Na wigilijnych stołach najczęściej pojawiają się pierogi z kapustą i grzybami. Dziś jednak proponujemy nieco inaczej przygotować do nich farsz, dzięki czemu pierogi będą miały pełniejszy smak. Wystarczy, że część kapusty i grzybów mocniej rozdrobnisz i połączysz z pozostałym nadzieniem. Koniecznie przetestuj ten patent. Niektórzy ciasto na pierogi przygotowują wyłącznie z mąki, wody i soli. Inni dodają roztopione masło, olej, żółtko. Należy pamiętać jednak o pewnej zasadzie, dzięki której ciasto będzie elastyczne i sprężyste. Do masy zawsze wlewaj gorącą wodę i sparz mąkę. To sekret doskonałego ciasta na pierogi.Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami są niezwykle aromatycznym daniem. Potrawa będzie jeszcze smaczniejsza, kiedy przygotujesz farsz według sprawdzonej receptury. Kluczowe jest gotowanie składników osobno i połączenie ich na patelni z przesmażoną cebulą.Część farszu lekko zblenduj, dzięki czemu jego składniki doskonale się poprzenikają. Potem wymieszaj go z grubo posiekaną kapustą i grzybami. Smak dania będzie rewelacyjny. Pierogi podaj z okrasą z masła i cebuli, błyskawicznie znikną z talerzy i każdy będzie prosił o przepis.
Sałatka jarzynowa w Święta gości niemal na każdym stole. Gotowane warzywa, ogórki kiszone, jabłko i kilka innych dodatków tworzą prostą mieszankę, którą zjada się z przyjemnością. Jeśli jednak przeszkadza Ci ciężkość majonezu, przed dodaniem do sałatki rozprowadź go zalewą z użytego produktu.Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki ugotuj w mundurkach, dopiero później obierz warzywa. To prosty trik, dzięki któremu sałatka jarzynowa będzie pełna smaku. Warzywa gotowane w skórkach są smaczniejsze i wartościowsze, niż obrane. W sałatce jarzynowej nie może zabraknąć ogórków kiszonych i jabłka, które dodają świeżości i świetnie przełamują smak gotowanych warzyw. Jeśli w tym roku nie robiłaś zimowych zapasów i nie masz domowych kiszonek, wybieraj ogórki z jak najkrótszym składem.Sałatkę jarzynową połącz z majonezem wymieszanym z dwiema łyżkami zalewy z groszku konserwowego. Dzięki temu sos będzie nieco rzadszy, lżejszy, doda sałatce smaku i soczystości. Zamiast wody z groszku możesz użyć zalewy z kiszonych ogórków - smak sosu będzie wyraźniejszy.
Karp jest rybą, którą tradycyjnie przyrządzamy na kolację wigilijną. Karp będzie delikatny i pełen smaku, jeśli odpowiednio go przyrządzisz i w dobrym momencie oprószysz solą. Kiedy trzeba solić karpia? Jeden błąd i ryba będzie sucha i nie będzie smakować tak, jak powinna.Kiedy trzeba solić karpia? Wiele osób popełnia błąd, który znacząco wpływa na smak i strukturę delikatnego mięsa. Karpia zawsze doprawiaj bezpośrednio przed smażeniem. Długo marynowana w soli ryba traci wodę i staje się sucha i mało smaczna. Karpia musisz również odpowiednio przyrządzić, żeby nie miał małych ości i nie pachniał mułem.Kawałki karpia ponacinaj i zawsze mocz w mleku i aromatycznych przyprawach, następnie natrzyj filety sokiem z cytryny. To najlepszy sposób na pozbycie się malutkich ości i mulistego smaku. Kiedy trzeba solić karpia? Jak zrobić panierkę? Poznaj proste triki, dzięki którym wigilijne danie zachwyci całą rodzinę.Niektórzy karpia smażą na oleju rzepakowym, inni na maśle klarowanym. Osobiście polecam drugi rodzaj tłuszczu. Masło doda rybie aromatu. Na patelni rozpuść sporą ilość masła i poukładaj filety. Karpia smaż po kilka minut z każdej strony. Jeśli masło będzie dobrze rozgrzane, ryba nie będzie tłusta.
Sałatka ziemniaczana jest prostą sałatką z 3 składników, którą przygotujesz z ziemniaków z poprzedniego obiadu. Dzięki temu nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje. Kultowa sałatka rodem z PRL-u doprawiona sosem majonezowo- musztardowym błyskawicznie zniknie z talerzy.Nie lubię wyrzucać jedzenia, dlatego też staram się wykorzystywać produkty spożywcze do przyrządzania innych potraw. Z ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu przygotowuję placki ziemniaczane, pyzy z mięsem, kluski śląskie lub właśnie szybką sałatkę ziemniaczaną jak za dawnych lat.Sałatka ziemniaczana z dodatkiem pora i szynki drobiowej jest świetnym pomysłem na szybki podwieczorek lub kolację dla całej rodziny. Sałatkę doprawiam majonezem, musztardą i jogurtem naturalnym. Dodaję również solidną porcję posiekanego szczypiorku, który wzmacnia smak całej potrawy.Sałatkę po przygotowaniu i doprawieniu wstawiam do lodówki na pół godziny, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły i naszły aromatem sosu. Sałatka na zimno smakuje rewelacyjnie. Jest bardzo pożywna i błyskawicznie znika z talerzy.
Kompot z suszu według przepisu Magdy Gessler jest wyśmienitą potrawą wigilijną. Napój doprawiony mielonym cynamonem i goździkami zachwyca smakiem i aromatem. Gessler kompot doprawia płynnym miodem.Kompot z suszu tradycyjnie przygotowywany jest z suszonych owoców i wędzonych śliwek. Nie każdy jednak przepada za jego intensywnym smakiem i aromatem. Kompot można ugotować w nieco inny sposób, jest orzeźwiający i z zimową nutą. Kompot posmakuje całej rodzinie.Do przygotowania kompotu z suszu według przepisu Magdy Gessler potrzebujemy jabłek, gruszek, pomarańczy i suszonych śliwek. Wędzone śliwki mają intensywny smak. Suszone owoce podkreślą aromat kompotu. Do kompotu dodajemy również cynamon, goździki i miód. Aromatyczne dodatki podkreślą smak kompotu. Miód dodajemy do kompotu dopiero, gdy przestygnie. Jeśli dodamy miód do gotującego się napoju, straci wszystkie wartości odżywcze. Zrezygnujmy z dosładzania kompotu cukrem.
Ryba po grecku z chrzanem jest naprawdę pyszna. Zachwyca wyrazistym smakiem i soczystością. Jesteśmy pewni, że potrawa przygotowana według przepisu babci Wiesi, przypadnie do gustu nawet najwybredniejszym gościom. Delikatna, smażona ryba w panierce przełożona pysznymi, duszonymi warzywami w pomidorach jest jednym z uwielbianych, świątecznych przysmaków. Jeśli dodamy do kompozycji jeszcze nieco chrzanu, danie nabierze charakteru. Domownikom z pewnością będzie smakować.
Czy wiecie, jaką rybę wybrać zamiast karpia? Tradycyjny świąteczny rarytas do najzdrowszych nie należy, a wiele osób nie przepada za jego smakiem. W tym roku nie jest już nawet korzystniejszy cenowo. Warto zapoznać się z innymi możliwościami.Smaczna wigilijna ryba skusi niemal każdego. Aby jednak nasze potrawy były udane, jakość produktów musi być możliwe najwyższa. Świąteczne przysmaki powinny obejść się bez karpia. Nie jest on zdrowy, a podobnej cenie znaleźć można znacznie zdrowsze opcje.
Bez wyrabiania, bez drożdży, bez ciasta francuskiego. Kulebiak ziemniaczany jest prosty w przygotowaniu i pełen smaku. Masę ziemniaczaną przełóż aromatycznym farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Całość posyp kminkiem i wstaw do piekarnika. Efekt zachwyci każdego.Wigilijny barszcz podajemy z uszkami, pasztecikami, krokietami lub z kulebiakiem. Tradycyjny kulebiak przyrządza się z ciasta drożdżowego. Ciasto można zamienić na ciasto francuskie, żeby przyspieszyć przygotowywanie. Polecam wypróbować jeszcze inną opcję kultowego dodatku do barszczu. Kulebiak ziemniaczany posmakuje całej rodzinie.Kulebiak ziemniaczany jest wyśmienitą potrawą wigilijną. Masa ziemniaczana zapieczona razem z aromatycznym farszem smakuje rewelacyjnie. Ziemniaki dopraw solą i gałką muszkatołową. Będą smakować jeszcze lepiej. Farsz przygotuj w nieco inny sposób, będzie przepyszny.Niektórzy kiszoną kapustę gotują bez żadnych dodatków. Kapustę ugotuj z dodatkiem wody po gotowaniu grzybów, listkami laurowymi i ziarnami jałowca. Dzięki tym dodatkom nadzienie do kulebiaka będzie bardzo aromatyczne. Ciasto przed pieczeniem oprósz kminkiem. Przyprawa doskonale łączy się z resztą składników.
Czy wiecie, jak uratować przesolony bigos? Zadanie nie jest trudne. Wystarczy wrzucić do garnka surowego ziemniaka i gotować go wraz z potrawą nie dopuszczając do rozpadnięcia się. Warzywo wchłonie nadmiar przyprawy O przesolenie dania podczas świątecznych przygotowań nietrudno. Na szczęście istnieją proste triki, które pomogą nam uchronić potrawy przed wyrzuceniem. Wzorem doświadczonych kucharek możemy np. wrzucić do garnka z bigosem surowego ziemniaka.
Korzenne śledzie w oleju będą hitem na wigilijnym stole. Śledzie przygotuj 3 dni przed uroczystą kolacją. Po tym czasie filety przejdą smakiem i aromatem kardamonu, imbiru, cynamonu i goździków. Kultowe danie w nowej odsłonie szybko zniknie ze stołu.Filety śledziowe wymagają odpowiedniego przygotowania. Na początku śledzie dokładnie opłucz, zalej zimnym mlekiem i wstaw do lodówki na całą noc. W ten sposób pozbędziesz się zbyt słonego smaku i intensywnego zapachu. Sekretem doskonałych śledzi są przyprawy korzenne i cebula. Cebulę pokrój w pióra lub krążki, oprósz cukrem i odstaw na kilkanaście minut. To świetny sposób, aby warzywo stało się miękkie i delikatniejsze w smaku. Tak przyrządzoną cebulę polecam dodać również do surówki z kiszonej kapusty. Od razu poczujesz różnicę.Aby wydobyć najlepszy smak, olej podgrzej z przyprawami, a potem wystudź i zalej nim śledzie. Przyprawy pod wpływem ciepła zaczynają uwalniać więcej aromatu. Do przyrządzenia śledzi wykorzystaj dobrej jakości olej rzepakowy. Oleju nie podgrzewaj zbyt długo.
Pierogi ze śliwką suszoną będą idealną propozycją dla amatorów wigilijnych słodkości. Delikatne ciasto z mięciutką, lekko słodką śliwką posmakuje każdemu. Przygotowanie jest nadzwyczaj proste, bo farszu nie trzeba jakoś specjalnie przygotowywać. Musicie spróbować. Śliwki suszone są jednym z obowiązkowych składników potraw wigilijnych. O wiele częściej spotkać je jednak można w deserach niż w daniach podawanych podczas kolacji. Warto zrobić wyjątek i zamknąć je w miękkim cieście pierogowym. W tej wersji smakują znakomicie.
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Jeśli na pierwsze danie planujesz podać barszcz czerwony z uszkami, już teraz przygotuj uszka z suszonymi grzybami. Uszka możesz zamrozić. W ten sposób zaoszczędzisz w Wigilię sporo czasu, a cała rodzina będzie zachwycona ich pełnym, grzybowym smakiem i cienkim ciastem.Uszka do barszczu wigilijnego możemy przygotować z kilkoma rodzajami farszu. Najbardziej popularne są uszka z pieczarkami, kapustą i suszonymi grzybami. Moim zdaniem te ostatnie są najsmaczniejsze i najlepiej łączą się z wigilijnym barszczem na zakwasie. Wiele osób kupuje gotowe uszka, które jednak często są twarde po ugotowaniu lub słabo doprawione. Najlepsze uszka do barszczu przygotujemy w bardzo prosty sposób z kilku podstawowych składników. Wtedy będziemy mieć pewność, że dodatek do barszczu będzie idealny.Ciasto na uszka do barszczu przygotowujemy podobnie jak na pierogi. Ciasto musi być cienkie, elastyczne, delikatne i dobrze wyrobione. Sam farsz przygotujmy natomiast z cebuli podsmażonej na maśle, suszonych grzybach i czerstwej kajzerce namoczonej w mleku. Farsz będzie bardzo aromatyczny.
Pierogi cieszą swoim smakiem od święta i na co dzień. To wyjątkowe danie zajmuje szczególne miejsce również w sercu Magdy Gessler. Z tego względu podzieliła się ona z internautami swoim sposobem na delikatne i apetyczne ciasto. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie 3 składników. Przepis na pierogowe ciasto Magdy Gessler jest przydatny zwłaszcza w obliczu nadchodzących świąt. Dzięki doskonale dobranym proporcjom, to ciasto nie rozkleja się, ani nie rozpada podczas gotowania. Przygotuj pierogi godne najsłynniejszej, polskiej restauratorki.
Staropolski krem grzybowy jest świetnym pomysłem na świąteczną zupę, a także na szybki, aromatyczny obiad. Konsystencja zupy sprawia, że danie doskonale syci. Krem grzybowy bardzo elegancko prezentuje się na stole. Podaj go najlepiej z grzankami lub groszkiem ptysiowym.Zupę grzybową gotujemy na wywarze z warzyw rosołowych. Możemy ją również przyrządzić na udku z kurczaka. Do staropolskiego kremu grzybowego potrzebujemy wyłącznie dużego selera korzeniowego i kilku suszonych grzybów. Zupa jest gęsta, pożywna i sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na większe uroczystości, w tym na kolację wigilijną lub na świąteczny obiad.Staropolski krem grzybowy gotujemy na wywarze warzywnym. Jeśli zupa nie musi być postna, możemy wywar zamienić na resztkę rosołu z poprzedniego dnia. Zrezygnujmy jednak z wywaru z kostki rosołowej. To sama chemia i konserwanty. Smaczny wywar ugotujemy błyskawicznie. Staropolski krem grzybowy doprawiamy lubczykiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zupę po zblendowaniu zagęszczamy śmietaną wymieszaną z żółtkiem. Krem oprószamy natką pietruszki i podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym lub kromką razowego chleba.
Krokiety z burakami i soczewicą będą alternatywą dobrze znanego, wigilijnego dania. Sprawdzą się znakomicie, gdy na kolacji spodziewacie się osób, które nie przepadają za kiszoną kapustą czy grzybami. Są sycące, aromatyczne i proste w przygotowaniu. Musicie spróbować. Zachwycające smakiem i aromatem krokiety na wigilijną kolację można przygotować, stawiając na buraki. Słodkie i zdrowe zimowe warzywo doskonale komponuje się z sycącą soczewicą czerwoną oraz ziołami. Przygotowany w ten sposób farsz znakomicie sprawdzi się w świątecznym przysmaku z naleśników. W naszej recepturze wykorzystamy składniki pochodzenia roślinnego. Do ciasta i panierowania dodamy napój sojowy, a krokiety obtoczymy w zdrowej mące z ciecierzycy.Jeśli nie macie ich pod ręką, możecie wykorzystać mleko lub wykonać klasyczne ciasto naleśnikowe i panierować gotowe zawijasy „jak zwykle”, czyli w jajku, mące oraz bułce tartej. Też będzie pysznie.
Słodkości są nieodłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia. Wszędobylski zapach rozmaitych frykasów umila oczekiwanie na gwiazdkę. W tym roku w ramach łakoci proponujemy coś niespodziewanego - pyszne, domowe praliny z orzechami i suszonymi daktylami.Daktyle to zdrowy zamiennik białego cukru. Mają charakterystyczny karmelowy posmak, który doskonale łączy się z orzechowym smakiem w domowych pralinach. Do przygotowania tych łakoci potrzebujesz dosłownie 3 składników. Zaskocz swoich gości pyszną niespodzianką.
Pieczony łosoś podany z domowym masłem czosnkowym i cytryną jest bardzo smaczną i elegancką potrawą, która musi znaleźć się na wigilijnym stole. Łosoś jest soczysty i bardzo aromatyczny. Nie wymaga również filetowania. Rybę kupisz teraz w sieci sklepów Biedronka w bardzo atrakcyjnej cenie.Jeśli jeszcze nie zrobiłaś zakupów na święta, koniecznie wybierz się do Biedronki. Świąteczna oferta promocyjna obowiązuje od 15 grudnia. Znajdziesz w niej między innymi łososia atlantyckiego za jedyne 5,99 zł za 100g. Z tej wyśmienitej i zdrowej ryby przyrządzisz eleganckie danie, które zdetronizuje karpia i śledzie.Łosoś pieczony jest daniem, które przygotujesz w dosłownie w kilka chwil. Wystarczy, że przyrządzisz domowe masło czosnkowe, a filety obsmażysz na patelni grillowej i wstawisz na kilka minut do piekarnika. Ryba podana z masłem czosnkowym i cząstkami cytryny błyskawicznie zniknie z talerzy.Karp jest tradycyjną rybą, która wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Rybę należy wypatroszyć, filetować i pozbyć się ości. Musisz ją również moczyć w mleku i soku z cytryny, żeby nie trąciła mułem. Filety z łososia są pozbawione ości i delikatne. Przyrządzisz je błyskawicznie.
Katarzyna Bosacka zdradziła świetny sposób na wykorzystanie resztek sałatki jarzynowej. Z sałatki, czerstwego chleba, jajka i kawałka żółtego sera przygotujesz wyśmienitą tartę na chrupiącym spodzie. Tarta jest totalnym hitem i nic w kuchni się nie marnuje.W październiku odbyła się premiera książki kucharskiej Katarzyny Bosackiej pt. ,,Obiad za mniej niż pięć złotych na osobę". Znana dziennikarka podzieliła się w niej przepisami na wyśmienite i tanie dania na każdą okazję. Przepis na tartę z sałatki jarzynowej wykorzystany w artykule pochodzi właśnie z książki Bosackiej.Na święta przyrządzamy wiele potraw i w takich ilościach, że zwykle zostają. O ile bigos, mięso czy pierogi możemy zamrozić, tak resztki sałatek zwykle lądują w koszu. Katarzyna Bosacka zdradziła świetny patent na wykorzystanie sałatki jarzynowej, która została po świętach. Przygotujemy z niej wyśmienitą tartę.Do przygotowania tarty z sałatki jarzynowej nie potrzebujemy mąki. Spód przyrządzimy z kilku kromek czerstwego chleba i jajka. Spód zapiekamy, przekładamy na niego resztkę sałatki, oprószamy serem i wstawiamy do piekarnika. Po 6- 7 minutach mamy gotowe danie.
Świąteczny bigos według przepisu Tomasza Strzelczyka zachwyca smakiem i aromatem. Kucharz danie doprawia aromatycznymi przyprawami i dusi z dodatkiem grzańca winnego. Tak przyrządzona potrawa błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na bigos Tomasza Strzelczyka. Takiego bigosu jeszcze nie jadłaś.Przepis na bigos Tomasza Strzelczyka wykorzystany w artykule pochodzi z jego oficjalnego kanału, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube. Danie niezwykły smak zawdzięcza grzańcowi, przyprawom oraz odpowiedniemu gotowaniu. Strzelczyk bigos dusi na najmniejszym ogniu przez 4 godziny. Następnego dnia ponownie gotuje całe danie.W przepisie na bigos Tomasza Strzelczyka znajdziemy aromatyczne przyprawy, jak ziarna jałowca, cząber oraz jabłko i grzaniec winny. Grzaniec możesz kupić w każdym sklepie, możesz przygotować go również samodzielnie. Półsłodkie wino czerwone podgrzej z pomarańczą, miodem, goździkami, imbirem mielonym i szczyptą cynamonu. Do bigosu według przepisu Tomasza Strzelczyka wykorzystaj kiszoną kapustę dobrej jakości. Kucharz nie opłukuje jej z wody, dzięki czemu danie ma wyraźny, lekko kwaskowaty smak. Kiszonkę kupuj z beczki. Jeśli masz kapustę w gotowym opakowaniu, zawsze sprawdź jej skład. Nie może być w niej grama octu, ponieważ zepsuje całą potrawę.
Na Wigilię przygotuj smażonego karpia w czosnku. Ryba moczona w mleku i aromatycznej marynacie jest niezwykle soczysta, delikatna i pełna aromatu. Karpia smaż na maśle klarowanym, a zyska jeszcze lepszy smak. Poznaj prosty przepis na wyśmienite danie wigilijne.Smażony karp w czosnku jest daniem, które przygotowuję co roku na Wigilię. Dzwonki lub filety z ryby marynuję w soku z cytryny i ząbkach czosnku. Karpia panieruję wyłącznie w mące krupczatce. Zrezygnuj z tradycyjnej panierki z jajka i bułki tartej. Ryba obtoczona w mące w jest o wiele smaczniejsza i delikatniejsza.Bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie karpia przed marynowaniem. Ryba ma intensywny smak i zapach mułu. Jest na jednak prosty sposób. Karpia moczę w zimnym mleku i wstawiam do lodówki na całą noc. Marynata również dobrze poradzi sobie z mocnym zapachem, a smażony karp w czosnku jest niezwykle aromatyczny.Po filetowaniu i czyszczeniu karpia nie wyrzucam głowy i ogona. Przygotuję z nich wyśmienity wywar na wigilijną zupę rybną. Zupa z karpia jest jedną z tradycyjnych potraw. Kawałki karpia smażę na maśle klarowanym, który dodaje smaku i aromatu. Możesz wykorzystać również olej rzepakowy, koniecznie mocno rozgrzany, żeby ryba nie chłonęła tłuszczu.
Magda Gessler zdradziła przepis na staropolski barszcz grzybowy. Zupa podawana była na pierwsze danie podczas uroczystej kolacji wigilijnej. Barszcz z suszonych grzybów i warzyw zachwyca smakiem i aromatem, choć nie ma w nim ani jednego buraka. Koniecznie przetestujcie ten przepis. Na wigilijnym stole jako pierwsza zawsze podawana jest zupa: barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa lub zupa rybna. Magda Gessler zawsze gotuje barszcz z suszonych grzybów. Staropolska receptura nie ma sobie równych. Barszcz jest o wiele smaczniejszy od zup, które jadłeś do tej pory.Do przygotowania barszczu staropolskiego wykorzystaj zebrane jesienią grzyby. Suszone smakołyki będą świetną bazą aromatycznej potrawy. Magda Gessler zupę gotuje na mieszance podgrzybków i prawdziwków. Jeśli nie masz konkretnie tych gatunków, wykorzystaj grzyby, które zebrałeś.Do zupy grzybowej na Wigilię zwykle gotujemy również makaron, głównie łazanki. Staropolski barszcz grzybowy gotowany z ziemniakami nie wymaga już przyrządzania dodatkowych składników. Zupa jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy zalać wodą wszystkie składniki i gotować na wolnym ogniu przez kilka godzin.
Czy wiecie, jak zrobić ekspresowe paszteciki do barszczu? Zamiast zagniatać domowe ciasto drożdżowe, można wykorzystać dostępne w wielu sklepach ciasto francuskie. Z farszem z kiszonej kapusty i duszonych grzybów smakuje wyśmienicie. Spróbujecie? Przygotowanie smacznych pasztecików do barszczu nie musi być żmudne i czasochłonne. Korzystając z gotowych produktów dobrej jakości, możemy ułatwić sobie świąteczne gotowanie. Tym razem w cieście francuskim zamkniemy pyszną kiszoną kapustę i podsmażone grzyby. Będzie pysznie.
Karp w galarecie jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Kawałki ryby ugotuj w aromatycznym wywarze z dodatkiem lubczyku i warzyw rosołowych. Karpia podaj z ugotowaną marchewką, groszkiem i innymi dodatkami. Nie ma lepszego dania na Wigilię.Sekretem smaku karpia w galarecie jest wywar z głowy, ogona i płetw ryby oraz warzyw rosołowych. Wywar jest bardzo esencjonalny, a po ostudzeniu tworzy gęstą, smaczną, wytrawną galaretę. Pokrojone na mniejsze kawałki mięso z karpia ugotuj w wywarze i przełóż na półmisek.Ugotowany wywar koniecznie przecedź przez gęste sito, żeby pozbyć się szumowin. Wywar musi być klarowny. Przed dodaniem do niego żelatyny, dopraw rosół do smaku solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Żelatynę wsyp do ciepłego, ale nie bardzo gorącego wywaru, żeby dobrze się rozpuściła i zaczęła tężeć.Do karpia w galarecie dodaj ugotowaną marchewkę, pietruszkę, zielony groszek. Niektórzy dodają również por, seler, czy ugotowane na twardo jajka. Gdy wylejesz już tężejącą galaretkę, całe danie solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Jak moczyć śledzie? Zapomnij o moczeniu w wodzie. Są o wiele lepsze sposoby, dzięki którym ryby będą o wiele delikatniejsze i smaczniejsze. Najskuteczniejsze jest moczenie śledzi w mleku. Już po 2 godzinach filety nie będą słone i będą miały delikatny zapach i smak.Śledzie są świetnym daniem wigilijnym i świątecznym. Niezależnie od tego, czy przygotowujesz z nich sałatkę, czy chcesz podać w śmietanie, oleju lub innym sosie, zawsze pamiętaj o namoczeniu filetów. Jak moczyć śledzie? Moczenie płatów w wodzie nie da takiego efektu, jak moczenie w mleku.Śledzie moczone w wodzie potrzebują około 4- 5 godzin. Podczas moczenia powinniśmy co jakiś czas wymieniać wodę na świeżą. Śledzie będą w dalszym ciągu intensywne w smaku, jednak mniej słone. Jak moczyć śledzie? O wiele skuteczniejsze jest moczenie w mleku. Już po 2 godzinach filety będą mało słone, delikatne, miękkie i nie będą aż tak mocno pachnieć.Jak moczyć śledzie? Nie tylko mleko dobrze sprawdzi się do moczenia filetów. Wypróbuj również inne metody, np. moczenie śledzi w wodzie i occie, moczenie w soku z cytryny. Ryby możesz namoczyć nawet w jasnym piwie. To świetny patent, jeśli chcesz usmażyć filety.
Ryba po grecku jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Smażone filety z dorsza podane z potrawką z marchewki, pietruszki i innych składników będą smakować jeszcze lepiej, kiedy przygotujesz je według babcinej receptury. Sprawdź, jak zrobić rybę po grecku przepisu babci.Kolacja wigilijna jest uroczystą kolacją składającą się z tradycyjnych potraw. Oprócz barszczu czerwonego lub grzybowej, na stole nie może zabraknąć również pierogów, ryby po grecku, karpia, śledzi. Ryba po grecku przepisu babci zachwyci wszystkich gości.Ryba po grecku przepisu babci to nie tylko dorsz i warzywa rosołowe. Babcia Basia marchewkę, seler i korzeń pietruszki przesmaża z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, a całe danie doprawia koncentratem i musztardą. To właśnie musztarda odpowiada za wyraźny smak wigilijnej potrawy.Ryba po grecku przepisu babci jest daniem, które przygotujesz błyskawicznie na jednej patelni. Danie odstaw, żeby zupełnie ostygło i podaj na zimno. Rybę po grecku możesz dodatkowo udekorować natką pietruszki lub cząstkami cytryny.
Farsz rybny do gołąbków świetnie sprawdzi się przed świętami, gdy szukamy pomysłu na nietuzinkowe dania do podania na wigilijnej kolacji. Z miękką białą kapustą ryba połączona z ryżem smakuje wyśmienicie. Musicie spróbować — przygotowanie jest bardzo proste. Gołąbki rybne będą idealnym pomysłem na sycące postne danie. Zrobienie ich nie różni się specjalnie od przyrządzania tradycyjnej wersji — zamiast mielonej wieprzowiny po prostu używamy ryby. Potrawa smakuje obłędnie.
Konfitura z czerwonej cebuli jest wyśmienitym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa, pasztetu, a nawet serów. Konfitura jest prosta w przygotowaniu. Doskonale podkreśla smak schabu ze śliwką, pieczonej karkówki i innych dań. Możesz ją przygotować dla świątecznych gości, a nawet zrobić z niej gwiazdkowy upominek. O ile podczas kolacji wigilijnej obowiązuje ścisły post, tak w Boże Narodzenie na naszych stołach króluje mięso w różnej postaci. Serwujemy pieczenie, pasztety, wędliny, zimne nóżki i wiele innych potraw przyrządzonych z drobiu, wieprzowiny lub wołowiny. Wzmocnij smak przygotowanych dań, podając je z domową konfiturą z czerwonej cebuli.Konfitura z czerwonej cebuli nie jest tak popularna jak chrzan na zimno, czy sos żurawinowy. Jest jednak bardzo aromatycznym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa i pasztetów. Konfiturę podaj również z deską serów. Efekt zachwyci wszystkich gości.Do przygotowania konfitury z czerwonej cebuli potrzebujesz wyłącznie kilku podstawowych składników: cebuli, cukru brązowego, wytrawnego wina i octu balsamicznego. Dzięki tym produktom w dosłownie 30 minut przygotujesz najsmaczniejszy dodatek do mięsa, nie tylko na święta, ale i na każdą okazję.
Na Wigilię przyrządzasz głównie karpia, rybę w galarecie i śledzie w śmietanie? W tym roku postaw na wyśmienite kotlety mielone z dorsza. Kotlety z dodatkiem ziemniaków, cebuli i aromatycznych składników będą hitem na świątecznym stole. Poznaj przepis na rybne kotlety mielone na święta.Wigilia i Boże Narodzenie zbliżają się wielkimi krokami. O ile 25 i 26 grudnia na naszych stołach królują dania z drobiu i wieprzowiny, tak kolacja wigilijna jest postna. Głównymi składnikami wszystkich potraw wigilijnych są ryby, warzywa i grzyby. Rybne kotlety mielone na święta są jednym z dań, które są proste w przygotowaniu i smakują fantastycznie.Rybne kotlety mielone na święta są szybkim daniem, które zrobisz równie łatwo, jak tradycyjne kotlety z mięsa wieprzowego. Do przygotowania postnych kotletów możesz również wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia, żeby żadne produkty spożywcze nie zmarnowały się w Twojej kuchni.Rybne kotlety mielone na święta koniecznie dopraw sokiem z cytryny, majonezem i śmietaną. Nie zapomnij o solidnej porcji natki pietruszki i startej na tarce cebuli. Te składniki wzmocnią smak przygotowywanej potrawy. Kotlety po usmażeniu będą soczyste i bardzo aromatyczne, wszyscy zjedzą je z przyjemnością.