Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Danie

Jak błyskawicznie rozmrozić rybę? Mamy niezawodny patent
02.02.2023 20:52 Ryba zmrożona w kość? Nie panikuj, genialny trick rozmrozi ją w 5 minut

Rozmrażasz rybę w gorącej wodzie? Nigdy tak nie rób. Są o wiele lepsze sposoby na rozmrożenie filetów i dzwonków. Jednym z nich jest letnia woda i mleko. Rybę możemy ogrzać delikatnie w piekarniku. Będzie gotowa w kilka minut.Filety rybne zwykle sprzedawane są jednak w postaci mrożonej. Niektórzy rozmrażają rybę w zimnej wodzie i wstawiają miskę do lodówki. To dobry sposób, jednak proces rozmrażania trwa kilka godzin. Jak rozmrozić rybę?Wiele osób popełnia błąd, wstawiając zamrożony filet go gorącej wody. W ten sposób nie rozmrozimy ryby, a zagotujemy mięso, które po usmażeniu lub upieczeniu nie będzie smaczne. Jak rozmrozić rybę? Świetnym sposobem jest rozmrażanie ryby w letniej wodzie i mleku w temperaturze pokojowej.Mało kto wie, że rybę możemy rozmrozić także w piekarniku. Urządzenie musi być jednak zimne, a rybę rozmrażamy dosłownie chwilę, zanim piekarnik się nagrzeje. Gwałtowne zmiany temperatury nie służą nie tylko rybom, ale i każdemu rodzajowi rozmrażanego mięsa.

Omlet z ziemniaków Tadeusza Mullera
02.02.2023 19:06 Syn Gessler nie robi omletu z jajek. Ten składnik może wprawić w osłupienie

Omlet z ziemniaków sprawdzi się nie tylko na śniadanie. Inspirowana kuchnią hiszpańską receptura Tadeusza Müllera pozwoli wam przygotować niesamowicie smaczną i sycąca potrawę, którą jeszcze nie raz podacie swoim bliskim. Spróbujecie?Jeśli szukacie urozmaicenia w przyrządzaniu posiłków, omlet z ziemniaków ma szansę wam się spodobać. Pełna smakowitych warzyw jajeczna potrawa w stylu hiszpańskim syci na długo, a jej przygotowanie jest niesamowicie proste. Warto skosztować.

Zjedli w całodobowej restauracji syna Gessler. Czy dania były warte swojej ceny?
01.02.2023 22:57 Zjedli w całodobowej restauracji Mateusza Gesslera. Czy dania były warte swojej ceny?

Youtuber Książulo wraz ze znajomym odwiedzili całodobową restaurację Ćma by Mateusz Gessler. Zamówili kilka dań, w tym barszcz czerwony z kulebiakiem i kaczkę podaną z kaszą i czerwoną kapustą. Panowie ocenili, czy dania w restauracji Gesslera warte są swojej ceny.Książulo, popularny youtuber, który na swoim kanale ma ponad 300 tysięcy subskrybentów, odwiedza lokale gastronomiczne, żeby ocenić jakość serwowanego jedzenia. Niedawno na swoim kanale udostępnił film, na którym recenzuje dania z bardzo znanej restauracji w Warszawie.Restauracja Mateusza Gesslera mieści się przy ulicy Koszykowej. To, co ją z pewnością wyróżnia, to całodobowa możliwość złożenia zamówienia. Restauracja czynna jest przez 24 godziny. Po północy doliczany jest serwis w wysokości 12,5% rachunku.Znany youtuber złożył zamówienie chwilę po północy, więc musiał zapłacić dodatkowo za obsługę. W restauracji, mimo później pory było dużo ludzi, jednak panowie nie czekali zbyt długo na realizację swojego zamówienia.

Jak należy gotować parówki? Znany kucharz wyjaśnił, gdzie Polacy zwykle popełniają błąd
31.01.2023 21:18 Jak należy gotować parówki? Znany kucharz wyjaśnił, dlaczego Polacy popełniają błąd

Smażysz lub pieczesz parówki? Popełniasz ogromny błąd, który może kosztować Cię utratę zdrowia. Znany kucharz tłumaczy, jak gotować parówki i co się dzieje, kiedy kiełbaski poddamy długiej obróbce termicznej w temperaturze ponad 130 stopni C.Piotr Ogiński jest kucharzem, który aktywnie udziela się w mediach społecznościowych. Jego kanał Kocham Gotować na YouTube i Instagramie cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród internautów. Ogiński zdradza między innymi ciekawostki kulinarne i dzieli się przepisami. Niedawno Ogiński na swoim kanale opublikował film, na którym tłumaczył, jak prawidłowo gotować parówki i dlaczego nie powinniśmy ich smażyć i piec. Nie chodzi wyłącznie o smak, lecz bardziej o nasze zdrowie. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału kochamgotowac na YouTube.Jeśli kupujemy parówki, zawsze sprawdzajmy ich skład na etykiecie. Kupujmy wyłącznie parówki najwyższej jakości i takie, które zawierają minimum 90% mięsa. Im krótszy skład na etykiecie, tym lepiej. Zwróćmy również uwagę na ilość konserwantów oraz czy parówki nie są zrobione z mięsa oddzielanego mechanicznie.

Kiedy należy solić wołowinę? Częsty błąd zamienia ją w podeszwę
31.01.2023 16:10 Kiedy należy solić wołowinę? Nagminny błąd zamienia ją w podeszwę

Kiedy powinno się solić wołowinę? Częsty błąd przyczynia się do zepsucia całej potrawy. Doprawiona w nieodpowiednim momencie wołowina staje się twarda i żylasta, nawet po kilku godzinach gotowania. Nigdy nie sól czerwonego mięsa na początku przyrządzania dania.Aromatyczny gulasz, tatar, stek to tylko niektóre dania, które przygotujemy z wołowiny. Czerwone mięso jest również wyśmienitym dodatkiem do rosołu. Wzmacnia jego smak. Wystarczy jednak jeden błąd, a wołowina będzie twarda jak podeszwa.Wiele osób doprawia mięso przed smażeniem, gotowaniem lub duszeniem, przez co danie jest niesmaczne, a sama wołowina twarda i żylasta. Kiedy więc należy solić wołowinę? Mięso solimy pod sam koniec przygotowywania potrawy. To prosty trik, dzięki któremu wołowina odda cały swój aromat, będzie miękka, soczysta i delikatna.Do przygotowania tatara wybieramy polędwicę lub ligawę. Najlepszy gulasz przyrządzimy z pręgi, łopatki lub karkówki. Doskonałe steki natomiast przyrządzimy z polędwicy, antrykotu lub t-bona. Rosół będzie bardzo aromatyczny, kiedy dodamy do niego kawałek wołowiny z kością. Szponder będzie doskonałym wyborem.

Bosacka rzuciła okiem na opakowanie schabu i zamarła. Ma ważny apel do Polaków
30.01.2023 18:48 Bosacka rzuciła okiem na opakowanie schabu i zamarła. Ma ważny apel do Polaków

Katarzyna Bosacka rzuciła okiem na etykietę popularnego schabu wędzonego z firmy Nasza Wędzarnia. Apeluje, aby wszyscy czytali skład kupowanych produktów i unikali tych które, są nafaszerowane chemią.Katarzyna Bosacka jest dziennikarką i autorką wielu publikacji na temat zdrowia. Jest również bardzo aktywna w mediach społecznościowych, między innymi na Instagramie i Facebooku. Niedawno na swoim instagramowym kanale, katarzynabosacka, opublikowała post, na którym wzięła pod lupę popularny schab wędzony.Schab Wędzarza z Naszej Wędzarni dostaniemy w niemal każdym markecie i sklepach mięsnych. Schab wygląda apetycznie, jednak jego skład pozostawia wiele do życzenia. Bosacka na Instagramie zamieściła zdjęcie etykiety popularnego schabu wędzonego.Wielu producentów, chcąc przyspieszyć proces wędzenia i przygotowywania żywności, stosuje konserwanty i chemiczne aromaty, które mają wzbogacić smak i przedłużyć datę ważności produktu. Bosacka ostrzega przed takim jedzeniem, ponieważ nie jest bezpieczne dla naszego zdrowia.

Odwiedził luksusowa restaurację Okrasy. Wyjawił, czy warto aż tyle płacić za obiad
30.01.2023 17:06 Odwiedził luksusowa restaurację Okrasy. Wyjawił, czy warto aż tyle płacić za obiad

Sprawdzam Jak odwiedził ekskluzywną restaurację Platter by Karol Okrasa w Warszawie. Popularny youtuber ocenił wystrój, obsługę i przede wszystkim serwowane dania. Wyjawił, czy warto sporo zapłacić za obiad w restauracji Okrasy.Znany, polski youtuber na swoim kanale Sprawdzam Jak na YouTube, odwiedził luksusową restaurację Okrasy. To jeden z najlepszych lokali gastronomicznych w Polsce. Youtuber zamówił kilka pozycji z karty i ocenił, czy warto zaznaczyć restaurację na kulinarnej mapie Warszawy.Restauracja Platter by Karol Okrasa mieści się przy ulicy Emilii Plater w Warszawie, niedaleko Pałacu Kultury. Restauracja specjalizuje się w kuchni europejskiej. Zjemy tu między innymi carpaccio wołowe, biodrówkę cielęcą i rybę dnia.Restauracja Karola Okrasy cieszy się dużą popularnością. Youtuber ocenił nie tylko dania, ale i obsługę oraz cały wystrój. Był zachwycony wizytą w Platter by Karol Okrasa. Co zamówił na obiad? Jakie dania znajdują się w menu?

Co oznacza kolor skorupki jajka? Nie każdy ma świadomość
30.01.2023 15:54 Co oznacza kolor skorupki jajka? Nie każdy ma świadomość

Czy wiesz, co oznacza kolor skorupki jajka? Kupujesz wyłącznie jajka brązowe, czy białe, a może kolor nie ma dla Ciebie żadnego znaczenia? Kolor skorupki jajek uwarunkowany jest kolorem upierzenia kury. Jajka białe i brązowe zawierają tyle samo wartości odżywczych.Jajka są bardzo uniwersalnym produktem spożywczym. Wykorzystujemy je między innymi do przyrządzenia omletów i jajecznicy. Dodajemy do ciast, deserów, pulpetów, mielonych i innych dań. Jajka na twardo są pysznym dodatkiem do sałatek, żurku i chłodników.Badania wykazują, że Polacy najchętniej kupują jajka w kolorze brązowym. Dzieje się tak, ponieważ uważają, że takie jajka nie są modyfikowane genetycznie, a sama kura nie karmiona jest chemią. Okazuje się, że na kolor skorupek nie wpływa ani karma, ani sposób chowu, ani GMO.Wiele osób zastanawia się, które jajka są zdrowsze. Jajka, bez względu na kolor skorupki, zawierają białko, witaminy z grupy B, witaminę A oraz wapń, fosfor i inne wartości odżywcze. Warto więc wprowadzić jajka do diety. Na jajka powinny jednak uważać osoby, które mają podwyższony cholesterol.

Kopytka z kaszą manną
29.01.2023 14:30 Wsyp 2 łyżki do ciasta na kopytka. Wyjdą mięciutkie i pyszne, jak nigdy

Kopytka ziemniaczane mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy, że do masy dodacie 2 łyżki kaszy manny, a całość nabierze niesamowicie delikatnej, wręcz jedwabistej konsystencji. Musicie spróbować — skusi nawet najbardziej wybrednych.

Okrasa do pierogów jest ważna
29.01.2023 13:40 Jest równie ważna jak ciasto i farsz. 4 najlepsze okrasy do pierogów

Pierogi bez okrasy są suche i bez smaku. Pyszny, mączny rarytas warto wzbogacić o jeden z czterech dodatków. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Podpowiadamy, jak wybrać najbardziej pasującą i satysfakcjonującą okrasę do Twoich pierogów. Dobra okrasa do pierogów wspaniale wzbogaci ich smak. Opcji jej zrobienia jest kilka i warto dopasować dodatek zarówno do farszu, jaki mamy we wnętrzu pierogów, jak i do osobistych preferencji smakowych. Przygotowaliśmy dla was krótki przegląd najpopularniejszych wariantów.

Polacy omijają szerokim łukiem, a jest zdrowsza niż inne ryby. Każdy powinien spróbować
28.01.2023 18:10 Polacy omijają ją szerokim łukiem, a jest zdrowsza niż inne ryby. Każdy powinien spróbować

Dieta Polaków jest bardzo uboga w ryby. Ceny ryb, między innymi dorsza, czy łosia stale rosną, jednak w sklepach dostaniemy również o wiele tańszą rybę. Makrela wędzona jest jedną z najzdrowszych ryb i ma wiele wartości odżywczych. Przygotujemy z niej nie tylko pasty na kanapkę, ale i pyszny obiad dla całej rodziny.Makrela wędzona nie cieszy się w Polsce dużą popularnością. Mało kto wie, że ryba jest nie tylko tania, ale i bardzo zdrowa. Makrela wędzona jest zaliczana do jednych z najzdrowszych ryb, a porcja kosztuje około 10 zł.Z makreli wędzonej przyrządzamy głównie pasty kanapkowe lub jemy jako dodatek do pieczywa. Pasty z twarogiem lub jajkami są smaczne, ale mogą się przejeść. Rybę możemy przyrządzić również na ciepło. Zrobimy z niej kotlety, farsz do pierogów i pyszne zapiekanki.Według badań Polacy wciąż jedzą zbyt mało ryb. W naszym menu króluje przeważnie wieprzowina, drób i białe pieczywo, dopiero później warzywa, owoce, nabiał. Ryby są absolutnie niezbędne w naszej diecie. Ich składniki odżywcze mają nieoceniony wpływ na nasze zdrowie.

Podgotował kalafiora i wrzucił do blendera. W chwilę przygotował fit obiad za grosze
27.01.2023 12:02 Ugotował kalafiora i wrzucił do blendera. W chwilę zrobił fit obiad za grosze

Pomysł na tani obiad dla całej rodziny? Przygotuj ulubiony makaron z domowym, lekkim i pożywnym sosem na bazie kalafiora. Warzywo ugotuj, zblenduj z przyprawami i serem. Danie będzie gotowe w dosłownie 20 minut i zachwyci każdego smakosza.Na kanale coocharz na TikTok znajdziemy wiele ciekawych przepisów na proste, smaczne i pyszne dania główne, śniadania, kolacje i desery. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule.Tiktoker opublikował niedawno filmik, na którym przygotowywał tani obiad z kalafiora i makaronu. Jak podaje coocharz, solidna porcja dania ma 470 kcal, w tym 25 g białka. Zamiast przygotowywać sos z torebki lub słoika do makaronu, coocharz przyrządził sos samodzielnie.Zblendował ugotowany kalafior razem z aromatycznymi przyprawami i żółtym serem i połączył z ugotowanymi rurkami. Całość oprószył natką pietruszki. W przepisie wykorzystany jest ser cheddar. Możesz zamienić go na ser, który akurat masz w domu, np. goudę. Będzie równie smacznie.

Zapiekanka gyros
25.01.2023 22:31 Rewolucyjna zapiekanka gyros nie potrzebuje ani ziemniaków, ani makaronu. Postaw na ten dodatek

Zapiekanka gyros jest doskonałą opcją na obiad dla całej rodziny. Prosta kombinacja ryżu, kurczaka i warzyw pod pierzynką z żółtego sera spodoba się nawet wybrednym. Jej wykonanie jest niesamowicie proste. Musicie spróbować. Kultowy gyros w formie zapiekanki jest smacznym i sycącym daniem, które przygotować można nawet z resztek. W daniu świetnie odnajdzie się ryż ugotowany poprzedniego dnia np. do pomidorowej. Oczywiście można też przyrządzić go na „świeżo". Pamiętajcie wtedy tylko, by pozostawić go choć kwadrans po ugotowaniu pod przykryciem — będzie przyjemnie sypki.

Kalafior w panierce
23.01.2023 08:59 Kalafior w chrupiącej panierce. Idealny na przekąskę i do obiadu

Kalafior w panierce jest doprawdy świetną przekąską. Chrupiący i pełen smaku rarytas idealnie sprawdzi się na co dzień i od święta. Zrobienie go nie zajmuje wiele czasu, a zachwyci już od pierwszego kęsa. Podajcie go na przykład z sosem czosnkowym lub paprykowym. Pyszny kalafior w panierce z bułki tartej z dodatkiem aromatycznych przypraw z powodzeniem podacie zarówno na imprezie, jak i do obiadu. Zdrowe warzywo w tej formie jest przyjemnie chrupiące i z pewnością posmakuje nawet najbardziej wybrednym. Warto sie skusić.

Jakiego hot doga wybrać na Orlenie?
22.01.2023 16:00 Niedrogi, pyszny i z dobrym składem. Dietetyk zdradził, jaki hot dog wybrać na Orlenie

Hot dog jest jednym z mniej zdrowych posiłków, lecz czasem można sobie na niego pozwolić. Jeden z dietetyków pokazał ostatnio, jak skomponować smaczną i wcale nie tak kaloryczną wersję przysmaku na stacji Orlen. Będziecie zaskoczeni, jak lekka jest zaproponowana przez niego kompozycja.Zdaniem wielu specjalistów ds. żywienia po dania typu fast food — a więc i po hot doga — od czasu do czasu można sięgać. Dietetyk kliniczny Michał Wrzosek na swoim Instagramie zdradził jak wybrać smaczną i korzystną dla naszego zdrowia opcję.

naleśniki
21.01.2023 10:54 Lepsze niż tradycyjne maślankowe naleśniki. Idealnie puszyste i delikatne

Znamy doskonały przepis na obłędne naleśniki. Placki usmażone z ciasta na bazie maślanki są wyjątkowo delikatne i puszyste. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie sprawi nikomu najmniejszego problemu. Domownicy bez wątpienia docenią taki poczęstunek.Naleśniki maślankowe doskonale smakują zaserwowane na słodko. Wystarczy udekorować je cukrem pudrem. Jeśli masz w spiżarni mus jabłkowy lub czekoladowy krem, prosta przekąska zamieni się w prawdziwą ucztę. W brzuchu burczy na samą myśl o takich specjałach.

Na południu Polski placki ziemniaczane robiło się inaczej. Tajny składnik podkręcał smak
16.01.2023 18:46 Na południu Polski placki ziemniaczane robiło się inaczej. Tajny składnik podkręcał smak

Masz w domu ziemniaki i kiszoną kapustę? W mig przygotujesz z nich podkarpacki przysmak. Placki ziemniaczane z dodatkiem kiszonki i suszonego majeranku rozpływają się w ustach. Do placków podaj kwaśną śmietanę lub ugotuj aromatyczny sos grzybowy.Do placków ziemniaczanych zwykle dodajemy startą na tarce cebulę, czosnek, jajko i mąkę. Na południu Polski kultowa potrawa przyrządzana jest w nieco inny sposób. Do masy ziemniaczanej dodawana jest kapusta kiszona i suszony majeranek. Składniki podkreślają smak całej potrawy i błyskawicznie znikają z talerzy.Podkarpackie placki ziemniaczane podawane są z kwaśną śmietaną i koperkiem. Do placków możemy przygotować również aromatyczny sos. W sezonie jesiennym sięgnijmy po leśne grzyby. Zimą, wiosną i latem natomiast wykorzystajmy grzyby suszone. Placki z przygotowanym sosem smakują obłędnie.Do przygotowania placków ziemniaczanych wybierzmy ziemniaki mączne, które zawierają dużo skrobi i mało wody. Odmiany typu B i C sprawdzą się równie dobrze do klusek śląskich, kopytek, pyz z mięsem i innych dań. Masa z mącznych ziemniaków nie rozwarstwia się podczas wyrabiania, smażenia i gotowania.

Składniki na naleśniki trzeba dodawać we właściwej kolejności
14.01.2023 22:46 W jakiej kolejności należy dodawać produkty do ciasta na naleśniki? Błąd jest kosztowny

Ciasto na naleśniki często ma grudki? Najprawdopodobniej nieodpowiednio je przygotowujecie. Istnieje jedna poprawna kolejność łączenia produktów, która będzie gwarantowała uzyskanie właściwej konsystencji. Naleśniki będą najsmaczniejsze, gdy będą rozpływać się w ustach. Takie danie uzyskamy tylko wtedy, gdy ciasto przygotujemy zgodnie ze sztukę. Kluczowe będzie mieszanie składników w kolejności, która ułatwi ich połączenie.

skrzydełka
13.01.2023 21:52 Musztardowe skrzydełka z piekarnika. Sekretem ich smaku jest prosta marynata

Lubisz grillowane skrzydełka? Nie musisz czekać do wiosny, by cieszyć się równie smacznym specjałem. Zamarynuj skrzydełka w musztardzie i kilku dodatkach i wstaw do piekarnika. Mięso będzie miękkie, soczyste i pełne smaku. Posmakuje wszystkim domownikom. Skrzydełka kurczaka w pysznym musztardowym sosie skuszą nie tylko amatorów wyrazistych dań mięsnych. Doskonałe połączenie ziołowej i ostrej marynaty oraz delikatnego pieczonego drobiu nie ma sobie równych. Danie w mig zniknie z talerzy.

Soczysta sałatka z kurczakiem i ananasem. W roli głównej warzywo rosołowe
08.01.2023 19:22 Soczysta sałatka z kurczakiem i ananasem. W roli głównej warzywo rosołowe

Pomysł na szybką i pożywną sałatkę na lunch, podwieczorek lub imprezę? Przygotuj kultową sałatkę z kurczakiem, ananasem, kukurydzą i selerem konserwowym. Danie zachwyci każdego smakosza, a jest niezwykle łatwe do zrobienia. Do sałatki z kurczakiem i ananasem dodaję również seler konserwowy, kukurydzę i żółty ser. Sos przygotowuję z majonezu i gęstego jogurtu naturalnego. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność dania, zamień majonez na jogurt naturalny lub wymieszaj produkty w proporcji 1:1.Sałatkę doprawiam solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem, który nadaje jej charakteru i doskonale łączy się z pozostałymi dodatkami. Sałata jest pożywna i bardzo smaczna. Jest również błyskawiczna w przygotowaniu.Do sałatki wykorzystuję pierś z kurczaka. Mięso obtaczam w papryce mielonej i czosnku granulowanym. Przed przygotowaniem sałatki smażę kurczaka na złoty kolor i odstawiam do całkowitego ostygnięcia. Nigdy nie dodaję ciepłego mięsa do reszty składników.

Wachowicz nie podaje rosołu królewskiego z makaronem. Wybiera składnik, który budzi emocje
07.01.2023 17:04 Wachowicz nie podaje rosołu królewskiego z makaronem. Wybiera składnik, który budzi skrajne

Ewa Wachowicz rosół podaje inaczej niż wszyscy. Nie gotuje makaronu, nie robi grysiku. Aromatyczny wywar z kurczaka, wołowiny i cielęciny podaje z ugotowanymi ziemniakami i usmażoną wątróbką drobiową. Danie jest niezwykle esencjonalne i posmakuje każdemu.Na stronie Ewy Wachowicz, znajdziemy wiele ciekawych przepisów i kulinarnych inspiracji. Wachowicz podzieliła się niedawno recepturą na rosół królewski z niecodziennym dodatkiem. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi właśnie z jej oficjalnej strony.Rosół królewski gotowany na kilku rodzajach mięsa i smażonych warzywach ma ciemniejszy kolor i jest bardzo aromatyczny. Wachowicz rosół podaje z ugotowanymi ziemniakami i usmażoną wątróbką drobiową. Mięsno- warzywny wywar przyrządzony w ten sposób posmakuje całej rodzinie.Do ugotowania rosołu wykorzystaj ćwiartkę z kurczaka, kawałek cielęciny oraz kawałek mięsa wołowego z kością, np. szpondru lub pręgi. Rosół zawsze doprawiaj solą pod sam koniec gotowania, kiedy mięso odda cały swój aromat. W przeciwnym razie wywar nie będzie smaczny.

Otworzyłeś słoik z kiszonymi ogórkami i zobaczyłeś pianę? Wyjaśniamy, co oznacza
06.01.2023 20:58 Otworzyłeś słoik z kiszonymi ogórkami i zobaczyłeś pianę? Wyjaśniamy, co oznacza

Zobaczyłeś pianę po otwarciu słoika z ogórkami kiszonymi? Piana jest wynikiem procesu fermentacji, jest więc zupełnie naturalnym zjawiskiem. Jeśli jednak piana jest twarda i robi się z niej kożuch, należy ją usunąć, ponieważ za jakiś czas na kiszonkach może pojawić się pleśń.Ogórki kiszone są świetnym dodatkiem do zimnej płyty i do sałatek. Przygotujemy z nich również smaczną pastę kanapkową, ugotujemy zupę. Ogórki świetnie pasują także do dań głównych, np. kultowych schabowych, żeberek, czy duszonej wołowiny. Najlepsze kiszonki przygotujemy samodzielnie w domu. Podczas kiszenia ogórków zachodzi proces fermentacji, w którym wytwarzany jest kwas mlekowy i dwutlenek węgla. Kwas odpowiedzialny jest za mętny kolor wody i pianę, która pojawia się w słoiku. Dzięki bakteriom kwasu mlekowego ogórki są idealnie kwaśne i bardzo zdrowe. Ogórki kiszone zawierają duże ilości witaminy C, a kwas mlekowy pozytywnie wpływa na cały układ trawienny.Ogórki kiszone należy przechowywać w chłodnym i zacienionym pomieszczeniu. Zbyt wysoka temperatura i promienie słoneczne mogą źle wpłynąć na proces fermentacji, a ogórki szybciej się zepsują. Przed wstawieniem ogórków do spiżarni lub piwnicy, zawsze upewnij się, że zakrętki szczelnie przylegają do słoika. Dopływ świeżego powietrza również zepsuje kiszonki.

Zapiekła warzywa i bułkę, dorzuciła ser i otrzymała niezwykłe śniadanie. Lepszego nie zamówisz w restauracji
06.01.2023 09:02 Zapiekła warzywa i bułkę, dorzuciła ser i otrzymała niezwykłe śniadanie. Lepszego nie zamówisz w restauracji

Szukasz pomysłu na lekkie i pożywne śniadanie? Przygotuj bagietkę z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi i kremową burratą. Oczywiście składniki możesz zastąpić tymi, które właśnie masz pod ręką. Wyjątkowy posiłek przygotujesz w 30 minut. Będzie lepszy niż z restauracji. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z profilu lilmasti na TikTok-u. Znana celebrytka zdradziła swój patent na śniadanie w prawdziwie włoskim stylu. Zapieczoną bagietkę podaje z pieczonymi warzywami i kremowym serkiem burratą. Śniadanie jest lekkie, pożywne i przepyszne.Burrata jest włoskim, białym serem. Z wierzchu ma twardszą skórkę, po przekrojeniu natomiast wylewa się z niej kremowa śmietanka o konsystencji serka wiejskiego. Burrata jest delikatna w smaku i świetnie komponuje się z warzywami, pieczywem i włoską pizzą. Śniadanie z kremowym serkiem zachwyci każdego.Do przygotowania włoskiego śniadania potrzebujesz burraty, pomidorków koktajlowych, papryki, czosnku i bagietki. Jeśli jednak nie masz burraty pod ręką, możesz sięgnąć po ricottę, białą mozzarellę czy kremowy twarożek. Pomidorki koktajlowe bez problemu zastąpisz plastrami zwykłych, a bagietkę inną bułką. Danie dopraw posiekanym szczypiorkiem i świeżą kolendrą. Jeśli jednak nie przepadasz za smakiem kolendry, zamień ją na natkę pietruszki. Danie będzie gotowe w 30 minut.

Kosmiczny rachunek za gaz dla polskiej restauracji
06.01.2023 08:13 Kosmiczny rachunek za gaz dla polskiej restauracji

Z kulinarnej mapy Polski zniknął kolejny lokal. Tym razem chodzi o restaurację New Port z Gdańska. Przyczyną zamknięcia jest kosmiczny rachunek za gaz, jaki otrzymali właściciele z końcem ubiegłego roku. Kwota kilkukrotnie przewyższa założenia i wynosi ponad 72 tysiące złotych.Nastał ciężki czas dla branży gastronomicznej w Polsce. Najpierw lockdown spowodowany pandemią COVID- 19, teraz pędząca inflacja i gigantyczne ceny mediów, głównie prądu i gazu oraz produktów spożywczych. Coraz więcej restauracji ogłasza zamknięcie działalności gospodarczej.Podwyżki cen mediów i coraz wyższe koszty związane z prowadzeniem restauracji, doprowadzają do zamykania się kolejnych lokali gastronomicznych w Polsce. Dla wielu osób prowadzących restauracje, zapłacenie gigantycznych rachunków jest nieosiągalne. Właściciele restauracji New Port w Gdańsku zadecydowali o zamknięciu lokalu, kiedy otrzymali rachunek za gaz, który kilkukrotnie przewyższał założoną kwotę dopłaty. Tłumaczyli również, że musieliby znacznie podnieść ceny wszystkich dań w menu.

kapuśniak
05.01.2023 09:24 Pożywny kapuśniak na żeberkach. Idealny obiad na chłodne dni

Kapuśniak na żeberkach jest chyba najbardziej klasyczną wersją tej lubianej zupy. Potrawa świetnie sprawdzi się jako obiad w chłodny dzień. Przygotowanie aromatycznej i pożywnej zupy na bazie żeberek nie jest trudne, a posiłek na długo nasyci. Musicie spróbować.Jeśli nie wiecie, co przygotować na pyszny, zimowy obiad, sycący kapuśniak na żeberkach będzie doskonałym wyborem. Dodamy do niego trochę wędzonego boczku i doprawimy majerankiem, co sprawi, że uzyskamy niesamowicie aromatyczny posiłek. Bliscy będą zachwyceni.

Sałatka „siódemka” Ewy Wachowicz
04.01.2023 21:30 Hitowa sałatka „siódemka” od Ewy Wachowicz jest lepsza niż jarzynowa. Idealna na Trzech Króli

Sałatka „siódemka” skusi niejednego smakosza. Prosta w przygotowaniu, smaczna i efektowna kompozycja zrobiona według przepisu Ewy Wachowicz przyćmi nawet ukochaną jarzynową. Musicie spróbować.Jeśli nie lubicie sałatki jarzynowej, powinniście wypróbować „siódemkę". Nazwa rarytasu Wachowicz pochodzi od liczby warstw, jakie utworzymy podczas przyrządzania. Razem smakują i prezentują się naprawdę znakomicie. Mało kto im się oprze.

Kopytka z wczorajszych ziemniaków
04.01.2023 13:59 Jak zrobić szybkie kopytka z wczorajszych ziemniaków? Zachwycający obiad za grosze

Kopytka są sycącym i pysznym dodatkiem do niejednego obiadu. A można je przygotować nawet z wcześniej już ugotowanych ziemniaków. Będą równie pyszne, a wykonanie wcale się nie skomplikuje. W ten sposób zaoszczędzimy czas i pieniądze. Jednym słowem same korzyści.Smaczne i rozpływające się w ustach kopytka z łatwością przygotujecie z ziemniaków z poprzedniego obiadu. Już ugotowane warzywa wystarczy jedynie dokładnie rozdrobnić. Nie poczujecie różnicy, a resztki się nie zmarnują. Warto spróbować.

Jak należy smażyć wątróbkę, by nie była twarda? Wystrzegaj się częstych błędów
04.01.2023 13:45 Jak smażyć wątróbkę, by nie była twarda? Wystrzegaj się częstych błędów

Wątróbka jest jednym z najpopularniejszych podrobów. Żeby jednak smakowała, jak należy, trzeba ją odpowiednio przyrządzić. Dziś powiemy Wam, jak smażyć wątróbkę, by nie była twarda. Warto poznać najważniejsze zasady jej przyrządzania.Wątróbkę zawsze smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu i bez dodatku soli. To właśnie ta przyprawa sprawia, że mięso staje się twarde. Wątróbkę dopraw solą i pieprzem po wyłożeniu na talerz. Jeśli nie lubisz charakterystycznej goryczki, możesz się jej pozbyć. Wystarczy, że mięso namoczysz wcześniej w maślance lub mleku.Aby wątróbka była soczysta i doskonale usmażona, musisz pokroić ją na kawałki podobnej wielkości. To bardzo ważne, ponieważ mięso powinno być poddane obróbce termicznej nie dłużej niż 5 minut na stronę. Jak smażyć wątróbkę? Jeśli kawałki wątróbki nie będą podobnej wielkości, niektóre będą przesmażone i twarde, a inne jeszcze krwiste w środku.Przed smażeniem wątróbki, zeszklij na oleju posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki jabłko. Solidnie oprósz majerankiem i przełóż na talerz. Na tej samej patelni usmaż wątróbkę. Gdy już będzie gotowa, dodaj cebulę z jabłkiem, wymieszaj i podsmaż jeszcze chwilę. Całość oprósz solą i pieprzem.