Czy kawę należy zalewać wrzątkiem? Ziarna kawy potrzebują odpowiedniej temperatury wody, dzięki czemu "mała czarna" ma rewelacyjny, wyraźny smak i doskonały aromat. Dowiedz się, jaka temperatura wody jest najlepsza do zaparzenia najlepszej kawy.Niezależnie od tego, czy wolisz łagodniejszą robustę, czy bardziej wyraźną, lekko kwaśną arabicę, parzenie kawy wymaga odpowiedniego przygotowania. Zwykle mielone już ziarna zalewamy wrzątkiem, jednak to poważny błąd, przez który nie możemy cieszyć się pełnią smaku pobudzającego napoju.Gorąco polecam jednak parzenie kawy przy pomocy filtra lub kawiarki. Kawa po przygotowaniu pozbawiona jest fusów, przez co ma genialny smak. Kawę powinniśmy zalewać wodą o odpowiedniej temperaturze, aby wydobyć z niej to, co najlepsze.
Kurkuma to nie tylko smaczna przyprawa, która dodaje potrawom i kawie aromatu. Kurkuma to również naturalne, silne lekarstwo. Poznaj moc złotej przyprawy i dodaj szczyptę do kawy, a szybko zauważysz pozytywne zmiany. Dlaczego warto dodać do kawy kurkumę? Jak zrobić Złote Latte?Kawa z kurkumą, imbirem i miodem to nie tylko doskonały smak, to również dzienny zastrzyk energii, witamin i aktywnych związków, które mają zbawienny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Zamień klasyczną małą czarną na Złote Latte, szybko zauważysz różnicę.Pamiętaj, ani nie pić kawy na pusty żołądek. Kawa najlepiej pobudza po 2-3 godzinach od wstania, kiedy zmniejsza się poziom kortyzolu. Picie kawy bez śniadania może z czasem spowodować wrzody i nadżerki ścian żołądka i przewlekłe problemy trawienne.
Kawa to napój, po który sięgamy nawet kilkukrotnie w ciągu dnia. Nic dziwnego, jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Picie kawy z samego rana nie wpływa jednak pozytywnie na nasze zdrowie i nie pobudza. Co można pić zamiast kawy? Zdradzamy najlepszy zamiennik.Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że picie kawy zaraz po przebudzeniu nie tylko nie pobudza tak, jak powinno, a także może przyczynić się do powstawania wrzodów żołądka, problemów z wątrobą i całym układem trawiennym. Najlepszy czas na pierwszą kawę przypada mniej więcej 2 godziny po przebudzeniu, kiedy poziom kortyzolu po nocy zaczyna spadać. Ważne jest również to, abyśmy nie pili małej czarnej na pusty żołądek.Jeśli po wstaniu czujesz się senny i masz problem, aby się obudzić, dowiedz się, jak możesz zafundować sobie równie smaczną, ale i znacznie zdrowszą pobudkę. Jeśli szukasz pomysłu na błyskawiczne śniadanie- tu poznasz przepis na pastę jajeczną z pomidorem.
Kawa potrafi doskonale pobudzić. W cieplejsze dni będzie również w stanie nas orzeźwić. Wystarczy połączyć świeżo zaparzoną porcję czarnego naparu z tonikiem, by uzyskać smaczny i niezwykle aromatyczny napój. Dodajcie odrobinę cytrusów, a smak będzie naprawdę zachwycający. Gorąca kawa w upalny dzień nie brzmi jak spełnienie marzeń. Choć udowodniono, że spożywanie ciepłych napojów przy letniej aurze jest korzystne, mało kto jest w stanie z przyjemnością się nimi delektować. Rozwiązaniem, które pozwoli nam czerpać korzyści czarnego napoju i schłodzić się jest przyrządzenie jej na zimno. Co jednak jeśli nie mamy ochotę na mleko? Okazuje się, że istnieje jeszcze jedna opcja i kawa na zimno nie musi ograniczać się do przyrządzanego na lodzie specjału z nabiałem. Dodatek toniku sprawi, że ulubiony napój nabierze przyjemnej słodko-gorzkiej nuty. Cytrusy będą do niej idealnie pasowały. Skusicie się?
Kawa spożywana w umiarkowanych ilościach ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Okazuje się jednak, że nie tylko ilość, ale też pora spożycia czarnego naparu ma znaczenie. Są bowiem momenty, w których jej wypicie nie będzie najlepszym pomysłem. Wiemy, jaka jest najlepsza pora na filiżankę pobudzającego naparu. Kawę pijemy ze względu na jej walory smakowe oraz efekt pobudzenia, jaki uzyskujemy dzięki zawartej w niej kofeinie. Naukowcy ustalili, w jakich porach działanie to będzie najskuteczniejsze. Okazuje się, że najlepszy moment wcale nie przypada tuż po przebudzeniu.
Kawa rozpuszczalna czy sypana? Która kawa jest zdrowsza, smaczniejsza i lepsza? Odpowiedź nie jest oczywista. Większość Polaków powiela popularny mit, mówiąc, że kawa rozpuszczalna jest niezdrowa. Jak się okazuje, na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Poznajcie zalety obu kaw. Kawa rozpuszczalna i sypana cieszy się u nas podobną popularnością. Każda z nich ma bowiem zalety, dlatego każdy wybiera, to co lubi. Ci, co nie chcą długo czekać na energetyzujący napój, sięgają zwykle po kawę rozpuszczalną. Wielbiciele aromatycznej małe czarnej zawsze wybiorą napar przyrządzony z kawy mielonej.
Kawa jest pobudzającym napojem, po który chętnie sięga wielu smakoszy. Część z nas wybiera wersję bez mleka. Dobrze, jeśli decyzja ta wynika wyłącznie z preferencji smakowych. Mitem bowiem jest, że dodanie mleka pozbawia napar cennych właściwości. O czym jeszcze warto pamiętać? Kawę często pijemy o poranku. Pisaliśmy już o tym, jaka ilość napoju jest bezpieczna dla zdrowia i z jakich dodatków lepiej zrezygnować. Badania pokazały, że mleko nie jest jednym z nich. Okazało się bowiem, że wcale nie ma negatywnego wpływu na dobroczynne właściwości kawy.
Kawa z dodatkiem skorupek z jajek brzmi dość kontrowersyjnie, jednak daje rewelacyjny efekt. Dlaczego warto dodać skorupki z jajek do kawy? Korzyści są niesamowite, dodaj skorupki do kawy, a już nigdy nie przygotujesz jej w inny sposób.Nie ma nic lepszego z samego rana, niż aromatyczna, pobudzająca kawa. Niekiedy jednak "mała czarna" nie smakuje tak, jak powinna- jest zbyt gorzka i kwaśna, ale mamy na to rewelacyjny sposób.Wszyscy wyrzucamy skorupki po jajkach, ale mało kto wie, że mają wiele zastosowań, nie tylko w ogrodnictwie i jako element dekoracyjny. Skorupki sprawdzają się rewelacyjnie między innymi podczas parzenia kawy.
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez małej czarnej. Napój ten potrafi szybko obudzić i dodać energii. A wiecie, dlaczego warto dodać cynamon do kawy? Już szczypta tej aromatycznej przyprawy działa cuda. Sprawdźcie, na czym one polegają.Kawa jest najpopularniejszym napojem na świecie. Oczywiście po wodzie. Po kawę sięgamy, by odegnać sen i zwiększyć koncentrację. Pijemy ją też dlatego, że jest po prostu smaczna i pełna aromatu. Napój ten doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Zwykle jest to cukier, mleko lub śmietanka. Jednak warto do kawy dodać też przyprawy. Nie tylko dlatego, by odmienić jej smak, ale przede wszystkim po to, aby polepszyć jej walory.
Sprawdź, jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z lodówki. Zdradzamy najlepsze, domowe patenty, które są bezpieczne i skuteczne. Jednym z nich jest laska cynamonu. Wystarczy przełamać ją na pół, włożyć do lodówki, a przykra woń zniknie po godzinie. Poznaj też inne, sprytne sposoby.Nieprzyjemny zapach z lodówki jest dosyć częstą, kuchenną przypadłością. Pojawia się nie tylko dlatego, że nie zawsze macie czas, by dokładnie umyć lodówkę. Może też pozostać po trzymanych w niej, aromatycznych produktach. Zapach wędzonej ryby, pleśniowego sera czy czosnkowej kiełbasy pozostanie w lodówce, nawet po ich zjedzeniu. Jak się pozbyć niemiłej woni?
Napoje są ważnym elementem naszego jadłospisu. Ich głównym zadaniem jest nawodnienie organizmu. Bardzo często jednak są też źródłem niekoniecznie zdrowych substancji, które mogą mieć niekorzystny wpływ na nasz organizm. Sprawdźcie, czego lepiej się wystrzegać. Po napoje najczęściej sięgamy ze względu na ich smak. Tymczasem on nie zawsze idzie w parze z jakością. Jeśli mniej zdrowe płyny pijemy sporadycznie, możemy spać spokojnie. Warto być świadomym, których produktów lepiej nie nadużywać. Nasza lista pomoże wam w dokonaniu wyboru.
Wszyscy kochają kawę! Najlepiej świeżo mielone włoskie espresso w przyjemnej scenerii. Do wyboru mamy całą gamę różnych smaków i aromatów – średnio palona, mocno, z Etiopii, z Kolumbii, latte, frappe, americano, czy cold brew. Kawa jest też składnikiem tiramisu, przepysznego włoskiego deseru z mascarpone na biszkopcie kawowym.Biszkopt to lekkie ciasto przyrządzane z mąki pszennej, jajek i cukru. Sprawdzi się jako spód wielu pysznych ciast i deserów. Można wypiec go samemu, lub kupić gotowy w cukierni. Biszkopt nasączony kawą łączy w sobie smak puszystego ciasta z mocą i aromatem espresso. Sprawdź jak w kilku prostych krokach przyrządzić pyszny biszkopt kawowy z kremem mascarpone i truskawkami.
Czas na poranną kawę. Przy tej okazji przyda wam się wiedza, czy warto używać zabielacza do kawy. Rozwiewamy wszelkie wątpliwości, bo Polacy używają go na potęgę. A ten niepozorny dodatek, może poważnie zaszkodzić, a przynajmniej nie wyjść wam na zdrowie.Zabielanie kawy ma na celu głównie złagodzenie jej gorzkawego smaku. Takie właśnie działanie wykazuje dodawane do kawy mleko, śmietanka czy zabielacz. Ten ostatni jest jednak mocno przetworzony, dlatego jego zastosowanie nie jest najlepszym wyborem.
W Biedronce wraz z początkiem kolejnego tygodnia pojawiają się nowe atrakcyjne okazje. Tym razem promocją objęte są między innymi soki, kawa i owoce. Sprawdziliśmy, które produkty będą naprawdę tanie. Sprawdźcie przed wyjściem na zakupy. Biedronka ponownie zaskakuje bardzo korzystnymi ofertami. W nadchodzących dniach w sieci znowu znajdziemy produkty, które opłaci się tam kupić bardziej niż u konkurencji. Zajrzyjcie wraz z nami do gazetki marketu, a sporo zaoszczędzicie.
Bez świeżo zaparzonej kawy świat prawdopodobnie wyglądałby inaczej, dlatego nie wyobrażamy sobie, aby mogło jej zabraknąć. Jednym z najlepszych połączeń, nie tylko kulinarnych, jest kawa z odrobiną kurkumy. Aromatyczna przyprawa poprawia zdrowie, łagodzi stany zapalne, a także zwiększa energetyzujące działanie kawy. Kawa z kurkumą nie należy do popularnych pomysłów. Polacy zazwyczaj do kawy dodają jedynie cukier i mleko. Poniższa propozycja pozwala spróbować czegoś nowego, a także korzystnie wpłynąć na zdrowie.Doprawianie kawy kurkumą wywodzi się z Indii, gdzie taki sposób picia tego pysznego napoju jest dobrze znany. Niekiedy można spotkać się także z innymi dodatkami jak cynamon, goździki czy gałka muszkatołowa.
Często pijesz kawę? A wiesz, jak wykorzystać fusy po kawie? Mają naprawdę liczne zastosowania, które pokochały już miliony ludzi. Możesz je na przykład użyć do marynowania mięsa, dzięki czemu nabierze niezwykłej kruchości. Poznaj też inne, ciekawe wykorzystanie kawowych fusów. Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Pije ją niemal każdy dorosły i to przynajmniej raz dziennie. Pijamy kawę rozpuszczalną i sypaną. Jednak najbardziej aromatyczna i lubiana jest kawa z ekspresu. Po jej zaparzeniu pozostają fusy, które zwykle lądują w śmietniku. Czas to zmienić, bo można je wykorzystać do innych celów w kuchni i nie tylko.
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Jedni preferują kawę czarną, inni piją wyłącznie zabielaną. Popularnym dodatkiem do kawy obok mleka i śmietanki są zabielacze. Dziś powiemy wam, czy używany na potęgę zabielacz do kawy jest szkodliwy.Dzięki zabieleniu kawa nabiera łagodniejszego smaku i staje się jakby słodsza. Niektórzy dolewają więc do małej czarnej mleko lub śmietankę, ale wiele osób za najsmaczniejszy dodatek do kawy uważa zabielacz. Niestety ten popularny produkt może poważnie zaszkodzić. Przeczytajcie dlaczego.
Lodówka jest miejscem, które zawsze powinno być czyste i pachnieć świeżością. Trzymamy w niej bowiem jedzenie i chcielibyśmy, by leżało w higienicznych warunkach. Czasami jednak mimo czystości, z naszej chłodziarki nie pachnie najładniej. Dlatego dziś powiemy wam, jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z lodówki. Pomogą wam w tym znane produkty spożywcze. Zobacz, co warto zmielić, wsypać do miseczki i wstawić do lodówki. Nieprzyjemny zapach z lodówki może pochodzić z zanieczyszczeń lub psującej się żywności. Jednak niektóre produkty spożywcze też mają intensywny zapach, który nie pachnie zachęcająco po otwarciu chłodziarki. Często taki zapach nie znika z lodówki, nawet jeśli aromatyczna kiełbasa, ser czy wędzona ryba nie leżą już w niej od kilku dni.W wielu sklepach można kupić odświeżacze i pochłaniacze obcych zapachów, przeznaczone do użycia w lodówce. Jednak nie zawsze mamy do nich zaufanie, bo zwykle zawierają jakieś substancje chemiczne. A te chcielibyśmy trzymać z dala od żywności. Na szczęście w tej roli świetnie sprawdzą się produkty spożywcze.
Kubkiem świeżo zaparzonej aromatycznej kawy zaczynają dzień miliony ludzi na całym świecie - dopiero po wypiciu mogą przejść do swoich obowiązków. Aby zwiększyć energetyzujące właściwości napoju, warto dodać do niego nieco chilli. Ostra przyprawa rozgrzewa, pobudza, poprawia trawienie i ułatwia w koncentracji. Kawa towarzyszy człowiekowi od tysięcy lat i jest jedną z najczęściej stosowanych używek na naszej planecie. Dzięki zawartości kofeiny, ziarna kawy stały się jednym z najważniejszych produktów spożywczych. Sposobów na zaparzenie oraz podanie tego napoju jest wiele, lecz dzisiaj zajmiemy się jednym z nich. Połączenie kawy i chilli spodoba się szczególnie osobom aktywnym, które chcą czerpać z życia jak najwięcej.
Zalewanie liści herbaty i ziaren kawy wodą z czajnika, który od środka ma grubą warstwę kamiennego osadu, nie jest przyjemne. Kamień negatywnie wpływa na smak obu naparów, dlatego warto się go pozbyć. Niżej pokazujemy, jak przy użyciu wody z octem skutecznie usunąć nawet największy kamień. Kamień odkładający się w czajniku nie jest w żadnym stopniu szkodliwy czy niebezpieczny dla człowieka. To po prostu wapń i magnez, które pod wpływem temperatury wytrącają się z wody i gromadzą na ściankach czajnika. Oczywiście mineralne chrupanie i trzaskanie w zębach podczas picia kubka ciepłej herbaty nie dodaje doświadczeniu żadnych pozytywnych cech. Na szczęście w łatwy sposób można tego uniknąć, korzystając z produktów dostępnych pod ręką.
Biedronka nie przestaje zaskakiwać swoich klientów wyjątkowymi promocjami i akcjami. Już w sobotę 19 lutego będzie można zdobyć ekspres do kawy marki Delta Q za darmo. Aby móc załapać się na akcję, należy spełnić kilka warunków. Niżej wyjaśniamy szczegóły całej promocji. Biedronka, jako jedna z największych sieci sklepów spożywczych w Polsce, musi cały czas wprowadzać nowe rabaty i promocje. To w taki sposób przyciągnięte zostało wielu klientów na zakupy. Najczęściej są to przeceny na najpopularniejsze produkty, które Polacy kupują praktycznie codziennie. Tym razem akcja dotyczy jednak czegoś więcej. Po spełnieniu odpowiednich warunków klienci będą mogli odebrać ekspres do kawy za darmo.
Wiele osób rozpoczyna dzień od filiżanki kawy. Jej zadaniem jest szybkie obudzenie i dodanie energii. Dziś powiemy wam jak zrobić rozgrzewającą kawę z pieprzem cayenne i cynamonem. Za sprawą szczypty przypraw, kawa ta nie tylko pobudza, ale ma też dużo innych, pozytywnych właściwości. Większość z nas pije kawę, by dodać sobie energii i poprawić koncentrację. I rzeczywiście ten napój ma takie działanie, za sprawą zawartej w kawie kofeiny. Substancja ta przyjdzie też z pomocą, gdy czujemy się zmęczeni, rozkojarzeni czy senni. Pieprz cayenne dodatkowo podkreśli te właściwości.W prosty sposób możemy podkręcić działanie kawy. Wystarczy wsypać do niej trochę zmielonych przypraw. Jakich? To zależy, jaki efekt chcemy osiągnąć. Zimą, warto postawić na działanie rozgrzewające i wzmacniające.
W lodówce przechowujemy zapasy jedzenia, które wymagają warunków chłodniczych. Często jednak po otwarciu, z wnętrza urządzenia wydobywa się ostry zapach. Jest on zwykle mieszanką najbardziej aromatycznych produktów, które trzymamy w chłodziarce. Sprawdź, jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z lodówki. Czasem wystarczy tylko przekroić owoc, włożyć go do lodówki, a brzydki odór zniknie po godzinie.O czystość lodówki trzeba dbać, bo ma ona bezpośredni kontakt z żywnością. Produkty spożywcze są bardzo wrażliwe na psucie się, więc gdy nie kontrolujemy regularnie ich świeżości, może się zdarzyć, że coś spleśnieje czy pokryje się śluzem. Takie produkty trzeba jak najszybciej usuwać, by pleśnie czy bakterie nie roznosiły się po całej lodówce. Nieprzyjemny zapach może pojawić się w lodówce właśnie na skutek zepsucia się żywności lub gdy przechowujemy w niej produkty bardzo aromatyczne. Należą do nich kiełbasy (np. wiejska z dodatkiem czosnku), pleśniowe sery czy wędzone ryby. Zapach po nich zostaje, nawet przez kilka dni po ich wyjęciu z lodówki. Jak się go pozbyć?
Kawa jest spożywanym niemalże przez wszystkich ciepłym napojem, który nie tylko doskonale pobudza, ale też często towarzyszy wielu spotkaniom towarzyskim. Trudno sobie odmówić przyjemności jej wypicia. Na szczęście nie trzeba. Naukowcy udowodnili, że jej spożycie wcale nie jest szkodliwe. Trwające ponad 11 lat badania nad spożyciem kawy wykazały, że umiarkowane ilości tego naparu, nie tylko nam nie zaszkodzą, a wręcz przeciwnie — będą miały pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jest jednak mały haczyk.
Tiramisu jest dobrze znanym amatorom kawy deserem. Ten delikatny, przełożony puszystym kremem smakołyk bez problemu przyrządzicie w domu. Kilka składników sprawi, że poczujecie się jak byście byli we Włoszech. Spróbujcie koniecznie. Romantyczny wieczór we dwoje nie może się odbyć bez pysznego deseru. Tiramisu przyrządzone z delikatnego serka mascarpone i biszkoptu nasączonych aromatyczną kawą sprawdzi się idealnie. Z naszym przepisem walentynkowe spotkanie będzie bardzo przyjemne.
Kawa towarzyszy nam praktycznie cały czas i nie wyobrażamy sobie bez niej wykonywania codziennych czynności. Jeśli chcesz, aby działała jeszcze intensywniej, dodaj do niej nieco kurkumy. Egzotyczna przyprawa rozgrzewa, wzmacnia energetyzujące działanie kawy, a także działa prozdrowotnie na organizm. Kawa z kurkumą nie jest zbyt popularnym napojem w naszym kraju. Polacy wszak zwykle do kawy dodają jedynie cukier i mleko. Poniższa propozycja pozwala spróbować czegoś nowego, a także korzystnie wpłynąć na zdrowie. Kofeina zawarta w kawie pobudza do działania, a liczne przeciwutleniacze w ziarnach kawy pozytywnie działają na procesy zachodzące w ludzkim organizmie. Jak wpływa na człowieka kurkuma?