Sałaty to różnorodna grupa warzyw, a każda odmiana ma swój unikalny smak i nieco inne właściwości. Tym razem na tapet bierzemy roszponkę. Jej zielone liście będą cenne nie tylko dla osób na diecie. Dowiedzcie się, dlaczego warto zwrócić na nią szczególną uwagę. Polecana dla diabetyków i niskokaloryczna sałata z powodzeniem pasować będzie do wielu dań. Roszponka jest delikatna w smaku, a jej spożycie wiążę się z licznymi korzyściami. Wyjaśniamy, w czym może nam pomóc i jak najlepiej ją przyrządzić.
Warzywa są zdrowe i powinniśmy po nie często sięgać, najlepiej w postaci surowej. Niektóre z nich jednak obowiązkowo należy ugotować. W przeciwnym wypadku będą szkodliwe dla zdrowia. Sprawdźcie, czy wiecie, które warzywa mogą być niebezpieczne. Część warzyw zawiera substancje, których szkodliwy wpływ na ludzki organizm jest niwelowany dopiero podczas obróbki termicznej. O ile więc większość z nich korzystniej jest spożywać na surowo, niektóre po prostu trzeba ugotować lub upiec.
Kluski śląskie są klasyka uwielbianą szczególnie przez miłośników polskiej tradycyjnej sztuki kulinarnej. Można bowiem podawać je z najróżniejszymi produktami jak sosy, gulasze, skwarki, smażona cebulka czy zwykłe masło. Poniżej pokazujemy najlepsze połączenia, które z kluskami śląskimi nie mają sobie równych. Kluski śląskie same w sobie nie są niczym wyjątkowym. Ot sprężyste kluski z ciasta ziemniaczanego z charakterystycznym wgłębieniem na środku. Dlatego najwięcej emocji wywołują zwykle dodatki, które dodaje się do klusek. Kluski śląskie stanowią doskonały zamiennik klasycznych makaronów, kasz, ryżu i ziemniaków, jeśli te produkty już się tobie znudziły. Aby cieszyć się z każdego kęsa, umieść je na talerzu wraz z poniższymi propozycjami.
Zielony sos do sałatki to pomysł na aromatyczne, świeże i lekkie danie, idealne na lunch, obiad i kolację. Sos z rukoli i natki pietruszki z oliwą, czosnkiem, musztardą i miodem smakuje wyśmienicie i świetnie łączy się z każdą sałatką. Poznaj przepis na zielony sos do sałatki.Zielony sos do sałatki jest bardzo aromatycznym sosem, który przygotujesz w bardzo prosty sposób, zrezygnuj więc z kupowania gotowych produktów w proszku i przygotuj zdrowy, gęsty, aromatyczny sos, który wzbogaci swoim smakiem każdą sałatkę.Sos z rukoli pietruszki świetnie łączy się z sałatkami z pieczonych i świeżych warzyw, serami, rybami, drobiem i owocami morza. Sałatka z zielonym sosem urozmaici również rodzinne grillowanie- podaj ją do szaszłyków lub karkówki, a wszyscy będą zachwyceni.Jeśli szukasz pomysłu na lekką sałatkę- tu poznasz przepis na sałatkę z buraków i fety, polej ją zielonym sosem, a pokochasz ją od pierwszego kęsa.
Puree z topinamburu to świetny dodatek do głównych dań mięsnych, ryb i warzyw. Puree ma gęstą konsystencję i niezwykły smak, lekko słodki z nutą orzechów i curry dzięki nasionom kozieradki. Poznaj przepis na wyjątkowo lekkie, aromatyczne i smaczne puree z topinamburu.Topinambur, inaczej słonecznik bulwiasty, to roślina pochodząca z Ameryki Północnej, częścią jadalną są bulwy przypominające trochę ziemniaki, jednak o bardziej nieregularnym kształcie. Topinambur ma smak zbliżony do batatów z lekko orzechową nutą.Bulwy topinamburu dostaniemy w każdym większym markecie, ponieważ dzięki swoim walorom smakowym i wartościom odżywczym, szybko stał się popularny na całym świecie. Topinambur to źródło inuliny, witamin z grupy B, żelaza, magnezu, potasu. Puree z topinamburu będzie pyszne, kiedy dodasz do niego czosnek i nasiona kozieradki, które w smaku przypominają popularną przyprawę curry, jednak są delikatniejsze. Do puree możesz przygotować również chipsy z boczku wędzonego. Puree jest wyśmienitym dodatkiem do głównego dania, pasuje zarówno do mięsa czerwonego, drobiu, ryb i potraw wegetariańskich. Jeśli masz ochotę na wykwintny obiad, przygotuj rybę pieczoną na puree z topinamburu z chipsami z boczku i świeżą roszponką lub kiełkami, każdy będzie zachwycony smakiem i wyglądem potrawy.Wołowina równie dobrze łączy się z puree z topinamburu- tu poznasz przepis na wyśmienite policzki wołowe w winnym sosie, podaj je z aromatycznym puree.
Śniadanie nie bez powodu nazywane jest "najważniejszym posiłkiem dnia" - dzięki niemu poziom cukru we krwi utrzymuje się na odpowiednim poziomie. Jeśli nie zje się go w ciągu godziny od przebudzenia, bardzo łatwo o złe wybory żywieniowe, ponieważ będąc głodnym, ulega się pokusom. Dietetycy zalecają, aby obiad zjeść do godziny 15, a kolację pomiędzy 17, a 21. Śniadanie przez wiele osób jest ignorowanym posiłkiem z powodu braku apetytu zaraz po przebudzeniu. W efekcie pierwszy pokarm spożywany jest dopiero po dotarciu do pracy lub szkoły, co stanowi ogromny błąd. Specjaliści od żywienia od lat apelują o zachowanie ścisłych okienek godzinowych dla swoich posiłków, dzięki czemu utrzymanie prawidłowej wagi jest znacznie łatwiejsze. Niżej dokładnie tłumaczymy, kiedy wypadają najlepsze pory na posiłki w ciągu dnia.
Pomelo to charakterystyczny zielony owoc powstały ze skrzyżowania grejpfruta i pomarańczy chińskiej. Mało kto wie, że ten gigant skrywa w sobie wiele cennych składników odżywczych. Zdecydowanie warto włączyć go do swojej diety. Korzyści będą ogromne. Pomarańcza olbrzymia jest orzeźwiającym owocem o bardzo przyjemnym smaku. Ten ogromny, przypominający przerośniętego grejpfruta cytrus charakteryzuje się sporą zawartością cennych dla zdrowia składników odżywczych. Wśród nich znajdziemy m.in. witaminę C czy potas.
Wokół bananów narosło wiele mitów. Tymczasem owoce te są na tyle zdrowe, że dietetycy niemalże wszystkim polecają ich regularne spożywanie. Bezpiecznie sięgnąć można nawet po dwie sztuki dziennie. Zaskoczeni? Sprawdźcie, z czego wynikają takie zalecenia. Wyjaśnialiśmy już, skąd biorą się ciemne plamy na skórce banana i dlaczego nie warto przejmować się czarną końcówką owocu. Tym razem na tapet bierzemy mit dotyczący negatywnego wpływu banana na sylwetkę. Sprawdźcie jakie korzyści niesie ze sobą jego spożywanie.
Jajka w koszulce to jajka gotowane na wodzie bez skorupki. Jajka mają ścięte, zaokrąglone białko i płynne żółtko, wylewające się po przekrojeniu. Jajka w koszulce to doskonały dodatek do wielu dań. Jak zrobić i z czym podawać jajka w koszulce? Jak sprawdzić świeżość jajek?Jajka w koszulce to świetny pomysł na podanie jajek w inny sposób. Jajka w koszulkach są bardzo popularne, ponieważ wyglądają bardzo estetycznie, są pyszne i pasują do naprawdę wielu dań, w tym zwykłych kanapek, urozmaicając śniadania.Aby białko stworzyło zwartą chmurkę otaczającą płynne żółtko, jajko w koszulce wymaga odpowiedniego sposobu gotowania. Technika i zakwaszenie wody sokiem z cytryny lub octem ma tutaj kluczowe znaczenie. Jajka w koszulce nie wyjdą tak, jak powinny, jeśli jajka nie będą świeże. Sprawdź również, jak zrobić idealne jajko sadzone do obiadu, jak smażyć, czym je doprawić i z czym podawać.
Owsianka na śniadanie to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia, jest sycąca, zdrowa i pyszna. Owsianka na wodzie lub mleku podana z jabłkami, truskawkami, śliwkami, miodem, orzechami, cynamonem i innymi składnikami to prawdziwa rozkosz dla podniebienia i solidna dawka energii i dobrego humoru z rana. Jak zrobić idealną owsiankę?Płatki owsiane dostarczają nam energii na wiele godzin, wzmacniają naszą koncentrację, a dzięki pysznym dodatkom poprawiają również nastrój, dzięki czemu jesteśmy gotowi do działania już od samego rana. Owsianka pobudzi Cię lepiej niż kawa, sprawdź, jak ją przygotować i dlaczego warto na stałe włączyć ją do diety.Owsianka to pełna dowolność łączenia dodatków. Przygotujesz ją z wieloma pysznym składnikami, przyprawami, dosłodzisz miodem, syropem klonowym czy czekoladą. Owsiankę możesz gotować również swoim dzieciom, z pewnością słodkie dodatki i owoce oczarują ich swoim smakiem, a całe danie dostarczy im niezbędnych witamin i minerałów.Miód miodowi nierówny- w tym artkule dowiesz się, po czym rozpoznać dobry miód o doskonałym smaku i cennych dla zdrowia właściwościach.
Tłusty Czwartek bez pączków? Taki scenariusz niewielu smakoszy potrafi sobie wyobrazić. Wiemy co zrobić, by słodkie szaleństwo nie odbiło się negatywnie na zdrowiu. Sprawdźcie koniecznie nasze porady dotyczące smażenia tradycyjnego rarytasu. Coroczna tradycja jedzenia pączków nie musi zbierać żniwa w postaci dodatkowych kilogramów zaobserwowanych na wadze. Korzystając z naszych rad, przygotujecie pączki, które zawierać będą minimalną ilość tłuszczu. Nie będą tak lekkie, jak pieczone, lecz na jednego czy dwa będzie można się skusić.
Biała rzodkiew jest mniej popularnym, lecz bardzo zdrowym warzywem korzeniowym Warto po nią regularnie również ze względu na jej atrakcyjny, wyrazisty smak. Sprawdźcie jak ją przyrządzić i koniecznie spróbujcie. Mylona jest często z rzepą, a kształtem przypomina przerośniętą pietruszkę. Biała rzodkiew to pyszne i zdrowe warzywo o wyrazistym i ostrym smaku. Spokrewniona z dobrze nam znaną rzodkiewką bulwa powinna nas zainteresować.
Pasty kanapkowe są doskonałym pomysłem na przygotowanie bogatego w smaki i kolory śniadania. Nikt nie oprze się chrupiącemu pieczywu podanemu z delikatnym jajeczno-warzywnym miksem. Spróbujcie koniecznie — ten smak skradnie wasze serca. Prezentowaliśmy wam już przepis na wyśmienitą pastę kanapkową z dodatkiem suszonych pomidorów i oliwek oraz na smaczne smarowidło z cukinii. Dziś powracamy do klasyki, czyli do pasty na bazie jajek. Tym razem proponujemy, by dodać do nich posiekana czerwoną paprykę. Specjał urozmaici kanapki i przyjemnie zaskoczy rozmaitością tekstur. Skusicie się?
Pieczarki są u nas najpopularniejszymi grzybami. Wynika to z faktu, że są dostępne przez cały rok. Doskonale smakują duszone w śmietanie i zapiekane, warto je dodawać do zup i farszów. A czy można jeść surowe pieczarki, dodawać je do surówek i sałatek? Zaraz wyjaśnimy tę kwestię. Pieczarki są grzybami hodowlanymi. W związku z tym są dostępne przez cały rok i na dodatek niemal w każdym sklepie spożywczym. Dzięki temu mamy okazję sięgać po nie, gdy tylko przyjdzie nam na to ochota. Zwykle pieczarki smażymy i dusimy. Takie są najbardziej aromatyczne i najsmaczniejsze. Jednak dobrze też smakują pieczarki marynowane, faszerowane i zapiekane, a także smażone w panierce. Czy jednak można je jeść bez obróbki termicznej?
Pewnie nie raz przechowując w domu banany, zauważyliście, że pojawiły się na nich brązowe cętki. Wraz z nimi pojawiła się też wątpliwość — jeść czy nie jeść? Już wyjaśniamy, co oznaczają brązowe plamy na bananie. Tak, żebyście już nigdy nie musieli się zastanawiać, co z takimi owocami zrobić. Banany, choć pochodzą z ciepłych krajów, są u nas jednymi z najpopularniejszych owoców. To dlatego, że są dostępne przez cały rok. Mają też doskonały smak, są sycące i bardzo wartościowe. Banany zrywa się z drzew, gdy są jeszcze zielone. Dojrzewają w transporcie i w czasie przechowywania. Znamy więc ich wersję zieloną, jasnożółtą, ciemnożółtą, z brązowymi cętkami, a nawet brązową. Które banany można jeść?
Sieć restauracji McDonald's zaprezentowała nowe pozycje w swoim menu. Wśród nowości tym razem znalazły się też dania, po które będą mogły sięgnąć osoby wykluczające z diety mięso. Nowy wrap i pieczone ziemniaczki z pewnością zainteresują nie tylko wegetarian.Choć działania popularnej sieci restauracji fast food nie zawsze spotykają się z pozytywnym odbiorem, tym razem można powiedzieć, że ruch McDonald's jest trafiony. Sieć odświeża bowiem swoje menu i nie zapomina o wegetarianach.
Czy zdarzyło wam się, że otwieracie opakowanie z czekoladą, a ona jest jakby pokryta szronem? Z pewnością zastanawialiście się, czy można jeść czekoladę z białym nalotem. Za chwilę rozwiejemy wasze wątpliwości, bo odpowiedź jest dość zaskakująca. Większość produktów najsmaczniejsza jest, gdy jest świeża (wyjątkiem, jest oczywiście wino). Gdy zjadacie owoce zerwane prosto z krzaczka, czy dopiero, co wyprodukowane słodycze, nie ma żadnej wątpliwości — z pewnością wam nie zaszkodzą. Znak zapytania pojawia się, jednak gdy produkt jest długo przechowywany i zmienia nieco swój wygląd. Tak często jest właśnie z czekoladą, na której pojawia się biały nalot. Czy można ją jeść, czy lepiej nie?
Dieta nigdy nie jest przyjemnym ani łatwym doświadczeniem, dlatego specjaliści opracowują swoje sposoby na chudnięcie. Poniżej pokazujemy przepis na sałatkę jarzynową, opracowaną zgodnie z zasadami diety dr. Dąbrowskiej. Dzięki tej potrawie można odżywiać się zdrowo, a zarazem smacznie i sycąco. Dieta dr. Dąbrowskiej jest, jak można przeczytać na medonet.pl, wariacją warzywno-owocowego postu, podczas którego spożywa się dziennie maksymalnie 600 kcal. Dieta trwa około 6 tygodni, a jej głównym zadaniem jest oczyszczenie z toksyn. Polacy uwielbiają sałatkę jarzynową, lecz podczas odchudzania jedzenie jej jest niewskazane - wszystko przez dużą ilość kalorycznego i tłustego majonezu. Sałatka przez nas prezentowana pozbawiona jest tego niezdrowego składnika.
Często wykorzystujesz w kuchni ogórki? Przyrządzasz z nich mizerię, dodajesz do różnych sałatek? A wiesz, od której strony należy obierać ogórki? Masa Polaków wciąż popełnia duży błąd, w wyniku którego stają się one niesmaczne. Dlatego koniecznie się go wystrzegaj.Ogórków tak naprawdę nie trzeba obierać, wystarczy je tylko dokładnie umyć. Oczywiście, jeśli skórka jest twarda, warto ją usunąć, dzięki czemu warzywo stanie się delikatniejsze, ale też bardziej lekkostrawne.
Najpopularniejszymi warzywami w naszej kuchni są ziemniaki, cebula, marchew i pomidory. Jednak sklepy oferują naprawdę dużą różnorodność tych zdrowych produktów. Wśród nich jest warzywo ze zdjęcia — rozpoznajesz je? Nazywa się brukiew. A wiesz, dlaczego warto jeść brukiew i jak ją przyrządzić?Brukiew nie jest obecnie popularna na naszych stołach. To z pewnością wynik złego skojarzenia — w czasie wojny była podstawowym składnikiem zup. Ogólnie uchodziła za pokarm dla biednych. Jednak warto spojrzeć na nią łaskawym okiem, bo jest bardzo zdrowa. I co więcej — można z niej przygotować pyszne dodatki do obiadu.Brukiew jest rośliną korzeniową z rodziny kapustowatych. Wyglądem przypomina nieco buraka. Bulwa od góry jest fioletowa, dolna część ma kremową barwę. Smakuje trochę jak rzodkiew, jest słodkawa z nutą goryczy.
Pierogi są specjałem, którego walory jest w stanie podkreślić dobrze dobrana okrasa. Danie to można polać wieloma smakowitymi kompozycjami dodatków. Zdradzamy jak je przygotować i z czym podać. Zapomnicie o suchych pierogach. Z mięsem, z kapustą i grzybami, a nawet z suszonymi śliwkami — każde pierogi znajdą swoich amatorów. Gdy polejemy je dopasowaną do kompozycji farszu okrasą, będą tak dobre, jak nigdy wcześniej. Sprawdźcie, jakie są możliwości.
W sezonie jesienno-zimowym jesteśmy narażeni na częstsze infekcje. By się przed nimi ustrzec lub je pokonać, warto stosować naturalne środki. A wiesz, dlaczego zimą warto sięgać po syrop z czarnego bzu? Ma on naprawdę wiele zalet, a poza tym jest bardzo smaczny.Czarny bez dziko rośnie w parkach, lasach i bezdrożach. A z jego kwiatów i dojrzałych owoców można zrobić pyszny i zdrowy syrop. Czarny bez jest składnikiem wielu środków sprzedawanych w aptekach, więc jego lecznicze działanie jest jak najbardziej potwierdzone.
Kotlety z cukinii i jajek to pyszne i zdrowe kotlety, które posmakują nawet największym niejadkom. Miękkie, doprawione cebulką, czosnkiem i szczypiorkiem wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej. Poznaj przepis na kotlety z cukinii i jajkiem, czyli prostą i smaczną alternatywę dla tradycyjnych kotletów.Jeśli masz ochotę na lekkie, wegetariańskie kotleciki lub szukasz pomysłu na danie, które posmakuje Twojemu dziecku- ten przepis jest idealny dla Ciebie. Kotleciki z cukinii i jajek są proste w przygotowaniu, wychodzą za każdym razem i zawsze znikają z talerzy w mgnieniu oka.Do kotletów dodaj otręby owsiane, dobrze zagęszczą masę na kotlety, a dodatkowo uzupełnisz dietę dziecka w niezbędny błonnik. Kotlety świetnie smakują podane z sałatką ze świeżych warzyw, delikatnym puree z dyni i ziemniakami z koperkiem. Świetne kotlety przygotujesz również z cieciorki- tu poznasz niezawodny przepis na kotlety z ciecierzycy, idealne na bezmięsny obiad dla całej rodziny.
Parówki są częstym śniadaniowym wyborem Polaków, którzy najczęściej podają je swoim pociechom, spiesząc się do pracy. Niestety, wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców Uniwersytetu w Północnej Karolinie nie są pozytywne. Okazuje się nawet, że w trakcie obróbki termicznej stają się nawet jeszcze bardziej szkodliwe i niebezpieczne, z powodu dodawania do gorszych jakościowo parówek azotanów i azotynów.Parówki nie mają zbyt dobrej opinii już od wielu lat, lecz cały czas tysiące Polaków kupują je dla siebie, czy swoich dzieci. Prostota ich przygotowania, zawsze taki sam przyjemny smak oraz niski koszt skłaniają do częstego kupna. Tak jak w przypadku innych towarów żywnościowych, które są wysoko przetworzone, parówki również mają negatywny wpływ na zdrowie ludzi. Mało kto jednak spodziewał się, że mogą skrywać w sobie aż tyle niezdrowych właściwości.
Właśnie się dowiedzieliśmy. Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje uwielbiane batoniki z powodu zanieczyszczenia szkłem. Dziś zostało wydane pilne ostrzeżenie w tej sprawie, skierowane do wszystkich Polaków. Sprawdźcie, jakich produktów dokładnie ono dotyczy i na jakie produkty należy uważać. GIS stoi na straży bezpieczeństwa Polaków między innymi dotyczącego żywności. Dlatego regularnie poddaje produkty spożywcze kontrolom, także na etapie ich produkcji. W razie wykrycia potencjalnego niebezpieczeństwa wydaje ostrzeżenia, by zapobiec sytuacjom groźnym dla zdrowia i życia.
Robiąc zakupy na targowisku, często spotykamy się z nieco mniej popularnymi warzywami, których smak potrafi zaskoczyć. Jednym z produktów, na które warto się zdecydować, jest cykoria. Odpowiednio przyrządzona będzie pyszna, a korzyści ze spożycia niebagatelne. Spróbujcie koniecznie. Pamiętajcie jednak o obmyciu liści wodą z sokiem z cytryny. W ten sposób pozbędziecie się goryczy.Niektóre warzywa, takie jak np. brukiew czy topinambur, nie trafiają na nasze talerze zbyt często. Wynikać to może z faktu, że nie znamy ich smaku lub nie wiemy, do czego je wykorzystać. Podobna sytuacja występuje w przypadku cykorii. Warzywo to słynie z gorzkiego smaku, który łatwo można usunąć. Nie powinniśmy z niego rezygnować.
Kotlety jajeczne kojarzą się wielu osobom z czasami jedzenia obiadów w szkolnych stołówkach. Kotlety z jajka stanowiły wtedy bardzo często drugie danie - są bowiem tanie, proste i sycące. Jakub Kuroń dodaje do nich odrobinę zrumienionego boczku. Dzięki temu gotowe kotlety stają się soczyste, aromatyczne i jeszcze bardziej intensywne. Kotlety jajeczne dawniej wywoływały w nas raczej mieszane uczucia, ponieważ jako dzieci mnóstwo potraw wydawało nam się niejadalnymi. Dzisiaj z pewnością nostalgia weźmie górę i smakosze zabiorą się za gotowanie kotletów jajecznych. Szczególnie z przepisu Jakuba Kuronia. Jakub Kuroń podaje swoje kotlety jajeczne wraz z sosem chrzanowym, który intensywnym smakiem podkreśla całe danie. Do samej masy wrzuca z kolei pokrojony w kostkę i podsmażony na chrupko wędzony boczek. Ten trik pozwala uzyskać lekko dymny aromat, a także ciekawą konsystencję.
Sos z cukinii i papryki w słoiczkach to świetny pomysł na sos do makaronu, kiedy tylko będziesz mieć ochotę na szybki, bezmięsny obiad. Sos jest bardzo gęsty, aromatyczny, a pasteryzowany w słoiczkach zachowuje świeżość i smak przez wiele miesięcy. Poznaj przepis na sos z cukinii i papryki do makaronu.Sos z cukinii i papryki to rewelacyjny sos do makaronu, jest lekki, ale i bardzo sycący. Sos robię zawsze z większej ilości warzyw i przekładam do słoiczków, aby zawsze mieć go pod ręką. Po ugotowaniu sosu słoiki pasteryzuję 20 minut w gorącej wodzie, aby na potrawa na długo zachowała swój wyjątkowy smak.Sos z cukinii i papryki to świetna alternatywa dla tradycyjnych sosów do makaronu. Jest mocno paprykowy o wyczuwalnej nucie cukinii i suszonych ziół. W sosie nie może zabraknąć również czosnku, oliwy z oliwek i cebuli, które znacznie podbijają smak dania. Bardzo ważne jest również zachowanie proporcji między cukrem, a octem, aby sos był idealny. Na szklankę cukru wystarczy pół szklanki octu.Jeśli chcesz przygotować równie szybki i smaczny sos- tu poznasz przepis na sos pomidorowy z ziołami, idealny do makaronu typu penne czy spaghetti.