Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Danie

jak mrozić pierogi
26.12.2022 15:26 Mrozisz surowe. czy ugotowane pierogi? Wiemy, jaki sposób jest najlepszy

Mrożenie pierogów w okresie świątecznym jest wyjątkowo popularne.Jak mrozić pierogi, aby nie pękały i nie sklejały się ze sobą? Odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista, postaramy się jednak rozjaśnić nieco temat.Pierogi można mrozić zarówno w formie surowej jak i gotowanej. Obie metody posiadają wady i zalety. Jak mrozić pierogi i który sposób jest najlepszy? Po zapoznaniu się z poniższym tekstem będziecie mogli wybrać najwłaściwszy sposób dla swoich potrzeb.

Jak długo można przechowywać śledzie w lodówce
26.12.2022 13:06 Jak długo można przechowywać śledzie w lodowce?

Z okazji nadchodzących świąt, śledzia przygotowujemy w dużej ilości na wszelkie możliwe sposoby. Z tego względu po uroczystych dniach często zostaje jego spory zapas. Jak długo można przechowywać śledzie w lodówce? W zależności od metody przygotowania jest to od 2 do nawet 14 dni.Śledź w śmietanie, śledzie korzenne, czy klasyczny śledź w cebulce - niejedna porcja ryby zostanie po świątecznej uczcie. Nikt z nas nie lubi marnować jedzenia. Dowiedz się jak długo można przechowywać śledzie w lodówce oraz jak należy to robić w prawidłowy sposób.

Kotlety jarzynowe
26.12.2022 11:54 Zostały Ci warzywa z sałatki jarzynowej? Cudownie, jest sprytny sposób na ich wykorzystanie

Kotlety jarzynowe są świetnym pomysłem na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych do sałatki warzyw. Przepis na ten przysmak nie jest skomplikowany, a z pewnością spodoba się nie tylko amatorom tradycyjnego rarytasu z majonezem. Musicie spróbować. Warzywa, które ugotowaliśmy do sałatki jarzynowej, możemy z powodzeniem wykorzystać również do przygotowania smacznych kotletów. Wystarczy rozdrobnić je i połączyć z jajkiem oraz kaszą manną czy bułką tartą. Po usmażeniu będą fantastyczne.

Jak mrozić karpia?
26.12.2022 07:54 Jak mrozić karpia? Jeden szczegół jest absolutnie kluczowy, trzeba mieć świadomość

Karp wigilijny zagości w wielu domach. Jeśli po kolacji pozostanie Wam jeszcze spora ilość potrawy, można z powodzeniem ją zamrozić. Trzeba jednak trzymać się kilku zasad. Podpowiadamy, jak bezpiecznie mrozić rybę.Mrożenie karpia jest świetnym sposobem na przedłużenie jego zdatności do spożycia. Przechowywanie w chłodzie pomoże zarówno w bezpiecznym spożyciu już przyrządzonych potraw z ryby, jak i w przechowaniu wcześniej kupionych porcji do wigilijnej kolacji.

Ryba w galarecie
25.12.2022 21:59 Jaka jest najlepsza ryba do ryby w galarecie? Mistrzostwie kuchni wskazują na niedrogą opcję

Ryba w galarecie w niejednym domu pojawi się podczas świąt. Wielu z nas decyduje się, by do jej zrobienia wykorzystać karpia. Kulinarni eksperci zachęcają jednak, by wybrać mintaja. Jest o wiele zdrowszy, niedrogi i niezwykle delikatny. Doskonale smakuje w towarzystwie aromatycznego bulionu.Jeśli nie macie ochoty na galaretę z karpia, warto rozważyć propozycję doświadczonych szefów kuchni, którzy do zrobienia przysmaku wybierają mintaja. Rarytas wyjdzie znakomity, a zakupy nie zrujnują portfela. Bliscy także go pokochają Skusicie się?

Sałatka gyros z mięsem mielonym
25.12.2022 20:02 Sałatka gyros bez kurczaka. Z innym mięsem też wyjdzie wyśmienita

Sałatka gyros nie musi być podana z kurczakiem. Pełna smaku i niesamowicie sycąca odsłona z dodatkiem mielonego mięsa wieprzowego także spodoba się gościom. Jest prosta w przygotowaniu — musicie spróbować.Pyszna sałatka warstwowa sprawdzi się na niejednej imprezie. Gyros w wersji bez kurczaka będzie idealną alternatywą. Przystawka jest pełna kontrastów — słodka i słona, chrupiąca i delikatna, ostra i łagodna. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie.

Zupa z ryby po grecku Katarzyny Bosackiej
25.12.2022 19:30 Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Rodzina oszaleje na jej punkcie

Czy wiecie, że można przygotować zupę z ryby po grecku? Danie zaproponowane przez Katarzynę Bosacką jest świetnym pomysłem na smaczne wykorzystanie wigilijnego klasyku. Pikantna, kremowa i prosta w przygotowaniu potrawa będzie idealna na chłodne poświąteczne dni. Wasza rodzina ją pokocha. Jeśli nie macie już ochoty na rybę po grecku, możecie przygotować z niej smakowitą i cudownie rozgrzewającą zupę. Prosty przepis zaprezentowany przez Katarzynę Bosacką pomoże wam przemienić świąteczne danie w elegancki posiłek. Zachwyci nawet najbardziej wybrednych.

bigos
25.12.2022 08:56 Jak poprawnie mrozić i odgrzewać bigos? Najmniejszy błąd jest kosztowny

Bigos jest bardzo wdzięczną potrawą do mrożenia. Nie brakuje wręcz głosów, że zamrożony bigos smakuje jeszcze lepiej, niż świeży. Aby się o tym przekonać, ważne jest zarówno właściwe zamrożenie jak i odmrożenie potrawy. Pamiętajmy przede wszystkim, by nie mrozić bigosu w szklanych naczyniach.W dawnych czasach bigos wystawiano w garnku na mróz, a dopiero potem odgrzewano i zjadano. Dzięki temu ludzie odkryli, że przemrożony bigos charakteryzuje się wyjątkowo bogatym smakiem. Dziś zwyczaj ten możemy łatwo odtworzyć za pomocą zamrażarki. Jakimi prawami rządzi się mrożenie bigosu?

Pyszna szynka w sosie
25.12.2022 07:45 Ciocia Stasia zdradziła przepis na szynkę w aksamitnym sosie. Na jej obiad czeka cała rodzina

Szynka w sosie skusi niejednego amatora soczystego pieczystego. Wieprzowina podana z aromatycznym, pieczeniowym sosem wzbogaconym o marchew i suszone morele smakuje znakomicie. Prosty przepis cioci Stasi umili niejedno rodzinne spotkanie. Jeśli zastanawiacie się co podać na obiad, przepis cioci Stasi może okazać się pomocny. Jej szynka w sosie jest aromatyczna, delikatna i sycąca. Idealnie sprawdzi się nie tylko podczas świąt. Musicie spróbować.

Jak odgrzać smażonego karpia, by nie był suchy? 1 urządzenie jest zakazane
25.12.2022 07:40 Jak odgrzać smażonego karpia, by nie był suchy? 1 urządzenie jest zakazane

Po Wigilii zostały Ci kawałki karpia? Koniecznie odgrzej je w piekarniku, a wcześniej skrop delikatnie sokiem z cytryny. Dzięki prostym trikom ryba nie wyschnie, a będzie soczysta i pełna smaku. Dowiedz się również, jak przygotować i doprawić rybę przed świętami.Karp jest rybą, którą jedni uwielbiają, inni nienawidzą. Wszystko przez charakterystyczny smak i zapach mułu oraz duże ości, które potrafią skutecznie uprzykrzyć jedzenie. Są na to jednak skuteczne sposoby. Na początku odetnij głowę, płetwy i oczyść miejsce po skrzelach. Mięso oddziel od ości zaraz przy kręgosłupie.Filety z karpia ponacinaj delikatnie poprzecznie, namocz w mleku, następnie osusz i solidnie skrop sokiem z cytryny. Karpia smaż na mocno rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym. Sok z cytryny i gorący tłuszcz wytopią malutkie ości z filetów, a karp będzie smakował wyśmienicie.Jak odgrzać karpia? Zrezygnuj z odgrzewania ryby na patelni, ponieważ panierka się przypali, a ryba wysuszy i najdzie tłuszczem. Nie podgrzewaj go również w mikrofalówce. Najlepszym sposobem jest piekarnik. Aby karp był smaczny, należy go solić w odpowiednim momencie, zaraz przed obróbką termiczną, inaczej będzie suchy.

kapusta z grochem
24.12.2022 21:49 Jak zamrozić kapustę z grochem? Łatwo o ogromny błąd

Po świętach często zostają nam duże zapasy jedzenia. Z oczywistych względów nie chcemy go zmarnować. Na szczęście większość potraw, w tym kapustę z grochem, można bez przeszkód zamrozić. Pamiętajcie jedynie, by nie używać do tego szklanych pojemników.Powszechnie znane są sposoby mrożenia bigosu. Jak jednak zamrozić kapustę z grochem? Metoda działania jest dokładnie taka sama. Na naszą korzyść działa ponadto fakt, że przemrożona kapusta smakuje jeszcze lepiej, niż ta przygotowana na świeżo.

Jak gotować zamrożone pierogi?
24.12.2022 15:06 Jak gotować zamrożone pierogi? Garść cennych informacji

Czy wiecie, jak gotować zamrożone pierogi? Wigilijne danie nie wyjdzie smaczne, jeśli zapomnimy o jednej ważnej regule. Produkt z zamrażarki wcale nie musi być przyrządzany dłużej niż świeży. Podpowiadamy, jak uniknąć błędu.Wcześniejsze przygotowywanie dań świątecznych i ich mrożenie jest doskonałą strategią, by uniknąć spędzania całego okresu przedświątecznego w kuchni. W przypadku pierogów trzeba jednak szczególnie ostrożnie podejść do ich odgrzania. Jeśli przesadzimy z czasem gotowania, nie będą zachwycały smakiem tak, jak tuż po przyrządzeniu.

Karp bez kości i posmaku mułu? Nic prostszego. Z nami zrobisz go idealnie, mamy najlepsze triki
23.12.2022 15:47 Karp bez ości i posmaku mułu? Nic prostszego. Z nami zrobisz go idealnie, mamy najlepsze triki

Jak zrobić karpia bez ości i posmaku mułu? Karp wymaga odpowiedniego przygotowania. Rybę filetuj dzień przed Wigilią. Musi moczyć się w mleku i przyprawach przez całą noc, żeby nie trąciła mułem. Karpia natrzyj również sokiem z cytryny i smaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym lub maśle klarowanym. Wszystkie ości się wytopią.Karp jest rybą, która ma tylu zwolenników, co przeciwników. Wiele osób nie przepada za karpiem ze względu na jej intensywny zapach i posmak mułu, a także za duże ości, które utrudniają jedzenie. Kilka prostych trików sprawi jednak, że ryba będzie bardzo delikatna i nie będzie miała żadnych ości. Jak zrobić karpia bez ości i posmaku mułu?Filetowanie karpia jest naprawdę proste. Potrzebna Ci będzie większa deska do krojenia i bardzo ostry nóż, żeby jednym nacięciem oddzielać mięso. Karp ma zarówno duże, jak i małe ości, które znajdują się w filetach. Na to też jest sposób. Jak zrobić karpia bez ości i posmaku mułu? Kluczowe są nacięcia w odpowiednich miejscach, skropienie sokiem z cytryny i smażenie na głębokim tłuszczu.Karp wymaga moczenia w mleku. Filety zalej zimnym mlekiem i wstaw do lodówki na kilka godzin. Z zapachem poradzą sobie również przyprawy, które z pewnością masz w domu. Przyprawy te wykorzystujesz do ugotowania każdej zupy i mięsnych sosów.

Wystarczy 1 niewielki błąd i barszcz straci swój kolor. Niemal wszyscy go popełniają
23.12.2022 14:38 Wystarczy 1 niewielki błąd i barszcz straci swój kolor. Niemal wszyscy go popełniają

Co zrobić żeby barszcz był czerwony? Tradycyjną potrawę wigilijną gotuj na wolnym ogniu. Bardzo ważny jest również czas gotowania. Zupę gotuj wyłącznie do momentu, kiedy warzywa zrobią się miękkie. Do wywaru dodaj łyżkę octu lub soku z cytryny. Barszcz czerwony jest tradycyjną potrawą wigilijną. Podajemy go z uszkami, pasztecikami, krokietami, czy drożdżowym kulebiakiem. Barszcz jest prostą w przygotowaniu zupą. Wystarczy jednak jeden błąd, a straci kolor i smak. Co zrobić, żeby barszcz był czerwony?Sekretem doskonałego barszczu jest odpowiednia długość gotowania i moc palnika. Nigdy nie gotuj wywaru przez kilka godzin i na największym ogniu, ponieważ nie będzie smaczny i zrobi się brązowy. Co zrobić, żeby barszcz był czerwony? Do barszczu dodaj również ocet lub sok z cytryny. Te produkty zapobiegają utracie koloru. Warto dodać je więc do wywaru.W wigilijnym barszczu kluczowe są dodatki. Potrawę dopraw zakwasem z buraków i wywarem z suszonych grzybów. Możesz wrzucić również kilka grzybów bezpośrednio do zupy. Bardzo ważne są również przyprawy i świeży czosnek. Dzięki nim barszcz wyjdzie za każdym razem.

Co zrobić, żeby naleśniki do krokietów nie pękały? 1 dodatek zapewni im niesłychaną elastyczność
23.12.2022 13:41 Co zrobić, żeby naleśniki do krokietów nie pękały? 1 dodatek zapewni im niesłychaną elastyczność

Krokiety z kapustą i grzybami są wyśmienitym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Niestety naleśniki do krokietów często pękają podczas smażenia, przez co tracą kształt, rozwarstwiają się i wychodzi z nich farsz. Poznaj proste sztuczki, dzięki którym naleśniki do krokietów wyjdą za każdym razem.Sekretem doskonałych naleśników do krokietów jest ciasto oraz sposób smażenia. Ciasto musi być wyrobione bardzo dokładnie, nie mogą pływać w nim grudki mąki. Do ciasta koniecznie dodaj niewielką ilość tłuszczu. Naleśniki smaż do przyrumienienia. Jeśli je przypalisz, nie zawiniesz ich z farszem, ponieważ się pokruszą.Naleśniki do krokietów muszą być cienkie i delikatne. Farsz przygotuj tradycyjnie z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Składniki po ugotowaniu przesmaż na patelni z dodatkiem zeszklonej cebuli, listkami laurowymi i ziarnami jałowca. Nadzienie przyrządzone w ten sposób będzie bardzo smaczne.Po usmażeniu naleśników do krokietów odstaw je na chwilę, żeby odpoczęły. Naleśniki przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Na zimne placki wykładaj farsz, zawiń dokładnie i panieruj w rozmąconym jajku i bułce tartej. Krokiety smaż kilka minut, do uzyskania złocistej, chrupiącej skórki.

Kotlety mielone na świątecznym stole? Wystarczy kilka składników, które masz w kuchni i ukochana ryba Polaków
23.12.2022 07:35 Kotlety mielone na świątecznym stole? Wystarczy kilka składników z kuchni i ukochana ryba Polaków

Kotlety mielone z makreli wędzonej są pyszną potrawą wigilijną, którą przyrządzisz w kilka minut. Kotlety z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, świeżą natką pietruszki i suszonym tymiankiem świetnie prezentuje się na świątecznym stole i smakują wyśmienicie.Szukasz pomysłu na szybkie danie na Wigilię? Koniecznie przygotuj proste kotlety mielone z makreli wędzonej. Danie jest tanie, bardzo proste, a smakuje wyśmienicie. Kotlety obtocz w jajku i bułce tartej, następnie usmaż na rozgrzanym tłuszczu.Kotlety mielone z makreli wędzonej są soczyste w środku i pełne aromatu. Z zewnątrz zachwycają chrupiącą, złocistą skórką. Kotlety dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Smaż je na oleju rzepakowym lub maśle klarowanym.Kotlety nie będą tłuste i ciężkie, kiedy usmażysz je na mocno rozgrzanym tłuszczu. Gdy olej lub masło nie będą miały odpowiedniej temperatury, kotlety mielone z makreli wędzonej będą tłuste i ciężkie. Kotlety po przesmażeniu przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj na Wigilię, smacznego.

Jak dobrze doprawić wigilijny barszcz? Pieprz i sól nie wystarczą
22.12.2022 21:21 Jak dobrze doprawić wigilijny barszcz? Pieprz i sól nie wystarczą

Doprawiasz barszcz wigilijny wyłącznie solą i pieprzem? Postaw również na inne składniki, jak jabłko, czosnek, wywar grzybowy. Barszcz koniecznie dopraw octem jabłkowym, cukrem i domowym zakwasem buraczanym. Efekt zachwyci każdego smakosza.Barszcz wigilijny przyrządzamy bez dodatku śmietany i ziemniaków. Wywar gotujemy na burakach i warzywach rosołowych. Do gotującego się barszczu warto dodać również kilka składników, które z pewnością mamy w domu. Rewelacyjnie podkręcą smak i aromat tradycyjnej potrawy.Barszcz wigilijny przecedzamy i podajemy z domowymi uszkami lub pasztecikami. Gorąco polecam również tradycyjny kulebiak, czyli roladę z ciasta drożdżowego z farszem z kapusty i suszonych grzybów. Nie wylewamy wywaru po gotowaniu grzybów do farszu. Wywar doskonale podkreśli smak barszczu.Czerwony barszcz wigilijny będzie miał o wiele lepszy smak, kiedy dodamy do niego domowy zakwas buraczany. Zakwas musi fermentować przez kilka tygodni, jednak jest prosty sposób na przyspieszenie tego procesu. Zakwas będzie gotowy w 4-5 dni. Poniżej znajdziesz szybką recepturę.

Jak się pozbyć ości z karpia? Mistrzowie kuchni mają niezawodny patent
22.12.2022 14:01 Jak się pozbyć ości z karpia? Mistrzowie kuchni mają niezawodny patent

Jak się pozbyć ości z karpia? Mistrzowie kuchni zdradzają prosty sposób na pozbycie się i grubych i cienkich ości. Wystarczy kilka odpowiednich nacięć i sok z cytryny. W pozbyciu się resztek ości pomoże również gorący tłuszcz. Karp jest tradycyjną potrawą wigilijną. Niezależnie od tego, czy chcesz usmażyć, czy upiec rybę, zawsze musisz ją dobrze oczyścić i przygotować filety. Karp ma wiele grubych i cienkich ości, które przeszkadzają w jedzeniu. Jest jednak na nie skuteczny sposób. Dowiedz się, jak pozbyć się ości z karpia.Filetowanie karpia jest naprawdę bardzo proste. Potrzebujesz jedynie dużej deski, ostrego, większego noża i soku z cytryny. Po usunięciu głowy, ogona, płetw i kręgosłupa, grube ości należy usunąć ręcznie. Jak pozbyć się ości z karpia? Cienkie ości rozpuszczą się w soku z cytryny i podczas obróbki termicznej.Jeśli planujesz przyrządzić smażonego karpia, zrezygnuj z tradycyjnej panierki. Zastąp ją mąką krupczatką, a efekt zachwyci każdego. Rybę polecam smażyć na sporej ilości masła klarowanego. Masło doda filetom aromatu i będą jeszcze smaczniejsze.

Kiszona kapusta wyjdzie bosko
22.12.2022 13:00 Płuczesz kapustę kiszoną? Nigdy tak nie rób. Jest znacznie lepsze rozwiązanie

Płukanie kapusty kiszonej jest jednym z najczęściej popełnianych błędów kulinarnych. Kiszonka po ugotowaniu nie będzie już tak smaczna. Są o wiele lepsze sposoby na złagodzenie kwaskowatości kapusty, a przygotowane z niej potrawy będą o wiele smaczniejsze.Zapomnij o płukaniu kapusty kiszonej do bigosu, farszu na pierogi, uszka, czy surówki. Smak kiszonki złagodzisz między innymi dodatkiem białej kapusty. To dobry sposób na przyrządzenie wyśmienitego bigosu, czy farszu. Nie tylko biała kapusta neutralizuje kwaskowatość kiszonej kapusty.Zamiast płukać kapustę kiszoną, wystarczy sięgnąć po odpowiednie przyprawy. Majeranek, jałowiec, czy kminek to jedne z przypraw, które doskonale podkręcają smak kiszonki, łagodzą jej kwaskowatość i sprawiają, że dania smakują obłędnie. Do gotującej się kapusty kiszonej na bigos, czy farsz, zamiast zwykłej wody, dodaj wodę z moczenia grzybów. Jeśli chcesz przygotować surówkę z kiszonej kapusty, podstaw na łagodną cebulę oprószoną cukrem. Płukanie kapusty kiszonej będzie zupełnie zbędne.

Poznajesz danie ze zdjęcia? Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Przepis urzeka prostotą
22.12.2022 10:43 Jak zrobić idealną kutię? Dodaj do niej 1 szklankę gęstego produktu

Kutia jest tradycyjnym daniem przyrządzanym na Wigilię. Postna, słodka potrawa z pszenicy i maku doprawiona miodem, orzechami i rodzynkami dosłownie rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na świąteczną kutię. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Koniecznie pamiętaj o wzbogaceniu kutii o szklankę miodu.Przepis na świąteczną kutię jest niezwykle prosty, a efekt zachwyca za każdym razem. Wystarczy ugotować mak, zmielić go i połączyć z ugotowanymi ziarnami pszenicy. Do kutii nie dodawaj cukru, danie posłodzisz miodem, będzie o wiele smaczniejsze.Do kutii wykorzystaj surowy mak. Zrezygnuj z gotowej masy makowej w puszce. Mak ugotowany w mleku, zmielony i połączony z pozostałymi składnikami będzie delikatny i pełen aromatu. W świątecznej kutii nie może zabraknąć również skórki tartej z pomarańczy i ekstraktu z wanilii.Przepis na świąteczną kutię jest przepisem podstawowym. Danie możesz urozmaicić wieloma dodatkami, np. suszonymi morelami, czy daktylami. Polecam dodać również szczyptę mielonego kardamonu, który wzmocni smak całej potrawy. Kardamon jest przyprawą korzenną dodawaną do kawy i deserów.

Żadna ryba po grecku. Podhalańska wersja jest 100 razy lepsza. 2 kluczowe dodatki znajdziesz w każdej kuchni
22.12.2022 09:49 Żadna ryba po grecku. Podhalańska wersja jest 100 razy lepsza. 2 główne dodatki znajdziesz w kuchni

Ryba pod podhalańsku jest jedną z tradycyjnych, świątecznych potraw. Kawałki dorsza zapieczone z potrawką z warzyw, suszonymi śliwkami i sosem śmietanowo-pomidorowym smakuje o wiele lepiej od popularnej ryby po grecku. Danie przygotujesz błyskawicznie. Wykorzystasz w nim ziemniaki i cebulę, które znajdziesz w każdej kuchni.Ryba po grecku jest kultowym daniem, które wszyscy doskonale znamy. Mało kto wie jednak, że dorsza w warzywach możemy przyrządzić w jeszcze lepszy sposób. Ryba po podhalańsku jest niezwykle aromatyczna. Sekretem smaku są przyprawy i dodatki. Tradycyjne danie zachwyci każdego smakosza.Do przygotowania ryby po podhalańsku potrzebujesz warzyw rosołowych, ziemniaków oraz kilku aromatycznych dodatków: suszone śliwki, sok z cytryny, skórka z cytryny, pieprz cytrynowy. Bardzo ważnym składnikiem jest również gęsty sos doprawiony natką pietruszki. Danie jest proste w przygotowaniu i będzie totalnym hitem na świątecznym stole.Rybę po podhalańsku przyrządzisz w prosty sposób. Należy podsmażyć warzywa, przesmażyć doprawioną rybę i przygotować śliwki i sos. Wszystkie składniki doprawiasz według uznania i wstawiasz do piekarnika na około 20 minut. Rybę piecz z opcją grzania góra- dół, termoobieg wysuszy potrawę.

Zapomnij o uszkach, pasztecikach i krokietach. Do barszczu najlepiej pasuje inny tradycyjny przysmak
22.12.2022 09:17 Zapomnij o uszkach, pasztecikach i krokietach. Do barszczu najlepiej pasuje inny tradycyjny przysmak

Co do barszczu zamiast uszek? Nie paszteciki, nie krokiety. Do wigilijnej zupy przygotuj świąteczny kulebiak. Wyrośnięte ciasto drożdżowe i aromatyczny farsz z kiszonej kapusty i suszonych grzybów są doskonałym połączeniem. Kulebiak jest tradycyjną potrawą, która pięknie wygląda na świątecznym stole i smakuje wyśmienicie. Barszcz wigilijny zwykle podajemy z uszkami, pasztecikami lub krokietami. Jest jeszcze jeden dodatek do tradycyjnej zupy, mianowicie kulebiak z ciasta drożdżowego. Co do barszczu czerwonego zamiast uszek? Kulebiak z farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów nie ma sobie równych.Przepis na świąteczny kulebiak jest prostym przepisem. Całe danie przygotujesz w kilka godzin. Sekretem doskonałego kulebiaka jest ciasto ze świeżych drożdży. Pamiętaj, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, a mleko powinno być cieple, ale nie za gorące. Wtedy drożdże pięknie ruszą, a ciasto podwoi swoją objętość.Kulebiak po nałożeniu farszu na rozwałkowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 20- 30 minut, żeby ciasto odpoczęło i jeszcze trochę wyrosło. Kulebiak posmaruj rozmąconym jajkiem, oprósz makiem lub kminkiem i piecz koniecznie bez termoobiegu. Po 45 minutach ten wyśmienity dodatek do barszczu będzie gotowy.

Nie uwierzysz co Kuroń dodaje do sałatki jarzynowej. Świąteczni goście nie wyjdą z podziwu
22.12.2022 08:07 Nie uwierzysz co Kuroń dodaje do sałatki jarzynowej. Świąteczni goście nie wyjdą z podziwu

Sałatka jarzynowa z makrelą wędzoną według przepisu Jakuba Kuronia jest jeszcze smaczniejsza od tradycyjnej wersji potrawy. Kucharz oprócz wędzonej ryby do sałatki dodaje również fasolę konserwową, kukurydzę i musztardę. Sałatka będzie hitem na świątecznym stole.Na oficjalnej stronie Jakuba Kuronia, kuron.com.pl, kucharz dzieli się z fanami przepisami na kultowe dania w nieco innej odsłonie. Wystarczy kilka prostych dodatków, aby tradycyjna potrawa zyskała zaskakujący smak. To właśnie z tej strony pochodzi przepis na sałatkę wykorzystany w artykule.Do sałatki jarzynowej zwykle dodajemy gotowane warzywa rosołowe, jabłko, ziemniaki, ogórki kiszone, groszek konserwowy i doprawiamy majonezem lub gęstym jogurtem naturalnym. Jakub Kuroń kultowe danie przyrządza w nieco inny sposób. Sałatka jarzynowa z makrelą wędzoną posmakuje każdemu.Do sałatki jarzynowej z makrelą wędzoną znany kucharz groszek zamienia na białą fasolę konserwową. Dodaje również kukurydzę, rybę. W tej wersji sałatki nie również ma ziemniaków i jabłka. Kuroń sałatkę doprawia majonezem i ostrą musztardą. Jeśli wolisz łagodniejszy smak, wykorzystaj ulubioną musztardę.

Warstwowa sałatka śledziowa
21.12.2022 20:03 Zapomnij o sałatce jarzynowej. Śledziowa bije ją o stokroć

Sałatka śledziowa jest bogata w smaki i zdecydowanie bardziej pożywna niż tradycyjna jarzynowa. Jest prosta w przygotowaniu, a na świątecznym stole będzie się prezentowała znakomicie. Musicie spróbować. Jeśli szukacie ciekawego sposobu na przygotowanie świątecznego śledzia, warstwowa sałatka może wam się spodobać. Wyrazista, kolorowa i pełna smaku kompozycja z pewnością zachwyci domowników i gości.

Jak przyspieszyć tężenie ryby w galarecie? Wcale nie musisz czekać całą noc
21.12.2022 18:24 Jak przyspieszyć tężenie ryby w galarecie? Wcale nie musisz czekać całą noc

Ryba w galarecie jest tradycyjnym, wigilijnym daniem. Karpia zwykle przygotowujemy dzień wcześniej, żeby wywar stężał przez całą noc w lodówce. Jak przyspieszyć tężenie rybnej galarety? Potrawa będzie gotowa tego samego dnia.Tężenie ryby w galarecie przyspieszysz w prosty sposób. Wystarczy, że schłodzisz i karpia i wywar. Potrawę wstaw do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie będzie już gotowa do jedzenia. Sekretem idealnej ryby w galarecie jest aromatyczny wywar. Ugotuj go nie tylko na warzywach rosołowych, a na głowie i ogonie karpia. Bulion gotuje się znacznie krócej niż rosół. Wywar dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą i pieprzem. Możesz dodać również szczyptę kurkumy mielonej i lubczyk.Do ryby w galarecie koniecznie dodaj warzywa. Na półmisku rozłóż karpia i poukładaj plasterki ugotowanej marchewki. Dodaj również połówki jajek na twardo, zielony groszek konserwowy i posiekaną natkę pietruszki. Całość zalej tężejącą galaretą. Karpia podawaj z kawałkami cytryny.

Świeży karp dziś w Biedronce
21.12.2022 16:39 Tylko dziś największy świąteczny przysmak za 3.49 w Biedronce. Zdradzamy, jak go przyrządzić

Biedronka przygotowała nie lada gratkę dla tradycjonalistów, dla których świeży karp jest obowiązkowym elementem wigilijnej kolacji. Płaty ryby, idealne do zrobienia pysznego dania w miodowej glazurze, kupicie już za 3,49 zł/ 100 g. Warto się skusić — przysmak spodoba się nawet wybrednym. Karp w miodowej glazurze jest bardzo prostą potrawą, a jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Wystarczy tylko nieco wcześniej oczyścić rybę i zamarynować ją w cebuli, a w dniu podania upiec. Będzie tak smacznie, że każdy po prosi o dokładkę.

Robisz śledzie z cebulą i olejem? Dorzuć do nich kilka aromatycznych przypraw. Nie pożałujesz
21.12.2022 14:50 Robisz śledzie z cebulą i olejem? Dorzuć do nich kilka aromatycznych przypraw. Nie pożałujesz

Śledzie z cebulą i olejem są tradycyjną potrawą przygotowywaną na Wigilię i Boże Narodzenie. Śledzie będą o wiele smaczniejsze, kiedy dodasz do nich aromatyczne przyprawy, jak ziele angielskie, liście laurowe i gałązkę świeżego rozmarynu.Przed przygotowaniem śledzi z cebulą i olejem, koniecznie namocz filety w mleku i wstaw do lodówki na całą noc. Filety śledziowe zawierają sporą ilość soli. Mleko skutecznie złagodzi ich smak, wzmocni kolor i sprawi, że będą pachnieć mniej intensywnie. Śledzie z cebulą i olejem zalej dobrej jakości tłuszczem. Gorąco polecam olej rzepakowy lub olej lniany. W kultowej potrawie nie może oczywiście zabraknąć przypraw. Oprócz ziela angielskiego, liści laurowych i rozmarynu, koniecznie dodaj cukier i ocet jabłkowy. Przyprawy wzmocnią smak całej potrawy.Do przygotowania śledzi z cebulą i olejem wykorzystuję cebulę czerwoną, ponieważ jest łagodniejsza. Możesz zamienić ją na zwykłą cebulę. Wtedy wzmocnisz smak potrawy. Gotowe filety śledziowe przełóż do szklanego słoika i wstaw do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie będą najsmaczniejsze.

Co zrobić, by wigilijny barszcz miał apetyczny kolor? Pamiętaj o 2 zasadach
21.12.2022 13:34 Co zrobić, by wigilijny barszcz miał apetyczny kolor? Zawsze pamiętaj o 2 zasadach

Barszcz wigilijny będzie miał piękny kolor i będzie pełen smaku, kiedy ugotujesz go w odpowiedni sposób. Barszcz gotuj zawsze na wolnym ogniu, wyłącznie do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Bardzo ważne jest również zakwaszenie świątecznej zupy.Barszcz, zupa rybna, zupa grzybowa. To trzy tradycyjne potrawy, od których zaczynamy uroczystą kolację wigilijną. Jeśli w tym roku gotujesz barszcz wigilijny, zawsze pamiętaj o kilku zasadach, dzięki którym danie będzie bardzo aromatyczne i będzie miało ładny, apetyczny kolor.Barszcz wigilijny podaj z uszkami, kulebiakiem, pasztecikami lub krokietami. Nie ma lepszego farszu do tych dodatków od kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Nie wylewaj wody po moczeniu leśnych przysmaków. Doprawisz nim tradycyjny barszcz. To sekret najlepszych kucharzy.W barszczu wigilijnym nie może zabraknąć zakwasu z buraków. Jeśli nie przygotowałaś go samodzielnie w domu, koniecznie wybierz produkt, który ma najmniejszy skład. W zakwasie nie powinno być octu i środków konserwujących. Wtedy barszcz będzie pełen smaku.