Pieczarki faszerowane jajkiem i serem żółtym to świetny pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Pieczarki przygotujemy w ekspresowym tempie i sprawdzą się również jako dodatek do dań z grilla i podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi.Faszerowane pieczarki jest jednym z lepszych dań na szybko, jakie jadłam. Przekąska jest pożywna, smaczna i sprawdzi się na każdą okazję. Pieczarki są bardzo aromatyczne, chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku, koniecznie musisz ich spróbować.Do pieczarek faszerowanych wybierajmy wyłącznie większe grzyby, żeby zmieściła się na nich spora ilość farszu. Sekret doskonałego smaku? Kapelusze pieczarek moczymy w mleku i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane grzyby będą miały chrupiącą panierkę, będą przepyszne.Farsz przygotujmy z trzonków pieczarek, jajek, sera i szczypiorku. Dodatek majonezu i musztardy sprawi, że pieczarki będą smakować rewelacyjnie. Pieczarki faszerowane pieczmy przez 20 minut, aby się nie przypaliły,
Omlet z cukinią jest pysznym i sycącym daniem, które idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na wczesny obiad. Prosta w przygotowaniu potrawa łączy w sobie pyszne smaki lata — słodkie i soczyste pomidory oraz delikatną cukinię. Razem z jajkami tworzą one przyjemną całość. Spróbujecie?Jeśli szukacie urozmaicenia jajecznych śniadań — koniecznie sprawdźcie nasz pomysł na omlet z cukinią. Sezonowe warzywa dodane do jajek sprawiają, że całość staje się wyjątkowo lekka. Szczególnie polecamy dodanie rukoli i odrobiny sera — danie nabierze charakteru i spodoba się najbardziej wybrednym.
Macie ochotę na coś słodkiego? Możecie przygotować lekkie jak chmurka ciasto z borówkami. Ten największy hit sezonu robi się bardzo prosto i szybko. Trzeba tylko zmiksować kilka składników, dodać do nich borówki, posypać kruszonką i upiec. Pewnie już zjedlibyście kawałek tego łakocia?Ciasta ucierane czy też miksowane są najłatwiejsze do zrobienia. Zwłaszcza jeśli nie trzeba do nich dodawać oddzielnie ubitej piany z białek. I właśnie takie ciasto przygotujemy dzisiaj. Dodamy do niego też sezonowe, pyszne owoce, a mianowicie borówki. Wypiek będzie apetyczny i niezwykle smaczny. W sam raz na deser czy podwieczorek.
Zapraszamy na sycące i ekspresowe kotlety leniwe z piekarnika. Przyciągają same pochwały, bo są bardzo smaczne i nie da się ich prościej przygotować. Skorzystaj z naszego przepisu, a otrzymasz doskonały obiad bez pryskania tłuszczu, czyszczenia i pilnowania patelni. Jak zwykle robicie kotlety mielone? Wyrabiacie mielone mięso z kilkoma dodatkami, formujecie kotlety, panierujecie i smażycie? Czas to zmienić i zastąpić smażenie pieczeniem. Będzie nie tylko zdrowiej, ale też prościej. Pieczonych mielonych nie trzeba bowiem specjalnie pilnować, w zasadzie robią się same.
Zapraszamy was na najprostsze na świecie kotlety z cukinii. Ten idealny obiad na upały zrobicie szybko i łatwo, a będzie lekki i wyjątkowo smaczny. Do kotlecików podajcie na przykład sos czosnkowy, a także ryż i porcję surówki. Wszyscy się najedzą, a ty nie stracisz dużo czasu na pichcenie. Lato, a zwłaszcza upalne dni, to czas, kiedy nie mamy ochoty na sycące, ciężkie dania. Zamiast mięsa chętniej zjedlibyśmy coś z warzyw, na które panuje właśnie sezon. I dziś właśnie przygotujemy takie proste, szybkie i smaczne danie z cukinii. A będą to kotlety w chrupiącej panierce.
Niewielu Polaków zna specjał ze zdjęcia, a jest nim wytrawny suflet. Dziś powiemy wam, jak zrobić szybki i puszysty suflet śniadaniowy. Będzie to pyszny sposób na jajka. W jego środku ukryliśmy pożywną niespodziankę, czyli ser i szynkę. Te dodatki sprawią, że danie będzie niezwykle sycące. Suflet jest lekkim wypiekiem, którego podstawą są jajka. Może być słodki, np. czekoladowy, cytrynowy lub wytrawny, np. serowy, warzywny. Można go więc podać na deser lub na śniadanie albo na przekąskę. Suflet ma delikatną strukturę, którą zapewniają ubite białka. Należy go piec w wysokiej temperaturze, dzięki czemu urośnie i będzie lekki. Niestety suflet bardzo lubi opadać. By tego uniknąć, nie należy uchylać piekarnika w czasie pieczenia i podać go od razu po wyjęciu z piekarnika.
Polecamy gofry na słono z szynką i serem. Z pewnością zrobią furorę wśród domowników, bo jeszcze nigdy nie jedli gofrów w takiej wersji. A tymczasem te dwa składniki doskonale ze sobą harmonizują i świetnie pasują do chrupiących, ciepłych gofrów.Gofry to prawdziwy hit każdych wakacji. W nadmorskich budkach zawsze ustawia się po nie kolejka. Z bitą śmietaną i owocami, z dżemem albo z cukrem pudrem są przysmakiem dzieci i dorosłych. A czy pomyśleliście o tym, by spróbować gofrów na słono z wytrawnymi dodatkami? Jeśli nie, macie dziś ku temu świetną okazję. Zapraszamy was bowiem na gofry z szynką i serem. Możecie je podać na śniadanie lub kolację. Nie będzie takich, którzy nimi pogardzą.
Poznajcie przepis na delikatną smażoną rybę w panierce. Jeden trik sprawi, że będzie jeszcze lepsza. Jaki? Przed smażeniem wystarczy ją namoczyć w mleku. Dzięki temu zyska kruchość, delikatność i doskonały smak. Podpowiemy wam też, na co jeszcze zwrócić uwagę, by smażona ryba wyszła przepyszna. Smażenie jest bardzo popularną techniką przyrządzania potraw. Mięsu czy rybie zapewnia chrupiącą panierkę i soczyste wnętrze. Bardzo lubimy smażyć, bo danie szybko trafia z patelni na talerz. Oczywiście nawet w tej prostej technice łatwo popełnić jakiś błąd, który popsuje smak potrawy. Dziś powiemy wam, jak usmażyć delikatną rybę w panierce.
Jajecznica po chłopsku jest pysznym i niezwykle sycącym posiłkiem. Przyrządzona z dodatkiem ziemniaków i kiełbasy potrawa doda wam energii na dobry początek. Koniecznie spróbujcie. Domownikom będzie tak pasować, że jeszcze nie raz o nią poproszą.Wiecie, czym jajecznica po chłopsku różni się od klasycznej? Sekretem niezwykłego smaku są pyszne dodatki. Młode ziemniaki i wędzona kiełbasa dodają daniu charakteru i sprawiają, że syci na długo. Skusicie się?
Jajecznica po szwedzku jest puszystą i pełna smaku wersją klasycznej potrawy serwowanej na śniadanie. Sekretem wspaniałej konsystencji jest dodatek mleka, który sprawia, że danie wprost rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbujcie — już nigdy nie zrobicie inaczej. Sposobów na przygotowanie jajecznicy jest wiele. Który jednak pozwoli przygotować zachwycająco kremową i puszystą śniadaniową potrawę? Okazuje się, że odpowiednie dodatki ułatwią nam osiągnięcie pożądanej konsystencji. Tym razem stawiamy na mleko.
Na dzisiejszy, letni obiad możesz przygotować na przykład placki z cukinii i marchewki. Są nawet lepsze od ziemniaczanych, bo pełniejsze w smaku i apetycznie kolorowe. A zrobisz je w pół godziny. Podaj je ze śmietaną i szczypiorkiem lub z sosem jogurtowo-czosnkowym, a pożywna, tania uczta zadowoli domowników.Placki warzywne mają tę przewagę nad klasycznymi racuchami, że są nie tylko smaczne, ale też wartościowe. Warzywa stanowią bowiem doskonałe źródło błonnika, a także witamin i soli mineralnych. Poza tym są mniej kaloryczne niż mąka, więc placki np. z cukinii i marchewki nie są zbyt tuczące. Jeśli więc nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad, ta alternatywa będzie doskonała. Wystarczy tylko zetrzeć marchewkę i cukinię, wymieszać je z kilkoma dodatkami, usmażyć i obiadowe placki z cukinii i marchewki gotowe.
Zapraszamy na soczyste i sycące kotlety mielone z ryżem. Każdy będzie chciał dokładkę, bo są naprawdę smaczne. A wszystko dzięki temu, że ciocia Mariola wpadła na pomysł, by dołożyć do nich trochę ryżu. Doskonale zastępuje on namoczoną i odciśniętą bułkę. Przekonajcie się o tym sami.Kotlety mielone dość często goszczą na naszych stołach. Zwykle jest to wersja podstawowa, składająca się z mielonego mięsa, namoczonej i odciśniętej bułki, jajka i przypraw. Jednak warto pokusić się o urozmaicenie tej klasycznej receptury, bo i efekty mogą wyjść nadzwyczaj smaczne. Tak właśnie się stało, gdy ciocia Mariola wymyśliła, by zamiast bułki, dodać do mielonego mięsa trochę ugotowanego ryżu. Kotlety mielone z ryżem stały się niezwykle soczyste i bardzo delikatne w smaku. Uwielbiają je dorośli i dzieci.
Prezentujemy przepis na tradycyjne racuchy. Cały sekret ich smaku i chrupkości tkwi w tłuszczu do smażenia. Najlepszy jest bowiem smalec, o czym nie pamięta już nawet większość kucharek. Można go zastąpić masłem klarowanym, które przy okazji nada potrawie przyjemnego smaku.Racuchy wyróżniają się dużą puszystością, którą zyskują dzięki dodatkowi spulchniacza. Tradycyjnie są to drożdże, choć często zastępuje się je wygodniejszym proszkiem do pieczenia lub sodą oczyszczoną. Idealne racuchy powinny mieć ładnie zrumienioną, chrupiącą skórkę. Jak ją uzyskać? Poprzez smażenie na odpowiednim tłuszczu. Jak się okazuje, najlepszy do tego celu jest smalec, który ma wysoką temperaturę dymienia i specyficzny smak. Jeśli komuś nie odpowiada, może go zastąpić masłem klarowanym. Poznajcie przepis na tradycyjne racuchy.
Sprawdź, jak należy smażyć jajka sadzone. Wyjaśniamy wszystko krok po kroku, dzięki czemu sadzone wyjdą idealnie. Istotna jest jedna sprytna sztuczka, a mianowicie przykrycie patelni pod koniec smażenia. Dzięki niej białko szybko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.Jajko sadzone to lubiany sposób przygotowywania jajek. Jest czymś pośrednim między gotowanym jajkiem, a jajecznicą. Jajka sadzone otrzymuje się szybciej niż gotowane, ale mają podobną konsystencję. To przyspieszenie jest możliwe dzięki wybiciu jajek na patelnię. Niby proste, ale można tu popełnić kilka błędów. Zobacz więc, jak należy smażyć jajka sadzone.
Co dziś na obiad? A może soczyste kotlety mielone z kapustą kiszoną? Stanowią idealne połączenie smaków, bo wieprzowina i kiszona kapusta doskonale się dopełniają. Pokrój więc trochę pysznej kiszonki, dorzuć ją do mielonego mięsa, dodaj kilka składników, wyrób i smaż niepowtarzalne kotlety. Wieprzowina i kiszona kapusta mają się ku sobie. Doskonale smakuje zrobiony z nich bigos, czy golonka pieczona w kiszonej kapuście. Tak samo dobrze będą smakować nasze soczyste kotlety mielone z kiszoną kapustą. Kiszona kapusta dodaje kotletom wyraźnego smaku i niepowtarzalnej soczystości. I trzeba przyznać, że ta soczystość jest bardzo zdrowa. Zawarty w kapuście błonnik poprawia przemianę materii, a samo warzywo jest o wiele mniej kaloryczne niż zwykle dodawana w jej miejsce namoczona i odciśnięta bułka.
Zapraszamy na obłędne kopytka z bobu. Są o niebo lepsze od klasycznych, ziemniaczanych i wyglądają bardzo apetycznie. Można je podać z duszonym mięsem, sosem grzybowym lub okrasić i zjeść, jako letnie danie obiadowe. Robi się je podobnie do kopytek ziemniaczanych — prosto i szybko.Kopytka najczęściej pojawiają się na naszych stołach, gdy zostały nam ziemniaki z wczorajszego obiadu. Wtedy wystarczy wytłuc ziemniaki, dodać kilka składników, zagnieść ciasto i pokroić je na kluski. W sumie tak samo robi się kopytka z bobu.Kopytka można robić z przeróżnych warzyw, najlepiej nieco mączystych po ugotowaniu. Oprócz ziemniaków doskonale nadają się bataty, dynia czy właśnie bób. Kopytka z bobu charakteryzują się zielonym kolorem i niepowtarzalnym smakiem. Przekonajcie się o tym sami.
Poznajcie przepis na cudownie puszyste naleśniki na kefirze. Wychodzą idealnie za każdym razem. Babcia Marysia ma na nie niezawodny patent — zamiast mleka dodaje do ciasta kefir. Dzięki niemu naleśniki mają wyrazisty smak i tę niezwykłą pulchność i miękkość. Puszyste naleśniki na kefirze śniadanie? Czemu nie. Jeśli macie trochę czasu na ich przygotowanie, z pewnością będą doskonałą alternatywą dla kanapek, czy jajecznicy. Zwłaszcza teraz, w sezonie pełnym owoców. Usmażone naleśniki wystarczy posmarować serkiem homogenizowanym lub kanapkowym albo polać śmietanką i posypać malinami, borówkami czy pokrojonymi truskawkami. I śniadanie, jak z restauracji gotowe. Poznajcie recepturę na te pyszne, puszyste naleśniki na kefirze.
Masz ochotę na pyszne i sycące śniadanie? Doskonałym pomysłem jest jajecznica po angielsku na boczku z dodatkiem żółtego sera. Na patelni zrumień najpierw boczek i na wytopionym tłuszczu usmaż jajka. Nasza propozycja zachwyci cię smakiem i na długo zaspokoi głód.Na czym zwykle smażysz jajecznicę? Na oleju, na maśle? Upodobania są różne. Olej ma dość neutralny smak, masło zaś dodaje swoistego smaczku. Jeszcze więcej smaku i aromatu doda natomiast tłuszcz wytopiony z wędzonego boczku. Właśnie na nim smaży się jajecznicę po angielsku. Jest naprawdę pyszne, zwłaszcza jeśli jeszcze posypiesz ją startym, żółtym serem.
Sprawdźcie, jak ciocia Urszula robi puszyste naleśniki z dwóch składników. Co ciekawe, nie używa nawet mleka, tylko jajka i budyń. Ciasta nie spulchnia proszkiem do pieczenia ani pianą z białek, a wychodzą wyjątkowo smaczne. Wy też możecie takie przygotować na śniadanie, czy podwieczorek.Naleśniki mają wiele zalet. Są bardzo smaczne, robi się je szybko i z niewyszukanych składników. Zwykle wystarczy mąka, jajka i mleko. Dziś jednak powiemy wam, jak zrobić puszyste naleśniki nawet z dwóch składników. Będą nimi jajka i proszek budyniowy. Jesteśmy przekonani, że puszyste naleśniki cioci Urszuli z dwóch składników przypadną wam do gustu. Wyróżniają się bowiem nie tylko pulchnością, ale też smakiem. Jakim? To już zależy, po jaki budyń sięgniecie. Najbardziej uniwersalne w smaku będą naleśniki zrobione z budyniem śmietankowym lub waniliowym. Jeśli jednak marzycie o różowych naleśnikach, sięgnijcie po budyń malinowy albo wiśniowy. A może macie ochotę na ciemne naleśniki? Nic trudnego — wystarczy użyć budyniu czekoladowego i gotowe.
Masz ochotę na soczyste kotlety schabowe w musztardzie i ketchupie? Pokochasz je od pierwszego kęsa, bo będą pełne smaku i cudownie soczyste. A wszystko dzięki połączeniu dwóch ulubionych sosów, w których wystarczy zamarynować plastry mięsa. Proste prawda?Jak zwykle przygotowujesz kotlety schabowe? Rozbijasz mięso, oprószasz przyprawami, panierujesz i smażysz? Pora zmienić ten klasyczny przepis na schabowe, na nieco inny, o wiele smaczniejszy. Zwłaszcza że da się to zrobić błyskawicznie i z użyciem niewyszukanych składników. Tajemnica naszych soczystych schabowych tkwi w marynacie przygotowanej z ketchupu i musztardy. Wystarczy wymieszać oba te sosy i posmarować nim plastry mięsa. Gdy poleżą w marynacie chociaż godzinę, smak kotletów będzie doskonały. Przekonajcie się o tym sami.
Szukacie prostego przepisu na puszysty biszkopt? Receptura Tomasza Strzelczyka pozwoli wam przygotować ciasto szybko i bez zbędnych dodatków. Sekretem są odpowiednio dobrane proporcje składników. Spróbujcie koniecznie — wypiek zachwyci was lekkością. Puszysty biszkopt jest idealną bazą do tortów czy letnich deserów z owocami. Tomasz Strzelczyk zdradził prostą, a zarazem skuteczną recepturę, która nie wymaga ubijania białka, dodawania proszku do pieczenia czy używania drobnego cukru. Ciasto robi się niemalże samo.
Po jajka w kuchni sięgamy dość często. Ugotowany na twardo specjał potrafi sprawić nieco kłopotu przy obieraniu. Okazuje się jednak, że istnieje prosty sposób, dzięki któremu jednocześnie schłodzimy jajko i pozbawimy je skorupki. Wystarczy niewielki słoik i trochę zimnej wody, by po chwili było gotowe do spożycia. Sprawdźcie ten patent koniecznie. Jajka na twardo często goszczą na naszych talerzach. Jak jednak je obrać, by zachowało swój pierwotny kształt? Prosta metoda wykorzystująca słoik z wodą będzie pomocna. Przekonajcie się sami.
Zastanawiacie się, jak przyrządzić kwiaty cukinii? Mamy dla was najlepsze inspiracje. Skorzystajcie z tych pomysłów, a zaskoczycie bliskich niezwykłą, letnią potrawą. Będzie oryginalna, smaczna i po prostu bajeczna. Teraz jest właśnie najlepszy czas na wykorzystanie tych kwiatów.Cukinia jest u nas znanym i lubianym warzywem. Przyrządzamy ją na wiele sposobów, a latem robimy to najchętniej, bo wtedy cukinia jest najsmaczniejsza i najtańsza. Jadalne są też kwiaty cukinii. Jeśli cukinia rośnie właśnie u was w ogrodzie albo uda wam się zdobyć jej kwiaty, wykorzystajcie je w kuchni. W jaki sposób?Z kwiatów cukinii można robić rozmaite potrawy. Są nie tylko zaskakujące, ale też mają ciekawy smak i formę. Surowe, smażone czy pieczone od razu przyciągają wzrok i kuszą, by ich spróbować.
Zapraszamy na śniadanie marzeń dla łasuchów, czyli omlet cesarski ze słodkim dodatkiem. Wystarczy dorzucić do niego trochę rodzynek, a powstanie pyszna, pożywna potrawa. Z pewnością polubią ją dzieci, a i niejeden dorosły pochłonie omlet z poranną kawą. Jajka są produktem, który króluje na naszych stołach w porze śniadaniowej. Nic dziwnego, bo szybko można otrzymać z nich ciepły, wartościowy i smaczny posiłek. Lubimy jajka gotowane na miękko i twardo, chętnie robimy też jajecznicę. Jednak z jajek można też zrobić omlet.Dziś proponujemy przygotowanie słodkiego omleta, który można podać na śniadanie, podwieczorek, a nawet lekką kolację. Słodycz uzyska nie z cukru, lecz w zdrowszy sposób — z dodanych rodzynek. Gdy skusicie się na niego raz, przekonacie się, jak doskonale smakuje.
Jajka sadzone z kiełbasą, cebulą i pomidorem są rewelacyjnym daniem na dobry początek dnia. Śniadanie jest proste w przygotowaniu i bardzo pożywne, a dzięki jednemu prostemu trikowi będzie jeszcze smaczniejsze- wystarczy oddzielić żółtka od białek.Jajka sadzone inaczej to doskonały pomysł na szybkie śniadanie. Dzięki oddzieleniu białek od żółtek, jajka są bardziej puszyste, a same żółtka płynne. Do jajek sadzonych inaczej koniecznie dodaj kiełbasę, np. Śląską, cebulę i szczypiorek, a wszyscy będą zachwyceni.Do przygotowania jajek sadzonych potrzebna będzie teflonowa patelnia i masło. Jajka sadzone na maśle będą miały jeszcze lepszy smak. Dobra, teflonowa patelnia również jest bardzo ważna, aby danie się nie przypaliło.Jajka sadzone inaczej smaż pod przykryciem na wolnym ogniu. Możesz dodać do nich również posiekaną natkę pietruszki, paprykę, boczek i inne, ulubione dodatki. Koniecznie pamiętaj jednak o oddzieleniu białek od żółtek.
Jajecznica z kurkami jest jedną ze smaczniejszych wersji serwowanego o poranku dania. Sekret jej pysznego smaku tkwi w podsmażaniu grzybów na mieszaninie oliwy z oliwek i masła. Dzięki temu pięknie się rumienią, lecz nie przywierają do patelni. Warto spróbować.Jajecznica z kurkami spodoba się wszystkim amatorom dań z grzybami. Pełna aromatu, kremowa potrawa wzbogacona o świeże zioła nie tylko nasyci, ale też sprawi, że nasz poranek będzie niezwykle przyjemny. Zróbcie od razu podwójną porcję, a wystarczy dla całej rodziny.
Jakub Kuroń pokazał jak zrobić kotlety z kalafiora. Niektórzy mogą być zaskoczeni tą potrawą, jednak jego patent nie ma sobie równych. Kotlety są delikatne, miękkie w środku i chrupiące z wierzchu. Zupełnie tak, jak ulubione schabowe czy mielone. A jednak nie ma w nich ani grama mięsa. Co najbardziej lubicie w kotletach? Z pewnością chrupiącą panierkę i fakt, że robi się je szybko i prosto. Tak jest ze schabowymi, z mielonymi i tak jest z kotletami z warzyw. Dziś bierzemy na tapetę kotlety z kalafiora. Wszak warzywo to można teraz kupić niemal wszędzie i po niezłej cenie. A więc zapraszamy do kuchni.
Szybkie kotlety jajeczne będą idealnym pomysłem na obiad. Jeśli macie pod ręką ugotowane na twardo ich przygotowanie będzie niemalże ekspresowe. Jarskie danie z pewnością spodoba się waszym bliskim. Koniecznie spróbujcie. Jeśli zastanawiacie się co zrobić na obiad, a macie w lodówce jajka, spróbujcie tego, dawniej dobrze znanego rarytasu. Kotlety z jaj są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych mielonych i spodobają się nie tylko wegetarianom. Będziecie zaskoczeni tym wspaniałym smakiem.