Nauka korzystania z piekarnika wcale nie jest prosta - teraźniejsze piekarniki mają dziesiątki najróżniejszych funkcji, przycisków i wyświetlaczy dlatego wyjątkowo łatwo można się w tym wszystkim pogubić. Największym problemem jest bez wątpienia przypalanie żywności. Sytuacja, w której pieczesz całego kurczaka dla wszystkich domowników i nagle czujesz swąd spalenizny, potrafi silnie podnieść tętno. Brak głównego składnika obiadu wywołuje wściekłość i uczucie bezsilności. Poniżej wyjaśniamy najczęstsze powody takiego obrotu spraw.
W trakcie każdych świąt osoby z zamiłowaniem do kulinariów spędzają długie godziny w kuchni. W garze bulgocze wyborny żurek, w piekarniku robi się pieczeń, a w lodówce czeka sałatka jarzynowa. Dania same w sobie kuszą wyglądem i aromatem. Jednak po przygotowaniach mieszanina zapachów nie jest zbyt przyjemna.
W czasie Wielkanocy bardzo często gotujemy i jemy jajka w najróżniejszych postaciach. Są elementem wielkanocnego koszyczka, sałatki jarzynowej, żurku, a często podaje się je do stołu jako ozdobę. Dlatego tak ważne jest ich odpowiednie przygotowanie, aby niczego nie zniszczyć. Pod wpływem ciśnienia, szoku termicznego czy starości, na skorupkę działa wiele sił, które mogą ją uszkodzić. Na szczęście w banalnie prosty sposób można zapobiec ewentualnym pęknięciom. Jeśli masz pod ręką pinezkę lub igłę, bez problemu zabezpieczysz się przed wpadką.
Nie da się ukryć, że wiele znakomitych specjałów ląduje w słoikach. Przetwory tego typu charakteryzują się wybornym smakiem i nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałyby je z miłą chęcią. Istotne jest odpowiednie przygotowanie słoików.
Jajka, wędliny oraz warzywa bez wątpienia są elementami wspólnymi praktycznie każdej wielkanocnej uczty. Dla niektórych podawanie jednak dokładnie takich samych dań w tym czasie może wydawać się wtórne. Dlatego warto wprowadzić powiew świeżości, gotując galaretę w kształcie jajek. Taki sposób podania produktów, które znajdują się w tym czasie we wszystkich lodówkach w Polsce, dostarcza ogromnej radości głodnym gościom. Co więcej, dzięki niewielkiemu kosztowi i prostocie wykonania, efektowna przekąska nie będzie dla nikogo problemem.
Promocje w sklepach Lidl niejednokrotnie przyprawiały nas o zawrót głowy. Niektóre z ofert znacząco wyróżniają się na tle innych. Tym razem za niską cenę możemy nabyć ekskluzywny sprzęt, o którym marzy wielu smakoszy.
Wątróbka zawiera w sobie ogromne ilości substancji odżywczych, które ciężko znaleźć w innych produktach spożywczych z taką intensywnością. Dlatego często zaleca się ją rekonwalescentom czy anemikom, aby w krótkim czasie uzupełnili swoje niedobory. Niestety, sztuka odpowiedniego wysmażenia wątróbki nie jest wcale prosta. Jako jeden z podrobów, wątróbka jest wyjątkowo delikatna, a najmniejszy błąd podczas gotowania może sprawić, że wyjdzie bardzo sucha i twarda niczym gumowa podeszwa. Wiemy jednak co zrobić, aby uniknąć takiej wpadki.
Fundacja Konsumentów jest pozarządową i niezależną organizacją, której celem jest dbanie o konsumentów i ich interesy. Teraz kolejny raz przebadała ona dostępne w sklepach popularne kasze jaglane. Niestety, wyniki dają wiele do myślenia - glifosat obecny w wielu z nich. Jak czytamy na portalu zywienie.abczdrowie.pl, od 2019 roku w kaszach niezmiennie wykrywane były pozostałości glifosatu. Wyjątek stanowiły tylko produkty eko, które w każdej edycji badań były "czyste". Czym jest więc glifosat i jaki ma wpływ na ludzki organizm?
Parówki są jednym z najpopularniejszych wyrobów mięsnych. Przeważnie po prostu je gotujemy. Robert Makłowicz został zapytany o to, jak należy przyrządzać parówki. Jego odpowiedź może zaskoczyć wiele osób.
Nie da się ukryć, że biała kiełbasa uchodzi za kulinarny szlagier, który cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby ten frykas. Co zrobić by nie pękał w trakcie przygotowywania?
Bez wątpienia zupa pomidorowa jest jednym z najlepszych dań, które często goszczą na naszych stołach. Niektórzy smakosze mogliby ją zajadać niemal codziennie. Niestety, smakołyk za sprawą pomidorów może wyjść zbyt kwaśny. Jak go uratować?
Ryż dla mieszkańców Azji jest tym, czym dla nas chleb i ziemniaki. Ziarna tego zboża stanowią podstawowy składnik ich diety, a w naszym kraju zdobywa coraz większą popularność - głównie za sprawą dietetycznych korzyści płynących z jedzenia go. Jeśli więc jesteś dużym fanem ryżu i często go gotujesz na obiad, nigdy nie wylewaj wody po ugotowaniu. Jest ona po brzegi wypełniona substancjami odżywczymi, które korzystnie mogą wpłynąć na jakość cery czy kondycję roślin doniczkowych.
Drewniana łyżka przeważnie nie wzbudza u nas większych emocji. Korzystamy z niej wówczas, gdy nie chcemy porysować naszych naczyń. Niektórzy smakosze uważają, że drewniana łyżka jest siedliskiem bakterii. Jaka jest prawda?
Magda Gessler jest jedną z największych specjalistek z wiedzy o polskiej sztuce kulinarnej. Nie bez powodu uważa ona, że Polacy potrafią ugotować najlepsze zupy na świecie - z pewnością można znaleźć dużo ludzi, którzy podzielają jej wiarę. Niestety, będąc tak dobrymi w gotowaniu, często lubimy korzystać ze skrótów, które niekoniecznie są poprawne. Jednym z nich jest włoszczyzna, czyli zestaw warzyw potrzebnych do ugotowania rosołu. Kupowanie całej kiści jest błędem, ponieważ jest to drogie i niesmaczne wyjście.
Smakowite ryby można przyrządzić na rozmaite sposoby. Mało kto spodziewałby się, że mycie surowego produktu może przynieść więcej szkody niż pożytku. Każdy, kto często jada ryby, powinien mieć to na uwadze.
Bez wątpienia żurek i biały barszcz można uznać za klasyki naszej kuchni. Oba specjały często goszczą na naszych stołach, jednak nadal są ze sobą mylone. Warto wiedzieć, czym się od siebie różnią. Kluczowe są niepozorne detale, które wpływają na smak obu potraw.
Patelnia wykorzystywana jest przez kucharzy praktycznie każdego dnia po kilka razy. Smażymy na niej mięso, redukujemy sosy, a nawet gotujemy całe dania. Mimo iż stanowi tak nieodłączny element naszego życia, wielu z nas do dzisiaj nie wie o ukrytej funkcji. Rączka służy głównie do bezpiecznego trzymania naczynia - dzięki niej nie poparzymy się gorącym metalem, ponieważ jesteśmy od niego odizolowani. Jeśli widzisz w niej otwór, wetnij weń drewnianą łyżkę, a nie będziesz musiał martwić się odstawianiem jej w inne miejsce.
Biała kiełbasa jest nie lada smakołykiem, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Podczas gotowania łatwo zapomnieć o dodatkach, bez których specjał nie będzie wzbudzał zachwytu.
Mnóstwo osób z pewnością myśli, że makaron nie jest trudnym w przygotowaniu składnikiem. Wystarczy jedynie wrzucić go do wody i gotować zgodnie z instrukcjami opisanymi na opakowaniu. Taka postawa jest jednak błędna i może wywołać katastrofalne skutki. Źle ugotowane spaghetti czy wstążki stają się zbyt miękkie, nie gromadzą na swojej powierzchni odpowiedniej ilości sosu, tracą smak i rozpadają się, zanim włożymy je do ust. Poniżej prezentujemy kilka najważniejszych zasad, dzięki którym każdy obiad, zawierający makaron, będzie idealny.
Gotowanie jest niekiedy prawdziwą frajdą. Właśnie w ten sposób przygotowujemy rozmaite frykasy, które cieszą zarówno oko, jak i nasze podniebienie. W wielu daniach króluje makaron. Okazuje się, że można go ugotować w bardzo nieoczywisty sposób.
Smakowite ziemniaki są jednym z najpopularniejszych warzyw. Nietrudno znaleźć smakoszy, którzy chętnie je zajadają. Niestety, ziemniaki dosyć długo się gotują. Na szczęście proces ten możemy znacząco przyśpieszyć.
Oliwki w formie pasty idealnie sprawdzą się jako dodatek do pieczywa. Taka kolacja z pewnością spotka się z aprobatą nawet najbardziej wymagających spośród smakoszy. Tapenada jest bardzo prosta w przygotowaniu. Każdy powinien sobie poradzić z tym przepisem.
Smakowity chrzan niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Niektórzy mogliby jadać go niemal codziennie. Niestety, tarcie chrzanu jest uciążliwą czynnością. W jej trakcie nietrudno o łzy. Jak możemy temu zaradzić?
Parówki są uznawane za jeden ze specjałów, który jest prosty w przygotowaniu. Niektórzy odgrzewają je w mikrofalówce, jednak najczęściej decydujemy się na ich ugotowanie. Warto zrobić to w odpowiedni sposób.
Nie da się ukryć, że ryż jest jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Jego walory smakowe i konsystencja w znacznej mierze zależą od sposobu przygotowania. Warto wiedzieć, jak idealnie ugotować sypki ryż.
Ziemniaki dodajemy do wielu dań. Stanowią częsty składnik zupy, zapiekanek czy potrawek. Ich właściwości zagęszczające są wykorzystywane w celu sprawienia, żeby danie było bardziej sycące. Jak jednak należy je ugotować?Sposobów jest bowiem mnóstwo. Ziemniaki w mundurkach, pieczone, puree, gotowane, w zupie czy jako składnik ciasta. Do praktycznie każdego z nich potrzebna jest woda i garnek. Czy pokrywka jest w tym przypadku konieczna? Oraz jaka ilość wody jest optymalna?
Widelec jest przede wszystkim narzędziem, którym większość z nas spożywa jedzenie. Choć w wielu kulturach używa się gołych dłoni lub pałeczek, widelec zakorzenił się w naszej europejskiej kulturze. Okazuje się, że można przygotować dzięki niemu znacznie więcej. Naturalnym sposobem wykorzystania widelca, jest najzwyklejsze jedzenie. Łatwo nabija się kęsy posiłku na ostrza tego metalowego sztućca. Przy ich pomocy można również oczyścić kurczaka z białych nitek.
Śniadanie w porannym pośpiechu nie jest łatwe ani wygodne. Nie zawsze ma się czas na przygotowanie ogromnego posiłku dla całej rodziny - jeśli więc potrzebujesz czasem zrobić szybkie dania, poniżej prezentujemy 5 ekspresowych przepisów. Co więcej, jeśli w Twojej lodówce są jedynie jajka, nie musisz się martwić. One wystarczą do przygotowania pysznego i pożywnego śniadania dla całej rodziny. Żadne duże umiejętności nie są potrzebne, aby móc skorzystać z poniższych receptur.