Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Zupa

Zupa krem z żółtych warzyw
26.01.2022 01:00 Zupa krem z żółtych warzyw. Przepis krok po kroku

Zupa krem z żółtych warzyw to pyszna, słodka zupa o bogatym smaku, jest idealna na lekki, ale pożywny obiad, lunch lun kolację. Zupę krem podaj z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika i solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki, podana w ten sposób będzie smakować najlepiej. Poznaj przepis na zupę krem z żółtych warzyw.Krem z żółtych warzyw to przepyszna, gęsta zupa o rozgrzewających właściwościach. Zupa z pieczoną dynią, marchewką, papryką, pomidorami i czosnkiem będzie prawdziwym hitem, każdy będzie prosił Cię o przepis. Warzywa przed pieczeniem skrop oliwą i oprósz solą i pieprzem. Całe danie dopraw rozmarynem dopiero po ugotowaniu i zblendowaniu, ponieważ suszony rozmaryn może zgorzknieć podczas pieczenia, co zepsuje smak warzyw i zupy. Krem podaję z posiekaną natką pietruszki i prażonymi pestkami, które doskonale komponują się z zupami tego typu. Nie wyrzucaj pestek z dyni, możesz je wysuszyć, a następnie przygotować z nich wyśmienite pesto z dodatkiem rukoli, idealne do zup, mięs, makaronów. Pieczone warzywa to sekret każdej zupy krem o pełnym, doskonałym smaku- tu poznasz przepis na obłędny krem z pieczonym pomidorów, idealny na rodzinny posiłek.

Zupa krem z soczewicy i pomidorów
25.01.2022 01:00 Zupa krem z soczewicy i pomidorów. Pyszny pomysł na obiad

Pomysł na pożywną, smaczną i zdrową zupę? Ugotuj krem z czerwonej soczewicy i pomidorów, danie jest idealne zarówno na obiad, jak i lunch i kolację. Zupa doda Ci energii na wiele godzin, rozgrzeje i wzmocni. Poznaj przepis na obłędną zupę krem z soczewicy.Zupa krem z soczewicy jest doskonałym pomysłem na lekki i sycący posiłek, niezależnie od pory dnia. Zupa gotowana z curry i mlekiem kokosowym ma wyczuwalną, orientalną nutę, a całe danie jest doskonale doprawione.Jeśli lubisz bardziej pikantne dania, dodaj do zupy papryczkę chili lub dopraw ją pieprzem cayene. Zupę wykańczam posiekaną natką pietruszki, świeża kolendra sprawdzi się równie dobrze. Krem gotuję na bulionie warzywnym, aby miał pełny, warzywny smak i aromat. Czerwona soczewica jest pyszną odmianą, jest również delikatna i szybko się gotuje. Soczewica to nie tylko smak- zawiera ogromne ilości białka, dzięki czemu jest świetnym zamiennikiem mięsa, kwasu foliowego i potasu, który regule ciśnienie krwi i pracę serca. Z soczewicy przygotujesz wiele smacznych potraw, między innymi przepyszny pasztet z żurawiną, jest idealny na kanapki i pokochają go nawet najwięksi miłośnicy mięsa.

Czernina
25.01.2022 01:00 Jak przygotować czerninę niczym za dawnych lat?

Poznajesz zupę ze zdjęcia? Jest bardzo smaczna, ale nawet dziś wzbudza spore kontrowersje. Jeśli za nią tęsknisz, mamy dla ciebie niezawodną recepturę. Zobacz, jak przygotować czerninę jak za dawnych lat. Dzięki niej przypomnisz sobie smaki dzieciństwa, zjesz coś niecodziennego, a zarazem przepysznego.

Jak zrobić idealną zupę ogórkową?
25.01.2022 01:00 Jak zrobić idealną zupę ogórkową? Rozwiewamy wątpliwości

Zupa ogórkowa to jedna z podstawowych zup polskiej kuchni, jest bardzo aromatyczna, smaczna, rozgrzewająca i świeża. Sekretem doskonałej ogórkowej jest odpowiednio ugotowany wywar, zioła i przygotowane wcześniej ogórki kiszone. Jak zrobić idealną zupę ogórkową?Zupa ogórkowa jest zupą, którą doskonale znamy z dzieciństwa i chętnie do niej wracamy, gotując ją w domu na obiad dla całej rodziny. Zupa ogórkowa ugotowana na mięsno- warzywnym bulionie z dodatkiem świeżych i suszonych ziół smakuje rewelacyjnie i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.Tradycyjna ogórkowa gotowana jest z ziemniakami. Możesz je jednak zamienić na ryż lub makaron. Do zupy wykorzystaj ogórki kiszone samodzielnie. Kupione ogórki często nie mają tak doskonałego, kwaśnego smaku i często są przesolone lub puste w środku.Zupa ogórkowa to nie tylko wyjątkowy smak i aromat- to również prawdziwa bomba witaminowa. Zarówno ogórki, jak i woda po nich zawierają ogromne ilości witaminy C i pozytywnie wpływają na naturalną florę bakteryjną jelit. Bulion mięsno-warzywny natomiast ma wzmacniające i rozgrzewające właściwości.W tym artykule dowiesz się, jak zrobić flaki wołowe, czyli tradycyjną, polską zupę rodem z PRL-u.

Grochówka wyjdzie idealnie
24.01.2022 01:00 Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Grochówka należy do bardzo pożywnych zup. Gotuje się ją zwykle na mięsnym wywarze, dodaje groch i inne warzywa, a także aromatyczne przyprawy. Dzięki temu taką zupą naprawdę można się najeść. Dziś powiemy wam, jaki groch dodawać do grochówki i zdradzimy wam najlepszy przepis na tę kultową zupę. Grochówka jest zupą niezwykle sycącą. To dzięki temu, że gotuje się ją na mięsnym wywarze i dosypuje groch, który jest doskonałym źródłem białka. Taka zupa z mięsną wkładką może wystarczyć za cały obiad. Grochówce nie brakuje też smaku i aromatu. Skutecznie dodaje ich wędzony boczek lub żeberka, a także liczne przyprawy, np. czosnek, majeranek. Te wszystkie składniki sprawiają, że trudno znaleźć w polskiej kuchni inną, tak pożywną zupę.

Zupa pieczarkowa z ryżem
24.01.2022 01:00 Zupa pieczarkowa z ryżem. Przepis krok po kroku

Zupa pieczarkowa z ryżem to pożywna, smaczna i bardzo rozgrzewająca zupa, idealna na obiad, lunch i kolację. Danie gotowane na bulionie warzywnym z podsmażonymi wcześniej warzywami i grzybami nabiera doskonałego aromatu. Poznaj przepis na zupę pieczarkową z ryżem.Zupa pieczarkowa z ryżem to świetny pomysł na rozgrzewający posiłek w chłodne, zimowe dni. Zupa gotowana na bulionie warzywnym dodatkowo wzmacnia i rozgrzewa organizm, a ryż, który jest źródłem białka i węglowodanów, sprawia, że danie jest naprawdę sycące.Do zupy pieczarkowej zawsze wybieraj świeże i twarde pieczarki. Miękkie lub intensywnie pachnące grzyby nie nadają się do spożycia, mogą również zepsuć nam cały posiłek, kwasząc zupę. Sekretem idealnej pieczarkowej jest podsmażenie pieczarek i warzyw na maśle, dzięki czemu uwalniają cały smak i aromat do zupy.Ryż jest świetnym zamiennikiem ziemniaków, ugotujesz z nim wiele smacznych, domowych zup, między innymi ogórkową, pomidorową, kalafiorową- tu poznasz przepis na wyśmienitą kalafiorową z ryżem, idealną na obiad dla całej rodziny.

Jak zrobić flaki wołowe?
24.01.2022 01:00 Jak zrobić flaki wołowe? Poradnik krok po kroku

Flaki wołowe to tradycyjne danie polskiej kuchni. Aromatyczny, mięsno- warzywny wywar z miękkimi, delikatnymi flaczkami to prawdziwy przysmak. Całe danie doprawione między innymi suszonym majerankiem ma wyjątkowy aromat i posmakuje każdemu miłośnikowi mięsnych, wyraźnych zup. Jak zrobić flaki wołowe?Flaczki wołowe to jedno z dań PRL-u, które zostało z nami do dziś. Cenimy ją za prostotę i jednocześnie doskonały, mięsny smak z wyczuwalną nutą włoszczyzny, majeranku suszonego i wielu innych przypraw. Dobrze ugotowane flaczki, podobnie jak zimne nóżki, to jedno z najsmaczniejszych dań poprzedniego systemu.Flaki wołowe przygotowywane są głównie na święta i większe uroczystości. Flaki ugotowane bez szczególnej okazji z pewnością pozytywnie zaskoczą Twoich gości i rodzinę. Sprawdź, jak ugotować idealne flaczki, żeby były miękkie, aromatyczne i rozpływały się w ustach. Gotową zupę podaj z kromkami świeżego chleba lub bagietką, tak smakują najlepiej.Jeśli szukasz smaków dzieciństwa- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę mleczną, czyli klasykę w najlepszym wydaniu. Zupa jest doskonałą propozycją śniadaniową nie tylko dla Twojego dziecka.

Rosół z gęsi Magdy Gessler
20.01.2022 01:00 Rozgrzewający rosół z gęsi według Magdy Gessler

W każdym domu rosół przyrządza się nieco inaczej, zgodnie z rodzinnymi przepisami, które nierzadko przechodzą z pokolenia na pokolenie. Magda Gessler do swojego bulionu wykorzystuje gęsinę, która wprowadza silny mięsny smak i dużo tłuszczu. Możesz jeszcze bardziej wzmocnić rozgrzewające właściwości wywaru, wrzucając do niego nieco świeżego imbiru. Rosół z gęsi jest nieporównywalnie bardziej esencjonalny od zupy gotowanej na zwykłym kurczaku. Mięso z gęsi zawiera liczne pokłady tłuszczu, a ten, jak wiadomo, jest nośnikiem smaku. Jeśli jednak jest go dla ciebie zbyt wiele, poczekaj, aż płyn ostygnie i ściągnij z wierzchu zestalony tłuszcz. Najlepsze kawałki mięsa, jak udka czy piersi, pozostaw do pieczenia i smażenia na inne potrawy. Do rosołu wykorzystaj podroby, szyje, skrzydełka i resztki, które pozostały po czyszczeniu i luzowaniu ptaka - czyli usuwaniu kości i chrząstek przed główną obróbką.

Jak ugotować perfekcyjną pomidorową?
20.01.2022 01:00 Jak ugotować perfekcyjną pomidorową?

Zupa pomidorowa to zupa, którą znamy i lubimy wszyscy. Zupa ta wymaga jednak odpowiedniego przygotowania, aby miała doskonały kolor, aromat i smak. Jakie pomidory do zupy pomidorowej? Jak zrobić bulion? Jak ugotować perfekcyjną pomidorową i z czym ją podać? Poznaj najlepszy przepis na zupę pomidorową.Ugotowałeś zupę pomidorową, jednak nie miała pełnego, pomidorowego smaku lub była słabo doprawiona? Ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Dowiesz się w nim, jakie pomidorowy wybrać do zupy i jak je przygotować, czym doprawić zupę, czego do niej nie dodawać i jak zrobić idealny, esencjonalny wywar, który jest bazą do najsmaczniejszej pomidorowej. Zupa pomidorowa to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupa jest gęsta, aromatyczna i bardzo rozgrzewająca. Podaj ją z makaronem, ryżem lub lanymi kluseczkami, jak u babci, a będzie doskonała. Zupę ugotuj na specjalnie przygotowanym bulionie, a każdy będzie prosił o przepis.Jeśli chcesz zachwycić rodzinę doskonałym smakiem tradycyjnego krupniku- w tym artykule dowiesz się, na jakim mięsie najlepiej ugotować zupę, aby była idealna w smaku.

Zupa dyniowa z kurczakiem
19.01.2022 01:00 Zupa dyniowa z kurczakiem. Pyszna i sycąca

Zupa dyniowa z kurczakiem to pomysł na wyśmienitą zupę w tajskim stylu. Doprawiona imbirem, przyprawą curry, mlekiem kokosowym i sokiem z limonki jest bardzo aromatyczna i tak smaczna, że nie zamienisz już jej na tradycyjną zupę z dyni. Poznaj przepis na wyjątkową zupę dyniową z kurczakiem w orientalnym stylu.Znudziła Ci się klasyczna zupa dyniowa i chcesz spróbować czegoś nowego? Zupa tajska dyniowa z kurczakiem spełni Twoje oczekiwania. Danie jest pożywne i bardzo aromatyczne. Zupa ma złożony smak- jest pikantna, słodka, słona z lekką nutą goryczki i odrobinę kwaskowata. Złożoność smaków kuchni tajskiej nazywana jest smakiem umami, czyli połączeniem wszystkich 5 znanych smaków. To właśnie umami sprawia, że każde danie orientalnej, tajskiej kuchni jest tak smaczne i doskonale doprawione. Zupę dyniową z kurczakiem ugotuj na bulionie warzywnym i podaj z posiekaną kolendrą, która jest jednym z podstawowych składników azjatyckiej kuchni. Jeśli jednak nie przepadasz za jej smakiem, możesz zamienić ją na świeżą natkę pietruszki, która również doda zupie świeżości i ładnego, ziołowego aromatu.Ugotuj również tradycyjną zupę Tom Yum z krewetkami, kaffirem i pomidorami. Zupa jest bardzo esencjonalna i rozgrzewająca, jest idealna na obiad.

Zimowy krem z brokułów
19.01.2022 01:00 Boski zimowy krem z brokułów

Brokuły są smacznym warzywem o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Będą pasowały do drugiego dania, sałatek czy makaronów. Możecie z nich zrobić również pyszną zupę krem. Kilka składników wystarczy, by wyczarować wyborną rozgrzewającą potrawę, idealną na zimowe chłody. Spróbujcie koniecznie. Proponowaliśmy wam już pyszną jajecznicę z brokułem i podpowiadaliśmy jak wykorzystać łodygę tego warzywa. Tym razem zdradzamy prosty przepis na rozgrzewającą zupę krem. Zrobicie ją w kilka chwil, a zachwyci każdego, kto jej spróbuje.

Jak gotować kalafior i z czym podawać?
18.01.2022 01:00 Jak gotować kalafior i z czym podawać? Poradnik krok po kroku

Kalafior gotowany to niezwykle zdrowe i smaczne warzywo, z którego przygotujesz wiele wyśmienitych dań. Kalafior jest bardzo uniwersalny, dlatego też świetnie łączy się z innymi warzywami, rybami i mięsem. Jak gotować kalafior i z czym podawać? Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu kalafiora podczas gotowania?Kalafior to warzywo dostępne od połowy grudnia do końca kwietnia, w tym czasie warto więc wykorzystać jego cenne właściwości zdrowotne i wspaniały smak, aby stworzyć doskonałe dania. Mrożone różyczki kalafiora dostępne są przez cały rok, są równie smaczne, jednak głębokie mrożenie sprawia, że warzywo ma znacznie mniej antyoksydantów i witamin.Wiele osób rezygnuje jednak z gotowania kalafiora ze względu na jego bardzo intensywny i niezbyt przyjemny zapach, który ulatnia się podczas obróbki termicznej. Zapach siarki możesz jednak skutecznie zneutralizować, dodając do gotującej się wody łyżeczkę sody oczyszczonej lub pół szklanki mleka. Produkty te, oprócz poprawienia zapachu, sprawiają, że kalafior ma ładny, biały kolor.

lubczyk
15.01.2022 01:00 Obłędna pasta z lubczyku do rosołu. Cudowna alternatywa dla maggi

Rosół będzie aromatyczny, jeśli dodasz do niego odpowiednie składniki w solidnych ilościach. Musisz go też długo gotować na małym ogniu. Jeśli jednak chcesz dodać mu więcej smaku, możesz sięgnąć po przyprawy. Dziś powiemy ci jak przygotować obłędną pastę z lubczyku do rosołu. Będzie ona cudowną alternatywą dla maggi. Większość osób z przypraw do rosołu dodają jedynie sól i pieprz. Niektórzy jeszcze sięgają po listek laurowy, czasem też po rozgrzewający imbir czy chilli. Wielu zwolenników ma też maggi. Podstawowym składnikiem tej przyprawy jest lubczyk. Ziele to można dodawać do rosołu podobnie jak natkę pietruszki. Jednak na jego bazie można też zrobić pastę. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a pastę warto też wykorzystać do innych zup i potraw. W lodówce można ją przechowywać nawet kilka miesięcy.

Topinambur
14.01.2022 01:00 Jak przyrządzić topinambur?

W Polsce topinambur, czyli korzeń widoczny na zdjęciu, nie jest zbyt popularnym warzywem, jednak można zastąpić nim inne popularne warzywo - ziemniaki. W smaku przypomina nieco połączenie kartofli i orzechów, zawiera dużo skrobi i przygotowuje się go tak samo, jak pyrki. Pysznie smakuje w wielu różnych daniach, lecz dzisiaj zaprezentujemy przepis na błyskawiczną zupę z topinamburem. Topinambur pochodzi z Ameryki Południowej, choć łatwość hodowania sprawiła, że zadomowił się w kuchniach całego świata. Jego gotowanie przeprowadzane jest w identyczny sposób, jak ziemniaków - należy jedynie pamiętać o skróceniu czasu gotowania o mniej więcej połowę, żeby topinambur całkowicie się nie rozpadł. Korzeń ten zawiera dużo inuliny, która normalizuje glikemie u chorych na cukrzycę typu 2, a także przyczynia się do zmniejszenia insulino oporności. Dużym atutem jest obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL we krwi.

Zupa ogórkowa
14.01.2022 01:00 Kiedy dodawać ogórki kiszone do zupy ogórkowej?

Tak klasyczna zupa, jak ogórkowa, bardzo silnie działa na wspomnienia, przypominając nostalgiczny smak szkolnych stołówek. W trakcie gotowania tego dania należy zachować szczególną uwagę przy kolejności dodawanych składników. Kiszone ogórki wraz z zalewą dodaje się na sam koniec. Zbyt wczesne wrzucenie ich do wywaru sprawi, że ziemniaki się nie ugotują. Zupa ogórkowa to idealny pomysł na obiad, gdy nie ma się za dużo wolnego czasu na gotowanie. Wystarczy bowiem wrzucić większość składników na początku i wygotować je, aż będą miękkie. W efekcie zupa będzie treściwa, sycąca i wyjątkowo aromatyczna. Niestety z równie dużą łatwością można zniszczyć całą swoją pracę - potrzeba do tego jedynie jednej błędnej decyzji. Poniżej wyjaśniamy czego unikać w czasie robienia ogórkowej w taki sposób, aby cieszyć się najlepszą zupą za każdym razem.

Podstawowy przepis na flaki wołowe jak dawniej
13.01.2022 01:00 Podstawowy przepis na flaki wołowe jak dawniej

Flaki wołowe to danie rodem z PRL-u, które w dalszym ciągu cieszy się ogromną popularnością. Aromatyczne flaczki na rosole to sycąca i smaczna zupa, którą przygotujesz samodzielnie w bardzo prosty sposób. Poznaj podstawowy przepis na flaki wołowe jak dawniej.Flaki wołowe to już tradycyjna, polska zupa, przygotowywana często przez nasze babcie. Flaki wołowe możesz jednak zrobić samodzielnie według podstawowego przepisu, aby wrócić do smaku dzieciństwa i ugotować danie jak u babi. Flaki podaj z kromką świeżego chleba lub bagietką.Tradycyjne flaki wołowe gotowane są na aromatycznym i rozgrzewającym rosole drobiowo-wołowym, aby dodać im mięso-warzywnego smaku. Do zupy dodaj również gałązkę lubczyku, który ma smak zbliżony do maggi, jednak nie zawiera soli i konserwantów. Całe danie koniecznie przygotuj również z suszonym majerankiem i solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki.Kuchnia PRL-u to również wiele innych, smacznych dań. Jeśli szukasz pomysłu na potrawę jak dawniej, tu poznasz przepis na zimne nóżki, idealne jako zimna płyta na święta i większe uroczystości.

Jak zrobić idealny rosół?
11.01.2022 01:00 Jak zrobić idealny rosół?

Rosół to tradycyjne, polskie danie, które najczęściej gotujemy na niedzielny, rodzinny obiad lub większe uroczystości. Idealny rosół ma wyraźny, mięsno-warzywny kolor i smak, a jego aromat wypełnia całą kuchnię już podczas gotowania. Jakie mięso dodać do rosołu? Jak zrobić idealny rosół?Rosół to jedna z zup, które wszyscy znamy i uwielbiamy. Esencjonalny wywar z warzyw, mięsa i ziół jest już tradycyjną potrawą kuchni polskiej. Teoretycznie wszyscy również wiemy, jak ugotować rosół, jednak nie zawsze wychodzi dokładnie taki, jakbyśmy oczekiwali. Wywar musi mieć wyraźny kolor i mocny smak i aromat. Jeśli ugotowałeś więc rosół, który nie ma koloru lub stracił się jego smak i zapach, ten artykuł jest idealny dla Ciebie. Wystarczy jeden, drobny błąd podczas gotowania lub brak jakiegoś składnika, aby rosół nie był już tak smaczny, jak być powinien. Sprawdź, jak ugotować idealny rosół na rodzinny obiad.

Zupa rybna z krewetkami
11.01.2022 01:00 Zupa rybna z krewetkami - elegancka i zachwycająco pyszna

Zupa rybna z krewetkami i kawałkami dorsza to jedna z lepszych zup, jest idealna o każdej porze roku, mocno warzywna, rybna i niezwykle aromatyczna. Zupa rybna posmakuje każdemu smakoszowi i miłośnikowi ryb i owoców morza. Poznaj przepis na pyszną i prostą zupę rybną z krewetkami.Zupa rybna z krewetkami i dorszem to jedna z moich ulubionych zup. Mocno rozgrzewa, syci, a jej smak sprawia, że za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Zupę zawsze doprawiam tymiankiem, sokiem z cytryny i świeżą natką pietruszki, ponieważ świetnie łączą się z charakterystycznym smakiem ryby i krewetek.Zupę rybną gotuję na wywarze warzywnym z selera, marchewki, korzenia pietruszki, aby całe danie miało jeszcze lepszy smak. Lubię pikantne dania, dlatego zawsze dodaję papryczkę chili do zupy rybnej. Jeśli wolisz zupę o łagodnym smaku, pomiń papryczkę w przepisie.Świetną zupę rybną ugotujesz również z łosia- tu poznasz przepis na aromatyczną zupę rybną, bardzo delikatną i smaczną. Jeśli natomiast szukasz pomysłu na danie z krewetkami- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić tradycyjną zupę tajską Tom Yum, jak z najlepszej, tajskiej restauracji.

Zupa krem z fasoli z puszki
10.01.2022 01:00 Zupa krem z fasoli z puszki - obiad w kilka chwil

Zupa krem z fasoli z puszki to pomysł na błyskawiczne danie dla całej rodziny. Delikatna, aromatyczna i pożywna zupa podana z chipsami z boczku i grillowaną papryką smakuje rewelacyjnie i błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na zupę krem z fasoli z puszki.Krem z białej fasoli z puszki jest jedną z prostych i szybkich zup, które wychodzą za każdym razem. Gęsty, pożywny krem oprószony szczypiorkiem z dodatkiem boczku i papryki skradnie serca wszystkim, nawet największym niejadkom.Zupę krem z fasoli zawsze gotuję na wywarze warzywnym lub rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu otrzymuję genialną w smaku zupę i nie marnuję jedzenia. Sekretem doskonałego smaku jest również podsmażenie marchewki, pietruszki i ziemniaków z przyprawami i ziołami na cebulce z masłem. Zupę doprawiam posiekanym szczypiorkiem i ziołami prowansalskimi. Możesz ją również ugotować w bardziej meksykańskim stylu, z kolendrą i kminem rzymskim. Każda wersja smakuje rewelacyjnie i błyskawicznie zniknie z talerzy.Jeśli szukasz pomysłu na równie szybką i aromatyczną zupę- tu poznasz przepis na genialny krem z pieczonych pomidorów i papryki, idealny zarówno w chłodne, zimowe dni, jak i ciepłe, letnie popołudnia.

zupa ogórkowa
10.01.2022 01:00 Domowa babcina zupa ogórkowa w sam raz na zimę

Kiszone ogórki można chrupać na przekąskę. Jednak świetnie nadają się też na zupę. Zobaczcie, jak przygotować domową, babciną zupę ogórkową. Pożywna i wyraźna w smaku, jest w sam raz na zimę. Dobrze syci, ale też poprawia apetyt.Moda na kiszonki trwa. I taką modę, jak najbardziej warto propagować, bo to samo zdrowie. Kiszonki należą do tych przetworów, których wartość odżywcza jest nawet wyższa niż surowca. W czasie kiszenia nie tylko zwiększa się zawartość witaminy C, ale też powstaje kwas mlekowy, który korzystnie wpływa m.in. na przewód pokarmowy.Kiszonki najzdrowsze są, gdy jemy je na surowo. Jednak zupa przygotowana z ich dodatkiem ma niepowtarzalny smak i aromat. Kiszone warzywa po części zachowują też swoje walory zdrowotne. Warto więc skusić się na talerz takiej pysznej zupy.

Zupa czosnkowa z jajkiem
10.01.2022 01:00 Zupa czosnkowa z jajkiem - pożywna i zdrowa przekąska

Zupa czosnkowa z jajkiem, grzankami i parmezanem to doskonały pomysł na rozgrzewającą i wzmacniającą zupę dla całej rodziny. Danie jest niezwykle aromatyczne, smaczne i niezwykle pożywne za sprawą jajek, grzanek i sera. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę czosnkową z jajkiem.Zupa czosnkowa z jajkiem to rewelacyjna zupa w chłodne, zimowe dni. Duża ilość czosnku działa jak naturalny antybiotyk, wzmacnia organizm i wspiera walkę z przeziębieniem i grypą. Zupę ugotuj na bulionie lub rosole. Esencjonalny wywar na bazie mięsa i warzyw dodatkowo rozgrzewa i nadaje zupie czosnkowej aromatu. Zupa czosnkowa najlepiej smakuje w towarzystwie wina, majeranku i tymianku. Jeśli poddusisz czosnek w winie z ziołami, zyska on rewelacyjny smak i będzie doskonałą bazą do całego dania. Nie zapomnij również o grzankach, jajku i parmezanie, których nie może zabraknąć w zupie.Jeśli lubisz pożywne i aromatyczne zupy- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę cebulową z grzankami, jak z francuskiej restauracji.

zupa pomidorowa
09.01.2022 01:00 Błyskawicznie rozgrzewająca pomidorówka z pikantnym dodatkiem

Jeśli w repertuarze na dziś przewidujesz zupę pomidorową, możesz przygotować ją w nowej wersji. Jest chłodno, więc błyskawicznie rozgrzewająca pomidorówka z pikantnym dodatkiem, będzie jak znalazł. Tak naprawdę wystarczy szczypta tej przyprawy, by zupa zmieniła swój charakter.Zupę pomidorową lubimy w każdej wersji. Jej wyraźny, kwaskowy smak świetnie sprawdza się o każdej porze roku. Jednak w zależności od sezonu, można ją przygotować z pomidorów świeżych lub przetworzonych. Podobnie jest z dodatkami — tak samo dobrze smakuje podana z ryżem, makaronem, jak i grzankami czy ptysiowym groszkiem.Dziś jednak postawimy na nieoczywistą przyprawę. Dodamy bowiem do zupy pomidorowej trochę chilli. Może być sproszkowane lub świeże. Każde sprawi, że zupa nabierze ostrości i będzie działać rozgrzewająco.

kapuśniak
08.01.2022 01:00 Najlepszy na mrozy syty kapuśniak z kiszonej kapusty

Zastanawiasz się, jaką ugotować zupę? Jest chłodno, więc z pewnością pożywną. Dobrym pomysłem będzie kapuśniak z kiszonej kapusty. Jest syty, aromatyczny, najlepszy na mrozy. Jeśli podasz tę zupę z mięsem, może zastąpić cały obiad. Zobacz jak przygotować kapuśniak.Kapuśniak należy do jednych z pożywniejszych zup. Gotowany na mięsie, z dodatkiem wielu warzyw, w tym ziemniaków i kiszonej kapusty pozwoli szybko zaspokoić głód. Do kapuśniaku dodaj też przyprawy, dzięki którym stanie się bardziej aromatyczny i lżejszy dla żołądka.

Magda Gessler, rosół
08.01.2022 01:00 Najlepszy, kultowy przepis na rosół od samej Magdy Gessler

Czy planujecie jutro gotować rosół? Jeśli nie jesteście zachwyceni smakiem tego, który zwykle przyrządzacie, skorzystajcie ze sprawdzonej receptury. Podamy wam dziś najlepszy, kultowy przepis na rosół od samej Magdy Gessler. Jak można się spodziewać, ta zupa będzie wyjątkowo pyszna.Magdę Gessler większość osób kojarzy jako prowadzącą program Kuchenne Rewolucje. Jednak co by nie mówić, Magda Gessler zna się też na gotowaniu, bo sama jest właścicielką kilku renomowanych restauracji. Warto więc skorzystać z jej przepisów, by w domowym zaciszu przyrządzić specjały rodem z najpopularniejszych lokali.

Karol Okrasa, krupnik
07.01.2022 01:00 Niezawodny, najlepszy przepis na krupnik od Karola Okrasy

Zastanawiacie się, jaką zupę ugotować na obiad? Jest chłodno, więc czas na pożywne dania. Podamy wam więc niezawodny, najlepszy przepis na krupnik od Karola Okrasy. Zupa ta jest bardzo smaczna i doskonale nadaje się do odgrzewania. Dlatego od razu ugotujcie ją w większej ilości. Mało która zupa jest tak pożywna, jak krupnik. Nie dość, że gotuje się ją na mięsnym wywarze, to jeszcze wzbogaca warzywami i kaszą. Dzięki temu talerzem krupniku można się naprawdę najeść. Dziś zaprezentujemy wam przepis Karola Okrasy na wyśmienity krupnik. Znany kucharz jest niewątpliwym wielbicielem polskiej kuchni, ale lubi czasami wpleść do potraw jakiś nieoczywisty składnik. Nie tym razem. Ten przepis jest dość klasyczny, więc przypadnie do gustu większości z was.

Zupa borowikowa z ziemniakami
07.01.2022 01:00 Zupa borowikowa z ziemniakami

Zupa borowikowa jest jedną z najsmaczniejszych zup grzybowych. Borowiki gotowane z włoszczyzną i suszonymi grzybami, oprószone tymiankiem i świeżą natką pietruszki tworzą niezwykle esencjonalny wywar, który zawsze znika błyskawicznie z talerzy. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę borowikową z ziemniakami. Zupa borowika jest jedną z moich ulubionych, sezonowych zup. Już od lipca możesz zbierać lub kupić pyszne grzyby, które występują w naszych lasach aż do listopada. Wykorzystaj sezon jak najlepiej i ugotuj zupę, która stanie się prawdziwym hitem kulinarnym i każdy poprosi Cię o przepis. Zupę borowikową wzmacniam suszonymi grzybami, ponieważ dodatkowo podbijają smak potrawy. W zupie nie może zabraknąć suszonego tymianki i zieleniny, które doskonale komponują się z każdym gatunkiem grzybów. Zupę możesz również ugotować na rosole z poprzedniego dnia.Borowiki wykorzystasz w kuchni również do przygotowania genialnego sosu grzybowego. Sos smakuje rewelacyjnie z plackami ziemniaczanymi, wieprzowiną, kaszą i makaronem.

Aromatyczna pomidorowa z soczewicą
07.01.2022 01:00 Aromatyczna i rozgrzewająca zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą

Pomidorowa często gości na stołach w wielu polskich domach. Tradycyjnie przyrządzana jest na bazie rosołu i serwowana z ryżem lub makaronem. Zastępując ten dodatek soczewicą, przygotujemy niezwykle sycące i aromatyczne danie. Proponowaliśmy wam już orientalną wersję pomidorowej z dodatkiem mleczka kokosowego oraz przepis na ten klasyk z ziołami prowansalskimi. Tym razem podajcie ją z czerwoną soczewicą i aromatycznymi przyprawami. Sprawdźcie koniecznie, jak cudownie podkręcą one smak pomidorów.

Zupa paprykowa z pulpetami
07.01.2022 01:00 Zupa paprykowa z pulpetami - pomysł na sycącą zupę

Zupa paprykowa z pulpetami to pomysł na pyszne i niecodzienne danie obiadowe dla całej rodziny. Zupa ma wyraźny, paprykowy smak i aromat, a gotowana na włoszczyźnie z ziemniakami jest również bardzo rozgrzewająca i pożywna. Zupę podaj z pulpecikami wieprzowymi, tak smakuje najlepiej. Poznaj przepis na zupę paprykową z pulpetami.Zupa paprykowa z pulpetami to jedna z moich ulubionych zup. Danie jest proste w przygotowaniu, pożywne, aromatyczne, a dodatek pulpecików sprawia, że wszyscy są oczarowani wyglądem i smakiem całej potrawy. Zupę oprósz ulubioną zieleniną, ja wykorzystałam posiekany szczypiorek.Sekretem najsmaczniejszej zupy paprykowej, jak i każdej innej zupy, jest podsmażenie na maśle wszystkich warzyw, również ziemniaków, dzięki czemu wydobędziesz cały smak i aromat. Do zupy paprykowej koniecznie dodaj również paprykę mieloną i pastę paprykową, które wzmocnią cały wywar. Pulpety przygotuj z mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, dodaj do nich kajzerkę, zioła prowansalskie i cebulkę. Uformuj malutkie pulpeciki, które najpierw podsmaż na oleju, a następnie dodaj do zupy, aby delikatnie naszły smakiem zupy.Pulpeciki smakują wyśmienicie również jako dodatek do zupy pomidorowej i koperkowej. Tu poznasz przepis na zupę koperkową z klopsikami, idealną w upalne dni.