Klasyczny rosół już ci nie wystarcza i chcesz spróbować czegoś nowego? Dodając do niego pieczarki i podając z pulpecikami, uzyskasz zupełnie nowe danie. Jest rozgrzewający, sycący i pełen smaku umami. Rosół znany jest przez wszystkich i praktycznie każdy go uwielbia. Najlepiej smakuje przygotowany przez mamę lub babcię w zimny dzień. Okazuje się, że można jeszcze bardziej zwiększyć jego sytość i poprawić smak. Wykorzystanie pieczarek, które mają sporo smaku umami w sobie, sprawia, że wywar jeszcze bardziej smakuje mięsem. Podając z pulpetami, możesz zrezygnować z makaronu, ponieważ jeden talerz wystarczy, aby napełnić brzuch. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Znasz dereń? Rośnie w twoim ogrodzie lub gdzieś w pobliżu? Wiesz, jakie ma właściwości i jak wykorzystać w kuchni jego owoce? Podpowiemy ci co możesz przygotować z tych ciemno-czerwonych, niezwykle wartościowych owoców. Będzie zdrowo i smacznie. Owoce derenia mają niemal bordowy kolor i kształtem przypominają małe śliwki. Zaczynają dojrzewać w lipcu, ale z ich zerwaniem lepiej poczekać. Im bowiem bardziej dojrzałe, tym smaczniejsze. Najlepsze owoce to te miękkie, zebrane pod koniec lata. Charakteryzują się słodkawym, lekko cierpkim smakiem. Owoce derenia warto jednak przed przetworzeniem przemrozić lub zebrać je dopiero po pierwszych przymrozkach. Owoce derenia są wysoko cenione ze względu na ich właściwości prozdrowotne. Zawierają dużo żelaza, dlatego stosuje się je w leczeniu anemii. Ale są też bogate w potas, magnez, fosfor, wapń i cynk. Poza tym obfitują w witaminę C, P i beta-karoten. Duże znaczenie dla zdrowia mają też flawonoidy — barwniki o silnym działaniu przeciwutleniającym.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Niedziela bez rosołu to nie niedziela. A niektórzy mogliby go jeść nawet częściej. Ta klarowna, tradycyjna zupa ma wielu wielbicieli. Każdy z pewnością przygotowuje ją na swój sposób, ale na smak i aromat rosołu największy wpływ ma początek. Dowiedzcie się, czy mięso na rosół lepiej wrzucać na wrzątek, czy na zimą wodę.Dobry rosół powinien być klarowny, pełen smaku i aromatu. Na te właściwości wpływa wiele elementów. Przede wszystkim użyte składniki — ich dobór, jakość i ilość. Najlepszy efekt daje gotowanie rosołu na mięsie mieszanym, choć niektórzy wolą delikatniejszy rosół drobiowy, a inni wyrazisty wołowy. Jednak o wiele istotniejsze jest czy mięso wrzucisz na zimną, czy gorącą wodę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Podczas gotowania wiele warzyw i owoców musi zostać obranych przed wrzuceniem do zupy czy sałatki. Z uwagi na powrót mody na recykling, jak największej ilości żywności, wiele osób zastanawia się, co można zrobić z obierkami po marchewce. Wychodzą z nich pyszne chipsy, stanowią także doskonały dodatek do wywaru. Obierki po warzywach generujemy praktycznie codziennie. Świeżo zrobiona surówka, gęsta zupa, czy gulasz nie mogą obejść się bez świeżych warzyw. Zanim je jednak do nich dodamy, często obieramy je ze skórki. Na warzywach mogą bowiem pojawiać się niedoskonałości, odbarwienia czy plamki, a sama skórka ma nierzadko dość twardą i łykowatą strukturę, która przeszkadza w jedzeniu. Nie wyrzucaj jednak obranej skórki do śmietnika. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pierogi można przygotować na wiele sposobów. Dużą popularnością cieszą się zawiniątka skrywające w swoim wnętrzu farsz na bazie mięsa lub kapusty. Jednak równie pyszny efekt można osiągnąć poprzez wykorzystanie kaszy gryczanej. Efekt będzie jeszcze lepszy, jeśli dodamy także odrobinę mięty.Nie da się ukryć, że pierogi odgrywają istotną role w naszej rodzimej kuchni. Niektórzy smakosze mogliby zajadać się nimi praktycznie nieustannie. Tym razem sięgniemy po recepturę na pierogi z kaszą gryczaną. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jajecznica na boczniakach jest świetną alternatywą dla fanów klasycznej jajecznicy z grzybami. Najczęściej korzysta się w przypadku tej potrawy z kurek oraz pieczarek, lecz te mają swoje minusy. Kurki są rzadko dostępne, a także drogie - z kolei pieczarki są banalnym wyborem, który większości już dawno się przejadł. Dlatego zalecamy ciekawe i całoroczne boczniaki.Jajecznica na boczniakach to doskonałe źródło wysoko przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych, dlatego warto jeść ją jak najczęściej na śniadanie lub kolację. W tym śniadaniowym daniu zazwyczaj znajdują się pieczarki lub kurki, jednak wiele osób takie połączenia nie przekonują. Z pieczarek skorzystać możemy przez cały czas, a kurki są z drugiej strony rzadkie i drogie. Dlatego boczniaki to znacznie smaczniejsza i ciekawsza opcja, a do tego dostępna przez cały rok. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Brukselka wywołuje wśród wielu ludzi dość mieszane uczucia, głównie z powodu gorzkiego smaku. Na szczęście istnieje metoda, która pozwala bardzo efektywnie go wyeliminować. Wystarczy zamrozić ją przed wrzuceniem do wrzątku, co skutecznie niweluje gorzkość. Brukselka jest wyjątkowo zdrowym warzywem, które często powinno pojawiać się w codziennym jadłospisie. Dostarcza mnóstwo wartości odżywczych, które korzystnie wpływają na codzienne funkcjonowanie. Niestety sporym problemem, z którym zmagają się fani brukselki, jest jej gorzki smak - szczególnie mocno wyczuwalny po ugotowaniu. Dlatego prezentujemy banalnie prosty sposób, aby się z nim uporać. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kalafior upieczony w piekarniku jest nie tylko smaczną, lecz również wyjątkowo zdrową i pożywną formą posiłku. Wystarczy zaledwie kilka chwil, aby móc się cieszyć pysznym obiadem. Smak nadają przyprawy, takie jak kumin czy papryka chili. Kalafior zawiera związki roślinne, które mogą zmniejszać ryzyko wielu chorób, w tym chorób serca i nowotworów. Duża ilość błonnika wspomaga odchudzanie i trawienie. Posiada także cholinę, która jest niezbędna do uczenia się i zapamiętywania.Poniższy pieczony kalafior można wykonać w 15 minut, dlatego jest doskonałym pomysłem na szybki dodatek do obiadu. Niska kaloryczność to dodatkowy atut, ponieważ można zjeść go dużo, nie ryzykując przybrania na wadze. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
W każdym domu rosół przygotowuje się odrobinę inaczej. Nie bez znaczenia jest rodzaj mięsa, o które wzbogacamy wywar. Dobrze sprawdza się drób, jednak najlepszy efekt osiągniemy wówczas, gdy dodamy także szponder wołowy. Mięso powinno się gotować przynajmniej przez 2 godziny.Nie da się ukryć, że rosół zajmuje szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Warto wiedzieć, jak przygotować go idealnie. Dziś nasza uwaga skupi się głównie na kwestii mięsa, które dodajemy do zupy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jajecznica to jedna z tych potraw, którą chętnie przyrządzamy na nasze śniadania. Jest sycąca, pożywna i łatwa w przygotowaniu. Poniższy przepis pozwala ugotować ją w taki sposób, aby była wyjątkowo kremowa i puszysta. Jajecznica najczęściej kojarzy nam się z jajkami z dodatkiem szynki oraz szczypiorku. Wystarczy jednak pokusić się o wymieszanie innych składników, a śniadanie staje się zupełnym zaskoczeniem. W każdej postaci zachwyca miłośników jajecznych potraw i jest szybka w przygotowaniu, dlatego sięgamy po nią nawet kilka razy w tygodniu. Jeśli chcesz sprawdzić, jak łatwo można robić pyszne rzeczy w kuchni, ten przepis jest dla ciebie idealny. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pasta jajeczna na kanapkę jest genialnym sposobem na przygotowanie szybkiego i pożywnego śniadania. Magda Gessler dodaje do niej przyprawę curry oraz musztardę. Dzięki tym składnikom pasta nabiera intensywnego smaku oraz aromatu. Pasta jajeczna Magdy Gessler jest inna niż wszystkie - większość z nich bowiem ma dość mdły i mało wyrazisty smak. W przypadku jej receptur jest zupełnie odwrotnie. Musztarda, dzięki lekko kwaśnemu i ostremu smakowi dodaje paście odpowiedniego "kopnięcia", a mielone curry dostarcza egzotyczności, a także pięknego złotego koloru. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wątróbka może wyjść po usmażeniu gorzka, twarda jak podeszwa buta i zaskakująco sucha. Jeśli chcesz uniknąć takiej wpadki, nie przekraczaj 5 minut na liczniku podczas obróbki termicznej. Z kolei 3 minuty wystarczą, aby uzyskać krwisty stopień wysmażenia. Wątróbka jest zmorą z dzieciństwa dla wielu ludzi. Okazuje się jednak, że z wiekiem wiele osób, które w dzieciństwie nie było w stanie jej nawet przełknąć, zaczyna pałać do niej sympatią. Obecnie często podawana jest na obiad wśród osób starszych, którzy z biegiem lat polubili jej smak oraz konsystencję. Aby osiągnąć mistrzowski poziom w jej gotowaniu, należy trzymać się ścisłych ram czasowych podczas smażenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rosół według Roberta Makłowicza nie może być podany wraz z ziemniakami. Jak sam tłumaczy, jest to dla niego niedopuszczalne. Niżej prezentujemy przepis znanego krytyka na tę pyszną i tradycyjną polską zupę. Robert Makłowicz jest ogromnym autorytetem kulinarnym dla wielu Polaków, a jego zdanie na temat różnych dań brane jest do serca przez tysiące z nich. Trzeba jednak pamiętać, że jego wypowiedź na temat rosołu z ziemniakami może wywołać pewne kontrowersje. - Największe wrażenie robią na mnie rzeczy dziwne według moich przyzwyczajeń, które można odnaleźć wokół nas. Dla mnie rzeczą znacznie bardziej szokującą niż wyrwane w Wietnamie serce węża i podawane jeszcze bijące jest rosół z ziemniakami. A tak się jada w naszym kraju - powiedział Makłowicz podczas świątecznego wydania programu "Drugie śniadanie mistrzów". Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jajka często goszczą na naszych stołach. Przeważnie stawiamy na specjały gotowane w skorupkach lub smażone na patelni. Trochę mniejszą popularnością cieszą się jajka po benedyktyńsku. Wszystko dlatego, że ich przygotowanie dla wielu smakoszy stanowi nie lata wyzwanie. Za sprawą octu jajka po benedyktyńsku wyjdą idealnie.Nie da się ukryć, że jajka cieszą się sporą popularnością. Nietrudno natknąć się na osoby, które zajadają je praktycznie codziennie. Na szczególną uwagę zasługują jajka po benedyktyńsku. Jak je przygotować?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rosół bez cebuli nie może uzyskać odpowiedniego smaku - jednak wiele osób zastanawia się, czy należy dodawać ją w łupinie. Jeśli chcesz, aby zupa miała złocisty kolor, pozostaw na niej łupinę. Łupina zawiera dużo barwnika, który skutecznie nada całości pięknej barwy. Cebula dodawana jest do najróżniejszych dań. Dzięki jej właściwościom wiele potraw może zachwycać znacznie głębszym i lepszym smakiem. Rosół nie bez powodu nazywany jest "królem zup". Na jego podstawie można ugotować wiele innych zup i dań, a także sosów - dlatego zawsze warto mieć w zamrażalniku chociaż jedną porcję. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Smakowita gotowana kukurydza często gości na naszych stołach. Nie bez powodu możemy natknąć się na nią w niemal wszystkich sklepach. Mało kto zdaje sobie sprawę, że do wrzącej wody warto dodać cukier. Dzięki niemu uwydatnimy smak kukurydzy.Nie da się ukryć, że kolba kukurydzy dobrze sprawdza się w formie lekkiego posiłku. Wielu smakoszy sięga po nią, chociażby podczas kolacji. Warto wiedzieć, jak prawidłowo ugotować kukurydzę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sałatka jarzynowa jest jednym z najbardziej kultowych specjałów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby ją zajadać nieustannie. Niestety obecny w niej majonez jest bardzo kaloryczny i lepiej na niego uważać. Na szczęście możemy go zastąpić jogurtem typu greckiego. Bez wątpienia sałatka jarzynowa przeważnie kojarzy nam się z okresem świątecznym. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po nią również latem. Wówczas warto postawić na lżejszą odsłonę sałatki jarzynowej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dobrze przyprawiony rosół jest prawdziwą poezją smaku. Każdy ma swoje własne patenty na osiągnięcie pożądanego efektu. Jednak niektóre przyprawy są już nieco zapomniane. Mało kto pamięta o dodawaniu rozmarynu. Dzięki niemu rosół będzie miał bardziej wyrazisty smak.Z całą pewnością rosół można uznać za jeden z największych szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nie bez powodu cieszy się on ogromną popularnością wśród smakoszy. Już teraz przekonaj się, jakie przyprawy warto dodać do kultowej zupy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ciasto drożdżowe ma status kultowego deseru. Wielu smakoszy z miłą chęcią przygotowuje je w domowym zaciszu. Niestety, wyrabianie ciasta jest męczącą czynnością. Okazuje się, że ugniatanie może być zbędne. Wystarczy wykorzystać odpowiedni przepis i ułożyć składniki warstwami.Bez wątpienia ciasto drożdżowe często gości na naszych stołach. Wszystko dzięki jego niepowtarzalnym walorom smakowym. Przeważnie ciasto drożdżowe nie może obejść się bez wyrabiania. Jednak nie zawsze jest ono konieczne.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie da się ukryć, że kalafior jest jednym z najchętniej zajadanych warzyw. Można go przygotować na wiele sposobów. Najczęściej decydujemy się na gotowanie we wrzątku. Jeśli chcesz, by kalafior wyszedł idealnie biały, koniecznie dodaj do wody łyżkę cukru.Smakowity kalafior niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Nie bez powodu z miłą chęcią zajada go liczne grono smakoszy. Kalafior wyjdzie znacznie apetyczniej za sprawą prostej sztuczki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jajka na twardo często goszczą na naszych stołach. Wykorzystujemy je, chociażby w przepysznych śniadaniowych kanapkach. Nabiał nie powinien gotować się dłużej niż 10 minut. W przeciwnym wypadku jajka będą miały ciemną obwódkę i stracą wiele cennych substancji odżywczych.Nie da się ukryć, że jajka są jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy sięgają po nie praktycznie codziennie. Warto wiedzieć, ile powinny się gotować jajka na twardo.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Mało kto podejrzewałby, że gotowanie może być niekiedy tak niebezpieczne. Do przykrego w skutkach incydentu doszło w Zakopanem. Właśnie tam gar z wrzącą zupą wylał się na dwie kucharki. Obie musiały zostać przetransportowane do szpitali.Większość smakoszy uznaje gotowanie za względnie bezpieczne zajęcie. Niestety tam, gdzie mamy do czynienia z wysokimi temperaturami może dojść do poważnych wypadków. Ten czarny scenariusz ziścił się w jednej z zakopiańskich restauracji.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kluski śląskie często goszczą na naszych stołach. Specjał jest uwielbiany przez liczne grono smakoszy. Niestety po ugotowaniu kluski mogą się posklejać. Na szczęście istnieje prosta sztuczka, dzięki której unikniemy takiego scenariusza. Wystarczy obtoczyć smakołyki w odrobinie oleju.Bez wątpienia kluski śląskie można uznać za jeden ze szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na osoby, które mogłyby je zajadać niemal nieustannie. Warto wiedzieć, jak zabezpieczyć je przed sklejaniem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Folia aluminiowa ma wiele zastosowań. Zawijamy w nią specjały, jeśli nie chcemy, by straciły swoją temperaturę. Możemy w niej również piec rozmaite dania. Przed włożeniem do piekarnika powinniśmy owijać specjały tak, aby błyszcząca strona znalazła się wewnątrz. Odpowiada ona za utrzymanie temperatury.Folia aluminiowa jest często wykorzystywana podczas kulinarnych poczynań. Mało kto zwraca uwagę na to, która strona znajduje się na zewnątrz. Okazuje się, że błyszcząca zatrzymuje ciepło, a matowa je przepuszcza.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jajka na twardo ugotowane w idealny sposób są delikatne, a żółtko zawiera jeszcze odrobinę wilgoci. Najważniejszy jest odpowiedni czas gotowania, zależny od wielkości jajka. Kolejną istotną rzeczą jest wyjęcie ich na 30 minut przed gotowaniem z lodówki, aby nabrały temp. pokojowej. Jajka na twardo stanowią doskonały sposób na szybkie i pożywne śniadanie. Produkt ten zawiera praktycznie wszystkie potrzebne substancje odżywcze, które konieczne są do funkcjonowania organizmu człowieka. Niestety sporym mankamentem może być pękająca skorupka podczas gotowania. Wtedy część białka wycieka do wody i jest bezpowrotnie tracona. Dlatego wyjaśniamy jak zrobić to w najlepszy sposób. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Jak gotować jajka na twardo?Potrzebne ci będą podstawowe składniki, czyli woda, sól oraz jajka. Dodatkiem może być odrobina soku z cytryny lub octu - kwas zmniejsza prawdopodobieństwo na pęknięcie skorupki. Jak wspominaliśmy wyżej, 30 minut przed gotowaniem wyciągnij jajka z lodówki. Włóż je do dużego garnka i zalej zimną wodą z kranu. Wsyp sól oraz wlej sok z cytryny lub ocet, jeśli się na nie zdecydowałeś. Doprowadź wodę do wrzenia i zaczekaj, aż się ugotują. Małe jajka potrzebują 7 minut, średnie 8, a duże około 9 minut, aby całkowicie się ugotowały.
Tatar jest potrawą, która sprawia sporo kłopotów nawet najbardziej doświadczonym kucharzom. Ci nie wiedzą bowiem jaki sposób jest najlepszy, aby go dobrze doprawić. Podstawą jest sos Worcestershire, szalotka, odrobiną oliwy, kaparami oraz duża ilość pieprzu. Tatar jest klasyką kuchni - uwielbia go praktycznie każdy. Jego wyjątkowy smak i faktura powodują, że mało kto jest w stanie mu się oprzeć. Jeśli jednak jadasz go jedynie w restauracji, sprawdź jak łatwo przygotować go w domu. Tatar wołowy jest wspaniałym daniem, który pasuje szczególnie na wszelkiego rodzaju imprezy. Siekane mięsko, jajko i inne dodatki sprawiają, że każda uroczystość jest szczególna. Niżej zdradzamy najlepszy i najprostszy przepis. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ziemniaki są jednym z najbardziej popularnych dodatków obiadowych. Przeważnie po prostu je gotujemy. Mało kto zdaje sobie sprawę, że doprawienie solą ma ogromne znaczenie. Okazuje się, że przyprawę należy dodać do wody jeszcze przed rozpoczęciem gotowania.Nie da się ukryć, że ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Przepyszne bulwy wiele razy przyprawiały nas o szczery zachwyt. Niektórzy smakosze solą je dopiero na końcu. Lepiej zrobić to wcześniej. Wówczas ziemniaki będą znacznie smaczniejsze.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kalafior jest nie lada specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Podczas jego gotowania jesteśmy narażeni na nieprzyjemne zapachy. Pozbędziemy się ich za sprawą dodatku mleka. Dodatkowo kalafior będzie miał kuszący aromat, a jego smak zachwyci nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Pyszny kalafior niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Zazwyczaj po prostu gotujemy go w osolonym wrzątku. Warto jednak pamiętać, że kalafior może wiele zyskać dzięki niepozornemu dodatkowi.