Bez wątpienia jajecznica jest jedną z kulinarnych podstaw. Każdy potrafi ją przygotować, jednak nie oznacza to, że nie można tego zrobić jeszcze lepiej. Receptura od Magdy Gessler sprawi, że jajecznica zachwyci najbliższych.
Nie da się ukryć, że Kinder Niespodzianka sprawiła radość wielu pociechom. Czekolada w takiej formie została wymyślona w 1974 roku. Od tamtego czasu forma i opakowanie jajka jest niemal taka sama. Dotyczy to również wnętrza.
O ile kolor skorupki jajka nie ma żadnego znaczenia (więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule), to zawsze powinniśmy zwracać uwagę na to, jakiej barwy jest jego żółtko. Okazuje się, że ten z pozoru drobny szczegół może informować nas o wartościach odżywczych jajka.Jak myślicie jakie żółtka są zdrowsze? Te jaśniejsze czy nieco ciemniejsze? Eksperci nie mają absolutnie żadnych wątpliwości.O czym świadczy kolor żółtka?Na początek - garść teorii. Jeśli żółtko jest ciemne, to oznacza, że kura miała dość bogatą dietę. Poza ziarnami jadła m.in. kukurydzę, rośliny lub owady. To właśnie różnicowana dieta kury gwarantuje wartości odżywcze jajka. Okazuje się, że jego ciemny kolor żółtka nie jest wcale przypadkowy! Ma na niego wpływ m.in. ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów, a także witaminy E. Badacze z Uniwersytetu w Pensylwanii dowiedli też, że takie żółtka są dodatkowo bogate m.in. w beta - karoten oraz kwasy omega - 3.Na ciemny kolor żółtka ma również wpływ hodowla kury. Może znieść je tylko taki ptak, który ma dużo ruchu. Istotna jest również pora roku - badania pokazały, że im więcej ciepła i słońca, tym ciemniejszy kolor żółtka.Dlatego, tak istotne jest, aby zawsze kupować jajka ze sprawdzonego źródła. Niestety, nie zawsze mamy możliwość dotarcia do rolnika stawiającego na ekologiczną hodowlę kur. W jaki sposób wybierać jajka podczas codziennych zakupów w hipermarketach?Na co zwracać uwagę przy zakupie jajek?Przede wszystkim musimy zawsze zwracać uwagę na symbol jajka. Cyfra "0" oznacza, że pochodzą one z ekologicznych hodowli, "1" - z wolnego wybiegu, "2" - chowu ściółkowego, a "3" - klatkowego.[EMBED-19]Zdecydowanie najlepiej sięgać po jajka oznaczone cyferką "0". Ekologiczna hodowla kur oznacza, że miały one możliwość przebywania na zewnątrz oraz bogatą dietę. Więcej na ten temat przeczytacie w tym artykule.Na co zwracasz uwagę przy zakupie jajek? Podziel się w komentarzu.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Przepis na staropolski żurekSłynna restauracja kończy działalnośćSposób na przedłużenie świeżości ciasta drożdżowegoźródło: mamadu/ instytutdietetykp.pl/informator spożywczyZapraszamy na nasz Instagram
Placki ziemniaczane uwielbiane są przez niemal wszystkich. Niestety, nie zawsze mamy czas aby przygotować je od podstaw, a przy okazji czynność tarcia ziemniaków zdecydowanie nie należy do najprzyjemniejszych.Tu z ratunkiem przybywamy my, z przepisem na ekspresowe placki ziemniaczane z już ugotowanych ziemniaków. Już po pierwszym kęsie zakochasz się w tym smaku, chrupiąca skórka i delikatne wnętrze to jest to, co smakosze uwielbiają najbardziej
Naleśniki to klasyk deserowy i śniadaniowy. Nic lepiej nie łączy się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami. W zależności od preferencji mogą być cieńsze, grubsze oraz mieć różny poziom słodkości. Jednak jednego efektu, nikt z nas nie chce osiągnąć, a mianowicie grudek. Pełne wypełnionych mąką bąbelków ciasto jest nie tylko nieapetycznie, ale może także powodować ból brzucha. Aby uniknąć tego typu rozczarowań, należy przestrzegać kilku prostych zasad.
Nie da się ukryć, że jajka często goszczą na naszych stołach. W sklepach możemy się natknąć zarówno na takie, których skorupki różnią się kolorami. Większość smakoszy uznaje, że brązowy kolor świadczy o zdrowszym jajku.
Jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Smakołyk już wkrótce zapełni nasze lodówki z powodu nadchodzącej Wielkanocy. Warto wiedzieć, w jaki sposób należy je przechowywać, aby jak najdłużej pozostały świeże.
Niepozorne jajko z łatwością możemy przekształcić w wyborny specjał, który sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Okazuje się, że przyrządzenie tego smakołyku jest bardzo proste.
Każde jajko wypełnione jest po brzegi wyjątkowo pożywnymi i zdrowymi składnikami odżywczymi, których spożywanie może przynieść wiele korzyści. Niestety, aby się dostać do najlepszej części, najpierw trzeba rozprawić się z twardą skorupką. Profesjonalni kucharze potrafią rozbijać je jedną ręką, lecz jeśli ktoś nie ma wielu lat doświadczenia, czasem nawet z pomocą dwóch dłoni można mieć problem. Dlatego w Internecie pełno jest poradników i wskazówek, jak robić to w optymalny sposób. Poniżej prezentujemy jedną z najprostszych metod.
Bez wątpienia jajka można uznać za jeden z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Wielu smakoszy sięga po nie niemal codziennie. Warto wiedzieć, które z dodatków sprawdzają się najlepiej.
Kolacja to posiłek, który najczęściej traktujemy po macoszemu. Po całym dniu jesteśmy zbyt zmęczeni, by gotować na świeżo i stać dziesiątki minut w kuchni. Wielu z nas sięga właśnie wieczorem po kaloryczne przekąski, które potem rzutują na nasze zdrowie. Dużo lepszym rozwiązaniem są błyskawiczne, ale nadal pełnowartościowe kolacje, które możemy przygotować w zaledwie kilka chwil. Taka jest właśnie sałatka z jajkiem i ogórkiem kiszonym, którą możecie także znaleźć na kanale Kuchnia Marioli, skąd pochodzi apetyczne zdjęcie z artykułu.
Jajka jadamy tak często, że czasami zapominamy o tym z jak niezwykłym produktem mamy do czynienia. W jednym niepozornym jajku znajduje się prawdziwe bogactwo składników odżywczych oraz witamin, a przy okazji ma tyle kalorii co nic. Jedno jajko to zaledwie 80 kcal, więc na śniadanie są dużo lepszą alternatywą niż kaloryczne kanapki. Nasz wiedza o jajkach jest ciągle zbyt nikła, niektórzy nie wiedzą na przykład czy po napisanym na opakowaniu terminie przydatności można je nadal jeść oraz jak często powinny pojawiać się w naszej diecie. Dziś przyjrzymy się kolorowi żółtka, oraz odpowiemy sobie na pytanie, czy kolor skorupki także może nam pomóc przy wyborze jajek.
Jajka od wielu tysięcy lat stanowią cenny składnik diety. Głównie za sprawą ogromnej ilości aminokwasów, których różnorodność jest tak duża w jajkach, że produkt ten stanowi prawie idealne źródło pokarmu. Często ludzie kupują duże ilości jajek i nie wiedzą co z nimi zrobić. Mamy na to rozwiązanie. Jeśli zdarzyło ci się kupić zbyt dużo wydmuszek z jajkami, nie musisz martwić się, że zmarnowałeś pieniądze. Jajka, po odpowiednim przygotowaniu, można bowiem bezpiecznie mrozić domowymi metodami. Dzięki temu zachowasz jajka na znacznie dłużej.
Placki ziemniaczane klasycznie jadamy właśnie dla ich chrupiącej skórki i miękkiego wnętrza. Ziemniaki są jednak tak uniwersalnym składnikiem, że możemy je w niezwykły sposób zmodyfikować. Puszyste placki ziemniaczane to prawdziwy hit. Ogromnym atutem tego przepisu jest prostota. Aby otrzymać zaskakujący efekt, nie musimy dodawać właściwie nic więcej niż zazwyczaj. Jedyne czego potrzebujemy to piana z białka jajka, która nada im zupełnie nowego charakteru.
Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą walorów smakowych, które są nie lada pokusą. Niestety, jajka mają to do siebie, że z upływem czasu się psują. Jednak upłynięcie terminu na opakowaniu, wcale nie oznacza, że nie możemy ich zjeść.
Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Niektóre formy podania są dla nas o wiele bardziej kuszące. Dobrym przykładem są, chociażby jajka sadzone. Już teraz przekonaj się jak przygotować je w idealny sposób.
Zupa szczawiowa charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, obok którego ciężko przejść obojętnie. Niektórzy mogliby sięgać po nią codziennie. Warto wiedzieć, z jakimi konsekwencjami może się wiązać nadmierne jedzenie szczawiu.
Jajko jest jedną z najlepszych propozycji śniadaniowych. Niekiedy w ich wnętrzu możemy natknąć się na elementy, które wywołują nasz niepokój. Czerwona, krwista plamka z pewnością należy do tego grona.
Co jest zdrowsze: białko czy żółtko? Eksperci twierdzą, że obie części jajka zawierają wiele cennych dla naszego organizmu składników. Każdy z nich ma inne właściwości, które warto poznać!Zalety białkaJakie są zalety białka? Przede wszystkim nie zawiera ono ani odrobiny tłuszczu, co czyni je bardzo zdrowym produktem. Posiada również sporo witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na nasz układ nerwowy.Nie zaleca się jednak jedzenia samych białek kurzych na śniadanie. Powód? Zdecydowanie lepiej dla naszego zdrowia połączyć je z innymi składnikami m.in. otrębami owsianymi lub owocowym koktajlem.Powinniśmy także unikać smażonego białka. Najbezpieczniej sięgać po gotowane jajka. Niedawno pisaliśmy o tym, czy zdrowsze są te przygotowane na twardo, czy na miękko. Tekst znajdziecie pod tym linkiem.Dlaczego warto jeść żółtko?Wiele osób uważa, że żółtko kurze nie zawiera cennych dla zdrowia substancji. Nic bardziej mylnego! Paradoksalnie to ono zawiera więcej białka niż kurze białko.Jest ono również wręcz doskonałym źródłem witamin i minerałów między innymi: żelaza, fosforu, potasu i magnezu. W jego składzie znajdziemy również witaminy: A, E, D i z grupy B. Natomiast zawarta w nim cholina, ma doskonały wpływ na kondycję naszego mózgu.Żółtko zawiera więcej tłuszczu niż białko, dlatego nie jest odpowiednim wyborem dla osób, które są na diecie. Nie jest ono również zalecane tym, którzy zmagają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu.Warto podkreślić, że zawsze o wiele lepiej sięgać po gotowane żółtko. Obróbka nie wpływa na jego prozdrowotne właściwości. Więcej na temat kontrowersji związanych ze spożywaniem surowego żółtka przeczytacie w tym artykule.Podsumowując, jeśli stawiasz na zróżnicowaną dietę, to nie powinno zabraknąć w niej jajek. Zarówno białko, jak i żółtko mają wiele cennych właściwości odżywczych, dlatego nie niczego nie unikaj i zawsze zjadaj je w całości!Podany artykuł nie jest poradą lekarską. W razie wszelkich wątpliwości skonsultuj się z odpowiednim specjalistą.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Naleśniki z 1 składnikaNajlepsza mąka do placków ziemniaczanychKurczak z rozkosznie chrupiącą skórką, prosty przepisundefinedźródło: Krok do zdrowiaZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefinedundefinedundefinedundefined
Jajecznica to częsty towarzysz wczesnych poranków. Łatwość, z jaką można ją sporządzić, sprawia, że większość z nas wybiera ją na śniadanie. Pożywność i pyszny smak są dodatkowymi atutami, które zachęcają smakoszy do gotowania. Jajka wypełnione są praktycznie wszystkimi enzymami, które konieczne są do optymalnej pracy całego ludzkiego organizmu - dlatego wielu dietetyków w obecnych czasach zachęca do jedzenia ich przez ludzi, niemających żadnych problemów z układem krwionośnym.
Jajka często goszczą na naszych stołach. Dodajemy je do rozmaitych potraw i nietrudno napotkać smakoszy, którzy z miłą chęcią sięgają po ten nabiał. Warto wiedzieć skąd biorą się dwa żółtka w jajkach. Wielu wielbicieli kulinariów będzie zaskoczonych.
Jajka mają najróżniejsze kolory, a także wielkości. W zależności od gatunku ptaka, który je znosi, jajka wykazują wyjątkowo różnorodne cechy. Najpopularniejszymi są te znoszone przez kury - choć nawet w obrębie jednego gatunku, jajka nie wyglądają tak samo. Niektóre z nich mają białą skorupkę, inne brązową. Mogą osiągać różne wielkości, przez co wiele osób zastanawia się, czy produkt ten, w zależności od koloru, skrywa więcej lub mniej substancji odżywczych. Okazuje się, że różnią się jedynie wielkością i kolorem skorupek.
Jajka znajdziemy w ogromnej ilości uwielbianych przez nas potraw. Ciężko wyobrazić sobie bez nich naleśniki czy ciasta, a nawet panierkę do klasycznych kotletów schabowych.W kuchni cenimy je przede wszystkim za właściwości wiążące konsystencję potraw oraz dostępność i prostotę zastosowania. Czasem zdarza się jednak, że akurat nie mamy ich pod ręką. W takiej sytuacji nie zawsze musimy od razu biec do sklepu. W kuchennych szafkach znajdziesz ich świetne zamienniki.
Jajka można kupić w praktycznie każdym sklepie, a ich niewygórowana cena sprawia, że nikt nie ma problemów z dostępnością. Dlatego produkt ten jest tak bardzo popularny. Musisz mieć na uwadze ważny aspekt jeśli na co dzień korzystasz ze srebrnej zastawy stołowej. Okazuje się bowiem, że spożywanie jajek przy jej pomocy nie jest wskazane. Nie chodzi tutaj wcale o zdrowie, bowiem srebro jest neutralne chemicznie dla naszego ciała, a właściwości antyseptyczne sprawiają, że korzystanie z niej jest wyjątkowo zdrowe.
Smakowita pasta jajeczna jeszcze nigdy nie była tak pyszna. Za sprawą dodatku w postaci ogórków kiszonych, zyskuje ona wyjątkowych walorów, które wprawią kubki smakowe w stan ekstazy. Kanapki w tej odsłonie zasmakują każdemu.
Jajka można przygotować w taki sposób, że smakują wybornie. Dodanie do nich odrobiny majonezu czy sosu tatarskiego sprawia, że nawet zwykłe jajka na twardo zyskują ogromną wyrazistość. Czy żółtko i białko są takie same pod względem substancji jakie zawierają?Okazuje się, że zdecydowanie nie. Obie części składowe jajka zawierają zupełnie różne substancje, ponieważ pełnią zupełnie różne funkcje. Żółtko ma znacznie więcej białka i tłuszczu niż białko, z kolei białko bogate jest w witaminę A czy kwas pantotenowy.
Śniadanie w porannym pośpiechu nie jest łatwe ani wygodne. Nie zawsze ma się czas na przygotowanie ogromnego posiłku dla całej rodziny - jeśli więc potrzebujesz czasem zrobić szybkie dania, poniżej prezentujemy 5 ekspresowych przepisów. Co więcej, jeśli w Twojej lodówce są jedynie jajka, nie musisz się martwić. One wystarczą do przygotowania pysznego i pożywnego śniadania dla całej rodziny. Żadne duże umiejętności nie są potrzebne, aby móc skorzystać z poniższych receptur.
Bez wątpienia jajka odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Wzbogacamy o nie wiele rozmaitych specjałów. Najczęściej jajka po prostu gotujemy. Czynność ta wydaje się bezproblemowa. Jednak zawsze można zrobić to lepiej.