Mętny rosół jest problemem, który spędza sen z powiek niejednemu kucharzowi. Jak sprawić, aby czasochłonne przygotowanie wywaru zakończyło się sukcesem, a sam bulion był apetyczny i klarowny? Z pomocą przyjdą trzy proste sztuczki. Poznaj niesamowitą moc kurzego jajka, złocistej cebuli oraz niepozornego lodu w kostkach.Gotując idealny rosół, musisz pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Zawsze używaj świeżego mięsa i warzyw — mrożone odpowiedniki nie sprawdzą się przy tej potrawie. Odpowiednio wybrane składniki zalewaj wyłącznie zimną wodą — tylko powolne i równomierne podgrzewanie uwolni z nich pełnię smaku i aromatu. Rosołu nie należy pospieszać — na jego gotowanie przeznacz ok. 2,5-3 godzin.
Jeśli chcesz, aby przyrządzone przez Ciebie racuchy były wyjątkowo puszyste i pyszne, przygotuj je z ciasta na bazie maślanki. Placuszki z maślanką to błyskawiczny i prosty przepis. Gwarantujemy, że zakochasz się w ich smaku.Do przygotowania racuchów z maślanką nie musisz używać miksera. Wystarczy staranne wymieszanie wszystkich składników w misce. Zadbaj jedynie, by jajko i maślankę wyjąć wcześniej z lodówki, aby zdążyły osiągnąć temperaturę pomieszczenia.Maślankę na racuchy możesz nawet nieco podgrzać przed przystąpieniem do mieszania. W tym celu nagrzej lekko piekarnik, do ok. 30 stopni. Następnie umieść w nim miskę z maślanką i od czasu do czasu mieszaj ją podczas podgrzewania.
Chlebek odświeżany możecie przygotować na śniadanie wtedy, gdy nie macie w domu świeżego pieczywa. Dzięki temu nic w kuchni się nie zmarnuje. Chleb obtaczany w jajku i mleku, a następnie smażony na rozgrzanym tłuszczu smakuje naprawdę wyśmienicie. Możecie go zjeść z żółtym serem, szynką, dżemem czy po prostu z kubkiem kakao. Wiele produktów spożywczych możemy ponownie wykorzystać: warzywa surowe, gotowane, mięso z rosołu, ziemniaki. O ile czerstwą bułkę możemy wysuszyć i zetrzeć na tarce, tak czerstwy chleb zwykle ląduje w koszu. Mało kto wie, że można przygotować z niego chlebek odświeżany.Chlebek odświeżany to gwarancja doskonałego smaku. Kromki chleba w jajku i mleku smażone na maśle klarowanym lub oleju są świetną opcją na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Chlebek odświeżany możemy podać z serem żółtym, ketchupem lub oprószyć posiekanym szczypiorkiem.Do chlebka odświeżanego możemy podać również ulubione warzywa, przygotować sałatkę. Możemy również zaserwować go na słodko. Zrezygnujmy tylko wtedy z doprawiania jajek solą i pieprzem. Chlebek odświeżany na słodko będzie smakował wyśmienicie z domową konfiturą.W naszym materiale prezentujemy zdjęcie chlebka odświeżanego będące screenem z kanału Anna Jun40+na YouTube.
Kluski śląskie kojarzą się z tradycyjną kuchnią z południa kraju. Warto spróbować tego uniwersalnego dodatku w nowatorskim wydaniu. Kluski śląskie z batatów są wyśmienite jako przekąska lub dodatek do pełnego obiadu. Pomarańczowe kluski zachwycą każdego smakosza.Kluski śląskie z batatów to prosty i szybki przepis. Dzięki intrygującej pomarańczowej barwie, będą świetną propozycją dla najmłodszych. Batatowe kluski śląskie zrobią furorę na Twoim stole.
Babcia Mirka zdradziła przepis na najsmaczniejsze kluski kładzione. Robiąc kluski, oddziela białko od żółtka, z białka ubija na sztywną pianę i dodaje ją na sam koniec do przygotowanego ciasta. Za sprawą tego prostego triku kluski będą puszyste i delikatne.Kluski kładzione to świetny pomysł na obiad. Kluski możemy podać zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Jeśli chcemy zrobić kluski na słodko, do ciasta dodajmy mleko. Ugotowane już kluski podajmy z cukrem waniliowym i śmietaną lub z owocami sezonowymi. Do wytrawnych klusek kładzionych zamiast mleka dodajmy wodę lub bulion. Kluski możemy podać z mięsnym gulaszem, roladami wołowymi, duszonym mięsem, pieczoną kaczką. Kluski świetnie smakują również podane z ulubionymi warzywami, np. groszkiem zielonym, suszonymi pomidorami, szpinakiem, sosem kurkowym.Kluski kładzione są naprawdę proste w przygotowaniu. Gotujemy je w osolonej wodzie przez kilka minut. Pod koniec gotowania musimy je delikatnie zamieszać. Kluski wykładamy łyżką, nie musimy więc wyrabiać i zagniatać ciasta.
Jajecznica na parze stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnej jajecznicy smażonej na oleju, maśle lub smalcu. Jest lekka, zawiera mało kalorii i dostarcza nam energii na wiele godzin. Zdrowe, pożywne śniadanie przygotujesz w zaledwie kilka minut.Jajecznica to doskonały pomysł na dobry początek dnia. Zwykle jednak przygotowujemy jajka z dodatkiem boczku, szynki i przez to danie jest dość ciężkie. Mało kto wie, że jajecznicę możemy również ugotować. Jajka ścinają się pod wpływem wysokiej temperatury. Nieważne więc, czy do przygotowania śniadania wykorzystamy masło, olej, czy wodę.Jajecznicę na parze robimy w ten sam sposób, w jaki rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Potrzebujemy więc garnka i miski z grubego szkła. Nie przykrywamy pokrywką jajek, musimy je mieszać, żeby jajecznica miała odpowiednią konsystencję.Jajecznicę po ugotowaniu podajmy z pomidorami koktajlowymi i ulubioną zieleniną. Osobiście polecam szczypiorek, kiełki lub roszponkę. Tak podana jajecznica wygląda bardzo apetycznie i smakuje obłędnie. Jest również o wiele zdrowsza i lżejsza od jajecznicy smażonej.
Lekkie placuszki bananowe są świetną alternatywą dla tradycyjnych kanapek do szkoły. Dzieci uwielbiają takie rarytasy, a placuszki, mimo że są słodkie, nie mają dodatku cukru. Placki z bananów i płatków owsianych z pewnością posmakują każdemu łasuchowi. Placuszki bananowe przygotujesz z trzech składników: dojrzałych bananów, jajek i płatków owsianych. Do placuszków bananowych możesz dodać również jabłko, które urozmaici smak całego dania. Jabłko pokrój w drobną kostkę i dodaj do zblendowanej masy. Wymieszaj, a następnie usmaż na oleju.Placuszki bananowe możesz podać dziecku z jego ulubionymi dodatkami. Placki doskonale smakują z orzechami, bakaliami i świeżymi owocami. Osobiście polecam winogrona, brzoskwinie, borówki, w sezonie natomiast maliny i truskawki. Dzieci będą zachwycone szkolną przekąską.Do przygotowania placuszków bananowych wykorzystaj płatki owsiane zwykłe, czyli grube, nieprzetworzone ziarna. Płatki błyskawiczne i górskie są już przetworzonym produktem i nie są tak bogate w błonnik i inne składniki odżywcze. Pożywne placuszki bananowe z płatkami owsianymi
Pasztet z pieczarek i jaj jest pyszną jarską odsłoną popularnego dodatku do pieczywa. Przepis, który dziś wam zdradzamy, pozwoli wam sprawnie przygotować smakołyk o bogatej teksturze i niezwykłym aromacie. Spróbujecie? Sycący jarski pasztet z pieczarek i jaj spodoba się nawet amatorom mięsnych rarytasów. Jest kremowy, a smak grzybów i kurzego nabiału doskonale łączy się z aromatycznym koperkiem i roztopionym serem żółtym. Musicie go skosztować.
Placki ziemniaczane budzą zachwyt zarówno wśród dzieci jak i dorosłych. Poza oczywistymi produktami bazowymi, warto dodać do ciasta łyżkę majonezu. Dzięki temu zabiegowi to danie zyska coś więcej, niż niezwykły smak.Ziemniaki na placki ziemniaczane z dodatkiem majonezu proponujemy zetrzeć na grubszych oczkach. Dzięki temu masa będzie bardziej zwarta, a usmażone już placki zachwycą nas przyjemną teksturą. Ponadto dodatek majonezu sprawi, że placki ziemniaczane podczas smażenia nie będą wchłaniać tyle tłuszczu, co ich bardziej tradycyjna odmiana.Dobór majonezu do placków ziemniaczanych zależy od Twoich upodobań. Możesz wybrać bardziej kremowy i delikatny, lub ten o zdecydowanym, ostrzejszym posmaku. Niezależnie na co się zdecydujesz, rezultat przekroczy Twoje najśmielsze oczekiwania.
Amerykański sernik charakteryzuje się niezwykle kremową i aksamitną konsystencją. Nie zawiera w sobie żadnych dodatków, można natomiast serwować go z owocami czy czekoladą. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej jest niezwykle delikatny. Twoi znajomi będą zachwyceni jego smakiem.Przed przygotowaniem sernika upewnij się, że wszystkie niezbędne składniki mają temperaturę pokojową. Najlepsze sernik to na bazie serka kremowego, jednak możesz użyć też twarogu z wiaderka. Spód sernika wykonany jest z ciasteczek pełnoziarnystych, które dodają mu intrygującego, lekko słonawego posmaku.
Jajecznica ze szczypiorkiem smażona na mleku jest niezwykle delikatna i aksamitna. Jajka smażone bez grama tłuszczu będą idealne na lekkie śniadanie, które doda energii na cały poranek. Spróbujcie nowego sposobu przyrządzania jajecznicy, a z pewnością wam posmakuje. Jajecznica to zawsze świetny pomysł na rozpoczęcie dnia. Zwykle jednak smażymy ją na maśle, oleju, czasem na domowym smalcu. Do jajek dodajemy również boczek, szynkę, pomidora, paprykę i wiele innych dodatków. Im więcej dodatków ma jajecznica, tym jest bardziej kaloryczna.Jajecznica ze szczypiorkiem smażona na maśle nie zawiera grama tłuszczu. Jest więc o wiele lżejsza i delikatniejsza od tradycyjnej. Jest również kremowa i aksamitna. Jajecznicę na mleku przygotujemy błyskawicznie, a cała rodzina będzie zachwycona jej konsystencją i smakiem.Do jajecznicy na mleku nie dodawajmy innych składników. Wyjątkiem są pomidorki koktajlowe, które możemy wrzucić na patelnię, kiedy jajka zaczną się ścinać. Inne dodatki wymagają podsmażenia na tłuszczu. W aksamitnej jajecznicy nie zapomnijmy o świeżym szczypiorku, to on odpowiada za doskonały smak.
Mus kawowy jest doskonałym pomysłem na lekki, orzeźwiający deser. Przysmak jak z najlepszej kawiarni zrobisz w domowych zaciszu w bardzo prosty sposób. Pamiętaj tylko o jednej czynności, by wyszedł puszysty. Mus możesz wykorzystać również do przekładania ciast i tortów.Mus kawowy to deser, który podbije serce każdego miłośnika kawy. Jest lekki, puszysty i pyszny. Mus możemy podać samodzielnie, możesz podawać go orzechami, wiórkami czekoladowymi, a nawet owocami, np. bananem lub malinami. Sekretem puszystego musu kawowego jest dodanie do niego ubitej śmietany kremówki. Na początku podgotuj mleko z kawą i cukrem, następnie dodaj żółtka i namoczoną żelatynę. Śmietanę dodaj do musu na samym końcu, gdy wszystkie składniki są zimne, w przeciwnym wypadku mus się zważy.Podczas przygotowywania musu kawowego ostrożnie podgrzewaj mleko z resztą składników. Mleko ma się ogrzać na tyle, aby cukier dobrze się w nim rozpuścił. Pamiętaj również, że śmietana kremówka musi być bardzo mocno schłodzona, inaczej się nie ubije.
Stara kucharka zdradziła przepis na wyśmienite ciasto na pierogi bez dodatku masła. Do ciasta dodaje dwa żółtka, dzięki którym ciasto jest bardziej elastyczne i delikatne. Poznaj przepis na wyśmienite ciasto na pierogi bez masła, ciasto wychodzi za każdym razem.Pierogi to danie, którego nie trzeba przedstawiać, są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Niezależnie od tego, czy wolimy pierogi z mięsem, kapustą, ruskie, czy na słodko, np. z truskawkami lub jagodami, musimy odpowiednio przygotować ciasto.Ciasto na pierogi to sekret wyśmienitych pierogów. Musi być doskonale wyrobione, elastyczne i delikatne, w przeciwnym razie pierogi będą twarde, wyjdą niedogotowane lub będą miały mączny posmak. Ciasto na pierogi przygotujemy z kilku podstawowych składników: mąki, wrzątku, soli, żółtek i oleju. Wszystkie składniki musimy dobrze wyrobić, żeby ciasto nie miało mącznego smaku i nie było twarde. Po wyrobieniu ciasto musi odpocząć w suchym i ciepłym miejscu przez około 20 minut.
Jajka sadzone w papryce są niezwykle efektownym i smacznym pomysłem na dobry początek dnia. Apetyczne śniadanie zrobisz dosłownie w 5 minut, więc nie musisz sięgać po nudne kanapki. Jajka sadzone podaj z grzankami lub świeżym pieczywem. Wyborna uczta gwarantowana.Jajka sadzone zwykle przygotowujemy na obiad. Podajemy je wtedy z ziemniakami, mizerią. Możemy przygotować je również z ulubionym mięsem, ryżem i warzywami. Jajka sadzone doskonale sprawdzą się także na śniadanie, które posmakuje nawet największym niejadkom.Śniadanie nie dość, że wygląda bardzo apetycznie i kolorowo, to jeszcze smakuje fantastycznie. Jajka sadzone w papryce nachodzą delikatnie jej aromatem. Sama papryka zachowuje natomiast delikatną chrupkość. Całość oprószona solą, pieprzem i szczypiorkiem błyskawicznie znika z talerzy.Jajka sadzone smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym lub na maśle klarowanym. Tłuszcze mają wysoką temperaturę dymienia, przez co jajka się nie przypalą. Masło dodatkowo doda całemu daniu przyjemnego, maślanego aromatu.
Naleśniki są wspaniałą bazą zarówno do dań wytrawnych jak i tych serwowanych na słodko. Aby wychodziły za każdym razem idealne i delikatne, warto zastąpić mleko jogurtem naturalnym. Gęsty jogurt sprawi, że nasze naleśniki będą wręcz rozpływały się w ustach.Kluczową kwestią w procesie przygotowania naleśników jest zachowanie odpowiednich proporcji składników. Bazę stanowią jajka, mąka oraz dodatek płynny- w naszym przypadku jogurt naturalny. Naleśniki z dodatkiem jogurtu będą idealne podane na słodko.
Kluski śląskie są rewelacyjnym dodatkiem do obiadu, np. rolady wołowej, zrazów, pieczeni. Niestety często kluski wychodzą bardzo twarde, przez co psują całe danie. Jak zrobić miękkie kluski śląskie? Znamy najlepszy patent.Sekretem idealnych klusek śląskich są składniki i proporcje. Jak zrobić miękkie kluski śląskie? Kluski przygotowujemy z ziemniaków klasycznych, a więc ani za bardzo wodnistych, ani zbyt mącznych. Z wodnistych odmian ciasto nie będzie zwarte, z mącznych natomiast kluski wyjdą twarde.Jak zrobić miękkie kluski śląskie? Bardzo ważne jest odmierzenie kluczowych składników, czyli ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Idealnie proporcje to sekret najlepszego smaku i delikatnego ciasta. Nie róbmy więc klusek "na oko", skorzystajmy z wagi kuchennej.Do klusek śląskich możemy wykorzystać również ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Jeśli przygotowaliśmy więcej klusek, możemy je zamrozić i zjeść później. Mrozimy wyłącznie surowe kluski, ugotowane nie nadają się do długiego przechowywania w zamrażalniku.
Jajka sadzone na śmietanie według przepisu Ewy Wachowicz to pomysł na świetny początek dnia. Jajka podane z pieczywem i ulubionymi warzywami są pysznym śniadaniem dla całej rodziny. Jajka przygotujesz bez grama oleju, czy masła. Ewa Wachowicz na swojej stronie ewawachowiczgotuje.pl zdradza swoim fanom najlepsze przepisy na dania główne, ciasta, desery. Ostatnio zdradziła świetny patent na jajka sadzone w śmietanie. Raz spróbujesz i już nigdy nie usadzisz jajek na oleju czy maśle.Do sadzenia jajek wykorzystaj śmietanę, która nie zważy się pod wpływem wysokiej temperatury. Najlepiej sprawdzi się śmietana 30%, która nadaje się również do zup i sosów. Jajka sadzone oprósz solą, pieprzem i ulubioną zieleniną: koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki.Jajka sadzone według przepisu Ewy Wachowicz są kremowe, delikatne i pełne smaku. Nie są również tak ciężkie jak te sadzone na oleju. Jajka sadzone na śmietanie to absolutny hit, którego należy spróbować.
Jajecznica z kurkami skusi niejednego smakosza. Dodatek sezonowych grzybów sprawia, że danie jest niezwykle aromatyczne, a przyrządzanie jej z mlekiem to prosty sposób na nadanie jej kremowej i delikatnej konsystencji. Prosta i smaczna potrawa jest idealna na śniadanie. Koniecznie spróbujcie — będziecie zachwyceni tym smakiem.Jeśli jeszcze nie jedliście jajecznicy po lubelsku z kurkami — musicie jej spróbować. Delikatne i pełne aromatu grzyby z jajkami komponują się doskonale. Przygotujcie kremową, lubelską wersję specjału, a z pewnością jeszcze nie raz po nią sięgniecie. Jest lekka, ciekawa i pełna smaków. Po prostu pyszna.
Próbowaliście kiedyś kotletów po parysku? Delikatne mięso kurczaka obtoczone jedynie w mące i jaju smakuje wyśmienicie. Przyrządzenie dania jest niezwykle proste i nie zajmie wiele czasu. Efekty przyjemnie was zaskoczą, a rodzina zje ze smakiem. Spróbujecie?Kotlety po parysku inaczej nazywane są też kotletami słonecznymi lub jajecznymi. Mięso obtoczone jedynie w mące i jaju jest soczyste i ma piękny, przypominający właśnie promienie słońca, żółty kolor. Danie zachwyca nie tylko wyglądem. Skusicie się?
Przyrządzaliście kiedyś carbonarę bez mięsa? Wegetariańska wersja dania z pysznie chrupiącą ciecierzycą w przyprawach z pewnością wam się spodoba. Jest prosta w przygotowaniu i tak smaczna, że niejeden mięsożerca jej się nie oprze. Spróbujecie? Carbonara bez mięsa swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi podpieczonej ciecierzycy wymieszanej z aromatyczną wędzoną papryką i odrobiną soli. Chrupiące warzywo strączkowe w połączeniu z kremowym jajecznym sosem sprawia, że makaron staje się obłędnie pyszny. W tej odsłonie danie jest smaczniejsze niż mięsny oryginał. Skusicie się?
Chłodnik litewski to idealna zupa na obiad w upalne, słoneczne dni. Jest lekka, orzeźwiająca i pełna aromatu. Ewa Wachowicz do tradycyjnego chłodnika dodaje zakwas na żur, dzięki czemu zupa smakuje jeszcze lepiej. Poznaj przepis na orzeźwiający chłodnik litewski według Ewy Wachowicz.W maju w sklepach zaczyna pojawiać się botwinka, czyli młode buraczki z łodygami i liśćmi. Mają rewelacyjny smak, są bardzo zdrowe i przygotujesz z nich wiele smacznych dań, w tym właśnie tradycyjny chłodnik litewski.Chłodnik to świeża, lekka i niezwykle orzeźwiająca zupa, którą podajemy mocno schłodzoną. W daniu, oprócz botwinki, mamy jeszcze młode rzodkiewki, zielonego ogórka, zsiadłe mleko i kilka prostych składników, dzięki którym chłodnik błyskawicznie znika z talerzy.Ewa Wachowicz do tradycyjnej, litewskiej zupy dodaje również odrobinę zakwasu na żurek, dzięki czemu chłodnik ma bardzo wyraźny smak i jest jeszcze zdrowszy. Zupę ugotuj również na bulionie warzywnym, będzie o wiele lepsza, niż gotowana na samej wodzie.
Lane kluski są idealnym dodatkiem do zup i gulaszów. Uzyskanie wyrobu o delikatnej konsystencji, który będzie rozpływał się w ustach, wymaga odpowiedniego dobrania składników. Jeśli ciasto będzie wystarczająco rzadkie, uzyskany mączny specjał zachwyci nas smakiem.Wielu smakoszy lubi rosół podany z delikatnymi kluskami, które gotuje się bezpośrednio w zupie. Klasyczne lane będą równie smaczne, gdy podamy je z innymi dodatkami. Warto nauczyć się przyrządzać ten pyszny rarytas, bo to niezwykle szybki sposób na wyczarowanie bazy do wielu dań. Nasza receptura ułatwi wam to zadanie.
Poznajesz smakołyk ze zdjęcia? Wiesz, jak zrobić domowy sękacz? Z łatwością przygotujesz go samodzielnie. Zdradzamy najlepszy przepis na ten regionalny smakołyk. Teraz, żeby go skosztować, nie będziesz musiał szukać go w sklepach czy podróżować po Polsce.Sękacz jest regionalnym specjałem kuchni Podlasia, Suwalszczyzny i Kaszub. To biszkoptowo-tłuszczowe ciasto charakteryzuje się tym, że jest wypiekane na rożnie, które ma postać obracającego się, drewnianego wałka. Wylewane na niego warstwy ciasta kolejno przypiekają się, tworząc charakterystyczne, ciemne paski, zwane sękami.Przygotowanie sękacza w tradycyjny sposób jest dość kosztowne i pracochłonne. Wymaga bowiem użycia mnóstwa żółtek, dużej ilości masła, cukru i mąki. Na szczęście w warunkach domowych też można przygotować sękacz i to bez większego wysiłku. Zmniejszymy nieco ilość składników, rożen zastąpimy formą i piekarnikiem i wszystko pójdzie jak z płatka.
Domowy majonez jest jeszcze smaczniejszy i zdrowszy od gotowego produktu. Jest kremowy i gęsty, a przygotujesz go z kilku podstawowych składników, które z pewnością masz w swojej kuchni. Poznaj najprostszy sposób na domowy majonez, idealny do sałatek, sosów i innych potraw.Majonez, który przygotujesz w domu, jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Wystarczy w odpowiednich proporcjach wymieszać całe jajko, olej roślinny, musztardę i sok z cytryny, aby otrzymać kremową masę, która posmakuje każdemu.Domowy majonez wykorzystasz między innymi do kanapek, jajek faszerowanych, sałatek, a także innych potraw. Produkt jest również doskonałym dodatkiem do kotletów mielonych i kotletów schabowych, jeśli nie jadłeś ich w wersji z majonezem, koniecznie musisz spróbować.Warto zamienić gotowy produkt na domowy, zrobiony samodzielnie. Domowy majonez nie zawiera konserwantów i sztucznych ulepszaczy smaku, dzięki czemu jest o wiele zdrowszy, mimo iż też kaloryczny. Domowy majonez przechowuj w zamkniętym słoiku w lodówce.
Jak zrobić idealne lane kluski? Tak naprawdę ważna jest tylko jedna zasada, a mianowicie przestrzeganie odpowiednich proporcji składników. Inaczej kluski mogą nie uzyskać odpowiedniej konsystencji i być zbyt twarde lub zacząć się rozpadać. Kluski lane zrobisz szybko i będą doskonałym dodatkiem do rosołu i innych zup.Kluski lane przygotowuje się błyskawicznie i z prostych składników. Z tego powodu mogą stanowić awaryjną wersję makaronu, np. do rosołu czy zupy pomidorowej. Można je też na wodzie, a po odcedzeniu podać je np. z mięsnym sosem. Popularne są też kluski lane gotowane na mleku.Tak naprawdę dzięki sporej zawartości jajek kluski lane są o wiele smaczniejsze niż kupna krajanka. Mają nieregularny kształt, który zawdzięczają wlewaniu niezbyt gęstego ciasta, cienkim strumieniem wprost do gorącej zupy lub wody. Nie można tylko przesadzać z ilością dodanej mąki, bo kluski wyjdą zbyt twarde.
Zapraszamy was na wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Smakują, że palce lizać. Przygotuj je, zwłaszcza jeśli ugotowałeś za dużo jajek. Ten babciny przepis sprzed 100 lat pomoże ci je zamienić w wyjątkowe i bardzo smaczne danie. Pierogi to nasza polska specjalność. Z farszem wytrawnym, a czasem też słodkim, często jemy je na obiad. Największą popularnością cieszą się u nas pierogi nadziewane kapustą i grzybami, mięsem, ziemniakami i serem, a także twarogiem. Dziś przedstawimy wam przepis na niezwykły farsz z gotowanych jajek.
Jajecznica w bułce jest znakomitym pomysłem na sycące śniadanie. Przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku — mieszamy składniki, wkładamy je do pieczywa, zapiekamy i gotowe. Smakuje obłędnie, nie rujnuje portfela i daje możliwość niezliczonych modyfikacji zależnie od nastroju i zawartości lodówki. Czego chcieć więcej?Jeśli jeszcze nie próbowaliście zapiekać jaj w pieczywie, koniecznie przetestujcie przy najbliższej okazji. Wymieszany z serem i warzywami kurzy nabiał smakuje znakomicie w towarzystwie przyjemnie chrupiącej bułki. Nikt nie oprze się takiemu przysmakowi.
Polecamy naleśniki, które zachwycają puszystością. Są przygotowane z samych naturalnych składników. Nie zawierają żadnej chemii w postaci proszku do pieczenia czy sody oczyszczonej, co dla niektórych osób może mieć znaczenie. My spulchniamy je ubitymi na pianę białkami. Też tak spróbujcie. Naleśniki to zwykle cienkie placki, które smarujemy dżemem, twarożkiem czy wytrawnym farszem. Jednak gdy zamarzą nam się grubsze i bardziej puszyste naleśniki, nie ma problemu, by je przygotować. Co prawda większość osób dosypuje wtedy trochę proszku do pieczenia, jednak niektórym takie rozwiązanie nie bardzo odpowiada. Wyczuwają bowiem na języku ostrawy smak proszku. A rzeczywiście można otrzymać puszyste naleśniki tylko z naturalnych składników, a mianowicie dodając do nich pianę z białek.