Jeśli nie wiecie, jak powinno wyglądać gotowanie brokuła, mamy kilka prostych wskazówek. Dzięki nim warzywo zachowa swój piękny kolor i będzie pełne smaku. Wystrzegając się prostych błędów, uzyskacie najlepsze efekty. Gotowanie brokuła wydaje się proste. Wrzucamy różyczki do wody, a całość zagotowujemy i wyjmujemy, gdy zmiękną. Czy na pewno w ten sposób uzyskamy smaczne warzywo? Podpowiadamy, jak przyrządzić zielony smakołyk, by zachować to, co w nim najcenniejsze.
Rosół gotujemy zwykle na niedzielny obiad, a także podczas spotkań w większym gronie, świąt i większych uroczystości. Mało kto wie jednak, że rosół będzie jeszcze smaczniejszy, kiedy dodamy do niego soczystego pomidora.Do rosołu zwykle dodajemy marchewkę, korzeń i natkę pietruszki, cebulę opaloną nad ogniem, por, seler. Niektórzy dodają również niewielki kawałek główki kapusty, która nadaje lekkiej, orzechowej nuty. Zapominamy jednak o pomidorze, który nadaje kolor i poprawia smak.Nie gotujmy rosołu wyłącznie na porcji rosołowej z kurczaka. Jeśli chcemy, żeby danie miało doskonały, pełny smak i aromat, dodajmy również kawałek wołowiny i indyka. Trzy rodzaje mięsa to sekret fenomenalnego rosołu, który będzie totalnym hitem.Rosół musi gotować się na najmniejszym ogniu przez około 2,5- 3 godziny. W ten sposób uzyskamy pełny, wyraźny smak. Wywar z mięsa i warzyw musi się dosłownie pyrkać. Zrezygnujmy również z kostek rosołowych, nie doprawimy nimi rosołu, dodamy jedynie sól i konserwanty.
Nie wiecie czym zagęścić zupę? Oprócz klasyki w postaci śmietany czy mąki można wykorzystać kilka innych produktów. Część z nich z pewno macie w kuchni. Podpowiadamy, co będzie skuteczne. Zahartowana śmietana czy przesiana lub podsmażona na maśle mąka nie zawsze sprawdzą się jako zagęstnik do zupy. Zasmażki są ciężkostrawne, a po nabiał nie każdy chce lub może sięgać. Konieczne są więc inne pomysły.
Rosół z przepisu Magdy Gessler jest prawdziwą gratką dla każdego smakosza. Ma wyraźny smak i doskonały aromat. Znana restauratorka uzyskuje ten efekt, stosując jedną najważniejszą zasadę. Gotuje bowiem rosół na kilku rodzajach mięs. Dodaje też do niego sporą ilość warzyw i klasyczne przyprawy. Wywar ma doskonały, klasyczny smak. Gessler do rosołu dodaje również świeży lubczyk i natkę pietruszki, zioła są bardzo aromatyczne i świetnie podkreślają smak. Jeśli nie masz świeżego lubczyku, wykorzystaj lubczyk suszony. Gałązka lubczyku to łyżeczka suszonej przyprawy.Nigdy nie dodawaj soli do rosołu na początku gotowania, ponieważ wywar nie będzie miał smaku. Sól zamyka pory w mięsie, a rosół to przecież wywar z drobiu i wołowiny. Nie dodawaj również kostki rosołowej, zupę dopraw przed samym podaniem solą i pieprzem.Mięso i warzywa z rosołu możesz wykorzystać do przygotowania obiadów na kolejne dni, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Z mięsa zrobisz pyszny farsz do pierogów, krokietów, zrobisz również pyzy z mięsem. Z warzyw natomiast możesz przygotować wyśmienity pasztet.
Wielu z nas gotuje kalafiora przed podaniem. Prosta kulinarna praktyka nie jest jednak konieczna, bo warzywo nadaje się do spożycia na surowo. Czy każdy może sięgnąć po taki przysmak? Wyjaśniamy, jakie są korzyści i przeciwskazania. Kalafior najczęściej podajemy jako dodatek do obiadu. Nierzadko trafia też do zup. O wiele rzadziej wykorzystywany jest do przygotowania surówki. Niektórzy bowiem nie zdają sobie sprawy z faktu, że warzywo można bezpiecznie spożywać bez uprzedniego upieczenia czy ugotowania.
Czy wiecie, jak gotować kukurydzę, by była smaczna? Wyjątkowo soczyste warzywo uzyskacie, jeśli nie dodacie do niego soli przed gotowaniem. W ten sposób uchronicie produkt przed stwardnieniem. Będzie delikatny i pełen aromatu. Skusicie się? Soczysta kukurydza jest nie lada rarytasem. Przyrządzenie jej w domowym zaciszu wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy trzymać się kilku zasad, a zachwyci smakiem nawet najbardziej wybrednych.
Czy wiecie, że powidło śliwkowe można przyrządzić bez dodatku cukru? Nie tylko się uda, ale tez będzie lekkie i zdrowe. Sprawdźcie nasz przepis na ten przysmak Smakuje świetnie zarówno solo, jak i w innych deserach. Śliwki już pojawiły się na targu. Pyszne węgierki są idealnym materiałem na domowe powidło. Słodkie i lekko pomarszczone, lecz pyszne owoce najlepiej jest przyrządzać bez żadnych dodatków. Wtedy uzyskujemy najlepsze efekty Spróbujecie?
Brukselka jest zdrowym i smacznym warzywem. Niestety często podczas gotowania warzywo gorzknieje i staje się niejadalne, są jednak na to skuteczne sposoby. Dowiedz się, jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka.Gotowana brukselka jest świetnym dodatkiem do obiadu. Pasuje zarówno do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Brukselka bardzo często staje się gorzka podczas gotowania, jednak wystarczy niewielka ilość cukru, aby zachować jej smak. Jak gotować brukselkę?Niektórzy gotują brukselkę na parze, inni w garnku pod przykryciem, brukselkę zawsze gotuj bez przykrycia, w ten sposób zapach i większość enzymów odpowiedzialnych za smak ulotni się. Odpowiednio ugotowana brukselka posmakuje każdemu.Jak gotować brukselkę? Brukselkę możemy gotować zarówno świeżą, jak i mrożoną. O ile mrożonka nie będzie miała już tak intensywnego smaku i aromatu, tak musi być gotowana nieco dłużej. Świeżą brukselkę musisz jednak odpowiednio przygotować.
Papryka jest pyszna i zdrowa. Warzywo występuje jednak w kilku kolorach, a każdy z wariantów ma nieco inną zawartość witamin. Sprawdziliśmy, która dostarcza najwięcej tych cennych związków. Warto wiedzieć — ułatwi to zakupy i komponowanie posiłków.Sezon na paprykę właśnie trwa. Smaczne i zdrowe warzywo jest w tej chwili najtańsze i warto po nie sięgnąć. Którą odmianę jednak wybrać? Lepsza będzie t najpopularniejsza — czyli czerwona — czy też może zielona albo żółta. Odpowiadamy na to pytanie.
Rosół z kapustą włoską nie ma sobie równych. Wywar jest bardzo aromatyczny, doskonale doprawiony i ma delikatną, orzechową nutę. Wystarczy niewielki kawałek kapusty, a każdy od razu poczuje różnicę. Domowy rosół z kapustą to absolutny hit kulinarny.Rosół z kapustą gotują najlepsze kucharki, to sekret doskonałego smaku i aromatu. Tak ugotowany rosół zachwyci wszystkich i każdy będzie prosił o dokładkę. Do rosołu dodaj również warzywa, dwa lub trzy rodzaje mięsa i świeże zioła.Do rosołu z kapustą wykorzystaj kawałek kury, szponder wołowy i udko z indyka. Trzy rodzaje mięsa to sekret pełnego smaku. Wywar gotowany na sporej ilości mięsa i warzyw nie będzie miał sobie równych. Bardzo ważne są również zioła i przyprawy, jak lubczyk, natka pietruszki i kurkuma.Nigdy nie doprawiaj rosołu z kapustą kostką rosołową. Kostki to sama chemia i sztuczne składniki, które psują smak. Najlepszy efekt uzyskasz, kiedy doprawisz wywar wyłącznie solą, pieprzem i suszonymi i świeżymi ziołami.
Fasolka szparagowa jest prosta w przygotowaniu, jednak wystarczy chwila nieuwagi, a strączki będą twarde lub rozgotowane. Fasolka, w zależności od rodzaju, potrzebuje od 4 do nawet 12 minut od momentu wrzenia, aby była idealna. Ile czasu i jak gotować fasolkę szparagową?Fasolka szparagowa jest rewelacyjnym dodatkiem do obiadu w letnie, upalne dni. Zarówno żółtka, jak i zielona fasolka doskonale pasuje do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Możemy ją również marynować do słoików, aby cieszyć się jej smakiem już po sezonie.Fasolka szparagowa wymaga jednak odpowiedniego przygotowania, czasu gotowania i przypraw. Konieczna będzie sól i cukier. Sól doprawi strączki, a cukier dodatkowo podkreśli ich smak. Obie przyprawy są absolutnie niezbędne, żeby ugotować najlepszą fasolkę szparagową do obiadu.Strączki, w zależności od koloru, będą gotować się określoną ilość czasu. Zielona fasolka szparagowa jest twarda, dlatego też musi gotować się nieco dłużej. Fasolkę po ugotowaniu odcedźmy z wody i podajmy z ulubionymi dodatkami, możemy polać ją również roztopionym masłem i oprószyć bułką tartą.
Czy wiecie, jak ugotować idealny rosół? Złocistą, aromatyczną i niezwykle sycącą zupę uzyskacie, jeśli zadbacie o trzy szczegóły: wysokiej jakości mięso, dodatek odpowiednich warzyw i właściwy moment solenia. Bez nich danie nie będzie już tak smaczne.Dobry rosół ma lekko żółty, nieco słoneczny kolor oraz bogaty i pełen niuansów smak. Nie może w nim więc zabraknąć treści, czyli smakowitych warzyw, odpowiednio skomponowanej mieszanki mięs oraz pełnych aromatu przypraw. Kluczowe aspekty sprawią, że danie posmakuje nawet najbardziej wybrednym.
Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane? Pytanie z pozoru proste, a odpowiedź może zaskoczyć. Nie wszyscy bowiem wiedzą, że znane są trzy typy warzywa, a różni je zawartość skrobi. Do przygotowania dania potrzebne są te najbardziej mączyste. Podpowiadamy, jak je wybrać. Placki ziemniaczane są kultowym daniem, po które każdy z nas czasem sięga. Bywa jednak, mimo starań, podczas smażenia rozpadają się lub wychodzą mało chrupiące. Warto wiedzieć, dlaczego tak się dzieje i uniknąć podstawowych błędów.
Czy wiecie, jak wykorzystać mięso z rosołu? Kilka prostych patentów pomoże wam przemienić je w pyszne dania. Zamiast wyrzucać, skorzystajcie z naszych pomysłów i zaskoczcie rodzinę pysznymi daniami z resztek. Nikt ich sobie nie odmówi.Mięso, które zostaje z gotowania rosołu, nie jest prostym do wykorzystania składnikiem. Choć zazwyczaj jest suche i pozbawione smaku — oddało w końcu wszystko, co najlepsze do bulionu — można je doprawić i podać w formie całkiem przyjemnych w odbiorze potraw. Sprawdźcie, jakie to proste.
Dlaczego warto pić napar z siemienia lnianego? Napar o charakterystycznej konsystencji kleiku jest źródłem wielu witamin, minerałów, kwasów omega-3 i wielu innych składników, które są niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu. Siemię dodasz do wielu potraw, jego regularne spożywanie ma nieoceniony wpływ na nasze zdrowie.Napar z siemienia lnianego przygotujesz błyskawicznie- wystarczy, że 2 łyżeczki zmielonych nasion wsypiesz do kubka i zalejesz ciepłą wodą. Po około 15 minutach napar z siemienia jest gotowy do picia.Napar ma gęstą, ciągnącą się konsystencję podobną do kisielu. Możesz go więc również dodać do owsianki, koktajli, smoothie, a także do ciast, a nawet kotletów mielonych, jako wegański zamiennik jajek.Smoothies to rewelacyjny pomysł na lekkie, ale bardzo odżywcze śniadanie- tu poznasz przepis na koktajl ze szpinakiem, bananem i imbirem. Dodaj do niego siemię lniane i ciesz się doskonałym smakiem, zdrowiem i solidną dawką energii od samego rana.
Gotowanie kalafiora w teorii jest bardzo proste. Często jednak po ugotowaniu warzywo traci kolor i smak. Do gotującej się wody wystarczy jednak wlać mleko w tych samych proporcjach, aby kalafior zachował wszystkie walory smakowe i wspaniały kolor.Kalafior jest popularnym dodatkiem do obiadu. Gotowane różyczki dodajemy również do sałatek. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak ugotować kalafiora, żeby nie stracił koloru, nie pachniał intensywnie i zachował najlepszy smak.Gotowanie kalafiora kojarzy nam się przede wszystkim z nieprzyjemnym zapachem, który roznosi się po całej kuchni i pokojach. Mleko nie tylko wzmacnia kolor i smak, sprawia, że warzywo nie pachnie już tak mocno i gotowanie kalafiora nie jest już tak uciążliwe. Kalafiora możemy podać z wieloma dodatkami. Warzywo pasuje do każdego dania obiadowego, możemy dodać go do ulubionej sałatki, zrobić z niego przetwory na zimę, upiec, ugotować zupę. Kalafior jest bardzo uniwersalnym i zdrowym warzywem, które powinno znaleźć się w naszej diecie.
Ziołowy rosół to pomysł na rodzinny obiad. Wywar z dodatkiem ziół jest o wiele smaczniejszy od tradycyjnego. Wystarczy niewielka ilość świeżych i suszonych składników, aby od razu poczuć różnicę. Poznaj przepis najlepszych gospodyń na ziołowy rosół, lepszego nie jadłeś. Rosół jest popularnym daniem, gotowanym zwłaszcza w niedziele, święta i większe uroczystości. Mało kto wie, że nie tylko mięso i warzywa są ważne podczas gotowania wywaru. Kluczowe są również świeże i suszone zioła, które wpływają na jego smak i aromat. Jakie zioła do rosołu? Najlepsze gospodynie do rosołu dodają świeżą szałwię, melisę, natkę pietruszki, a także suszony lubczyk i cząber. Połączenie świeżych i suszonych ziół wpływa rewelacyjnie na smak i aromat rosołu. Wystarczy kilka listków, aby na nowo odkryć tradycyjny rosół. Rosół gotujmy na najmniejszym ogniu. Wywar musi się pyrkać, nie może wrzeć, ponieważ wtedy nie wydobędziemy z niego całego smaku. Rosół zawsze gotujmy na kurze i wołowinie. Możemy dodać również mięso indycze. Wywar gotowany na kilku rodzajach mięsa będzie miał wyraźny smak.
Rosół jest jedną z częściej podawanych zup. Jakub Kuroń proponuje, by przyrządzić ją na bogatym bulionie z wołowiny, kurczaka i indyka. Wyjątkowa kompozycja mięs sprawi, że danie nabierze niezwykłego aromatu, a jego smak będzie głęboki jak nigdy wcześniej. Koniecznie go spróbujcie.Rosół przygotować można w wielu smakowitych odsłonach. Wybierając odpowiedni przepis, swój smak odnajdą zarówno amatorzy ostrych dań, jak i weganie. Tym razem skupimy się na klasyce. Zupa Jakuba Kuronia będzie treściwa i sycąca, a przy tym prosta w przygotowaniu. Skusicie się?
Sałatka jarzynowa jest tradycyjnym specjałem, po który często sięgamy. Wielu z nas dodaje do niej cebule. Zdaniem kulinarnych autorytetów jest to duży błąd, który niekorzystnie wpływa na smak popularnej warzywnej kompozycji. Zdradzamy, dlaczego warto postawić na inne dodatki.Choć sałatkę jarzynową większość z nas kojarzy jako typowo polskie danie, specjał ten ma zagraniczne korzenie i wywodzi się od rosyjskiej sałatki Olivier, która powstała w 1860 roku. Podstawą rarytasu jest majonez, który spaja wszystkie dodatki — głównie warzywa. A tych może być naprawdę wiele. Jeden może zadecydować o smaku sałatki.
Domowy przecier pomidorowy jest doskonałą propozycją na wykorzystanie nadmiaru pomidorów. Przyda się zimą, a jeśli dodamy do niego aromatycznych ziół, wykorzystamy go nie tylko do zrobienia pomidorowej. Aromatyczny dodatek jest prosty w przygotowaniu — każdy sobie poradzi. Smakuje lepiej niż kupiony w sklepie.Przecier pomidorowy jest uniwersalnym produktem, który w kuchni wykorzystać można na wiele sposobów. Warto wykorzystać nadwyżki pomidorów z domowej uprawy i uchronić je przed zepsuciem, przygotowując pyszny specjał, który nie raz urozmaici wasze dania.
Ogórki kiszone są zdrowym i smakowitym dodatkiem do kanapek czy innych dań. Zrobienie ich w domu nie będzie stanowiło wyzwania, jeśli będziemy kierować się kilkoma zasadami. Odpowiednie przyrządzenie solanki, czyli m.in. wsypanie soli do nieco przestudzonej wody, to jeden z kluczy do sukcesu. Sprawdźcie, o co jeszcze warto zadbać. Ogórki można zarówno marynować — np. tak jak w tym przepisie na pyszne krokodylki — jak i kisić. Polecaliśmy wam już wyjątkową koreańską recepturę, inspirowaną klasyczną metodą przyrządzania kimchi z kapusty pekińskiej. Dziś wyjaśniamy jak przygotować ogórki bardziej tradycyjnie.
Jeśli zastanawialiście się kiedykolwiek jak suszyć jabłka bez sprzętu, znamy skuteczną metodę. Okazuje się, że wystarczy je po prostu rozdrobnić i pozostawić na słońcu. Prosty i dobrze znany naszym babciom patent przynosi zaskakująco dobre efekty i nie rujnuje portfela. Spróbujecie?Suszone jabłka to świetna przekąska lub dodatek do deserów. Wielu z nas kupuje gotowe produkty, bo uważa, że przygotowanie ich w domu bez specjalnej suszarki jest niemożliwe. Tymczasem wysuszone w słońcu owoce są równie smaczne, co sklepowe. Co więcej, nie zawierają przedłużających świeżość dodatków.
Arbuz jest słodkim i orzeźwiającym owocem, który latem doskonale gasi pragnienie. Wiecie, że można go wyhodować w przydomowym ogródku? Brzmi skomplikowanie, a wcale nie wymaga wiele wysiłku. Sprawdźcie nasze wskazówki i spróbujcie. Będzie lepszy niż ze sklepu.Arbuz, zwany również kawonem, należy do rodziny roślin dyniowatych. Charakteryzuje się słodkim miąższem, który stanowić może pyszny letni deser. Przysmak, który lubi wielu smakoszy, można wyhodować samodzielnie. Wcale nie jest to aż tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Nasze wskazówki z pewnością wam pomogą.
Tomasz Strzelczyk zdradza swój znakomity przepis na esencjonalny rosół. Nie zgadniecie, z czym go podaje. Nie z gotowym makaronem, nie z domową krajanką, a z kluskami lanymi. Rosół gotowany na dwóch rodzajach mięs, włoszczyźnie i z kilkoma aromatycznymi dodatkami smakuje wybornie. Uraczcie nim rodzinę. Rosół to nasza ukochana, polska zupa. Choć tyle razy już go jedliśmy, mamy ochotę na jeszcze. W sumie jego smak można nieco odmieniać, gotując go na różnych rodzajach mięs, wzbogacając mniej oczywistymi warzywami czy przyprawami. Tomasz Strzelczyk proponuje przygotować iście królewski rosół gotowany na kaczce i wołowinie. Oprócz włoszczyzny i cebuli dodaje do niego też suszone grzyby, kawałek gałki muszkatołowej, kilka goździków i jeszcze parę przypraw. Rosół jest przepyszny, zwłaszcza że serwuje go z wyśmienitym, domowym dodatkiem, a mianowicie z kluskami lanymi.
Wiecie, jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Jeden prosty zabieg potrafi zrobić różnicę i znacząco wpływa na jej smak. Chodzi o przepłukanie kaszy przed gotowaniem. Jednak warto też zwrócić uwagę na inne szczegóły. Gdy odpowiednio przygotujecie kaszę jaglaną, zachwycicie się jej smakiem. Kasza jaglana należy do jednych z najwartościowszych kasz. Jest bogata w witaminy z grupy B oraz w mnóstwo składników mineralnych. I co bardzo istotne, nie zawiera glutenu. Jest na tyle delikatna, że mogą jeść ją już 6-miesięczne dzieci. Niestety kasza jaglana nie jest zbyt popularna w naszej kuchni. Zazwyczaj gotujemy ją na mleku i serwujemy jako zupę mleczną. Jednak można ją też podawać do dań obiadowych, dodawać do zapiekanek, sałatek i zup. Niektórych zraża nieco jej gorzkawy smak. Jednak da się ją przygotować tak, by była smaczna. Oto kilka wskazówek, jak należy gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka.
Orzechy włoskie są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Niestety bez dokładnego usunięcia skórki w smaku bywają pełne goryczki. Jeden prosty patent pozwoli je sprawnie oczyścić. Mowa o blanszowaniu, czyli krótkim gotowaniu we wrzątku.Orzechy są istotnym elementem diety, gdyż dostarczają zarówno białka, jak i tłuszczu. Są też po prostu smaczne. Z niektórych jednak dość jest trudno zdjąć gorzką skórkę. Na szczęście nie trzeba ograniczać się do kupowania już obranych smakołyków. Domowym sposobem można bowiem poradzić sobie z nieprzyjemnym urozmaiceniem.
Brzoskwinia jest smacznym i zdrowym owocem. Niektórzy z nas jednak rezygnują z jej jedzenia ze względu na trudność w pozbyciu się pestki i pokrojenia owocu. Okazuje się jednak, że istnieje prosta metoda, która uwolni nas od tego problemu. Wystarczy nieco inaczej przeciąć owoc. Patent na usunięcie pestki z brzoskwini zaprezentowany przez pewną instagramerkę jest skuteczny i zadziwiająco prosty. Co ważne, nie wymaga korzystania ze specjalnych przyrządów, a nawet wybitnej zręczności. Na czym polega
Flądra jest smaczną rybą, którą — podobnie jak inne filety — przygotować można na kilka sposobów. Dziś przedstawiamy wam ją w formie wyśmienitych kotletów. Smakiem przyćmią one nawet najlepsze schabowe. Koniecznie spróbujcie panierowanej odsłony z wyrazistym sosem tatarskim. Będziecie zachwyceni. Flądra — choć mniej popularna niż dorsz, pstrąg czy halibut — jest wartą skuszenia się, chudą rybą o lekko maślanym smaku. Doskonale smakuje panierowana, a przy okazji dostarczy cennych składników odżywczych takich jak selen czy kwasy omega-3. Prosty przepis, wzbogacony o sos tatarski, z pewnością przypadnie wam do gustu. Skusicie się?