46 Kotlety mielone bez bułki. Przepis Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych

Kotlety mielone bez bułki? Wielu smakoszy nawet by o tym nie pomyślało. Przepis Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych. Znany kucharz łączy bowiem mielone mięso z płatkami owsianymi, dzięki czemu kotlety zyskują odpowiednią miękkość i soczystość. I są o wiele zdrowsze niż z namoczoną bułką. Tomasz Strzelczyk jest cenionym kucharzem, który lubi tradycyjną kuchnię. Jednak kotlety mielone robi w nieco mniej klasyczny sposób, bo bez bułki. Namoczoną i odciśniętą bułkę zastępuje bowiem namoczonymi w mleku płatkami owsianymi. Nadają one kotletom odpowiednią konsystencję, soczystość i delikatność. Naprawdę warto po nie sięgnąć.A kotlety mielone Tomasza Strzelczyka wyglądają naprawdę pysznie. Spójrzcie tylko na zdjęcie zamieszczone w naszym materiale. Jest ono screenem z filmiku na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.