Gotowanie rosołu nie dla każdego będzie proste. Doświadczone kucharki jednak często dzielą się radami, które pomagają uzyskać satysfakcjonujący smak zupy. Jedną z ważniejszych jest wskazówka dotycząca używania pokrywki. Wyjawiamy też inne tajniki przyrządzania tej potrawy.
Prosty obiad z piekarnika w moim domu pojawia się co tydzień. Co piątek pakuję świeże warzywa do rękawa i przyrządzam w wysokiej temperaturze. Moja rodzina zajada je z wyrazistym sosem. To nasz ulubiony posiłek.
Ziemniaki można podać na wiele sposobów. Ostatnio zamiast klasycznego purée serwuję pyszne łódeczki z sycącym farszem. Danie jest tanie i proste w przygotowaniu. Mojej rodzinie bardzo smakuje.
Czy lubicie jeść surówki? Ja za nimi przepadam! Polecam doskonały przepis na szybką surówkę, która jest prawdziwą bombą witaminową. Smakuje lepiej niż w restauracji i będzie idealna nie tylko do dań obiadowych.
Sałatka, która robi się niemal sama i pasuje do wielu dań? Polecam przepis na smaczną i błyskawiczną w przygotowaniu sałatkę. Zrobisz ją z 2 składników, a jej smak zadziwi biesiadników. Jest lepsza, niż w restauracji.
Brak czasu stał się prawdziwą zmorą naszych czasów. To sprawia, że między innymi nie mamy często czasu na gotowanie. Polecam przepis, który dostałam od sąsiadki na szybki obiad. Korzystam z niego, bo dzięki niemu błyskawicznie przyrządzam smaczne danie. Spróbuj i ty.
Wafle ze słodką masą z galaretek są znakomitym deserem. W mojej rodzinie to prawdziwy kulinarny hit. Polecam przepis mojej babci na najlepsze wafle z masą z galaretek. Spróbuj, bo ten deser znika w mgnieniu oka.
Czy jecie śniadania na słodko czy słono? Ja od dawna postawiłam na pyszne placuszki. Są smaczne, szybkie w przygotowaniu i cała rodzina je uwielbia. Polecam przepis na smaczne i pożywne śniadanie.
Czy lubicie ciasta? Jeśli jesteście łasuchami to mam dla was przepis na pyszne ciasto bez pieczenia. Wystarczą zaledwie 4 składniki, na które wydasz niewiele pieniędzy. Te ciasto bez pieczenia zrobisz w dosłownie kilka chwil. Warto przygotować je i zaskoczyć pysznym smakiem swoich bliskich.
Pomysł na tani obiad przyda się każdemu. Proste dane z ryżem zaproponowane przez Tomasza Strzelczyka nie wymaga skomplikowanych składników i wiele czasu, a cała rodzina będzie najedzona i zadowolona. Warto spróbować.
Lato to czas, kiedy możemy cieszyć się smakiem pysznych warzyw i owoców. Warto sięgać po cukinie i włączać ją swojego jadłospisu. Polecam kotlety z cukinii. Dodatek pewnego smacznego produktu do panierki sprawia, że są one prawdziwym rarytasem. Przepis na te kotlety z cukinii dostałam od znajomej kucharki.
Czy marzy wam się pyszny deser? Polecam doskonały przepis na najlepszy galaretkowiec. Wystarczą zaledwie 3 składniki i deser będzie gotowy. Polubią go nie tylko dzieci. Za tym galaretkowcem przepadają też dorośli.
Pomysł na szybki obiad zawsze jest w cenie. Kiedy nie wiem, co ugotować, robię prostą zapiekankę z kapustą. Przypominające gołąbki danie nie wymaga wiele wysiłku, a mąż zajada je ze smakiem. Musicie spróbować.
Podczas ostatniego spotkania koleżanka podarowała mi cukinię. W ogródku jej teściów to warzywa obrodziło wyjątkowo szczodrze, każdy chętny może więc dostać jedną za darmo. Gdy zobaczyłam tę wybraną dla mnie wręcz oniemiałam. Po chwili jednak wpadłam na pomysł, co zrobić z tak dorodnym egzemplarzem.
Czy chcielibyście przygotować pyszny deser i zaskoczyć rodzinę? Mam przepis, który spełni te oczekiwania. Ciasto z mikrofalówki jest gotowe w zaledwie minut. Smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Moja rodzina je uwielbia i prosi, bym przygotowywała ciasto z mikrofalówki przynajmniej raz w tygodniu.
Rusza sezon na śliwki, a wraz z nim możliwość przygotowywania przysmaków z tymi owocami. Zwykle robię śliwki pod kruszonką. Ich przygotowanie zajmuje tylko 10 minut, a efekt jest naprawdę doskonały. Śliwki pod kruszonką smakują, jak deser z najlepszej restauracji.
Gołąbki kojarzą mi się z mięsnym farszem, czasami wzbogacanym o ryż. Kiedy podczas urlopu spróbowałam wersji kresowej, w której w kapuście zamyka się surowe ziemniaki z dodatkami, byłam zachwycona. Smakowały nieziemsko, a jeszcze okazało się, że z łatwością zrobię je w domu.
Ryż jest lekkostrawny i pożywny. Najlepiej smakuje, gdy jest ugotowany na sypko, jednak czasem zdarza się nam go rozgotować. Co zrobić z takim kulinarnym fantem? Polecamy doskonały przepis na kotlety z ryżu. Będą smakować całej rodzinie, bo są smaczne i sycące.
Kopytka najsmaczniejsze są ze starszych ziemniaków, które zawierają dużo skrobi. Jednak z młodych ziemniaków też mają szansę się udać. Trzeba tylko dodać do ciasta 2 łyżki popularnego składnika. Wtedy kopytka nie będą się rozpadać w czasie gotowania i wyjdą smaczne, jak zwykle.
Leczo jest lubianym daniem jednogankowym, które syci i rozgrzewa. Ta popularna potrawa wywodzi się z kuchni węgierskiej. Czasem zdarza się jednak, że leczo wychodzi gorzkie. Jakie są tego przyczyny? Czy możemy uratować nasze danie? Wyjaśniamy, jak uniknąć tych błędów w przyszłości.
Zupa szczawiowa to jeden ze smaków wiosny i lata. Kojarzy nam się też z dzieciństwem i czasem beztroski. Jednak w sierpniu liście szczawiu nie są już tak delikatne i mają włókienka. Dlatego moja mama modyfikuje sposób przyrządzania zupy szczawiowej. Wy też możecie tak zrobić.
Cukinia kojarzy się z latem i delikatnym smakiem. Jednak sprawdzi się również jako przekąska na jesień i zimę. Polecamy przepis na cukinię po indyjsku. Jest tak smaczna i aromatyczna, że może nie doczekać zimy. Przygotujcie ją według przepisu od mojej koleżanki, a też z pewnością się nią zachwycicie.
Prażona cebula może być smacznym dodatkiem do wielu potraw. Pasuje do hot-dogów, kebabów, kanapek, wzbogaci też smak pierogów. Jednak jak ją przyrządzić, by była chrupka i pyszna? Polecamy błyskawiczny i niezwykle prosty sposób na prażoną cebulę. Będzie smaczniejsza i zdrowsza niż kupna.
Czy lubicie jajka? Stanowią one wartościowy składnik naszej diety. Jak przyrządzić jajko sadzone? Poznałam sztuczkę, która jest niezwykle skuteczna. Żałuję, że wcześniej jej nie znałam. Teraz często korzystam z tego patentu, gdy mam ochotę na jajka sadzone.
Sezon na jagody w pełni, a co za tym idzie i na jagodzianki. Słodkie wypieki z tymi pysznymi i zdrowymi owocami leśnymi są hitem każdego lata. W tym roku ich ceny robią wrażenie. Jednak Katarzyna Bosacka przestrzega przed pewnymi jagodziankami i radzi, w jaki sposób wybrać te najsmaczniejsze.
Racuchy będą puszyste nawet bez mleka i drożdży. Zamieniając te składniki na kefir i sodę oczyszczoną i dodając pianę ubitą z białek, uzyskamy znakomite efekty. Rozpływające się w ustach placki zachwycą małych i dużych. Zwłaszcza jeśli dodacie do nich sezonowe owoce.
Czy szukacie może pysznego przepisu na surówkę do letniego obiadu? Polecamy znakomitą niemiecką surówkę z cukinii. Wykorzystaj to smaczne oraz zdrowe warzywo i przygotuj orzeźwiający przysmak, który zachwyci całą rodzinę.
Upały mają wpływ na nasz apetyt i na to, co trafia na nasze talerze. Na gorące dni polecamy smażoną cukinie w cieście. To pyszne i szybkie danie znika z talerzy w mgnieniu oka. Rodzina chce jeść tylko cukinię w takim wydaniu. Nie ma się, co dziwić- jest pyszna.