Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Jajka

Jesienna jajecznica z dynią
27.10.2022 09:38 Podduś z cebulą i dodaj jajka. Jesienna jajecznica jest absolutnym hitem. Sekret tkwi w 1 dodatku

Jesienna jajecznica z dynią będzie idealna na śniadanie w chłodny dzień. Kremowa i sycąca kompozycja jest prosta w przygotowaniu, a dzięki dodatkowi pomarańczowego warzywa, niezwykle smaczna. Koniecznie ją przetestujcie — jeszcze nie raz zjecie tej jesieni.Jajecznicę można podać na wiele sposobów. Danie z dodatkiem jesiennego warzywa startego na tarce będzie przyjemnie kremowe. Doprawimy je odrobiną korzennych przypraw, dzięki czemu nabierze niepowtarzalnego charakteru i przyjemnie was rozgrzeje, jednocześnie pobudzając metabolizm. Spróbujecie?

racuchy
26.10.2022 18:15 Kefir, jogurt i maślanka odpadaja. Babcia Krysia do racuchów wlewa inny składnik

Puszyste racuchy bez dodatku drożdży? Babcia Krysia opracowała wyjątkowy przepis na ten specjał. Ciasto na racuchy wychodzi idealne dzięki dodatkowi zsiadłego mleka. Ani się obejrzysz, jak znikną z talerzy.Delikatne racuchy z dodatkiem zsiadłego mleka wykonasz w 3 prostych krokach. Wymieszaj składniki, wyrób ciasto i usmaż placuszki. Potem zostaje już tylko pałaszowanie ich z ulubionymi dodatkami.

Masz w kuchni jajka i parówki? W mig zrobisz z nich najlepsze śniadanie. Koniecznie pamiętaj o 1 dodatku
26.10.2022 08:27 Masz w kuchni jajka i parówki? W mig zrobisz z nich najlepsze śniadanie. Koniecznie pamiętaj o 1 dodatku

Szukasz pomysłu na szybkie i pożywne śniadanie? Przygotuj puszysty omlet z piekarnika z dodatkiem parówek, żółtego sera i pomidora. Omlet doprawiony suszonym oregano i świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem jest pełen smaku i wygląda zjawiskowo.Omlety jajeczne możemy przygotować w kilku wersjach. Możemy zrobić je na słodko z owocami i konfiturą lub wytrawnie, dodając do jajek ulubione warzywa, ser i inne składniki. Omlet możemy również smażyć na patelni i złożyć na talerzu lub zapiec w piekarniku, to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie dla każdego.Jedną z moich ulubionych wersji potrawy jest omlet z parówkami. Mięso podsmażam z cebulą na maśle klarowanym lub oliwie z oliwek i dodaję pokrojonego pomidora. Do masy jajecznej dodaję łyżkę kwaśnej śmietany, dzięki której omlet jest puszysty i delikatny. Do przygotowania śniadania możesz wykorzystać również warzywa, które masz w lodówce, dzięki czemu nic w kuchni się nie zmarnuje.Śniadanie będzie jeszcze smaczniejsze, kiedy wstawisz całą patelnię do nagrzanego piekarnika i zapieczesz. Omlet będzie wtedy niezwykle puszysty i dobrze wyrośnięty. Przed pieczeniem koniecznie oprósz masę jajeczną startym serem i posiekaną zieleniną. Omlet podaj z kromką świeżego pieczywa, cała rodzina zje taki posiłek ze smakiem.

Zdrowe kokosanki - prosty przepis
25.10.2022 12:02 Zdrowe kokosanki bez masła i cukru. Pyszne ciasteczka przygotowujesz w kilka chwil

Kokosanki są pysznym deserem. Dziś proponujemy wam prosty przepis na zdrową wersję rarytasu z małym twistem. Do masy dodamy czekoladę, a oprócz niej 3 inne składniki. W zaledwie 30 minut zrobicie lekkie ciasteczka, po które sięgnąć może każdy. Spróbujecie?Zdrowe kokosanki bez dodatku cukru i masła spodobają się wszystkim łasuchom. Bazę — podobnie jak w przypadku tradycyjnego przepisu — stanowić będą jajka i wiórki kokosowe. Zamiast popularnego słodzika wykorzystamy jednak pozbawiony kalorii erytrytol, a tłuszcz dodamy w formie odrobiny gorzkiej czekolady. Tyle wystarczy.Jedna porcja kokosanek w takiej odsłonie dostarczy wam zaledwie około 200 kcal. Po przysmak można zatem sięgać nawet będąc na diecie. Czekolada gorzka zaserwowana w takiej ilości zaspokoi apetyt na słodkie i pozwoli wytrwać w zdrowych nawykach.

Domowa krajanka do rosołu jak u babci
23.10.2022 10:32 Krajanka do rosołu jak u babci. Przygotujesz ją łatwo i za grosze

Domowa krajanka do rosołu była nieodłącznym elementem obiadu u babci. Delikatny jajeczny makaron doskonale komponuje się z tradycyjną zupą. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Są potrzebne zaledwie cztery tanie składniki, a smakuje o niebo lepiej niż sklepowe odpowiedniki i nie rujnuje portfela. Spróbujecie? Jajeczny makaron krajanka świetnie pasuje do domowego rosołu. Jego samodzielne przygotowanie zdecydowanie się opłaca. Nie zajmuje ono wiele czasu, a makaron wychodzi tańszy niż kupny. Każdy sobie poradzi.

jajecznica
22.10.2022 08:09 Aksamitna jajecznica po francusku. Sekret tkwi w zaskakującym dodatku

Znamy sposób na idealnie kremową jajecznicę. Aksamitna jajecznica po francusku swoją niezwykłą konsystencję zawdzięcza sporemu dodatkowi masła. Wystarczy, że tuż przed smażeniem wymieszasz starannie jajka z dwoma łyżeczkami tego tłuszczu. Trudno wyobrazić sobie lepszą propozycję na śniadanie.Aksamitną jajecznicę po francusku można usmażyć tradycyjnie na patelni, jednak lepiej sprawdzi się w tej sytuacji niewielki garnek. Umożliwi on dokładne i energiczne mieszanie jajek, co nie pozostanie bez wpływu na efekt końcowy tego dania. Na koniec wystarczy odrobina soli i pieprzu, aby cieszyć się jajecznicą w zupełnie nowej odsłonie.Sekret aksamitnej jajecznicy po francusku to nie tylko dodatek masła. Nie bez znaczenia jest tez sam sposób przygotowania tej popularnej potrawy. Z przyjemnością przedstawiamy instrukcję krok po kroku.

jak przygotować ciasto
21.10.2022 10:51 Biszkopt, kruche czy drożdżowe? Poznaj proste zasady, jak przygotować ciasto

Ciasto niejedno ma imię. Może być podstawą zarówno słodkich jak i słonych potraw. Wymaga zagniatania, lub ucierania. Bywa kapryśne i uparte, kompletnie nie wychodząc tak, jak byśmy tego oczekiwali. Niniejszym przedstawiamy krótkie kompendium wiedzy na temat tego, jak przygotować ciasto zależnie od jego rodzaju.O niektórych zwykło się mówić, że mają dobrą rękę do ciasta. Tym określeniem cieszą się osoby, które potrafią wyczarować puszysty biszkopt lub przepyszną babkę z rodzynkami. A czy ty wiesz, jak przygotować ciasto? Jeśli nie, zapraszamy do lektury.

Jajecznica po chłopsku z pomidorami i śmietaną
18.10.2022 08:22 Jajecznica po chłopsku z pomidorami i śmietaną. Idealna na dobry początek dnia

Jajecznica po chłopsku z pomidorami i śmietaną jest sycącą propozycją na ciepłe śniadanie. Dzięki dodatkowi nabiału uzyskujemy delikatną w smaku i kremową potrawę, a lekko kwaśne pomidory charakteru. Całość jest przyjemnie aromatyczna i prosta w przygotowaniu. Musicie spróbować.O poranku trzeba zjeść coś treściwego. Zwykle wybieramy jajecznicę, lecz nie każda będzie tak sycąca, jak chłopska. Dodanie do jajek pomidorów oraz śmietany wzbogaca smak dania i podnosi jego wartość odżywczą. Przygotowanie przysmaku nie jest skomplikowane, a ma on szansę spodobać się nawet wybrednym domownikom. Skusicie się?

Siostra Anastazja robi obłędne ciasteczka z 5 składników. Łatwiej się nie da
17.10.2022 09:45 Siostra Anastazja robi obłędne ciasteczka z 5 składników. Łatwiej się nie da

Kukutki, czyli ciasteczka z mąki i jajek podane z miodem i makiem są pomysłem na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasteczka z pięciu składników według przepisu siostry Anastazji zachwycają prostotą i smakiem. Siostra Anastazja w jednej ze swoich książek kucharskich pt. ,,Siostra Anastazja - życie pełne smaku" zdradziła prosty przepis na domowe ciasteczka z pięciu składników. Ciastka przygotowane z mąki, jajek i letniej wody gotowane w osolonej wodzie są chrupiące i delikatne.Do kruchych ciasteczek siostra Anastazja podaje mak i płynny miód. Zmielony mak wymieszany z miodem i ugotowanymi i odcedzonymi ciasteczkami smakuje rewelacyjnie. Ciastka błyskawicznie znikają z talerzy. Przepis na ciasteczka z pięciu składników jest przepisem podstawowym. Mak możemy zmielić dodatkowo z rodzynkami, orzechami i ulubionymi bakaliami, żeby podbić jego smak. Ciastka gotujemy w wodzie przez kilka minut, do miękkości i mieszamy z podstawowymi składnikami.Szybkie ciasteczka z pięciu składników według przepisu siostry AnastazjiSkładniki na ciasto:250 g mąki pszennej125 ml letniej wody3 żółtkaDodatkowo:200 g zmielonego makupłynny miód

papieskie kremówki
15.10.2022 18:55 Rozpływające się w ustach papieskie kremówki. Idealny deser nie tylko do kawy

Tradycyjne kremówki niezaprzeczalnie kojarzą się z klasycznymi polskimi słodkościami. Nie bez powodu tak uwielbiane były przez naszego papieża, Jana Pawła II. Dzięki poniższemu przepisowi możesz przygotować papieskie kremówki we własnej kuchni. Delikatny krem między warstwami ciasta sprawdzi się jako doskonały poczęstunek na każdą okazję.Klasyczne, papieskie kremówki robi się na kruchym cieście, jednak niektórzy używają zamiast niego ciasta francuskiego. Jest to polecana wersja dla osób mniej biegłych w sztuce cukierniczej lub takich, którym zależy na przygotowaniu deseru w krótszym czasie. Na ten wariant kremówki idealnie sprawdza się dodatkowa warstwa bitej śmietany rozprowadzona na budyniowym kremie.

Jak łatwo i skutecznie oddzielić białko jaja od żółtka? 2 sposoby biją na głowę pozostałe
15.10.2022 09:26 Jak łatwo i skutecznie oddzielić białko jaja od żółtka? 2 sposoby biją na głowę pozostałe

Oddzielanie białka od żółtka będzie o wiele szybsze i prostsze, kiedy zastosujemy dwa sprawdzone sposoby. Patent z plastikową butelką i kuchennym lejkiem jest niezawodny. Jak oddzielić białko od żółtka? Jak sprawdzić świeżość jajek przy pomocy zwykłej wody? Jajka są bardzo uniwersalnym dodatkiem do wielu dań, ciast i deserów. Niekiedy musimy ubić pianę z białek lub dodać same żółtka do konkretnej potrawy. Jak oddzielić białko od żółtka? Oddzielanie klasyczne przy pomocy pękniętej skorupki jest czasochłonne i trudne. Często podczas tradycyjnego oddzielania białka od żółtka, do białek przedostaje się pokruszona skorupa lub niewielka ilość żółtka. Musimy je dokładnie usunąć, a jak wiadomo, jest to bardzo żmudne i czasochłonne zajęcia. Z pomocą przychodzą dwa niezawodne sposoby.Jak oddzielić białko od żółtka? Przy pomocy plastikowej butelki lub lejka kuchennego. To najskuteczniejsze i najszybsze sposoby, dzięki którym nie mamy brudnych rąk, jajko nie rozlewa się po blacie i nie musimy wydłubywać pozostałości skorupki lub żółtka.Niezależnie od tego, czy chcemy upiec ciasto, czy dodać jajka do sosu, zupy, czy innego dania, zawsze sprawdzajmy wcześniej świeżość kurzych jaj. Patent z wodą i szklanką jest prosty i skuteczny. Pamiętajmy, że starymi jajkami możemy się poważnie zatruć.

domowy budyń
14.10.2022 17:40 Jak zrobić aksamitny domowy budyń? Mamy najlepszy sposób

W dzisiejszych czasach przyzwyczailiśmy się do przygotowywania kupnego budyniu z proszku. Zapewne większość z Was nie spodziewa się, jak proste jest przyrządzenie tego przysmaku w tradycyjny domowy sposób. Poniżej przedstawiamy klasyczny przepis, w którym dodatek masła sprawia, że budyń jest jeszcze bardziej kremowy i aksamitny.Dodanie masła do przygotowywanego domowego budyniu podbija jego smak, oraz sprawia, że nasz deser ma wyjątkowo gładką konsystencję. Kolejną kwestią mającą niebagatelny wpływ na budyniową perfekcję jest dbanie, aby w wyrabianej masie nie powstały grudki. Efekt ten uzyskasz, jeśli zamiast łyżki, do mieszania budyniu użyjesz widelca.

lewandowska omlet
14.10.2022 16:56 Lewandowska dodaje do omletu nietypową przyprawę. Nie każdy by się zdecydował

Omlet z jajek jest znaną i lubianą propozycją śniadaniową. Dziś przedstawiamy przepis na tę potrawę z dodatkiem suszonych pomidorów oraz zaskakującej kurkumy. Recepturą podzieliła się sama Anna Lewandowska. W kwestii żywienia z całą pewnością można jej zaufać.Anna Lewandowska, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu w portalu Instagram, nie boi się kuchennych eksperymentów. Dodatek kurkumy do omletu to odważny, ale jak się okazuje właściwy krok. Dzięki niezwykłym właściwościom tej przyprawy, poza cudownym smakiem zyskujemy także szereg korzystnych dla naszego zdrowia składników.

Kremowa jajecznica
13.10.2022 07:54 Kremowa jajecznica, jak z najlepszej restauracji. Sekret tkwi w sposobie smażenia

Kremowa jajecznica będzie idealna na śniadanie. Uzyskanie przyjemnej w odbiorze konsystencji potrawy możliwe jest dzięki powolnemu smażeniu na niewielkim ogniu. Technika jest dobrze znana szefom kuchni. Z pewnością efekty jej zastosowania zachwycą także domowników, którzy jeszcze nie raz poproszą o ten przysmak. Nie ma chyba smaczniejszego sposobu na rozpoczęcie dnia niż sięgnięcie po lekką i rozpływającą się w ustach jajecznicę. Uzyskanie dania o delikatnej konsystencji wymaga nieco cierpliwości, ale warto podjąć ten wysiłek. Odpowiednio długo smażone jajka są przepyszne.

Czego nie dodawać do jajecznicy?
11.10.2022 08:36 Nigdy nie dodawaj ich do jajecznicy. Przez 1 błąd wyjdzie gumowata i bez smaku

Czego nie dodawać do jajecznicy? Okazuje się, że są produkty, które po wymieszaniu z jajkami wcale nie sprawią, że usmażymy lekką i puszystą niczym chmurka potrawę. Podpowiadamy, jak uniknąć błędów. Jeden z nich — wlanie mleka do jaj i posolenie jeszcze przed smażeniem — ma nieprzyjemne skutki. Jajecznicę każdy robi nieco inaczej. Wielu z nas podąża za radami z Internetu i smaży jajecznicę, dodając do niej mleka i soląc masę jeszcze przed wlaniem na patelnię. Liczymy, że pomoże nam to uzyskać lekką, puszystą konsystencję potrawy. Szefowie kuchni odradzają takie sztuczki.

jak smażyć naleśniki
10.10.2022 21:03 W jakiej kolejności należy dodawać składniki na naleśniki? Błąd srogo kosztuje

Usmażenie naleśników nie jest trudnym zadaniem. Przygotowanie idealnego ciasta do ich przyrządzenia może jednak nastręczać niemałych trudności. Wszystko znacznie uprości się, kiedy zastosujesz odpowiednią kolejność oddawania do ciasta poszczególnych składników. Zacznij od jajek a zakończ na mące- to takie proste.Ubite w całości jajka nabierają niezwykłej puszystości. To właśnie dlatego przygotowanie ciasta należy zacząć właśnie od nich. Do lekkiej bazy dodajemy następnie mleko, nieco wody gazowanej, na koniec zostawiając składniki stałe czyli mąkę i sól. Ta metoda to gwarancja sukcesu.

kokosanki
10.10.2022 19:27 Ekspresowe ciastka kokosanki z 3 składników. Ten prosty przepis wykonasz w 15 minut

Co zrobić z białkiem jaja w sytuacji, gdy dany przepis wymaga użycia jedynie żółtek? Z pomocą przychodzi ten prosty patent na kokosanki. Pyszne ciasteczka wykonasz błyskawicznie, a do tego zapobiegniesz marnowaniu jedzenia. Taki plan ma same plusy.Ekspresowe kokosanki to zaledwie 15 minut przygotowania i ok. 20 minut pieczenia. Ten szybki przepis sprawdzi się za każdym razem, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Jeśli zależy Ci na mniejszej kaloryczności ciasteczek, zastąp cukier erytrolem. Takimi kokosankami można zajadać się wręcz bezkarnie.

jajka w sosie
09.10.2022 07:44 Podajesz majonez do gotowanych jaj? Sos musztardowy jest lepszym rozwiązaniem

Jajka na twardo zwykle podajemy z majonezem. Jednak doskonale smakują również w towarzystwie innych, wyrazistych dodatków. Dziś proponujemy wam przygotowanie prostego, a jednocześnie pysznego sosu na bazie musztardy. Będzie kremowy i bardzo smaczny — nikt mu się nie oprze.Jeśli nie chcecie podawać do jajek ostro doprawionego majonezu, mamy dla was inny smaczny pomysł. Wyrazisty i kremowy sos musztardowy z powodzeniem zastąpi jajeczny klasyk. Przygotowuje się go w kilka chwil, a smak na długo zapada w pamięć. Spróbujecie?

jajecznica po kaszubsku
08.10.2022 08:46 Rozdrobnij widelcem i dodaj do jajecznicy. Kaszubski patent na śniadanie smakuje obłędnie

Jajecznica jest bardzo dobrym pomysłem na szybkie i pożywne śniadanie. Dodajmy do przepisu wędzoną rybę, a otrzymamy przepis wręcz idealny. Jajecznica po kaszubsku, bo taka nazywa się ta potrawa, jest zdrową i pożywną propozycją na rozpoczęcie udanego dnia.Wędzoną makrelę warto jeść od czasu do czasu ze względu na jej właściwości odżywcze. Jej mięso bogate jest w witaminy i składniki mineralne, które pomagają we właściwym funkcjonowaniu naszego organizmu. Jajecznica z wędzoną ryba to prawdziwy śniadaniowy hit, którego musisz spróbować.

Przepis na kultowe ciasto pleśniak. Pyszna kompozycja słodkich warstw
07.10.2022 22:46 Przepis na kultowe ciasto pleśniak. Pyszna kompozycja słodkich warstw

Kiedy ostatnio piekliście kultowe ciasto pleśniak? Może warto do niego wrócić? Kruche ciasto przekładane kwaskowym dżemem i słodką pianką nie tylko doskonale się prezentuje, ale też świetnie smakuje. Co istotne, ciasto jest też proste w przygotowaniu i nie wymaga użycia wymyślnych składników. Ciasto pleśniak to doskonały wypiek znany od wielu lat. Jego sekretem jest połączenie kilku warstw: słodkiego, waniliowego ciasta, kruszonki z dodatkiem kakao, słodkiej piany z białek i kwaśnego dżemu.Ciasto pleśniak przygotujemy błyskawicznie. Spód ciasta przed pieczeniem musimy ponakłuwać widelcem, żeby nie wybrzuszył się pod wpływem wysokiej temperatury. Ciasto na kruszonkę zagniatamy i wkładamy do lodówki na godzinę, żeby odpoczęło. Przysłowiową wisienką na torcie jest piana ubita z białek i cukru, która pod wpływem wysokiej temperatury tworzy delikatną, kruchą warstwę bezy. Do słodkiego ciasta pleśniak koniecznie dodajmy kwaśny dżem np. z czarnej porzeczki lub agrestu, a każdy będzie prosił o dokładkę i przepis.

Szybkie racuchy na maślance. 2 składniki decydują o ich wybornym smaku
07.10.2022 18:00 Szybkie racuchy na maślance. 2 składniki decydują o ich wybornym smaku

Racuchy na maślance z dodatkiem jabłek, rodzynek i cukru waniliowego są świetnym pomysłem na słodki obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Jesienna wersja tradycyjnych racuchów zachwyca lekkością, aromatem i puszystością.Racuchy zwykle przygotowujemy z dodatkiem drożdży. Jednak słodkie placki na maślance możemy przygotować bez zaczynu i bez wyrastania. Puszystości doda im proszek do pieczenia. Pamiętajmy jednak, że maślanka i jajko powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy racuchy wyjdą delikatne. Ciasto na racuchy będzie gotowe w dosłownie kilka minut. Na początku łączymy mąkę, cukier i maślankę, następnie dodajemy jabłka, rodzynki i mieszamy łyżką. To właśnie dwa ostatnie składniki nadają plackom doskonałego charakteru. Racuchy w tej wersji są idealne na chłodne, jesienne dni.

Puszyste jajka sadzone
07.10.2022 08:23 Puszyste jak chmurka jajka sadzone. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej

Jajka sadzone z piekarnika będą przyjemnym urozmaiceniem śniadaniowej klasyki. Ubicie białek sprawi, że uzyskamy przysmak o konsystencji chmurki z pysznym płynnym żółtkiem wewnątrz. Z pewnością spodoba się całej rodzinie. Jeśli znudziły wam się tradycyjne jajka sadzone, wersja przyrządzana w piekarniku, w której białko dodatkowo ubijemy na sztywną pianę, odmieni wasze spojrzenie na ten rarytas. Delikatne, puszyste i wyjątkowo smaczne danie ma szanse stać się waszym ulubionym. Jest szybkie w przygotowaniu i od razu uzyskacie rodzinną porcję. Spróbujecie?

Czy dodawać jajko do ciasta na pierogi?
06.10.2022 19:51 Czy trzeba dodawać jajko do ciasta na pierogi? Do wyboru masz 3 opcje

Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Jedni uważają, że powinno do niego trafić jajko. Inni są zdania, że wręcz przeciwnie. Opcje tymczasem są trzy, a wybór zależy od celu, który chcemy osiągnąć. Podpowiadamy jak zdecydować właściwie.Zwyczaj dodawania jajka do ciasta na pierogi przywędrował z Włoch, gdzie jednym ze składników ravioli — małych pierożków — jest właśnie jajko. Przygotowując tradycyjne danie kuchni polskiej, warto jednak wcześniej zastanowić się na jakim efekcie nam zależy.

szakszuka
06.10.2022 09:15 Paulina Sykut - Jeżyna stawia na wyjątkowe śniadanie. Zapomnij o jajecznicy

Paulina Sykut- Jeżyna podzieliła się swoim pomysłem na śniadanie. Postawiła na pożywną i zdrową szakszukę, jednak w nieco zmienionej formie. Zrezygnowała z klasycznej papryki, do tunezyjskiego specjału dodała natomiast ser feta. Internauci oszaleli na punkcie tego dania.Szakszuka wywodzi się z Tunezji i składa się z jajek gotowanych w pomidorowym sosie. Poza niezwykłym smakiem i aromatem, szakszuka dostarcza nam sporo białka i witamin, do tego jest bardzo pożywna. Paulina Sykut Jeżyna, której powyższe zdjęcie pochodzi z profilu @paulinasykutjezyna na portalu Instagram, nie wyobraża sobie lepszego śniadania.

Pomysł na tani obiad
05.10.2022 18:39 Masz w domu jajka, cebulę, ziemniaki i pomidory? W mig zrobisz z nich przepyszny obiad

Omlet z serem i ziemniakami zrobimy z kilka podstawowych składników, które z pewnością mamy w domu. Omlet jest niezwykle puszysty, a nie ma w nim grama mąki, proszku do pieczenia, czy sody. Poznaj przepis na tani obiad dla całej rodziny.Omlet z kilku składników to pomysł na tani obiad, który przygotujemy na jednej patelni. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i smażyć kilka minut pod przykryciem. Omlet przewracajmy na drugą stronę przy pomocy dużego talerza, żeby danie nie popękało.Omlet zwykle przygotowujemy na śniadanie. Jajka smażymy z pomidorami, szpinakiem, grzybami i składamy go na pół. Omlet z serem i ziemniakami nie wymaga składania, jest bardzo wyrośnięty i możemy pokroić go jak tort lub tartę warzywną.Omlet z serem i ziemniakami będzie jeszcze smaczniejszy, kiedy oprószymy go solidnie posiekanym szczypiorkiem zaraz przed podaniem. Omlet z tartymi ziemniakami, serem, pomidorem i cebulą to pomysł na pyszny, rodzinny obiad, który będzie gotowy w kilkanaście minut.

Zapytali Gessler o idealne naleśniki. Wyjawiła najlepsze proporcje
04.10.2022 20:34 Zapytali Gessler o idealne naleśniki. Wyjawiła najlepsze, perfekcyjne proporcje

Jak zrobić idealne naleśniki? Magda Gessler zdradziła swój patent na doskonałe ciasto, najważniejsze są składniki i odpowiednie proporcje. Naleśniki to pomysł na pyszny obiad na słodko dla całej rodziny, podamy je z ulubionymi dodatkami.W jednym z odcinków popularnego programu kulinarnego Masterchef, Magda Gessler pokazała uczestnikom, jak zrobić idealne ciasto na naleśniki. Ciasto ma idealną konsystencję, nie jest ani za rzadkie, ani za gęste, a naleśniki wychodzą rewelacyjnie.Jurorka stwierdziła również, że wiele osób robi naleśniki "na oko", przez co ciasto nie zawsze jest idealne. Naleśniki musimy przygotowywać według ściśle określonych proporcji, wtedy będą cienkie i niezwykle delikatne. Gessler do naleśników nie dodaje wody gazowanej, dodaje natomiast zimą wodę i to pod sam koniec przygotowywania masy.Naleśniki możemy podać z ulubionymi dodatkami. Jesienią i zimą gorąco polecam domowe dżemy i konfitury, latem natomiast owoce sezonowe. Naleśniki z owocami i przetworami możemy połączyć również z serkiem waniliowym lub twarogiem, w ten sposób stworzymy wyśmienity obiad na słodko.

Jak przechowywać jajka w lodówce?
04.10.2022 08:15 Jak przechowywać jajka w lodówce? Większość z nas popełnia fatalny błąd

Czy wiecie jak przechowywać jajka? Część z nas umieszcza je w pojemnikach znajdujących się na drzwiach lodówki. W tym miejscu panuje zmienna temperatura, która sprzyja szybszej utracie świeżości produktu. Zdecydowanie lepiej jest umieścić nabiał na środkowej półce. Jajka w sklepach często przechowywane są w lodówkach, lub stoją w klimatyzowanych pomieszczeniach. Przynosząc je do domu, przekładamy je do pojemników umieszczonych na drzwiach urządzenia lub do szafki kuchennej oba podejście są błędne. Powinny bowiem być trzymane w stałej i niskiej temperaturze.

kapusta
03.10.2022 20:20 Tanie i ekspresowe placki z kapusty. Przepis jest przebojem

Kiedy brak jest pomysłu na obiad, a w lodówce są same podstawowe produkty, z pomocą przychodzi patent na smażone placki z kapusty. Wykonanie ich jest bardzo łatwe a rezultat wprost zachwyca. Do tego prosty jogurtowy sos i pyszna zdrowa przekąska jest gotowa.Placki z kapusty robi się podobnie do tych z ziemniaków, jednak wykonanie ich zajmuje dużo mniej czasu. W przypadku kapusty odchodzi żmudny proces obierania i tarcia ziemniaków, gdyż to warzywo wystarczy jedynie posiekać. Te placki z kapusty zaspokoją głód nie tylko w domowym zaciszu, ale są świetną przekąską do szkoły czy pracy.