Młode ziemniaki są dla wielu z nas prawdziwym przysmakiem letnich dni. Czekamy na nie cały rok, dlatego w sezonie chcemy je serwować jak najczęściej. Kucharz Michał Toczyłowski podzielił się prostym, ale wyjątkowo efektownym przepisem na wyborną sałatkę właśnie ze wspomnianymi młodymi ziemniakami "w roli głównej". Nie zabraknie w niej również innych letnich przysmaków! Więcej przepisów Michała Toczyłowskiego znajdziecie ja jego blogu. Utalentowany kucharz prezentuje na nim pyszne potrawy na każdą porę roku! Serdecznie zachęcamy Was do odwiedzenia jego strony internetowej!Mamy wielką przyjemność podzielić się z Wami jednym z przepisów pana Michała. Jest to naszym zdaniem idealny kandydat do tytułu "wymarzony wiosenny obiad". Poniżej podajemy przepis na cudowne młode ziemniaki z bobem oraz botwinką. Przepis na młode ziemniaki z bobem i botwinkąSkładniki:0,5 kg młodych ziemniaków0,5 kg bobuKilkanaście sztuk dobrze umytych młodych marchewek1 pęczek botwiny2 dymki2 ząbki czosnkukilka plastrów dobrego boczku (opcjonalnie)2 łyżki masła1 pęczek szczypiorkuSól i pieprz do smakuSposób wykonania:Ugotuj młode ziemniaki w osolonej wodzie. W tym samym czasie "wrzuć na wrzątek" bób. Odcedź go i przelej zimną wodą, aby warzywo zachowało swój apetyczny zielony kolor. W zależności od swoich preferencji: możesz go obrać ze skórki lub ją zostawić. Pokrój drobno botwinkę, cebulkę oraz opcjonalnie dobrej jakości boczek.Podsmaż boczek na patelni, aby wytopić z niego jak najwięcej tłuszczu. Następnie dodaj do niego cebulkę i marchewki. Podsmażaj wszystkie składniki tak długo, aby cebulka się zeszkliła. Dodaj na patelnię masło, ugotowane młode ziemniaki i wciąż podsmażaj ze sobą wszystkie składniki. Na koniec dorzuć posiekaną botwinkę.Nasze danie jest już prawie gotowe. Ostatnim krokiem jest starcie na drobnych oczkach czosnku i dorzucenie go na patelnię wraz z ugotowanym wcześniej bobem. Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i poczekaj kilka minut, aby smaki się ze sobą dobrze połączyły.Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem. Po przełożeniu na talerz posyp ją drobno pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego!Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Jak zrobić idealnie przysmażony ser na grillu? Garść wartościowych poradKomunijna warstwowa sałatka gyros. Prosty przepisKultowy przysmak z dzieciństwa - chleb posmarowany masłem z cukremźródło: michaltoczylowski.plZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefinedundefined
Przygotowujesz się do zrobienia obiadu i zdecydowałeś, że zawczasu zetrzesz ziemniaki, aby później zaoszczędzić sobie czasu. Niestety, po wyjęciu ich z lodówki lub odsłonięciu ściereczki widzisz, że są bardzo ciemne. Mamy na to genialne sposoby. Oczywiście samo ciemnienie nie jest w żadnym wypadku niebezpieczne i nie wpływa również na smak potrawy. Jeśli jednak zależy ci na estetyce dania, nie chcesz, aby po podaniu na talerzu widoczne były ciemne plamy.
Smakowite kartacze są jedną z tych potraw, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Nie bez powodu tak łatwo natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadaliby ten niecodzienny specjał. Przepis jest prostszy, niż mogłoby się wydawać.
Ziemniaki błędnie uznawane są tuczące - zła renoma jest efektem innych składników, które często do nich podajemy. Tłuszcz ze smażenia kotletów, skwarki czy masło w puree znacznie zwiększają kaloryczność bulw, które same w sobie są wyjątkowo zdrowe. Doskonałym argumentem za ich zdrowotnością, jest duża zawartość witaminy c. Niestety, nawet doświadczeni domowi kucharze popełniają błąd, który może zniszczyć smak całego dania. Bardzo istotny bowiem jest czas kiedy dodaje się do gotującego się warzywa sól.
Szare kluski to potrawa, która w dzieciństwie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Warto już dziś włączyć ją do naszego menu. Powód? Dania ma bajecznie prostą recepturę, która z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.
Nie da się ukryć, że ziemniaki odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Na ich bazie można przyrządzić rozmaite smakołyki. Niektóre z nich idealnie nadają się jako dodatek obiadowy. Tym razem warto wypróbować recepturę na ziemniaki z wyjątkowym dodatkiem.
Ziemniaki pieczone w ognisku smakują wybornie - delikatnie wędzony aromat oraz miękkie i wilgotne wnętrze sprawiają, że ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem ich w ogromnych ilościach. Niestety, wiele osób nie ma możliwości zrobienia ich w dzisiejszych czasach. Letnie ogniska są często niemożliwością dla ludzi, którzy żyją w mieście. Ich wspomnienia pełne są więc historii sprzed lat, gdy z grupą przyjaciół pichcili na ogniu kiełbaski nabite na kijki oraz ziemniaki zakopane w rozżarzonych węglach. Poniżej zdradzamy jak upiec kartofle w domowym zaciszu, aby te przypominały ich klasyczną ogniskową wersję.
Bez wątpienia ziemniaki są jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Można je znaleźć w niemal każdej kuchni. Kiedy przechowujemy je zbyt długo w nieodpowiednich warunkach, wówczas na ich powierzchni pojawiają się kłącza. Jak duże mogą być?
Woda podczas gotowania ziemniaków może mieć wiele kolorów. Najczęściej jest zwyczajnie mętna, lekko żółta bądź brązowa - jeśli gotujemy je w mundurkach. Wszystkie te kolory są całkowicie normalnie. Zupełnie inaczej sprawa się ma w przypadku odcienia zielonego. Tutaj najlepiej mieć się na baczności i najlepiej z ostrożnością podejść do ugotowanych ziemniaków.
Frytki należą do jednych z najbardziej ulubionych produktów spożywczych wszystkich ludzi. Ciężko bowiem przejść obojętnie obok tłustych i chrupiących ziemniaków, których smak jest dodatkowo wzmocniony sporą ilości soli, a niekiedy nawet i innych przypraw. Niestety, jeśli przygotowuje się je samodzielnie w domu, należy przykuć ogromną uwagę do tłuszczu, na którym je smażymy. Odpowiednio użyty olej można użyć, jednak należy spełnić kilka bezwzględnie ważnych warunków.
Placki ziemniaczane to prosta potrawa, która może być wybornym dodatkiem do dań. Doskonale komponuje się m.in. z sosem cygańskim oraz gulaszem. Każdy miłośnik gotowania ma swój sprawdzony patent na tę potrawę. Jak robi je sam Robert Makłowicz?Patent Makłowicza na pyszne placki ziemniaczaneRobert Makłowicz jest ulubieńcem wielu Polaków. Kucharz i podróżnik inspiruje od lat do kulinarnych eksperymentów. Jego przepisy cieszą się ogromną popularnością. Jakiś czas temu zdradził swój sposób na placki ziemniaczane.Po raz kolejny okazuje się, że kulinarny sukces tkwi w szczegółach. Makłowicz sugeruje, aby do placków ziemniaczanych wybierać mączyste odmiany ziemniaków takie jak: Gracja, Bryza, Tajfun oraz Gustaw.To właśnie odpowiednia odmiana ziemniaków jest gwarancją tego, że nasze placki wyjdą nieziemsko chrupiące. Poniżej podajemy przepis Roberta Makłowicza na to pyszne danie.Placki ziemniaczane według Roberta MakłowiczaLista składników:20 g drożdży4 łyżki mąkimlekojajkook. 16 ziemniakówsól, pieprz, cukier, cebula undefinedundefinedundefinedArtykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Ekspresowy przepis na niezapomniany galaretkowiec bez pieczeniaDlaczego warto jeść makrelę?Czy można jeść nitki z bananów?źródło: kuchnia wpZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined
Ziemniaki królują na polskim stole. Dodajemy je zarówno do obiadu, jako dodatek, jak i tworzymy z nich osobne, niezwykle pyszne dania, takie jak placki ziemniaczane (tutaj dowiesz się, jak zrobić je tak, by były chrupiące i puszyste w środku) czy pierogi.Ziemniaki często są też jednym z dodatków, które wrzucamy do zup. Kiedyś jednak stanowiły one bazę do potrawy, która w PRL-u robiła prawdziwą furorę.Chodzi oczywiście o niezapominaną kultową już zupę ziemniaczaną, czyli tzw. kartoflankę. Choć dzisiaj nie jest już tak popularna jak kiedyś, warto przypomnieć sobie jej smak i wprowadzić ją do swojego jadłospisu.
Wyśmienite placki ziemniaczane potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Ich walory smakowe są doceniane przez wielu wielbicieli swojskich smaków. Jedną z najbardziej pożądanych cech jest chrupkość. W jaki sposób ją osiągnąć?
Ziemniaki mogą wydawać się niepozornym warzywem, jednak tajniki gotowania ich do zupy są znacznie bardziej zawiłe, niż większość ludzi zdaje sobie sprawę. Okazuje się bowiem, że w zależności od metody gotowania, zależy smak oraz jakość dania. Niektóre zupy bez ziemniaków nie byłyby tym samym - to w końcu dzięki nim wywar staje się gęsty i sycący. Nieumiejętna obróbka kartofli może jednak sprawić, że zupa przestanie być smaczna.
Nie da się ukryć, że gołąbki mają status kultowej potrawy. Niejednokrotnie przyprawiały nas one o szybsze bicie serca. W kapuście zazwyczaj skrywa się mięsne nadzienie. Dziś zastąpimy je ziemniaczanym farszem.
Każdy smakosz przyzna, że zapiekanka to jeden z najlepszych pomysłów na szybki obiad. My uwielbiamy praktyczne rozwiązania, które przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i naszym pociechom. Dzisiejszy przepis to idealna propozycja dla wielbicieli tradycji z odrobiną kulinarnego szaleństwa.
Szare kluski to klasyka, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom polskiej kuchni. Nieskomplikowane danie cieszy się od lat ogromną popularnością, chociaż raczej ciężko je znaleźć w menu różnych restauracji, dlatego zdradzamy, w jaki sposób przyrządzić je w domu.Krótka historia słynnego daniaSzare kluski są potrawą wywodzącą się z kuchni wielkopolskiej. Danie jest przygotowywane ze startych, surowych ziemniaków. Potrawa pochodzi z XIX wieku. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznej barwie, jaką nadają jej ziemniaki.Tradycyjnym dodatkiem do szarych klusek jest kiszona kapusta. Wiele osób zajada je jednak z pokruszonym twarogiem lub z usmażonym boczkiem. Po II wojnie światowej kluski najczęściej podawano z dodatkiem brukwi.Potrawa ma dość długą tradycję. O jej unikatowości świadczy fakt, że 11 maja 2007 roku została wpisana na Krajową listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W jaki sposób ją przygotować?Przepis na szare kluskiSkładniki:1 kg mączystych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 jajkosól i pieprz do smakuOkrasa:200 g surowego, wędzonego boczku2 cebule3-4 łyżki olejuSposób wykonania:Pokrój boczek w kostkę, podsmaż na suchej patelni i przełóż do osobnej miski. Następnie podsmaż cebulę. Zetrzyj ziemniaki na małych oczkach tarki i przełóż do wyłożonego gazą sita. Odstaw je na około 15 minut.Po tym czasie przełóż ziemniaki do miski, odlew wodę, a zebraną na dnie skrobię połącz ze startym warzywem. Następnie dodaj do masy jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Ilość tej drugiej zależy od ilości wody w ziemniakach. Im jest jej więcej, tym należy dodać więcej mąki. Dopraw masę do smaku solą i pieprzem.Zagotuj osoloną wodę. Nabierz ciasto małą łyżeczką i włóż do wrzątku. Kluski gotujemy po około 4 minuty, od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Danie podajemy z podsmażonym boczkiem i cebulką lub innymi dodatkami.Polecamy również przepis na obłędne pierogi z kapustą Ani Starmach oraz tradycyjne kluski śląskie.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Najlepszy przepis na słynną soliankęPrzepis na obłędną "odchudzającą" kawęObłędna surówka z selera i ogórka kiszonegoźródło: wikipedia/gotujebolubie.plZapraszamy na nasz Instagram
Utarło się, że ziemniaki są tuczącym i zapychającym produktem, nie zawierającym zbyt wiele wartości odżywczych. Wysoka kaloryczność zależy jednak od dodatków, takich jak skwarki czy masło. Ponad to, we wnętrzu tych bulw skrywa się wiele cennych substancji. Przede wszystkim obfitują one w potas, który reguluje prace serca i obniża ciśnienie, a także magnez, bez którego kości i zęby nie byłyby mocne i zdrowe. Co więcej, ziemniaki posiadają więcej kwasu askorbinowego niż jabłka oraz dynie. Wartości te są również łatwo przyswajalne.
Sok z ziemniaka wspaniale wpływa na pracę układu trawiennego, a w szczególności na żołądek. Jeśli więc masz spore problemy z palącym uczuciem w przełyku, który nie mija nawet po wypiciu szklanki wody, sięgnij po ziemniaczany sok. Znany jest ze swoich właściwości łagodzących zgagę. Zgaga jest niczym innym, jak nadprodukcją soków żołądkowych, które przedostają się ponad żołądek do przełyku. Tam działają drażniąco na śluzówkę - kwas żołądkowy nadpala bowiem bardzo delikatną tkankę. Na szczęście łatwo można temu zaradzić dzięki domowym metodom.
Placki ziemniaczane uwielbiane są przez niemal wszystkich. Niestety, nie zawsze mamy czas aby przygotować je od podstaw, a przy okazji czynność tarcia ziemniaków zdecydowanie nie należy do najprzyjemniejszych.Tu z ratunkiem przybywamy my, z przepisem na ekspresowe placki ziemniaczane z już ugotowanych ziemniaków. Już po pierwszym kęsie zakochasz się w tym smaku, chrupiąca skórka i delikatne wnętrze to jest to, co smakosze uwielbiają najbardziej
Ziemniaki to uniwersalne warzywo, na którego podstawie można ugotować setki najróżniejszych dań. Bulwy te zadomowiły się w kuchniach całego świata, jednak to kultura zachodnia posiada najwięcej przepisów, w których wykorzystuje się kartofle. Dawniej odpowiedni sposób przechowywania żywności był koniecznością - nie było do niej wtedy tak łatwego dostępu i mało kto mógł sobie pozwolić, aby zimowe zapasy tak po prostu się zepsuły. Brak szklarni sprawiał, że warzywa były sezonowymi przyjemnościami, dlatego dbano o nie znacznie bardziej niż obecnie.
Nie da się ukryć, że kluski śląskie są nie lada pokusą. Zwłaszcza jeśli pojawią się przed nami w towarzystwie wybornego sosu. Wiele osób zastanawia się, dlaczego kluski śląskie mają taki, a nie inny kształt. Odpowiedź nie jest taka oczywista.
Placki ziemniaczane mogą, na pierwszy rzut oka, wydawać się daniem banalnie prostym - nasze babcie i mamy smażą je od wielu lat, a my dalej kultywujemy tę tradycję. Wiele wskazuje jednak na to, że można ulepszyć je jeszcze bardziej, wystarczy skorzystać z łatwego tricku. Polega on na starciu kartofli w taki sposób, aby uzyskać dwie różne ziarnistości. Połowę bulw ściera się na tarce o dużych oczkach, a resztę ziemniaków rozdrabnia się na najmniejszych oczkach. Dzięki temu placki stają się chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku.
Ziemniaki stanowią bardzo ważną część naszej diety, w końcu podajemy je praktycznie do każdego obiadu. Tradycyjne tłuczone kartofle, czy pyrki z koperkiem nie mają jednak szans w starcu z ziemniakami z ogniska - dymny aromat jest zbyt doskonały. Mimo wszystko okazuje się, że w domowym zaciszu można przygotować te bulwy w taki sposób, aby praktycznie idealnie imitowały wersję z ogniska. Wystarczy dodać do nich dwa składniki i upiec je w piekarniku, a smak lata można mieć przez cały rok niezależnie od pogody.
Smakowite ziemniaki wiele razy przyprawiały nas o prawdziwy zachwyt. Na bazie bulw możemy przyrządzić rozmaite frykasy. Jednym z nich są szare kluski, które wywołują mieszane uczucia u smakoszy. Przepis na swojskie danie jest banalnie prosty.
Smakowite ziemniaki są jednym z najpopularniejszych warzyw. Nietrudno znaleźć smakoszy, którzy chętnie je zajadają. Niestety, ziemniaki dosyć długo się gotują. Na szczęście proces ten możemy znacząco przyśpieszyć.
Ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Przeważnie traktujemy je jako urozmaicenie potrawy, jednak nie oznacza to, że nie można na ich bazie przygotować niezależnego dania. Ziemniaki, które zostały nam po obiedzie, z łatwością przekształcimy w fantastyczny deser.
Placki ziemniaczane klasycznie jadamy właśnie dla ich chrupiącej skórki i miękkiego wnętrza. Ziemniaki są jednak tak uniwersalnym składnikiem, że możemy je w niezwykły sposób zmodyfikować. Puszyste placki ziemniaczane to prawdziwy hit. Ogromnym atutem tego przepisu jest prostota. Aby otrzymać zaskakujący efekt, nie musimy dodawać właściwie nic więcej niż zazwyczaj. Jedyne czego potrzebujemy to piana z białka jajka, która nada im zupełnie nowego charakteru.