Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Cukier

Domowe krówki z 3 składników
07.03.2022 01:00 Domowe krówki z 3 składników. Zdradzamy najlepszy przepis

Macie ochotę na krówki? Nie musicie od razu biec do sklepu. Jeżeli macie w domu masło, cukier i mleko z powodzeniem przygotujecie je samodzielnie. Będą dużo lepsze. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Proponowaliśmy wam już krówki z patelni i pyszny deser bez pieczenia o smaku tych cukierków. Pora na jeszcze prostszy sposób, by cieszyć się smakiem z dzieciństwa. Odrobina cierpliwości i trzy produkty wystarczą. Skusicie się?

Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”
06.03.2022 01:00 Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”. Zapomnij o innych deserach

Ciasta bez pieczenia są proste w wykonaniu i efektowne. Rafaello, które wam proponujemy, łączy w sobie pyszne słone krakersy i delikatny smak kokosa, który z pewnością przypadnie do gustu amatorom popularnych pralinek. Spróbujcie go koniecznie. Tak delikatnego deseru dawno nie próbowaliście. Ciasta bez pieczenia nierzadko są niezwykle łatwymi w przygotowaniu i jednocześnie bardzo smacznymi deserami. Część z was z pewnością sprawdzą już przepis na kultowe tiramisu czy sernik na zimno z morelami. Przyrządzony na słonych krakersach Rafaello spodoba się nie tylko dzieciom.

przypalony garnek
04.03.2022 01:00 Jak wyczyścić garnek ze spalenizny?

Gotując potrawy, nieraz o nich zapomnimy, co skutkuje wykipieniem lub przypalenizną. W tym drugim przypadku potrawa często jest nie do uratowania. A co z garnkiem? Jest szansa, że da się go przywrócić do poprzedniego stanu. Sprawdźcie, jak wyczyścić garnek ze spalenizny. Mamy na to swoje patenty. Tak naprawdę to, czy garnek da się uratować, zależy od materiału, z którego został wykonany. Jeśli jest to garnek emaliowany, bardzo często zniszczenia są nieodwracalne. Przegrzanie takiego garnka może skutkować nie tylko przypalenizną, ale też odpryśnięciem wewnątrz emalii. Wtedy garnek nie nadaje się już do użycia w kuchni. Podobnie może być z patelniami, rondlami czy garnkami pokrytymi powłoką teflonową.Na szczęście coraz częściej w naszych kuchniach korzystamy z garnków ze stali nierdzewnej lub garnków ceramicznych. Dość łatwo utrzymać je w czystości, a nawet usunąć z nich ślady przypalenizny. W jaki sposób? Poznajcie kilka patentów.

zabielanie kawy
04.03.2022 01:00 Czy zabielacz do kawy jest szkodliwy?

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Jedni preferują kawę czarną, inni piją wyłącznie zabielaną. Popularnym dodatkiem do kawy obok mleka i śmietanki są zabielacze. Dziś powiemy wam, czy używany na potęgę zabielacz do kawy jest szkodliwy.Dzięki zabieleniu kawa nabiera łagodniejszego smaku i staje się jakby słodsza. Niektórzy dolewają więc do małej czarnej mleko lub śmietankę, ale wiele osób za najsmaczniejszy dodatek do kawy uważa zabielacz. Niestety ten popularny produkt może poważnie zaszkodzić. Przeczytajcie dlaczego.

Ciasto wenus
03.03.2022 01:00 Ciasto Wenus. Przepis krok po kroku

Pomysł na szybkie i pyszne ciasto z kremem i owocami? Ciasto Wenus. Puszysty biszkopt przełożony kremem z serków waniliowych i dżemem owocowym to ciasto, które wychodzi za każdym razem, a cała blacha znika w ekspresowym tempie. Poznaj przepis na wyśmienite ciasto Wenus.Ciasto Wenus to lekkie, puszyste ciasto, które uwielbiają i duzi i mali. Słodki biszkopt z dżemem i kremem waniliowo- cytrynowym smakuje rewelacyjnie. Ciasto ma dobrze zbilansowany smak, słodycz jest dobrze przełamana, przez co ciasto tak szybko znika z talerzy i każdy prosi o dokładkę.Pamiętaj, że biszkopt jest delikatnym ciastem. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika, żeby ciasto delikatnie zaczęło stygnąć, dopiero po 30 minutach wyjmij blachę z pieca. Biszkopt nie lubi gwałtownych zmian temperatury i może opaść lub popękać, kiedy wyjmiesz go z ciepłego piekarnika zaraz po upieczeniu.Jeśli szukasz pomysłu na ciasto z owocami- tu poznasz przepis na ciasto z truskawkami przełożone kremem.

Sos z cukinii do słoików
03.03.2022 01:00 Sos z cukinii do słoików. Najlepszy przepis

Sos z cukinii do słoików z papryką i pieczonymi pomidorami to doskonały pomysł na sos, który zachowa swój smak i świeżość przez wiele miesięcy. Sos z cukinii smakuje rewelacyjnie z makaronem, ryżem i świeżym pieczywem. Poznaj przepis na sos cukinii do słoików.Sos z cukinii do słoików to sos, który wykorzystasz do ugotowania pysznego obiadu lub pożywnego lunchu. Wystarczy, że podgrzejesz sos i podasz go z makaronem, ryżem lub bagietką. Sos z pieczonych warzyw jest bardzo aromatyczny, lekki i pełen witamin.Słoiki z sosem pasteryzuj przez 15- 20 minut do góry dnem. W ten sposób zabezpieczysz sos przez szybkim psuciem i zachowa smak i świeżość przez wiele miesięcy. Sos przed przełożeniem do słoików dopraw do smaku solą, pieprzem i suszonymi ziołami, będzie przepyszny.Jeśli szukasz pomysłu na sos do makaronu- tu poznasz przepis na pikantny sos z papryczek chili do słoików, zachowa świeżość i smak przez wiele miesięcy.

sklep Biedronka
02.03.2022 01:00 Wyjątkowa oferta Biedronki na Dzień Kobiet

Dzień Kobiet tuż, tuż. Z tej okazji warto podarować bliskim paniom kwiatek czy pudełko czekoladek. Poznajcie wyjątkową ofertę Biedronki na Dzień Kobiet. Być może wśród niej znajdziecie upominek, którym chcielibyście tego dnia sprawić żonie, mamie czy dziewczynie miłą niespodziankę. Oferta sklepów spożywczych jest bogata przez cały rok. Jednak z okazji rozmaitych świąt zawsze można liczyć na ciekawe i dobre promocje. Sklepy wiedzą bowiem, czego w danym momencie poszukują klienci i czym można ich skusić na odwiedziny sklepu.

krem sułtański
02.03.2022 01:00 Jak zrobić krem sułtański?

Potrawy z PRL-u znów wracają do łask. Jedni chcą sobie przypomnieć smaki dzieciństwa, drudzy spróbować specjałów, które znają tylko z opowiadań. W czasach, gdy trudno było o prawdziwą czekoladę, pojawiały się jej namiastki. Jedną z nich był krem sułtański, czyli jeden z najpopularniejszych deserów tamtego okresu. A wiecie, jak zrobić krem sułtański?W czasach PRL-u krem sułtański oferowały wszystkie kawiarnie. Deser ten oczywiście można było też zrobić w domu, pod warunkiem, że zdobyło się rodzynki i kakao. Dziś na szczęście te produkty są do kupienia w każdym spożywczym. Możecie więc przyrządzić własnoręcznie ten słynny deser. W naszym materiale prezentujemy zdjęcie pochodzące z kanału born_in_the_prl na Instagramie.

budyń
27.02.2022 01:00 Jak zrobić domowy budyń?

Jeśli smakuje wam budyń z torebki, ten po prostu pokochacie. Sprawdźcie, jak zrobić domowy budyń, a już nigdy nie zdecydujecie się na kupny. Jest łatwy do zrobienia, pyszny i pożywny. I co najważniejsze, przygotowany z prostych, naturalnych składników. Do przygotowania domowego budyniu potrzebujesz mąki, jajek, mleka i cukru. Za te składniki zapłacisz mniej niż za torebkę budyniu w proszku. A smak i wartość odżywcza własnoręcznie zrobionego przysmaku, będą nieporównywalne. Domowy budyń nie będzie też miał żadnych zbędnych dodatków. Na dodatek własnoręcznie przygotowany budyń jest na tyle pożywny, że możesz go podać nie tylko na deser, ale też na śniadanie czy kolację. Dodaj do niego łyżkę konfitury lub polej go domowym syropem, a zamienisz go w wyborny smakołyk.

Kokosowy sernik bez cukru od Ewy Wachowicz
27.02.2022 01:00 Kokosowy sernik bez cukru od Ewy Wachowicz

Kawałek ciasta nie musi wiązać się ze spożyciem cukru. Pyszny przepis Ewy Wachowicz pokazuje, że pyszny sernik można przygotować bez tego dodatku. Delikatna kokosowa masa serowa zachwyci każdego. Koniecznie spróbujcie. Wypieki Ewy Wachowicz potrafią zaskoczyć wyjątkowym smakiem. Z pewnością wypróbowaliście już przepis na wyśmienite leśne runo oraz prostą recepturę na zawijanego makowca. Tym razem mamy gratkę dla osób unikających w diecie cukru — kokosowy sernik słodzony erytrytolem. Skusicie się?

Jak odświeżyć czerstwego pączka?
25.02.2022 01:00 Jak odświeżyć czerstwego pączka?

Kupiliście za dużo pączków i zastanawiacie się co zrobić z nadmiarem? Mamy kilka tricków, które pozwolą cieszyć się ich smakiem dużo dłużej. Sprawdźcie koniecznie, co zrobić, by nie zmarnować wypieków. Wydawać by się mogło, że wysuszone słodycze należy wyrzucić. Nie sposób bowiem znaleźć przyjemności w ich jedzeniu. Jednak okazuje się, że pączki, które nieco poleżały, można jeszcze spożyć. Wystarczy krótka obróbka termiczna na patelni czy w piekarniku.

Sos truskawkowy do naleśników
25.02.2022 01:00 Bajecznie pyszny sos truskawkowy do naleśników

Sos truskawkowy do naleśników to prosty, gęsty, pyszny sos, dzięki któremu zrobisz najsmaczniejsze naleśniki świata. Delikatne, puszyste ciasto z twarożkiem lub serkiem waniliowym oblane sosem truskawkowym błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę. Poznaj przepis na sos truskawkowy do naleśników.Naleśniki to zawsze dobry pomysł na obiad lub słodki podwieczorek, są pożywne, smaczne, a dodatki podbijają ich smak i sprawiają, że danie wygląda zjawiskowo. Naleśniki z sosem truskawkowym zawsze przekładam twarożkiem lub serkiem waniliowym.Tak przygotowane naleśniki idealnie łączą się z gęstym sosem truskawkowym. Latem wykorzystuję sezon na owoce najlepiej, jak się tylko da, naleśniki i ciasta z truskawkami jem praktycznie codziennie. Naleśniki z sosem truskawkowym to smak dzieciństwa.Tu poznasz przepis na lekkie naleśniki bez jajek. Jeśli masz ochotę na naleśniki w jeszcze słodszym wydaniu- tu poznasz przepis na wyśmienite naleśniki budyniowe, rozpływają się w ustach.

Ciasto ze słonecznikiem i masą krówkową siostry Anastazji
24.02.2022 01:00 Ciasto ze słonecznikiem i masą krówkową siostry Anastazji

Ciasto ze słonecznikiem i masą krówkową siostry Anastazji to pomysł na pyszny deser dla dużych i dla małych. Ciemny biszkopt z kakao przełożony kremem z budyniu i masy kajmakowej z dodatkiem prażonego słonecznika to fenomenalne połączenie smaków. Poznaj przepis na ciasto ze słonecznikiem i masą krówkową siostry Anastazji.Ciasto z prażonym słonecznikiem i masą kajkamową to pyszne i proste ciasto, które lubię piec, zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy za oknem coraz mniej słońca i coraz więcej chmur. Ciasto to totalna eksplozja smaków i wystrzał endorfin- połączenie ciemnego biszkoptu z bardzo słodkim kremem i prażonym słonecznikiem wprowadza wszystkich w doskonały humor.Pamiętaj, że biszkopt musi studzić się po upieczeniu przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika, dopiero po 20-30 minutach wyjmij blachę na blat i całkowicie ostudź. Zbyt gwałtowana zmiana temperatury sprawi, że delikatny biszkopt opadnie lub popęka.Do masy z budyniu i kajmaku nie dodawaj już cukru- krem jest wystarczająco słodki, nie może być mdły. Wykorzystaj również budynie bez dodatku cukru. Do kremu dodaj część prażonych pestek słonecznika, resztę zostaw do dekoracji.Jeśli szukasz pomysłu na pyszne, zimowe ciasto- tu poznasz przepis na tort makowy od siostry Anastazji, rozpływa się w ustach.

bułki maślane
24.02.2022 01:00 Jak zrobić domowe bułki maślane?

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez świeżego pieczywa, a zwłaszcza bez bułek. Doskonale smakują z serem, twarogiem czy dżemem. Jeśli jesteście fanami bułeczek, powiemy wam jak zrobić domowe bułki maślane. Dzięki temu będziecie mogli cieszyć się ich smakiem i świeżością bez wychodzenia z domu.Własnoręcznie przygotowane bułeczki mają same zalety. Robi się je z prostych składników, które zwykle macie w domowych zapasach. Nie zawierają żadnych zbędnych dodatków, są też superświeże, miękkie i pyszne. Najwięcej czasu zajmuje ich rośnięcie, co na szczęście was nie pochłania.

Hiszpańskie churros z dodatkiem sosu czekoladowego
23.02.2022 01:00 Hiszpańskie churros z dodatkiem sosu czekoladowego

Hiszpańskie churros z dodatkiem sosu czekoladowego to szybki i wyśmienity deser, który pokocha każdy łasuch. Słodkie, puszyste paluchy o waniliowo- cynamonowym smaku maczane w aksamitnym sosie czekoladowym to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Poznaj przepis na tradycyjny deser hiszpański, czyli churros z dodatkiem sosu czekoladowego.Uwielbiam szukać kulinarnych inspiracji z każdego regionu świata. Jako, że jestem strasznym łasuchem i fanką czekolady, hiszpańskie churros nie mogły umknąć mojej uwadze. Tradycyjnie paluchy je się na śniadanie lub jako słodki dodatek do kawy, są genialne i naprawdę proste w przygotowaniu.Churros to paluchy robione z gotowanego, słodkiego ciasta. Po usmażeniu obtaczane są w mieszance cukru brązowego, wanilinowego i cynamonu. Do churros podaje się aksamitny krem z czekolady deserowej, mleka i słodkiej śmietanki, rozpływają się w ustach.Jeśli szukasz pomysłu na coś słodkiego i oryginalnego- tu poznasz przepis na donaty, czyli amerykańskie pączki z polewą czekoladową, kolorową posypką i orzechami.

Jak zrobić idealny lukier do pączków?
22.02.2022 01:00 Jak zrobić idealny lukier do pączków?

Lukier, słodka dekoracja pączków z delikatną, orzeźwiającą nutą cytrynową. Najlepszy lukier jest gęsty i szybko zastyga, tworząc pyszne wykończenie. Sprawdź, jak zrobić idealny lukier do pączków w bardzo prosty sposób.Lukier jest niezbędnym dodatkiem do pączków, jest taką przysłowiową wisienką na torcie, jest idealny do dekoracji i znacznie wzmacnia smak i słodycz ciasta drożdżowego z pysznym nadzieniem. Do zrobienia lukru potrzebne Ci będą wyłącznie dwa składniki: sok z cytryny i cukier puder.Są różne szkoły robienia lukru, z doświadczenia jednak wiem, że najsmaczniejszą masę otrzymasz przez ucieranie składników, nie musisz ich gotować, nie musisz dodawać octu. Ucierany lukier jest bardzo błyszczący i smakuje wyśmienicie.Masz ochotę na domowe pączki przepisu Roberta Makłowicza? Tu poznasz przepis na idealne pączki z marmoladą owocową. Oblej je domowym lukrem, będą najlepsze pod słońcem.

Wyśmienite faworki bez masła, śmietany i jajek
22.02.2022 01:00 Wyśmienite faworki bez masła, śmietany i jajek

Pyszne faworki przyrządzane bez masła, śmietany i jajek? To możliwe. W pełni roślinny przepis na ten specjał z pewnością ucieszy osoby, które nie chcą lub nie mogą sięgać po nabiał. Sprawdźcie sami, jak prosta jest ta receptura. Zdrowsza wersja słodyczy pozwoli cieszyć się Tłustym Czwartkiem bez wyrzutów sumienia. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić pieczone pączki czy faworki bez smażenia. Tym razem na tapet bierzemy chrust przygotowywany bez nabiału. Tak lekkich faworków jeszcze nie jedliście.

Sos śmietanowy do sałatki
22.02.2022 01:00 Wyborny sos śmietanowy do sałatki

Sos śmietanowy do sałatki to lekka i prosta propozycja. Sos pasuje do każdej sałatki z mixem sałat, idealnie łączy się każdym rodzajem sałaty i świeżym warzywami. Poznaj przepis na uniwersalny sos śmietanowy do sałatki. Sos śmietanowy do sałatki to kremowy, delikatny sos, który podkreśla smak zarówno warzyw, jak i samej sałaty. Sos na bazie śmietany z dodatkiem octu i cukru, to jeden z najszybszych sosów do dań.Sos przygotujesz w dosłownie kilka minut, a będzie pysznym dodatkiem do sałatek lunchowych, obiadowych oraz sałat. Doprawiaj go solą i pieprzem bardzo ostrożnie, żeby nie zepsuć jego smaku. Sałatkę z sosem możesz wstawić do lodówki i zjeść następnego dnia, sos nie zepsuje się przez noc.Szukasz pomysłu na pyszne sosy do sałatek? Tu poznasz przepis na sos francuski na bazie oliwy z oliwek, jest lekki i pyszny. Sos ranczerski również pasuje do wielu sałatek, ma ciekawy smak i jest bardzo aromatyczny.

pączki
21.02.2022 01:00 Pączki należy nadziewać, gdy są surowe czy po usmażeniu?

Przygotowanie pączków zajmuje trochę czasu, ale nie jest wyjątkowo trudne. Najwięcej problemu stwarza jednak konfitura czy marmolada, która potrafi wypływać w czasie smażenia. Dlatego dziś powiemy wam, czy pączki należy nadziewać, gdy są surowe, czy po usmażeniu. Domowe pączki mają wielu zwolenników. Są superświeże, bez zbędnych dodatków i o wiele tańsze niż kupne. Dlatego wiele osób decyduje się na ich własnoręczne przygotowania, zwłaszcza w tłusty czwartek. Samo przygotowanie ciasta drożdżowego nie jest zbyt trudne, więcej problemów sprawia formowanie pączków. Sztuką jest, tak je nadziać i dokładnie zlepić, by w czasie smażenia nie wypływało z nich słodkie wypełnienie. Z tego powodu niektórzy są zwolennikami nadziewania już usmażonych pączków.

Tłusty czwartek: Jak rozpoznać pączka najwyższej jakości?
20.02.2022 01:00 Tłusty czwartek: Jak rozpoznać pączka najwyższej jakości?

Pączki do najzdrowszych i najlżejszych smakołyków nie należą. Jeśli jednak wybierzemy wyrób najwyższej jakości, przy Tłustym Czwartku możemy bezpiecznie sięgnąć po ten rarytas. Wiemy, na co zwrócić uwagę, decydując się na zakup pączka w cukierni. Sprawdź, jakie kryteria powinien spełnić wyrób, by był smaczny. Najlepsze są pączki przyrządzone w domu. Nie każdy jednak chce i może sobie pozwolić na smażenie wyrobu we własnej kuchni. Dla tych z was, którzy chcą oszczędzić sobie trudu mamy wskazówki pomocne w wyborze gotowych wyrobów.

Ciasto z 3 składników
18.02.2022 01:00 Ekspresowe ciasto z 3 składników od Tomasza Strzelczyka

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego na szybko, zdradzimy wam przepis Tomasza Strzelczyka. Proponuje on ekspresowe ciasto z 3 składników. Przy cieście nie ma dużo pracy i jest bardzo łatwe do przygotowania. A efekt zaskakuje wyglądem i niepowtarzalnym smakiem. Tomasz Strzelczyk był uczestnikiem IV edycji programu Masterchef Polska. Dotarł w niej do ścisłej piątki. Obecnie prowadzi bloga Oddaszfartucha i kanał na YouTube pod tą samą nazwą. Warto przetestować jego przepisy, bo są dość proste, a potrawy zawsze urzekają smakiem.Tym razem Strzelczyk pokazał nam, jak przygotować prosty i szybki deser. Zrobił go z zaledwie 3 składników, przy czym jednym z nich jest gotowe ciasto francuskie. Przy cieście jest mało pracy, a po dobrym schłodzeniu zamienia się w przepyszny rarytas.

Babka wielkanocna drożdżowa z bakaliami. Wychodzi idealnie za każdym razem
18.02.2022 01:00 Babka wielkanocna drożdżowa z bakaliami. Wychodzi idealnie za każdym razem

Babka wielkanocna drożdżowa z bakaliami to pomysł na pyszne, świąteczne ciasto z dodatkiem rodzynek i owoców kandyzowanych. Babka drożdżowa jest dobrze wyrośnięta, puszysta z lekko waniliową nutą, jest przepyszna. Sprawdź jak zrobić babkę wielkanocną drożdżową z bakaliami, wychodzi za każdym razem.Babka wielkanocna drożdżowa to genialne ciasto do świątecznej kawy. Ciasto drożdżowe w połączeniu z bakaliami i lukrem smakuje wyśmienicie. Babka drożdżowa nie jest sucha w środku, jest puszta i pyszna. Babka smakuje wszystkim i wygląda bardzo zjawiskowo.W babce drożdżowej najważniejsze są drożdże i ich odpowiednie przygotowanie, w przeciwnym razie ciasto nie urośnie lub pojawi się zakalec. Zaczyn drożdżowy zawsze przygotuj z letnim mlekiem, za zimne lub za gorące mleko nie ruszy drożdży. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe muszą mieć temperaturę pokojową.Ciasto drożdżowe wymaga czasu, żeby urosło i podwoiło swoją objętość, dlatego ciasto po wyrobieniu odstaw najpierw na godzinę, a po włożeniu do formy na kolejne 30 minut. Babka przygotowana w ten sposób przed pieczeniem wyjdzie pysznie za każdym razem.Szukasz pomysłu na ciasto na Wielkanoc? Tu poznasz przepis na wyśmienitą babkę czekoladową. Równie smacznym ciastem jest tradycyjny mazurek- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić mazurek z kajmakiem, orzechami i bakaliami.

kajzerki
17.02.2022 01:00 Przepis na domowe kajzerki jak z piekarni

Jeśli marzy wam się świeże i chrupiące pieczywo bez wychodzenia z domu, nie macie wyjścia - musicie przygotować je własnoręcznie. Jednak z naszym przepisem na domowe kajzerki, bez problemu wam się to uda. Bułeczki wyjdą jak z piekarni - puszyste, miękkie, z chrupiącą skórką.Wiele osób już znalazło swoją ulubioną piekarnię i właśnie w niej stara się kupować pieczywo. Jednak nie wszyscy mają takie szczęście, że już znaleźli albo w pobliżu po prostu nie mają piekarni. Gdy więc najdzie ich ochota na pyszne bułeczki, mogą się skusić na domowy wypiek. Zajmie on oczywiście więcej czasu niż kupienie pieczywa, ale satysfakcja i radość z pieczenia będzie gwarantowana.

Kompot
17.02.2022 01:00 Prosty kompot z jabłek i cynamonu. Idealny do obiadu

Jeśli zastanawiasz się, jaki napój podać do dzisiejszego obiadu, zapomnij o gotowych, słodzonych napojach. Mamy zdrowszą i tańszą propozycję. Przygotuj kompot z jabłek i cynamonu. Będzie idealny do obiadu, a zrobisz go szybko z kilku prostych składników. Sklepowe półki uginają się od wyboru różnych napojów i soków. Wiele osób wybiera więc wygodne rozwiązanie i do obiadu podaje jeden z gotowych napojów. Jednak zawierają one duże ilości cukru i innych, zbędnych dodatków. Może czas więc wrócić do starych i dobrych kompotów? Są proste i szybkie do zrobienia. Do ich przygotowania wystarczy sezonowy owoc, woda i trochę cukru. O tej porze roku najtańsze są jabłka, z których można przygotować wyborny napitek. Jego delikatny smak warto przełamać dodatkiem korzennych przypraw, np. cynamonu.

Czego nie powinny jeść dzieci?
16.02.2022 01:00 Czego nie powinny jeść dzieci? Mało kto zdaje sobie sprawę

Jakość jedzenia wpływa na nasze zdrowie i rozwój. Dlatego tak istotne jest, co spożywamy, a zwłaszcza co podajemy dzieciom. One intensywnie się rozwijają i nieodpowiednie produkty mogą im zaszkodzić lub wyrobić niezdrowe nawyki. Często rodzice i dziadkowie nawet nie zdają sobie sprawy, że produkty adresowane do dzieci, wcale nie są dla nich najlepsze. Zobacz, czego nie powinny jeść dzieci. Kolorowe opakowanie i napis, że produkt przeznaczony jest dla dzieci, wcale nie świadczą o tym, że kryje się w nich zdrowa żywność. Niestety często takie produkty spożywcze zmniejszają naszą czujność, bo ufamy producentom. Musimy jednak pamiętać o tym, że firmom zależy na zbywalności produktu, a nam na zdrowiu naszych dzieci. Przed podaniem jedzenia dziecku, warto najpierw spojrzeć na skład produktu.

piszinger
16.02.2022 01:00 Niecodzienny piszinger z dodatkiem powideł śliwkowych

Macie ochotę na szybki i łatwy do zrobienia torcik? Proponujemy niecodzienny piszinger z dodatkiem powideł śliwkowych. Ten kultowy deser składający się z wafli przekładanych masą czekoladową może być jeszcze smaczniejszy. Wystarczy sięgnąć do spiżarni.Piszinger to słynny deser, którego pomysłodawcą był wiedeński cukiernik Oskar Pischinger. Torcik ten przygotowuje się z suchych wafli tortowych przekładnych słodką masą. Zwykle stosuje się masę czekoladowo-orzechową, a całość polewa się czekoladowym lukrem.Dziś pokażemy wam szybki sposób na domowy torcik. Do jego przełożenia użyjemy dwóch mas. Jedną z nich są śliwkowe powidła, które dodają deserowi wyrazistego smaku. Zdjęcie prezentowanego piszingera pochodzi z kanału Słodki Blog na YouTube.

Projekt bez tytułu - 2022-02-15T225529.640
15.02.2022 01:00 Wyjątkowy patent na lukier do pączków

Lukier jest jedną z popularniejszych opcji przyozdabiania wypieków. W wersji podstawowej składa się z wody i cukru. Ten królewski wykorzystuje białko jaja, więc nie będzie odpowiedni dla osób, które unikają spożywania nabiału. Problem ten można rozwiązać, sięgając po wodę z ciecierzycy. Roślinna wersja tego lukru wykorzystuje aquafabę, czyli wodę z puszki ciecierzycy lub tę, która pozostała po jej gotowaniu. Spróbujcie jej, jeśli będziecie podejmować na świątecznych spotkaniach wegan lub osoby uczulone na jaja. Jest równie pyszna, co klasyczna.

banany
14.02.2022 01:00 Czy zielone banany są zdrowsze od żółtych?

Banany są jednymi z najpopularniejszych owoców na świecie. Są dostępne przez cały rok, doskonałe na przekąskę, a także jako dodatek do ciast i deserów. Cenimy je za smak, delikatność i pożywność. W sklepach można kupić owoce o różnym stopniu dojrzałości. Czy zielone banany są zdrowsze od żółtych? Już wyjaśniamy tę kwestię.Banany, choć należą do owoców, potrafią doskonale nasycić. Zawierają bowiem sporo skrobi i cukru. Poza tym stanowią doskonałe źródło potasu obniżającego ciśnienie krwi, a także witamin A, C, E i K. Banany pobudzają też wydzielanie śluzu działającego ochronnie na ścianki żołądka, dlatego warto je jeść przy problemach z układem pokarmowym.