Nie da się ukryć, że czosnek odgrywa niezwykle istotną rolę w kulinariach. Niektórzy nie wyobrażają sobie swojskich dań bez jego dodatku. Mało kto spodziewałby się, że wystarczą zaledwie trzy ząbki dziennie, by wspomóc swój organizm.
Dzisiaj szczaw kojarzony jest głównie jako podstawowy składnik klasycznej wiosennej i letniej zupy szczawiowej, choć jeszcze nie tak dawno temu, był bardzo cenioną rośliną leczniczą. Napary wykorzystywano, chociażby, przy leczeniu biegunek i chorób układu pokarmowego. Niestety, jeśli chorujesz na pewne przykre dolegliwości zdrowotne, jedzenie szczawiu powinno zniknąć z twoich kulinarnych przyzwyczajeń. Choć roślina ta wypełniona jest wieloma wartościami odżywczymi, może przyczynić się do pogorszenia objawów.
Nie da się ukryć, że olej z wiesiołka nie jest najpopularniejszym produktem spożywczym. Warto mu się przyjrzeć bliżej, ponieważ dzięki niemu możemy zadbać o swoje zdrowie. Jakie zalety ma olej z wiesiołka?
Rokitnik zwyczajny charakteryzuje się niewielkimi pomarańczowymi owocami. Dawniej często znajdował zastosowanie w medycynie ludowej. Współcześnie jest już nieco zapomniany. Warto wiedzieć, jakie sekrety skrywa niepozorna roślina.
Koktajl na bazie śliwek z pewnością docenią smakosze, którzy chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Jest smaczny, niedrogi i prosty w przygotowaniu. Każdy, kto chce przyśpieszyć swój metabolizm, powinien go wypróbować.
Rabarbar zajmuje szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Przez wiele lat traktowano go jako przekąskę lub dodatek do ciast. Niektórzy uwielbiają również kompot na bazie rabarbaru. Roślina ma liczne zalety, jednak trzeba podchodzić do niej z dozą ostrożności.
Niepozorne fiołki przeważnie nie wzbudzają większego zainteresowania u smakoszy. Warto się jednak nad nimi trochę pochylić. Fiołki wonne mogą pomóc nam w zatroszczeniu się o zdrowie. Dobrze sprawdzają się również jako dodatek do dań.
Jedzenie w szpitalach i więzieniach wcale nie musi się od siebie tak różnić. Dostęp do dobrej jakości potraw mogłoby wydawać się absolutną podstawą. Niestety prawda jest zgoła odmienna. Warto przyjrzeć się posiłkom, które otrzymują pacjenci i więźniowie.
Gotowanie bobu jest często konieczne, kiedy mamy koniec sezonu i nasiona są już o wiele starsze - wtedy nie możemy jeść go na surowo. Łupiny są, z uwagi na wiek, znacznie twardsze i łykowate, więc obróbka termiczna jest jedynym sposobem, aby móc zjeść bób z przyjemnością. Niestety, po uczcie z bobem wiele osób odczuwa silny dyskomfort w dolnej części brzucha. Warzywo to wywołuje bowiem wzdęcia, których pozbycie się jest dużym problemem. Na szczęście można ich uniknąć już na samym początku, gdy gotujemy bób.
Nie da się ukryć, że w Polsce larwy przeważnie kojarzą się z czymś, co nie powinno znaleźć się na naszym talerzu. Mało kto spodziewałby się, że Unia Europejska mianuje je mianem „nowej żywności”. Jakie korzyści przynosi jedzenie owadów?
Nie da się ukryć, że dodatki do żywności towarzyszą nam niemal na każdym kroku. Wiele gotowych specjałów wymaga ich użycia, ponieważ zapobiegają one psuciu się produktów i zapewniają im apetyczny wygląd. Niestety niektóre z nich mogą negatywnie odbić się na naszym zdrowiu.
Buraki są uwielbianym warzywem, które może w znaczący sposób wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu. Czasami wystarczy miesiąc, by dostrzec zmiany na lepsze. Eliza nie spodziewała się takich efektów.
Młode pędy chmielu przeważnie nie wzbudzają większych emocji. Zdarza się, że nie zauważamy ich i po prostu rozdeptujemy je w trakcie spacerów na świeżym powietrzu. Lepiej ostrożnie patrzeć pod nogi, ponieważ pędy chmielu są bardzo cenne.
Nie da się ukryć, że mleko odgrywa istotną rolę w kulinariach. Wiele spośród wyśmienitych dań bazuje na tym produkcie spożywczym. Mało kto spodziewałby się, że najzwyklejsze mleko może zapewnić nam skuteczniejszy wypoczynek.
Komunikaty wydawane przez GIS często chronią nas przed przykrymi konsekwencjami spożycia produktów, które nie spełniają określonych norm. Niedawno sanepid poruszył kwestię wody z kranu. Czy picie jej jest bezpieczne?
Nie da się ukryć, że kwiaty kasztanowca niezbyt często goszczą w naszej kuchni. Smakosze przeważnie skupiają się na jadalnych odmianach kasztanów. Jednak na nie musimy jeszcze trochę poczekać. W tym czasie warto sięgnąć po wyjątkowe kwiaty, które są bogactwem cennych składników odżywczych.
Nie każda dieta polega na wielomiesięcznym liczeniu kalorii, ograniczania spożycia słodyczy czy odmawiania sobie danych grup produktów. Jeśli brakuje ci czasu, a chcesz założyć na wieczór swój ulubiony strój, musisz sięgnąć po coś, co działa o wiele szybciej. Z pomocą w takiej sytuacji przychodzą najróżniejsze diety jednodniowe, które mają wysoką skuteczność i ekspresowe tempo działania. Oczywiście trzeba pamiętać, że nie nadają się one do długiego stosowania, z powodu niskich wartości odżywczych.
Dodatek do jedzenia w formie TBHQ jest wykorzystywany w roli substancji konserwującej. Przeważnie tego typu składniki nie wzbudzają naszego niepokoju. Jednak w tym przypadku lepiej mieć się na baczności.
Czarny bez jest typowo wiosenną rośliną, gdyż to właśnie wtedy możemy podziwiać jego piękne kwiaty oraz wspaniały, słodki zapach. Poza walorami estetycznymi ceniony jest także za możliwość wykorzystania przy produkcji naturalnych specyfików leczniczych. Co ciekawe, nie tylko kwiaty tej rośliny można użyć. Właściwości medyczne mają także kora, liście oraz korzenie czarnego bzu. Jeśli w swoim ogrodzie masz okazałe drzewo, możesz z jego kwiatów przygotować pyszny i wyjątkowo zdrowy syrop.
Dieta ogórkowa może zaskoczyć niejednego smakosza. Nie od dziś wiadomo, że uwielbiane zielone warzywa są zdrowe, jednak mało kto zdecydowałby się na sięganie głównie po nie. Na czym polega dieta ogórkowa?
Morwa biała nie jest smakołykiem, który często pojawia się w naszym jadłospisie. Z pewnością warto to zmienić, ponieważ możemy wiele zyskać. Każdy smakosz, który chce zadbać o swoje zdrowie, powinien wiedzieć, co można zyskać dzięki morwie białej.
Banany wypełnione są po brzegi witaminami i minerałami, które konieczne są do prawidłowej pracy wszystkich narządów wewnętrznych w naszych ciałach. Okazuje się, że można przygotować je w sposób, który zwiększa ich działanie. Podczas gotowania bananowego naparu, wyciągamy mikroelementy z owoców, które przenikają do wody. Przyswajanie rozpuszczalnych substancji w wodzie jest znacznie prostsze i efektywniejsze, gdy te już się w tej wodzie znajdują, a nasz organizm nie musi wykonywać dodatkowej pracy.
W sklepach można natknąć się na rozmaite zamienniki mięsa. Wraz z zapotrzebowaniem na tego typu produkty pojawiają się coraz to nowe alternatywy. Postanowiłem przyjrzeć im się z bliska i przetestować bezmięsne wędliny.
Pokrzywa od lat wykorzystywana jest w kulinariach. Niektórzy przygotowują z niej zupę. Inni dodają ją do jajecznicy. Możliwości jest wiele. Osoby, które chcą zadbać o swoje zdrowie, powinny sięgnąć po napar na bazie pokrzywy.
Produkty, które każdy z nas może kupić w sklepach spożywczych, są głęboko przebadane przez najróżniejsze podmioty - dzięki temu jedzenie jest bezpieczne, a ewentualne zagrożenia są dobrze opisane. Niestety nie o każdych mówi się głośno. Kilka towarów, które nierzadko uznawane są za luksusowe i premium, mogą mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie, a w ekstremalnych przypadkach, nawet na życie człowieka. Poniżej wyjaśniamy których owoców, warzyw i innych nie powinno spożywać się w dużych ilościach.
Pistacje stanowią doskonałą przekąskę, którą warto spożywać pomiędzy posiłkami. Orzechy są bogate w białka i zdrowe tłuszcze, więc świetnie sycą i dają mnóstwa paliwa do pracy, przy której potrzeba mnóstwa energii. Ich dużą zaletą jest również niska kaloryczność. Chrupanie pistacji, poprzedzone łuskaniem ich ze skorupek, może być pewnego rodzaju wyzwaniem dla cierpliwości, w końcu nie każdy ma chęci i czas na taki wysiłek. Plusy ze spożycia pistacji są jednak tak duże, że warto włożyć w nie odrobinę zaangażowania.
Bez wątpienia szczypiorek jest uwielbiany przez wielu smakoszy. Nie bez powodu tak często dodaje się go do rozmaitych potraw. Roślina charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, który ciężko porównać do czegokolwiek innego. Takie walory nie są jedynym atutem szczypiorku.
Kiwi posiada charakterystyczną, lekko brązową skórkę, która pokryta jest drobnymi i krótkimi włoskami. Nie wygląda ona zbyt apetycznie, dlatego wielu z nas decyduje się na obranie jej. Nie spodziewamy się wszak, aby była dobra, czy w ogóle w jakimś stopniu jadalna. Kiwi wywodzi się z Chin, jednak obecnie, jednym z największych producentów tego owocu, jest Nowa Zelandia. Co ciekawe, od ptaka kiwi żyjącego jedynie na terenie Nowej Zelandii wywodzi się nazwa owocu - jego skórka jest podobna do upierzenia nielota.