Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków przygotujesz błyskawicznie przy pomocy blendera. Wszystkie składniki dobrze się łączą, a placki po usmażeniu są delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz. Do placków przygotuj ulubione dodatki. Obiad zachwyci całą rodzinę.Wiele osób rezygnuje z przygotowania placków ziemniaczanych ze względu na czasochłonne tarcie warzyw. Mało kto jednak wie, że ziemniaki możemy również zblendować i połączyć z resztą składników. To najszybszy sposób na placki ziemniaczane. Będą gotowe w kilka minut.Placki ziemniaczane doprawiamy startą cebulą, suszonym majerankiem, solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną na początku odsączamy z nadmiaru wody. Ciasto na placki musi być gęste, żeby nie rozwarstwiło się podczas smażenia. Placki ziemniaczane podajemy z kwaśną śmietaną, szczypiorkiem lub koperkiem. Świetnym dodatkiem do kultowych placków jest również szybki sos pieczarkowy oraz gulasz węgierski z mięsem i warzywami.
Babcia Józia przyrządza placki ziemniaczane inaczej niż wszyscy. Do masy ziemniaczanej dodaje kilka łyżek kwaśnej śmietany. Śmietana sprawia, że placki nie ciemnieją i są niezwykle puszyste i delikatne. Placki ziemniaczane według babcinej receptury są wyśmienitym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Podane z ulubionymi dodatkami błyskawicznie znikają z talerzy. Placki podaj z kwaśną śmietaną, koperkiem, szczypiorkiem. Możesz przyrządzić je również z mięsnym gulaszem. Do masy na placki ziemniaczane babci Józi dodaj również suszony majeranek i dużą, startą na tarce cebulę. Te składniki wzmocnią smak, a kultowa potrawa będzie absolutnym hitem. Do placków wykorzystaj ziemniaki mączne typu B lub C. Ziemniaki te świetnie sprawdzą się również do klusek śląskich, kopytek i pyz z mięsem.Placki ziemniaczane smaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. Olej ten ma wysoką temperaturę dymienia, dzięki której placki nie spalą się na patelni. Nie smaż placków na głębokim oleju. Wystarczy niewielka ilość, aby masa się ścięła, a placki usmażyły na złoty kolor. Po smażeniu przełóż placki na ręcznik papierowy.
Carski koktajl Tomasza Strzelczyka jest elegancką przekąską na sylwestrową noc. Składa się z kilku niedrogich składników i jest bardzo łatwy do przygotowania. Jego prezentacja na stole jest fenomenalna. Koniecznie sprawdź, co proponuje znany i lubiany kucharz.Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, za cel postawił sobie zaskoczenie sylwestrowych gości. Z tym bajecznie podanym daniem nie powinno być to trudne. Sałatka warzywna podana w tej formie z pewnością zrobi piorunujące wrażenie.
Ziemniaki pieczone z musztardą i chrzanem będą doskonałą przekąską na Sylwestra. Dzięki dwóm lubianym dodatkom są wyraziste w smaku, a dodatkowo po upieczeniu nabierają przyjemnej chrupkości. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Spróbujecie?Przekąska z ziemniaków na Sylwestra będzie w sam raz. Smaczna, prosta i sycąca propozycja z pewnością uprzyjemni czekanie na północ i sprawi, że będziecie mieli siłę na zabawę. Podana w towarzystwie świeżych kotletów i surówek będzie też doskonała na obiad. Musicie skosztować.
W kuchni doskonałego kucharza nic się nie marnuje. Warto znaleźć zastosowanie dla rozmaitych, pozornie bezużytecznych produktów. Czy wiesz, że na wodzie z gotowania golonki możesz przygotować wyśmienitą grochówkę? Zrobisz ją szybciej i łatwiej, niż myślisz.Woda po gotowaniu golonki jest esencjonalna i pełna mięsnego smaku. Aż szkoda byłoby ją wylewać. Oczywiście wcześniej możesz zebrać z jej powierzchni nadmiar tłuszczu. Potem dodaj do wywaru kilka składników i ugotuj grochówkę na obiad. Zachwycisz się tym patentem.
Zastanawiasz się nad sylwestrowymi przekąskami? Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość - chipsy Lay's po roku przerwy wracają do Biedronki. Kultowa przekąska sprawdzi się nie tylko w czasie imprez, ale też przy oglądaniu telewizji. Jednak pamiętaj, że chipsy możesz przygotować również samodzielnie z kilku podstawowych składników. Jak podaje Business Insider, pod koniec grudnia do sieci sklepów Biedronka wrócą chipsy Lay's. Kultowa, ukochana przekąska będzie dostępna we wszystkich, najbardziej popularnych smakach, np. solone, fromage, zielona cebulka, papryka. Wrócą też chipsy Lay's Oven Baked. To świetna wiadomość, zwłaszcza przed Sylwestrem, kiedy zaczynamy robić zakupy na przywitanie Nowego Roku.Kultowych chipsów marki Lay's nie było w Biedronce od roku. Powodem braków były negocjacje w sprawie ceny przekąsek. Popularna sieć sklepów nie mogła zaakceptować zbyt wysokich cen zaproponowanych przez producenta. Po powrocie na półki cena opakowania Lay's Oven Baked 200 g i klasycznych Lay'sów 215 g to 6,99 złotych.Pamiętajcie jednak, że przekąskę możemy również przygotować samodzielnie w domu. Potrzebujemy wyłącznie ziemniaków, oliwy z oliwek i soli. Chipsy możemy przygotować również w wersji ziołowej, dodając np. zioła prowansalskie. Domowe chipsy są równie smaczne, jednak o wiele zdrowsze i lżejsze od gotowej przekąski.
Ziemniaki duszone w śmietanie z cebulą i czosnkiem są rewelacyjnym dodatkiem do obiadu, który przygotujesz w dosłownie 20 minut. Ziemniaki dopraw gałką muszkatołową, suszonym rozmarynem i świeżą natką pietruszki, będą smaczne i bardzo aromatyczne.Znudziły Ci się zwykłe ziemniaki z wody? Przygotuj ziemniaki duszone w śmietanie. Ten aromatyczny dodatek do obiadu będzie pasował do każdego dania, jakie przyrządzisz. Ziemniaki doskonale łączą się z każdym rodzajem mięsa, rybami i potrawami wegetariańskimi.Ziemniaki duszone w śmietanie swój wyjątkowy smak zawdzięczają aromatycznym dodatkom. Cebula przesmażona z czosnkiem na maśle, gałka muszkatołowa, suszony rozmaryn i świeża natka pietruszki sprawią, że już nigdy nie przygotujesz uniwersalnych warzyw obiadowych w inny sposób.Do przygotowania ziemniaków duszonych w śmietanie wykorzystaj ziemniaki z jasną skórką. Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki, posól i zalej wrzątkiem. Nie gotuj ich jednak do miękkości. Warzywa staną się miękkie, kiedy poddusisz je w aromatycznym sosie.
Kluski śląskie z batatów są prostą i pełną smaku alternatywą dania z ziemniaka. Słodki, delikatny i sycący mączny przysmak pasować będzie do niejednego obiadu. Jest przy tym proste w przygotowaniu. Musicie spróbować. Słodkie kluski śląskie z batatów można podać na kilka sposobów. Rarytas doprawiony kardamonem z powodzeniem zastąpi deser, ale też świetnie skomponuje się z delikatnym filetem gotowanym na parze czy pieczonym z dodatkiem prostych przypraw np. czosnku. Możliwości jest dużo, a każda będzie wyśmienita.
Przygotowanie eleganckiej potrawy nie musi oznaczać spędzenia całego dnia w kuchni. Apetyczną i wykwintną zupę-krem z pora przygotujesz nawet w 30 minut. Dzięki temu danie stanowi poważną konkurencję dla bardziej wymagających zup. Daj temu przepisowi szansę, a z pewnością się nie zawiedziesz.Zupę-krem z pora łatwo przygotujesz z zaledwie kilku składników. Najprawdopodobniej większość z nich masz już w swojej kuchni. Do przyrządzenia tej potrawy przyda się również esencjonalny bulion. Warzywny czy mięsny - każdy sprawdzi się wyśmienicie.
W okresie świątecznym lubimy się odrobinę porozpieszczać przy stole. Okazją do tego mogą być również tak niepozorne dania, jak ziemniaki do obiadu. Zamiast zwyczajowo gotować warzywa, wstaw je do piekarnika z dodatkiem aromatycznego czosnku oraz rozmarynu. Nawet nie zauważysz, kiedy ziemniaki pieczone znikną z talerzy.Przygotowanie ziemniaków pieczonych jest banalnie proste. Wymaga nawet mnie pracy, niż podanie warzyw gotowanych w wodzie. Tych ziemniaków nie trzeba nawet obierać. Sprawdź, jak wyśmienicie może smakować niepozorny dodatek.
Pierogi ruskie z grzybami będą absolutnym hitem na wigilijnym stole. Postne pierogi z farszem z ziemniaków, twarogu i suszonych grzybów są niezwykle aromatyczne i pełne smaku. Cała rodzina będzie zachwycona.Pierogi ruskie, z makiem, z kapustą i grzybami to klasyka, która gości na naszych stołach podczas uroczystej kolacji wigilijnej. Pierogi ruskie będą o wiele smaczniejsze, kiedy przygotujemy je z dodatkiem grzybów leśnych. Poznaj przepis na pierogi ruskie z grzybami.Niektórzy ciasto na pierogi przygotowują z letniej wody. Inni dodają olej, roztopione masło lub żółtko. Najlepsze ciasto przygotujesz wyłącznie z mąki, odrobiny soli i gorącej wody. Wyrobione ciasto jest elastyczne, delikatne i łatwo rozwałkujesz je na cienki placek. Do przygotowania pierogów ruskich z grzybami wykorzystaj półtłusty twaróg. Chudy ser nie połączy się dobrze z resztą składników, a farsz będzie suchy. Tłusty twaróg również nie jest dobrym wyborem, ponieważ farsz będzie ciężki. Pierogi ruskie z grzybami ugotuj i podaj z okrasą z masła i cebuli. Pierogi możesz dodatkowo przesmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. W ten sposób ciasto lekko się przyrumieni i będzie chrupiące.
Sałatka śledziowa jest bogata w smaki i zdecydowanie bardziej pożywna niż tradycyjna jarzynowa. Jest prosta w przygotowaniu, a na świątecznym stole będzie się prezentowała znakomicie. Musicie spróbować. Jeśli szukacie ciekawego sposobu na przygotowanie świątecznego śledzia, warstwowa sałatka może wam się spodobać. Wyrazista, kolorowa i pełna smaku kompozycja z pewnością zachwyci domowników i gości.
Sałatka ziemniaczana jest prostą sałatką z 3 składników, którą przygotujesz z ziemniaków z poprzedniego obiadu. Dzięki temu nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje. Kultowa sałatka rodem z PRL-u doprawiona sosem majonezowo- musztardowym błyskawicznie zniknie z talerzy.Nie lubię wyrzucać jedzenia, dlatego też staram się wykorzystywać produkty spożywcze do przyrządzania innych potraw. Z ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu przygotowuję placki ziemniaczane, pyzy z mięsem, kluski śląskie lub właśnie szybką sałatkę ziemniaczaną jak za dawnych lat.Sałatka ziemniaczana z dodatkiem pora i szynki drobiowej jest świetnym pomysłem na szybki podwieczorek lub kolację dla całej rodziny. Sałatkę doprawiam majonezem, musztardą i jogurtem naturalnym. Dodaję również solidną porcję posiekanego szczypiorku, który wzmacnia smak całej potrawy.Sałatkę po przygotowaniu i doprawieniu wstawiam do lodówki na pół godziny, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły i naszły aromatem sosu. Sałatka na zimno smakuje rewelacyjnie. Jest bardzo pożywna i błyskawicznie znika z talerzy.
Bez wyrabiania, bez drożdży, bez ciasta francuskiego. Kulebiak ziemniaczany jest prosty w przygotowaniu i pełen smaku. Masę ziemniaczaną przełóż aromatycznym farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Całość posyp kminkiem i wstaw do piekarnika. Efekt zachwyci każdego.Wigilijny barszcz podajemy z uszkami, pasztecikami, krokietami lub z kulebiakiem. Tradycyjny kulebiak przyrządza się z ciasta drożdżowego. Ciasto można zamienić na ciasto francuskie, żeby przyspieszyć przygotowywanie. Polecam wypróbować jeszcze inną opcję kultowego dodatku do barszczu. Kulebiak ziemniaczany posmakuje całej rodzinie.Kulebiak ziemniaczany jest wyśmienitą potrawą wigilijną. Masa ziemniaczana zapieczona razem z aromatycznym farszem smakuje rewelacyjnie. Ziemniaki dopraw solą i gałką muszkatołową. Będą smakować jeszcze lepiej. Farsz przygotuj w nieco inny sposób, będzie przepyszny.Niektórzy kiszoną kapustę gotują bez żadnych dodatków. Kapustę ugotuj z dodatkiem wody po gotowaniu grzybów, listkami laurowymi i ziarnami jałowca. Dzięki tym dodatkom nadzienie do kulebiaka będzie bardzo aromatyczne. Ciasto przed pieczeniem oprósz kminkiem. Przyprawa doskonale łączy się z resztą składników.
Wieloletnie doświadczenie siostry Anastazji sprawia, że jej dania smakują, jak żadne inne. Aromatyczna kapusta z grzybami jest tego najlepszym przykładem. Klasyczna i sprawdzona receptura od lat rozpieszcza podniebienia Polaków. Musicie tego spróbować.Niezwykłą kapustę z grzybami według siostry Anastazji przygotujesz z zaledwie kilku składników. Pamiętaj jednak, że grzyby użyte do tej potrawy wymagają kilkugodzinnego namoczenia. Zaplanuj przyrządzenie tej smakowitej kapusty z grzybami z odpowiednim wyprzedzeniem.
Krokiety ziemniaczane bez zawijania są niezwykle prostym i pomysłowym daniem. Przy minimalnej ilości składników otrzymujemy maksymalnie pyszne danie. Przygotowanie krokietów jest bajecznie proste i nie zajmuje wiele czasu. Czy można chcieć czegoś więcej?Krokiety ziemniaczane bez zawijanie doskonale sprawdzą się jako dodatek obiadowy zamiast tradycyjnych ziemniaków. Stanowić mogą również pyszną przekąskę na ciepło. Podane z grzybowym sosem zmieniają się pożywny bezmięsny posiłek. Ten jeden prosty przepis daje ogrom możliwości.
Domowa zupa ogórkowa jest idealna na chłodniejsze dni. Wywar na bazie mięsa i warzyw doskonale rozgrzewa, a ogórki kiszone dodatkowo wzmacniają odporność. Zupa będzie o wiele smaczniejsza, kiedy zastosujesz kilka sprawdzonych trików.W zupie ogórkowej kluczowa jest kolejność dodawanych składników. Na początku ugotuj aromatyczny wywar np. na udku kurczaka i warzywach rosołowych. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj ziemniaki i gotuj. Do miękkich ziemniaków dodaj ogórki i wodę po ogórkach dla wzmocnienia smaku. Jeśli dodasz ogórki przed ziemniakami, ziemniaki nie ugotują się w kwaśnej wodzie, jak trzeba. Pozostaną twardawe i będą niesmaczne. Do zupy ogórkowej dodaj starte ogórki, które przesmażysz wcześniej na łyżce masła. Przesmażone warzywa będą o wiele bardziej aromatyczne. Do zupy koniecznie dolej wodę po ogórkach kiszonych i dopraw całość majerankiem i koperkiem. Tak podana ogórkowa posmakuje całej rodzinie.Zupę ogórkową zabiel odrobiną śmietany. Nigdy nie dodawaj śmietany bezpośrednio do garnka, ponieważ może zepsuć całe danie. Śmietanę wymieszaj w odrobinie zimnej wody lub w kilku łyżkach odlanej i ostudzonej zupy. Zahartowany produkt nie zwarzy się, a na powierzchni nie będą pływać grudki.
Babcine prażuchy są pomysłem na pyszny dodatek do obiadu, a nawet na szybki, tani i pożywny obiad. Prażuchy polane okrasą z cebuli i masła smakują rewelacyjnie i błyskawicznie znikają z talerzy. Kluchy z ziemniaków podaj z kefirem lub maślanką, będą smakować o każdej porze roku. Babcine prażuchy, kopytka, schabowe to jedne z dań, którymi zajadałam się od najmłodszych lat. Prażuchy i inne potrawy do tej pory przygotuję w domu, ponieważ uwielbiam tradycyjną, polską kuchnię. Prażuchy są świetnym pomysłem na obiad, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil.Babcine prażuchy zawsze podaję z okrasą z masła i cebulki. Niezbędnym dodatkiem jest również kefir lub maślanka naturalna. Prażuchy możesz wzbogacić również o dowolne składniki, np. o skwarki z boczku lub podsmażoną kiełbasę.Prażuchy to nic innego, jak ugotowane ziemniaki utłuczone z mąką pszenną na zbitą, dość twardą masę. Do ugotowanych ziemniaków stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj, żeby nie było grudek. Po przygotowaniu prażuchy najlepiej nakładać dużą łyżką namoczoną w wodzie.
Wszyscy doskonale znamy śledzie w śmietanie, oleju czy w sałatce. Mało kto jednak wie, że z filetów można przygotować również puszystą babkę śledziową. Ciasto przygotowane z ziemniaków z dodatkiem aromatycznych przypraw będzie absolutnym hitem podczas kolacji wigilijnej.Babka śledziowa jest niezwykle prostym daniem, które przygotujesz w dosłownie 30-40 minut. Najwięcej czasu zajmuje moczenie śledzi oraz pieczenie i gotowanie ziemniaków w mundurkach. Wystarczy, że wszystkie przygotowane składniki wymieszasz z dodatkiem śmietany, jajek i przypraw. Babka pięknie wyrasta podczas pieczenia i smakuje wyśmienicie.Przed przygotowywaniem babki śledziowej, koniecznie namocz filety w mleku. Moczenie ryby w wodzie trwa znacznie dłużej. Śledzie i tak są później słone i twardawe. Moczenie śledzi w mleku sprawia, że ryba jest bardzo delikatna i ma o wiele łagodniejszy zapach. Jest również miękka i z łatwością zblendujesz ją na gładką masę.Babkę śledziową dopraw posiekanym szczypiorkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Korzenna przyprawa doskonale podkreśli smak całego dania. Babkę po upieczeniu lekko ostudź i pokrój na mniejsze kawałki. Danie zachwyci każdego.
Ania Starmach zdradziła swój wyjątkowy sposób na placki ziemniaczane. Dzięki tarciu warzyw na grubych oczkach, gotowe placuszki wychodzą niezwykle chrupiące. Tak przygotowany przysmak będzie doskonałą podstawą do smacznej przekąski.Do przygotowania tych placków ziemniaczanych potrzebujesz jedynie warzyw i przypraw. Wystarczy grubo zetrzeć kartofle i dokładnie odcisnąć je z płynu. Smażone na złoty kolor ziemniaczane krążki idealnie smakują podane ze śmietaną lub smakowitym łososiem. Aż ślinka cieknie.
Szukasz pomysłu na tani obiad? Mamy coś w sam raz dla Ciebie. Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem kiełbasy i cebuli jest prosta w przygotowaniu, a przy tym obłędnie pyszna.Wierzch naszej zapiekanki wieńczy apetyczna warstwa smakowitego żółtego sera. Aromatyczne przyprawy sprawiają, że potrawie trudno się oprzeć. Ten pomysł na tani obiad zachwyci całą rodzinę.
Dla Tomasza Strzelczyka liczy się przede wszystkim smak. Jego podstawowe kryterium z całą pewnością spełniają pyszne krokiety bez zawijania. Ziemniaczano-pieczarkowe paluchy zachwycają chrupiącą warstwą wierzchnią i kremowym wnętrzem. Takie krokiety są idealnym sposobem na smakowity obiad.Do krokietów bez zawijania Tomasza Strzelczyka (którego powyższe zdjęcie pochodzi z serwisu YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA) wystarczy kilka prostych składników. Zapewne niektóre z nich masz już w swojej kuchni. Przepisy znanego kucharza dzięki swej prostocie urzekają internautów. Koniecznie do nich dołącz i przygotuj krokiety bez zawijania już dziś.
Zwykle gotujesz ziemniaki do obiadu? Zaskocz wszystkich uniwersalnym dodatkiem w nowej odsłonie. Ziemniaki pieczone są jeszcze smaczniejsze i bardzo aromatyczne. Warzywo zapiecz z kminkiem, będzie świetnym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa, ryb i potraw wegetariańskich.Ziemniaki są najpopularniejszym dodatkiem obiadowym. Gotowane podajemy z koperkiem lub szczypiorkiem, ale lubimy też frytki i ziemniaki z piekarnika. Dziś proponujemy Wam ziemniaki pieczone z kminkiem. Są niezwykle aromatyczne i smaczne. Ziemniaki pieczone z kminkiem są dodatkiem, który przygotujesz w kilka minut. Potrzebują jednak ok. 40 minut pieczenia. Będą miękkie, lekko chrupiące z zewnątrz i przede wszystkim bardzo aromatyczne. Kminek doskonale podkręci też smak kultowego dodatku do obiadu. Ziemniaki przeznaczone do pieczenia dokładnie umyj i wyszoruj. Obierz je tylko wtedy, gdy mają grubszą skórkę. Upieczone w mundurkach smakują o wiele lepiej niż ziemniaki obrane i wstawione do piekarnika.
Placki ziemniaczane bez jajek i mąki pszennej będą równie smaczne, co tradycyjne. Dzięki dodatkowi gęstej śmietany warzywna masa będzie zwarta, a po usmażeniu nabierze przyjemnej chrupkości i pięknego złotego koloru. Musicie spróbować. Bezglutenowa i pozbawiona jaj wersja placków ziemniaczanych spodoba się nie tylko alergikom. Rarytas zachwyca smakiem i teksturą, a jego przygotowanie jest niesamowicie proste. Wystarczy rozdrobnić warzywa, połączyć z nabiałem oraz uzyskaną z ziemniaków skrobią i usmażyć. Prościej chyba się nie da.
Agata Rubik zdradziła swój przepis na sałatkę jarzynową. Kultowa sałatka będzie jeszcze smaczniejsza, kiedy dodasz do niej soczyste jabłka i czerwoną cebulę. Sałatkę koniecznie dopraw solą, pieprzem i majonezem. Danie nie ma sobie równych.Sałatka jarzynowa jest tradycyjnym, kultowym daniem, jednak każdy z nas robi ją nieco inaczej. Niektórzy do sałatki dodają kukurydzę, inni por, jeszcze inni robią ją bez majonezu, dodają śledzie, wędlinę i inne składniki. Agata Rubik do sałatki dodaje nie jedno, a dwa jabłka oraz czerwoną cebulę.Dlaczego warto dodać jabłka do sałatki jarzynowej? Soczysty owoc świetnie komponuje się z innymi warzywami. Dodaje również daniu lekkości i świeżości. Sałatka jarzynowa według przepisu Agaty Rubik to również groszek, gotowana włoszczyzna, jajka i ogórki kiszone.Do sałatki jarzynowej wybierz ogórki kiszone z domowej spiżarni lub z beczki. Kupne ogórki kiszone w słoiku lub gotowym, zamkniętym pojemniku zwykle zawierają ocet, który ma przyspieszyć fermentację. Ocet i konserwanty to składniki, których należy unikać w kiszonkach.
Wiele osób wyrzuca obierki z ziemniaków, ponieważ nie wie, że są jadalne lub nie ma pomysłu na ich przygotowanie. Poznaj cztery ciekawe sposoby na wykorzystanie obierek z ziemniaków. Potrawy są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Wszak pod skórką zawsze znajduje się najwięcej wartościowych składników. Zero waste to coraz bardziej popularny nurt w kuchni, polegający na wykorzystywaniu w pełni warzyw, mięsa i innych produktów spożywczych, aby do minimum ograniczyć wyrzucanie jedzenia. Nawet z obierek z ziemniaków i warzyw możemy przyrządzić wiele świetnych dań.O ile mięso gotowane, ziemniaki i inne warzywa wykorzystujemy w kuchni bardzo często, tak wiele osób wyrzuca obierki. Z ziemniaczanych obierek możemy ugotować wyśmienitą bazę do zup, a także zrobić pyszne i zdrowe przekąski dla całej rodziny.Kiedy obierki z ziemniaków nadają się do jedzenia? Kiedy ziemniaki są młode, zdrowe, twarde i nie mają ciemnych plam. Nie jedzmy ani ziemniaków, ani obierek, kiedy warzywa są miękkie i gdy pojawia się na nich zielonkawy nalot, ponieważ możemy się nimi poważnie zatruć.
Sałatka ziemniaczana jest tanim i prostym przysmakiem. Z przepisem Ewy Wachowicz przygotujecie jej niezwykle smaczną i pełną charakteru odsłonę. Miss Polski dodaje do niej marynowane śliwki, które doskonale komponują się z pozostałymi składnikami i cudownie podkreślają smak rarytasu. Spróbujecie? Gotowane w mundurkach ziemniaki, cebulka, jajko na twardo i kiszony ogórek to najczęstsze składniki sałatki ziemniaczanej. Łączy się je z prostym sosem śmietanowo-majonezowym. Ewa Wachowicz do tego zestawu dodaje jeszcze marynowane śliwki i trzeba przyznać, że świetnie tam pasują. Warto choć raz skosztować.
Nie od dziś wiadomo, że najlepiej na świecie karmi własna babcia. Właśnie od takiej doświadczonej kucharki dostaliśmy przepis na chrupiące i złociste placki ziemniaczane. Cały ich sekret tkwi w przelaniu surowych startych warzyw gorącym mlekiem. Już nigdy nie przygotujesz tego smakołyku inaczej.Placki ziemniaczane jak u babci doskonale pasują do rozmaitych potraw. Możesz je przyrządzić zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Dzięki temu możesz cieszyć się nimi w ramach wieczornej przekąski, lub przygotować na obiad z dodatkiem mięsnego czy grzybowego sosu. Ta babcina receptura jest bezkonkurencyjna.