Sposobów na parzenie kawy jest tyle, co amatorów tego gorącego napoju. Aromatyczny rozgrzewający napar stawia na nogi i pomaga dobrze rozpocząć nowy dzień. Wśród bogactwa dostępnych do kawy dodatków warto zwrócić szczególną uwagę na goździki. Poza pysznym smakiem i aromatem, ta niepozorna przyprawa może zaoferować nam dużo więcej.Goździki to nic innego jak nierozkwitłe i wysuszone pąki drzewa goździkowego. Swój smak i aromat zawdzięczają substancji o nazwie eugenol, która ma działanie znieczulające. Goździki pomogą zatem uśmierzyć ból zęba lub ból głowy. Kawa z goździkami jest skutecznym napojem rozgrzewającym, warto więc przygotować ją gdy czujemy nadciągające przeziębienie lub grypę. Ponadto goździki pomogą uporać się z nieświeżym oddechem a także pozytywnie wpłyną pracę trzustki. Te małe niepozorne pąki kryją w sobie wielką moc.
Kawa z cytryną jest nietypowym napojem. Połączenie popularnego pobudzającego naparu z kwaśnym owocem jest nie tylko smaczne, ale też stanowi cenne źródło witamin i minerałów. Podpowiadamy, jak ją przyrządzić i wyjaśniamy, dlaczego warto po nią sięgać.Korzyści ze spożywania po kawy z cytryną są spore. Napar nie tylko skutecznie pobudza, ale też dostarcza sporej dawki cennych składników odżywczych. Wśród nich znajdą się m.in. przeciwutleniacze, witamina C, potas i sód. Przygotowanie filiżanki nietypowej małej czarnej nie jest skomplikowane. Spróbujecie?
Imbir najczęściej dodajemy do herbaty, ciast i do dań kuchni azjatyckiej. Mało kto wie jednak, że przyprawę możemy dodać również do kawy. Poranny napój nie tylko doda nam energii, ale i wzmocni odporność. Imbir uważany jest bowiem za naturalne lekarstwo.Jesienią, kiedy każdy dzień przeważnie jest chłodny, pochmurny i deszczowy, postawmy na naturalne wzmocnienie odporności. Cytryna, miód, imbir, kurkuma, cynamon, czosnek i cebula to najlepsze produkty spożywcze, które pomogą nam w walce z przeziębieniem. Pomogą też zmobilizować do działania nasz układ odpornościowy. Jesienią i zimą korzystajmy więc z tych naturalnych produktów jak najczęściej. Imbir np. możemy dodać do porannej kawy. Napój będzie miał wiele prozdrowotnych właściwości. Do kawy możemy dodać również płynny miód i cynamon. Kawa z imbirem polecana jest też dla osób, które mają problemy z koncentracją i cierpią na brak energii z samego rana. Jak smakuje jesienna kawa? Jest bardzo aromatyczna, wyraźna i delikatna jednocześnie.
Słodzenie kawy miodem to rewelacyjna alternatywa dla niezdrowego białego cukru. Aby miód zachował jednak swoje zdrowotne właściwości nie mieszaj go z bardzo gorącym napojem. Pamiętaj też, że miód jest słodszy niż cukier, dodaj go więc nieco mniej aby kawa z miodem miała optymalny smak.Dodawanie miodu do napojów nie jest nowym pomysłem. Słodzenie nim jednak napojów gorących, jak kawa czy herbata, ma swoje zasady. Poniżej prezentujemy prosty poradnik jak prawidłowo przygotować kawę z miodem.
Pumpkin spice latte jest typowo jesienną kawą, która w dość krótkim czasie zdobyła szturmem serca kawoszy na całym świecie. Jest połączeniem słodkiej dyni z korzennymi przyprawami, zwieńczonym pyszną bitą śmietaną. Czego chcieć więcej?Pumpkin spice latte swój debiut miało w sieci popularnych kawiarni. Teraz nie musisz już wychodzić z domu, aby skosztować tego aromatycznego i rozgrzewającego napoju. Z naszymi wskazówkami przygotowanie pumpkin spice latte jest prostsze, niż myślisz.
Znacie tiramisu? Tradycyjny, włoski deser dosłownie rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie kwadrans. Włoska wersja ciasta bez pieczenia doskonale smakuje o każdej porze roku, lecz o kawowych nutach marzymy zwłaszcza teraz, w mało energetyczne dni. Koniecznie przygotujcie słynny rarytas - rodzina będzie zachwycona.Włoskie tiramisu to jeden z tych deserów, czy też ciast bez pieczenia, które można jeść codziennie i nigdy się nie znudzi. Jest delikatne, puszyste i lekkie jak chmurka. Delikatny smak kremu z mascarpone przełamany jest mocną, aromatyczną kawą z dodatkiem likieru migdałowego. Przysłowiową wisienką na torcie jest ciemne kakao, którym oprószamy cały deser tuż przed podaniem.Przepisów na tiramisu znajdziemy wiele, jednak nie każdy wie, że tradycyjny deser ze słonecznej Italii przygotowujemy z mascarpone, cukru, żółtek i białek. Nie dodajemy do niego śmietany kremówki, ani żelatyny. Krem na tiramisu ma być puszysty i bardzo delikatny, ponieważ to kawa gra tu pierwsze skrzypce i musi być dobrze wyczuwalna.Kawa do tiramisu musi być czarna, mocna i bardzo aromatyczna. Do ostudzonego napoju dodajmy kilka łyżek włoskiego likieru Amaretto, który wzmocni walory smakowe i doda migdałowej nuty. Nasączone w kawie i likierze biszkopty będą smakować rewelacyjnie i doskonale połączą się z delikatnym kremem.
Tarta kawowa przyjdzie z pomocą za każdym razem, gdy masz ochotą na coś słodkiego. To prosty, a zarazem wykwintny deser. Intensywny aromat kawy łączy się w nim z pyszną czekoladowa masą i intrygującym smakiem masła orzechowego. Wypróbuj przepis na tartę kawową raz, a zostanie on w Twojej kuchni na stałe.Podstawą tarty kawowej jest spód z kruchego ciasta. Pokrywają go kolejne warstwy - orzechowa, czekoladowa oraz dominująca w smaku - kawowa. Całość zwieńcza posypka z kakao. Tarta kawowa charakteryzuje się eleganckim wyglądem i wyśmienitym smakiem.
Kawa z mlekiem czy bez? Nabiał z pewnością wpływa na smak napoju, ale jak zmienia jego właściwości? Wyjaśniamy, czy lepiej wybrać czarną wersję, czy unikać dodawania nabiału do pobudzającego napoju. Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza. Nie wyobrażacie sobie kawy bez mleka? A może uważacie, że dodawanie nabiału jest szkodliwe i unikacie go? Warto wiedzieć jak jeden z częstszych dodatków do czarnego naparu wpływa na jego działanie i na nasze zdrowie. Kawa z mlekiem czy bez?
Kawa jest napojem, bez którego nie wyobrażamy sobie dnia. Sam zapach, który unosi się w kuchni podczas parzenia, wprawia nas w dobry nastrój. Kawa z dodatkiem soku z cytryny przyspiesza odchudzanie, oczyszcza i działa przeciwbólowo. Warto więc się na nią skusić.Pamiętaj, że odchudzające działanie kawy z cytryną będzie możliwe, kiedy będziesz piła kawę gorzką i czarną. Codzienne picie kawy z cukrem, mlekiem i syropami smakowymi to pierwszy krok do nadwagi. Słodkie dodatki do kawy są niestety bardzo kaloryczne.Czarna, gorzka kawa z cytryną ma około 6 kcal. Dla porównania kawa latte z syropem kokosowym ma już około 170 kcal, to duża różnica. Kawa czarna z dodatkiem soku z cytryny ma również rewelacyjny wpływ na organizm. Wystarczy filiżanka kawy z cytryną dziennie, aby szybko zauważyć efekty. Do kawy dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny. Kawa jest kwaskowata, jednak jej smak nie jest drażniący. Nigdy nie pij kawy na czczo, ponieważ możesz sobie zaszkodzić.
Mus kawowy jest doskonałym pomysłem na lekki, orzeźwiający deser. Przysmak jak z najlepszej kawiarni zrobisz w domowych zaciszu w bardzo prosty sposób. Pamiętaj tylko o jednej czynności, by wyszedł puszysty. Mus możesz wykorzystać również do przekładania ciast i tortów.Mus kawowy to deser, który podbije serce każdego miłośnika kawy. Jest lekki, puszysty i pyszny. Mus możemy podać samodzielnie, możesz podawać go orzechami, wiórkami czekoladowymi, a nawet owocami, np. bananem lub malinami. Sekretem puszystego musu kawowego jest dodanie do niego ubitej śmietany kremówki. Na początku podgotuj mleko z kawą i cukrem, następnie dodaj żółtka i namoczoną żelatynę. Śmietanę dodaj do musu na samym końcu, gdy wszystkie składniki są zimne, w przeciwnym wypadku mus się zważy.Podczas przygotowywania musu kawowego ostrożnie podgrzewaj mleko z resztą składników. Mleko ma się ogrzać na tyle, aby cukier dobrze się w nim rozpuścił. Pamiętaj również, że śmietana kremówka musi być bardzo mocno schłodzona, inaczej się nie ubije.
Czarna kawa z dodatkiem cynamonu to nie tylko wspaniały smak i aromat. Mało kto wie, że orientalna przyprawa słynie z wielu prozdrowotnych właściwości. Dlaczego do kawy warto dodać szczyptę cynamonu?Gorąca, mocna, czarna kawa to napój, bez którego ciężko wyobrazić sobie początek dnia i leniwe popołudnie. Doskonale pobudza i dodaje solidnej dawki pozytywnej energii od samego rana, a prawdziwą królową wśród kaw jest kawa z cynamonem.O ile kawa z miodem, cukrem, mlekiem i syropami smakowymi jest bardzo popularna, tak niewiele osób wie, że kawa z cynamonem jest nie tylko równie smaczna, ale i niezwykle zdrowa. Właściwości prozdrowotne cynamonu zauważymy niemal od razu.Cynamon od wieków wykorzystywany jest w kuchniach całego świata: do zup, dań głównych, deserów. W Polsce cynamon wykorzystywany jest głównie do szarlotki i prażonych jabłek, dlatego też kawa z cynamonem jest bardzo zdrowym i smacznym rozwiązaniem.
Czy zastanawialiście się kiedyś, ile kaw można pić dziennie? Często powtarzana opinia o jej szkodliwości sugeruje, że filiżanek czarnego naparu powinno być jak najmniej. Naukowcy zbadali rzeczywisty wpływ kawy i zawartej w niej kofeiny. Wyniki są optymistyczne. Kawa dla wielu z nas jest obowiązkowym elementem poranka. Nic dziwnego, skoro napar fantastycznie pobudza, a przy tym nierzadko świetnie smakuje. Sięgamy po nią, wierząc, że jedna filiżanka dziennie nie zaszkodzi. Czy tak jest w praktyce? Odpowiadamy na pytanie.
Po kawę zazwyczaj sięgamy rankiem, by się pobudzić. W ciepłe dni warto skusić się na chłodny napój bazujący na klasycznej małej czarnej. Dodając do niej soku pomarańczowego, uzyskamy naprawdę przyjemną kombinację, która pobudzi i orzeźwi jednocześnie. Jest prosta w przygotowaniu i wymaga tylko czterech składników. Spróbujecie? Jeśli nie wyobrażacie sobie wypicia ciepłej kawy w upalny dzień, mamy dla was idealne rozwiązanie. Pachnący pomarańczami zimny napój kawowy na lodzie z pewnością skradnie wasze serca. Cudownie pobudza, orzeźwia i zachwyca smakiem. Skusicie się?
Czy wiecie, jak parzyć kawę? Wydawać by się mogło, że wystarczy zalać zmielone ziarna wrzątkiem i poczekać. Choć wiele osób tak robi, jest to błąd. Gorący płyn sprawia, że związki odpowiadające za smak i aromat małej czarnej ulegają degradacji, czego efektem jest uzyskanie gorzkiego i niesmacznego napoju. Jak temu zaradzić? Podpowiadamy.Parzenie kawy wcale nie jest tak prostą czynnością, jak niektórym się wydaje. W procesie ma znacznie nie tylko jakość zakupionego produktu, ale też temperatura wody czy czas przyrządzania. Na każdym etapie łatwo o przekreślającą szansę na dobry smak naparu pomyłkę. Jak jej uniknąć?
Sprawdź, jak zrobić ciasto bez pieczenia tiramisu w 10 minut. Potrzebujesz jedynie pięciu podstawowych składników, czyli śmietanki, kawy, cukru, masła i herbatników. Nietypowe, nieco oszukane tiramisu smakuje, jak tradycyjne, a do jego przygotowania nie potrzebujesz mascarpone ani biszkoptów. Tiramisu jest chyba najsłynniejszym włoskim deserem. Biszkopty nasączane kawą i przekładane lekkim kremem uwielbiają łasuchy na całym świecie. Nie jest trudne do zrobienia, a do jego przygotowania potrzebny jest serek mascarpone, żółtka, cukier, napar kawy, likier amaretto i biszkopty.My proponujemy przygotować nieco oszukane tiramisu, które bardziej wygląda, jak ciasto bez pieczenia. Do jego wykonania użyjemy łatwiej dostępnych i tańszych składników, a mimo wszystko deser zachowa swój doskonały smak. Zapraszamy.
Podpowiadamy czego nie dodawać do kawy. Wiemy, których dodatków lepiej unikać ze względu na ich niekorzystne działanie na nasz organizm. Jednym z takich składników jest cukier, który tradycyjnie ląduje w naszych filiżankach i kubkach. Jednak nawet ten niepozorny i bardzo pospolity dodatek może zaszkodzić.
Kawa na zimno latem jest niezastąpiona, bo pobudzi i ochłodzi jednocześnie. Tym razem zamiast obniżania temperatury czarnego naparu proponujemy wam sięgnięcie po patent, który co prawda wymaga czasu, ale pozwoli wam przygotować niezwykle interesujący w smaku napój, który z pewnością spodoba się niejednemu kawoszowi. Spróbujecie? Kawa przyrządzana na zimno jest nie tylko orzeźwiająca, ale też nietypowa w smaku. Jeśli nie przepadacie za goryczką czy kwaśnymi nutami może być strzałem w dziesiątkę, bo ta prosta technika „parzenia” wydobywa właśnie środkowy przedział smaku ziaren. Przygotowanie cold brew — bo tak inaczej nazywana bywa przyrządzana tą metodą kawa — nie sprawi wam trudności. Wystarczy jedynie zmielić odpowiednio ziarna, zalać je wodą i odstawić na kilka godzin do lodówki. Efekty pozytywnie was zaskoczą. Skusicie się?
Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy kawa może się przeterminować? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza, bowiem kawa po terminie, nawet gdy nie ma śladów zepsucia, nie będzie już smakować, jak należy. Największy wpływ na jej smak i właściwości ma odpowiednie przechowywanie. Kawa jest jednym z tych produktów, które wydają się bardzo trwałe. Wiele osób korzysta więc z okazji i np. robi sobie mały zapasik kawy, bo jest właśnie w dobrej cenie. Czy jednak ma to sens? Czy nadmiar kawy się nie przeterminuje? Czy można sięgnąć po kawę po terminie przydatności do spożycia? Rozwiewamy wasze wątpliwości.
Jak parzyć kawę? Odpowiedź nie jest taka oczywista. Prawdopodobnie popełniasz podstawowe błędy, przez które kawa nie ma ani smaku ani aromatu. Nie tylko ziarna odpowiadają za walory smakowe- bardzo ważna jest również woda i jej odpowiednie przygotowanie.Jak parzyć kawę, żeby była aromatyczna i z bogatym bukietem smaku? Wystarczy pamiętać o kilku detalach. Dobrze zaparzona kawa skutecznie pobudza z samego rana, poprawa nastrój i mobilizuje do działania.Jak parzyć kawę? Niezależnie od tego, czy robimy ją w kawiarce, przygotowujemy z ekspresu przelewowego, ciśnieniowego lub kolbowego, musimy pamiętać o dwóch bardzo ważnych zasadach, które niezwykle często są pomijane i psują smak kawy. Podczas parzenia kawy zwykle skupiamy się na jej ziarnach i gatunku. Woda również jest kluczem do przygotowania kawy pełnej smaku i aromatu. Wystarczy odpowiednia temperatura i filtracja, abyśmy od razu poczuli różnicę.
Nie wyobrażasz sobie rozpoczęcia dnia bez kawy? Zamiast cukru dodaj do niej odrobinę kakao, a od razu odczujesz pozytywne skutki tego niezwykłego napoju. Kakao podkreśli również smak kawy, nadając jej doskonałej, czekoladowej nuty. Dlaczego warto wrzucić do kawy kakao?Przygotuj mocną, czarną kawę i dodaj do niej kakao. Do napoju nie dodawaj już cukru ani mleka. Aromat czarnej kawy i w połączeniu ze zmielonymi ziarnami kakaowca nie mają sobie równych i mają świetny wpływ na nasz organizm.Jeśli nie masz oryginalnego kakao, do kawy dodaj kostkę gorzkiej czekolady o minimum 70% zawartości zmielonych ziaren. Pod żadnym pozorem nie dodawaj rozpuszczalnego kakao, które może i jest słodsze od oryginalnego, ale to jedynie granulat i wyrób, który z prawdziwymi ziarnami nie ma nic wspólnego.Do kawy możemy dodać wiele przypraw, aby podbić jej smak: cynamon, kardamon, wanilię, kurkumę, miód i wiele innych. Doskonałym pomysłem na poranną kawę jest również kawa z chili i cynamonem, pobudza i dodaje energii od samego rana,
Kawę zwykle pijemy o poranku. Część z nas sięga po nią również w dalszej części dnia. Warto wiedzieć jaka ilość napoju ma szansę wspomóc naszą pracę i zdrowie, a jaka wręcz przeciwnie. Naukowcy w badaniach ustalili, jaki jest limit dziennego spożycia kawy. Sprawdźcie koniecznie.Kawa ma wiele smakowitych odsłon. Wspominaliśmy już, że dodawanie do niej kurkumy czy cynamonu potrafi podnieść liczne prozdrowotne walory naparu. Dziś skupimy się na temacie, wokół którego krąży wiele mitów, czyli zdrowej dziennej ilości spożycia. Nie jest ona tak mała jak niektórzy postulują.
Cukier należy do składników, których w diecie nie powinno być zbyt dużo. Część z nas jednak lubi posłodzić kawę czy herbatę. Na szczęście istnieją inne produkty — takie jak np. syrop z agawy — których użycie nie ma aż tak ogromnego wpływu na nasz dobrostan. Cukier jest jednym z ważniejszych składników w deserach. Dodaje się go do szarlotki czy sernika. O ile jednak na takie smakołyki pozwalamy sobie od czasu do czasu, to herbatę czy kawę pijemy zdecydowanie niemalże codziennie. Sięganie przy tej okazji po alternatywę dla białego słodziku może być więc dobrym pomysłem. Sprawdźcie nasz krótki przewodnik.
Masz ochotę na deser rodem ze słonecznej Italii? Przygotuj włoskie "cafe affogato". Mocne, aromatyczne espresso podane z solidną porcją lodów o smaku śmietankowym lub waniliowym to pomysł na idealny deser po obiedzie i kawę w upalny dzień. Poznaj przepis na wybitny deser kawowy z lodami.Uwielbiam mocną, czarną kawę. Smakuje wyśmienicie po śniadaniu i obiedzie. Zimą często stawiam na kawę z dodatkiem czekolady, cynamonu lub chili, latem natomiast na kawę mrożoną lub właśnie "cafe affogato"- smakuje rewelacyjnie, kiedy na dworze żar leje się z nieba.Przepis na włoskie affogato jest przepisem podstawowym. Możemy wzbogacić go również o kilka dodatkowych składników, np. o syrop waniliowy, czekoladowy, cynamonowy, kokosowy, Amaretto lub likier pomarańczowy. Osobiście polecam również oprószenie deseru cynamonem, kakao lub startą, deserową czekoladą. Affogato wygląda wtedy jeszcze ładniej, a smakuje obłędnie. Włoski deser jest idealnym połączeniem mocnej, czarnej kawy i lodów, koniecznie musisz spróbować.Jeśli już mowa o włoskich przysmakach, nie może zabraknąć oczywiście przepisu na tradycyjne tiramisu- tu poznasz przepis na deser tiramisu z mascarpone, likierem migdałowym i aromatyczną kawą.
Kawa jest nieodłącznym elementem poranka dla wielu z nas. Warto urozmaicić sobie filiżankę naparu, dodając do niej przypraw, które wzmocnią pobudzający efekt. Szczypta chilli nada czarnemu napojowi wyjątkowego aromatu, rozgrzeje oraz przyspieszy metabolizm. Koniecznie spróbujcie. Po kawę z chilli i cynamonem warto sięgnąć w sezonie wzmożonych zachorowań. Pomoże nam wzmocnić organizm, a przy okazji zachwyci smakiem i rozgrzeje. Dzięki zawartości kapsaicyny napój pobudzi też metabolizm, co jest pożądane w procesie odchudzania. Skusicie się?
Kawa z masłem i olejem kokosowym jest popularnym śniadaniem w diecie keto. Bulletrproof coffee, bo o niej mowa nie tylko pobudza, ale daje również uczucie nasycenia na wiele godzin. Dlaczego warto wrzucić do kawy masło?Kawa z masłem i olejem kokosowym to bardzo modne śniadanie wśród osób będących na diecie keto, czyli diecie pozbawionej węglowodanów. Zamiast owsianki, której głównym składnikiem są właśnie cukry, osoby te wybierają dania, które złożone są głównie z tłuszczy.W diecie keto tłuszcze, które spożywane w odpowiedni sposób, przyczyniają się do niemal błyskawicznej utraty nadprogramowych kilogramów. Jest to bardzo skuteczna dieta, jednak przed jej zastosowaniem warto skonsultować się z lekarzem.Czarna kawa z dodatkiem masła i oleju kokosowego jest smaczna, pięknie pachnie i wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Z bulletproof coffee powinny zrezygnować jednak osoby cierpiące na wrzody, nadżerki i inne choroby układu pokarmowego. Kawa pita na pusty żołądek dodatkowo go podrażnia i może zwiększyć przykre objawy.Chcesz dowiedzieć się więcej o diecie keto? Poznaj zasady, zalety i jadłospis w diecie ketogenicznej.
Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez kawy. Aromatyczny, mocny napój pobudza niemal od razu i wprawia nas w świetny nastrój. Jeśli jednak nie lubisz kawy, lub chcesz ją ograniczyć, w tym artykule poznasz 7 najlepszych alternatyw na naturalne i zdrowe pobudzenie.Kawa, mimo tego, że smaczna, pita na pusty żołądek, może powodować problemy układu pokarmowego, a przyszłości nawet wrzody i nadżerki żołądka. Wypicie małej czarnej wiąże się również z nagłym skokiem ciśnienia, co nie na każdego ma pozytywny wpływ.Jeśli dodamy do kawy mleko i ulubiony syrop smakowy, dostarczymy z samego rana ponad 100 kcal. Kawa z dodatkami jest bardzo kaloryczna i zawiera praktycznie sam cukier. Pita z samego rana może więc przyczynić się do nadprogramowych kilogramów, a nawet cukrzycy.Na szczęście istnieją doskonałe zamienniki kawy, które możemy stosować praktycznie bez żadnych ograniczeń. Naturalne składniki pobudzają równie dobrze, a dodatkowo wzmacniają nasz organizm, przyspieszają metabolizm i walczą z wolnymi rodnikami.Dowiedz się również, czego lepiej nie jeść na śniadanie. Dania te mogą negatywnie wpływają na nasze zdrowie i przyczyniają się do zwiększenia masy ciała, a nawet otyłości.
Masz dosyć kawy z drobinkami? Sprawdź, jak robić kawę, żeby nie miała fusów. Wyjaśniamy krok po kroku i zdradzamy kilka ważnych zasad, dzięki którym pozbędziesz się tego problemu. Podpowiemy też, na co zwrócić uwagę, by nawet bez ekspresu przygotować smaczny i aromatyczny napar.Coraz popularniejsze ekspresy do kawy wyparły już nieco tradycyjnie parzoną kawę. Jednak niektórym kawa sypana po prostu smakuje. Niektórzy parzą ją w ten sposób, bo w kuchni nie mają miejsca na ekspres, albo piją kawę tak rzadko, że nie opłaca im się inwestować w specjalny sprzęt. Jednak i w ten tradycyjny sposób można zaparzyć kawę, która będzie pełna smaku i aromatu. Oby tylko nie miała fusów, które są wyczuwalne na języku, bo to mało przyjemne doznanie. Sprawdźcie, jak się pozbyć tego problemu.
Dlaczego do kawy warto wsypać nieco cynamonu i kardamonu? Odpowiedź jest bardzo prosta- przyprawy poprawiają walory smakowe napoju i mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Jak przygotować kawę z kardamonem i cynamonem?Dobra kawa, niezależnie od tego, czy czarna, czy z mlekiem, uwalnia bogaty aromat ziaren i ma niepowtarzalny smak. Kawa może być jeszcze lepsza i zdrowsza, kiedy dodamy do niej szczyptę korzennych przypraw.Cynamon i kardamon, oprósz wspaniałego smaku, zawierają silne antyoksydanty, które działają przeciwzapalnie, opóźniają procesy starzenia i wykazują silne działanie przeciwnowotworowe.Kawę przygotujesz również z innym, niecodziennym dodatkiem- tu poznasz przepis na kawę ze szczyptą soli, zalety zachwycają.