Jak przygotować kiszony kalafior? Zdradzimy wam najlepszy przepis na ten doskonały specjał. Jest idealny na przekąskę, a także jako dodatek do sałatek czy dań obiadowych. Nastawisz go łatwo i szybko, a po kilku dniach zaskoczy cię doskonałym smakiem.Kiszonki należą do najzdrowszych przetworów. Zawierają bowiem nawet więcej wartościowych składników niż świeże warzywa. Pod wpływem fermentacji rozwijają się w nich bowiem bakterie, które są korzystne dla naszego zdrowia.Wśród kiszonek prym wiodą kiszone ogórki i kapusta. Po nie sięgamy bowiem najczęściej i chętnie wykorzystujemy je do przygotowania potraw. Jednak kisić można też inne warzywa, owoce i grzyby. Dziś proponujemy wam przepis na kiszony kalafior. Nastawia się go podobnie, jak kiszone ogórki, ale zdaniem niektórych jest od nich nawet smaczniejszy. Zaskakuje bowiem doskonałą, niesłabnącą chrupkością i delikatnym smakiem.
Jak uprawiać w ogrodzie rabarbar? Rabarbar nie jest wymagającą rośliną. Wystarczy wcześniej odpowiednio przygotować ziemię, znaleźć słoneczne miejsce i podlewać. Dowiedz się, jaka ziemia jest najlepsza i kiedy jest czas na sadzenie rabarbaru.Rabarbar to rewelacyjny dodatek do wypieków. Puszysty biszkopt zapieczony z kwaśnymi łodygami lub kruche ciasto z rabarbarem pod kruszonką to absolutny hit każdej wiosny. Z rabarbaru przygotujemy również wyśmienitą, orzeźwiającą lemoniadę i pyszny, domowy kompot.Rabarbar możemy kupić w sezonie w każdym sklepie, jednak mały pęczek kosztuje około 10 zł. Jeśli mamy nasłonecznione miejsce w ogrodzie, możemy samodzielnie posadzić warzywo i cieszyć się zbiorami każdej wiosny. Rabarbar jest warzywem, które rozrasta się bardzo szybko. Wystarczą dwie- trzy sadzonki, abyśmy w niedługim czasie mieli domową plantację. Jeśli szukasz pomysłu na pyszne ciasto z rabarbarem- tu poznasz przepis na ciasto jogurtowe pod kruszonką, jest idealne do kawy.
Miód z mniszka lekarskiego jest drogim produktem, jednak z łatwością przygotujesz go samodzielnie za grosze. Miód ten jest jednym z najzdrowszych produktów. Dodaj go do herbaty lub posmaruj kromkę chleba, a pozytywne efekty poczujesz od razu. Jak zrobić domowy miód z mniszka?Miód z mniszka lekarskiego słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. To jeden z najlepszych i najzdrowszych gatunków produktu. Miód z mleczy możesz przygotować samodzielnie. Wystarczy, że wybierzesz się na spacer na łąkę z dala od dróg, aby zebrać mlecze.Miód z mniszka lekarskiego, ze względu na warunki klimatyczne i geograficzne, jest drogim, unikatowym i trudnodostępnym produktem. Masowa produkcja tego rodzaju miodu jest trudna, stąd wysoka cena. Do przygotowania miodu w domowych warunkach potrzebujesz wyłącznie zebranych kwiatów, kilograma cukru i soku z dwóch cytryn. Samodzielnie przygotowany produkt z mniszka lekarskiego jest równie smaczny, zdrowy i naprawdę tani.Z mniszka przygotujesz również domowy syrop- tu poznasz przepis na syrop z mniszka lekarskiego, jest idealny na przeziębienie, grypę i choroby górnych dróg oddechowych.
Macie ochotę na coś pysznego? Usmażcie lekkie jak chmurka racuchy z dodatkiem truskawek. Smakują obłędnie, bo są niezwykle delikatne i mają dodatek aromatycznych owoców. Trzeba przyznać, że racuchy z jabłkami nie są dla nich wielką konkurencją. A przynajmniej nie w sezonie truskawkowym.Kto nie lubi racuchów ręka do góry. Gdybym mogła je teraz zobaczyć, to z pewnością byłoby tych rąk niewiele. Racuchy kochają niemal wszyscy. Najbardziej przepadają za nimi najmłodsi, ale i wśród dorosłych trudno znaleźć przeciwników tego przysmaku. Wielką zaletą racuchów jest fakt, że robi się je prosto i z niewyszukanych składników. Wystarczy mąka, jajka, mleko i trochę spulchniacza. Zwykle używa się drożdży, ale ten składnik nie zawsze mamy pod ręką. Na szczęście świeże drożdże można zastąpić suszonymi, a ogólnie, zamiast drożdży można użyć proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej.
Już niedługo zacznie się sezon na owoce. Możecie więc już zacząć gromadzić najlepsze przepisy i wybrać takie specjały, które znajdą w waszych domach amatorów. Dziś proponujemy wyjątkowy przepis na dżem z agrestu. Już na samą myśl o nim, czujemy smak wiosny. A trzeba przyznać, że specjał ten jest wyjątkowy, bo są w nim doskonale zbalansowane smaki kwaśny i słodki. Agrest doskonale smakuje jedzony na przekąskę. Ze względu na swój kwaskowy smak stanowi świetny dodatek do ciast i deserów. Idealnie nadaje się na przetwory, a szczególnie na dżemy i konfitury.Jego owoce zawierają dużo pektyn, które w naturalny sposób i bez nadmiernego dodatku cukru dają przetworom odpowiednią gęstość. Owoce agrestu można łączyć z innymi, nieco słodszymi owocami, np. truskawkami, jabłkami.
Morele są wyjątkowo przyjemnymi w smaku owocami sezonowymi, z których przyrządzić można wyśmienity dżem. Doskonały przepis babci Ewy jest gwarancją przygotowania wyrobu o idealnie zbalansowanym smaku, który pokochają wszyscy domownicy. Raz go spróbujecie, a już nigdy nie wybierzecie produktu ze sklepu. Morelowy dżem będzie doskonałym dodatkiem zarówno do świeżego chleba, jak i do wybornych i lekko słodkich budyniowych naleśników. Babcina receptura pozwoli wam na sprawne przygotowanie tego delikatnego i zachwycającego subtelnym smakiem rarytasu — koniecznie ją przetestujcie.
Jak zrobić placki na słodko? Pamiętaj o jednym, bardzo ważnym detalu. Nigdy nie dodawaj do masy cebuli. Warzywo sprawi, że placki będą miały słoną, wytrawną nutę i nie będą smaczne ze słodkimi dodatkami. Z czym podawać placki ziemniaczane na słodko?Placki ziemniaczane przygotuj z ziemniaków zeszłorocznych lub odmian mącznych, które zawierają mało wody, a sporo skrobi, dzięki czemu znacznie ograniczysz ilość dodanej mąki do masy. Placki na słodko zrobisz w identyczny sposób, jak wytrawne.Tarte ziemniaki, mąka, jajko, szczypta soli- to składniki, które w zupełności wystarczą do przygotowania placków na słodko. Przenigdy nie dodawaj do nich cebuli. Zacznij od obrania i starcia pół kilograma ziemniaków, odstaw je na chwilę, a następnie odsącz z nadmiaru wody.Do ziemniaków dodaj 2 łyżki mąki, wbij jajko, wsyp sól i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę smaż partiami na rozgrzanym oleju i podaj ze słodkimi dodatkami.
Syrop z mniszka lekarskiego jest doskonałym sposobem na kaszel i wiele dolegliwości. Domowe lekarstwo przygotujesz błyskawicznie, wystarczą kwiaty rośliny i cukier. Jak zrobić domowy syrop z mniszka lekarskiego? Wystarczą 2- 3 łyżeczki dziennie domowego syropu, aby szybko poczuł jego dobroczynny wpływ. Syrop możesz pić samodzielnie, posłodzić nim herbatę, a nawet posmarować kromkę chleba, ponieważ ma dość gęstą konsystencję.Syrop mogą pić zarówno dorośli, jak i dzieci. Lekarstwo nie jest jednak zalecane osobom, które cierpią na choroby układu pokarmowego i trawiennego, jak wrzody żołądka, nadkwasota, czy niedrożność dróg żółciowych lub jelit.Przygotuj również domowy syrop brzozowy, ma wiele cennych właściwości- tu poznasz prosty przepis na syrop z liści brzozy, jest idealny na wzmocnienie i oczyszczanie organizmu.
Ciasto czekoladowe jest jednym z tych deserów, którym bardzo trudno się oprzeć. Na szczęście jego przygotowanie będzie możliwe w zaledwie 10 minut. Tyle czasu zajmie zmiksowanie składników. Potem wystarczy tylko nieco cierpliwości, a cieszyć będziemy się niezwykle smakowitym wypiekiem. Deser będzie bajecznie wilgotny dzięki dodatkowi w postaci kilku łyżek powideł. Ciasto czekoladowe z dzisiejszego przepisu będzie idealne jako poczęstunek dla gości, którzy późno się zapowiedzieli. Równie smaczny, jak kultowy sernik Izaura czy brownie wypiek każdy będzie w stanie przygotować. Koniecznie spróbujcie — nie raz jeszcze do niego wrócicie.
Rabarbar jest kwaśnym warzywem, które doskonale pasuje zarówno do deserów, jak i do mięs czy serów. Warto przygotować z niego dżem. Receptura jest bardzo prosta, a efekty zachwycą nawet największych sceptyków. Tak dobrego dodatku do chleba nie kupicie w żadnym sklepie. Spróbujecie? Rabarbar jest pysznym warzywem, które już niebawem zacznie regularnie pojawiać się w sklepach. Sezon jest dość krótki, więc już teraz warto pomyśleć jakie potrawy z jego udziałem wypróbujemy. Do dyspozycji mamy bowiem o wiele więcej niż tylko kompot. Sprawdźcie koniecznie naszą recepturę na wyborny dżem, który urozmaici wasze naleśniki i placki. Będzie też świetny jako dodatek do ciasta drożdżowego. Równie dobrze połączy się z jabłkami do szarlotki, gdy okaże się, że musu jest zbyt mało w stosunku do ilości ciasta.
Chcecie zaskoczyć gości niezwykłą słodkością? Przygotujcie wyjątkowe ciasto jubileuszowe według receptury siostry Anastazji. Ten wypiek na specjalne okazje łączy w sobie wszystko, co najlepsze. Co prawda na jego przygotowanie trzeba zarezerwować trochę czasu, ale efekt jest tego wart. Na co dzień lubimy szybkie ciasta, które wystarczy tylko zmiksować i upiec. Na specjalne okazje wybieramy jednak bardziej wymyślne i wytworne wypieki. Zwykle składają się z kilku pysznych warstw, dzięki czemu nie tylko doskonale wyglądają, ale też smakują. Dziś przygotujemy wspólnie ciasto jubileuszowe według przepisu siostry Anastazji.
Domowy kompot z rabarbaru to świetny pomysł na wiosenny napój dla najbliższych. Kompot doskonale gasi pragnienie, nawadnia i wzmacnia odporność. Jak zrobić domowy kompot z rabarbaru? Mamy najlepszy przepis.Sezon na rabarbar rozpoczyna się w kwietniu i trwa do czerwca. Wykorzystaj go więc najlepiej i przygotuj bliskim pyszną i zdrową niespodziankę- kompot z rabarbaru z dodatkiem cytryny. Łodygi są źródłem wielu witamin, przede wszystkim witaminy C, która wzmacnia odporność i opóźnia procesy starzenia.Kompot jest świetny zarówno na zimno, jak i na ciepło. Zimny napój rewelacyjnie gasi pragnienie, letni kompot natomiast świetnie sprawdza się właśnie jako dodatek do drugiego dania. Do napoju dodaj zwykły cukier, jeśli jednak chcesz obniżyć kaloryczność, zamień cukier na ksylitol.Szukasz pomysłu na ciasto na majówkę? Tu poznasz przepis na placek drożdżowy z rabarbarem, truskawkami i kruszonką, cała blacha zniknie w mgnieniu oka.
Czy jesteście wielbicielami serników? A wiecie, jak zrobić sernik z rosą? Podamy wam dziś sprawdzony, najlepszy sposób na ten słynny przysmak. Jesteśmy pewni, że oczarujecie nim bliskich lub gości. Bo ten sernik jak najbardziej można zaserwować nawet na uroczystym stole. Serniki należą do bardzo lubianych ciast. Ze względu na dużą pożywność, można je jeść bez większych wyrzutów sumienia. Oczywiście są kaloryczne i zawierają cukier, jednak oprócz niego dostarczają też dużo białka, wapnia i potasu. Poza tym dodaje się do nich zwykle sporo jajek, dlatego też są bardzo odżywcze. Dziś przepis na przebojowy sernik z rosą.
Ciasto z rabarbarem to pomysł na wyśmienity i lekki placek, w sam raz do kawy. Niebiańsko puszyste ciasto wprost rozpływa się w ustach, cała rodzina będzie zachwycona. Poznaj przepis na największy wiosenny przysmak, czyli ciasto z rabarbarem.Sezon na rabarbar rozpoczyna się w kwietniu i trwa do końca czerwca. Pyszne łodygi możemy wykorzystać między innymi do ugotowania wyśmienitego kompotu, a także do ciast biszkoptowych i z kruszonką. Ciasta za każdym razem znikają błyskawicznie.Rabarbar to przede wszystkim źródło witaminy C, która wzmacnia odporność, uszczelnia żyły, a także spowalnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Rabarbat jest bogaty również w magnez, potas, żelazo.Mimo, iż roślina wykazuje wiele zdrowotnych właściwości, rabarbar zawiera również szczawiany, które są szkodliwe dla naszego organizmu, ponieważ osadzają się w nerkach. Z tego też względu nie powinniśmy przesadzać z ilością spożywanego rabarbaru, ale ciasto lub kompot w rozsądnych ilościach na pewno nam nie zaszkodzą.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne ciasto- tu poznasz przepis na placek drożdżowy z rabarbarem, truskawkami i kruszonką, palce lizać.
Dziś zdradzimy wam wiekową recepturę na konfiturę z róży. Przepis na nią pochodzi z 1937 roku i gwarantuje uzyskanie idealnie słodkiej konfitury, bez nuty goryczki. Rarytas ten ma niebywały aromat, będzie doskonałym dodatkiem do ciast, deserów czy herbaty. Szczyt sezonu na domowe przetwory przypada na sierpień i wrzesień. Jednak wiosną również pojawiają się rarytasy, które warto utrwalić, by cieszyć się nimi także jesienią i zimą. Są nimi na przykład przeróżne, jadalne kwiaty, z których można przygotować syropy, nalewki czy konfitury. Dziś podamy wam stary przepis na konfiturę z płatków róży. Jest ona niezwykle aromatyczna i nie ma gorzkiego posmaku. Można nią smarować kromki bułki, dodawać do herbaty, deserów i ciast. Zachwyci was niepowtarzalnym smakiem.
Krówki to proste i pyszne cukierki karmelowe, które w prosty sposób przygotujesz samodzielnie w domu- będą smakować tak, jak dawniej. Jak przyrządzić domowe krówki? Poznaj niezawodny przepis.Każdy z nas doskonale zna domowe krówki. Cukierki, które robiły dla nas nasze mamy i babcie, uwielbialiśmy wszyscy od najmłodszych lat. Krówki to nic innego, jak zastygnięta masa karmelowa zrobiona z cukru, masła i mleka.Te składniki zawsze są w każdej kuchni, więc jeśli masz ochotę na niezapomniany smak dzieciństwa, zrób domowe cukierki. Krówki gotuj 45 minut, jeśli mają być ciągnące, lub godzinę- jeśli wolisz, żeby słodycze były bardziej chrupiące.
Wielkanoc to święta pełne symboli, które nawiązują do życia wiecznego, odrodzenia. To czas radości, odkupienia. Babka jest ciastem, które oprósz wyśmienitego smaku i wyglądu, niesie ważne przesłanie. Co symbolizuje babka wielkanocna?Babka wielkanocna pieczona w specjalnej formie z kominem to ciasto pełne symboli. Jej kształt oraz dekoracje również nie są przypadkowe i nawiązują do najważniejszego wydarzenia w religii chrześcijańskiej- Zmartwychwstania. Babeczki wielkanocne pieczone w małych formach to tradycyjny składnik święconki. Poświęcone pokarmy spożywamy na śniadanie w Wielką Niedzielę na pamiątkę zmartwychwstania Jezusa. W tym artykule dowiesz się, co jeszcze powinno znaleźć się w świątecznym koszyczku.W Wielkanoc nie może zabraknąć również rzeżuchy, która symbolizuje odrodzenie przyrody po zimie. Sprawdź, jak hodować i wykorzystać rzeżuchę w kuchni.
Keks siostry Anieli to doskonały pomysł na wielkanocne ciasto. Keks jest bardzo prosty, tani i szybki, a jego smak i wygląd zachwycą wszystkich miłośników słodkości. Poznaj przepis na pełen zapachu keks siostry Anieli.Keks to bardzo uniwersalne, smaczne i proste ciasto. Jest idealne zarówno na Boże Narodzenie, Wielkanoc, jak i wyśmienity deser do kawy. Wyrośnięte, puszyste ciasto z kolorowymi, słodkimi dodatkami sprawi, że cała blacha zniknie jeszcze tego samego dnia.Siostra Aniela dodaje do keksa rum i owoce kandyzowane, dzięki którym ciasto ma niepowtarzalny smak i aromat. Gotową mieszankę owoców kupisz w każdym sklepie spożywczym lub markecie, możesz również przygotować ją samodzielnie z ulubionych składników.Do keksa dodaj morele, papaję, kiwi, daktyle, pomarańcze, rodzynki. Ciasto będzie miało wtedy idealny smak i będzie wyglądać świeżo i bardzo apetycznie. Keks udekoruj lukrem lub cukrem pudrem, a na wierzch poukładaj również owoce kandyzowane.
Masz mało czasu na przygotowanie świątecznych wypieków? Mamy niezawodny przepis na ekspresową babkę wielkanocną. Zrobisz ją z kilku prostych składników, a do jej utarcia wystarczy 15 minut. Jest lekka, puszysta i bardzo smaczna. Doskonała zwłaszcza do kawy. Przy nadmiarze przedświątecznych obowiązków najlepiej sprawdzają się proste i szybkie receptury. Lubimy łatwe sałatki, mięsa, które należy wcześniej zamarynować, a także ciasta, które wystarczy tylko zmiksować. I właśnie przepis na takie ciasto prezentujemy poniżej. Spróbujcie, a na pewno się na nim nie zawiedziecie.
Podajemy wam doskonały przepis na niebanalne ciasto majonezowe w sam raz na Wielkanoc. Będzie stanowić słodkie uzupełnienie świątecznego stołu. Jest proste do przygotowania, niesłychanie puszyste i wilgotne. A za całym tym sukcesem stoi zaskakujący składnik. Typowe, wielkanocne ciasta to mazurki, baby i serniki. Jednak oprócz nich można też przygotować inne smakołyki. Ważne by były proste i szybkie do zrobienia i nas nie zawiodły. Takim wypiekiem z pewnością będzie nasze ciasto majonezowe. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i upiec, a efekt jest niezwykle puszysty i smaczny.
Jakie ciasta planujecie upiec na święta? Może wśród nich znajdzie się pyszna wielkanocna babka od siostry Anastazji? Ma dodatek uwielbianego owocu, który z pewnością zachwyci każdego. Są to kawałki brzoskwiń z syropu, które nie tylko ładnie wyglądają w cieście, ale też dodają mu soczystości i ciekawego smaku. Na każdym wielkanocnym stole z pewnością pojawi się baba, a co najmniej babka. Ciasta te są typowymi wypiekami kojarzącymi się z Wielkanocą. Baby są robione z ciasta drożdżowego, babki z ucieranego. I właśnie taką szybką i pyszną babkę proponuje upiec na święta siostra Anastazja.
Czy rozpoznajecie ciasto ze zdjęcia? Tak, to kultowy „Pleśniak”, którym w przeszłości zajadał się każdy. Przypomnijcie więc sobie ten wypiek i jego smak jak za dawnych lat. Połączenie kruchego ciasta z kwaśnym dżemem i słodką bezą jest naprawdę doskonałe. Przekonajcie się o tym sami. Pleśniak to ciasto, które pokochają nawet ci, którzy nie przepadają za słodkościami. A to dlatego, że ma doskonale zbalansowany smak. Nie jest za słodki, choć zawiera bezową piankę. Jej słodycz jest bowiem idealnie przełamana odrobiną soli dodaną do kruchego ciasta, a także gorzkim kakao i kwaskowym dżemem porzeczkowym. By zobaczyć, jak wygląda ciasto pleśniak, wystarczy spojrzeć na zdjęcie zamieszczone w naszym materiale. Jest ono screenem z filmiku na kanale Lekcje w kuchni na Youtube. Prawda, że od razu chce się je zjeść?
Lubisz cebulę, ale jest dla Ciebie za ostra? Powiemy Ci, jak usunąć goryczkę z cebuli. Mamy na to garść niezawodnych sposobów. Jeden z nich polega na zalaniu posiekanego warzywa wodą z octem i odstawieniu na godzinę. Po tym czasie cebula zyska wspaniały smak. Poznaj też inne skuteczne metody.Cebula jest zdrowa i potrafi dodać smaku niejednej potrawie. Jednak dla niektórych jest zbyt gorzka i za ostra. Czują po jej zjedzeniu dyskomfort na żołądku, a na języku pieczenie. Na szczęście są sposoby na to, by złagodzić smak cebuli i usunąć z niej niepożądaną goryczkę.
Poznajcie ekspresowy przepis na wielkanocny mazurek bez pieczenia. Do jego przygotowania wystarczy 20 minut i niepotrzebny jest piekarnik. Wystarczy paczka wafli tortowych i trochę słodkich dodatków. Ten mazurek nie może się nie udać i błyskawicznie zniknie z patery.Mazurki są typowymi ciastami wielkanocnymi. Zwykle wypieka się je na kruchym cieście, ale można też na półkruchym czy piaskowym. Można też zrobić mazurek bez pieczenia, a do jego przygotowania wykorzystać suche wafle tortowe. Po przełożeniu słodkimi masami powstaje podstawa ciasta, którą wystarczy już tylko udekorować. W mazurkach tak naprawdę najważniejszy jest wierzch, czyli dekoracja. Robi się ją zwykle z lukru, czekolady, orzechów i suszonych owoców. Jest słodka, smaczna i bardzo ozdobna.
Prezentujemy przepis na szybkie racuchy jogurtowe. Wychodzą idealnie puszyste za każdym razem, a do ich przygotowania wystarczy 10 minut, miska i łyżka. Sekretem ich lekkości i miękkości jest jogurt naturalny. Ciasto możesz wzbogacić ulubionymi owocami na przykład bananem, malinami. Racuchy to nieskomplikowane danie, na które zawsze skuszą się dzieci i większość dorosłych. Doskonale sprawdzą się na śniadanie, bo lubimy wtedy coś lekkiego, ciepłego i na słodko. Idealnie smakują podane z kubkiem kakao czy mleczną kawą. Może dziś zaserwujesz je swoim bliskim?
Maślane ciasteczka są prostym deserem, który doskonale smakuje przy wielu okazjach. Wystarczą 4 składniki, by osłodzić sobie popołudniową herbatę, czy spotkanie z bliskimi. Koniecznie wypróbuj ten przepis, każdy zachwyci się się smakiem wybornych ciasteczek. Potrzebne jest tylko masło, mąka, jajko i cukier puder. Podpowiadaliśmy wam już jak przyrządzić efektowne ciasteczka z dżemem. Zdradziliśmy również doskonałą recepturę na kultowe ciastka z maszynki. Tym razem prezentujemy wam wyjątkowo prosty sposób na delikatne i rozpływające się w ustach ciasteczka maślane. Skusicie się?
Prezentujemy doskonały przepis na sernik budyniowy Ewy Wachowicz. To prawdziwy rarytas, który zachwyci podniebienia wszystkich, którzy go spróbują. Wśród składników najważniejszy jest w nim twaróg i proszek budyniowy. Trzeba je połączyć z innymi dodatkami, by po upieczeniu otrzymać niezwykle puszysty i wilgotny deser. Idealny sernik powinien być delikatny i kremowy. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać tłusty lub półtłusty twaróg. Nie może być on kwaśny, za to musi być zwarty i gładki. Wszystkie składniki sernika powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego jajka i twaróg trzeba wyjąć z lodówki ok. 1,5 godziny przed przygotowaniem sernika. Ważna jest też temperatura pieczenia — nie może być zbyt wysoka, bo wtedy sernik wybrzusza się, a potem opada. Dobrze też go studzić stopniowo — najpierw w wyłączonym piekarniku, a dopiero potem na kuchennym blacie.
A teraz słodka chwila dla ciebie. Powiemy bowiem, jak zrobić domową chałwę. Ten niezwykły przysmak zrobisz w 15 minut i to z zaledwie dwóch składników. Będzie zupełnie naturalny, pożywny i niezwykle słodki. Właśnie taki, jaki powinien być. Słowo "chałwa" w języku arabskim i greckim oznacza "słodycz, cukierek". I właśnie taka jest chałwa — bardzo słodka, lepka. Ten pochodzący ze wschodu łakoć robi się zwykle z nasion sezamu i miodu. Można też do niej dodać kakao, czekoladę, orzechy czy suszone owoce. Choć chałwa jest bardzo słodka, to jednak niezwykle pożywna i zdrowa. A to dlatego, że zawiera zdrowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, E i z grupy B, a także dużo magnezu, potasu, wapnia, fosforu i cynku. Nie da się jej zjeść dużo, ale kawałek tej słodyczy wyjdzie wam na zdrowie.