Jajecznica z ziemniakami jest rewelacyjnym sposobem na wykorzystanie ziemniaków z obiadu, dzięki czemu w naszej kuchni nic się nie zmarnuje. Chłopska jajecznica jest wyraźna w smaku, pożywna i bardzo aromatyczna. Wprost idealna na śniadanie.Ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Wszyscy wiemy, że zrobimy z nich kopytka, pyzy, czy kluski śląskie. Jednak mało kto wie, że możemy również usmażyć wyśmienitą jajecznicę z dodatkiem ziemniaków.Jajecznica z ziemniakami to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie dla całej rodziny. Jajecznicę smażymy na maśle z cebulą i szczypiorkiem. Możemy dodać do niej również boczek wędzony, który wzmocni smak i aromat potrawy.Do jajecznicy podajmy świeże pieczywo i pokrojone warzywa, np. pomidory lub paprykę. Tak przygotowane śniadanie będzie pożywne, pełnowartościowe i bardzo smaczne. Jajecznica z ziemniakami doda nam energii na wiele godzin.
Sezon na śliwki jest w pełni, dlatego grzechem byłoby zapomnieć o przygotowaniu pysznych knedli ze śliwkami. Banalnie proste ciasto i soczyste pyszne owoce są gwarantem sukcesu. Przedstawiamy oryginalny, ponad stuletni przepis na to danie.Knedle ze śliwkami są pysznym daniem obiadowym na słodko. Wykonanie ich jest bardzo łatwe i wymaga zaledwie kilku podstawowych składników. Gotową potrawę polewa się rozpuszczonym świeżym masłem. To sprawdzona receptura sprzed wielu lat.
Chcesz wiedzieć, jak usmażyć puszyste naleśniki? Dodaj do ciasta wody gazowanej, która idealnie je napowietrzy. Nie zapomnij też o ubiciu piany z białek i przesianiu mąki. Dzięki zastosowaniu tych trzech prostych zasad naleśniki wyjdą pyszne jak nigdy.Przepis na naleśniki jest jednym z najprostszych, jednak potrafi być podchwytliwy. Gumowate czy twarde placki nie trafiają w niczyj gust. Koniecznie dowiedz się zatem, jak usmażyć puszyste naleśniki. Z poniższego przepisu będziesz korzystać z przyjemnością.
Kakaowe ciasto bez pieczenia jest nie lada gratką dla wszystkich łakomczuchów. Połączenie herbatników z kakaową masa budyniową, przełamane śliwkowymi powidłami jest czymś, czemu nie sposób się oprzeć. Zapraszamy do zapoznania się z tym prostym i pysznym przepisem.Do kakaowego ciasta bez pieczenia możesz dodać 2-3 łyżki ulubionego likieru. Przyjemnie podkręci smak deseru i nada mu dodatkowej elegancji. Ostrzegamy, że to ciasto znika z talerzy błyskawicznie.
Sałatka nicejska jest bez wątpienia najbardziej popularną sałatką francuskiej kuchni. Z dodatkiem tuńczyka, anchois, ziemniaków, jajek na twardo i innych pyszności jest bardzo pożywna i smakuje rewelacyjnie. Choć jest dość lekka, naprawdę można się nią najeść.Sałatka nicejska to jedna z tych sałatek, które zamówimy w niemal każdej restauracji. Jednak popularną sałatkę z tuńczykiem i anchois możesz w prosty sposób przygotować w domowym zaciszu. Sałatka jest idealna na lunch, podwieczorek, kolację. Do sałatki nicejskiej nie dodawaj soli. Anchois, czyli małe sardele w zalewie, są bardzo słone. Sałatkę doprawi również wyraźny sos z dodatkiem musztardy, soku z cytryny i świeżego czosnku. Delikatne warzywa rewelacyjnie przełamują mocny smak anchois i tuńczyka.Do sałatki nicejskiej podaj kromkę świeżego pieczywa lub grzanki. Domowe grzanki z bagietki i ziół rewelacyjnie uzupełnią smak całej potrawy. Przed przygotowywaniem sałatki koniecznie zrób sos i wstaw go do lodówki, żeby wszystkie smaki dobrze się połączyły.
Jajecznica z majonezem skusi niejednego smakosza. Dzięki dodatkowi popularnego sosu jest kremowa, delikatna i sycąca, a przygotowuje się ją niemalże ekspresowo. Wystarczy podsmażyć boczek, dodać masę jajeczną i doprawić. Prościej się nie da. Spróbujecie?Aksamitna konsystencja jajecznicy z majonezem zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Prosty dodatek sprawia, że danie ma głębszy smak i rozpływa się w ustach. Zrobienie rarytasu wcale nie jest bardziej skomplikowane. Warto się skusić.
Polacy są wielbicielami domowych klusek. Uwielbiamy śląskie, kładzione i szare. A znacie kluski royal? Są delikatne i niezwykle kremowe. Przygotowany z nabiału rarytas świetnie zastąpi tradycyjne lane czy krajankę. Kluski royal doskonale pasują zarówno do rosołu, jak i innych czystych zup. Musicie ich spróbować. Kluski royal przyrządza się z jaj i śmietany. Nabiał ubija się i gotuje na parze, by nadać mu maksimum lekkości. Przysmak doskonale smakuje z esencjonalnym rosołem i każdą inną zupą czystą. Spróbujecie?
Przedstawiamy smakowitą alternatywę dla placków ziemniaczanych. Pyszne placki z dyni w wytrawnej odsłonie są doskonałą propozycją zarówno na śniadanie, obiad jak i na kolację. Danie jest kwintesencją jesieni. Placki z dyni smakują wspaniale serwowane same lub z ulubionym sosem czy dipem.Jesienne placki z dyni są bardzo łatwe do przygotowania. Starta dynia, przyprawy oraz dodatek pysznego żółtego ser sprawiają, że placuszki są bardzo aromatyczne oraz sycące. Wprost nie można się im oprzeć.
Zapraszamy na zapoznanie się z pysznym i prostym przepisem na racuchy drożdżowe jak u babci. Racuchy z dodatkiem drożdży są niezwykle puszyste. Babcia Jadzia ma patent, dzięki któremu wychodzą bosko mięciutkie. Miesza ona mleko z maślanką. Jeśli dołożymy do racuchów nieco śliwek węgierek, mamy przepis na idealną słodką przekąskę.Racuchy drożdżowe jak u babci to tradycyjny przepis na te placuszki. Delikatne, świeżo usmażone racuchy wprost rozpływają się w ustach. Równie dobrze smakują na zimno, jednak gwarantujemy, że znikną z talerzy, zanim zdążą wystygnąć.
Odpowiedź na pytanie "jak ugotować jajka na miękko" wydaje się banalna. W praktyce nie zawsze bywa to jednak takie proste, a nasze wymarzone płynne żółtko okazuje się być suche i dogotowane. Z poniższego tekstu nie tylko dowiesz się jak ugotować jajka na miękko, ale także jak na czas gotowania wpływa wielkość jajka, oraz czemu do garnka z wodą warto dodać odrobinę octu.W naszej kuchni jajka przygotowujemy na rozmaite sposoby. O ile ugotowanie ich na twardo, przyrządzenie jajek sadzonych czy jajecznicy nie nastręcza większych problemów, tak kwestia tego, jak ugotować jajka na miękko nie zawsze jest oczywista. Zapraszamy do zapoznania się z naszymi poradami na ten temat.
Jajecznica po angielsku jest prostą i sycącą odsłoną dobrze znanej potrawy. Ciepłe, pełne aromatycznych pieczarek i znakomitej kiełbasy danie będzie idealne na chłodne jesienne poranki. Dodajcie jeszcze mleko, a stanie się także niezwykle kremowe i delikatne. Nikt mu się nie oprze.Smaczna jajecznica pozwoli wam dobrze zacząć dzień. Przyrządzona z dodatkiem kiełbasy i pieczarek, a będzie niezwykle aromatyczna i sycąca. Wlanie porcji mleka do jaj sprawi, że uzyskamy również aksamitną konsystencję masy jajecznej. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej sztuczki, warto to zmienić. Rozpływająca się w ustach jajecznica po angielsku z sycącymi dodatkami z pewnością wam się spodoba.
Jest wiele opinii na temat spożywania jajek. Niektórzy uważają, że jajka przyczyniają się do wysokiego poziomu złego cholesterolu i chorób naczyniowych. Inni natomiast twierdzą, że dieta bogata w jajka nie szkodzi naszemu zdrowiu. Znamy najnowsze wyniki badań dietetyków.Jajka są bardzo uniwersalnym produktem spożywczym, po które chętnie sięgamy na śniadanie lub obiad. Jajecznica, jajka sadzone, jajka na miękko, czy pasty jajeczne to tylko niektóre propozycje podania. Wiele wątpliwości budzi jednak cholesterol, który znajduje się w jajkach.Według badań przeprowadzonych przez amerykańskich dietetyków, poziom złego cholesterolu nie podnosi się po zjedzeniu jajek. To właśnie cholesterol LDL zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo- naczyniowych. Jajka powinniśmy jednak jeść z umiarem i bez tłustych i ciężkich dodatków, które zawierają tłuszcze nasycone, to one są groźne dla naszego zdrowia.Dietetycy uważają również, że osoby z wysokim poziomem cholesterolu również nie muszą rezygnować z jedzenia jajek. Powinny natomiast je ograniczyć i przede wszystkim jeść je z odpowiednimi dodatkami, np. z awokado. Produkty takie jak wieprzowina, tłuszcze, śmietana, majonez nie są wskazane przy chorobach naczyniowych.
Sałatka ziemniaczana doskonale smakuje o każdej porze roku. Jest pożywna, więc można ją zjeść nawet na kolację. A dodatek wędzonej ryby, jajek i szczypiorku dodaje jej niezwykłego smaku i wzbogaca ją w składniki odżywcze. Do przygotowania sałatki wykorzystajcie najlepiej ugotowane ziemniaki, które zostały Wam z obiadu z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a powstanie wyjątkowe danie. Z ziemniaków, które zostały z obiadu możemy przygotować wiele wyśmienitych dań. Zwykle robimy pyzy z mięsem, kopytka, czy kluski śląskie. Z ugotowanych ziemniaków możemy też przygotować placki ziemniaczane i wiele sałatek, między innymi sałatkę z wędzoną makrelą. W ten sposób w naszej kuchni nic się nie zmarnuje.Sałatka z wędzoną rybą z dodatkiem jajek, szczypiorku i majonezu jest prostym, szybkim i tanim daniem, które zachwyci każdego smakosza. Wyraźna makrela doskonale łączy się z resztą składników, a majonez doskonale wszystko scala.Przed przygotowywaniem sałatki obierzmy makrelę. Ryba ma dużo mniejszych, ostrych ości, dlatego też najlepiej oczyszczać ją powoli i bardzo dokładnie. Kawałki ryby wymieszajmy z resztą składników. Sałatka jest świetnym pomysłem na drugie śniadanie lub kolację dla całej rodziny.
Jajecznica z leśnymi grzybami jest smacznym, aromatycznym daniem doskonałym na jesień. Właśnie wtedy można bowiem znaleźć świeże, leśne grzyby i przyrządzić na ich bazie niemal klasyczne śniadanie. Przygotowując je, pamiętajcie jednak, by grzyby nie tylko podsmażyć, ale też poddusić.Jesień to bogactwo sezonowych warzyw i owoców, a także grzybów. Warto więc wykorzystać ten czas jak najlepiej i przygotować wiele wyśmienitych dań, między innymi śniadanie w jesiennej wersji, czyli jajecznicę z grzybami leśnymi.Jajecznica z grzybami jest niezwykle aromatycznym i pożywnym daniem. Przesmażone i podduszone z cebulą grzyby są miękkie i pełne smaku. Jajecznicę możemy dodatkowo posypać delikatnie posiekaną natką pietruszki, która podkreśli aromat całego śniadania. Do jajecznicy podajemy świeże pieczywo.Przed przygotowaniem jajecznicy musimy dokładnie oczyścić grzyby, najlepiej przy pomocy szczoteczki i nożyka, następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Grzyby możemy również szybko opłukać, a potem dobrze osączyć. Po długim płukaniu nie będą smaczne.
Jajecznica jest jednym z popularniejszych dań śniadaniowych. Lekką i niezwykle kremową wersję potrawy uzyskamy, gdy usmażymy kurzy nabiał na mleku. Zaskoczcie siebie i bliskich wyjątkowo delikatną odsłoną klasyki. Dobrze przyrządzona jajecznica skusi niejednego smakosza. Zamieniając popularne tłuszcze na krowi napój, uzyskamy znakomite efekty. Zapomnicie, że kiedykolwiek smażyliście rarytas inaczej. Spróbujecie?
Czy wiecie, dlaczego jajka sprzedawane są nieraz z brudną skorupką? Okazuje się, że nie jest to wcale zła wola producentów, a zanieczyszczenia nie świadczą wcale o zepsuciu produktu. Wyjaśniamy, kiedy należy myć jaja i jakich błędów unikać. Jajka są istotnym elementem naszej diety. Ponieważ dostarczają wielu cennych składników odżywczych, często po nie sięgamy — nie tylko podczas śniadania. Warto zadbać o to, by były świeże. Jednym ze sposobów na przedłużenie ich świeżości jest unikanie mycia ich przed przechowywaniem.
Znasz to uczucie, kiedy do drzwi pukają niespodziewani goście a Ty akurat nie masz dla nich żadnego słodkiego poczęstunku? Spieszymy z ekspresowym przepisem na niezwykły kremowy sernik. Wyczarujesz go z zaledwie trzech składników: kremowego serka, czekolady i jajek. Jest obłędnie pyszny.Ten przepis na sernik możesz dowolnie modyfikować wedle własnego gustu. Możesz upiec go na spodzie z kruchych ciasteczek, dodać ulubione owoce, lub polać gotowy deser czekoladą. Nasz sernik jest otwarty na kulinarne eksperymenty.
W tradycyjnym przepisie na placki ziemniaczane, bazę stanowi połączenie mąki, ziemniaków i jajka. Okazuje się jednak, że od tradycji są pewne odstępstwa, a popularne placki można z powodzeniem usmażyć bez jajka. W tym celu wybieramy jeden z kilku dostępnych zamienników.Placki ziemniaczane bez dodatku jajka są wybawieniem dla osób, które cierpią na alergię pokarmową lub zwyczajnie nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego. Mimo modyfikacji oryginalnego przepisu, placki wychodzą pyszne i chrupiące. Niektóre zamienniki jajka do placków ziemniaczanych większość z nas ma już w swojej kuchni.
Placki z dyni na słono są gwarancją doskonałego smaku. Z dodatkiem mielonego imbiru są bardzo aromatyczne i dosłownie rozpływają się w ustach. Placki z dyni biją na głowę tradycyjne placki ziemniaczane. Spróbujesz i nie pożałujesz.Sezon na dynię właśnie się rozpoczyna. Dynię zwykle pieczemy w piekarniku, gotujemy z niej zupy lub marynujemy w occie. Mało kto wie, że z dyni możemy przygotować o wiele więcej potraw, między innymi placki z dyni na słono, dżemy, a nawet ciasta. Wytrawne placki będą wyśmienitym daniem obiadowym dla całej rodziny.Placki z dyni na słono możemy podać z sosem pomidorowym z dodatkiem octu balsamicznego. Możemy również podać je z kwaśną śmietaną i oprószyć szczypiorkiem lub natką pietruszki. Każda wersja dania będzie smakować rewelacyjnie i placki błyskawicznie znikną z talerzy.Do placków z dyni na słono potrzebujemy około 500 g obranej i pokrojonej dyni, czyli około pół główki. Do placków koniecznie dodajmy mielony imbir. Orientalna przyprawa rewelacyjnie łączy się z resztą składników, a placki zyskują wspaniały smak. Imbir słynie z rozgrzewających właściwości, to idealna przyprawa na jesienną, kapryśną pogodę.
Maślankowe kotlety z piersi kurczaka zachwycają soczystością i smakiem. Mięso marynowane w maślance i przyprawach jest niezwykle delikatne. Hitem jest również panierka z płatków kukurydzianych, która smakuje o wiele lepiej od tradycyjnej bułki tartej.Maślankowe kotlety z piersi kurczaka to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kotlety podajmy z ziemniakami, batatami lub frytkami, a także z surówką lub sałatką z warzyw sezonowych. Do kotletów możemy również przygotować sos czosnkowy lub domowy ketchup, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy.Maślankowe kotlety z piersi kurczaka smażymy na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym po kilka minut na złoty kolor. Panierka będzie wtedy chrupiąca, mięso natomiast bardzo soczyste i delikatne. Kotlety możemy także upiec w piekarniku, będą równie smaczne.Sekretem smaku i soczystości mięsa jest maślanka, w której moczymy mięso przez minimum 4 godziny, a najlepiej wstawić je do lodówki na całą noc. Kurczak potrzebuje czasu, żeby naszedł przyprawami. Dopiero później panierujemy go w płatkach kukurydzianych i smażymy lub pieczemy.
Jajecznica po francusku to lekka wersja kultowego śniadania. Przygotujemy ją w kąpieli wodnej, będzie więc delikatna i dietetyczna bo bez grama masła. Jajecznicę doprawiamy posiekanym szczypiorkiem. Podana w ten sposób będzie pyszna i bardzo pożywna.Jajecznica jest zawsze dobrym pomysłem na śniadanie. Jest prosta w przygotowaniu, kremowa i bardzo pożywna. Do jajek możemy dodawać dowolne składniki, żeby wzmocnić jej smak. Jajecznicę zwykle smażymy na maśle, dodajemy boczek wędzony lub szynkę, przez co jest dość tłusta. Jajecznicę po francusku zrobimy bez grama tłuszczu, a jest równie smaczna, co klasyczna wersja dania.Jajecznica po francusku to idealne śniadanie nie tylko dla tych, którzy są na diecie. Jajecznica w kąpieli wodnej nie ma grama dodatkowego tłuszczu, jest bardzo kremowa, lekka i smakuje wyśmienicie. Do jej przygotowania potrzebujemy niewielkiego rondla i dopasowanej do niego miski z grubego szkła.Jajecznica bez tłuszczu to jajecznica na parze. Gotująca się woda równie dobrze ścina jajka, co masło, jednak zawiera o wiele mniej kalorii. Do jajecznicy możemy podać pomidory koktajlowe i kromkę razowego pieczywa lub grzankę, takie śniadanie będzie zdrowe, lekkie i bardzo pożywne.
Marzy Wam się puszysta jajecznica, która rozpływa się w ustach? Przyrządźcie ja na mleku. Delikatnie ścięte jaja z dodatkiem nabiału są pełne smaku i niezwykle delikatne. Przygotowanie takiego przysmaku zajmie kilka chwil. Koniecznie przetestujcie tę recepturę. Jajecznica jest jednym z popularniejszych dan śniadaniowych, a każdy przyrządza ją trochę inaczej. Dziś proponujemy wam prosty i skuteczny patent na zrobienie puszystego i sycącego śniadania. Wystarczą jaja, mleko i ulubione przyprawy. Skusicie się?
Szukasz pomysłu na pyszne śniadanie, kolację lub pożywny podwieczorek? Przygotuj pastę z makreli wędzonej. Podstawą jest oczywiście ryba, jednak dzięki dodatkom cała potrawa nabiera wyjątkowego smaku. Pastę z wędzonej makreli przygotujesz w 15 minut.Domowe pasty kanapkowe są nie tylko smaczne i bardzo pożywne, ale również o wiele lżejsze i zdrowsze od gotowych produktów. W paście przygotowanej w domu nie znajdziemy środków, które mają przedłużyć jej świeżość. Pasta z makreli wędzonej to prawdziwy rarytas, który przygotujemy z kilku składników.Do pasty z makreli koniecznie dodajmy ogórki konserwowe, jajka, cebulę, czosnek i szczypiorek. To właśnie te produkty odpowiadają za rewelacyjny smak. W paście nie może zabraknąć również składników łączących resztę w jedno danie, czyli majonezu i musztardy.Zanim zaczniemy przygotowywać pastę z makreli wędzonej, dokładnie obierzmy mięso z ości. Makrela ma ich dużo, są również bardzo ostre, dlatego lepiej obrać ją naprawdę dobrze. Pasta z makreli będzie wybornym dodatkiem do pieczywa.
Racuchy kojarzą nam się głównie ze smakiem z dzieciństwa. Aby jak najwierniej odtworzyć wspaniałą delikatną konsystencję placuszków, warto dodać do ciasta opakowanie budyniu waniliowego. Ten prosty sposób z pewnością pozytywnie Cię zaskoczy.Proszek, z którego przygotowuje się budyń, zawiera dużo skrobi. To właśnie dzięki niej usmażone racuchy są wyjątkowo puszyste. Skrobia bowiem w połączeniu z ciepłem i wilgocią spulchnia ciasto oraz stabilizuje jego konsystencję. Dodatek budyniu do racuchów nadaje im także przyjemnej, waniliowej nuty.
Ciasto na naleśniki może bez problemu wykonać każdy, niezależnie od stopnia kuchennego wtajemniczenia. Jest jednak jeden sekretny składnik, który powinien koniecznie znaleźć się w cieście na naleśniki. Chodzi o popularną śmietankę kremówkę. Koniecznie wypróbuj ten trik.Śmietanka kremówka jest słodkim wariantem śmietany, o wysokiej zawartości tłuszczu. Do przyrządzenia ciasta na naleśniki możesz użyć śmietanki 30% lub 36%. Dzięki takiemu dodatkowi naleśniki będą mięciutkie i delikatne.Dodatek śmietany kremówki do naleśników nada im lekko słodkiego posmaku. Dzięki temu naleśniki z tego przepisu będą idealną bazą pod wydania deserowe. Wspaniale skomponują się z ulubionym dżemem lub twarożkiem.
Babcia Janina w programie Masterchef Junior przygotowała ciasto na ravioli, czyli tradycyjne, włoskie pierożki. Ciasto na makaron jest niezwykle elastyczne, miękkie, a po ugotowaniu ravioli dosłownie rozpływa się w ustach. Jak zrobić makaron ravioli? Pani Janina jest jedną z finalistek czwartej edycji popularnego programu kulinarnego Masterchef. W jednym z odcinków programu Matserchef Junior była również gościem specjalnym i pokazywała młodym uczestnikom, jak zrobić makaron ravioli. Michel Moran był pod wrażeniem jej domowej receptury.Babcia Janina makaron przygotowuje z mąki, żółtek, oliwy i wody. Ravioli przygotowane według jej przepisu jest niezwykle delikatne, ponieważ ciasto jest doskonale wyrobione, miękkie i elastyczne. Jak zrobić makaron ravioli? Zapomnij o gotowym produkcie, najlepszy makaron zrobisz w domu.Makaron ravioli przygotowywany jest z dowolnym farszem. Jednym z najbardziej popularnych jest szpinak z ricottą. Ravioli smakuje doskonale również z płynnym żółtkiem w środku, farszem grzybowym, szynką prosciutto. Każdy rodzaj farszu będzie smakował fenomenalnie, jeśli przygotujemy dobry makaron.
Pierogi leniwe, zwane też czasem leniwymi kluskami, są klasyką polskiej kuchni. Aby zawsze wychodziły mięciutkie i smakowite, warto dodać do nich nieco masła. Dzięki temu pierogi leniwe po ugotowaniu wychodzą aksamitne i wręcz rozpływają się w ustach.Nazwa pierogów leniwych wzięła się z niezwykłej łatwości ich przygotowania. Podstawowym składnikiem niezbędnym do przygotowania pierogów leniwych jest dobrej jakości, tłusty twaróg. Do tego dodatek mąki, jaj, masła, szczypta soli i szybkie, przepyszne danie jest już niemal gotowe. Masło do pierogów leniwych warto dodać zwłaszcza wtedy, gdy pod ręką nie mamy tłustego twarogu. Maślany tłuszcz wzbogaci półtłusty twaróg, dzięki czemu kluski wyjdą podobnie smaczne, jak z pełnego twarogu.
Jajko jest bardzo uniwersalnym produktem spożywczym, które wykorzystujemy niemal do wszystkich potraw i ciast. Niekiedy jednak w jajku możemy znaleźć podwójne żółtko. Dowiedz się, dlaczego się pojawia i czy można je jeść. Jak sprawdzić świeżość jajek?Niektórzy uważają, że jajko z podwójnym żółtkiem nie nadaje się do jedzenia, ponieważ jest efektem karmienia kur antybiotykami. Nic bardziej mylnego, jajko z podwójnym żółtkiem jest zupełnie normalnym zjawiskiem, są osoby, które uważają, że takie jajko jest symbolem szczęścia.Z jajek przygotujemy rewelacyjne pasty kanapkowe, jajecznicę, dodamy je do kotletów, sałatek, zup. Bardzo często po przekrojeniu jajek ugotowanych na twardo możemy zauważyć szarą, ciemniejszą obwódkę okalającą żółtko. To również zupełnie normalne zjawisko, które jednak pojawia się wyłącznie z nieodpowiedniego gotowania jajek.Jak sprawdzić świeżość jajek? Surowe jajko włóż do szklanki wypełnionej wodą. Jeśli opadnie na dno na płasko, oznacza to, że jajko jest świeże i ma kilka dni. Jeśli opadnie, ale będzie pochylone- jajko jest już nieco starsze, ale również można je jeść. Takie jajko ma kilka tygodni. Jajko, które unosi się na powierzchni jest stare i należy je od razu wyrzucić.