Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Kuchnia

pańska skórka
01.11.2023 12:08 Dachówki, szczypki i pańska skórka. Cmentarne przysmaki dziś znów skuszą tysiące Polaków

W dniu Wszystkich Świętych przy cmentarzach możemy kupić rozmaite smakołyki. W Warszawie powszechnie znana jest pańska skórka. Jednak to nie jedyny przysmak, który tego dnia możemy skosztować. Wszystko zależy od regionu, w którym odwiedzamy cmentarz. Przy nekropoliach spróbujemy dachówek, szczypek i trupiego miodku.

słonina
01.11.2023 11:34 Kroję słoninę i mielę ją z tymi dodatkami. Od kiedy znam ten przepis nie bawię się w topienie smalcu

Czy są tu smakosze domowego smalcu? Jeśli tak, to koniecznie sięgnijcie po znakomitą recepturę na ten przysmak. Nie trzeba go topić, tylko pokroić słoninę i dodać do niej kilka składników. Warto wypróbować ten przydatny i pyszny przepis.

sałatka
30.10.2023 18:03 Przepis na tą sałatkę dostałam od cioci. W tym roku podam ją na Wszystkich Świętych zamiast jarzynowej

Czy lubicie sałatki? U mnie w domu zawsze największym powodzeniem cieszyła się tradycyjna sałatka jarzynowa. Jednak odkąd dostałam przepis na sałatkę od mojej cioci, często właśnie taką robię. Tę sałatkę z jajek, szynki i papryki podam też we Wszystkich Świętych. Jej smak zachwyci moich gości. 

chleb
24.10.2023 19:06 Pracownik piekarni dał mi wskazówki, jak mrozić chleb. Mnóstwo osób łamie te zasady

Wiele osób codziennie sięga po chleb i go mrozi. To dobry sposób na niemarnowanie żywności, oszczędność czasu i pieniędzy. Jak prawidłowo mrozić pieczywo? Wskazówek udzielił mi pracownik piekarni, który o chlebie wie niemal wszystko. Te 4 zasady są kluczowe i warto je wykorzystać w swojej kuchni. 

obieranie jabłka
28.09.2023 16:48 Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut

Jabłka są pyszne i bardzo zdrowe. Jednak, gdy musiałam obrać ich aż 3 kilogramy, złapałam się za głowę. Jak obrać tyle jabłek? Na szczęście z pomocą przyszedł mi mąż-złota rączka. Raz dwa wymyślił genialny sposób.. 

suszenie orzechów
28.09.2023 09:36 Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne

Orzechy włoskie to pyszny składnik wielu ciast i deserów. Można je też dodawać do mięs, makaronów i naleśników. Jednak jak przygotować orzechy przed ich przechowywaniem? Ważne jest użycie piekarnika. Dowiedz się, dlaczego warto to zrobić. 

Gotowanie makaronu
19.09.2023 07:50 Weź wykałaczkę i wetknij między pokrywkę a garnek. Zawsze tak robię podczas gotowania makaronu

Gotowanie makaronu może być łatwiejsze. Prosta sztuczka pomoże wam sprawnie i bez większego wysiłku odcedzić kluski. Odkąd ją odkryłam, cały czas korzystam i jestem zadowolona. 

Sok z pigwowca
18.09.2023 14:53 Sok z pigwowca robię bez sokowirówki. Mam szybszy i lepszy patent

Przygotowanie soku z pigwowca nie musi wymagać specjalnego sprzętu. Niedawno znalazłam patent, dzięki któremu wykonanie wzmacniającego odporność napoju będzie niesamowicie proste. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość.

Nacinanie ciasta do wałkowania
18.09.2023 09:11 Sąsiadka zawsze przed wałkowaniem ciasta nacina je na krzyż. Wcześniej pukałam się w głowę, teraz robię tak samo

Wasze ciasto nie rozwałkowuje się na kwadrat i musicie je mozolnie dopasowywać do formy? Jedna czynność wykonana przed rozpoczęciem procesu zapobiegnie takiej sytuacji. Efekt przerósł moje oczekiwania.  

Przecier pomidorowy
16.09.2023 15:17 Od lat nie kupuję przecieru pomidorowego w sklepie. Mój własny smakuje mi bardziej

Domowy przecier pomidorowy warto zrobić właśnie teraz. Już za chwilę możliwość kupienia pomidorów z pola zniknie, a na bazarkach pojawią się warzywa ze szklarni. Słoiki z aromatycznym sosem pozwolą nam zatrzymać smak lata. 

Siekanie cebuli może być proste
12.09.2023 09:15 Całe życie źle siekałam cebulę. Znajomy kucharz pokazał mi lepszy patent, łzawiące oczy to przeszłość

Siekanie cebuli potrafi przyprawić o morze łez. Do niedawna nie lubiłam tej czynności, a rozdrobnienie warzywa zajmowało mi mnóstwo czasu. Dzięki prostej sztuce kulinarnej wszystko się zmieniło. 

Turecki dżem z pigwy
05.09.2023 18:59 Od lat robię ten turecki dżem z pigwy. Cudownie rozgrzewa i doskonale smakuje

Turecki dżem z pigwy jest fenomenalny. Kwaskowy wyrób przygotowuję już od dawna. Uwielbiam go za dodatek korzennych przypraw i z powodzeniem dodaję do deserów.

Jak odróżnić kanię od muchomora
28.08.2023 14:55 Jak odróżnić kanię od muchomora? Te szczegóły są wręcz kluczowe

Czy wiecie, jak odróżnić kanię od muchomora? Zwracając uwagę na szczegóły, można uchronić się przed przykrym w skutkach zjedzeniem trującego grzyba. Podpowiadamy, co zrobić, by uniknąć pomyłki.

Dino z promocjami na napoje
28.08.2023 13:33 Dino przebiło dziś wszystkich. Ceny napojów niemal jak za dawnych lat

Sklep Dino przygotował atrakcyjne promocje dla klientów. Po weekendzie warto uzupełnić zapasy, a napoje będzie można kupić w bardzo korzystnych cenach. Zerknęliśmy do gazetki i znamy szczegóły oferty. 

Cukinia po kaszubsku
20.08.2023 15:30 Co roku marynuję cukinię w kaszubskim stylu. Przekonał mnie brak octu

Cukinia po kaszubsku jest prosta w wykonaniu i pyszna. Spodoba się zwłaszcza tym, którzy nie wyobrażają sobie marynowania warzyw w occie. Robię ją już od dawna i jestem więcej niż zachwycona. 

Grzyby zebrane
18.08.2023 10:05 Zanim wybiła 12:00, wypełnił bagażnik po brzegi. Ogromny wysyp grzybów, tu jest ich najwięcej

Grzyby obrodziły. W ostatnim czasie amatorzy wypraw do lasu publikowali nagrania ze swoich wypraw. Jeden z nich pokazał, jak w niedługim czasie wypełnił nimi cały bagażnik. Powiedział, gdzie można znaleźć najlepsze grzyby.

ogromna cukinia z domowego ogródka
09.08.2023 22:20 Dostałam od koleżanki ogromną cukinię. Na leczo była za duża, więc zrobiłam z niej pyszną słodką przekąskę

Podczas ostatniego spotkania koleżanka podarowała mi cukinię. W ogródku jej teściów to warzywa obrodziło wyjątkowo szczodrze, każdy chętny może więc dostać jedną za darmo. Gdy zobaczyłam tę wybraną dla mnie wręcz oniemiałam. Po chwili jednak wpadłam na pomysł, co zrobić z tak dorodnym egzemplarzem.

śliwki pod kruszonką
06.08.2023 11:12 Śliwki pod kruszonką w sezonie robię co kilka dni. 10 minut roboty, a smakują jak z najlepszej restauracji

Rusza sezon na śliwki, a wraz z nim możliwość przygotowywania przysmaków z tymi owocami. Zwykle robię śliwki pod kruszonką. Ich przygotowanie zajmuje tylko 10 minut, a efekt jest naprawdę doskonały. Śliwki pod kruszonką smakują, jak deser z najlepszej restauracji. 

Obieranie pomidorów ze skórki może być proste
31.07.2023 21:11 Ten sposób obierania pomidorów ze skórki jest prostszy niż inne. Obędzie się bez wrzątku

Obieranie pomidorów ze skórki może być prostsze niż myślisz. Znany wielu osobom sposób z zastosowaniem wrzątku nie jest jedyną skuteczną techniką. Okazuje się, że i bez gorącego płynu doskonale sobie poradzimy. 

Najlepsze porzeczki
30.07.2023 20:18 Nie wiedziałam, jak wybierać najlepsze porzeczki. Sąsiadka dała mi kilka cennych wskazówek

Najlepsze porzeczki znaleźć można właśnie teraz. Dotychczas myślałam, że wszystkie są równie cenne. Sąsiadka jednak poradziła mi, bym częściej kupowała czarne owoce. Wszystkie są smaczne, ale to z najciemniejszych wyciśniemy najwięcej.

promocje w Biedronce
30.07.2023 13:01 Jutro Biedronkę zaleją tłumy. Te produkty będą za bezcen, a pomidory kupisz nawet na przetwory

Sieć sklepów Biedronka kusi nowymi promocjami. Już od 31 lipca klienci dyskontu będą mogli zakupić szereg produktów w atrakcyjnych cenach. Taniej kupimy między innymi pomidory malinowe, mięso mielone i lody. Promocja na niektóre produkty potrwa nawet do 5 sierpnia. 

lodówka Haier
25.07.2023 18:16 Pakiet korzyści z lodówkami marki Haier

Dokonując wyboru lodówki, należy wziąć pod uwagę takie aspekty, jak klasa energetyczna, wymiary zewnętrzne, pojemność, a także oczywiście funkcje. Warto jednak pamiętać o tym, że aby urządzenie prawidłowo funkcjonowało i było wytrzymałe na dłużej, musi być ono odpowiednio wypoziomowane i podłączone. Właśnie taką usługę proponuje marka Haier wraz zakupem lodówki w promocyjnej cenie. Jakie modele objęte są akcją promocyjną?

Ogórki kiszone latem najlepsze
25.07.2023 16:36 Kiedy nastawić ogórki kiszone na zimę? Odpowiedni czas ma ogromne znaczenie

Dobre ogórki kiszone skuszą każdego. Aromatyczne i chrupiące warzywo uzyskamy jednak tylko wtedy, gdy nastawimy je latem, jednak nie wcześniej niż na przełomie lipca i sierpnia. Wyjaśniamy, dlaczego i podpowiadamy jak podkręcić smak domowych wyrobów. 

Agrest od dziadka
19.07.2023 14:10 Na działce mojego dziadka w końcu wyrósł agrest. Poza samymi owocami dostałam też poradę jak je wykorzystać

Agrest od zawsze pojawiał się w ogródku dziadka w wakacje. Lekko kwaśny owoc niespecjalnie mi smakował, dopóki nie wypróbowałam go w wersji mrożonej. Chłód sprawia, że staje się przyjemnie orzeźwiający i doskonale pasuje do wielu potraw, a także do letnich napojów. 

jedzenie w lodówce
10.07.2023 14:16 GIS zwrócił uwagę na złe przechowywanie żywności. Należy tego unikać, szczególnie latem

Panujące obecnie wysokie temperatury nie sprzyjają żywności. Pod ich wpływem na powierzchni jedzenia mogą rozwijać się groźne bakterie. GIS przygotował poradnik mówiący o tym, jak planować zakupy, a także przechowywać produkty spożywcze. Zasady te, choć szczególnie przydatne latem, warto stosować przez cały rok.

Porzeczki są zdrowe
04.07.2023 19:28 Białe, czarne czy czerwone - które porzeczki są najzdrowsze? Jedne są bogate w antyoksydanty

Porzeczki są pysznymi letnimi owocami, które zdecydowanie warto włączyć do jadłospisu. Występują w kilku odmianach, a każda z nich ma nieco inną zawartość składników odżywczych. Które zatem wybrać? Każde będą smaczne, ale najwięcej korzyści przyniosą nam czarne. 

Sanepid bada przypadek zatrucia się dzieci
04.07.2023 17:18 Zbiorowe zatrucie w Bieszczadach. 20 dzieci trafiło do szpitala

W Bieszczadach doszło do tragedii. Wśród uczestników kolonii doszło do poważnego zatrucia. 20 dzieci wymaga hospitalizacji. Sprawę bada Sanepid.

surówka z młodej kapusty
03.07.2023 14:11 Zetrzyj i dodaj do poszatkowanej kapusty. Ta wyrazista surówka jest lepsza niż z restauracji

Smakosze polecają wyjątkowo pyszny i prosty w przygotowaniu przepis na surówkę z młodej kapusty. Jej wyrazisty smak i aromat podbiją Twoje podniebienie. A wszystko za sprawą kiszonego ogórka. Dodatek jego i kilku innych składników sprawi, że surówka będzie lepsza niż z restauracji.