Korzystacie ze sprawdzonych z przepisów, lecz dania się nie udają? A może żywność psuje się szybciej niż się spodziewaliście? Prawdopodobnie popełniacie w kuchni kilka prostych błędów, których łatwo jest uniknąć. Zobaczcie, czego nie powinno się robić.
Jajka sadzone bez tłuszczu to świetna alternatywa dla tradycyjnych jajek sadzonych na smalcu, maśle lub oleju. Jajka na wodzie są lekkostrawne, smaczne i zdrowe. To również prawdziwe źródło energii, jajka są więc idealne na śniadanie i obiad. Sprawdź, jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu- lekko i smacznie. Jajka to źródło białka i wielu witamin i minerałów. Z jajek przygotujesz wiele smacznych dań, które dodadzą Ci energii na cały poranek i resztę dnia. Mój pomysł na pyszne, pożywne i lekkie śniadanie? Jajka sadzone na wodzie z kromką pełnoziarnistego pieczywa i awokado. Taki posiłek dostarcza energii na wiele godzin.Obiad z jajkiem sadzonym również nie musi być nudny. Zamiast ziemniaków i kefiru podaj jajka z ulubioną kaszą, szparagami, chipsami z boczku lub sosem pieczarkowym, a cała rodzina będzie zachwycona prostym, ale niezwykle smacznym i pożywnym obiadem.
Sanepid podał, że z rynku zniknąć musi kolejny produkt. Tym razem wycofywana jest kasza gryczana. Powodem nie jest szkodliwa substancja, lecz niezgodność produktu z opisem na opakowaniu i wynikające z niego zagrożenie dla konsumentów. W kaszy gryczanej bowiem znaleziono dodatek ziaren pszenicy. Pszenica zawiera gluten. Substancja ta jest alergenem i są osoby, które spożywać jej nie powinny. Żywność oznaczona jako bezglutenowa nie może być potencjalnie niebezpieczna dla części konsumentów. Dlatego też produkt wycofywany jest z rynku.
Po kawę zwykle sięgamy rankiem, gdy chcemy się pobudzić do działania. Anna Lewandowska proponuje, by aromatyczne ziarna zagotować z dodatkiem przypraw korzennych i miodu. Taki napój powinien nas rozgrzać i wesprzeć organizm w walce z przeziębieniem. Spróbujcie koniecznie. Sposobów na przyrządzenie smacznej i pobudzającej kawy, która dodatkowo pozytywnie wpłynie na nasz dobrostan, jest kilka. Zdradzaliśmy wam już, czym jest kawa kuloodporna i jaki wpływ na zdrowie ma dodatek kurkumy i goździków. Tym razem wracamy z pomysłem Anny Lewandowskiej inspirowanym chińską teorią Pięciu Przemian. Skusicie się?
Lubisz placki ziemniaczane, ale nie możesz lub nie chcesz jeść tłustych potraw? Fit placki ziemniaczane to świetna alternatywa dla tradycyjnych, smażonych na głębokim oleju placków. Poznaj przepis na pieczone fit placki ziemniaczane, lekkie i pyszne.Fit placki ziemniaczane to pomysł na lekki lunch, obiad lub kolację dla każdego, kto chce zjeść zdrowo i smacznie. Pieczone placki ziemniaczane są chrupiące i pozbawione tłuszczu, dzięki czemu możemy je jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia.Fit placki ziemniaczane podaj z lekkim sosem czosnkowym, jogurtem naturalnym lub greckim sosem tzatziki. Placki możesz również przygotować z posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem, każda wersja smakuje wyśmienicie.Do przygotowania placków wykorzystaj ziemniaki mączne, np. Orlik, Sante, Irys. Ziemniaki typu B lub C zawierają mało wody, a dużo skrobi, dzięki czemu masa będzie zwarta, a placki chrupiące i miękkie w środku.Możesz również urozmaicić placki o ulubione warzywa, tu poznasz przepis na wyśmienite placuszki ziemniaczane z marchewką i cukinią.
W święta zdarza się, że zjemy zbyt dużo. Po sutym posiłku często doskwierają nam różne dolegliwości, które złagodzić mogą ziołowe herbatki. Sprawdźcie, po co warto sięgnąć, by uczta dłużej o sobie nie przypominała. Czasami, by wyeliminować niedogodności, wystarczy zwykła czarna herbata, którą z pewnością każdy z nas ma w swoim domu. Prosty napar obfituje w składniki, które mogą wspomóc opróżnianie żołądka i złagodzić niestrawność. Gdyby to jednak było za mało, są inne zioła, które mogą być pomocne.
Wigilia dawno już za wami, a świąteczne potrawy nadal są w waszych lodówkach? Mamy kilka wskazówek co możecie z nimi zrobić. Pośpiech jest wskazany, lecz nie koniecznie wszystko będziecie musieli zjadać w oryginalnej postaci. Podpowiadaliśmy już jak poradzić sobie z nadmiarem karpia i jak najlepiej przechować sałatkę jarzynową. Teraz wracamy z garścią rad jak odświeżyć i uratować przed zepsuciem świąteczne przysmaki. Z naszymi radami wszystko zniknie, a wy nie będziecie znudzeni jedzeniem tych samych dań.
W czasie Wigilii Bożego Narodzenia stoły uginają się pod ciężarem jedzenia, dlatego bardzo łatwo o przejedzenie. Dodatkowo je się wtedy łapczywie i bardzo szybko, co sprzyja uczuciu ciężkości. Aby tego uniknąć, warto zrezygnować z poszczenia i zjeść przed kolacją kilka małych posiłków - dzięki temu układ trawienny będzie gotowy na świąteczne potrawy. Niestety wiele osób decyduje się na niespożywanie posiłków, aż do kolacji. Wówczas nietrudno o problemy gastryczne.Kolacja wigilijna jest jednym z najważniejszych świąt dla Polaków. To wtedy przy stole gromadzą się nasi najbliżsi, można cieszyć się mnóstwem pysznego jedzenia, a także jedyną w swoim rodzaju aurą oraz świątecznym klimatem. Wtedy też na biesiadników czyhają kulinarne przeszkody, głównie pod postacią ogromnych porcji, zbyt szybkiego i łapczywego jedzenia oraz chęci spróbowania wszystkiego. W takiej sytuacji najgorszym co można zrobić, jest wybranie całodziennej głodówki - przez nią podczas kolacji szybko poczuje się przejedzenie.
W wielu domach karp mimo wszystko zagości na stole wigilijnym. Jeśli uda wam się zrobić zbyt dużo porcji, pamiętajcie, że danie możecie odgrzać następnego dnia. Podpowiadamy jak zrobić to szybko i tak, aby zachowało, jak najwięcej smaku. Karp nie kosztował w tym roku mało. Warto zadbać o to, by — jeśli jakimś cudem udało nam się go znów zrobić zbyt dużo — nie zmarnować ani kęsa. Jeśli przyrządziliśmy go dobrze, odgrzewanie nie powinno zaszkodzić panierce. Sprawdźcie jak skutecznie podgrzać tę potrawę.
Kompot z suszu jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Niektórzy go pomijają, bo ma specyficzny smak. A wiecie, dlaczego warto pić kompot z suszu? Jest naprawdę zdrowy, bo kryje w sobie mieszankę suszonych owoców i przypraw. Koniecznie poznajcie jego niesamowite działanie. Niektórzy kompot z suszu uważają za napój, inni za deser. Tak czy siak, można go spokojnie wliczać do obowiązkowych 12 potraw. Jednak warto przygotować go nie tylko dlatego, by dobić do tradycyjnej liczby. Charakteryzuje się bowiem niezwykłym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. A inne napoje na głowę bije swoimi właściwościami.
Święta tuż, tuż. Przed nami ostatnie zakupy żywnościowe i prezentowe. Choć w sklepach spore tłumy ludzi, jednak Polacy ograniczają świąteczne wydatki na jedzenie. Tak pokazują najnowsze badania. Jak się okazuje, przyczyną takiego postępowania nie są tylko i wyłącznie tegoroczne, wysokie ceny. Choć Wigilię i Święta staramy się spędzić tradycyjnie, tak jak to było w naszych domach od pokoleń, to jednak wprowadzamy pewne zmiany. Zmienia się bowiem społeczeństwo, jego potrzeby, a także otaczające nas środowisko. Reagujemy więc na bieżąco na obecną sytuację.
Kiwi albo też agrest chiński jest pysznym owocem cytrusowym, którego spożycie dostarczy naszemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych oraz wesprze sen. Zdradzamy, jak prosto i przyjemnie włączyć ten smakołyk do diety. Spopularyzowany przez Nową Zelandię owoc ma ciekawy, nieco kwaśny smak, który może podkreślić walory wielu potraw. Jest dostępny w sklepach przez cały rok, a powodów, by się nim raczyć jest naprawdę wiele.
Chcecie przyrządzić rybę z patelni, a okazało się, że filety nadal są zamrożone? Sytuacje da się uratować. Znamy kilka skutecznych sposobów, by rozmrażanie produktu przyspieszyć. Z naszymi wskazówkami czas nie będzie działa na waszą niekorzyść. Sprawdźcie, co możecie zrobić, by przyrządzić wszystkie dania z mrożonych ryb sprawnie. Radziliśmy wam już jak pozbywać się mocnego rybiego zapachu i jak radzić sobie z posmakiem mułu u karpia. Wracamy ze wskazówkami jak sprawnie rozmrozić zachowane na wigilijne potrawy ryby. Kupowanie ich wcześniej jest doskonałym pomysłem, dlatego wiedza ta z pewnością ułatwi wam sprawne przygotowanie wieczerzy.
Pomelo, a właściwie pomarańcza olbrzymia, jest często spotykanym w marketach zdrowym cytrusem. Powinniśmy po niego sięgać bez wahania. Posiada bowiem wiele cennych składników odżywczych i jest niesamowicie smaczny. Podpowiadamy, jak włączyć go do diety. Z owoców można przyrządzać wiele smakowitych deserów. Czasem nawet mogą stanowić pyszny dodatek do dań wytrawnych, tak jak ma to miejsce w przypadku żurawiny czy pigwy. Cytrusy także powinny zająć w naszej kuchni należne im miejsce. Zwłaszcza pyszne i niezwykle lekkie pomelo.
Chcecie zrobić jajecznicę, ale macie wątpliwość czy jajka, które posiadacie, wam nie zaszkodzą? Z naszym poradnikiem unikniecie niepotrzebnego ryzyka. Zdradzamy, na co zwrócić uwagę przed użyciem jaja i jak wybrać najlepsze podczas zakupów. Z jaj przyrządzić możemy wiele smacznych potraw. Najczęściej sięgamy po nie przy okazji śniadania np. gotując je w koszulce czy robiąc z nich omlet. Aby przygotowane dania były bezpieczne i udane, warto wybrać do ich przyrządzenia świeże produkty. Podpowiadamy jak ocenić, czy nasze jaja się jeszcze nadają.
Jeśli znudziły wam się ziemniaki, pora zastąpić je nowym produktem. Nowym, choć dawno temu dość popularnym w naszej kuchni. Mowa o topinamburze. Wiecie, jak smakuje i jakie cenne właściwości ma to warzywo? Dowiedzcie się jak wykorzystać topinambur w kuchni.Latem z pewnością lubicie skubać słonecznik. A czy wiecie, że występuje on też w wersji bulwiastej, która jest jadalna? Słonecznik bulwiasty znany pod nazwą topinambur to popularny w Polsce chwast. Kiedyś był u nas tak znany, jak ziemniaki. W ostatnich latach znów wraca do łask, a jego walory są doceniane. Jadalną częścią topinamburu są podziemne bulwy. Mają lekko słodkawy, nieco orzechowy smak. Zawierają dużo witaminy C i witamin z grupy B, a także żelazo, potas i krzem. Można je przyrządzać podobnie jak ziemniaki, a więc gotować, piec i smażyć.
Kotlety z jajek gotowanych to pomysł na smaczny, bezmięsny posiłek dla całej rodziny. Kotleciki są świetne jako dodatek do obiadu, lunch do pracy, kolacja na ciepło, są pożywne, lekkie, delikatne i jednocześnie chrupiące. Poznaj przepis na kotlety z jajek gotowanych.Kotlety z jajek to błyskawiczne danie, które z pewnością posmakuje każdemu smakoszowi, nawet największemu miłośnikowi mięsa. Kotlety to posiłek zbilansowany, zawierający duże ilości białka, wapnia i wielu cennych witamin. Danie jest znacznie mniej kaloryczne niż tradycyjne kotlety schabowe, są pysznym zamiennikiem mięsa.Do kotletów przygotuj domowy sos pieczarkowy lub podaj je z bagietką, sałatką ze świeżych warzyw lub surówką z kiszonej kapusty. Kotlety dopraw solą, pieprzem, możesz dodać do nich również prażone pestki dyni, posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek, zioła prowansalskie. Jeśli szukasz pomysłu na pysze kotleciki na bezmięsny obiad- tu poznasz przepis na kotlety z ciecierzycy, idealne dla całej rodziny.
Niebawem będziemy kupować suszone owoce na wigilijny kompot i do świątecznych wypieków. Wybierając je, powinniśmy kierować się kilkoma zasadami, które sprawią, że nabędziemy produkty najwyższej jakości, a nasze dania zachwycą smakiem. Zdradzamy, jakie są najważniejsze kryteria, które powinniśmy zastosować przy zakupach. Bez dobrych bakalii nie będzie smacznego piernika czy makowca. Supermarkety w okresie świątecznym często kuszą nas specjalnymi zniżkami na ten wyrób. Nierzadko niestety jest tak, że produkt, który mało kosztuje, potrafi zepsuć smak. Co więcej, ma też szansę zagrozić zdrowiu.
Kopytka tradycyjnie robione są z ziemniaków. Specjał ten wymaga również użycia mąki pszennej, którą nie każdy może spożywać. Istnieje jednak sposób, by zrobić go bez tych produktów. Sprawdźcie, co przygotować i wypróbujcie nietypowy wariant tej potrawy. Dzięki zastosowaniu różnych mąk potrawa bogata będzie w wiele cennych składników odżywczych, a tekstura klusek stanie się bardzo przyjemna. Mąka z ciecierzycy dostarczy również porcji białka. Po pysznych kopytkach z kaszą jaglaną czas na nowe doznania smakowe.
Śledzie, które kupiliście, są słone i pełne ości? Dobrze je wymoczcie, a pozbędziecie się obu problemów. Wystarczy woda i sok z cytryny, a mięso stanie się delikatne. Utraci też charakterystyczny rybi zapach. Dowiedzcie się jak prawidłowo użyć tych składników, by osiągnąć pożądany efekt. Potrawy ze śledzi bywają naprawdę smaczne. Wystarczy wspomnieć śledzia w curry czy poznańską sałatkę z jajkami. Najlepszą ryba o ich przyrządzenia jest śledź prosto z beczki. Zanim jednak zabierzemy się za marynowanie, trzeba go dobrze wymoczyć. Podpowiadamy jak zrobić to poprawnie.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejne oświadczenie dotyczące bezpieczeństwa żywności. Tym razem na celowniku są orzeszki ziemne solone firmy KRESTO, w których wykryto przekroczenia dopuszczalnego limitu aflatoksyn. Jak poinformowano produkt, za który odpowiada firma VOG Polska Sp. z o.o, zawierał zbyt wysoką zawartość aflatoksyn — substancji produkowanej przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus. Związki te mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.
Święta są przyjemne, ale przygotowanie 12 potraw wigilijnych, kilku świątecznych i upieczenie ciast kosztuje niemało wysiłku. Niektórzy więc z pewnością będą się posiłkować gotowymi daniami i ciastami. Możecie w tej sytuacji skorzystać na przykład z cateringu Ewy Chodakowskiej. Podajemy szczegóły jej świątecznej oferty. Przygotujcie się jednak na spory wydatek. Ewa Chodakowska znana jest głównie jako trenerka personalna. Jednak tak naprawdę działa na wielu płaszczyznach. Ma własną firmę cateringową i kosmetyczną, działa też na rynku nieruchomości. Ostatnio, z myślą o świętach, przygotowała specjalną ofertę cateringową dla swoich wielbicieli.Potrawy oferowane przez celebrytkę wpisują się w propagowany przez nią trend fit. Są to więc dania zdrowe i niskokaloryczne, wegetariańskie i wegańskie. Tak więc raczej od nich nie utyjecie. A jeśli już zdecydujecie się na wsparcie swojego menu potrawami oferowanymi przez Chodakowską, z całą pewnością dość mocno uszczuplicie swój portfel.
Jeśli masz problem z wysokim poziomem cholesterolu czy cukru we krwi, z pewnością przyjmujesz leki. Jednak ich działanie możesz też wspomóc naturalnymi środkami. A tak naprawdę nie środkami, a pysznościami, które mają pozytywny wpływ na twój organizm. Należy do nich m.in. morwa. A wiesz, jak wykorzystać w kuchni morwę białą?Morwa biała jest owocem drzewa, które często można spotkać w parku. Osiąga spore rozmiary, bo dorasta nawet do 12 m wysokości. Owoce kształtem przypominają nieco jeżyny, ale mają biały kolor, nieraz z fioletowym nalotem, z czasem robią się ciemnofioletowe. Ze względu na ciemniejącą barwę, morwa biała czasem jest mylona z morwą czarną. Ta jednak występuje u nas dość rzadko, bo jest mało odporna na mróz. Owoce morwy są słodkie, smaczne i bardzo zdrowe.
Skorupki jajek zazwyczaj traktowane są przez nas jako bezużyteczny odpad, który należy wyrzucić do śmieci. Można je jednak wykorzystać do wielu zadań, takich jak nawożenie roślin, czyszczenie mocno zabrudzonych powierzchni, czy wytworzenie domowego suplementu wapnia. Przygotowanie skorupek pokazujemy poniżej. Jajka są jednym z najlepszych i najtańszych źródeł białka w diecie, dlatego wiele Polaków zajada się nimi regularnie. Niestety po rozbiciu jajka, produktem ubocznym pozostają skorupki, z którymi większość osób nie wie co zrobić. Jeśli nie chcesz ich wyrzucać, mamy doskonałe rozwiązania. Skorupki jajek są bardzo dobrym źródłem węglanu wapnia, substancji koniecznej w diecie człowieka do zachowania zdrowych zębów oraz kości. Dodatkowo obecne są w nich inne minerały, z których można mieć bardzo dobry użytek - wystarczy skorupki odpowiednio przygotować przed wykorzystaniem.
Istnieje wiele przepisów na ciasto do pierogów. Część z nich zawiera jajko, a znakomita większość w składzie ma mąkę pszenną. Osoby na diecie bezglutenowej z tego powodu często rezygnują z jedzenia pierogów. zupełnie niepotrzebnie, bo specjał ten można przyrządzić bez pszenicy. Sprawdźcie jak szybki i prosty jest taki przepis. Eliminacja pokarmów z diety nie musi się wiązać z rezygnacją z ulubionych dań. W przypadku pierogów farsz zazwyczaj nie stanowi problemu. Zarówno ruskie, jak i mięsne pierożki będą odpowiednie dla osób jedzących bezglutenowo. Wystarczy, że przyrządzimy ciasto bez mąki pszennej. Nasz przepis pomija także jajko, więc skorzystają z niego również weganie.
Chcąc zachować zdrowie, skupiamy się na tym, czego unikać i co jeść. Tymczasem równie istotna jest regularność i spożywanie posiłków o właściwych porach. Wielu z nas obiad je w domu, po powrocie z pracy. To duży błąd, który zaowocować może nie tylko przybieraniem na wadze. Podpowiadamy jakie pory tego posiłku są zdecydowanie lepsze. Pisaliśmy już wcześniej, kiedy dobrze jest zjeść kolację i radziliśmy, kiedy najlepiej jest sięgnąć po poranną kawę. Tym razem wracamy z poradami dotyczącymi spożywania obiadu. Dla wielu z nas jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Mimo to często z jego zjedzeniem czekamy niemalże do wieczora.
Kapary są jednym z bardziej charakterystycznych składników włoskich dań. Są wyraźne w smaku, lekko gorzkawe i mają szerokie zastosowanie w kuchni. Kapary to również bogactwo witamin i antyoksydantów, dlatego też powinniśmy spożywać je regularnie. Do czego warto dodać kapary?Kapary, które znamy i dostaniemy w każdym większym sklepie, to marynowane pączki roślin. Kapary mają dość cierpki i gorzkawy smak, są również lekko pikantne, a za sprawą marynaty dość intensywne. Liście i korzenie również są jadalne i wykorzystywane jako przyprawa do zup i sosów. Z korzeni robi się popiół, który jest zamiennikiem soli.Kapary, podobnie jak oliwki zielone, są źródłem witaminy A, B, E oraz wielu antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Kapary łagodzą również stany zapalne przewodu pokarmowego i wątroby i zapobiegają wzdęciom.
Pieczone kotlety z kalafiora to pomysł na pyszne, lekkie i pełnowartościowe danie dla całej rodziny. Kotlety pieczone zawierają mało kalorii, a dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika są niezwykle sycące. Poznaj przepis na pieczone kotlety z kalafiora, czyli smaczną i zdrową alternatywę dla tradycyjnych kotletów.Kalafior jest warzywem o wielu prozdrowotnych właściwościach, jest bogaty w witaminy oraz kwasu foliowego, magnezu i potasu. Kalafior to również błonnik, białko, a także silne przeciwutleniacze, które zmniejszają stany zapalne, opóźniają procesy starzenia oraz zapobiegają powstawaniu groźnych chorób, takich jak nadciśnienie, czy nowotwory.Pieczone kotlety z kalafiora to pomysł na lekki, ale bogaty w wartości odżywcze i błonnik posiłek dla całej rodziny. Kotlety z kalafiora są niezwykle sycące i smaczne. Doskonale łączą się z ziemniakami opiekanymi, frytkami i surówką. Przygotuj do nich surówkę z kapusty i ogórka, jest smaczna, lekka i pyszna.Jeśli szukasz pomysłu na równie lekkie i warzywne kotlety -tu poznasz przepis na delikatne kotleciki z cukinii, doskonałe do obiadu, na lunch i kolację.