GIS jest bardzo ważną instytucją, która głównie dba o bezpieczeństwo klientów poprzez zachowanie odpowiednich norm i zasad BHP. Tym razem Główny Inspektorat Sanitarny poinformował Polaków o pilnym wycofywaniu z obrotu bardzo popularnego produktu. Mowa o suplemencie diety firmy Colon, którego głównym zadaniem jest regulacja pracy jelit. Duża zawartość błonnika oraz żywe kultury bakterii kwasu mlekowego sprzyjają uzyskaniu optymalnej kondycji układu pokarmowego. J
Napój poprawiający trawienie działa na kilka sposobów. Po pierwsze zwiększa produkcje soków żołądkowych, co pozwala szybciej i łatwiej strawić zalegające w brzuchu jedzenie. Po drugie zmniejsza ewentualne gazy i wzdęcia, które odpowiadają za wydęty brzuch. Suty posiłek często składa się z ciężkostrawnych potraw, które mocno zanieczyszczają cały organizm. Canarino doskonale sobie z tym radzi, ponieważ ułatwia oczyszczanie ciała z zanieczyszczeń, które negatywnie wpływają na prace wielu narządów.
Rzodkiewka uznawana jest za bardzo zdrowe warzywo, które idealnie nadaje się szczególnie dla ludzi będących na diecie. W 100 gramach rzodkiewki znajduje się jedynie 14 kcal. Niestety, nie każdy człowiek może bezkarnie spożywać ten smaczny produkt. Jej specyficzny, delikatnie ostry smak jest wynikiem obecności olejków eterycznych oraz sporej ilości siarki. Nieprzyjemny zapach wydobywający się z ust po zjedzeniu rzodkiewki jest właśnie efektem trawienia związków siarki zawartych w roślinie.
Lech Wałęsa ma obecnie 77 lat i jego dieta musi być mocno rygorystyczna, aby cieszył się dobrym zdrowiem. Niedawno przeszedł operację wymiany baterii do rozrusznika, podczas której okazało się, że sprawa jest bardziej skomplikowana, niż chirurdzy na początku myśleli. Możliwe, że owa sytuacja stała się jednym z powodów przejścia byłego prezydenta na dietę pudełkową. Z takiego rozwiązania korzysta coraz więcej osób, w tym wiele najbardziej rozpoznawalnych gwiazd, które często je chwalą. Wałęsa jest jednak innego zdania.
Smakowite ogórki nie raz wywoływały u nas uzasadniony zachwyt. Dotyczy to przeważnie kiszonego i konserwowego wydania tych warzyw. Obie odsłony mają spore grono entuzjastów. Mało kto spodziewałby się, że tak bardzo się one od siebie różnią.
Cholesterol dzielony jest na dwie frakcje: HDL oraz LDL. HDL stanowi większość cholesterolu w osoczu krwi, a LDL mniejszość. Gdy proporcje są odpowiednio zachowane, znacznie zmniejsza się ryzyko chorób układu krążenia czy mięśnia sercowego. Choć mówi się, że związek ten jest zły, odpowiada on za szereg ważnych reakcji chemicznych, które zachodzą w organizmie człowieka. Bez niego nie syntezowałyby się kwasy żółciowe, hormony, witamina D czy glikozydy nasercowe. Jeśli jednak równowaga pomiędzy obiema frakcjami cholesterolu odbiega od normy, mogą pojawić się groźne choroby.
Wątróbka może być przyrządzona na rozmaite sposoby. Nie jest ona jednak tak popularna, jak inne rodzaje mięsa. Wszystko przez dość specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada. Charakteryzuje się on nutami goryczy. Wątróbka ma przewagę nad innymi mięsnymi wyrobami.
Sok z brzozy zaskakuje swoimi właściwościami. Z pewnością warto go dodać do swojego jadłospisu. Jednak zanim to zrobimy, powinniśmy wiedzieć, w jakich specjałach jest dla niego miejsce. Dzięki tej wiedzy lepiej wykorzystasz właściwości wyjątkowego specyfiku.
Owsianka może być przygotowana na rozmaite sposoby. Jedno jest jednak pewne. Niepozorny posiłek jest jedną z najzdrowszych alternatyw, jeśli chodzi o śniadanie. Niestety, za sprawą niektórych dodatków owsianka wiele traci.
Mięso przez tysiące lat było częścią naszej diety - jak wiemy z historii, większość społeczeństwa mięso jadała odświętnie. Produkt ten był zwyczajnie zbyt drogi i mogły sobie na niego pozwolić jedynie najbogatsze elity, których finansowe zaplecze było o wiele większe, niż przeciętnego człowieka. Dzisiaj czasy się jednak znacznie zmieniły i praktycznie każdy ma dostęp i możliwość do spożywania mięsa codziennie. Taka radykalna zmiana, która zaszła na przestrzeni niedawnych lat spowodowała, że eksperci zauważyli negatywny wpływ spożywania mięsa w takich ilościach na zdrowie.
Czy picie wrzątku na czczo jest zdrowe? Odpowiedź na to pytanie może zaskoczyć niejednego miłośnika kulinariów. Oczywiście sam wrzątek jest zbyt gorący, by go pić. Jednak po przestygnięciu warto sięgnąć po gorącą wodę.
Oranżada nawet dziś uważana jest za kultowy napitek, który cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. W sklepach możemy napotkać różne jej różne wersje. Jednak różnią się one nieco od oranżady sprzed kilkudziesięciu lat.
Barwnik spożywczy ma za zadanie ubarwić jedzenie w taki sposób, aby wyglądały smaczniej i bardziej interesująco. Barwniki takie obecne są w praktycznie każdym przetworzonym produkcie spożywczym - znajdziemy je w słodzonych napojach, słodyczach czy płatkach śniadaniowych. Większość substancji barwiących jest dopuszczona do użytku przy produkcji żywności, gdyż nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Jeden z nich jest niestety bardzo niebezpieczny dla wielu ludzi, głównie astmatyków oraz alergików. Co więcej, sposób produkcji E123 jest wyjątkowo nieapetyczny.
Seler najczęściej kojarzy się jako warzywo, które dodaje się podczas gotowania rosołu, dlatego mało kto widzi w nim prawdziwą skarbnicę substancji odżywczych, takich jak witaminy czy minerały. Jeśli nie lubisz smaku korzenia, warto przygotowywać sok z selera naciowego, aby ułatwić sobie konsumpcje. Blogerka Sam Ozkural prowadzi na portalu YouTube kanał o tematyce lifestyleowej. Z powodu coraz większej popularności na zachodzie soku z selera, postanowiła przetestować jego wpływ na swój organizm. Efekty, jakie odczuła, okazały się niesamowite.
Spowolniony metabolizm przekłada się na zwiększone przybierania na wadze, a także gorsze samopoczucie po zjedzeniu dużego posiłku. Dlatego każdy, kto nie metabolizuje przyjmowanych przez siebie pokarmów zbyt szybko, może mieć problem po świętach.Zgodnie z tradycją w czasie śniadania wielkanocnego stół jest suto zastawiony świątecznymi daniami. Biesiadnicy zasiadają do niego i większość jedzenia znika z niego w ciągu kilkunastu minut. Po takim posiłku żołądek ma ogromne wyzwanie do sprostania.
Imbir można bez problemów kupić we właściwie każdym sklepie, dlatego coraz chętniej korzystamy z jego ostrego smaku i cennych właściwości. Coraz więcej osób poznaje też jego zalety, dzięki czemu chętniej dorzucamy go do wody z cytryną czy wielu innych napojów.Poniżej chcemy pokazać wam, w jaki sposób można spożywać imbir, aby zachować zarówno jego walory smakowe, jak i właściwości lecznicze. Doskonałą metodą jest najprostsza herbata, która dodatkowo świetnie rozgrzewa - sama w sobie jest wszak gorąca. Źródło: artoxana z Pixabay
Choć w przyrodzie występują tłuszcze trans, które znajdują się m.in. w mleku i jego pochodnych typu masło, oraz mięsie, to jednak te naturalne nie zagrażają naszemu zdrowi. Według wyników badań opublikowanych w "Advances in Nutrition", nie są one szkodliwe. Dzieje się tak, ponieważ mają one inny profil kwasów tłuszczowych niż te przemysłowe.
Czekolada jest bez wątpienia jednym z najczęściej wybieranych produktów z kategorii słodyczy. Każdy po zjedzeniu jej odczuwa ogromną radość, ponieważ obecność teobrominy sprawia, że mózg wydziela więcej dopaminy odpowiadającej między innymi za uczucie przyjemności. W czasie Wielkanocy kupujemy ogromne ilości czekoladowych zajączków, a niektórzy wkładają je nawet do święconki. Niestety, jeśli chcemy je później zjeść, lepiej kupić produkty z wyższej półki cenowej - najtańsze zajączki mają bowiem w składzie wiele niezdrowych składników.
Sok z brzozy był dawniej nazywany w Polsce "oskołą" - tak brzmi staropolska nazwa tego zdrowotnego płynu. Oskoła była stosowana na terenie wielu słowiańskich krajów głównie jako napój chłodzący, a także podczas leczenia chorób serca czy nerek. W dzisiejszych czasach pija się go rzadziej z uwagi na obecność napojów gazowanych czy wielu soków. Jeśli jednak chcesz wspomóc swoje konwencjonalne leczenie płynem, który wypełniony jest wieloma składnikami odżywczymi i substancjami wspomagającymi regeneracje, trafiłeś na idealny moment.
Skorupka jajka to w ogromnej części wapń, który jest dodatkowo łatwo przyswajalny przez organizm człowieka. Minerał ten gra bardzo ważną rolę w budowaniu kości, a także pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy, który lepiej przewodzi impulsy elektryczne. W jednej skorupce znaleźć można dwa razy więcej wapnia niż zalecana dawka dzienna dla dorosłego człowieka. Przygotowanie ich w taki sposób, aby były jadalne, jest bardzo proste, dzięki czemu każdy może cieszyć się zdrowymi kośćmi, zębami oraz innymi pozytywnymi efektami.
Tradycja wielkanocna nakazuje, aby o poranku całą rodziną zasiąść do stołu i rozpocząć uroczyste śniadanie. Niestety, ogromna kaloryczność potraw, które tego święta najczęściej spożywamy, sprawia, że można nabawić się sporych problemów zdrowotnych. Większość osób nie przejmuje się kalorycznością dań, które jedzone są w czasie Wielkanocy. Oczywiście okazjonalne zjedzenie dużych ilości jedzenia nie powinno zaszkodzić - mimo to warto spróbować ugotować jedzenie, które nie jest tak ciężkostrawne.
Smakowita kawa o poranku jest nie lada gratką. Za jej sprawą możemy sobie dostarczyć energii, o którą tak trudno w trakcie poranka. Niektórzy wielbiciele kawy zastanawiają się nad tym, który rodzaj napitku ma przewagę. Pora rozwiać wątpliwości.
Ryby w diecie Polaków nie pojawiają się zbyt często. Większość z nas preferuje kotlety schabowe i mielone - ich intensywny smak i sytość sprawiają nam ogromną przyjemność. Niestety, ich walory zdrowotne są zdecydowanie wątpliwe, dlatego lepiej sięgać po ryby. Mintaj jest jednym z najlepszych wyborów dla ludzi, którzy chcą zacząć wprowadzać ryby do swojej diety. Niska cena, wysoka wartość odżywcza i świetna proporcja białka do tłuszczu pozwalają zdrowo się odżywiać i dostarczać organizmowi odpowiednie ilości składników odżywczych.
Mięso w naszej diecie pojawia się bardzo często. Ciężko nam sobie wszak wyobrazić pełnoprawny obiad bez kotleta, gulaszu czy zupy, ugotowanej na kurczaku lub wołowinie. Zazwyczaj przynajmniej jeden posiłek zawiera w sobie produkty mięsne. Dzisiaj, to jest 2 kwietnia 2021 roku, wypada Wielki Piątek - zgodnie z prawem kanonicznym obowiązuje dzisiaj ścisły post, nie wolno także spożywać mięsa oraz słodyczy. W niektórych regionach panują jednak odrobinę luźniejsze zasady, które pozwalają na jedzenie mięsa ptaków wodnych oraz innych istot, które przebywają w wodzie.
Coraz więcej osób podchodzi świadomie do wyboru produktów spożywczych. W naszych koszykach lądują zdrowe smakołyki. Jednak warto również zwracać uwagę na to, jak mogą one wpływać na środowisko. Wszakże to właśnie od niego zależna jest nasza bytność.
Nie da się ukryć, że śniadanie powinno być sycące i dawać nam energię na początku dnia. Rozwaga w doborze smakołyków jest kluczowa. Właśnie od niej w znacznej mierze zależy nasze zdrowie. Jakich specjałów należy unikać w trakcie pierwszego posiłku?
Ugotowanie idealnego rosołu nie jest proste. Kucharz, który podjął się takiego zadania, musi zwrócić uwagę na wiele zmiennych. Najważniejszy jest duży garnek - każdy składnik musi mieć miejsce, aby gorąca wodą z łatwością mogła go opłukiwać. Nasze babcie gotują go od dziesiątek lat, więc mogły wypracować kilka metod, które pozwalają osiągnąć mistrzowski poziom. Wystarczy zastosować się do poniższych porad, a zupa ta będzie aromatyczna, wysycona smakiem i przejrzyście klarowna.
Komisja Europejska od wielu lat wprowadza najróżniejsze rozporządzenia, które znacznie wpływają na życie obywateli Unii Europejskiej. Tym razem podjęto decyzje, które w znaczący sposób wpłyną na wygląd półek w sklepach oraz listy składników na tyłach opakowań. Od 2 kwietnia wchodzi w życie rozporządzenie uchwalone jeszcze w 2019 roku, które ma za zadanie znacznie ograniczyć użycie przez producentów żywności tłuszczów trans. Z tego powodu wiele przekąsek, takich jak chipsy czy paluszki, mogą zostać mocno zmienione, czy nawet całkowicie wycofane.