Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Dieta

Wybierz dobre śledzie
07.12.2021 01:00 Jak wybrać dobre śledzie?

Śledzie najczęściej goszczą na naszych stołach w czasie świąt Bożego Narodzenia. Warto jednak sięgać po nie o wiele częściej. Jak jednak wybrać te najlepsze, które będą nie tylko smaczne, ale też bezpieczne dla zdrowia? Podpowiadamy, jak podejść do ich zakupu. Śledzie są skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin i minerałów. Ryby te nie kumulują w sobie metali ciężkich. Są zatem dobrym wyborem, jeśli chcemy dostarczyć sobie zdrowej porcji białka. Zróbcie je czym prędzej np. z buraczkami lub w curry. Naszymi radami pomożemy w zakupach.

Ostrzeżenie sanepidu
06.12.2021 01:00 Sanepid wydał nagłe ostrzeżenie. Jajka znikają ze sklepowych półek

W najnowszym komunikacie sanepidu czytamy o kolejnym przypadku, gdy partia jaj konsumpcyjnych uległa skażeniu niebezpieczną dla człowieka bakterią, Salmonella Enteritidis. Pałeczki wykryto zarówno na powierzchni, jak i wewnątrz produktu. Badania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykazały, że spożycie jaj z chowu klatkowego wprowadzonych do obrotu przez firmę z Siedlec może doprowadzić do wystąpienia salmonellozy. Producent podjął działania w celu usunięcia produktu z rynku.

Kolacja polska- kanapki
05.12.2021 01:00 O której godzinie najlepiej jeść kolację?

Jednym z filarów zdrowego odżywiania są stałe pory jedzenia. Kolacja odgrywa w jadłospisie równie ważną funkcję, co pozostałe posiłki i rezygnacja z niej nie jest wskazana. Dowiedzcie się jak ją dobrze zaplanować. Istnieje wiele strategii odżywiania. W tych zdrowych jest miejsce na wieczorny posiłek, który pozwoli nad efektywnie wypocząć. Warto wtedy sięgnąć po kanapki z warzywną pastą czy pyszną zupę krem z dyni. Równie ważne jest, by przysmaków tych nie zjeść ich za wcześnie.

Surówka z brokuła do obiadu
03.12.2021 01:00 Surówka z brokuła do obiadu

Surówka z brokuła jest zdrową, smaczną i lekką surówką obiadową, idealnie pasuje do dań mięsnych, wegetariańskich oraz ryb. Surówkę koniecznie przygotuj z aromatycznym sosem na bazie miodu, octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Poznaj przepis na surówkę z brokuła do obiadu.Brokuł jest wyjątkowo zdrowym warzywem, zawierającym wiele niezbędnych witamin i minerałów. Brokuł to również źródło przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko powstania wielu groźnych chorób, w tym nowotworów. Brokuły są mało kaloryczne, lekkie i doskonałe w smaku. Surówka z brokuła z kukurydzą, papryką, czosnkiem i cebulką jest świetnym, lekkim dodatkiem do dań obiadowych. Przed przygotowaniem surówki ugotuj różyczki brokuła al-dente, brokuł musi być jędrny i chrupiący, aby zachował swój smak i wartości odżywcze. Surówkę dopraw ostrą papryką i aromatycznym sosem. Jeśli szukasz pomysłu na drugie danie lub kolację z brokułem- tu poznasz przepis na obłędną zapiekankę z brokułem i serem, idealną dla całej rodziny.

Racuchy z jogurtem
03.12.2021 01:00 Ekspresowe jogurtowe racuchy. Będą gotowe w 15 minut

Racuchy są wysoko na liście ulubionych dań wielu smakoszy. Choć tradycyjnie przyrządzamy je z jabłkami, warto odstąpić od tej reguły i wykorzystać inny składnik. Jeśli do ciasta dodamy jogurtu naturalnego, uzyskamy placuszki tak delikatne, jak nigdy wcześniej. Spróbujcie koniecznie. Istnieje wiele wersji racuchów. Niektórzy dodają do nich jabłko, podczas gdy inni stosują drożdże, aby placki dobrze wyrosły. Tym razem proponujemy wam wykorzystanie pysznego i zdrowego jogurtu naturalnego. Dodamy do masy również odrobinę sody oczyszczonej, która sprawi, że racuchy będą puszyste i lekkie niczym chmurka.

Stół wigilijny
01.12.2021 01:00 Dietetycy o wigilijnych potrawach. Co można jeść bez wyrzutów sumienia?

Święta Bożego Narodzenia są okresem, kiedy większość z nas nie może powstrzymać się przed jedzeniem ogromnych ilości potraw. Portal Polska Times zapytał się dietetyków o to, które dania można jeść bez wyrzutów sumienia. Na liście znalazły się ryby, pozycje z kiszoną kapustą czy burakami. Święta Bożego Narodzenia, a szczególnie sama wigilia, to czas, kiedy możemy w końcu zrelaksować się po wielotygodniowych przygotowaniach do świętowania. Wtedy stół wręcz ugina się pod ciężarem jedzenia przeznaczonego dla całej rodziny i innych gości. Nie wszystkie dania są jednak zdrowymi opcjami dla naszych organizmów. W niektórych zawartość tłuszczu czy cukru jest bardzo duża. Z tego powodu niżej pokazujemy, które potrawy można jeść bez większych wyrzutów sumienia.

Kompot śliwkowy
01.12.2021 01:00 Rozgrzewający kompot śliwkowy - idealny na chłodne dni

Sezon śliwkowy powoli się kończy. Zanim te pyszne owoce znikną z targowisk, warto zaopatrzyć się w większą ilość i przygotować wspaniale rozgrzewający kompot z dodatkiem imbiru. Jest przyjemnie słodki i pikantny jednocześnie, a przy tym wzmacnia odporność. W tym smaku można się zakochać.Kompot ten jest aromatycznym dodatkiem do wielu słodkich dań np. do naleśników czy owsianki. Do jego przygotowania wybierzcie śliwki węgierki. Są doskonałe nie tylko jako składnik na powidła do przełożenia świątecznego piernika. Imbir fantastycznie komponuje się ze słodkim smakiem tego owocu, nadając kompozycji przyjemnego posmaku i wyjątkowego aromatu.

sól
29.11.2021 01:00 Czym zastąpić sól w potrawach?

Sól dodaje potrawom smaku, bez niej są one mało wyraziste i mdłe. Jednak nietrudno o nadmiar soli w naszej diecie, bo znajduje się ona w wielu produktach spożywczych i gotowych daniach. A jej nadmiar niestety szkodzi zdrowiu. Warto więc zastanowić się czym zastąpić sól w potrawach. Z pozoru wydaje się, że mamy kontrolę nad ilością zjadanej soli. Wystarczy bowiem trochę mniej posolić zupę czy kotlety, a ilość sodu w naszej diecie drastycznie spadnie. Jednak niestety sól zjadamy też wraz z wędlinami, serami, pieczywem, konserwami czy inną, bardziej przetworzoną żywnością. Sól jest dodatkiem smakowym, ale też konserwującym. Stąd rzeczywiście nie brakuje jej w gotowych sosach czy daniach. Głównym składnikiem soli jest sód, którego nadmiar w diecie przyczynia się do podnoszenia ciśnienia krwi i nadmiernie obciąża nerki. Dziennie powinniśmy wraz z pokarmem spożywać nie więcej niż płaską łyżeczkę soli. Jak jednak wykazują badania, zwykle zjadamy jej 2-3 razy więcej. Czas więc pomyśleć o zdrowiu i wprowadzić zmiany do diety.

Kotlet z buraka
25.11.2021 01:00 Kotlet z buraka - przepis krok po kroku

Kotlet z buraka to doskonały pomysł na proste i wyjątkowo smaczne danie wegańskie. Pieczone kotlety z buraka, kaszy jaglanej i warzyw są zdrowe, lekkie, a natka pietruszki i prażone pestki dyni nadają im doskonałego smaku. Poznaj przepis na bezmięsny obiad i doskonały dodatek do wegańskich burgerów, czyli kotlety z buraka.Kotlety z buraka piekę zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na zdrowy, lekki, ale i sycący obiad, lunch lub kolację. Pieczone buraki mają genialny smak, a kotlety z dodatkiem warzyw, świeżej natki pietruszki i pestki dyni wprost rozpływają się w ustach. Kotlety są lekkostrawne i małokaloryczne, dzięki czemu możesz je jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia.Kotlet z buraków sprawdzi się zarówno jak samodzielna przekąska na ciepło, jak i bezmięsny obiad z dużą ilością warzyw lub ulubionej surówki. Z kotletów z buraków przygotujesz również burgery wegańskie, które posmakują nawet największemu miłośnikowi mięsa. Tu poznasz przepis na wegetariańską sałatkę z pieczonym burakiem i serem feta, doskonałą na lunch i kolację.

 Kurkuma jest bardzo zdrowa
23.11.2021 01:00 Dlaczego warto regularnie jadać kurkumę?

Kurkuma jest popularną w kuchniach azjatyckich przyprawą korzeniową, która oprócz nadawania im charakterystycznej żółtej barwy i smaku, ma też szereg korzystnych właściwości. Warto po nią sięgać regularnie, by zapewnić sobie zdrowie i piękny wygląd. Korzeń ten zwany tez ostryżem pochodzi z Indii i to w tamtejszej kuchni rozgościł się na dobre. My również możemy skorzystać z jego dobrodziejstw, niekoniecznie sięgając po egzotyczne dania. Zdradzamy, dlaczego warto ją jeść i do jakich dań pasuje.

Herbata z kopru włoskiego
22.11.2021 01:00 Dlaczego warto pić herbatę z kopru włoskiego? Niepozorny napar ma wiele zalet

Jesienią częściej sięgamy po herbaty, by się rozgrzać. Są jednak takie napary, które warto spożywać regularnie przez cały rok. Należy do nich napój przyrządzany z kopru włoskiego. Ma on szereg korzystnych właściwości m.in. pomaga uporać się z gazami i nieprzyjemnym oddechem. Dowiedzcie się, w czym jeszcze nas wesprze. Wiele nietypowych naparów ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Jest tak m.in. w przypadku herbaty z liści jarzębiny czy naparu z łopianu. Koper włoski jest nieco popularniejszy, lecz nadal niedoceniany. Szkoda, gdyż jego rola jest niebagatelna.

Czarna rzepa
21.11.2021 01:00 Dlaczego warto jadać czarną rzepę i jak ją wykorzystać w kuchni?

Czarna rzepa — nazywana także czarną rzodkwią — jest bulwiastym warzywem o dość ostrym smaku. Warto po nią sięgać, bo zawiera wiele dobroczynnych substancji. Jak ją wykorzystać w kuchni i w jakich dolegliwościach nas wesprze? O tym przeczytacie w naszym artykule. W ostatnim czasie przybliżaliśmy wam właściwości mniej popularnych warzyw takich jak skorzonera czy brukiew. Dziś na tapet bierzemy czarną rzepę. Warzywo to większość z nas kojarzy pewnie z drogerii, gdzie znaleźć można szampony z ekstraktem z niego. Wzmacnianie osłabionych włosów czy ulga w łupieżu to jednak niejedyne korzyści z sięgania po rzepę.

Kanapka z pomidorem i ogórkiem
20.11.2021 01:00 Dlaczego nie powinno się łączyć ogórków i pomidorów?

Chcąc zwiększyć spożycie warzyw, dodajesz do kanapki plasterki pomidora i ogórka? To błąd. By zapewnić sobie składniki odżywcze zawarte w tych warzywach, należy spożywać je osobno. W ogórku bowiem zawarta jest substancja, która niweluje dobroczynne właściwości pomidora. Zarówno z ogórków, jak i pomidorów przygotować można wiele smacznych dań. Kiszone po koreańsku ogórki czy zapiekane w sosie pomidorowym gołąbki to tylko dwa przykłady dań, które zachwycą was swoim smakiem, a w których warzywa te zjecie osobno, czerpiąc z nich maksimum korzyści.

Sanepid ostrzega Polaków
20.11.2021 01:00 Sanepid ostrzega przed żywnością. Niebezpieczna substancja w suplemencie diety

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o kolejnym suplemencie diety, który wycofywany jest z rynku. Tym razem sprawa dotyczy preparatów z krzemem firmy Medverita Group. Powodem ich usuwania jest skażenie jednego ze składników produktu tlenkiem etylenu. Konieczne było podjęcie zdecydowanych kroków. Produkt jest wycofywany ze sprzedaży. Ostatnio pisaliśmy o suplementach firmy YANGO i preparatach marki ALLNUTRITION, które ze względu na zanieczyszczenie tlenkiem etylenu były wycofywane. W nowym komunikacie GIS podaje, że niektóre preparaty wyprodukowane przez Medverita Group, zawierające krzem pochodzący z pędów bambusa również nie są bezpieczne.

Topinambur
19.11.2021 01:00 Jak wykorzystać w kuchni topinambur?

Topinambur, choć jego nazwa może brzmieć trochę egzotycznie, jest stosunkowo łatwym w zakupie produktem. Roślina nazywana także słonecznikiem bulwiastym jest spokrewniona ze słonecznikiem zwyczajnym i pochodzi z Ameryki Północnej. Korzystnie wpływa na pracę praktycznie całego organizmu człowieka. Niżej zdradzamy, jakie ma właściwości i co można z tego korzenia przygotować. Topinambur jest sprzedawany najczęściej jako korzeń, który wyglądem przypomina nieco świeży imbir oraz kurkumę. Przed spożyciem, tak jak w przypadku powyższych korzeni, również należy go dokładnie oczyścić i obrać. Z początku topinambur służył ludziom jako zwykły pokarm, gdyż zawiera wiele wartości odżywczych, a przy okazji nie jest wybitnie kaloryczny. Obecnie coraz więcej osób stosuje go jako lekarstwo oraz suplement diety.

mężczyzna pijący sok
17.11.2021 01:00 Sanepid wycofuje kolejne suplementy diety

Sanepid wycofuje kolejne suplementy diety. Wydał właśnie ostrzeżenie publiczne dotyczące wycofywanych partii suplementów. Powodem podjętych działań jest wykrycie tlenku etylenu w surowcu użytym do ich produkcji. Więcej szczegółów znajdziesz poniżej. To już kolejna partia suplementów wycofywana w ostatnim czasie z obrotu. Powód zwykle jest ten sam, czyli zanieczyszczenie surowca szkodliwym tlenkiem etylenu. Główny Inspektorat Sanitarny wydaje ostrzegające komunikaty, aby ochronić konsumentów przed możliwym zagrożeniem.

Zupa brokułowa krem
17.11.2021 01:00 Zupa brokułowa krem - przepis krok po kroku

Krem brokułowy jest bardzo zdrowym, lekkim i dietetycznym daniem, idealnym na obiad, lunch lub kolację na ciepło. Krem jest bardzo aromatyczny, smaczny i posiada rozgrzewające i wzmacniające właściwości. Zupę brokułową przygotujesz w niecałą godzinę i z pewnością błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na lekką zupę krem brokułową.Krem z brokuła jest genialnym pomysłem na szybkie, proste i rozgrzewające danie. Jest delikatny i jednocześnie wyraźny w smaku. Jest gęsty, a dzięki dużej zawartości warzyw bardzo zdrowy, lekki i mało kaloryczny. Krem z brokuła spokojnie mogą więc jeść osoby będące na diecie oraz chore na cukrzycę, ponieważ zupa posiada niski indeks glikemiczny.Krem przygotujesz zarówno ze świeżego brokuła, jak i mrożonych różyczek. Przed gotowaniem rozmroź mrożonkę w temperaturze pokojowej. Zupę podaj z grzankami czosnkowymi, pokruszoną fetą lub startym parmezanem. Każda wersja kremu ma wyjątkowy i doskonały smak.Szukasz pomysłu na rozgrzewającą zupę krem na jesień? Przygotuj aromatyczny krem z pora, który wzmocni Twoją odporność.

Zupa krem z brokułów z ziemniakami
16.11.2021 01:00 Zupa krem z brokułów z ziemniakami - najlepszy, prosty przepis

Zupa krem z brokułów z ziemniakami to pomysł na szybki, zdrowy i dietetyczny obiad dla całej rodziny. Krem jest gęsty, smaczny i bardzo aromatyczny, posiada również rozgrzewające właściwości, jest więc doskonałą zupą w chłodne, deszczowe dni. Sprawdź, jak przygotować prostą i genialną w smaku zupę krem z brokułów z ziemniakami.Zupa krem to wyjątkowo pożywne i zdrowe danie, które przygotujesz z każdych warzyw w ciągu niecałej godziny. Kremy są również świetnym sposobem na dostarczenie naszym dzieciom niezbędnych witamin i minerałów. Krem z brokułów z dodatkiem ziemniaków, marchewki i pietruszki ma wyraźny smak, dzięki czemu zupę doprawisz jedynie odrobiną soli i pieprzu. Zupę krem z brokułów z ziemniakami możesz podać samą lub z wieloma dodatkami. Pokruszony ser feta, mozzarella, starty parmezan, grzanki, groszek ptysiowy, chlebek czosnkowy to tylko niektóre z propozycji. Krem świetnie smakuje również z prażonymi pestkami dyni, słonecznika i migdałów. Jeśli szukasz pomysłu na doskonały i szybki krem- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę z marchewki i soczewicy, którą pokochają wszyscy domownicy.

Sałatka jarzynowa bez jajek i majonezu
13.11.2021 01:00 Sałatka jarzynowa bez jajek i majonezu

Sałatka jarzynowa często gości na naszych stołach. Jest daniem smacznym i prostym w przygotowaniu. Nie jest niestety przy tym obojętna dla naszego zdrowia. Możemy jednak zrezygnować z podawania jej z jajem i majonezem. Wtedy będzie nie tylko zdrowsza, ale też wegańska. Będziemy więc mogli poczęstować nią wszystkim gościom, niezależnie od ich wyborów żywieniowych. Wariantów sałatki jarzynowej jest tyle, ilu jest jej autorów. Prezentowaliśmy wam już przepisy na to danie z dodatkiem śledzia czy marynowanych pieczarek. Tym razem proponujemy, by sałatkę nieco odchudzić i wykonać ją jedynie przy użyciu produktów pochodzenia roślinnego. Gwarantujemy, że w tej wersji również będzie pyszna. Przekonajcie się sami.

dereń
13.11.2021 01:00 Jak wykorzystać w kuchni dereń?

Owoce derenia wyglądają podobnie do wiśni czy żurawin. Mają cierpki smak, ale są bardzo wartościowe. Możesz je zebrać nawet teraz i przygotować z nich kilka zdrowych smakołyków. Zobacz, jak wykorzystać w kuchni owoce derenia. Kiedy napotkasz gdzieś w zaroślach lub na uboczu owoce derenia, zerwij je i przerób w domu. Właśnie teraz, po pierwszych przymrozkach, jest najlepszy czas na ich zbiór. Owoce dzięki niskiej temperaturze tracą bowiem goryczkę. Dereń jadalny jest niedużym drzewem lub krzewem. Można go spotkać na południu Europy i w Azji, coraz częściej też w Polsce. Jego owoce mają sporą pestkę i grubą skórkę, a poza tym kryją w sobie wiele cennych składników. To z ich powodu, warto nie pozostawiać dojrzałych owoców na drzewie.

Projekt bez tytułu (22)
11.11.2021 01:00 Miód nie zawsze jest bezpieczny

Dużo strachu przeżył mały, włoski chłopiec i jego rodzice. Po zjedzeniu miodu 5-latek dostał najpierw duszności, potem pokrzywki. Po chwili pojawiły się też poważne problemy z oddychaniem. Chłopiec trafił do szpitala, gdzie okazało się, że przyczyną takiej reakcji był potencjalnie niebezpieczny składniki miodu. Mały Włoch po spożyciu miodu doznał wstrząsu anafilaktycznego. Na szczęście dość szybko trafił do szpitala i dało się go uratować. Zdarzały się już bowiem przypadki, że zjedzenie silnego alergenu czy użądlenie owada zakończyło się śmiercią. We włoskim przypadku zaskakujące było to, że dziecko jadło miód nie pierwszy raz i nigdy wcześniej nie wystąpiła taka reakcja. Zagadkę rozwiązali lekarze ze szpitala Guglielmo da Saliceto w Piacenzie, którzy opisali przypadek 5-latka.

sok z buraka
09.11.2021 01:00 Dlaczego warto pić sok z buraka jesienią?

Buraki warto jeść nie tylko dlatego, że są smaczne, ale też bardzo zdrowe. Chętnie zjadamy tarte, gotowane buraczki czy czerwony barszcz. Jednak najwartościowsze są buraki jedzone na surowo albo w postaci soku. Zobacz, dlaczego warto pić sok z buraka zwłaszcza jesienią. Buraki kuszą rubinową barwą, a także niepowtarzalnym, słodkawym smakiem. Mało które warzywo jest tak aromatyczne i pełne koloru, jak właśnie buraki. Warto jednak wiedzieć, że między innymi za ich kolorem kryje się też duża porcja zdrowia.

smażenie
09.11.2021 01:00 Jakich olejów unikać podczas smażenia potraw?

Lubimy smażyć, bo przygotowane w ten sposób kotlety czy racuchy przyjemnie chrupią. Jednak nie jest obojętne, na jakim tłuszczu smażymy. Nie każdy bowiem jest zdrowy i dobrze znosi podgrzewanie do wysokiej temperatury. Zobacz jakich olejów lepiej unikać podczas smażenia potraw.Oleje roślinne należą do najzdrowszych tłuszczów. Oczywiście, tak jak wszystkie, są kaloryczne, więc spożywane w nadmiarze mogą powodować otyłość. Jednak w ich składzie zwykle znajdują się przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasz mózg i serce. Jeśli chodzi o smażenie, odbywa się ono w wysokiej temperaturze. Nie wszystkie oleje tak samo dobrze ją znoszą. Różni je bowiem nie tylko kolor, ale też skład.

Projekt bez tytułu (18)
07.11.2021 01:00 Delikatna, lekka jak chmurka jajecznica z dodatkiem koperku

Jeśli już wstaliście i zastanawiacie się, co zrobić na śniadanie, mamy pomysł. Skuście się na lekką jajecznicę z dodatkiem koperku. Ma wszystko, czego potrzebujecie w niedzielny poranek — prostotę przygotowania, pożywność i niezwykły smak. Jajecznica dla wielu osób jest daniem idealnym. Na patelnię wystarczy wybić kilka jajek, oprószyć przyprawami, usmażyć i gotowe. Ma też tę zaletę, że bardzo łatwo można modyfikować jej smak. Wystarczy tylko wzbogacić ją odpowiednim dodatkiem. Nasz dodatek, czyli koperek, nie tyle doda jajecznicy kalorii, ile wprowadzi do niej ciekawą nutę smakową. Będzie orzeźwiająca i aromatyczna. Da poczucie, że jecie coś niebywale lekkiego.

Surówka z selera
06.11.2021 01:00 Lekka surówka z selera bez grama majonezu - cudny, słodki smak

Obiadowa surówka z selera często wcale nie jest taka zdrowa. Dodatek majonezu powoduje, że jest dość kaloryczna i bogata w tłuszcz. Wystarczy jednak zamienić sos jajeczny na delikatny dressing musztardowy, by móc bez wyrzutów sumienia cieszyć się jej smakiem. Proponujemy jeszcze dodać orzechów, by całość przyjemnie chrupała. Seler korzeniowy często kojarzy się nam z przygotowaniem bulionu i włoszczyzną. A szkoda, bo jest naprawdę wartościowym warzywem, po które powinniśmy sięgać dużo częściej. Zawiera bowiem wapń, sód, fosfor, żelazo i magnez, a także w witaminy z grupy B, witaminę PP, C, A i E. Świeża i chrupiąca surówka z selera może być potrawą, która zmieni wasze spojrzenie na to warzywo. Jej przygotowanie jest proste, a sprawdza się świetnie nie tylko jako dodatek do dań mięsnych. Podana z kaszą lub świeżym chlebem z powodzeniem może stanowić samodzielny posiłek. Spróbujcie koniecznie.

Kotlety rybne z warzywami
05.11.2021 01:00 Przepis na kotlety rybne z warzywami - w sam raz na piątkowy obiad

Rybę najczęściej podaje się usmażoną w panierce. Jest wtedy pyszna i chrupiąca, lecz potrawy smażone nie powinny zbyt często gościć na naszych talerzach. Dlatego też proponujemy wam, by z filetów przyrządzić kotlety i upiec je w piekarniku. Dodatek warzyw sprawi, że potrawa będzie nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Spróbujcie, a z pewnością powrócicie do tego przepisu. Polecaliśmy wam już sposób na przyrządzenie filetów rybnych w panierce. Na naszej stronie jest też receptura na rybę w cieście. Tym razem proponujemy inne podejście. W tym przepisie rybę rozdrobnimy i przyrządzimy z niej klopsiki z dodatkiem kaszy i warzyw. Upieczemy je w piekarniku, aby zachować wartości odżywcze i uczynić danie lżejszym. Będzie naprawdę smacznie.

Fasolowa
03.11.2021 01:00 Bezmięsna zupa fasolowa - przepis krok po kroku

Fasolowa jest jedną z najbardziej rozgrzewających i treściwych zup. Zwyczajowo przygotowuje się ją z dodatkiem aromatycznej kiełbaski. Można jednak przyrządzić ją bez tego składnika. Wystarczy, że przyprawimy ją wędzoną papryką, która nada jej charakteru i delikatnego, mięsnego posmaku. Spróbujcie koniecznie. W sezonie jesienno-zimowym rozgrzewające zupy — takie jak ta wegańska fasolowa — powinny na stałe zagościć w naszym kulinarnym repertuarze. Odrobina wysiłku związanego z moczeniem sycących i bogatych w białko strączków naprawdę się opłaci. Smak tej potrawy jest niesamowity, a zawdzięczamy go pysznie słodkiej papryce wędzonej.

Kalarepa
02.11.2021 01:00 Dlaczego warto jeść kalarepę?

Kalarepka jest bardzo zdrowym warzywem o wielu zastosowaniach w kuchni. Jest też niestety często niedoceniana, mimo iż zawiera naprawdę dużą ilość cennych składników odżywczych i witamin. Dowiedzcie się, dlaczego warto po nią sięgać i czym prędzej ją kupcie. Warto wykorzystać potencjał tego warzywa do przygotowania pysznych potraw. Z kalarepy zrobicie zarówno pyszną surówkę, jak i dobroczynny sok. Doskonale smakować będzie też po prostu pokrojona i schrupana na surowo. W tej formie jest zresztą najzdrowsza.