W dniu Wszystkich Świętych przy cmentarzach możemy kupić rozmaite smakołyki. W Warszawie powszechnie znana jest pańska skórka. Jednak to nie jedyny przysmak, który tego dnia możemy skosztować. Wszystko zależy od regionu, w którym odwiedzamy cmentarz. Przy nekropoliach spróbujemy dachówek, szczypek i trupiego miodku.
Czy są tu smakosze domowego smalcu? Jeśli tak, to koniecznie sięgnijcie po znakomitą recepturę na ten przysmak. Nie trzeba go topić, tylko pokroić słoninę i dodać do niej kilka składników. Warto wypróbować ten przydatny i pyszny przepis.
Czy lubicie sałatki? U mnie w domu zawsze największym powodzeniem cieszyła się tradycyjna sałatka jarzynowa. Jednak odkąd dostałam przepis na sałatkę od mojej cioci, często właśnie taką robię. Tę sałatkę z jajek, szynki i papryki podam też we Wszystkich Świętych. Jej smak zachwyci moich gości.
Wiele osób codziennie sięga po chleb i go mrozi. To dobry sposób na niemarnowanie żywności, oszczędność czasu i pieniędzy. Jak prawidłowo mrozić pieczywo? Wskazówek udzielił mi pracownik piekarni, który o chlebie wie niemal wszystko. Te 4 zasady są kluczowe i warto je wykorzystać w swojej kuchni.
Jabłka są pyszne i bardzo zdrowe. Jednak, gdy musiałam obrać ich aż 3 kilogramy, złapałam się za głowę. Jak obrać tyle jabłek? Na szczęście z pomocą przyszedł mi mąż-złota rączka. Raz dwa wymyślił genialny sposób..
Orzechy włoskie to pyszny składnik wielu ciast i deserów. Można je też dodawać do mięs, makaronów i naleśników. Jednak jak przygotować orzechy przed ich przechowywaniem? Ważne jest użycie piekarnika. Dowiedz się, dlaczego warto to zrobić.
Gotowanie makaronu może być łatwiejsze. Prosta sztuczka pomoże wam sprawnie i bez większego wysiłku odcedzić kluski. Odkąd ją odkryłam, cały czas korzystam i jestem zadowolona.
Przygotowanie soku z pigwowca nie musi wymagać specjalnego sprzętu. Niedawno znalazłam patent, dzięki któremu wykonanie wzmacniającego odporność napoju będzie niesamowicie proste. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość.
Wasze ciasto nie rozwałkowuje się na kwadrat i musicie je mozolnie dopasowywać do formy? Jedna czynność wykonana przed rozpoczęciem procesu zapobiegnie takiej sytuacji. Efekt przerósł moje oczekiwania.
Domowy przecier pomidorowy warto zrobić właśnie teraz. Już za chwilę możliwość kupienia pomidorów z pola zniknie, a na bazarkach pojawią się warzywa ze szklarni. Słoiki z aromatycznym sosem pozwolą nam zatrzymać smak lata.
Siekanie cebuli potrafi przyprawić o morze łez. Do niedawna nie lubiłam tej czynności, a rozdrobnienie warzywa zajmowało mi mnóstwo czasu. Dzięki prostej sztuce kulinarnej wszystko się zmieniło.
Turecki dżem z pigwy jest fenomenalny. Kwaskowy wyrób przygotowuję już od dawna. Uwielbiam go za dodatek korzennych przypraw i z powodzeniem dodaję do deserów.
Czy wiecie, jak odróżnić kanię od muchomora? Zwracając uwagę na szczegóły, można uchronić się przed przykrym w skutkach zjedzeniem trującego grzyba. Podpowiadamy, co zrobić, by uniknąć pomyłki.
Sklep Dino przygotował atrakcyjne promocje dla klientów. Po weekendzie warto uzupełnić zapasy, a napoje będzie można kupić w bardzo korzystnych cenach. Zerknęliśmy do gazetki i znamy szczegóły oferty.
Cukinia po kaszubsku jest prosta w wykonaniu i pyszna. Spodoba się zwłaszcza tym, którzy nie wyobrażają sobie marynowania warzyw w occie. Robię ją już od dawna i jestem więcej niż zachwycona.
Grzyby obrodziły. W ostatnim czasie amatorzy wypraw do lasu publikowali nagrania ze swoich wypraw. Jeden z nich pokazał, jak w niedługim czasie wypełnił nimi cały bagażnik. Powiedział, gdzie można znaleźć najlepsze grzyby.
Podczas ostatniego spotkania koleżanka podarowała mi cukinię. W ogródku jej teściów to warzywa obrodziło wyjątkowo szczodrze, każdy chętny może więc dostać jedną za darmo. Gdy zobaczyłam tę wybraną dla mnie wręcz oniemiałam. Po chwili jednak wpadłam na pomysł, co zrobić z tak dorodnym egzemplarzem.
Rusza sezon na śliwki, a wraz z nim możliwość przygotowywania przysmaków z tymi owocami. Zwykle robię śliwki pod kruszonką. Ich przygotowanie zajmuje tylko 10 minut, a efekt jest naprawdę doskonały. Śliwki pod kruszonką smakują, jak deser z najlepszej restauracji.
Obieranie pomidorów ze skórki może być prostsze niż myślisz. Znany wielu osobom sposób z zastosowaniem wrzątku nie jest jedyną skuteczną techniką. Okazuje się, że i bez gorącego płynu doskonale sobie poradzimy.
Najlepsze porzeczki znaleźć można właśnie teraz. Dotychczas myślałam, że wszystkie są równie cenne. Sąsiadka jednak poradziła mi, bym częściej kupowała czarne owoce. Wszystkie są smaczne, ale to z najciemniejszych wyciśniemy najwięcej.
Sieć sklepów Biedronka kusi nowymi promocjami. Już od 31 lipca klienci dyskontu będą mogli zakupić szereg produktów w atrakcyjnych cenach. Taniej kupimy między innymi pomidory malinowe, mięso mielone i lody. Promocja na niektóre produkty potrwa nawet do 5 sierpnia.
Dokonując wyboru lodówki, należy wziąć pod uwagę takie aspekty, jak klasa energetyczna, wymiary zewnętrzne, pojemność, a także oczywiście funkcje. Warto jednak pamiętać o tym, że aby urządzenie prawidłowo funkcjonowało i było wytrzymałe na dłużej, musi być ono odpowiednio wypoziomowane i podłączone. Właśnie taką usługę proponuje marka Haier wraz zakupem lodówki w promocyjnej cenie. Jakie modele objęte są akcją promocyjną?
Dobre ogórki kiszone skuszą każdego. Aromatyczne i chrupiące warzywo uzyskamy jednak tylko wtedy, gdy nastawimy je latem, jednak nie wcześniej niż na przełomie lipca i sierpnia. Wyjaśniamy, dlaczego i podpowiadamy jak podkręcić smak domowych wyrobów.
Agrest od zawsze pojawiał się w ogródku dziadka w wakacje. Lekko kwaśny owoc niespecjalnie mi smakował, dopóki nie wypróbowałam go w wersji mrożonej. Chłód sprawia, że staje się przyjemnie orzeźwiający i doskonale pasuje do wielu potraw, a także do letnich napojów.
Panujące obecnie wysokie temperatury nie sprzyjają żywności. Pod ich wpływem na powierzchni jedzenia mogą rozwijać się groźne bakterie. GIS przygotował poradnik mówiący o tym, jak planować zakupy, a także przechowywać produkty spożywcze. Zasady te, choć szczególnie przydatne latem, warto stosować przez cały rok.
Porzeczki są pysznymi letnimi owocami, które zdecydowanie warto włączyć do jadłospisu. Występują w kilku odmianach, a każda z nich ma nieco inną zawartość składników odżywczych. Które zatem wybrać? Każde będą smaczne, ale najwięcej korzyści przyniosą nam czarne.
W Bieszczadach doszło do tragedii. Wśród uczestników kolonii doszło do poważnego zatrucia. 20 dzieci wymaga hospitalizacji. Sprawę bada Sanepid.
Smakosze polecają wyjątkowo pyszny i prosty w przygotowaniu przepis na surówkę z młodej kapusty. Jej wyrazisty smak i aromat podbiją Twoje podniebienie. A wszystko za sprawą kiszonego ogórka. Dodatek jego i kilku innych składników sprawi, że surówka będzie lepsza niż z restauracji.