Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Danie

Dorota Szelągowska
31.05.2023 16:35 Szelągowska schudła 10 kg. Trzyma się tylko jednej prostej zasady

Dorota Szelągowska ostatnio przeszła ogromną metamorfozę. Gwiazda stacji TVN schudła aż 10 kg. Teraz ujawnia, że trzymała się jednej prostej zasady. Ta jak widać, przyniosła jej sukces. Dorota Szelągowska jest smukła i lepiej się czuje. 

szparagi
30.05.2023 21:33 Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników

Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Warto z niego korzystać i cieszyć się smakiem tego delikatnego warzywa. Katarzyna Bosacka pokazała szybki sposób na przygotowanie szparagów. Dzięki niemu nie stracą one swoich cennych składników odżywczych.

kotlety mielone
29.05.2023 14:08 Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny

Kotlety mielone to lubiane danie obiadowe. Wiadomo, że do przygotowania tego dania dodajemy bułkę. Jednak w czym ją moczyć? W wodzie czy może w mleku? Z odpowiedzią spieszy Magda Gessler. Dzięki niemu kotlety mielone są pyszne i soczyste.

ciasto jogurtowe
27.05.2023 14:18 Masz 1,5 szklanki jogurtu? Zrób puszyste ciasto. Będzie hitem na twoim stole

Masz ochotę na lekkie i puszyste ciasto jogurtowe? Wypróbuj nasz przepis, a będziesz zachwycony. Tak delikatnego wypieku nie kupisz w żadnej cukierni. Jest idealny na ciepłe dni i doskonale smakuje podany do kawy czy herbaty.

koźlarze w maju
27.05.2023 13:20 Poszedł w maju do lasu i zebrał ich cały kosz. Wiosną warto rozglądać się za tymi grzybami

Grzybobranie w maju? Jak najbardziej! Grzybiarzowi z Wielkopolski udało się dwa dni temu nazbierać cały kosz grzybów. Mężczyzna znalazł koźlarze, a swoim zbiorem pochwalił się w sieci. Co ciekawe koźlarze zwyczajowo pojawiają się w lipcu, ale już w maju można się natknąć na pierwsze okazy.

jedzenie w polskich restauracjach
25.05.2023 13:43 Wybrano najlepsze restauracje w Polsce. Lista przyda się nie tylko na wakacje

Znamy najlepsze restauracje działające w Polsce. Wybrańców wskazało jury składające się z wyjątkowej klasy ekspertów. Spośród 600 kandydatów wyłoniono 37 lokali, które zasłużyły na szczególne wyróżnienie. Te godne polecenia miejsca znajdziecie na terenie całego kraju.

Kapusta na gołąbki musi być sparzona
19.05.2023 21:39 Jak sparzyć młodą kapustę na gołąbki? Ten sposób jest niezawodny

Przygotowanie kapusty na gołąbki może być całkiem proste. Zamiast wkładać warzywo do wrzątku, wystarczy umieścić je w rękawie do pieczenia i przenieść do rozgrzanego urządzenia. Po niedługim czasie oddzielimy liście z łatwością. Będą idealne do zawijania farszu i nie będą się rozpadać.  

Kotlety mielone z boczkiem
19.05.2023 17:42 Zapomnij o smażeniu. Te soczyste kotlety mielone zrobisz w piekarniku

Kotlety mielone warto przygotować czasem nieco inaczej. Zawinięte w boczek soczyste mięso wieprzowe posmakuje nawet wybrednym. Nie będziemy go jednak smażyć, a wstawimy do piekarnika. Koniecznie spróbujcie tej wersji.  

najlepsze polskie restauracje
15.05.2023 13:20 Polskie restauracje wśród najlepszych w Europie. Aż 3 lokale z prestiżowym wyróżnieniem

Wybrano 50 najlepszych restauracji w Europie. Wśród nagrodzonych znalazły się trzy lokale działające w Polsce. W szranki stanęły miejsca, w których daniem popisowym jest pizza. Smak i jakość potraw oceniają eksperci od kuchni włoskiej.

Bosacka ujawniła całą prawdę
06.05.2023 12:00 Bosacka pokazała, co było w opakowaniu mrożonki. Zawartość woła o pomstę do nieba

Katarzyna Bosacka wiele razy ostrzegała konsumentów przed praktykami stosowanymi przez producentów żywności. Tym razem pod lupę wzięła opakowanie mrożonego groszku z marchewką. Zawartość bardzo różniła się od tego, co sugerowało zdjęcie producenta.

Dietetyk wybrał przekąski z Biedronki
01.05.2023 16:47 Dietetyk wpadł do Biedronki i wybrał najlepsze przekąski. Polacy je pomijają i wiele tracą

W Biedronce można kupić zdrowe przekąski, które dostarczą nam sporo cennych składników odżywczych. Jeden z dietetyków zaprezentował aż trzy smaczne propozycje, które nie kosztują wiele. Warto przetestować. 

Jedzenie w restauracji podczas Restaurant Week
29.04.2023 18:57 Tylko do 30 kwietnia trwa w Polsce Restaurant Week. Trzy autorskie dania zjesz za 69 zł

W niedzielę 30 kwietnia kończy się kolejna edycja Restaurant Week. Jeszcze tylko przez chwilę macie okazję skosztować degustacyjnego menu w niezwykle korzystnej cenie. Za 69 złotych zjecie przystawkę, danie główne oraz deser w wybranej przez siebie restauracji. Kolejny raz taka atrakcja dostępna będzie dopiero na jesieni.

jadalne kwiaty magnolii
18.04.2023 22:55 Cieszą oko, zadowolą też podniebienie. Te piękne kwiaty naprawdę są jadalne

Kwiaty magnolii mają niewątpliwe walory estetyczne. Cieszą oko pięknym kształtem i barwą od bieli, aż po soczysty róż. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę, że równie oszałamiająco prezentują się ich właściwości kulinarne. Jeśli odpowiada Wam intensywny aromat płatków, zachwyceni będziecie także ich smakiem.

dietetyk ostrzega przed niedopieczonym kurczakiem
03.04.2023 13:48 Dlaczego nie można jeść niedopieczonego kurczaka? Dietetyk wyjaśnił to w 3 zdaniach

Nigdy nie jedz niedopieczonego drobiu. Dietetyk wyjawił, czym może skończyć się spożycie na wpół surowego kurczaka. Obecne na mięsie bakterie są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Lepiej unikać takich przygód.

przygotowanie śledzi na Wielkanoc
02.04.2023 15:28 Minutowe śledzie na Wielkanoc. Najszybszy przepis na rewolucyjną przekąskę

Wielkanoc nadchodzi wielkimi krokami. Z okazji świat w każdym domu przygotowane zostaną rozmaite specjały. Wśród nich na pewno wyróżni się śledź w pikantnej marynacie. Przyrządzenie jej jest tak szybkie, że aż trudno uwierzyć.

Jajeczne koszyczki
02.04.2023 08:06 Jajeczne koszyczki Marioli to wielkanocny hit. Zdobią i smakują jak mało co

Jajeczne koszyczki będą pięknie wyglądały na świątecznym stole. Smaczny faszerowany rarytas z dodatkiem dekoracji ze szczypiorku nie jest trudny w wykonaniu, a nadzienie zachwyci smakiem nawet wybrednych. Spróbujecie? 

Wielkanocne potrawy
31.03.2023 09:12 Które wielkanocne potrawy można przygotować wcześniej? Dobry plan to podstawa

Nie wszystkie wielkanocne potrawy wymagają przygotowania bezpośrednio przed świątecznym śniadaniem. Niektóre można i warto przygotować z większym wyprzedzeniem. Podpowiadamy, jak dobrze zaplanować gotowanie, by nie spędzić w kuchni długich godzin. 

ugotowane mięso z rosołu
13.03.2023 07:57 Zostało Ci mięso po rosole? Oto 5 pysznych propozycji na jego wykorzystanie

Przy każdym gotowaniu rosołu pojawia się ten sam problem - jak zagospodarować składniki pozostałe po jego przyrządzaniu? Mamy dla Was 5 pomysłowych zastosowań dla mięsa po rosole. Koniecznie wypróbujcie każdy z nich.

Jajko sadzone na wodzie
21.02.2023 21:47 Zapomnij o maśle. Najlepsze jajko sadzone zrobisz bez tłuszczu

Jajko sadzone lubi wielu smakoszy. Śniadaniowy klasyk można bez trudu przyrządzić w niesamowicie lekkiej wersji bez masła. Wystarczy wlać na patelnię wodę i wbić jajo. Efekt będzie zaskakująco dobry. Musicie spróbować.

Naleśniki smażone z jednej strony
21.02.2023 21:16 Babcia Zosia smaży naleśniki tylko z jednej strony. Poznasz powód i zrobisz tak samo

Naleśniki można przygotować na wiele sposobów. Jednym z ciekawszych jest usmażenie ich tylko z jednej strony, które sprawia, że ich tekstura staje się bogatsza. Są przy tym bardzo przyjemne w odbiorze. Spróbujecie?

sałatka jarzynowa z Leśna Polana
20.02.2023 20:03 Kultowa sałatka Leśna Polana jest idealna na ostatki. Mamy przepis jak za dawnych lat

Zachęcamy do ostatnich kulinarnych rozkoszy przed Wielkim Postem. Niezapomnianych wrażeń smakowych dostarczy przepyszna sałatka jarzynowa. Jej skład wzbogaca mięso z kurczaka oraz marynowane pieczarki. Każdy zapyta o przepis. 

Pierogi rolowane
19.02.2023 16:26 Koniec z lepieniem pierogów. Teraz w modzie jest ich rolowanie

Pierogi ruskie są sycącym daniem, po które wielu z nas chętnie sięga. Warto uprościć sobie przygotowanie przysmaku i zamiast lepić wypełnione farszem sakiewki, zrolować nadzienie w cieście. Danie wciąż będzie eleganckie, a zachwyci smakiem. Musicie spróbować.

krupnik bez mięsa
17.02.2023 16:41 Pyszny i aksamitny, choć bez grama mięsa. Jolka swój krupnik gotuje w pół godziny

Krupnik jest sycącą i prostą w przygotowaniu zupą. Bezmięsna wersja dania wykonana z przepisu Jolki będzie miała znakomity smak dzięki jednej prostej sztuczce — podsmażeniu warzyw na maśle klarowanym. Zabieg nada potrawie aromatu i sprawi, że bliscy zjedzą ją z zachwytem. Spróbujecie?

None
16.02.2023 18:41 Obłędne buraczki na ciepło do obiadu. 3 dodatki podbijają ich smak

Do mięsa, ryb i dań wegetariańskich możesz podać buraczki na ciepło. Przygotuj je jednak w oryginalny sposób, a zachwycą smakiem. Proponujemy przesmażyć je z cebulą, jabłkiem i miodem, dzięki czemu zyskają niepowtarzalny, pełny smak.Buraczki na ciepło są pysznym dodatkiem obiadowym. Doskonale komponują się na przykład z soczystymi żeberkami wieprzowymi, kotletami mielonymi, schabowymi i pulpetami. Sekretem naszych buraczków są dodatki.

Czy można zamrozić kluski śląskie?
13.02.2023 15:14 Czy można zamrozić kluski śląskie? Rozwiewamy Wasze wątpliwości

Wiele osób zastanawia się, czy można zamrozić kluski śląskie. Okazuje się, że jak najbardziej można. Po ugotowaniu są delikatne, pulchne i smakują, jak świeżo zrobione. Mrozimy wyłącznie surowe kluski po zblanszowaniu ich w gorącej wodzie.Kluski śląskie są pysznym dodatkiem obiadowym. Smakują fantastycznie z roladą wołową, gulaszem, pieczenią, mięsnym sosem. Kluseczki z ziemniaków możemy podać również z żeberkami, sosem grzybowym, pieczarkowym lub z okrasą z masła i cebuli i wieloma innymi potrawami.Kluski śląskie są bardzo prostym daniem. Wystarczy zagnieść przeciśnięte przez praskę ziemniaki z jajkiem, mąką i odrobiną soli. Wiele osób zastanawia się, czy można mrozić kluski śląskie. Ten ziemniaczany przysmak oczywiście nadaje się do mrożenia. Najlepiej jednak zamrozić surowe kluski, które wcześniej jedynie zblanszujemy i obmrozimy na tacce. O ile świeże kluski śląskie gotujemy dosłownie chwilę, tak mrożony produkt potrzebuje nieco więcej czasu. Nie mrozimy ugotowanych klusek.

Bez namaczania grochu i nadmiaru kalorii. Szybką grochówkę zrobisz na sosie spod pieczeni
13.02.2023 14:33 Bez namaczania grochu i nadmiaru kalorii. Szybką grochówkę zrobisz na sosie spod pieczeni

Piekłaś na obiad mięso? Przenigdy nie wylewaj sosu spod pieczeni. Ugotujesz na nim wyśmienitą grochówkę. Zupę przyrządzisz w godzinę, bez namaczania grochu, bez nadmiaru kalorii i gotowania wywaru z mięsa. Grochówka jest świetnym pomysłem na obiad, zwłaszcza wtedy, kiedy na dworze jest deszczowo lub mroźnie. Zupa jest nie tylko sycąca, ale również doskonale rozgrzewa. Posmakuje całej rodzinie, a Ty ugotujesz ją błyskawicznie.Do przygotowania grochówki nie musisz już gotować wywaru mięsnego i moczyć łuskanego grochu. Wystarczy, że ugotujesz strączki razem z warzywami, majerankiem i tymiankiem. Zamiast mięsa wykorzystaj sos spod pieczeni. Zupa będzie bardzo aromatyczna i pełna smaku.Nie zagęszczaj grochówki ani mąką, ani zasmażką. Groch w naturalny sposób zagęści całe danie bez dodatkowych i niepotrzebnych kalorii. Zupę podaj z posiekaną natką pietruszki. Możesz przygotować do niej również chrupiące grzanki.

domowy budyń
06.02.2023 19:55 Bez mąki, bez cukru. Zdrowy, domowy budyń zrobisz w kilka chwil

Nawet nie wiesz, jak prosto możesz przygotować pyszny, domowy budyń. W dodatku będzie on dużo zdrowszy, niż jego sklepowy odpowiednik z torebki. Nie potrzebujesz do tego przepisu ani mąki, ani cukru. Wystarczy kasza jaglana, ulubiony owoc i odrobina mleka roślinnego.Domowy budyń na bazie kaszy jaglanej jest deserem bez dodatku cukru. Nie zawiera też glutenu, ani laktozy. Oznacza to, że mogą spożywać go również osoby zmagające się z rozmaitymi nietolerancjami pokarmowymi. Niezdrowy biały cukier zastąpiony jest owocową słodyczą. Wybierz swój ulubiony smak i ciesz się rewelacyjnym i zdrowym deserem.

Kotlety mielone z ziemniakiem
03.02.2023 08:10 Zetrzyj na tarce i dodaj zamiast bułki. Mielone będą pyszne, sycące i mega soczyste

Smaczne kotlety mielone można przygotować na wiele sposobów. Dodając do mięsnej masy startego ziemniaka, uzyskamy niesamowicie soczyste i delikatne danie, które zachwyci od pierwszego kęsa. Musicie spróbować — przygotowanie jest bardzo proste. Tradycyjne kotlety mielone z bułką tartą potrafią wyjść suche i bite. Aby temu zapobiec, warto do mięsnej masy dodać starte na tarce ziemniaki. Nadadzą jej wilgoci i sprawią, że w trakcie smażenia stanie się lekka, jak nigdy wcześniej.